CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

405 i.I.Hr.:  In Razboiul Peloponezian, armatele spartane conduse de Lysander infrang armatele atenienilor la  Aigos Potamos .

Războiul peloponeziac, desfășurat între anii 431-404 î.Hr. a fost determinat de lupta pentru hegemonie intre cele doua cetati-stat  opunand Sparta (conducătoare a Ligii peloponeziace), Atenei (care se afla în fruntea Ligii de la Delos ).

Pretextul conflictului l-a reprezentat asedierea coloniei Corintului, Potideea, de către Atena.

Corintul cere ajutor Spartei, iar Atena ia măsuri dure împotriva Megarei, aliată a Corintului, căreia îi interzice comerțul cu orașele Ligii de la Delos.

Distrugerile razboiului au fost amplificate de marea epidemie de ciumă, care afectează grav Atena (429 î.Hr.), liderul atenian Pericle numărându-se și el printre victime.

Una dintre cele mai grave înfrângeri suportate de Atena în timpul războiului peloponesiac a fost bătălia de la Asinaros, lângă Siracuza (413 î.Hr.), în urma căreia generalii atenieni sunt executați împreună cu 12 000 de cetățeni soldați ai Atenei.

După ultima înfrângere de la  la Aigos Potamos (în 405 î.Hr.), Atena este obligată să-și predea flota spartanilor și să-și dărâme fortificațiile în anul următor. Imperiul atenian format în secolul al V-lea î.Hr. era definitiv distrus, toate posesiunile maritime ale atenienilor, cu excepția insulei Salamina, fiind pierdute.

 

 

 

 

 

 32: S-a nascut, împăratul  roman Marcus Salvius  Otho; (d.16 aprilie 69).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După asasinarea împăratului Galba  și a lui Piso în for, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană dupa care  este  confirmat de Senat. Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, însa  Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe guvernatorul Germaniei Inferior, Aulus Vitellius,  proclamat imparat de trupele de aici, încă de la 1 ianuarie  69.

Trupele trimise de Vitellius  împotriva lui Otho traversează la începutul primăverii Alpii, pătrunzând în nordul Italiei. La 14 aprilie 69  are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă dintre armatele lui Otho și cele ale luiVitellius . Înfrânt, Otho se sinucide, două zile mai târziu, în tabăra sa de la Brixellum.

 

 

 

 

 

 

775 : Armata armeana este infranta in batalia de  la Bagrevand de trupele arabe ale Califatului Abbassid.

Dupa aceasta batalie a început  migrarea  in masa a armenilor  în Imperiul Bizantin.

 

 

 

 

 

1077:  A murit regele Geza I al Ungariei.

 

 

 

 

Géza I (n.cca.1044, Polonia – 25 aprilie 1077, Vác)

 

 

 

A fost fiul cel mai mare al regelui Bela I,fiind al șaptelea dintre regii Ungariei.A domnit între 1074 și 1077.

 

 

 

 

 

 

1214: S-a nascut  regele Ludovic al IX-lea al Frantei; (d.25 august 1270).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost membru al Casei de Capet, fiul regelui Ludovic al VIII-lea și a Blancăi de Castilia. Este singurul rege al Franței care a fost canonizat și  există mai multe localități numite în onoarea sa, printre care St. Louis, Missouri, în Statele Unite. A înființat Parlamentul de la Paris.

 

 

 

 

 

1284: S-a nascut regele Eduard al II-lea al Angliei; (d.21 septembrie 1327).

 

 

 

 

 

 

 

Eduard al II-lea a fost rege al Angliei din 1307 pâna în ianuarie 1327.

A fondat colegiile universităților din Oxford și Cambridge; el a intemeiat Cambridge’s King’s Hall în 1317 și a dat statut regal Colegiului Oriel din Oxford în 1326.

 1295: A  murit Sancho al IV-lea (n.12 mai 1258),rege al Castiliei, Leonului și Galiciei din 1284 până la moartea sa.

El a fost al doilea copil al lui Alfonso al II-lea al Castiliei   și al Yolandei, fiica lui Jaime I al Aragonului.

 

 

 

 

 

1472: A decedat Leon Battista Alberti (n. 18 februarie 1404), scriitor, arhitect, pictor, sculptor, filozof italian și umanist al Renașterii. În cadrul preocupărilor sale multiple s-au aflat și  lingvistica, muzica si  arheologia.

 

 

 

 

 

 

0111204871-Alberti_L.jpg

 

 

Începând cu 1415 a frecventat  școala umanistului Gasparino Barzizza din Padova, unde a studiat fizica și matematica.

În 1428 a obtinut  titlul de doctor în teologie.

Una dintre cele mai de seamă contribuții ale lui Alberti, a cărei influență se extinde peste secole, o constituie tratatul de arhitectură De re aedificatoria („Arta de a construi”).Scrisă în latină, în anul 1450, este o lucrare foarte detaliată cuprinzând zece volume.

Lucrarea are ca punct de plecare celebrul tratat „De re architectura” al arhitectului roman Vitruviu (80 sau 70 î.Hr. – 15? î.Hr.). Alte surse literare utilizate includ ii includ pe Platon și Aristotel.

În lucrarea „Reaedificatoria libri decem’ (Florența, 1485), Alberti, pe lângă concepții legate de arhitectură, expune și probleme de mecanică, îndeosebi cu privire la greutăți, mecanisme, unele elemente de mașini, noțiuni de rezistența materialelor, probleme hidrotehnice etc.

 

 

 

 

1523: Paşa de Nicopole,  Mehmed-bey, in  timpul domniei  sultanului Soliman Magnificul, il  înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei.

 

 

 

Radu de la Afumaţi, de cinci ori domn al Munteniei 1522-1529

Radu de la Afumaţi, de cinci ori domn al Munteniei 1522-1529

 

 

 

Spre deosebire de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşează singur la domnie, dar instalează un domn pămîntean, pe Vladislav al III-lea.

Boierii Craioveşti sprijină noul domn, Pîrvu Craiovescu, devenind mare ban. Radu de la Afumaţi, e silit să se retragă din nou în Transilvania.

Radu de la Afumaţi, era fiul lui Radu al IV-lea cel Mare al Munteniei şi a domnit de cinci ori în perioada 1522 – 1529, ducînd o luptă aprigă cu otomanii.

Ginere a lui Neagoe Basarab,el s-a căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526, iar dupta moartea sa aceasta a devenit soţia unui alt voievod, Radu Paisie.

Semnificaţia efortului antiotoman purtat cu mijloace modeste de Radu de la Afumaţi este deosebită, deoarece Poarta Otomană a fost obligată să renunţe la transfomarea principatului Muntenia în paşalîc.

Este remarcabil faptul că Radu de la Afumaţi a reuşit  să zădărnicească planurile otomane, chiar în apogeul domniei sultanului Soliman Magnificul, care a reuşit să zdrobească Serbia la 1521 şi Ungaria în Bătălia de la Mohacs la 1526, transformîndu-le pe acestea în paşalîcuri.

Inscripţia de pe mormîntul lui Radu de la Afumaţi de la Curtea de Argeş aminteşte de 20 de bătălii purtate de acesta.

La îndemnul Craioveştilor s-a supus un timp sultanului, iar la sfîrşitul domniei, cînd a încercat să reia politica antiotomană, boierii au urzit un complot şi l-au ucis.

Se spune că ar fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe şi Drăgan în timp ce se afla în biserica numită Cetăţuia (sec. XV), situată în nordul oraşului Rîmnicu Vîlcea.

 

 

 

 

 

 

 

1595 : A murit poetul italian Torquatto Tasso; (n.11.03.1544).

 

 

 

 

 

 

Tasso, Torquato

 

 

 

 

 

A fost   unul din cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri „La Gerusalemme liberata” („Ierusalimul eliberat”, 1581).

 

 

 

 

 

 

1599:  S-a născut Oliver Crowell, om politic englez, adversar al regalităţii; în 1649, la 19 mai, a instaurat republica (Commonwealth), iar în 1654 a instaurat un regim dictatorial (“protectoratul”), devenind “Lord Protector” (al Angliei, al Scoţiei şi Irlandei); (m.3 septembrie 1658).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1619: E ste semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă (domn al Munteniei) şi Gabriel Bethlen (domn al Transilvaniei), care prevedea modalităţile de soluţionare a litigiilor de hotar şi restituirea reciprocă ţăranilor şerbi şi a ţiganilor fugiţi.

 

 

 

 

 

1635: A murit scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene; (n.28.09.1565).

 

 

 

 

 

1687 : A încetat din viaţă Ion Căianu (Caioni) (n.8 martie 1629), compozitor şi organist român, de la care s-a păstrat Codicele Caioni, importantă culegere de bucăţi muzicale.

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost un călugăr franciscan din Transilvania   primul autor roman   de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor și precursor al iluminismului.

În 1675 Căianu a fondat o tipografie la Sumuleu Ciuc , unde și-a tipărit propriile publicații, precum și manualele scolare    necesare pentru școala franciscanilor din aceasta localitate. În legătură cu originea sa, Ion Căianu însuși notează:„Natus valachus sum” („M-am născut român”).

Codex Caioni cuprinde 346 de piese foarte variate, reflectând pe deplin interesele muzicale ale epocii (îndeosebi pe cele ale lumii orasenesti  ). Pe lângă câteva dansuri transilvane (de interes pentru folcloristii  de mai târziu) și un număr mic de bucăți compuse de Căianu însuși, marea majoritate a pieselor notate în codice aparțin unor compozitori vestici  de  madrigale, motete,arii dar si piese instrumentale.

 Analiza conținutului culegerii oferă o vedere de ansamblu asupra muzicii gustate în Transilvania secolului XVII. Ținând cont de mărturiile foarte fragmentare în privința muzicii românești premergătoare secolului al XIX-lea, descoperirea  Codex Caioni atestă cu lux de amănunte interesele corespunzătoare unei perioade disputate din istoria culturii române – epocă când au pătruns simultan influențele (contradictorii) Renasterii  târzii și ale Barocului.

Ghidându-ne după codice, în viața muzicală a epocii pare să fi coexistat o mare diversitate a preferințelor.

 De interes s-a dovedit a fi marcarea provenienței unor piese („dans valah” –Olah Tancz„”dans din Nireș“ – Nyiri Tancz), cât și confirmarea răspândirii unor dansuri practicate și azi – este cazul „dansului lui Lazăr Apor” (Apor Lazar Tancza), foarte apropiat de melodia „Banu Maracine” .

 

 

 

 

 

1707 : Războiul pentru succesiunea la tronul Spaniei. Armatele franco-spaniole înving trupele alianței formată din Portugalia, Anglia și Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa.

 

 

 

 

 

1719: Este publicată cartea  „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe.

 

 

 

 

 

 

1744: A murit Anders Celsius, astronom şi fizician suedez, autorul scării termometrice centesimale, Scara Celsius; a înfiinţat, în 1731, primul Observator Astronomic din Suedia; (n.27.11.1701).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1792: Claude Joseph Rouget de Lisle compune „La Marseillaise”, actualul imn al Frantei.

 

 

 

 

 

1792:In Franta, tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare.

 

 

 

 

 

 

1840: Tăranilor din Basarabia ţaristă le-a fost acordat dreptul de a se strămuta pe pămanturile statului, în baza aceloraşi condiţii de care se bucurau ţăranii din imperiu.

 

 

 

 

 

1859: A început construirea Canalului Suez. Construcţia s–a încheiat la 17 noiembrie 1869.

 

 

 

 

 

 

 

1874: S–a născut inginerul şi fizicianul  Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pamânt. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1909 (m. 20 iulie 1937)

 

 

 

 

 

Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi

 

 

 

 

 

1877: In timpul razboiului ruso-turc, oraşul Reni din  gubernia Basarabia este bombardat de turci.

 

 

 

 

1894: La 25 aprilie – 13 mai 1894 are loc la Cluj in  Transilvania, procesul politic intentat de către guvernul maghiar memorandiştilor.

În cadrul procesului, 14 membri ai Comitetului Central al Partidului Naţional Român, printre care dr. Ioan Raţiu şi dr. Vasile Lucaciu sunt condamnaţi la închisoare.

 

 

 

 

1898: SUA declară război Spaniei, care pierde  Cuba  și cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam si Filipine.

 

 

 

 

 

 1901:  New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini.

 

 

 

1915: Incepe Batălia de la Galipoli (Turcia). A  durat 8 luni, iar aliații nu au putut cuceri Istanbulul.

Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia și Noua Zeelandă).

 

 

 

 

 

1917:  S–a născut cântăreaţa de jazz Ella Fitzgerald. A primit de 13 ori importanta distincţie „Grammy Award”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A apărut în filmele muzicale „Pete Kelly’s Blues” (1955), „St. Louis Blues” (1958), „Let No Man Write My Epitaph”; (m 15 iunie 1996).

 

 

 

 

 

1920:  În timpul Conferința de la  San Remo, principalele  Puterilor Aliate invingatoare in primul război mondial, adopta o rezoluție prin care sunt atribuite  mandate Ligii Națiunilor pentru administrarea fostelor posesiuni otomane din Orientul Mijlociu.

 Ca o prevedere general valabila, puterile mandatare nu aveau  dreptul  să construiască fortificatii sau să recruteze militari pentru fortele lor armate  in teritoriile aflate sub mandat si aveau obligația să prezinte un  raport anual cu privire administrarea in  fața Ligii Natiunilor.

În ciuda acestor  prevederi, teritoriile sub mandat au devenit  colonii „de facto” ale puterilor  victorioase.

Mandatele au fost împărțite in trei categorii distincte, teritoriile din Orientul Mijlociu care apartinusera Imperiului Otoman incadrandu-se in prima categorie („Mandate de clasa A”).

 

 

 

 

 

 

 

1932: S–a născut atleta română Lia Manoliu, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 şi cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 şi la Jocurile Olimpice de vară de la  Tokyo in 1964; (m.9 ianuarie 1998).

 

 

 

 

 

Lia Manoliu

 

 

 

De asemenea, în legislatura 1990-1992, a fost aleasă ca senator în municipiul Bucureşti pe listele partidului FSN.

Între anii 1990-1998, a deţinut funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român .

 

 

 

 

 

1933: A murit Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară; întemeietorul Institutului medico-legal  şi al Serviciului antropometric din Bucureşti;  (n.30.04.1858).

 

 

 

 

Mina Minovici

 

 

 

  Este faimos pentru studiile aprofundate despre  putrefactie,  simularea bolilor mintale și antropologie medico-legală. A  fost directorul primului Institut  de Medicina Legala din Romania , construit în 1892. Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăți din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

 

 

 

 

 

 

1940 : S-a născut actorul american de film Al Pacino (”Naşul”, ”Sperietoarea”).

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1983 a jucat in filmul Scarface care are un succes imens, devenind un „basm” mafiot care va fi popular încă 20 de ani.

Anii ’90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obține Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul Scent Of A Woman, în 1992.

Filmele Godfather Part 3, Dick Tracy și Glengarry Glen Ross sunt numai câteva din succesele lui Pacino de la începutul anilor ’90. În ultima parte a acestui deceniu, au urmat Carlito’s Way, Heat, City Hall, The Insider și Donnie Brasco.

Al Pacino a fost toată viața burlac. Totuși a avut relații de lungă durată, cum ar fi cea cu actrița Diane Keaton.

 

 

 

 

 

 1945 : A avut loc Conferința  internationala de la San Francisco, în urma careia a fost  înființată Organizatia Natiunilor Unite.

 

 

 

 

1945 : In Romania sunt declarate monumente istorice cetăţile Histria, Adamclisi, Capidava, Callatis, Hîrşova.

 

1945: Ultimele trupe germane  se retrag din Finlanda, luand sfarsit Razboiul din Laponia si  operatiunile militare ale celui de-al doilea razboi mondial din Finlanda.

Acest razboi s-a desfasurat din septembrie 1944 intre armata finlandeza, fosta aliata a Germaniei naziste  si trupele germane si a avut drept miza controlul asupra minelor de nikel din regiunea finlandeza Petsamo, regiune care avea sa fie anexata de URSS dupa Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

 

 

 

 

 

1951: In timpul Razboiului din Coreea ia sfarsit  batalia de la  Kapyong,  care s-a derulat incepand cu 22 aprilie.

Scopul fortelor chineze si comuniste coreene aflate in superioritate numerica, era sa ocupe capitala Seul,dar au fost respinse cu pierderi grele de trupele americane,canadiene si australiene.

 

 

 

 

 

1960: Submarinul nuclear american USS Triton efectueaza pentru prima data inconjurul  globului in submersie fara escala.

Operatiunea a purtat numele de cod ” Sandblast”, submarinul militar american efectuand inconjurul globului in perioada 24 februarie-25 aprilie 1960.

 

 

 

 

1966: Un cutremur de pamant de mari proportii distruge o mare parte din orasul Taskent, capitala Uzbekistanului sovietic.

 

 

 

 

1974: În  Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio Oliviera de Salazar   în 1933 și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”).

 O insurectie militara (Revolutia Garoafelor Rosii), initiata de fortele armate obosite de razboaiele coloniale, ii inlatura pe succesorii lui Salazar (presedintele Américo Tomas si prim-ministrul Marcelo Caetano) si deschide calea restaurarii democratiei. Se prabuseste astfel, fara varsare de sange, ultimul si cel mai vechi regim dictatorial al Europei occidentale.

Dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare si suveranitate este recunoscut oficial la 19 iulie 1974, in anul urmator dobandindu-si independenta Guineea-Bissau, insulele Capului Verde, São Tomé si Príncipe, Mozambic si Angola.

In 1976, generalul Antonio Ramalho Eanes devine primul presedinte ales prin vot universal.

In martie 1986, socialistul Mario Soares devine primul presedinte civil al tarii.

 

 

 

 

 

 1986: Mswati al III-lea este încoronat rege al Swaziland, succedând tatălui său Sobhuza al II-lea.

 

 

 

 

 inchide

 

 

 

 

 

1990: Violeta Chamorro devine președinte in Nicaragua, fiind  prima femeie care deține această funcție.

 

 

1995: A decedat populara actriță de film și dansatoare americană Ginger Rogers; (n. 1911)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Romania si Bulgaria semnează la  Luxemburg Tratatului de aderare la UE.

 

 

 

 

 2007:  Au loc funeraliile de stat ale fostului presedinte rus Boris Eltin  (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007) – primele care au loc cu participarea  Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu se mai implicase  în ceremoniile funerare ale unui conducator  rus, de la decesul țarului Alexandru al III-lea în anul 1894.

 

 

 

 

Boris Elţân, decorat post-mortem cu un ordin lituanian

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu l-a insotit pe Sfantul Apostol Pavel si pe Barnaba, varul sau, in prima calatorie misionara, iar dupa ce merge cu Barnaba in Cipru, il insoteste din nou pe Sfantul Apostol Pavel la Roma.

Acolo se intalneste cu Sfantul Apostol Petru si dupa predica lui va scrie Evanghelia care ii poarta numele.

Dupa traditie, Sfantul Marcu a infiintat Biserica din Alexandria, unde a fost numit episcop, totodată fiind și primul ei papă.

Se crede ca a murit martir in timpul sarbatorilor de Paste, fiind scos din catacomba in care savarsea Sfinta Liturghie, legat cu funii si tarat prin oras.

Sfantul Evanghelist Marcu, pomenit de Biserica noastra la 25 aprilie, este intemeietorul si ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei.

Este venerat în mod deosebit de Biserica din Alexandria (coptă) ca fondator al ei. Simbolul său de evanghelist este un leu,semnul distinctiv al Sfantului Marcu, care se afla pe blazonul Patriarhiei pentru a arata originea apostolica a crestinismului din aceasta zona a Africii.

Aceasta este una din cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, membra a „Pentarhiei”. Ocupa locul al doilea in diptice, dupa Patriarhia Ecumenica.

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului.

 

 

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului

 

 

 

 

Sfantul  cuvios Vasile de la Poiana Marului s-a nascut in anul 1692 in localitatea Poltava din Ucraina. Vine in Tara Romaneasca, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brancoveanu si a Mitropolitului Antim Ivireanu, cand viata bisericeasca si culturala a Tarii Romanesti era in apogeu.

Impreuna cu ucenicul sau, ieroschimonahul Mihail, si cu alti calugari, intra in obstea Manastirii Dalhauti, in apropierea orasului Focsani, unde ramane 20 de ani. Aici este hirotonit preot si la scurt timp numit staret, chiar daca nu avea inca nici 30 de ani.

Sfantul Vasile aduna in jurul sau o obste de peste 40 de calugari sihastri, pe care ii deprinde cu ascultarea, smerenia, tacerea si cu rugaciunea mintii. Astfel, staretul Vasile face din obstea sa o adevarata scoala de traire isihasta.

Dupa ce infiinteaza cateva manastiri in Buzau si Vrancea, se stabileste la Manastirea Poiana Marului.

De numele Cuviosului Vasile de la Poiana Marului se leaga existenta isihasmului romanesc, adica practicarea rugaciunii mintii. Pe langa aleasa sa viata duhovniceasca-ascetica, staretul Vasile era si un bun cunoscator al scrierilor patristice si postpatristice, din care a facut anumite traduceri.

Ca dascal al rugaciunii, marele staret a scris si cateva „Cuvinte“ despre paza mintii, despre rugaciune si crestere duhovniceasca, scurte introduceri la scrierile filocalice, lucrari teologice-ascetice, in limba slavona, care au ramas in manuscris.

A fost parintele duhovnicesc al viitorului staret Paisie de la Neamt, pe care l-a calugarit in anul 1750, la Athos.

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767. Datorita vietii sfinte, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 4-5 martie 2003, a hotarat ca el sa fie trecut in ceata Cuviosilor Parinti purtatori de Dumnezeu , cu data de praznuire 25 aprilie.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu;

– Sfantului Ierarh Macedonie, patriarhul Constantinopolului;

– Sfintei Mucenita Nichi;

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox. ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.;

  5. Mediafax.ro;

  6. TuStiai.ro;

  7. Wikipedia.ro;

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TOAY IN HISTORY

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=GhPtLT1wisU

Reclame

25/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: