CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

4 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1006: S-a nascut poetul, istoricul  si  misticul sufist islamic  persan  Khawâdjâ Abdallâh al-Ansârî;  (m.1088).

A trăit în  Herat (atunci Khorasan, acum provincia Herat, Afganistan). 

A fost  unul dintre marii maestri ai literaturii si teologiei persane, comentator al  Coranului și maestru spiritual, cunoscut   orator   și  poet de limba  arabă și persană

 Sufismul este un curent religios apărut în secolul VIII și răspândit mai ales în Persia .

În centrul  acestei doctrine se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu.

Doctrina sa este influențată de mai multe religii: budism, zoroastrism hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică,iubire și asceză.

Un practicant al acestei tradiții este în general cunoscut sub numele de sufi, un alt nume folosit pentru  acesti credinciosi mahomedani fiind acela de dervis.

 

 

 

 

 

 

1008: S-a nascut  regele Henric I al Frantei;  (d.1060 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henric a fost casătorit de 2 ori, prima dată cu Matilda în anul 1043 , iar  la vârsta de 40 de ani, pe data de 19 mai  1051 s-a recăsătorit cu  Anna de Kiev, fiica lui  Iaroslav cel Intelept , Mare Cneaz al Novgorodului și Kievului, cununia având loc în catedrala orașului Reims.

Din această casătorie s-au născut 4 copii  intre care mostenitorul tronului Frantei, Filip I   (1052—1108)  si Hugo cel Mare  (1057—1102), unul din conducatorii primei Cruciade.

Regele  Henric I a  murit pe 4 august 1060. A fost succedat de fiul său, Filip I  care era minor în acel timp, astfel la conducerea Franței timp de 6 ani a fost soția lui Henric, Regina Anna de Kiev, care avea atribuții de regentă.

 

 

 

 

1471: Razboiul celor doua roze.In  Batalia de la Tewkesbury, Eduard al IV-lea invinge armata familiei Lancaster și il ucide pe Eduard, Prinț de Wales.

 

 

 

Eduard al IV-lea

 

 

 

 

 

1493: Papa Alexandru al VI-lea imparte Lumea Noua (numita mai tarziu America), intre Spania si Portugalia de-a lungul unei  Linii de Demarcatie.

 

 

 

  1555: Apare prima ediție a Profețiilor lui M. Michel Nostradamus,  cu primele 353 de versete.

 

 

 

 

1646: Apare, la Iași, Cartea romaneasca de invațatura de la pravilele imparatești și de la alte giudețe, primul cod de legi tiparit in limba romana.

 

 

 

 

1655: S-a nascut la Padova (Italia de azi), Bartolomeo Cristofori, creator de instrumente muzicale, inventatorul pianului; (d.27 ianuarie 1731).

În 1698 a creat un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocănele), iar, înspre 1710, primul său pianoforte.

In prezent se mai păstrează un exemplar, datând din 1720, la Metropolitan Museum din New York.

 

 

 

 

 

 

 

 La vârsta de 33 de ani, în 1688, Cristofori a început să lucreze pentru Ferdinando de Medici, mare duce de Toscana, care era foarte pasionat de muzică. Acesta l-a angajat pe Cristofori nu doar să aibă grijă de multele instrumente muzicale pe care le deţinea, ci şi ca posibil inventator al unor instrumente muzicale.

Înainte de a inventa pianul, Bartolomeo Cristofori a creat două alte instrumente muzicale cu claviatură, un fel de clavecine.

 Cristofori a început experimentele pentru realizarea primului său pian în anul 1698.

Pianul (prescurtarea comună a cuvântului de origine italiană „pianoforte”) este un instrument muzical, în care sunetul este produs de corzi metalice fixate pe o placă de rezonanţă din lemn, lovite de ciocănele acoperite cu pâslă, prin intermediul unei claviaturi.

Povestea pianului începe la jumătatea secolului al XII-lea cu primul său strămoş – monocordul cu clape – căruia ulterior i-au fost adăugate mai multe coarde, transformându-se în mult mai cunoscutul clavicord, care funcţiona printr-un mecanism de atingere a coardelor în momentul apăsării clapelor.

Un alt instrument premergător pianului a fost clavecinul, care producea sunete atunci când, în urma atingerii clapelor, coardele erau ciupite de pene de lemn, aşa cum buricul degetelor ciupeşte coardele de chitară.

Acesta avea însă dezavantajul de a nu permite celui care cânta să ofere dinamism muzicii. Deşi a fost des utilizat pe parcursul a două sute de ani, până în secolul al XVIII-lea claviatura sa ajungând până la opt octave, clavecinul a pierdut treptat teren în faţa  noului  instrument numit pianoforte.

În 1709, Bartolomeo Cristofori începea construcţia primului mecanism de pian pe principiul atingerii coardelor cu ciocănele, fără ca acestea să rămână în contact cu coarda după producerea sunetului. În plus, impactul ciocănelelor putea fi controlat cu ajutorul pedalelor.

Denumirea de pianoforte, menţinută până în 1850, a fost dată tocmai datorită acestui principiu de funcţionare care permitea obţinerea unui sunet variat şi clar, mai lung sau mai scurt, mai tare sau mai încet, în funcţie de dorinţa celui care acţiona clapele.

Invenţia lui Cristofori a fost menţionată pentru prima dată în 1711, împreună cu o schiţă a instrumentului, într-un document scris de Francesco Scipione Maffei, constituind sursa de inspiraţie pentru prima generaţie de fabricanţi de piane.

De-a lungul vieţii, Bartolomeo Cristofori a construit aproximativ douăzeci de piane, doar trei dintre acestea, care datează din anul 1720, păstrându-se până în prezent în muzee din Europa şi SUA.

 

 

 

 

 

 

1675: Regele Charles al II-lea al Angliei ordona construirea Observatorului Regal Greenwich.

 

 

 

 

1738: Papa Clement al XII-lea a emis Bulla „In Eminenti”, prin care condamna Francmasoneria, amenințându-i cu excomunicarea (afurisirea), pe toți aderenții acesteia.

Bulla „In eminenti”, a fost primul decret îndreptat impotriva  francmasoneriei.

 

 

 

 

 

1814: Imparatul Frantei, Napoleon I este exilat  pe insula Elba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1814: Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei  semnează Decretul din 4 mai, întorcând Spania la absolutism si reintroducand Inchizitia.

 

 

 

1837 : S-a  nascut publicistul  și omul  politic român, Theodor Rosetti, fost prim-ministru al României; (d. 1932).

 

 

 

 

 

 

1848: Se desfasoara  Adunarea românilor din comitatul Caraş, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

 

 

 

  1856: S-a nascut scriitorul  și folcloristul  român Theodor Sperantia, membru corespondent al Academiei Romane; (d. 9 martie 1929).

 

 

 

 

 

1886: În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut aruncă o grenadă într-un grup de poliţişti, transformând demonstraţia paşnică în ceea ce a rămas cunoscut drept, masacrul de la Haymarket  soldat cu moartea a şapte poliţişti şi a numeroşi demonstranţi şi trecători.

 

 

 

 

 

 

1899:  S-a nascut Fritz von Opel, fondator al uzinelor de automobile Opel; (d. 8 aprilie 1971).

 

 

 

 

 

  1904: Începe construcția Canalului Panama care traversează istmul Panama din America Centrala, legând oceanele Atlantic si Pacific.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Construcția acestui canal  a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie  întreprinse vreodată.

 

 

 

 

 

1904: Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce, producatoare de mașini de excelența.

Din 1998 numele de marca Rolls -Royce a fost achiziționat de catre firma germana BMW.

 

 

 

 

1904: S-a inființat echipa germana de fotbal Schalke 04.

 

 

 

 

 

1919: In China s-a declanșat Mișcarea „4 Mai”. A fost prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei.

Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles, prin care se transferau teritorii chineze Japoniei. Este Ziua Tineretului Chinez.

 

 

 

 

 

 

1922:  S-a nascut Vlad Musatescu, scriitor si umorist roman (d. 4 martie 1999); “De-a v-ati ascunselea”, “De-a baba oarba”.

 

 

 

 

1928:   S-a nascut Muhammad Hosni Mubarak, cel de-al patrulea presedinte al  Republicii arabe Egipt de la data de  14 octombrie 1981, după ce predecesorul sau,  preşedintele  Anwar Sadat, a fost  asasinat la data de 6  octombrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A demisionat in ziua de   11 februarie 2011, în urma unor îndelungate  proteste populare.

Hosni Mubarak  a stat 30 ani în fruntea guvernului egipten şi a fost şef al partidului de guvernamant PND.

 

 

 

 

 

 

1929: S-a nascut actrita de origine belgiana Audrey Hepburn, laureata a  Premiului  Oscar pentru cel mai bun rol  in filmul “Vacanta la Roma”; (d. 20 ianuarie 1993).

 

 

 

 

 

 

 

1930: Poliția engleza il aresteaza pe Mahatma Gandhi, initiatorul miscarii de rezistenta nonviolenta  antibritanice  din India.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1931: Se constituie la Bucuresti sub conducerea lui Theodor Fisher si avandu-l ca presedinte de onoare pe  Adolf Stern, Partidul Evreiesc din Romania, avand drept scop promovarea intereselor populatiei evreiesti si implicarea ei activa in viata politica a tarii.

Partidul, care a fost susţinut numai de o parte a evreilor, se pronunta pentru ramanerea in tara a populatiei evreiesti si a obţinut rezultate electorale modeste.

In 1938 acest partid si-a  incetat activitatea.

 Potrivit recensământului din 1930, minorităţile naţionale din România reprezentau 28,1% din totalul populaţiei, fiind  înregistraţi 728.115 3 evrei, reprezentând 4%, din totalul populaţiei României.

 

 

 

 

 

1932:  Gangsterul american de origine italiana Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta,din statul  Georgia, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

1933:  Apare lunar  la Cluj,  revista de cultură Gand Romanesc editata de Astra.Revista Gand Românesc va apărea pînă în aprilie 1940, fiind condusă de Ion Chinezu.

 

 

 

 

 

 

1942: Pe teatrul  de lupta din Pacific, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, începe batalia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie purtata între portavioane.

 

 

 

 

1945:  Armata nazista din nordul Germaniei se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery, la Lüneburg Heath, la est de Hamburg.

Acesta  a acceptat capitularea necondiționată a forțelor germane din Olanda, din nord-vestul Germaniei, si din Danemarca. si a tuturor  fortelor din aceasta zona.

 

 

 

 

 

1949: S-a semnat acordul americano–sovietic (acordul Jessup–Malik), care a pus capăt blocadei Berlinului occidental de catre sovietici.

 

 

 

 

 

 

1953: Scriitorul american Ernest Hemingway caștiga premiul Pulitzer pentru cartea sa “Batranul și marea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1955: S-a stins din viata la Paris, marele compozitor roman George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoșani ).

A fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, pe bună dreptate considerat cel mai mare muzician român.
Debutul, în calitate de compozitor, îl face în ziua de 6 februarie 1898 în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.

Admirat de Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia. Enescu a pus pe muzică câteva dintre poemele reginei Carmen Sylva, dând naștere mai multor lieduri în limba germană ale compozitorului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din primii ani ai secolului XX datează compozițiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Șapte cântece pe versuri de Clément Marot (1908).

Activitatea sa muzicală alternează între București și Paris, întreprinde turnee în mai multe țări europene, avînd parteneri prestigioși ca Alfredo Casella, Louis Fournier.

În timpul Primului război mondial rămâne în București, iar după război își continuă activitatea împărțită între România și Franța.

De neuitat au rămas interpretările sale ale Poemului pentru vioară și quartet de corzi de Ernest Chausson și ale Sonatelor și Partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Dirijează orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938), în timpul călătoriilor sale în Statele Unite.

Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.

Acesta din urmă, virtuoz cu o profundă cultură umanistă, a păstrat un adevărat cult și o profundă afecțiune pentru Enescu, considerându-l părintele său spiritual.

„Pentru mine, Enescu va rămîne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.” (Yehudi Menuhin)

În anii 1921-1931 lucra la opera Oedip, monumentală creație dramatică și muzicală, care abia în ultimii ani a început să se impună pe scenele teatrelor de operă din lume.

Opera o dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai tîrziu. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pămîânt, chiar în mijlocul pădurii.

Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat.

Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris, a fost Andre Piernet.

 

 

 

 

 

1955 : S-a nascut Mihaela Runceanu, profesoara de muzica si solista de muzica usoara; (d. 1 noiembrie 1989); “De-ar fi sa vii”, “Fericirea are chipul tau”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1959: Are loc prima ceremonie  de decernare a a premiilor muzicale Grammy.

 

 

 

 

 

 1965: A fost fondat Teatrul „Ion Creangă” din Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

1979: Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Margaret Hilda Thatcher, baroană Thatcher (n.13 octombrie 1925 ) a fost prim-ministru al Marii Britanii  din 1979 până în 1990.

Mandatul sau de prim-ministru britanic a fost cel mai lung mandat al secolului 20. Baroneasa Thatcher este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Marea Britanie.

Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalităţi politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică.

Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită şi contestată în egală măsură.

 

 

 

1980: A murit Iosip Broz Tito, politician marxist iugoslav de etnie croata, presedinte al Iugoslaviei intre 1953-1980, unul dintre eroii celui de-al doilea razboi mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Letonia isi proclama independenta  fata de URSS.

 

 

 

 

 

 

1992: La Strasbourg s-au  deschis lucrarile celei de-a 44-a sesiuni a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la care Romania participa ca invitata speciala.

 

 

 

 

 

 

 

1994: A fost semnat la Cairo, de catre Israel și Organizatia pentru Eliberarea Palestinei, acordul privind autonomia palestiniana in Gaza și Ierihon.

 

 

 

 

 

1997: Este  beatificat  Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria BisericiiCatolice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fericitul Cefelino Jimenez Malla, zis El Pele, unul din martirii care au aparat Biserica si slujitorii acesteia, s-a nascut ca majoritatea tiganilor, intr-o  familie necajita din Spania, dar credincioasa.

Acest lucru l-a adus in apropierea slujitorilor Bisericii catolice in anii 30, cind republicanii  marxisti vroiau sa instaureze Republica Spaniola.

A fost ucis, ca mii de credinciosi si preoti catolici, de trupele de stanga republicane.

Desi numerosi   tigani si-au dat viata in numele lui Hristos, din Evul Mediu si pina astazi, abia acum 14 ani cardinalii au recunoscut ca un tigan a putut sa-L marturiseasca pe Hristos si merita sa fie martir.

Decizia a fost una fundamentala, pentru ca a fost prima recunoastere a tiganilor ca marturisitori ai lui Hristos, dupa ce mai bine de sapte secole tiganii au fost sclavii nerecunoscuti ai popoarelor europene si in primul rind ai Bisericii.

Beatificarea sa, facuta la initiativa fostului papa Ioan Paul al II-lea, a fost considerata de unii drept o revolutie daca ne gindim la conservatoarea si aristocrata conducere a Bisericii catolice, in care chiar si sfintii au singe albastru, calendarul catolic fiind plin de regi, regine, printi si printese.

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Parlamentul bulgar aproba solicitarea NATO privind survolarea teritoriului țarii de catre avioane ale Alianței, in cursul operațiunilor impotriva Iugoslaviei.

 

 

 

 

 

 

2008: Peste 134.000 de persoane sunt ucise sau date disparute, de  ciclonul  devastator Nargis in Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Pelaghia

 

 

 

 

 

 

Sfanta Pelaghia s-a nascut in cetatea Tars, din parinti pagani. Auzind despre Hristos, alege sa paraseasca credinta in idoli. In acea vreme soseste in Tars imparatul Diocletian (284-305). In timpul sederii imparatului aici, fiul acestuia s-a indragostit de Pelaghia.

Cand mostenitorul imperial afla ca Pelaghia a primit botezul crestin restin, s-a sinucis.

Mama sa a denuntat-o imparatului pentru judecata. Imparatul a fost captivat de frumusetea Sfintei Pelaghia si a incercat sa o convinga sa renunte la religia ei, promitandu-i toate bunurile de pe pamant daca ii va fi sotie.

Sfanta Pelaghia a refuzat oferta imparatului cu dispret, spunandu-i: „Esti nebun, imparate, sa-mi spui mie acestea. Nu-ti fac voia si urasc casatoria murdara pe care mi-o propui pentru ca eu il am pe Hristos Mire, Imparatul Cerurilor”.

In urma acestor cuvinte, imparatul a poruncit sa fie arsa de vie in vapaia focului aprins intr-un vitel de metal.

Pelaghia s-a insemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugaciuni de slava lui Dumnezeu si intrand in foc, s-a topit precum ceara. Asa a luat cu cinste mucenicia Sfanta Pelaghia.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuvios Ilarion, facatorul de minuni;
– Sfantului Cuvios Nichifor, egumenul Manastirii Midichia;
– Sfantului Cuvios Nichifor Isihastul;
– Sfantului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
– Sfintilor Cuviosi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian si Macrovie, si a celor ce impreuna cu ei au marturisit in Schitopoli (Palestina).

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. e.maramures

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 


Reclame

04/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: