CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  5 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 311 e.n.: A murit  împăratul  roman Galerius.

Galerius Maximianus ( nascut cca. 250 în apropiere de Zaicear , pe Valea Timocului din Serbia de azi, într-o familie de ţărani), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, a fost împărat roman între anii 305- 311.

 

 

 

Galerius

 

 

Sustinator  al unei  politici  anticreştine,  Galerius a promulgat totuşi  cu câteva zile înainte de moarte, la 30 aprilie  311  un edict de toleranţă faţă de noua religie.

După spusele lui Lactantius, împăratul Galerius și-a afirmat originea dacică și s-a declarat dușman al numelui Roman, propunând chiar ca imperiul să se numească nu roman ci Imperiul Dac, spre oroarea patricienilor și senatorilor.

El și-a exprimat atitudinea anti-romană imediat ce avut funcția de împărat, tratând cetățenii romani cu cruzime exemplară, așa cum cuceritorii îi tratează pe cuceriți, totul în numele aceluiași tratament pe care victoriosul  Traian  l-a aplicat cu două secole înainte poporului lui dac

 

553 e.n:  A început  al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic.

Sinodul ecumenic al V-lea de la Constantinopol – sau Al doilea conciliu de la Constantinopol – a avut loc  în urma iniţiativei împăratului Justinian  şi a papei Vigilius.

Lucrările au fost conduse de Eutihiu, patriarhul Constantinopolului şi au luat parte 145 de episcopi si a  combatut erezia origenismului , criticand  concepţiile privitoare la  preexistenţa sufletelor, subordinatismul şi apocatastaza.

Doctrina lui Origene nega caracterul etern al pedepselor de după moarte și admitea eternitatea materiei și preexistența sufletului față de trup. 

  Justinian l-a considerat pe marele alexandrin eretic, condamnându-l mai întâi  printr-un decret emis în 543, iar mai apoi, in timpul Sinodului al V-lea Ecumenic de la Constantinopol, în 553.

 

867: S-a nascut imparatul Uda al Japoniei (d. 19 iulie 931) .

 A fost al 59-lea împărat  al Japoniei conform  ordinii  tradiționale de succesiune la tron si a a domnit  din anul  887, pana in 897.

 

 

 

1194: A murit Cazimir al II-lea cel Drept (n.1138), Mare Duce al Poloniei, în anul 1177; o poziție pe care a deținut-o până la moartea sa, întreruptă o singură dată de către fratele său mai mare, Mieszko al III-lea  cel Batran.

 

 

 

În 1186, Cazimir a moștenit Ducatul de Masovia  de la nepotul său, Leszek.

 A inceput  să construiască  Universitatea din Cracovia și deja se apucase să pună bazele clădirii, însă moartea sa subită a încurcat toate planurile. Universitatea de astăzi, Jagiellona, a fost construită abia în 1364 de regele Cazimir al III-lea cel Mare, fiid cea mai mare universitate din Europa Centrală și de Est (după Universitatea Carolina din Praga).

 

 

 

 

1260:  Kubilai han devine conducător al Imperiului Mongol.

 

 

 

 

 

 

 

 

  A   trait între anii 1215-1294 si a fost unul din nepoții întemeietorului Imperiului Mongol, Ginghis han. A fost împărat al Chinei si este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanți conducători mongoli din dinastia Yuan. 

În anul 1253 s-a convertit la religia budistă luand măsuri în sprijinul ei și al mănăstirilor din Tibet impunand   budismul ca religie de stat.

 

 

 

 

1494: Navigatorul Cristofor Columb declara insula Jamaica posesiune spaniola.

 

 

 

 

 1640: Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel Scurt. Acest parlament a avut activitate de numai  18 zile.

 

 

 

1762: Rusia si Prusia semneaza Tratatul de la Sankt Petersburg, prin care inceteaza razboiul dintre cele doua tari.

La 5 ianuarie 1762 împărăteasa Elisabeta a Rusiei  a murit, iar succesorul ei, Petru al III-lea, favorabil prusacilor, a rechemat armatele ruse de la Berlin și a mediat un armistițiu între Prusia și Suedia.

Eliberat de una dintre amenințări, Frederik cel Mare, regele Prusiei  a reușit să-i alunge pe austrieci din Silezia, după Batalia de la Freiberg, din 29 octombrie 1762.

 

 

 

 

 

1789: La Versailles, a fost convocata Adunarea Statelor Generale (care nu se mai reunise din anul 1614), pentru a discuta criza financiară a Franţei, fapt  ce avea să declanşeze o serie de evenimente care au condus la  Revolutia franceza.

 

 

1813: S-a nascut la Copenhaga, Soren Aabye Kierkegaard, teolog si filosof danez fondator al curentului existentialist.

 

 

 

 

 

 

A studiat teologia intre anii 1830 si 1840 la universitatea din localitatea natala.

Dupa o perioada in care a cochetat cu ideea de a deveni pastor, a ales sa plece in Germania si sa se dedice studiului filosofic.

Anul 1841 l-a gasit in Berlin unde a asistat la orele sustinute de Friederich Schelling.

A debutat doi ani mai tarziu cu o analiza critica la adresa romanului „Un biet scripcar” al lui Hans Christian Andersen, pentru ca mai apoi sa publice tot mai des eseuri filozofice, dar si cu teme religioase ori psihologice.

De numele sau se leaga conceptul existentialismului in filozofie care a avut o influenta deosebita asupra dezvoltarii acestui domeniu.

S-a stins din viata la 11 noimebrie 1855 in Copenhaga dupa ce a suferit un atac cerebral.

 

 

 1815: S-a nascut dramaturgul  francez Eugene Labiche (d. 23 ianuarie 1888).

 

 

 

 

 

 

 

1818: S-a nascut in orasul Trier din  Germania, filosoful, jurnalistul si economistul Karl Marx ; (d.14 martie 1883, Londra).

 

 

 

 

 

  Karl Heinrich Marx a  întemeiat  împreună cu Friedrich Engels  teoria socialismului științific si a fost un teoretician și lider al mișcării muncitorești. A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea.

Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848, Manifestul Partidului Comunist . in care afirma, inca din  primul capitol ca : „Istoria tuturor societăților cunoscute este istoria luptei de clasă”, un concept folosit de mult timp deja de către alti istorici care il precedasera.

Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere.

Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului si ca  schimbările socio-economice se produc prin intermediul activității revoluționare organizate.

În acest model capitalismul va lua sfârșit prin lupta organizată a clasei muncitoare internaționale. Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa.

Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată marxistilor bolșevici condusi de Lenin.

 

 

 

 

1821: A încetat din viaţă  în exil pe insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, Napoleon Bonaparte, împărat al Frantei ( 1804 – 1814 si 1815); ( (n. 15 august 1769).

 

 

 

 

 

 

 

A fost exilat pe Insula Sfanta Elena dupa infrangerea suferita la Waterloo in 1815. La putina vreme dupa decimarea trupelor sale, acesta a abdicat de pe tronul Frantei in favoarea fiului sau si a cerut azil englezilor pentru a cadea in mana fortelor contrarevolutionare. In data de 15 iulie, omul de stat a intrat sub protectia britanicilor care l-au trimis pe micuta insula din mijlocul Oceanului Atlantic, chiar daca Napoleon ar fi dorit sa ajunga in Statele Unite.

Timp de sase ani, acesta a locuit pe Sfanta Elena alaturi de o parte din oamenii loiali. Potrivit anumitor documente, pe timpul sederii pe insula, Napoleoan ar fi fost otravit treptat, considerandu-se ca in cazul reintoarcerii sale in Franta ar putea destabiliza guvernul.

Alte probe indica faptul ca omul politic ar fi decedat in urma unui cancer la stomac.

Misterul planeaza si acum in jurul cauzelor decesului acestuia. In momentul mortii, Napoleon avea 51 de ani. Corpul marelui conducator a fost repatriat in 1840, la Paris organizandu-se funeralii nationale in cinstea lui.

 

 

 

1826: S-a nascut  imparateasa Eugenia a Frantei,soţia imparatului Napoleon al III-le; (d.1920).

 

 

 

 

 

 Eugénie de Montijo (d. 11 iulie 1920), născută Doña Maria Eugenia Ignatia Augustina Palafox de Guzman Portocarrero-Kirkpatrick, Contesă de Teba, a fost ultima împărăteasă a Franței din 1853 până în 1871..

 

 

 

 

 

 

1846:  S-a născut Henryk Sinkiewicz, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel. (d. 15 noiembrie 1916).

 

 


 

 Adam Aleksander Pius Oszyk-Sienkiewicz s-a nascut la  5 mai  1846, in Wola Okrzejska, Polonia.

 

 

 

La 5 mai 1848, stil vechi (17 mai 1848, stil nou), s-a încheiat in  Transilvania, Marea adunare naţională de la Blaj, cu participarea a 40 000 oameni, preponderent ţărani, in care românii s-au declarat naţiune de sine stătătoare.

 

 

Andrei Șaguna (n.1808 - d.1873), mitropolit ortodox al Transilvaniei, sursa:asaguna.ro Ioan Lemeni (n.1780-d.1861), episcop român unit al Episcopiei de Făgăraș și Alba Iulia

Andrei Șaguna (n.1808 – d.1873), mitropolit ortodox al Transilvaniei, sursa:asaguna.ro

Ioan Lemeni (n.1780-d.1861), episcop român unit al Episcopiei de Făgăraș și Alba Iulia

Adunarea a avut loc pe Cîmpia Libertăţii de la Blaj, fiind prezidată de episcopii Ioan Lemeni și Andrei Șaguna si  a ales un Comitet Național, din care făceau parte Avram Iancu (venit la adunare cu 10 000 de moți), Andrei Mureșanu (1816-1863, autorul poeziei Un răsunet / Deșteaptă-te române, devenită după 1989 imnul de stat al României), Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu etc.

Marea adunare națională de la Blaj fixează programul social-politic (burghezo-democratic) al revoluţiei din Transilvania. Programul revendică, în cele 16 articole, următoarele:

 • dreptul românilor de a fi reprezentaţi în dietă;

 • dreptul de a folosi limba română în legislaţie şi administraţie;

 • emanciparea bisericii ortodoxe române de sub jurisdicţia mitropoliei sîrbeşti;

 • desfiinţarea iobăgiei;

 • desfiinţarea breslelor;

 • libertatea cuvîntului şi a tiparului;

 • asigurarea libertăţii personale şi a întrunirilor;

 • înarmarea poporului şi înfiinţarea gărzii naţionale;

 • libertatea industriei şi a comerţului;

 • învăţămînt de toate gradele în limba română;

 • impozit proporţional cu veniturile;

 • etc.

Ideea centrală a programului Marii adunări naţionale de la Blaj era „Naţiunea română se declară şi se proclamă ca naţiune de sine stătătoare…„.

 

 

 

1891: Inaugurarea celebrei sali de concerte “Carnegie Hall” din New York.

 

 

 1904: A decedat scriitorul  şi publicistul  ungur Jokai Mor; (n.1825).

 

 

1912: A aparut primul numar al ziarului „Pravda” , organ de presa al partidului comunist rus si al C.C. al Partidului comunist al Uniunii Sovietice (pana in 1991).

 

 

 

1918: La Chişinău, România, apare  sub direcţia lui Ion Costin şi Nicolae Alexandri, cotidianul Sfatul Ţării.

 

 

1919: A fost creata, la Geneva, Liga Societatilor de Cruce Rosie ca organ de legatura permanenta intre societatile nationale de Cruce Rosie.

 

 

1925: Guvernul Africii de Sud declara limba afrikaans, limba oficiala.

 

1933: A murit la Bucuresti, medicul Ernest Juvara, anatomist si chirurg (contributii remarcabile mai ales in domeniul ortopediei), profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti; ( n.1870, Barlad,jud.Vaslui).

  A urmat cursurile Facultății de Medicină din Paris (1888 – 1895), perioadă în care i se încredințează direcția Laboratorului de Anatomie pentru disecții și executarea planșelor, lucrând, simultan și în Laboratorul de Chimie (1890 – 1892)obtinand  titlul de Doctor în medicină și chirurgie la Paris (1895), teza de doctorat fiindu-i premiată.

 

 

 

Fișier:Ernest Juvara.JPG

 

 

 

 

A fost profesor universitar la Facultatea de Medicină din București și a avut preocupări în domeniul chirurgiei și anatomiei, aducând contribuții în domeniul protezele osoase, anastomozele intestinale și rahianestezie.

A fost decorat cu „Steaua României” în grad de cavaler.

A decedat pe 5 mai 1933  (electrocutat în baie), lăsând în urma sa o școală românească medicală recunoscută în întreaga lume, precum și 110 lucrări.

În 1970 UNESCO a sărbătorit un secol de la nașterea acestui  strălucit fiu al României.

 

 

 

 

 

 

1936: Trupele Italiei fasciste ocupa Addis Abeba, capitala Etiopiei.

 

 

1940: Se formeaza la Londra guvernul norvegian in exil, dupa ocuparea Norvegiei de catre Germania nazista.

 

 

1944: Trupele germane executa 216 civili in satul  Kleisura din Grecia.

 

 

 

 

 1945: Incepe insurectia de la Praga, o încercare a  rezistentei cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.

 

 

1948: Moare la Bran in  jud. Brasov, carturarul patriot Sextil Puscariu,( n. 4 ian. 1877, Brasov), filolog si lingvist, istoric literar, pedagog, publicist si academician român de origine aromâna.

 

Datorită concepției sale înnoitoare asupra limbii, Sextil Pușcariu este considerat un precursor al lingvisticii integrale, curent lingvistic al cărui părinte a fost Eugeniu Coșeriu

A urmat studii superioare universitare în Germania, la Leipzig (1895 -1899), apoi în Franța, la Paris (1899 – 1901) și în Austria, la Viena (1902 – 1904). Devine doctor în filosofie al Universității din Leipzig în 1899, respectiv docent privat pentru filologia românească la Universitatea din Viena (1904 – 1906).

A devenit  titularul catedrei de limbă și literatură română timp de zece ani (începând cu anul 1908) și decanul Facultății de Filosofie de la Universitatea din Cernăuți în 1918, unde inițiază și conduce ziarul Glasul Bucovinei, apărut la 22 octombrie 1918, cea mai activă și răspândită publicație românească din Bucovina.

Participă activ la unirea Bucovinei cu România si in primăvara lui 1919 i se oferă postul de ministru al Bucovinei la București, dar refuză, preferând să rămână un om de știință.

Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universității Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România, care purta înainte de Marea Unire denumirea de Universitatea Franz Josef.

Devine primul rector român al Universității din Cluj și pune temelia Muzeului Limbii Române (1919), primul institut românesc de lingvistică.

 

A inițiat și a coordonat Dicționarul limbii române (Dicționarul tezaur al Academiei) și Atlasul lingvistic român.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

A fondat și a condus revista Dacoromania și a întemeiat, în toamna anului 1919, Muzeul Limbii Române din Cluj.

Dicționarul Tezaur al Limbii Române a fost continuat de la litera B, de unde îl lăsase Hasdeu, până la litera L (lojniță).

Acestei lucrări i-a dedicat Sextil Pușcariu cea mai mare parte a vieții, din ea rezultând, pe lângă volumele Dicționarului, numeroase studii de lexicologie, uneori cu accente memorialistice.

Va fi numit membru în delegația României la Liga Națiunilor de la Geneva (1922 – 1925).

A fost reprezentantul României la Institutul Internațional de Cooperație Intelectuală de pe lângă Societatea Națiunilor (1922) și membru în Comitetul Internațional de Lingvistică începând cu anul 1936. Din 1926, profesor de filologie română la Universitatea din Cluj. A condus revista Cultura din Cluj (1924).

 

 

 

 

 

 

 

1949: Zece ţări din Europa au semnat tratatul de la Londra prin care a  fost creat Consiliul Europei.

 

 

 

1954: Generalul   Alfredo Stroessner preia puterea in Paraguay printr-o  lovitură de stat.

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: A intrat in vigoare acordul pentru crearea Uniunii Europei Occidentale, in baza unui acord semnat de Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie la data de 23 octombrie 1954.

 

 

 

 

1957: Televiziunea Romana a realizat prima transmisie sportiva in direct, prezentand meciul de rugby Anglia-Romania.

 

 

 

 

1977: A murit Ludwig Erhard, economist şi politician german (n 1897).A îndeplinit funcţia de cancelar al RFG în perioada 16 octombrie 1963- 1 decembrie 1966.

 

 

 

 

 

 

 

1988: Televiziunea japoneza a a efectuat prima transmisiune in direct de pe Everest, cel mai inalt munte din lume. 

 

 

 

1990: Presedintele Ion Iliescu a invitat reprezentanti ai manifestantilor din Piata Universitatii la o discutie. Tratativele dintre presedinte si manifestanti au esuat, in momentul in care acestia din urma au cerut ca dialogul sa fie televizat.

 

 

 

1999: Indonezia si Portugalia au semnat un acord privind  autonomia provinciei Timor.

 

 

1999: Deputatii europeni l-au investit, la Strasbourg, pe italianul Romano Prodi in functia de presedinte al Comisiei Europene. 


 

 

 

2001: Patriotul român basarabean Ilie Ilascu, a fost eliberat din inchisoarea Hlinoaia, unde fusese detinut  samavolnic de autoritatile separatiste din autoproclamata republica transnistreana, dupa un simulacru de proces.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia (1988-1992). Președinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol (1989-1992, an când a fost lichidată de forțele separatiste).

A participat la  luptele armate de la Nistru (1992), în calitate de comandant al unor trupe militare cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova, care a luptat în spatele frontului  si a adus mari pierderi Armatei a 14 Rusești și bandelor de cazaci  rusi care actionau  în Transnistria contra moldovenilor.

 

 

 

2004: Guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reuşit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.

 

 

 

 

 

 

2006: Moare  la manastirea Varatec din jud.Neamt, Zoe Dumitrescu-Busulenga, scriitoare si critic literar; (n. 1920).

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Nascuta la 20 august 1920, a fost o personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic şi istoric literar, eseist, filozof al culturii şi pedagog român. A fost membră a  Academiei Romane şi a unor importante instituţii culturale europene.

A fost un colaborator important al regimului Ceausescu  în domeniul culturii, iar după 1989 a ales să se retragă într-o chilie la manastirea Varatec, lund numele de maica Benedicta. A fost înmormântată la manastirea Putna.

 

Pe data de 5 mai in lume se aniverseaza :

Danemarca:  Ziua Eliberării ( 1945) 

 

Etiopia : Ziua Eliberării (1941)

Mexic: 5 mai –  Cinco de Mayo (in spaniola înseamnă „cinci mai”), este o sărbătoare care comemorează victoria nesperată a armatei mexicane condusa de generalulul Ignacio Zaragoza Seguin, în batalia de la Puebla din 5 mai 1862, împotriva invadatorilor francezi .

 

 

Cinco de Mayo: women performing a traditional Mexican dance at a Cinco de Mayo celebration in Los Angeles, 2002

 

 

 

 

Este sărbătorită mai ales în statul mexican Puebla si in randurile comunitatii mexicane din Statele Unite si in mai multe tari.

Ziua Cinco de Mayo este importanta in comunitatile mexicane fiind considerata o mare sărbătoare a culturii şi identităţii acestui popor.

 

 

 

 Japonia: Ziua copiilor (Kodomo no hi).

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

  Sfanta Irina

Invierea Domnului - Sfintele Pasti; Sfanta Irina

 

Sfanta Irina a fost singura fiica a lui Liciniu, rege in cetatea Maghedon. Sfanta Mucenita Irina s-a nascut pagana, iar numele ei a fost la inceput Penelope. Cand a implinit sase ani, tatal ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere.

A fost inchisa in acest turn, impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare cu numele Caria si cu Apelian, un batran intelept.

Intr-o noapte, i-a aparut in vis ingerul lui Dumnezeu care i-a spus: Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina („pace”), si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”.

Sfanta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian si a primit botezul de la Sfantul Timotei, ucenicul Sfantului Apostol Pavel.

Trecerea sa la crestinism l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfanta Irina il va converti in chip minunat pe tatal ei la crestinism.

A fost supusa la multe chinuri in vremea a patru imparati. Regele Sedechia a ingropat-o pana la gat intr-o groapa umpluta cu serpi si cu scorpioni, dar ingerul Domnului a pazit-o pe sfanta fecioara mucenita intreaga.

Apoi regele a incercat sa o taie in doua cu fierastraul, dar fierastraul s-a frant de trupul ei ca si cand trupul ar fi fost de marmura. Acelasi rege a legat-o de o roata de moara sub o moara de apa si a dat drumul suvoiului, nadajduind ca asa fecioara mucenita se va ineca.

Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioara a ramas vie si nevatamata.

Regele Sapor, fiul regelui Sedechia i-a pus in picioare incaltaminte de fier, i-a incarcat in spate un sac de nisip, a inhamat-o la o caruta si a pus sa fie manata ca un animal cale lunga dincolo de cetate.

„Cu adevarat sunt ca o vita inaintea Ta, O Doamne!” a rostit mucenita, alergand legata in urma tortionarilor ei. Dar ingerul Domnului a cutremurat pamantul, iar pamantul s-a deschis si i-a inghitit pe chinuitori. Supravietuind tuturor torturilor, multi pagani au lepadat paganismul si au alergat la Hristos crezand si botezandu-se.

Irina a intrat in cetatea lui Callinicus pentru predicarea Evangheliei. Regele de atunci al cetatii, Numerian, a aruncat-o consecutiv in trei tauri din metal incins. Dar ea nu a murit.

Cand Irina a sosit in cetatea Mesembria, a fost omorata de regele Sapur, dar Dumnezeu a inviat-o. Regele si multi din popor, vazand aceasta, au crezut in Hristos si s-au botezat.

In cele din urma, Sfanta Mucenita Irina s-a intins intr-un sicriu si i-a poruncit lui Apelian sa-l inchida. Dupa patru zile, cand au deschis sicriul, au vazut ca trupul Irinei nu mai era in el. Asa a proslavit-o Dumnezeu in veci pe Sfanta Mare Mucenita Irina.

Tot astazi, Biserica face pomenirea Sfintilor Mucenici Neofit, Gaie si Gaian.

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. e.maramures.ro

 5. Wikipedia.ro

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Reclame

05/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: