CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

8 mai, istoricul zilei

 

 

 

Anul 535: A decedat  Papa Ioan al II-lea.

S-a  născut la Roma, iar numele său la naștere era Mercurius. A fost primul papă care și-a schimbat numele după alegere. Înainte de a urca pe scaunul papal, a fost  preot la Basilica Sf. Clement. A inceput pontificatul la 2 Ianuarie 533.

Papa Ioan al II-lea a murit pe 8 Mai 535 și a fost îngropat în Basilica Sf. Petru din Roma.

 

 

 

 1541: Conchistadorul spaniol, Hernando de Soto, ajunge la râul Mississippi şi îl denumeşte Río de Espíritu Santo.

 

 

 

La 8 mai 1653, stil nou (28 aprilie 1653, stil vechi) se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova.

Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia.

Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rînd cu alte evenimente ce vizau atît Ţara Moldovei, cît şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu.

 

 

 

 

Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei

 

 

 

Sirianul Paul din Alep, martor ocular al “răzmeriţelor moldovene”, nota în jurnalul său de călătorie:

Logofătul nu înceta a trimite mesagii, a intriga şi a face toate silinţele pentru a atrage în partidul său pe toţi oamenii cei mai însemnaţi…, care urau foarte mult pe Vasile şi pe nobilii săi, dimpreună cu toţi grecii lor...”.

Ţinut sub pază la închisoarea Şapte Turnuri din Constantinopol, Vasile Lupu îi scria cu indignare “succesorului” său:

“...Mi-ai stricat şi mi-ai dezrădăcinat şi neamul cu morţi rele şi cumplite, ai stins şi avuţia şi odoara agonisită din tinereţele mele pînă la bătrîneţe…”.

 

La 8 mai 1653, stil nou (28 aprilie 1653, stil vechi), venit de la Camenița cu întăriri militare (cazacii ginerelui său Timuș), Vasile Lupu iese învingător asupra lui Gheorghe Ștefan la Popricani și recastiga  tronul Moldovei.

 

 

 

Vasile Lupu (n.1596-d.1661), domn al Moldovei, 1634-1653

 

 

Vasile Lupu (n.1596 – d.1661), domn al Moldovei, 1634-1653

 

 

 

Prin prestigiul sau pe plan intern şi prin legăturile întinse în afară, Vasile Lupu a dat o nouă strălucire Principatului Moldovei.

Influenţa lui în răsărit era aşa de mare încît după dorinţa lui punea sau scotea din scaun Patriarhii din Constantinopol, Alexandria, şi Ierusalim, pe care îi susţinea cu banii săi. Intervenţia lui Vasile Lupu l-a pus ca Mitropolit în Alba Iulia pe Ilie Iorest, în 1640.

Prima sa domnie 1634-1653, pînă la venirea lui Gheorghe Ștefan, a fost relativ lungă a asigurat un nou avînt culturii bisericeşti. Predoslovia” domnitorului Vasile Lupu la „Cartea românească de învăţătură” („Cazania„) a eminentului mitropolit Varlaam, se adresa către „toată seminţia românească, pretutinderea ce se află pravoslavnici într-aciastă limbă„, arătîndu-se că s-a scris lucrarea pentru ca să „dăruim şi noi acest dar limbii româneşti, carte pre limba românească„.

Vasile Lupu a zidit mai multe biserici, dintre care cea mai frumoasă este cea numită „Trei Ierarhi” de la Iaşi, pe lîngă care a înfiinţat o şcoală şi o tipografie.

Gheorghe Rakoczy al II-lea gîndindu-se la tronul Poloniei, avea nevoie de un om devotat pe tronul Moldovei şi îl găsi în boierul Gheorghe Ştefan.

Acesta intră în Moldova în 1653 cu ajutorul lui Ioan Kemeny din partea lui Rakoczy şi Diicul Spătarul, din partea lui Matei Basarab.

Vasile fuge peste Nistru la Cameniţa dar se întoarce în scurt timp cu cazacii ginerelui său Timuş şi iese învingător la Popricani, dar nu se mulţumeşte numai cu recîştigarea tronului, ci îl urmăreşte pe Gheorghe Ştefan şi în Muntenia cu gîndul de a se răzbuna pe Matei Basarab. Este însă învins la Finta în 17 mai 1653 şi pierde definitiv tronul.

Fuge la cazaci, de acolo la tătari şi apoi la Constantinopol, unde a fost închis în Cele Şapte Turnuri.

După eliberare, încearcă zadarnic să-şi recîştige tronul, dar în 1661 moare la Constantinopol.

 

 

 

 

 

 

 

1657: Oliver Cromwell,  Lord Protector al Angliei din 1653, respinge coroana pe care i-o oferă Parlamentul.

 

 

 

 

 

 1794: Acuzat de trădare, în timpul  Marii Terori din Franta  revoluţionara, genialul  chimist francez Antoine Laurent Lavoisier, unul din parintii chimiei moderne a fost judecat, condamnat şi ghilotinat într-o singură zi, la Paris (n. 1743).

 

 

 

 

Execution of Lavoisier, 8 May 1794

Executarea lui Antoine Laurent Lavoisier

 

 

 

 

1828: S-a nascut Jean Henri Dunant, fondator al „Crucii Roşii”, laureat al Premiului Nobel; (d. 1910).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a nascut intr-o familie instarita din Geneva, in timpul adolescentei dedicandu-se studiului religiei si actiunilor umanitare, influentat fiind de parintii sai.

A avut o viata foarte zbuciumata.A facut parte din Asociatia Tinerilor Crestini, calatorind in Franta, Belgia si Olanda.

La varsta de 26 de ani, a intrat in lumea afacerilor, reusind sa aiba rapid profit.

S-a dedicat actiunilor umanitare, iar in 22 august 1864 a reusit sa puna bazele Crucii Rosii cu ocazia unei conventii desfasurate la Geneva.

Actul de constituire a asociatiei a fost semnat de 12 state, astfel incat de la o idee personala s-a ajuns la semnarea unui tratat international.

A fost recompensat cu premiul Nobel pentru activitatea sa. Ultimii ani din viata i-a petrecut in saracie si singuratate, stingandu-se din viata la 30 octombrie 1910.

In onoarea sa, ziua de astazi a fost declarata Ziua Internationala a Crucii Rosii.

 

 

 

1842: A murit exploratorul francez Jules Dumont d’Urville; (n. 1790).

 

 

 

 

Jules Dumont d'Urville

 

 

 

 

În anul 1820 participă la o expediție de cartografiere a bazinului Mării Egee. Cu această ocazie în urmă unor săpături pe insula Melos, reușește să obțină pentru Franța statueta lui Venus din Milo. În august 1822 i-a parte la expediția în Marile Sudului ,care avea ca scop explorări botanice și hidrografice.

În anul următor cu aprobarea marinei franceze organizează propria sa expediție, pornind în februarie 1826 din Toulon spre Pacificul de Sud. Printre altele el caută pe exploratorul francez Jean-Francois de La Perouse dispărut prin anul 1788.

Între anii 1826 – 1829, explorează și cartografiază o parte din Noua Zeelanda, Insula Fiji,Noua Caledonie,Noua Guinee, Tasmania,Insulele carolne si Celebes.

 

 

 

 

 

1852: Are loc premiera comediei Chiriţa în provincie, de V. Alecsandri.

 

 

 

 

 

 1873: A murit filosoful englez John Stuart Mill;  (n. 20 mai 1806).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un filosof al epocii victoriene si  unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului.

 

 

 

 

 

1877: În timpul săpăturilor de la Templul lui Hera conduse de arheologul german Ernst Curtius (n.2 septembrie1814- d.11 iulie 1896), a fost descoperita statuia lui „Hermes ținându-l pe micul Dionysos”.

 

 

 

 

 

 

 

Lucrarea a fost atribuită sculptorului Praxiteles și a fost construită în jurul anului 340 î.Hr.

 

 

 

 

1880: A decedat scriitorul francez Gustave Flaubert (n.12 decembrie 1821, Rouen, Franța).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori occidentali. Cea mai importantă operă a sa , un reper pentru literatura secolului al XIX-lea , este Madame Bovary (1857).

Alte lucrari importante : 1862 –  Salammbô, 1870 – Educația sentimentală („L’Éducation sentimentale”), 1874 –  Ispitirea sfântului Anton („La Tentation de Saint Antoine”).

 

 

 

 

 

 

1884:  S-a nascut Harry S. Truman, preşedinte al SUA; (d. 26 decembrie 1972).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In timpul președenției lui Truman au avut loc  bombardamentele  atomice ale orașelor japoneze  Hiroshima și Nagasaki, sfârșitul celui de – Al Doilea Război Mondial.

In timpul guvernarii sale s-a pus in aplicare  planul  Marshall de reconstrucție a Europei neocupate de sovietici  si  s-a declansat  Războiul Rece, intre sistemele mondiale capitalist si comunist, au  luat nastere  Organizația Națiunilor Unite  si serviciul american de spionaj  CIA, și  s-a declansat  războiul din peninsula  Coreea.

 

 

 

 

1885: Trupa de operă a Teatrului Naţional din Bucureşti prezintă primul spectacol în limba română, Linda de Chamonix, de G. Donizetti

 

 

 

 

1886: A fost lansată pe piaţă băutura răcoritoare cea mai cunoscută din lume: Coca–Cola.

   Dr. John S. Pemberton, un farmacist şi inventator de medicamente , a vândut prima Coca-Cola pe 8 mai 1886, la  farmacia Jacob’s  din Atlanta, Georgia.  Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a inventat numele   marcii –  Coca-Cola.

  Iniţial comercializata ca  tonic si remediu pentru durerile de cap, băutura conţinea extracte din frunze de coca, care includ cocaina, precum şi  din nucile de kola  bogate in cafeina.

 

 

 

 

Imagine, Sursa: fisier digital din diapozitiv original

 

 

 

 Până la sfârşitul anilor 1890, Coca-Cola a ajuns una dintre băuturi  cele mai populare din America.  Cu un alt farmacist din Atlanta, Asa Griggs Candler la cârma  Coca-Cola Company   între 1890 şi 1900 vanzarea a crescut de la 1.000.000 la 100.000.000 sticle. 

 

 

 

 

Imagine, Sursa:

 

 

 

 

Publicitatea a  fost un factor important in succesul lui Pemberton şi Candler, la inceputul   secolului XX  vanzarile acestei  băuturi  incepand  sa domine piata racoritoarelor  din Statele Unite şi Canada si  apoi  in  intreaga lume 

 

 

 

 

 

1902: În Martinica a erupt vulcanul Pelée, distrugând oraşul St. Pierre şi  ucigând peste 30.000 de oameni.

 

 

 

 

 

1903:  A murit pictorul francez Paul Gauguin ;  (n. 1848).

 

 

 

 

Self Portrait - Paul Gauguin

 

 

Paul Gauguin,autoportret – Musee d’Orsay

 

 

 

 

 

1903: S-a nascut marele actor francez de comedie, Fernandel (Fernand Joseph Désiré Contandin ( d. 26 februarie 1971),supranumit  „comedianul cu zâmbet cabalin”, devenit celebru în rolul lui Don Camillo din seria de filme Don Camillo și Peppone..

 

 

 

 

 

 

Pentru meritele sale artistice, Fernandel a primit numeroase premii și distincții, printre care: Marele Premiu Mondial al Râsului,  Cavaler al Legiunii de Onoare, Cavaler al Artelor și Literelor, Premiul „Georges Courteline” pentru umor,  Marele Premiu al Cinematografiei franceze.

 

 

 

 

 

 

1906: S-a nascut regizorul italian Roberto Rossellini  (d. 1977), unul dintre cei mai importanti reperezentanti ai neorealismului din cinematografia italiana.

 

 

 

Roberto Rossellini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre filmele sale memorabile se remarca: “Roma città aperta”(Roma oras deschis) (1945), “Germania anno zero” Germania anul zero(1947), “L’amore” Dragostea (1948), “Europa 51” (1952).

 

 

 

 

 

 

1921 :  Parlamentul Suediei a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea.

 

 

 

 

 

 

1921: Începe, la Bucureşti, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai), care hotărăşte transformarea sa în Partidul Comunist din România.

A fost un partid aflat la remorca partidului bolsevic rus, afiliat la Internaționala a III-a Comunistă (Comintern) cu sediul la Mosova in  U.R.S.S. Autoritățile române au arestat majoritatea delegaților care votaseră afilierea.

 

Istoricul  aparitiei P.C.R.

 

 

Pentru a-şi întemeia un partid propriu, comuniştii români au avut nevoie expresă de aprobarea Moscovei, fapt pentru care au trimis în Rusia, în toamna lui 1920, o delegaţie alcătuită din Gh. Cristescu, Constantin Popovici, Al. Dobrogeanu-Gherea, Eugen Rozvani, Ioan Flueraş şi David Fabian.

După discuţii îndelungate şi aprinse cu Zinoviev, Buharin şi chiar cu Lenin, primii patru membri ai delegaţiei au acceptat cele 21 de condiţii necesare pentru afilierea la Comintern, Flueraş fiind trimis înapoi în ţară, deoarece nu corespundea din punct de vedere ideologic.
Această acceptare a dus la scindarea Partidului Social-Democrat, în februarie 1921, scindare în urma căreia, la 8 mai al aceluiaşi an, a luat fiinţă Partidul Socialist Comunist ca secţie română a Internaţionalei Comuniste.

Pentru că primul Congres al Partidului a fost întrerupt de intervenţia poliţiei, la 12 mai 1921, lucrările sale au fost reluate la Ploieşti, la începutul lunii octombrie a anului 1922.

În noaptea de 3 spre 4 octombrie a fost adoptat Statutul Partidului Comunist din România, denumire care se va menţine până în octombrie 1945. Partidul avea cca.1000 de membri si a avut o politica trădătoare şi antinaţională.

Primul punct al Statutului prevedea că: „Partidul Comunist din România este o secţiune a Internaţionalei Comuniste. El nu are alte scopuri decât acelea ale Internaţionalei căreia îi aparţine”. La punctul al doilea se arăta că: „Tezele şi hotărârile de orice fel ale Internaţionalei a III-a Comuniste sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate comitetele, comisiunile, grupele etc. ale partidului comunist.”

Acceptarea tezelor Cominternului cu privire la dezmembrarea statului român, susţinute public de către comunişti, şi eşecul tratativelor româno-sovietice de la Viena, din martie-aprilie 1924, au condus la trecerea în ilegalitate a partidului la data de 11 aprilie 1924– pana in august 1944.

Răspunsul Uniunii Sovietice nu s-a lăsat aşteptat prea mult, aceasta formând, în vara anului 1924, dincolo de Nistru, o Republică Sovietică Autonomă Moldovenească, iar în septembrie provocând revolta de la Tatar Bunar, sprijinită de comuniştii români, mai ales de cei din Basarabia.

Partidului Comunist din România, total subordonat Rusiei şi indeplinind planurile Rusie bolşevice, a fost condus de ne-români împotriva românilor şi a Statului Român.

Cu exeptia primului secretar, românul Gheorghe Cristescu, eliminat în 1924 tocmai sub acuzaţia de naţionalism, toşi ceilalţi secretari generali ai partidului au fost numai străini, şi anume: Elek Köblös, maghiar, între 1924 şi 1928; Vitali Holostenko, ucrainean, între 1928 şi 1931; Alexandru Ştefanski (Gorun), polonez, între 1931 şi 1934; Eugen Iacobovici, evreu, între 1934 şi 1936; Boris Ştefanov, bulgar, între 1936 şi 1940; Miklos Goldberger, evreu, în 1940; şi Ştefan Foriş, evreu ungur, între 1940 şi 1944.

Cei mai de seamă lideri comunişti români ai anilor ’20 – ’50 au fost recrutaţi ori s-au pus la dispoziţia serviciilor secrete sovietice, remarcându-se după 23 august 1944 în acţiunea de sovietizare a României: Ana Pauker, Lucreţiu Pătrăşcanu, Emil Bodnăraş, Vasile Luca, Gh. Gheorghiu-Dej, Petru Groza şi alţii.

1919 – 1944: Rusia finanţează terorismul împotriva României

Deveniţi mercenari ai puterii bolşevice, iar din martie 1919 ai Cominternului – acel partid comunist mondial care avea drept scop subordonarea întregii planete faţă de interesele Rusiei sovietice -, comuniştii români a trebuit să fie plătiţi de aceasta până în 1944, când povara plăţii a trecut pe umerii poporului român.

Astfel, un document provenind de la Biroul Sud al Cominternului din Harkov, din 2 martie 1920, arată că Secţia de propagandă Odesa solicitase, pentru luna iunie 1919, 40.000 de ruble pentru Basarabia şi 60.000 de ruble pentru restul României, iar pentru revoluţionarii români aflaţi la Odesa se cereau 20.000 de ruble.

De asemenea, raportul pe luna iunie 1920 al Biroului Sud consemna plecarea în misiune în România a tovarăşilor Goldenberg, Rozenkranţ, Brigodirenko, Stăncescu şi Panaitescu, cu toţii dotaţi cu geamantane cu fund dublu şi cu materiale de propagandă.

Sumele plătite erau: pentru Stăncescu, 12.000 de ruble sovietice şi 10.000 de ruble Romanov, pentru Goldenberg, 14.000 de ruble sovietice, 7.000 de ruble Romanov şi 3.000 de lei, iar pentru ceilalţi, 5.000 de ruble sovietice şi 7.000 de ruble Romanov.

Tot în acest sens, trebuie să arătăm că reprezentantul Grupului comunist român, care a început să funcţioneze la Odesa imediat după terminarea primului război mondial, cunoscut sub psudonimul „Baronul”, a semnat de-a lungul anului 1919 zeci de chitanţe ce probau că primise de la delegatul Moscovei, un anume tovarăş Zalik, ajutoare însumând cu mult peste 500.000 de ruble sovietice, 30.000 de ruble ucrainiene, 4.800 de lei, 680 de leva şi 4.000 de coroane cehe.

Ceva mai târziu, un anume activist Cosma emitea chitanţe atestând încasarea unor sume variabile pentru întreţinerea membrilor Partidului Comunist din România, anume 965 de dolari americani la 4 iunie 1925, 5.500.000 de coroane cehe la o dată neprecizată şi alte 360.000 la 1 iulie 1925.

Răsplătirea comuniştilor români de către Moscova a continuat, aşa cum spuneam, până în 1944, în luna mai a acelui an F. Rabinovici primind 120 de ruble, M. Grinberg 180 de ruble, Vasile Luca 180 de ruble, M. Manole 225 de ruble şi aşa mai departe.

Această subordonare faţă de interese străine a impus comuniştilor români metode şi mijloace de acţiune conspirative şi ilegale, chiar şi atunci când partidul lor s-a aflat în legalitate, precum şi adoptarea a numeroase pseudonime, ceea ce îngreunează foarte mult munca cercetătorului în acest domeniu.

 

 

 

 

 

1924: S-a nascut  prozatorul roman Petru Dumitriu, autorul romanului „Cronica de familie”; (d. 2002, Metz, Franta).

 

 

 

480

 

 

 

 

 

 

1937: S-a nascut scriitorul roman Darie Novăceanu.

 

 

 

 

 

 

 

1945:  Capitularea Germaniei la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a incheiat al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Germania a capitulat neconditionat in fata Aliatilor la Reims.

Primul act al capitulării a fost semant la Reims in  Franța, la ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945.

Capitularea necondiționată a forțelor germane a fost semnată de Generaloberst Alfred Jodl, din partea Oberkommando der Wehrmacht (Înaltul Comandament al Forțelor Armate) și de reprezentantul noului Președinte al Reichului, Marele Amiral Karl Dönitz.

 Militarii  germani a semnat documentul in prezenta unei largi asistente, jurnalisti, fotografi, precum si numerosi ofiteri aliati.

Singurul reprezentant al Uniunii Sovietice de la Cartierul General Aliat de la Rheims a fost generalu Ivan Susloparov, ofițerul de legătură al Armatei Roșii cu Aliații occidentali. Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării, considerand  că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie semnată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov.

Al doilea act al capitulării a fost semant la scurtă vreme după ora 0:00 a zilei de 8 mai  într-o suburbie a Berlinului.Reprezentanții URSS, Regatului Unit, Franței și SUA au sosit la scurtă vreme după miezul nopții.

După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani au semant Actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în acțiune la ora 23:01 ora Europei Centrale, fiind parafat de generalul feldmaresal Keitel, generalul Stumpf si amiralul Friedeburg din partea Germaniei, maresalul G.K. Jukov din partea Comandamentului suprem sovietic, maresalul Arthur B. Tedder, din partea Comandamentului suprem britanic, generalul C. Spaatz, reprezentantul Comandamentului american si generalul J. de Lattre de Tassigny, din partea Comandamentului francez.

Preşedintele american  Harry S. Truman a anunţat la radio că forţele Germaniei naziste s-au predat, şi că „steagurile  libertatii  acopera întreaga Europă.”

 

Vizionati aici, discursul lui Winston Churchill:

http://www.youtube.com/watch?v=RgVjDz1vYRE&feature=player_embedded

Prim-ministrul britanic Winston  Churchill a declarat victoria si ca  Europa de astăzi, sărbăttoreste  înfrângerea Germaniei naziste. În urma anunţului,o  mulţime uriaşa s- a adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra şi a  ovationat  Regele, Regina şi membrii ai familiei regale care au ieşit la  balcon.

 Semnarea de doua ori a actului de capitulare a fost solicitata de catre sovietici, care, din dorinta de a marca acesta zi separat de Aliati, au motivat ca oficialul rus prezent la actiunea din 7 mai nu avea rang inalt.

Prin urmare, „Ziua victoriei” a fost sarbatorita in doua zile diferite de sovietici si occidentali.

 

 

 

 

 

1956: S-a nascut politicianul roman Ioan Ghişe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: S-a nascut fotbalistul  si antrenorul roman Victor Piţurcă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este actualul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României; a fost în alte două rânduri antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, pe care a reuşit să o califice de fiecare dată la turneele finale ale Campionatului European

 

 

 

 

 1970: Este lansat ultimul album al trupei Beatles „Let it be”.

 

Let It Be este al 12-lea și totodată ultimul album de studio lansat de trupa de muzica pop-rock The Beatles

Repetițiile și sesiunile de înregistrare pentru album nu s-au desfășurat însă fără probleme.

Pe toată durata producției albumului au avut loc discuții în contradictoriu și certuri intre membrii grupului , tensiunea intre acestia  fiind în continuă creștere.

Cele mai multe dintre melodiile de pe albumul Let It Be au fost înregistrate în ianuarie 1969, înainte de înregistrarea și lansarea albumului Abbey Road.

Din acest motiv, unii critici și fani, cum ar fi Mark Lewisohn, susțin că Abbey Road ar trebui să fie considerat albumul final al grupului.

Odată cu lansarea albumului apare și un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be și realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie 1969.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: S-a  nascut Enrique Iglesias, cântăreţ  de muzică pop, fiul starului de muzica usoara  spaniol  Julio Iglesias.

 

 

 

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.iceposter.com/thumbs/G165724_b.jpg

 

 

 

 

 


1978: Are loc prima ascensiune a Varfului Everest, fara rezerve de oxigen .
Oamenii nu au invins Muntele; ei au invins cel mult slabiciunea din ei, ridicandu-se pentru o clipa la inaltimea muntilor. (Reinhold Messner)

In 8 mai 1978, Reinhold Messner si Peter Habeler au realizat un lucru ce se credea a fi imposibil de indeplinit – prima ascensiune a Varfului Everest, fara rezerve de oxigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoria celor doi a inceput din anul 1970, cand cei doi  faceau ascensiuni rapide pe crestele Alpilor. In 1975,  au urcat impreuna, fara oxigen, varful Gasherbrum I (8.068 m) din Grupa Karakorum.
Studiile asupra expeditiilor precedente au aratat ca nivelul oxigenului pe Varful Everest este suficient doar pentru un om in timpul odihnei, nu pentru o persoana extenuata de drumul parcurs pana in varf.

Dar, in ciuda amenintarii asupra sanatatii creierului in urma unei ascensiuni fara oxigen, Messner si Habeler nu s-au dat la o parte.
Prima lor incercare de ascensiune a fost amanata din cauza furtunii, dar la a doua tentativa, ei au reusit sa atinga varful Everest, urcand pe Creasta de Sud. Varful a fost atins in timpul record de 8 ore, Messner facand opriri in mod regulat pentru a filma ascensiunea.

Coborarea au facut-o separat, lui Habener luandu-i o ora, iar lui Messner o ora si trei sferturi pentru a cobori, aceeasi distanta ce le-a luat la urcare opt ore, chiar in aceeasi zi. Au ajuns in Tabara de Baza dupa doua zile, triumfatori.
Dupa ce a devenit primul om care a ajuns pe Everest fara oxigen, Messner si-a descris sentimentele traite atunci: „In starea mea de abstractie spirituala, nu mai fac parte din mine. Sunt doar o singura rasuflare limitata, plutind deasupra muntilor si cetii.” (Autor: Gabriel Motica, www.maramont.ro)

 

 

 

 

 

 1984: Uniunea Sovietică anunţă că va boicota Olimpiada de Vară de la Los Angeles, ca replică a boicotării Olimpiadei de Vară de la Moscova.  Cele mai multe dintre ţările socialiste din estul Europei urmeaza exemplul sovieticilor, cu excepţia României.

 

 

 

 

1999: A decedat  actorul britanic Dirk Bogarde;  (n.28 martie  1921).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Presedintele R.Moldova, Petru Lucinschi, liderul transnistrean Igor Smirnov si presedintele Sovietului Suprem din Tiraspol, Grigori Maracuta, au semnat la Moscova, Memorandumul privind principiile normalizarii relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria.

 

 

 

 

2010: Liderii zonei euro a aprobat un împrumut de 145 miliarde dolari pentru a ajuta Grecia in prevenirea  înrăutăţirii situaţiei sale financiare.  Ajutorul  esalonat pe trei ani, a fost acordat cu  condiţia ca   Grecia sa reduca cheltuielile sale publice . 

Aceasta a fost  o măsură preventivă, pentru împiedica Grecia să intre  in stare de faliment, pe fondul temerilor că prăbuşirea Grecia ar putea duce la  prabusiri  similare  in alte ţări ale Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 8 mai este :

 

 

 

 

 

 Ziua Mondială a Crucii Roşii. Ziua mondiala a Crucii Rosii”; marcheaza ziua de nastere a fondatorului Miscarii Internationale a Crucii Rosii (azi si a Semilunii Rosii), elvetianul Henry Dunant.

 

 

 

 

 

 

 

Henry Dunant, parintele Crucii Rosii

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua Partidului Comunist  din Romania

 

 

 

 

 

 

Simbolurile si partidele comuniste ar putea fi interzise in Romania

 

 

 

 

Pentru a-şi întemeia un partid propriu, comuniştii români au avut nevoie expresă de aprobarea Moscovei, fapt pentru care au trimis în Rusia, în toamna lui 1920, o delegaţie alcătuită din Gh. Cristescu, Constantin Popovici, Al. Dobrogeanu-Gherea, Eugen Rozvani, Ioan Flueraş şi David Fabian.

Acceptarea tezelor Cominternului cu privire la dezmembrarea statului national român, susţinute public de către comunişti,  au condus la scoaterea în ilegalitate a partidului la data de 11 aprilie 1924– pana in august 1944.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol si Evanghelist loan

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormantul sau).

Sfantul Ioan a fost fiul lui Zevedei si al Salomeei, de meserie pescar si originar din Betsaida. Sfantul Ioan Evanghelistul era cel mai tanar dintre cei Doisprezece Apostoli. Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiati ai Domnului Iisus. In Evanghelia sa, el se numeste „ucenicul pe care il iubea Iisus” (Ioan, 21, 20).

La Cina cea de Taina el s-a rezemat pe pieptul Domnului si asa s-a impartasit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul caruia Domnul, cand era rastignit pe Cruce, i-a incredintat pe Preacurata Sa Maica. Dupa invierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormantul gol.

Dupa moartea Maicii Domnului, Sfantul Apostol Ioan a mers la Efes, in Asia, propovaduind credinta lui Iisus. Din porunca lui Domitian imparatul (81-96), „Apostolul dragostei” a fost surghiunit in insula Patmos si acolo a vietuit multa vreme. Tot acolo a scris si Evanghelia sa, cele trei Epistole si cartea Apocalipsei.

Traditia Bisericii aminteste ca Sfantul Apostol Ioan era in varsta de peste o suta de ani, cand a luat cu sine sapte ucenici, si iesind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora sa sape o groapa in forma de cruce.

Apoi Sfantul Apostol s-a intins in acea groapa in forma de cruce si a poruncit sa fie acoperit cu pamant. Dupa o vreme, cand credinciosii au deschis mormantul Sfantului loan, ei nu au mai gasit acolo trupul lui.

In ziua de 8 mai a fiecarui an, din acest mormant se ridica o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mana, ce vindeca pe cei bolnavi.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea: 

– Sfantului Arsenie cel Mare;

– Cuviosului Mil;

 

 

Bibliografie (surse):

Crestin Ortodox.ro; emaramures.ro;Today in history; Romania-rusia.info;Wikipedia.ro.

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=3v7InJykVvY

 

 

 

08/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 08/05/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: