CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 APRILIE. VIDEO


 

 

 27 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

395: Imparatul Arcadius s-a căsătorit cu  Aelia Eudoxia, fiica generalului Flavius Bauto, care a devenit una dintre cele mai puternice împărătese romane ale Antichității târzii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Arcadius (Flavius Arcadius Augustus,  377/378 – 1 mai 408), fiul cel mare al imparatului Teodosius I, a condus partea rasaritena a imperiului (Bizant) între 395 la 408, iar fratele sau Honorius,a domnit in partea de Apus a imperiului.

La moartea împaratului Teodosie I în anul 395, Imperiul Roman a fost divizat între Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Rasarit .

 

 

 

 

 

639: Moare Ardachir al III-lea rege al Persiei din anul 628; (n.cca.621).

 

 

 

 

 

711: Incepe cucerirea islamică a Hispaniei: trupe maure conduse de Tariq ibn Ziyad, debarca in Gibraltar pentru a începe invazia in Peninsula Iberică (pe care o numeau al Andalus).

Cucerirea de catre musulmanii din Califatul Umayyad  a Hispaniei  a decurs intre anii 711 si  788, ducand la distrugerea Regatului Vizigotilor și înființarea Emiratul independent de Córdoba sub conducerea  lui  Abd-ar-Rahman I, care finalizat unificarea musulmana a Iberiei, sau al-Andalus in perioada 756-788.

Aceasta cucerire marchează extinderea  spre vest  a Califatului Umayyad și statul islamic în Europa.

Forțele comandate de Tariq ibn-Ziyad au debarcat la începutul anului 711 in  Gibraltar, în fruntea unei armate alcatuite din berberi nord – africani si arabi.

 Prin 717, la fortele berbero-arabe au trecut Pirineii spre Septimania și Provence (734).

 

 

 

 

 

1272: A decedat Sfanta  Zita, nascut in satul Bozzanelo ( in apropiere de Luca), in Toscana, Italia, in jurul anului 1218. Este sarbatorit de catolici in ziua de 27 aprilie.

  Zita (n. cca 1212) este  cunoscut  si sub numele  de Sitha sau Citha si este o sfânta italiana, patroana spirituala al servitorilor.

Este adesea invocata  pentru a ajuta la găsirea cheilor pierdute.

 

 

 

 

1296:  Primul Război de Independență Scotian. Armata scoțiana condusa de  John Balliol este învinsa de fortele engleze conduse de John de Warenne, al 6- lea  conte de Surrey în bătălia de la Dunbar.

 

 

 

 

1521: Exploratorul Ferdinand Magellan,(n.1480), este ucis de baștinașii insulei Mactan din  Filipine, conduși de seful local Lapu-Lapu.

 

 

 

 

 

Fișier:Ferdinand Magellan.jpg

 

 

 

 

 

1605: A murit Papa Leon al XI-lea; (n. 1535).

Numele la naștere a fost Alessandro Ottaviano de’ Medici. S-a născut la Florenta, Italia, fiind fiul lui Ottaviano de Medici (11 iulie 1484 – 28 mai 1546) și Francesca Salviati.

A  fost papă în perioada 1 aprilie 1605 – 27 aprilie 1605.

 

 

 

 

1667: Poetul John Milton, (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), sarac și orb, este nevoit sa vanda drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primita: 10£.

 

 

 

 

Fișier:John Milton - Project Gutenberg eText 13619.jpg

 

 

 

 1759: S-a nascut scriitoarea si filosoafa iluminista britanica  Mary Wollstonecraft ; (d. 10 septembrie 1797).

 

 

 

 

 

 

 

 

A scris nuvele, tratate, o Istorie a Revolutiei Franceze , o carte de conduită și o carte pentru copii , dar  este cunoscută mai ales pentru cartea A Vindication of the Rights of Woman (O revendicare a drepturilor femeii- 1792), apăruta cu 50 de ani înainte de mișcarea femeilor pentru sufragiu universal, în care argumentează că femeile nu sunt inferioare bărbatului  si ca  doar par a fi din cauza educației slabe.

A militat ca atât femeile cât și bărbații să fie tratați ca ființe raționale și își imagina o ordine sociala   bazată pe rațiune.

Mary Wollstonecraft,  este socotită prima teoreticiană a feminismului iluminist, sub influența  lui Rousseau și a întregii mișcări teoretice pentru drepturile universale ale omului și cetățeanului,o veritabilă pionieră a feminismului modern, în plan intelectual.

 

 

 

 

1791: S-a născut Samuel Morse, inventatorul codului Morse; (d. 2 aprilie 1872).

 

 

 

 

 

Samuel Morse | MY HERO

 

 

 

 

A inventat în anul 1837  un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a conceput în 1838 alfabetul care-i poartă numele,care este  folosit și în prezent.

 

 

 

1818: Impăratul rus Alexandru I a sosit la Chişinău, unde urma să semneze un nou regulament de administrare a Basarabiei ţariste, cunoscut sub denumirea „Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (sau Aşezămîntul cunstituirii regiunii Basarabia)”.

 

 

 

 

1820: S-a născut filosoful britanic Herbert Spencer, autor al „The Principles Of Psychology”, „The Principles Of Sociology” şi „The Man Versus The State”; (m. 8 decembrie 1903).

 

 

 

 

Herbert Spencer Biography - Facts, Childhood, Family Life ...

 

 

 

 

 

1822: S-a născut Ulysses Grant, al 18-lea președinte al Statelor Unite; (d. 1885).

 

 

 

Amazon.com: Civil War General Ulysses S. Grant Portrait 8x10 ...

 

 

 

1865: In SUA, nava cu aburi Sultana, purtand 2.300 de pasageri a explodat și s-a scufundat in fluviul american Mississippi, omorand 1.700 de oameni.

 

 

 

 

1872: A decedat Ion Heliade Rădulescu, poet, prozator, ziarist și om politic român; (n.6 ianuarie 1802).

A fost implicat activ în Revoluţia de la 1848.

 

 

S154 Ion Heliade Radulescu necirculat | Okazii.ro

 

 

 

 

A fost membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte.

 

 

 

 

 

1876: În România se formează un guvern liberal prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu; (n. 22 august 1820, Bârlad – d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania).

 

 

 

 

 

Fișier:Manolache Costache Epureanu.jpg

 

 

 

 

1882: S-a născut la Blăjenii de Sus, Bistriţa-Năsăud, mitropolitul Ardealului Nicolae Bălan; A fost mitropolit al Ardealului din 1920 pana in 1955 si  membru de onoare al Academiei Române din 1920.

 

 

 

 

 

 

Nicolae Balan CrestinOrtodox.ro

 

A  pus bazele Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria. Din acest motiv, în anul 1945, după întoarcerea frontului şi ocuparea României de către Armata Roşie, a existat temerea că mitropolitul Bălan va fi înlăturat din funcţie alături de alţi ierarhi ortodocşi activi în Transnistria, precum Tit Simedrea, mitropolitul Bucovinei, respectiv Nifon Criveanu, mitropolitul Olteniei.

Acest lucru nu s-a întâmplat întrucât mitropolitul Bălan şi-a arătat utilitatea faţă de sovietici si noul regim din Romania.

  În anul 1948, după moartea patriarhului Nicodim Munteanu, care se opusese unei anexari  în stil sovietic a Bisericii Române Unite cu Roma de către Biserica Ortodoxă Română, mitropolitul Bălan a pus în aplicare, împreună cu patriarhul Iustin Moisescu, planul de desfiinţare a Bisericii Unite.

 A decedat la  6 august 1955, Sibiu.

 

 

 

 

 

 

 1883: Papa Leon al XIII-lea, prin Scrisoarea apostolică «Praecipuum munus», a ridicat Vicariatul Apostolic al Valahiei la rangul de Arhiepiscopie cu reședința în București.

Tot atunci a fost numit și primul titular al Arhidiecezei în persoana episcopului Ignatius Paoli, care, din anul 1870  era episcop de Nicopole  și Administrator Apostolic al Valahiei.

 

 

 

Papa Leon al XIII-lea - Wikiwand

 

 

Papa Leon al XIII-lea, născut Gioacchino Pecci (n. 2 martie 1810, Carpineto Romano, Italia – d. 20 iulie 1903, Vatican), a fost al 256-lea Papă din 20 februarie 1878 până la moartea sa.

 

 

1909: Sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea, a fost  înlăturat de mișcarea „Junilor Turci”, fiind succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.

 

 

 

 

 

Foto: Abdul Hamid al II-lea

 

 

A  fost al 34-lea sultan al Imperiului Otoman si a  domnit din data de 31 august 1876  până la detronarea sa.

Pe  23 decembrie 1876, sub presiunea aliaților europeni ai Imperiului, revoltați de cruzimea cu care fuseseră reprimate revoltele din Bosnia-Herțegovina și Bulgaria, a decretat prima Constituție a Imperiului Otoman, prin care se consfințea trecerea de la monarhia absolutistă la monarhia constituțională.

Prima perioadă constituțională s-a încheiat în urma tulburărilor istorice la 13 februarie 1878, prin dizolvarea Parlamentului.

A condus Imperiul în  razboiul ruso-romano-turc din 1877-1878 , care a avut ca urmări pierderea a două treimi din teritoriile din Balcani ale Turciei.

 

 

1919 : In sala Palatului Sfatului Ţării din Chişinau,este convocată Adunarea generală a Partidului Ţărănesc Basarabean din România.

Adunarea a ales Comitetul Central al acestui partid, compus din 17 membri: Pantelimon Halippa, D. Ciugureanu, Ion Inculeţ, V. Bîrcă, Ştefan Ciobanu, N. Bivol, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Anton Crihan, P. Erhan, Ştefan Holban, I. Ioncu, V. Mîndrescu, M. Minciună, Gherman Pîntea, N. Secară şi N. Suruceanu.

 

 

 

 

 

1931: George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

 

 

 

 

Fișier:Enescu24.jpg

 

 

 

 

 

1941: La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziţiei unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii guvernelor englez şi american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură şi comunicare, în situaţia întreruperii relaţiilor diplomatice.

 

 

 

 

 

Iuliu Maniu a cerut între altele, să se garanteze anularea dictatului de la Viena şi graniţele României din 1938 şi să recunoască „opoziţia unită” drept reprezentant legitim al României.

În răspunsul lor, cele două guverne se eschivau să garanteze frontierele româno-sovietică şi româno-bulgară existente inainte de 1940.

 

 

 

 

1941: Trupele germane ocupă Atena şi regiunea Peloponez din Grecia.

 

 

 

 

 

  1945: Al Doilea Război Mondial – Dictatorul italian Benito Mussolini este arestat în nordul Italiei, la Dongo, de partizanii italieni, în timp ce încerca să scape deghizat în soldat german.

 

 

 

 

 

Benito Mussolini, February 1939

 

Benito Mussolini (29 iulie 1883 – 28 aprilie 1945)

 

 A fost impuşcat de partizani, impreună cu amanta sa Clara Petacci, a doua zi.

1948: Liderul comunist roman  Lucrețiu Patrașcanu, a fost arestat din ordinul lui Gheorghiu – Dej, impreuna cu Lena Constante, Elena Patrașcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner, sub acuzația falsa de complot.

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: A murit în detenţie, în lagărul de la Sighetu Marmaţiei, istoricul  şi omul politic Gheorghe I. Bratianu, profesor universitar si membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut la 3 februarie 1898 la Ruginoasa, în judeţul Iaşi.

Era fiul omului politic liberal lui Ion (Ionel) I.C.Bratianu şi al prinţesei Maria Moruzi-Cuza, văduva fiului lui Cuza, Alexandru şi nepotul lui Ion C. Brătianu.

Din 1924 a fost profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi,  iar din 1940 al Universitatii din Bucuresti.

În 1942  este ales membru titular al Academiei Romane iar intre 1935 si 1947 a fost  director al Institutului de Istorie Universală din Iași (1935-1940) și apoi alInstitutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din Bucuresti ( 1941 -1947). În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului National Liberal, pe care o înființase

A murit în condiții încă neelucidate intr-una din zilele dintre 23 si 27 aprilie 1953 . Potrivit mărturiilor altor deținuți, se pare că s-a sinucis prin strangulare, neputând să mai suporte chinurile detențiunii.

După alte surse se presupune că a fost bătut de un gardian până când Gheorghe Brătianu a murit.

În 1971  familia a fost autorizată de guvernantii comunisti să-l dezgroape din cimitirul din Sighet  și să-l reînhumeze în cavoul Brătienilor de la Florica/Stefanesti, judetul Arges.

 

 

 

 

 

1972: A murit  Francis Nwia Nkrumah ( Kwame Nkrumah, n. 21 septembrie 1909),  unul dintre cei mai influenți oameni politici  ai miscarii Pan-Africane  ai secolului al XX-lea, conducator  al Ghanei și al statului precedent, fosta colonie britanică, Coasta de Aur, din 1952 până în 1966.

 

 

 

 

 

 

 

1990: Sovietul Suprem al R.S.S.Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat.

 

 

 

Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.M., 27 aprilie 1990, actualmente Preşedenţia R.Moldova

27 aprilie 1990 – Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.Moldovenesti, actualmente Preşedinţia R.Moldova

  

Patriotului Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu  şi-a amintit că fratele sau Gheorghe Ghimpu, cel care a inaltat  primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile  înfăşurat de corp, aşteptînd cu nerăbdare ziua cînd urma să-l arboreze.

Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că “atunci cînd a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicîndu–se la nişte inălţimi ameţitoare. Mai tîrziu am inţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”.

 

 

 

Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.M.

Foto: Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.M

Detalii… Gheorghe Ghimpu, biografie.

La 23 aprilie 2010 Parlamentul R.Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept “Ziua drapelului de stat“.

 

 

 

 

1994: Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

 

 

2002: A murit Ruth Handler, cofondatoare a concernului american Mattel, cea mai mare companie de jucării din lume (creată în 1945) si creatoarea păpuşii Barbie; (n. 4 noiembrie 1916).

 

 

 

The Barbie doll was invented in 1959 by Ruth Handler (co-founder ...

 

 

 

 

2002: Echipa masculină de seniori a României a devenit campioana europeana la gimnastica, in timpul desfașurarii celui de-al 25-lea Campionat European.

 

 

 

 

2002: Prof. dr. Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii si fost ministru de Externe al Romaniei, fondator si rector al Institutului de studii avansate New Europe College din Bucuresti, a primit Premiul „Joseph-Bech” pe anul 2001.

 

 

Cum-se-cade: Andrei Pleșu - Puterea a cincea

 

                       Andrei Pleșu

 

Premiul „Joseph-Bech” a fost initiat in 1976  in memoria omului de stat luxemburghez, sustinator fervent al ideii unei Europe unite.

Arpad Goncz (Ungaria), Francois Mitterrand (Franta), Lord Howe of Aberavon (Marea Britanie), Alois Mock (Austria) sunt numai cateva dintre personalitatile care au fost distinse dupa ’90 cu acest premiu, pentru stradaniile lor in vederea unificarii europene. 

Bursa de studii care insoteste in mod obisnuit acest premiu a fost acordata d-nei Silvia Marton, doctoranda la Facultatea de Studii Politice si Administrative a Universitatii Bucuresti.

 

 

 

2005: Cel mai mare avion construit vreodata, Airbus A 380, a efectuat primul sau zbor decolând din Toulouse, Franța.

 

2007: Autoritatile estoniene  muta monumentul soldatului sovietic „eliberator” din Tallin, declansand controverse aprinse cu Rusia.

 

 

 

 

2014: Ziua celor patru Papi – Papii Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea sunt declarați sfinți de Papa Francisc în prima canonizare papală din anul 1954.

La ceremonie a participat și fostul Papa Benedict al XVI-lea.

 

 

 

 

 

 

 

27 APRILIE ESTE :

 

 

 

 

In Africa de Sud –  Ziua Libertății.

 

In Togo (din 1960) si in  Sierra Leone (din 1961) se serbeaza ZIUA INDEPENDENTEI.

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Simeon, ruda Domnului.

 

 

 

Sfantul Apostol Simeon, ruda Domnului

 

 

 

 

Sfântul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului.

A facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mântuitorului şi a predicat Evanghelia lui Hristos în ludeea.

Dupa moartea Sfantului Apostol Iacob, vărul sau, Sfantul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, pastorind pana la o varsta inaintata.

Traditia spune ca atunci cand a primit cununa muceniciei, in timpul imparatului Traian, Sfantul Apostol Simeon avea peste o suta de ani.

Izbucnind in Palestina o persecutie atat asupra iudeilor, cat si asupra crestinilor, batranul Episcop Simeon a fost prins si supus la chinuri cumplite.

Sfantul Apostol Simeon a murit rastignit asemenea Domnului.

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. E.Maramures.ro

 5. Mediafax.ro

 6. Wikipedia.ro

 7. Rador.ro 

   

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

Publicitate

27/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 27/04/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: