CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 APRILIE.VIDEO


 

 

30 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 65:  A decedat poetul roman Marcus Annaeus Lucanus (n. 3 noiembrie 39), mai bine cunoscut sub numele de Lucan.

În ciuda scurtei sale vieți, el este privit ca una dintre figurile remarcabile din perioada clasică latină.

 

 

 

 

Farsalia - Lucano / Biblioteca Clásica Gredos - $ 979,00 en ...

 

 

 

 

In 60 participa la Jocurile Cvincvenale, unde dobandeste o faima literara deosebita, datorita recitarii unui elogiu pentru Nero. In acelasi an compune poemul Coborarea lui Orfeu in infern, iar peste 2-3 ani compune primele trei canturi din Farsalia.

In 61 este numit cvestor de imparat, apoi este numit augur.

In 62 apare ruptura definitiva intre imparat si poet, caruia i se interzice sa publice si sa recite in public, astfel ca Lucanus scrie din ce in ce mai multe poeme violente contra imparatului.

In 65 se descoperă Conspiratia lui Piso impotriva lui Nero. Pe 3 aprilie 65, in urma acuzatiilor ca ar fi participat la conspiratia lui Calpurnius Piso primeste ordinul imperial de a se sinucide.

 

 

 

 

The Death of Lucan - The Collection - Museo Nacional del Prado

 

 

 

 Poetul ofera un banchet stralucit prietenilor sai, apoi porunceste medicului personal sa-i taie venele in baie.

Moare recitând versurile din Farsalia ,care descriu moartea asemănătoare a unui soldat.

Trei ani mai târziu, în anul 68,  împăratul Nero va fi ucis.

 313 e.n: Împăratul roman Licinius unifică sub conducerea sa Imperiul Roman de Răsărit.

 

 

 

 

 

 

 

Flavius Licinius s-a născut în provincia Moesia Superior, într-o familie de țărani originari din Dacia.

A îmbrățișat cariera militară și a ajuns să fie un favorit al imparatului Galeriu, iar după moartea lui Galerius ( in anul 311), Licinius ocupă proviincile danubiano-balcanice până la Hellespont.

În 312  se apropie de Constantin cel Mare, alianță întărită prin căsătoria lui cu Flavia Iulia Constanția, sora acestuia, în martie 313.

 

 

 

 

Licinius 

 

 

În urma întrevederii de la Mediolanum (februarie-martie 313) a celor doi împărați, se promulgă edictul prin care creștinismul este recunoscut ca religie egală în drepturi cu celelalte culte din imperiu.

Victorios în războiul cu Maximinus Daia (313), Licinius ocupă toate provinciile orientale deținute de acesta, devenind stăpân al întregului Orient.

In anul 324 imparatul  Constantin, ii declara razboi lui Licinius.si il nfrânge în două mari bătălii, la Adrianopol (iulie) și Chrysopolis în Asia Mica (septembrie).

Cu flota distrusă de Crispus, fiul lui Constantin, Licinius  cade  prizonier și este executat în anul următor la Tesalonic.

 

 

 

 

 

534: A murit regina ostrogoţilor Amalasuntha (n. cca. 495). A fost fiica regelui Theodoric cel Mare si a domnit incepand cu anul 526.

La moartea tatălui său in anul 526, succesiunea a trecut asupra fiului sau, Athalaric, iar puterea i-a revenit Amalasunthei, ca regentă.

 

 

 

 

Amalasuintha of the Ostrogoths (493 - c.535) - Genealogy

 

 

 

 

La moartea fiului ei in anul 534, devenită regină, Amalasuntha l-a numit pe vărul ei Theodahad partener la tron (iar nu, așa cum se afirmă uneori, soț al ei, dat fiind că soția acestuia era încă în viață), cu intenția de a-și întări poziția.

Alegerea nu a fost fericită, dat fiind că Theodahad a profitat de nemulțumirile din rândul goților și, fie din propriul lui ordin sau doar cu permisiunea sa, Amalasuntha a fost capturată și închisă pe insula Martana din lacul Bolsena (Toscana), unde în 30 prilie  a fost asasinată în baie.

 

 

 

 

 

 

 642: Chindaswinth devine rege al Spaniei vizigote (n. în 563 –  m. la 30 septembrie 653).

 

 

 

 

Historia de Maderuelo y su Entorno. Puente

 

 

 

 

A domnit din anul 642 până la moartea sa, succedându-l in urma unei conspiratii pe tânarul rege Tulga, considerat deficient mintal.

În timpul domniei sale au fost inăbuşite revoltele nobililor şi intărita autoritatea monarhiei în stat.

 

 

 

 

 

 

1245: S-a născut regele Franţei Filip al III-lea, din dinastia Capeţienilor.

I-a succedat tatălui său Ludovic al IX-lea (cel Sfânt) și a domnit din 1270 până în anul 1285.  A decedat la 5 octombrie 1285.

 

 

 

 

LA MORT DE PHILIPPE LE HARDI

 

 

 

 

L-a urmat pe tatăl său în Cruciada a opta, în Tunisia în anul 1270 in timpul careia acesta a murit si  a fost declarat rege la vârsta de 25 de ani.

A fost al cincilea rege francez care a participat la Cruciade. A  adăugat pământurilor regale franceze ținutul Champagne, ca urmare a căsătoriei fiului său cu moștenitoarea acestui ținut.

 

 

 

 

 

1777:  S-a nascut  matematicianul si astronomul german Carl Friedrich Gauss; (d. 1855).

 

 

 

Amazon.com: Carl Friedrich Gauss Quotes: Appstore for Android

 

 

 

 

 

1789: George Washington devine primul presedinte american, dupa depunerea juramântului pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, la New York.

 

 

 

Did George Washington Really Say, “I Can't Tell a Lie”? | Britannica

 

 

 

 

 

1803: SUA a cumpărat de la Franţa teritoriul Louisiana, în schimbul sumei de 80 milioane franci-aur.

 

 

 

 

 

 

1835: Împăratul rus Nicolae I aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a permite duhoborilor (membri a două secte creştine apărute în Rusia la începutul secolului XVIII-lea), care au locuit în Delta Dunării şi se înapoiau în Rusia, să se stabilească printre coreligionarii lor din Basarabia ţaristă.

 

 

 

 

 

1844: Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti-Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti si a Catincăi Rosetti, născuta Sturdza.

 

 

 

 

File:Carol Popp de Szathmary - Doamna Elena Cuza.jpg

In imagine: doamna  Elena Cuza

Cu acest prilej, viitorul domn al Principatelor Unite  a refuzat săprimeasca ţiganii robi trecuţi în lista dotală a sotiei sale, fiind astfel primul fruntaş politic moldovean care a acceptat hotărarea Adunarii Obşteşti din 31 ianuarie 1844, de dezrobire a ţiganilor.

 1857: S-a introdus in  Bucuresti iluminatul public cu lampi cu petrol lampant, capitala Romaniei fiind primul oras din lume luminat astfel.

 

 

 

 

1860: În Moldova (Principatele Unite) se formeaza  un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu.

La 30 aprilie 1860, stil vechi (12 mai 1860, stil nou), în Moldova vine un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu.

Acesta va activa până pe 17 ianuarie 1861, stil vechi (29 ianuarie 1861, stil nou).

 

 

 

 

 

1870: S-a născut compozitorul austriac Franz Lehár ; (d. 1948).

 

 

Franz LEHÁR - Musik-Austria

 

 

 

 

 

 

1881: Se constituie Partidul Naţional Român (P.N.R.) prin unificarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria cu Partidul Naţional din Transilvania

La 30 aprilie 1881, stil vechi (12 mai 1881, stil nou) se constituie Partidul Naţional Român (P.N.R.) prin unificarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria cu Partidul Naţional din Transilvania. Crearea partidului şi adoptarea programului său au grupat pentru prima dată toate elementele politice din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, pe baza unei platforme programatice şi de acţiune comune.

 Partidul Naţional Român a avut un rol important în înfăptuirea actului unirii Transilvaniei cu România şi în pregătirea, împreună cu Partidul Social-Democrat din Transilvania, a Adunării Naţionale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918).

În februarie 1923, P.N.R. a fuzionat cu foştii membri ai Partidului Conservator-Democrat, iar în 1925, cu Partidul Naţionalist al Poporului.

În octombrie 1926, P.N.R. a fuzionat cu Partidul Ţărănesc, punîndu-se astfel bazele Partidului Naţional-Ţărănesc.

Preşedinţi ai Partidului Naţional Român au fost: Nicolae Popea (1881-1882), Patenie Cozma (1882-1883), Gheorghe Bariţiu (1884-1888), Ioan Raţiu Băseşti (1903-1918), Iuliu Maniu (1919-1926). Partidul publică ziarele Tribuna (1884-1903), Lupta (1906-1910), Românul (1911-1916, oct.-dec. 1918), Patria (1919-1926).

 

 

 

 

 

 

1883: S-a născut  prozatorul ceh, Jaroslav Hašek;  (d. 1923).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1883: A murit  pictorul francez  Edouard Manet; (n. 1832).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1893: S-a născut  Joachim von Ribbentrop, diplomat nazist, fost ministru de externe al celui de-al III-lea  Reich german; (d. 1946).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1895: S-a născut poetul şi traducătorul român Ion Vinea;  (d. 1964).

 

 

 

Astăzi despre Ion Vinea

 

 

 

 

 

1896: În România se adoptă legea învăţămîntului primar şi normal-primar – Legea Poni, care diferenţiază timpul de studii (cinci ani la sate şi patru ani la oraşe pentru aceeaşi programă de studii).

Prin aceasta lege  se înființează Casa Școalelor, care va avea în atribuție administrarea fondurilor destinate construirii de edificii școlare și achiziționarea mobilierului aferent.

1897: Mihail Sadoveanu debuteaza in ziarul umoristic „Dracul” din Bucuresti sub pseudonimul Mihai din Pașcani, viitorul romancier publica schița umoristică de 40 de rânduri sub titlul „Domnișoara Mxxxx Falticeni

 

1902: Are loc premiera operei „Pelléas si Melisande” de Claude Debussy.

 

 

DEBUSSY: Impresionistul inspirat de pictură, femei și muzica ...

 

 

 

 

 

 

1909: S-a născut Regina Juliana a Olandei; (d. 2004).

 

 

 

 

 

 

 

1912: La Bender (Tighina), gubernia Basarabia, începe să apară gazeta politică, socială şi comercială – „Bessarabskii telegraf”,  prima publicaţie periodică din acest oraş.

 

 

 

 

1920: În România intra în vigoare  Legea pentru organizarea Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, in atributiile caruia intrau: “pregatirea, aplicarea si supravegherea aplicarii legilor privitoare la asigurarile sociale”.

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut Septimiu Sever, actor român de teatru și film.

 

 

 

 

1933:  A decedat scriitoarea franceza de origine romana Anna de Noailles (născută Brâncoveanu); (n. 1876).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1937: În Filipine a avut loc un plebiscit referitor la dreptul femeilor de a vota. Au putut participa doar bărbații care, în majoritate (peste 90%), au fost de acord ca femeile să se bucure de acest drept.

 

 

 

 

1939: Franklin D. Roosevelt este primul presedinte care a aparut la televiziune.

 

 

 

 

1945: Adolf Hitler şi Eva Braun se sinucid, după ce se căsătorisera cu o zi in urma.

 

 

 

 

 

 

 

 În aceeași zi, Armata Roşie sovietică a arborat  drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului  din Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

1946: S-a născut Carl al XVI–lea Gustaf, regele Suediei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: A fost creată Organizația Statelor Americane (OSA) , o  organizație internațională guvernamentală cu sediul la Washington cu 35 de state membre și 24 de observatori permanenți care are ca obiective principale  securitatea continentală si  soluționarea pașnică a conflictelor dintre statele membre.

 

 

 

 

 

 1948: A decedat  Aurel Petrescu, regizor, operator, grafician si publicist, pionier al filmului de animatie; (n. 30 august 1897, București ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În anul 1920, Aurel Petrescu a realizat filmul de animație „Păcală în lună“ (la casa de producție Soarele a germanului Erich Pommer), care a fost prezentat în aprilie 1920, la Cinematograful militar din București. Succesul acestui film l-a determinat să continuie, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat“ (1925) și apoi „Păcală și Tândală la București” (1926).

Apoi între anii 1923 și 1927, realizează un ciclu de desene animate umoristice grupate sub denumirea de „D’ale zilei“.

Un număr de circa 70 de pelicule de animație ii aparțin. Unele sunt independente, altele au reprezentat reclame pentru diferite companii. A avut curajul să continue producția și în epoca sonorului.

 

 

 

 

 

1949: A fost fondat Teatrul pentru Copii si Tineri „Merlin” din Timişoara.

 

 

 

1966: Moare Gheorghe Bezviconi, important istoric  literar si genealogist roman, membru al Academiei Romane, membru fondator al Societatii Scriitorilor din Basarabia.

 

 

 

1970: Presedintele Nixon anunţa că forţele Statelor Unite şi ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru a lichida bazele forţelor comuniste.

 

 

 

 

1975: Armata  Vietnamului  de Nord  comunist ocupa in  totalitate  Vietnamul de Sud, reunificand tara  (Ziua Victoriei).

 

 

 

 

 

1979: La Bucureşti, in Republica Socialistă România, s-a stins din viaţă publicistul patriot şi om politic român originar din gubernia Basarabia, Pantelimon Halippa; (n. 1 august 1883, Cubolta, judeţul Soroca, Basarabia ţaristă).

 

 

 

 

Pantelimon Halippa, preşedinte a Sfatului Ţării care a votat Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România la 27 martie 1918

 

 

 Pantelimon Halippa a fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia , patriot si fruntas al luptei pentru cauza unirii Basarabiei cu Romania.

A fost preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea la 1918.  

După 1918 a deţinut mai multe funcţii: ministru, secretar de stat pentru Basarbia (1919-1920), ministru al Lucrărilor Publice (1927), ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor (1930), ministru ad-interim la Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale (1930), ministru secretar de stat (1928-1930, 1932, 1932-1933), senator şi deputat în Parlament (1918-1934), urmărind neîncetat propăşirea culturală a Basarabiei.

Este întemeietorul Universităţii Populare din Chişinău (1917), Conservatorului Moldovenesc, Societăţii Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni, Societăţii de Editură şi Librărie “Luceafărul” din Chişinău (1940).

În 1932 a editat şi a condus revista “Viaţa Basarabiei” şi ziarul cotidian omonim.

În 1950 a fost arestat şi închis, fără a fi judecat, la Sighetu Marmaţiei, după doi ani fiind predat NKVD-ului, dus la Chişinău, judecat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia.

A fost mutat apoi la închisoarea de la Aiud, unde a fost reţinut până în 1957.

A scris peste 280 poezii, articole, schiţe, traduceri, memorii, reuşind să editeze în timpul vieţii doar un singur volum – „Flori de pârloagă” (1921, Iaşi), prefaţat de Mihail Sadoveanu. A scris şi câteva studii istorice: „Bessarabia do prisoedinenia k Rossii” (1914), „Basarabia sub împăratul Aleksandr I (1812-1825)”, „B. P.Hasdeu” (1939).

Postum, i se publică în revista „Patrimoniu” din Chişinău „Povestea vieţii mele” (1990) şi un volum de publicistică (2001). În colaborare, a mai semnat şi cartea „Testament pentru urmaşi” (1991).

Membru corespondent al Academiei Române (1918). Exclus în 1948, este repus în drepturi post- mortem  în 1990, dupa prabusirea regimului comunist din Romania.

 

 

 

 

 

1983: A murit George Balanşin , coregraf de origine rusă, unul dintre fondatorii scolii americane de balet, parintele baletului abstract; (n. 22 ianuarie 1904).

 

 

 

1983: A murit  cantăreţul american de blues McKinley Morganfield (n.4 aprilie 1915 ), cunoscut sub numele de  Muddy Waters.

 

 VIDEO, click aici

 

 

 

 

1988: La Dublin in Republica  Irlanda, cantareata canadiana de etnie franceza Céline Dion câștigă a 33-a ediție a Eurovisionului pentru Elveția, cu piesa „Ne partez pas sans moi”.

VIZIONATI AICI

 

 

 

 

 

1991: Un  puternic ciclon  a lovit Bangladesh-ul, provocand moartea a 138.000 de oameni.

 

 

 
1993: Jucatoarea iugoslava de tenis de câmp, Monica Seles, numarul 1 mondial, a fost  grav ranita de un  suporter  fanatic al adversarei sale, Steffi Graf.

 

 

 

 

 

 

 

 

1994: A murit  actorul de teatru si film George Constantin („Domnisoara Christina”, „O vara de neuitat”, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, „Cuibul de viespi”, „Cu mainile curate”, „Burebista”); ( n. 3 mai 1933).

 

 

 

 

 

 2000: A fost canonizata, de catre Papa Ioan Paul al II-lea, sora Faustina Kowalska, calugarita poloneza de care este legat cultul Îndurarii Divine.

 

 

 

 

 

 

Maria Faustina Kowalska, cunoscută  sub numele de Sfânta Faustina, născută Helena Kowalska, (n. 25 august 1905 la Głogowiec, Polonia (atunci în Imperiul Rus) – d. 5 octombrie 1938 la Cracovia, Polonia) a fost o călugăriță mistică și vizionară poloneză.

Este venerată în biserica romano catolică ca sfântă și este cunoscută ca apostol al milostivirii divine.

De-a lungul vieții sale a avut numeroase viziuni și conversații cu Iisus despre care a scris în jurnalul ei, publicat mai târziu cu titlul  „MIC JURNAL Milostivirea lui Dumnezeu în sufletul meu”. 

La vârsta de 20 de ani Faustina intră într-o mânăstire din Varșovia de unde va fi mai târziu transferată la Plock, și mai apoi la Vilnius unde îl întâlnește pe confesorul său Michael Sopocko care o susține în devoțiunea față de Divina mila.

Faustina și Sopocko au îndrumat un artist să picteze prima imagine a milostivirii divine, bazată pe descrierile Faustinei din viziunile avute cu Iisus, pictură ce va deveni una din cele mai cunoscute icoane creștine.

Sopocko folosește imaginea la prima Liturghie din prima duminică de după Paști – care mai târziu a devenit cunoscută ca Duminica Milostivirii divine.

În jurnalul său, Faustina a prezis că munca ei va fi interzisă pentru o vreme și apoi va primi din nou aprobare să continue.

Devoțiunea față de Mila divină a fost oprită de către Vatican in 1959 cand papa Ioan al XXIII-lea a semnat un decret care a plasat lucrările sale în Indexul Cărților Interzise.
În 1965 Karol Wojtyla, atunci arhiepiscop al Cracoviei și mai târziu Papa Ioan Paul al II-lea, a dispus o nouă investigație, intervievând martorii și în 1967 a trimis un număr de documente despre Faustina Vaticanului, cerând începerea procesului beatificării sale.

Cazul a fost acceptat pentru analiză în 1968, iar Devoțiunea față de Mila divină a fost  din nou îngăduită în 1978, Faustina fiind declarată primul sfânt al secolului 21 in Aprilie 2000. 

Devoțiunea față de Milostivirea divină este acum practicată de peste 100 de milioane de catolici.

 

 

 

 

 

 

2002: Un referendum în Pakistan consfințește pentru încă 5 ani regimul militar al lui Pervez Musharraf.

 

2006: A murit Jean-François Revel, filosof, scriitor si ziarist francez, membru al Academiei franceze, figura de prim rang al anticonformismului in randurile  intelectualitatii franceze, virulent adversar al totalitarismului sub orice forma ; (n. 10 ianuarie 1924).

 

 

 

 

 Foto: Jean-François Revel

 

 

 

 

 

 

2011: A decedat  prozatorul și romancierul  latino-american Ernesto Sábato; (n. 24 iulie 1911).

 

 

 

 

 

 

Ernesto Sábato (1911-2011) | Recenzii filme si carti

 

 

 

 

S-a născut în Rojas, un oraș din provincia Buenos Aires, părinții erau doi imigranți italo-albanezi, Juana María Ferrari și Francisco Sábato.

La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhiști, apoi de comuniști, dar a înțeles repede că „materialismul dialectic” e o contradicție în termeni, (afirmația îi aparține), iar atunci când, în 1935, a fost trimis la Moscova să studieze doctrina marxist-leninistă, a reușit să „evadeze”, „trădând” cauza comunistă și evitând astfel soarta atâtor intelectuali de stânga din afara URSS ce au fost înghițiți de Gulag.

Și-a susținut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie și s-a apropiat de grupul artiștilor suprarealiști.

În 1945 a abandonat cercetarea științifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii. A fost  doctor în fizică și a ținut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata.

A scris variate cărți de eseuri despre om și crizele timpului nostru, și despre sensul activității literare – Oameni și angrenaje, Scriitorul și fantasmele sale, Apologii și respingeri.

Dar cele mai cunoscute sunt fără dubiu romanele sale : Tunelul (1948), Despre eroi și morminte (1961) și Abaddón, exterminatorul (1974), toate trei fiind traduse în limba română.

A trait  100 de ani , iar  intr-una din reflectiile sale spunea: „Viaţa e atât de scurtă şi de complicată, încât atunci când începi să te deprinzi cu ea, deja urmează să mori”.

 

 

 

 

 

 2013: Regina Beatrix a Olandei  a abdicat, iar Willem – Alexander, Print de Orania  a urcat pe tronul Tarilor de Jos,  ca rege  al Olandei.

 

 

 

 

Este primul rege al Olandei, de la moartea stră-stră-bunicului său în 1890, regele Willem al III-lea.

 

 

 

 

 

30 aprilie este :

 

 

 

 

 

 

–  Ziua Infanteriei Romane . La 30 aprilie 1830 s-a hotarat „formaluirea in Valahia a sase batalioane pedestrime si 6 escadroane calarime a strajii pamantesti”, tarile Romane obtinand, in baza Tratatului de la Adrianopol, dreptul sa-si infiinteze propria lor putere militara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Din aceste forțe au fost create trei regimente mixte: unul la București, unul la Ploiești și altul la Craiova. În același timp, au luat ființă în Moldova un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, din care s-a înființat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iași.

În urma Unirii de la 1859 a celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească, infanteria a cunoscut progrese importante. În 1860, efectivele infanteriei atingeau cifra de 10.848 oameni.

După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei.

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX 

 

 

 

 

SFÂNTUL APOSTOL IACOV

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Iacov

 

 

Sfântul Apostol lacov, fratele Sfantului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mantuitorului.

Atat Sfantul Apostol Iacov, cat si fratele sau, l-au parasit pe tatal lor, Zevedei, precum si au abandonat meseria de pescar, pentru a urma lui Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc faptul ca Apostolul Iacov a fost de fata la Schimbarea la faţă, de pe Muntele Tabor, dar si la cele intamplate Mantuitorului in gradina Ghetsimani.

Dupa Cincizecime, Sfantul Apostol lacov a predicat Evanghelia in mai multe locuri, ajungand pana in Spania. Intors in Ierusalim, avea sa patimeasca multe chinuri din partea iudeilor. Sfantul Apostol Iacov, prin cuvatarile sale, pline de harul Duhului Sfant, a reusit sa aduca multi iudei si pagani la credinta in Hristos.

Dintre acestia, traditia i-a consemnat pe vrajitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, si pe Iosia, toti opozanti a Apostolului.

Acesta din urma a fost chiar condamnat la moarte,împreună cu Sfântul Apostol Iacov, luând amândoi cununa muceniciei în anul 45.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. e.maramures.ro

 5. Istoria md.

 6. Wikipedia.ro

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE  – TODAY IN HISTORY

 

 

30/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 30/04/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: