CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

7 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

399 î.Hr.: A murit  filosoful grec Socrate ( n.cca. 470 î.Hr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În  anul  398, Socrate a fost acuzat de către Meletos, Anytos și Lycon, de crima de a nu recunoaște zeii  cetatii și de a fi  introducs divinități noi si in plus  de coruperea tinerilor, acestia cerand  pedeapsirea sa cu moartea. Judecătorii  îl declară pe Socrate vinovat cu o mica majoritate de voturi.

Dupa 30 de zile de la pronuntarea sentintei,  timp in care a fost tinut in lanturi, Socrate isi pune capat zilelor band  otrava .

A refuzat propunerea prietenilor sai de a-l ajuta sa  evadeze. Filosofia lui Socrate este centrata pe  cunoasterea de sine – Gnothi se auton, el fiind  primul  mare gânditor care a luat  fiinta umana ca obiect de meditație.

Una din cugetarile sale celebre a fost:” Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu”…

 

 

 

 

 

 

 

558:  Un cutremur puternic distruge partial catedrala  Sfanta Sofia din Constantinopol, considerata una dintre minunile arhitectonice ale lumii.

 

Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare  în anul 325 , dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Rascoalei Nika  din 532.  Clădirea și-a primit forma finală în  26 decembrie 537 e.n.sub împăratulJustinian I.

După numai două decenii, cutremurele puternice din 15 august 553 e.n., 14 ianuarie 557 și 7 mai 558, partea de răsărit a admirabilei cupole s-a prăbușit.

Restaurarea i-a fost încredințată nepotului lui Isidoros din Milet, iar la 24 decenbrie 563, Justinian apăsat de vârsta de 84 de ani, a inaugurat din nou biserica iubită.

Considerată de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia este  o glorie a geniului constructiv uman. Ea a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani.

După cucerirea turcă a servit drept moschee alți 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Ataturk.

 

 

 

 

 

 

973:  A murit  imparatul  Imperiului romano-german, Otto cel Mare.

 

 

 

Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912),  a fost fiul regelui  germanilor Henric I  și al Matildei von Ringelheim.

A  fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfântului Imperiu Roman, dupa  Carol cel Mare (Charlemagne) , care a fost încoronat împărat în anul 800, dar al carui  imperiu a fost împărțit între nepoți, iar dupa  asasinărea  lui Berengario în 924, titlul imperial a rămas vacant pentru aproape 40 de ani.

Otto i-a urmat tatălui său ca rege al germanilor în 936.

Ceremonia încoronarii s-a ținut la catedrala din Aachen, fosta capitală a lui Carol cel Mare. 

A  purtat campanii militare pentru  intarirea  autoritații  sale  in fata marilor feudali , dar  in timpul unei incursiuni in Lotharingia a fost capturat în timp ce ataca orașul Mainz, iar pâna anul următor, rebeliunea s-a extins în tot regatul.

Frecventele raiduri maghiare în sudul Germaniei î-a convins pe marii nobili germani  să convoace in anul 954  Dieta la Auerstadt, iar autoritatea lui Otto a fost restabilită.

În 955, Otto și-a consolidat autoritatea spulberând forțele maghiare în vestita Bătălie de la Lechfeld.

 În 972, împăratul bizantin Ioan I Tzimisces  i- a recunoscut titlul de împărat  și a fost de acord cu o căsătorie între fiul și moștenitorul lui Otto, Otto al  II- lea  și nepoata sa Theophano.La moartea sa  în 973, a fost înmormântat lânga prima sa soție Edith de Wessex, în catedrala din Magdeburg.

 

 

 

 

 

 

1211: Regalitatea maghiară incepe colonizarea Cavalerilor teutoni, în Ţara Bârsei.

 

 

 

 

 

 

 

1274: Incepe Al Doilea Conciliu catolic de la Lyon, prezidat de Papa Grigore al X-lea. La acest conciliu au participat cinci sute de episcopi, saizeci de abati si mai mult de o mie de preoti.

Au fost prezenti  Jaques I de Aragon,ambasadorul imparatului bizantin Mihail Paleologul, membri ai clerului grec si al hanlui tatarilor.

    Principalele chestiuni dezbatute au fost :

– Cucerirea Tarii Sfinte

– Unirea bisericilor crestine din Occident si Orient.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1530: S-a nascut Ludovic I de Bourbon, fondatorul casei de Condé (d. 1569)

 

 

 

 

 

 

 

 

1741: Episcopul greco-catolic Ioan Inochentie Micu este silit, din cauza memoriilor prin care cerea drepturi egale pentru romani, indiferent de confesiune, sa renunte la functia sa si sa se exileze la Roma.

 

 

 

 

 

 

Inocenţiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 2 septembrie 1768, Roma), a fost un episcop greco-catolic român, unul din întemeietorii  gândirii politice româneşti moderne.

Se spune ca in târgul Sibiului un călugăr, impresionat  de înfăţişarea mândră şi de vioiciunea ochilor tânărului Ion, i-a cerut tatălui său să-l ducă la şcoală iar acesta ar fi  spus   cu hotărâre: “Tată, eu mă duc !”

Inocenţiu Micu şi-a efectuat studiile medii la colegiul iezuit din Cluj. Între 1722 – 1725 a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Colegiului Academic iezuit, tot la Cluj, unde l-a avut ca profesor pe Franz Fasching, un iezuit de origine germană, adept al ideii romanităţii românilor. În 1725 a început studiul teologiei la Nagyszombat (azi Trnava – în româneşte Târnavia sau Sâmbăta Mare -, în vestul Slovaciei).

A fost inobilat  si  a intrat în Dieta Transilvaniei (fiind primul român din Dietă) şi a cerut drepturi pentru poporul român cu argumente bine precizate:
1. Românii sunt cei mai vechi locuitori ai ţării;
2. Românii sunt populaţia cea mai numeroasă din Ardeal;
3. Românii lucrează pământul şi ocnele (muncile cele mai grele);
4. Românii dau cele mai mari contribuţii şi, în virtutea voinţei imperiale exprimată prin cele două diplome leopoldine, trebuie să se facă dreptate şi poporului român.
Deci şi românii au dreptul să fie recunoscuţi ca naţiune, a patra din Ardeal, nu numai “plebs valahica”.

Dar cele trei naţiuni privilegiate, (ungurii, saşii şi secuii) s-au împotrivit, spunând că această cerere cuprinde “nişte lucruri pe care nu le-a cerut nimeni până acum”.

 

 

 

 

 

 

1775: Bucovina este ruptă din trupul Principatului Moldovei, in urma cedarii  sale de catre  Imperiul Otoman, Austriei.

 

 

 

 

 

 

Foto: Catedrala Mitropololitană din Cernăuţi, Bucovina 1940.

 

 

 

 

Bucovina istorică era, la data anexării ei de către Habsburgi (Imperiul Austriac), o parte constitutivă a Principatului Moldovei.

Toponimul slav „Bucovina“ = „Ţara Fagilor“, preluat ulterior de către austrieci cu aceeaşi semnificaţie („Buchenland“), este atestat documentar pentru prima dată într-un document emis de cancelaria domnească a Moldovei din timpul lui Roman I (la 30 martie 1392).

Prin urmare, istoria Bucovinei din perioada 1359-1774 este parte integrantă din istoria principatului moldav, de la întemeierea ţării şi până la anexarea provinciei de către Imperiul Habsburgic.

Războiul ruso-turc din 1768-1774, în cursul căruia Impeiul Rus a ocupat şi Ţările Române, înlăturîndu-i pe domnitorii fanarioţi, a impus Imperiul Otoman să ceară pace.

În urma păcii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774), Rusia a cîştigat dreptul de a interveni pentru protejarea Ţărilor Române.

Folosindu-se de moment Imperiul Austriac, prin presiuni asupra turcilor şi ca preţ al intervenţiei sale diplomatice, a obţinut de la Poartă anexarea părţii de nord a Moldovei, Bucovina.

Această anexare chipurile era necesară Austriei pentru a-i uşura trecerea către sudul Poloniei, pe care-l căpătase la o primă dezmembrare a Poloniei în 1771.

Domnul Moldovei era atunci Grigore al III-lea Ghica, care  protestat la Poartă împotriva acestei ciuntiri a ţării sale , contrară înţelegerii tradiţionale între puterea suzerană şi ţara „protejată“, dar a fost în zadar.

Marele vizir  otoman a trimis un capugiu care l-a sugrumat pe Grigore Voda în palatul sau  în 1777.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deşi trupele austriece au ocupat Bucovina încă din toamna anului 1774, din punct de vedere juridic ea va deveni oficial provincie austriacă la 7 mai 1775, prin convenţia încheiată între Imperiul Habsburgic şi Sublima Poartă – sub a cărei suzeranitate se afla Moldova.

Delimitarea graniţelor s-a perfectat prin  Convenţia din 12 mai 1776.

Timp de 12 ani (între 1774-1786), Bucovina s-a aflat sub administraţie militară austriacă, fiind condusã de guvernatorii militari Gabriel Fleiherr von Splény (1774-1778) şi Karl Freiherr von Enzenberg (1778-1786).

 

 

 

 

 

 

 

 

1824: A avut loc la Viena  premiera Simfoniei  a IX-a în Do Minor de Ludwig van Beethoven.

 

 

 

 

 

 

1825: A murit  Antonio Salieri, compozitor şi dirijor italian (n. 18 august 1750).

A fost  maestru al Capelei Imperiale din Viena   și îndrumător al lui Beethoven, Schubert și Liszt, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai timpului său.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt: Europa recunoscută, Danaidele, Falstaff.

 

 

 

 

 

Fișier:Joseph Willibrod Mähler 001.jpg

 

 

 

 

 

 

Se bănuiește și astăzi că ar fi fost implicat în moartea lui Mozart, deși marea majoritate a muzicicologilor specializați în epoca respectivă sunt de părere că suspiciunea este total nefondată.

 

 

 

 

 

 

1832: Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Londra, rege al Greciei.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost ales şi de Adunarea Naţională, la 8 august, sub numele de Otto I (1832–1862)

 

 

 

 

 

 

 

1833: S-a nascut in Hamburg , in Germania,compozitorul  romantic, pianistul şi dirijorul  Johannes Brahms ; ( d. 3 aprilie 1897, Viena).

Este autorul unui număr de compozitii  importante pentru orchestră, inclusiv patru simfonii, două concerte pentru pian, un concert pentru vioară, un dublu concert pentru vioară și violoncel și ampla lucrare corală Un recviem german (Ein deutsches Requiem).

 

 

 

 

Fișier:Johannes Brahms.gif

 

 

 

 

 

Brahms a fost considerat de mulți  dintre exegetii sai „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit și astăzi).

 

 

 

 

 

 

1840:  S-a nascut compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (d. 1893)

Piotr Ilici Ceaikovski, s-a nascut la  Kamsko-Wotkinski Savod, azi orașul Ceaikovski  si a decedat pe  6 noiembrie 1893, in  Sankt Petersburg.

A urmat colegiul de jurisprudență, a luat diploma în drept și s-a angajat ca secretar la Ministerul Justiției. În același timp, se ocupa de muzică, în calitate de amator.

Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, si de aceea in 1863, împotriva hotărârii familiei, părăsește slujba de la minister și începe să studieze muzica cu Anton Rubinstein.

În 1866, după ce a terminat studiile de muzică, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicală la proaspăt înființatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat până în 1878.

 

 

 

 

Fișier:Der junge Tschaikowski.jpg

 

 

 

 

Începand cu anul  anul 1876  Nadedja von Meck, o mare admiratoare a sa, îi va stabili  timp de 13 ani  o pensie  anuala  de 6.000 de ruble ceea ce il va indeparta de grijile materiale.. Simfonia a 4-a, în la minor, op. 36, compusă în 1877, îi este dedicată doamnei von Meck.

În luna iulie a anului 1877, Ceaikovski va trăi unul din episoadele cele mai nefericite ale vieții sale. Pentru a pune capăt speculațiilor privind homosexualitatea  sa, se căsătorște cu Antonia Milioukova, o fostă elevă a sa.

Căsătoria a fost un eșec deplin si Ceaikovski se desparte de Antonia.Printre cele mai iubite creatii ale sale se numara: Baletele  Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, , Spărgătorul de nuci, precum si simfoniile “Vise de iarna”,”Poloneza”,”Patetica” si Manfred”.

Ceaikovski a compus 10 opere, din care cele mai celebre sunt Evgheni Oneghin și Dama de pică, permanent prezente în repertoriul mondial al spectacolelor de opera.

Pe data de 6 noiembrie 1893 Ceaikovski moare de holeră  pentru că a băut apă nesterilizată din râul Neva. Acesta este motivul oficial. Unii cred că  a fost un act  deliberat, deci o sinucidere, după ce a fost descoperită relația homosexuală pe care o avea cu nepotul unui nobil rus.

Indiferent de motivul real, a beneficiat de funeralii naționale, la care au luat parte aproape 8.000 de persoane, fiind înmormântat la mănăstirea Alexandr Nevsky din Sankt Petersburg.

 

 

 

 

 

 

 

1867: S-a nascut Wladyslaw Stanislaw Reymont, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel (d. 5 decembrie 1925)

  Cea mai cunoscută lucrare a sa este romanul în patru volume pentru care i s-a decernat premiul, intitulata „Chłopi” (Țăranii).

 

 

 

 

 

 

1877: „Gazeta de Transilvania” publică scrisoarea lui George Bariţiu – „Epistolă respectuoasă către femeile noastre”, prin care îndemna  româncele din Ardeal să formeze comitete de strângere a donaţiilor pentru ajutorarea armatei române şi a răniţilor de pe frontul razboiului pentru independenta Romaniei.

 

 

 

Fișier:GeorgeBarit.jpg

 

 

 

 

 

 

1877: Guvernul României a aderat la Convenţia de la Geneva privind Crucea Roşie Internaţională.

 

 

 

 

 

1884: A fost asasinat de către agenţii sultanului Abdul-Hamid al II-lea, politicianul şi omul de stat turc Midhat-Paşa.

 

 

 

1892: S-a nascut Iosip Broz Tito, om politic şi de stat, preşedintele Iugoslaviei în perioada 1953–1980 (d. 1980).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1895: A avut loc demonstraţia funcţionării primei staţii de radiorecepţie, de către savantul rus Aleksandr Popov.

 

 

 

Fizicianul rus, Aleksandr Popov

 

 

 

 

Aleksandr Stepanovici Popov (n.pe 16 martie ,  d.31 decembrie1905  stil nou) a fost un fizician  rus care a reușit prima transmisie publică a unui semnal prin unde radio.

Cinstea de a fi  desemnat inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit lui, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții.

 

 

 

 

 

 

 

1901: S-a nascut  actorul  american Gary Cooper (născut Frank James Cooper ( d. 13 mai 1961).

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai mari actori americani de film si deținător al Premiului Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1905: S-a nascut compozitorul roman de muzica usoara Elly Roman  (d. 1996).

 

 

 

 

 

 

 

1918: România, izolată de aliaţii sai din vest, in conditiile prabusirii frontului rusesc ca urmare a revolutiei din Rusia, este forţată să semneze tratatul de pace de la Bucureşti (Buftea) cu Puterile Centrale, tratat ramas neratificat de regele Ferdinand.

In toamna anului 1917, anarhia din randulul trupelor ruse din Moldova reprezenta o ameninţare grava la adresa stabilităţii României, în condiţiile căderii guvernului Kerenski şi a loviturii de stat bolşevice (25 octombrie / 7 noiembrie 1917), România a ramas  singură şi înconjurată de duşmani.

Consiliul de Coroană din 19 noiembrie / 2 decembrie 1917 a decis continuarea războiului cu Puterile Centrale, dar  a doua zi generalul Scerbacov, comandantul trupelor ruse din România, a propus germanilor un armistiţiu, implicând şi pe români, astfel ca la 26 noiembrie / 9 decembrie 1917 România s-a bazut  silită, deşi victorioasă pe front, să ceara  armistiţiul cu Puterile Centrale.

La 25 ianuarie / 7 februarie 1918 România a primit un ultimatum din partea Puterilor Centrale pentru încheierea păcii;

Pacea de la Brest-Litovsk din 18 februarie / 3 martie 1918 între Rusia sovietică şi Puterile Centrale şi intrarea trupelor germane în Ucraina, a lăsat România total descoperită.

După preliminariile  tratativelor de  la Buftea, la 24 aprilie /7 mai 1918 s-a semnat pacea de la Bucureşti in conditii dramatice pentru tara noastra :
– Dobrogea era ocupată de Puterile Centrale; armata română era demobilizată;
– Austro-Ungaria îşi mărea teritoriul de-a lungul crestelor Carpaţilor;
– surplusul de petrol şi cereale  erau luate de Germania;
– controlul german si Austro-Ungar asupra economiei româneşti. 

Regele Ferdinand a refuzat să semneze ratificarea Tratatului de la București.

 

 

 

 

 

 

1918: S-a nascut  Miroslav Cozlovschi, profesor din Republica Moldova, doctor în ştiinţe fizico-matematice.
 

 

 

 

 

1919: S-a nascut Eva Perón, politician  argentinian, soţia preşedintelui Juan Perón (d. 1952)

 

 

 

Foto: Juan si Evita Peron

 

 

 

 

 

 

 

 

 1920: A murit la Bucuresti, criticul literar român Constantin Dobrogeanu-Gherea ; (n.21 mai 1855, satul Slavianka, Ekaterinoslav, Ucraina).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre anii 1861-1867, Gherea invaţă la şcoala primară din satul natal, apoi la gimnaziul din Ekaterinoslav, pana in in 1872, cand intra  în conflict cu autorităţile locale si este silit să părăsească gimnaziul şi să plece la Harkov.
Aici este audient al „Facultăţii de ştiinţe” şi participă la mişcarea conspirativă a cercurilor narodniciste studenţeşti. Împreună cu doi membri ai cercurilor narodniciste, Gherea lucrează într-o fierărie din Slaveanka.

Întors la Harkov, se implică în activitatea revoluţionară, fiind urmărit de poliţie. În martie, ajutat de prieteni, trece graniţa şi ajunge la Iaşi.

Aici este audient al facultăţii de ştiinţe şi participă la mişcarea conspirativă a cercurilor narodnistice studenţeşti.
  In 1876, continuă activitatea politică participând la primele cercuri socialiste din Iaşi şi Bucureşti.

 Constantin Dobrogeanu-Gherea a fost un precursor al criticii sociologice române.

A colaborat  intens la revistele „Drepturile omului”, „Contemporanul”, „Românul“.

 In 1893 devine director al revistei „Literatură şi ştiinţă“, în care publică
articolele „Mişcarea literară şi ştiinţifică”, „Asupra esteticii metafizice şi ştiinţifice”, „Idealurile sociale şi arta”.

În iulie, Constantin Dobrogeanu-Gherea se întâlneşte, la Londra, cu Friedrich Engels, dăruindu-i cele două volume de Studii critice.
La 1 aprilie  conduce  lucrările Congresului de constituire a Partidului Social Democrat
al muncitorilor din România 

 În 1899, in revista „Lumea nouă“ se republică studiul lui Dobrogeanu-Gherea „Ce vor socialiştii români? ” (după „Revista socială”, 1885), vechiul program al mişcării socialiste din România.

A introdus primul tip de critică modernă, analitică, în literatura română. Chiar dacă era modestă, critica sa merită apreciată.

De asemenea, a întreţinut o mare prietenie cu Ion Luca Caragiale, pe care l-a ajutat material până înaintea emigrării acestuia în Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 1933: S-a nascut actrita româna Silvia Popovici; (d. 1993).

 

 

 

 


 

 

 

 1937: A murit  poetul roman George Topârceanu;  (n. 1886).

 

 

 

George Toparceanu

      George Toparceanu

 

 

 

 

S-a nascut la 21 martie 1886 si s-a stins din viata  la varsta de 51 ani. A fost membru corespondent al Academiei Romane din 1936.

Printre operele sale amintim:Balade vesele si triste, Bucuresti (1916) ; Parodii originale, Bucuresti (1916); Amintiri din luptele de la Turtucaia, Bucuresti (1918); In ghiara lor… Amintiri din Bulgaria si schite usoare, Iasi (1920); Migdale amare, Bucuresti (1928).

 1938: A decedat Octavian Goga, poet, dramaturg, om politic român (n. 1 aprilie 1881 in Rasinari, Transilvania).

A fost  prim-ministru al guvernului  României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 si  membru al Academiei Române din anul 1920.

 

 

 

 

 

 

 

Octavian Goga, poet român

 

 

 

 

 

 

La 5 mai 1938, în parcul Castelului de la Ciucea poetul a suferit un atac cerebral și a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, la ora 14,15, s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani.

A fost  transportat la București și depus la Ateneu dupa care a fost  înmormântat la Cimitirul Bellu.

In 1939 corpul poetului este reînhumat la Ciucea.

Din opera sa amintim:Poezii (1905),Ne cheamă pământul (1909),Din umbra zidurilor (1913),Cântece fără țară (1916),Din larg (1939) – poeme postume

 

 

 

 

 

 

1941:  A decedat renumitul etnograf englez James George Frazer ; (n. 1854).

Lucrarea sa cea mai importantă din domeniul combinat al antropologiei culturale, religioase și sociale este  Creanga de Aur (în original, The Golden Bough), o lucrare în 12 volume dedicată credințelor și practicilor religioase ale populațiilor primitive.

 

 

 

 

 

 

 1945: Al doilea război mondial: Şefii militari germani capitulează fără condiţii la Reims în  Franţa, în faţa  Aliatilor.

 

 

 

 

 

 

 

 1946: Se desfaşoară, la Bucureşti, procesul mareşalului Ion Antonescu (1882–1946), conducător al României în perioada 1940–1944, şi al lui Mihai Antonescu (1904–1946), ministru de Externe şi vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri între 1941–1944.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Executia maresalului Ion Antonescu

 

 

 

Au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 1 iunie 1946.

 

 

 

 

 

1954: Ia sfarsit batalia de la Dien Bien Phu, in care fortele coloniale franceze au fost  infrante de vietnamezi. Batalia incepuse in data de 13 martie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1960: Sovietul Suprem al URSS îl alege pe Leonid Brejnev în funcţia de preşedinte al Prezidiului,  în locul mareşalului Kliment Vorosilov care, la 79 de ani, s–a retras din viaţa publică.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Leonid Brejnev

 

 

 

 

 

Om de stat și activist de partid din URSS, între 1950 – 1952 prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei; din 1964 pînă în 1982 – Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, 1977 – 1982 – președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Leonid Brejnev s-a născut la 6 decembrie 1906 la Kamenskoe (azi Dniprodzerjinsk),in  Ucraina.

În 1950 a fost  numit prim-secretar al Comitetului central al PC din RSS Moldovenesti. functie in care a activat  în perioada 3 noiembrie 1950 – 25 octombrie 1952, precedandu-l pe Nicolae Koval şi fiind urmat de Dimitri Gladki.

A fost un adversar al schimbărilor radicale, delega activitățile complexe adjuncților săi, s-a înconjurat de oameni docili și devotați.

La sosirea lui L. Brejnev în RSS Moldovenească colectivizarea forțată a agriculturii fusese practic finalizată si se afla într-o stare deplorabilă. 

Fiind din oficiu delegat la al XIX-lea Congres al PCUS, el a fost ales în Comitetul Central și în mod neașteptat desemnat secretar al Comitetului Central, iar mai apoi și membru al Prezidiului Comitetului Central.

După moartea lui Stalin în 1953, Nikita Hrușciov îl numește pe Brejnev șef al directoratului politic pentru armată și marină, cu gradul de general locotenent, apoi, în 1955, Prim-secretar al Comitetului central al Partidului în Kazahstan.

În februarie 1956 Brejnev este promovat la Moscova secretar general la ministerul apărării, însărcinat cu industria de armamant și cosmonautică.

În 1959, Brejnev este numit secretar al Comitetului central al P.C.U.S. apoi în 1960 președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al CC.

La  14 o0ctombrie 1964 Hrușciov este destituit, iar Brejnev devine Prim-secretar al PCUS. Odată ajuns la putere, Brejnev a început demontarea liniei politice a lui N. Hrușciov. În aprilie 1966 L. Brejnev capătă titlul de Secretar general al PCUS, care nu fusese folosit după moartea lui Stalin si pune capăt relativei liberalizări culturale.

Leonid Brejnev s-a stins din viață la 10 noiembrie 1982.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7 mai 1986: Ziua in care  echipa de fotbal Steaua  Bucuresti  a cucerit Europa, devenind  prima echipa din Romania  care se incorona drept regina fotbalului de pe batranul continent, castigand Cupa Campionilor Europeni.

Elevii lui Emerich Jenei au eliminat pe rand formatii ca Vejle BK (1-1 si 4-1), Honved Budapesta (0-1 si 4-1), Kuusysi Lahti (0-0 si 1-0) sau RSC Anderlecht Bruxelles (0-1 si 3-0) si intalnea in marea finala celebra FC Barcelona. pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, din orasul Sevilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenomenul Duckadam

 

Meciul s-a incheiat asa cum a inceput, cu scorul de 0-0, si invingatoarea urma sa fie decisa in urma executarii loviturilor de la 11 metri. A fost un duel al portarilor, Urruti versus Duckadam.

Primii au executat jucatorii romani. Majearu a sutat in partea dreapta, dar Urutti a ghicit coltul aparand primul penalti.Duckadam nu se lasa mai prejos si “scoate” si el penalti-ul catalanilor.

A urmat experimentatul Loti Boloni. Mijlocasul a sutat in partea stanga, insa Urruti a respins si aceasta minge. Duckdam se pregatea totusi sa intre in istorie, soctand al doilea penalti.

Marius Lacatus a fost cel care a deschis scorul la a treia serie de lovituri de departajare, cu un sut puternic, care a izbit mai intai transversala. Cateva minute mai tarziu, Duckadam  apara  inca un penalti, al treilea.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabi Balint si-a luat un elan mare si a inscris cu un sut plasat, in coltul stang. Helmuth Duckadam plonja in stanga si apara al patrulea penalti consecutiv, intrand in Cartea Recordurilor. La televiziunea romana, Teoharie Coca Cosma izbucnea bucuros strigand celebra replica “Suntem finalisti! Am castigat Cupa!”

Reactii in presa internarionala:

“Nici macar din penalti” – El Mundo Deportivo
“Fotbalistii catalani, sustinuti de 50 de mii de suporteri, au luptat mult, dar s-au lovit de apararea ferma a romanilor, invingatori merituosi” – EFE
“Neasteptatul triumf al Stelei, care va fi legat intotdeauna de Duckadam, nu trebuie sa fie tratat ca o curiozitate” – Reuters
“In Estul Europei s-a mai nascut o stea” – Gazzetta dello Sport

Performanta unica

Performanta Stelei de acum 25 de ani ramane unica in istoria fotbalului romanesc si, din pacate, se pare ca irepetabil..(Piatza net.ro).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987: A fost anunţată  oficial, extragerea primelor cantităţi de ţiţei din subsolul marin al platoului continental românesc al Marii Negre

 

 

 

 

 

 

 

 

 1990: Doi schiori norvegieni, fără câini şi alte mijloace de transport, au ajuns cu bine la Polul Nord.

 

 

 

 

 

 

 

 1995: Jacques Chirac, fost primar al Parisului, învinge in  alegerile prezidenţiale din Franţa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cariera politica:

 

 A fost auditor al Curții de Conturi franceze (Cour des Comptes) din 1960.

S-a alăturat staff-ului prim-ministrului George Pompidou în 1962 (în funcția de secretar de stat pentru probleme sociale).

Ales pentru Ansamblul Național în 1967. În 1968, a jucat un rol foarte important în negocierea unui armistițiu în timpul revoltei studenților și al grevei generale a  munictorilor, în mai 1968;

A devenit Secretar de stat pentru dezvoltarea economică și rurală în 1973;
Ministru a Dezvoltării Agriculturale și Rurale din 1973 până în 1974;
Ministru de Interne în 1974;

Prim-Ministru din 1974 până în 1976, și apoi din 1986 până în 1988;
Primar al Parisului, din 1977 până în 1995;

Președinte al Franței, din 1995.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită ecumenică în România; a fost prima vizită în ţara noastră, a unui Suveran Pontif (7–9 mai 1999).

 

 

 

 

 

 

 

1999: Avioanele NATO au bombardat din greşeală ambasada Chinei din Belgrad, ucigând trei persoane şi rănind alte 20, in timpul actiunilor militare indreptate impotriva Iugoslaviei.

 

 

 

 

 

 

 

2000: Are loc ceremonia de investitură a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei.

 A preluat funcţia de preşedinte al Rusiei, dupa ce a iesit invingator la alegerile din data de 26 martie 2000, in care a primit sprijinul a 52,94% dintre alegători.
Vladimir Putin s-a născut la 7 octombrie 1952 în Leningrad (din 1991 denumit Sankt-Petersburg) într-o familie de muncitori.

În 1975 a absolvit secţia internaţională a Facultăţii Juridice din cadrul Universităţii de Stat din Leningrad, dupa care  fost distribuit să lucreze în organele de securitate de stat.

În 1984 a intrat la Şcoala Superioară a KGB (actualmente Şcoala Serviciului de Informaţii Externe) şi s-a specializat pe statele germanice.

În 1985 a fost trimis în misiune în RDG, unde, până la sfârşitul anului 1989, a lucrat ca director al Casei Prieteniei Sovietico-Germane din Dresda.

Revenind la Sankt-Petersburg, a devenit preşedintele Consiliului Urban al lui Anatoli Sobceak, cu care se cunoştea din timpul universităţii. Din 1994 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Guvernului oraşului Sankt-Petersburg.

În această funcţie a coordonat probleme legate de atragerea de investiţii, colaborare cu companiile străine, deschiderea unor întreprinderi mixte.

În 1992 şi-a dat demisia din KGB, având gradul de locotenent-colonel în rezervă. 

 

Vladimir Putin are titlul de doctor în ştiinţe economice, vorbeşte limbile germană şi engleză si este maestru al sportului la sambo şi judo.

 

 

 

 

 

 

Vladimir Putin – Foto: RIA Novosti

 

 

 

 

În august 1996, mutându-se la Moscova, a devenit adjunctul lui Pavel Borodin, care răspundea de treburile preşedintelui rus, apoi şeful Direcţiei Principale de Control din cadrul Administraţiei Preşedintelui Federaţiei Ruse, înlocuindu-l în acest post pe Aleksei Kudrin.

În iulie 1998 a fost numit director al Serviciului Federal de Securitate, concomitent – din martie 1999 – a devenit secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

În august 1999 a fost desemnat preşedinte al Executivului.

La 31 decembrie 1999, după ce preşedintele Boris Elţîn şi-a dat demisia, a devenit preşedinte interimar al ţării.

Pe data de 14 mai 2004 a fost ales preşedinte pentru a doua oară, obţinând de această dată 71,31% din voturi.

În aprilie 2008 a fost ales preşedinte al partidului „Rusia Unită”. Însă nu s-a înregistrat în partid.

La 7 mai 2008 şi-a încheiat cel de-al doilea mandat de preşedinte.

De pe 8 mai 2008 până pe 6 mai 2012 a fost preşedinte al, Guvernului.

În toamna anului 2011 a fost propus candidat la preşedinţia Federaţia Ruse din partea partidului „Rusia Unită”.

A câştigat alegerile din 4 martie 2012 cu  63,6% din voturile exprimate si preia pentru a treia oara funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse.

Ceremonia de învestitură a avut loc la Moscova pe 7 mai 2012 în Sala Gheorghievski din Kremlin..

Este divortat si are două fiice. 

 

 

 

 

 

 

2003: Academia de Ştiinte şi Literatură din Mainz, Germania, a acordat Premiul de literatură pentru autori de limba germană pe 2003 scriitorilor: Cristoph Meckel, Harald Weinrich şi Herta Müller, cunoscută autoare originară din România.

 

 

 

 

 

 

Herta Müller was praised by the judges for depicting the

 

Herta Müller

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: A decedat  Octavian Paler, reputat prozator, eseist, jurnalist şi editorialist român, comentator al fenomenelor politice şi culturale româneşti.

 

 

 

 

 

Convorbiri cu Octavian Paler, bun

 

 

 

 

Octavian Paler s-a nascut la data de 2 iulie 1926 intr-un mic sat numit Lisa, din jud. Brasov.

A fost si un cunoscut analist politic si cultural roman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim.

 

 

 

 

 

 

Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim

 

 

 

 

 

Aratarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim s-a intamplat in dimineata zilei de 7 mai 351, in timpul imparatului Constantiu, fiul Sfantului Constantin cel Mare.

Crucea luminoasa s-a intins de la Golgota si pana la Muntele Maslinilor, pe o distanta de aprox. 9 km, stralucind mai tare decat soarele. Sfanta Cruce a ramas pe cer timp de 7 zile.

O multime de oameni au iesit din casele lor si de la munca lor indreptandu-se spre biserici pentru a aduce slava lui Dumnezeu.

 Despre aceasta minune, Patriarhul Chiril al Ierusalimului i-a scris o scrisoare imparatului Constantiu, indemnandu-l sa paraseasca erezia ariana. Aceasta erezie, care nega divinitatea lui Hristos, era cauza a multe dispute teologice in cadrul imperiului.

Potrivit istoricului Sozomen, aceasta minune a dus la convertirea multor pagani si iudei la crestinism.

 De asemenea, multi arieni au parasit erezia, intorcandu-se la Biserica Ortodoxa.

 

 

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfantului Mucenic Acachie;

– Sfantului Mucenic Codrat;

– Sfintilor Mucenici Rufin si Satornin;

 – Cuviosului Ioan Psihaitul;

– Sfantului Mucenic Maxim;

– Sfantului Nil Sorski;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Crestin Ortodox ro.

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  3. Istoria md.

  4. roncea.ro.

  5. Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=J5_Qq-ZLgzQ

 

 

 

Reclame

07/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

1 comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: