CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

2 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

Anul 74 e.n.: Sinuciderea colectiva a  iudeilor din cetatea Masada; intrarea armatelor romane în „cetatea morților”.

 

 

 

Foto: Cetatea Masada 

Cetatea a fost edificată în sec. I î.C. și  afost  extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.).

După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.

Se știe că cei circa 970 aparatori  iudei din Masada au preferat să moara  după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie.

Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, s-au  tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei.

Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.

Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților, constituie până astazi un simbol al dorinței de libertate al evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani.

Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucția ei a început în 1966, astăzi Masada fiind un  loc de mare atracție pentru turism.

În 1973 au avut loc aici filmările pentru renumitul film  american Jesus Christ Superstar.

În anul 2001, Masada a fost înregistrată în lista patrimoniului mondial cultul al organizației UNESCO.

 

 

 

 

 

373 : A murit Sfântul Atanasie cel Mare (n.295), episcop crestin   din secolul al IV-lea care a jucat  un rol de seamă în combaterea ereziei arianismului.

Este venerat ca sfânt în bisericile Ortodoxa, Romano-Catolica si Copta.

 

 

 

 

 

 

907: A murit tarul bulgar Boris I , numit de asemenea si Boris Mihail, conducator al Bulgariei intre anii 852- 889 si primul ei monarh crestin .

A fost botezat Mihail in anul 864, in onoarea imparatului bizantin Mihail al III-lea, nașul sau.

 

 

 

 

 

 

1497: Navigatorul  genovez Giovanni Caboto  pornește în călătoria sa spre continentul american.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giovanni Caboto (c.1450-c. 1498) , cunoscut ca John Cabot, a fost un navigator și explorator venețian, considerat al doilea european care a atins țărmul Americii de Nord (în 1497), după  vikingul Leif Ericssob,(circa 1003).

In istoria oficiala a  Canadei și Marii Britanii se susține că ar fi acostat în insula TerraNova , însă nu se poate ști precis. De altfel, despre Cabot și expedițiile sale nu exista foarte multe informații.

 

 

 

 

 

 

 

1519: A  incetat din viata la varsta de 67 de ani Leonardo da Vinci, celebrul pictor, sculptor, inginer si arhitect renascentist.

Artistul s-a nascut in mica localitate italiana Vinci, situata in vecinatatea Florentei.

La varsta de 14 ani el  a devenit ucenicul unui  pictorului  florentin, Verrocchio, pentru ca la 20 de ani sa fie primit in breasla pictorilor.

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul unor picturi si sculpturi devenite celebre in intreaga lume, cum sunt „Mona Lisa” si „Cina cea de taina” (doua tablouri care au iscat o multime de controverse de-a lungul istoriei) , statuia ecvestra a lui Francesco Sforza.

De asemenea, Leonardo da Vinci este cunoscut si pentru proiectele sale arhitectonice, exemple in acest sens fiind fortificatiile castelului Sforza din Milano si sistematizarea oraselor Florenta si Rovegna.

A fost preocupat si de astronomie, geometrie, mecanica, schitele sale demonstrand vizionarismul sau.

Ultimii ani de viata, artistul i-a petrecut in Franta, la invitatia regelui Francisc  I.

La inceputul anului 1519, in urma unui atac cerebral, Leonardo da Vinci a ramas paralizat pe partea dreapta, iar la putina vreme s-a stins din viata lasand lumii o opera  inestimabila.

Cu un an inainte sa moara, acesta a scris in caietele sale : „Io continuero”, insemnare care s-ar traduce prin  „Voi dainui” !

 

 

 

 

 

1536: Anne Boleyn, sotia regelui Henric al VIII-lea  al Angliei, este arestată și închisă sub acuzația de  adulter, incest, tradare si vrajitorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea,  cu care s-a căsătorit în ianuarie 1533, la numai patru luni după ce acesta a divorțat de caterina de Aragon.

 

 

 

 

 

1660: S-a nascut compozitorul italian  Alessandro Scarlatti;  (d.24 octombrie  1725).

 

 

 

 

1666: Un ispisoc al lui Duca Vodă al Moldovei pomeneşte pentru prima oară despre tîrgoveţii din Chişinăi.

 

 

 

Biserica Măzărache şi Fîntîna din Chişinau, vedere dinspre rîul Bîc, sec.XIX

Biserica Măzărache şi Fantîna din Chişinau, vedere dinspre rîul Bîc, sec.XIX

Privilegiul de tîrg fusese primit mai devreme, în intervalul 1661-1665, cînd domnise în Moldova Istrate Dabija.

Aşa reiese dintr-un act de hotărnicie de la Mihai Racoviţă, care menţionează: „făcîndu-se Chişinăul tîrg nou în zilele Domnului Dabija voievod…

Pentru început, să schiţăm în cîteva cuvinte evoluţia Chişinăului din timpul Principatului Moldovei. Într-un document din 1436 este pomenită seliştea Chişinăului de pe rîul Bîc. Întemeietorul satului a fost Vlaicu, fostul pîrcălab al ţinuturilor Hotin, Orhei şi Cetatea Albă, nimeni altul decît unchiul lui Ştefan cel Mare.

La 1576, alt document atesta faptul că satul Chişinău deţinea mori în Bîc, fiind vîndut de Vaşutca, strănepoata lui Vlaicu, fostului ureadnic de la Iaşi, Dragoş, pentru 500 de zloţi tătăreşti. Mai tîrziu, în 1641, găsim satul ca fiind închinat mînăstirii Sfînta Vineri din Iaşi.

Şi Dimitrie Cantemir, enumerînd localităţile mai importante ale Principatului Moldovei, vorbeşte despre Chişinău ca despre un „tîrguşor de puţină însemnătate” din ţinutul Lăpuşnei, avînd o populaţie compusă „din creştini, armeni şi jidovi” şi fiind cîrmuit de un şoltuz şi mai mulţi pîrgari, cum se obişnuia în toate oraşele Moldovei.

Cam aceasta avea să rămînă situaţia şi după un veac, cînd, prin pacea încheiată între ruşi şi turci la Bucureşti în 1812, jumătatea de răsărit a Moldovei va fi anexată Imperiului rus.

Iniţial, în timpul războiului, Chişinăul a devenit reşedinţă a administraţiei militare ţariste, regim menţinut şi în primii ani de după anexare.

Acolo şi-a avut reşedinţa amiralul Ciceagov, comandantul militar al noii provincii, şi tot acolo s-au stabilit primii guvernatori ai Basarabiei, Scarlat Sturdza, Harting, Bahmetiev şi Inzov, cu toţii avînd grade de generali în armata rusă.

Aceasta ne lămureşte de ce a fost ales ca sediu Chişinăul, după ce o vreme se părea că va fi preferată Tighina.

El avea o excelentă poziţie strategică din punct de vedere militar în primul rînd.

Alte avantaje ale noii capitale erau evidenţiate într-un raport din 1813 al protoiereului Petre Kuniţki, primul rector al Seminarului teologic de aici:

Oraşul Chişinău este cel mai potrivit pentru reşedinţa ocîrmuirei regionale sau guberniale şi pe motivul că el se găseşte în mijlocul regiunii şi de aceea că el pe de o parte are îndestul lemn şi piatră pentru clădiri, iar pe de altă parte – stepă largă şi apă de izvor, precum şi aer curat, din care cauză acest oraş este mai populat decît celelalte oraşe de aici.

În el, ca şi în oraşele Bălţi şi Făleşti, se fac iarmaroace mari, unde engrosiştii cumpără cirezi mari de boi şi de cai şi o mulţime de piei şi de lînă, şi le exportă cu mare folos în ţinuturile austriace şi nemţeşti.

 

 

 

 

 

1729: S-a nascut  impărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei; (d.17 noiembrie 1796).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ecaterina a II-a , de asemenea cunoscută și ca Ecaterina cea Mare  (n. la  Stettin (Szczecin),  Polonia — 6 noiembrie 1796, Sankt-Petersburg, Rusia), născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, a fost împărăteasă a Rusiei de la 9 iulie 1762 (stil nou), după asasinarea soțului ei, Petru al III-lea al Rusiei, până la moartea ei, la 17 noiembrie 1796 (stil nou).

 In timpul domniei sale,la  21 iulie 1783, țarina a anunțat, printr-un manifest, anexarea Crimeii. Rusia controlează acum și Marea Neagră.

În 1787, sultanul somează Rusia să restituie Crimeea. Este refuzat și asta înseamnă război. Anglia și Prusia se declară de partea Porții Otomane; Franța își proclamă neutralitatea. În 1788, Suedia declară război Rusiei.

La 3 august 1790 la Varela este semnat un tratat de pace între Rusia și Suedia. Rusia nu va ceda o palmă din teritoriile sale, însă va recunoaște noua formă de guvernământ din Suedia.

În ianuarie 1792, la Iași este semnată pacea dintre Rusia și Turcia. Tratatul lasă Rusiei întregul teritoriu situat între Bug și Nistru, recunoaște oficial că regiunile Crimeea și Otsakov sunt rusești și confirmă acordurile de la Kuciuk-Kainargi.

În ianuarie 1793, Rusia și Prusia semnează o nouă convenție în vederea unei noi împărțiri a Poloniei. Rusia ia regiunile Vilnei, Minskului, Kievului, Volhînia și Podolia, în total 3 milioane de noi supuși.

Al treilea tratat de împărțire a Poloniei este semnat la 13 octombrie 1795. Rusia și-a însușit Curlanda și restul Lituaniei până la Niemen. Austria obține Cracovia, Sandomir și Lublin iar Prusiei i-a revenit nord-vestul țării, cu Varșovia.

Polonia inceta sa mai existe ca stat pe harta Europei.

 

 

 

 

 

1772 :  S-a născut poetul romantic german Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg) ;  (d. 25 martie 1801).

A fost unul dintre cei mai mari poeți și prozatori germani, considerat cel mai de seamă reprezentant al Cercului romanticilor de la Jena.

Influențat de Fichte, căruia i-a fost discipol, a cultivat  idealismul magic și extazul mistic.

Novalis - Click To Enlarge

În iunie 1794, și-a încheiat studiile juridice, începute la Jena în 1790 și continuate la Leipzig și Wittenberg.

În perioada studiilor superioare, a audiat cursurile de istorie ale lui Friedrich Schiller, cu care ulterior stabilește relații strânse, întâlnește pe Johann Wolfgang von Goethe, Johann Gottfried von Herder, Jean Paul, Ludwig Tieck, Friedrich Wilhelm Schelling, frații Friedrich și August Wilhelm Schlegel, cu mulți dintre ei legând puternice prietenii.

Volumul Hymnen an die Nacht reprezintă valoarea cea mai înaltă a creației sale poetice, dar și în cadrul liricii germane din perioada romantismului timpuriu.

 

 

 

1808: A început in Spania asa numitul  Război Peninsular, după o revoltă a madrilenilor împotriva ocupației franceze.

 

 

 

1829: Căpitanul  vasului  britanic HMS Challenger, Charles Fremantle, declară posesiune engleza colonia  Swan River din Australia.

 Colonia Swan  River a fost o așezare britanica fondata pe râul Swan, în Australia de Vest.
În 1832, colonia a fost redenumita oficial Western Australia, de    locotenentul guvernator, James Stirling .

Cu toate acestea, numele de „Swan River Colonya fost folosit informal timp de mai mulți ani după aceea.

 

 

 

 

 

 

1848: Are loc întrunirea conducătorilor revoluţiei din Transilvania la Catedrala de la Blaj, cu scopul adoptării unui program al revoluţiei. 

Simion Bărnuţiu ţine un discurs în care afirma ideea că libertatea unui popor este în primul rînd naţională, subliniind voinţa de unire a poporului român de pe tot cuprinsul vechii Dacii.

 

 

 

 

 

 1857: A murit poetul, dramaturgul si prozatorul francez Alfred de Musset, membru al Academiei Franceze (n. 11 decembrie 1810).

 

 

 

 

 

 

1859: Austria recunoaşte de facto înoita alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Moldova şi Valahia,  printr-o notă scrisă, şi reia legăturile diplomatice cu cele două guverne româneşti (de la Iaşi şi de la Bucureşti).

 

 

 

 

 

 

1859: S-a nascut  scriitorul britanic Jerome K. Jerome; (d. m. 14 iunie 1927).

 

 

 

 

 

 

1864: Alexandru Ioan Cuza decretează dizolvarea Adunării Elective a României, care se opunea legiferării reformei agrare, reformei electorale şi celorlalte reforme preconizate de domnitor şi de guvern (Lovitura de stat de la 2 mai).

 

 

 

 

 

 1864: A decedat la Paris compozitorul german Giacomo Meyerbeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giacomo Meyerbeer ,  pe numele său real Jakob Liebmann Beer, după alte surse Jakob Meyer Beer, s-a nascut  la Vogelsdorf lângă Berlin  la 5 septembrie 1791.

 

 

 

 

 

 

 

1869: La Paris se deschide un local  de divertisment muzical sub numele de Folies Trévise. Se va dezvolta ca un teatru de vodevil și cabaret și va deveni faimos in intreaga lume  sub numele de Folies Bergère.

 

 

 

 

1875 : S-a născut la Mizil, poetul şi publicistul român George Ranetti; (d. 2 mai 1928, Bucuresti).

 

 

 

 

A urmat liceul „Sf. Petru şi Pavel” din Ploieşti şi a început să scrie încă din clasa a 7-a, pentru „Adevărul literar”.

După absolvire a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti. Între 1897 – 1898 a lucrat ca funcţionar la Poştă, după care s-a dedicat presei. A făcut gazetărie la Moftul român, revista lui Ion Luca Caragiale.

Între 1899 – 1901 a condus publicaţiile Moş Teacă, iar între 1901 – 1904 Zeflemeaua. În anul 1904, împreună cu N. D. Ţăranu, a înfiinţat, condus şi scris revista umoristică Furnica.

Între 1917 – 1918 a scos la Iaşi o altă revistă umoristică, Greerul, împreună cu P. Locusteanu.

A dus o viaţă în sărăcie, pe care a ironizat-o de nenumărate ori. În ciuda lipsurilor materiale, scrierile sale sunt pline de umor şi de energie, dar pe alocuri superficiale, din cauza grabei cu care scria.

A scris şi o piesă-parodie de teatru comic, „Romeo şi Julieta la Mizil” în care ironizează moravurile politice româneşti.

 

 

 

 

 

1877: Are loc întîlnirea la Ploieşti, România, între domnitorul Carol I al României şi Marele Duce Nicolae al Rusiei, in timpul careia  partea rusă solicita participarea armatei române la operaţiuni militare împotriva Imperiului otoman.

Domnitorul Carol I îi declară marelui duce că armata română, ca forţă de sine stătătoare, va intra în luptă îndată ce condiţiile cooperării cu armata rusă vor fi puse la punct.

 

 

 

 

 

1879:  In România, este adoptată legea supra responsabilităţii ministeriale şi a modului de aplicare a acesteia.

 

 

 

 

1893: A murit Gheorghe Bariţiu, om politic român, participant la revoluţia din 1848, întemeietorul presei româneşti din Transilvania; (n. 4 iunie 1812).

 

 

 

 

 

 Fișier: George Bariț.jpg

 

 

 

 

 

  În anul 1838 a întemeiat la Brașov Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei.

În același an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă și literatură, primul ziar literar românesc din toate timpurile.

Difuzarea lor peste munți era asigurată de prietenul sau librarul Iosif Romanov. George Bariț fost una din figurile cele mai importante ale Revoluției de la 1848 în Transilvania.

În 1861, din inițiativa sa și a canonicului Timotei Cipariu, a luat ființă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra).

A fost mai întâi secretar, apoi președinte al Astrei. Asociația a editat începând din 1868 revista Transilvania, pe care a condus-o între 1868 și 1889.

În această revistă a publicat numeroase articole și studii de istorie și politică. Colectivului redacțional al revistei Transilvania i se datorează editarea primei enciclopedii românești, apărută în trei volume la Sibiu, între 1898 și 1904. George Bariț a publicat tot la Sibiu, tot în trei volume, între 1889 și 1891, principala sa operă, initulată Părți alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă.

A fost membru fondator al Societății Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române.

În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.

 

 

 

 

 

1896: S-a deschis, la Bucuresti, „Expozitia artistilor independenti”, al carei manifest a fost semnat de catre pictorul Stefan Luchian, alaturi de un grup de prieteni.

 

 

 

 

 

1927: Scriitorul Louis Bromfield castiga  premiul Pulitzer pentru lucrarea sa  „Primăvara timpurie”.

 

 

 

 

 

 

1934: A incetat din viata chimistul Serghei Vasilievici Lebedev, inventatorul cauciucului elastic prin polimerizarea butadenei, pe care a obtinut–o din alcool etilic.

 

 

 

 

 

1938: Scriitorul american Thornton Wilder obține premiul Pulitzer pentru „Orașul nostru”.

 

 

 

 

 

1939: A murit Matei Draghiceanu, inginer si geolog; in 1867 s-a inscris la scoala de Mine din Paris, fiind primul inginer roman de mine; a realizat prima harta a solurilor  din Romania, la scara 1/500.000 (harta geologica ce insotea o monografie a judetului Mehedinti).

 

 

 

 

 

1940: S-a nascut Ion Lotreanu, poet, prozator și eseist român; (d. 22 mai 1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: Oficialii Uniunii Sovietice au anuntat caderea Berlinului.

 

 

 

Generalul german Helmuth Weidling 

 

 

 

Bătălia Berlinului  a luat sfârșit, după ce generalul german Helmuth Weidling  s-a predat generalului sovietic Gheorghi Jukov.

 

 

 

 

 

 

1953: A avut loc incoronarea Regelui Hussein al II–lea al Iordaniei; (m.7 februarie 1999).

 

 

 

 

 

1955: Scriitorul american Tennessee Williams a castigat premiul Pulitzer pentru piesa „Pisica pe acoperisul fierbinte”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: Nava britanica  „Queen Elizabeth 2” a efectuat primul voiaj, spre New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: S-a nascut celebrul fotbalist englez  David Beckham.

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: Începe vizita papei Ioan Paul al II-lea pe continentul african.

 

 

 

 

Papa l-a intalnit pe liderul  de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.

1989:  Ungaria a decis deschiderea graniței cu Austria, și a început demontarea gardului de sârmă ghimpată de la Hegyeshalom, moment care a marcat începutul sfârșitului regimului comunist din Ungaria si totodata nceputul căderii Cortinei de Fier.

 

 

 

 

 

1998: La Constanta, s-a constituit Primul Forum National al Femeilor din Partidul Democratiei Sociale din Romania. 

Partidul Democrației Sociale din România (P.D.S.R.) a fost un partid care a apărut în urma rupturii dintre FSN (grupul fidel lui Petre Roman) și grupul fidel lui Ion Iliescu, intitulat inițial FDSN, apoi PDSR.

 Pentru a deveni membru al Internaționalei Socialiste, PDSR s-a unificat în iunie 2001 cu Partidul Social-Democrat Român, schimbându-și numele în Partidul Social Democrat.

 

 

 

 

 

2001: A decedat fosta handbalistă Irene Hector Nagy-Klimovski ; (n. 1936, în Târgu Mureș). A  jucat pentru echipa națională a României pe post de portar, fiind până în prezent cea mai titrată jucătoare de handbal din România care a evoluat pe acest post.

Este deținătoare a două titluri mondiale la handbal în 11 jucătoare și a unui titlu mondial la handbal în 7 jucătoare.  Irene Nagy-Klimovski a fost nominalizată cel mai bun portar, fiind selecționată în All-Star Team la Campionatele Mondiale în 11 jucătoare din 1956 și 1960.

De asemenea, ea a câștigat de două ori Cupa Campionilor EHF, o dată cu Știința București și a doua oară cu Rapid București.

În total, Irene Nagy-Klimovski a acumulat 152 de selecții în naționala României, din care 136 la naționala de senioare, pentru care a și înscris două goluri.

În 1956, ea a fost declarată Maestru al Sportului, iar în 1960 Maestru Emerit al Sportului.

După retragerea din activitate, Irene Nagy-Klimovski a făcut parte din Comitetul Federal al Federației Române de Handbal și din Comisia Centrală de Juniori.

 

 

 

 

 

 

2003: A murit poetul George Ţărnea („Scrisori de fiecare zi”, „Testamentele înţeleptului”, „Cartea inimii albastre”); (n. 10 noiembrie 1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: In Israel, membrii partidului de dreapta Likud, condus de premierul israelian Ariel Sharon, au respins  in cadrul unui referendum, planul israelian de separare unilaterala a teritoriilor palestiniene.

 

 

 

 

2004: Premierul polonez Leszek Miller a demisionat din functie, cabinetul sau fiind dizolvat.

Presedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial in aceasta functie pe Marek Belka si a investit noul guvern, social-democrat.

 

 

 

 

 

 

2006: Casa Albă a respins ideea împărţirii Irakului în regiuni semiautonome, propusă de senatorul democrat Joseph Biden.

 

 

 

 

2008: Peste 134.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute, în urma ciclonului Nargis în Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

 

 

 

 

 

2001: Este  ucis de un comando al fortelor speciale americane, in localitatea Abbottabad din Pakistan, fondatorul si liderul retelei teroriste Al Qaida, teroristul Osama bin Laden; (n. 1957) .

 

 

 

 

 

 

Presedintele american Barack Obama a anuntat  moartea lui  Osama bin Ladenorganizatorul    atacurilor teroriste de la New York  din 11 septembrie 2001, in data de 1 mai 2011, datorită diferenței de timp dintre Statele Unite și Pakistan, insa acesta a fost de fapt ucis pe 2 mai.

 

 

 

2 mai este  Ziua Nationala a Tineretului –  In  Romania s-a instituit  prin lege, in anul 2004, ziua de 2 Mai ca Zi Nationala a Tineretului

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Aducerea moastelor Sfantului Atanasie cel Mare; Sfantul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa atat la data de 18 ianuarie, cat si pe 2 mai (Aducerea moastelor sale in Constantinopol).

Sfantul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii crestine din Alexandria in sec. al IV-lea.

Acesta s-a nascut in Alexandria, in 295 sau 296, si a primit o temeinica educatie clasica si teologica.

La 24 de ani a fost hirotonit diacon de catre arhiepiscopul cetatii, Alexandru, incredintandu-i-se totodata si functia de secretar al acestuia.

In aceasta calitate il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru – 8 iunie 328. Sfantul Atanasie a fost episcop pana in 373.

In tot acest timp a suferit cinci exiluri, insa acestea nu l-au impiedicat sa desfasoare o bogata activitate teologica – mai ales o politica bisericeasca antiariana.

Majoritatea lucrarilor sale au ca obiect lupta pentru apararea credintei niceene.

El supune argumentele exegetice si dialectice ale oponentilor sai unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia.

Ajutat de vastele sale cunostinte scripturistice, teologice si filosofice, el a izbutit sa puna pe temelii solide credinta crestina ortodoxa.

Sfantul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public. 
 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox.ro.

  3. e.maramures.ro.

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

02/05/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 02/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: