CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Documente strict secrete ale P.C.R. din 1946


 Foto: Tradatorii comunisti catarati la putere  in 1946. In centru Ana Pauker si Gheorghiu-DEj. Primul din dreapta- Petru Groza.

Eroi, iude și documente strict secrete ale P.C.R. din 1946

Studenții își spun cuvîntul

„Încă din primul trimestru al anului 1946, guvernul comunist a dovedit că nu are de gînd să respecte angajamentele internaționale.

Conform hotărîrii de la Moscova, reprezentanții celor două partide de opoziție prezenți în guvern, nu puteau face altceva decît să protesteze împotriva opresiunii abuzurilor de tot felul și a crimelor premeditate.
O lecție dată guvernului a venit din partea studenților, care, cu ocazia zilei de 10 mai 1946, au manifestat pentru libertate în toate centrele universitare.
La București, guvernul a organizat sărbătoarea zilei Independenței în Piața Victoriei.
Studenții și-au dat întîlnire la Statuia lui Mihai Viteazul, de unde s-au îndreptat spre Piața Palatului Regal pentru a sublinia contribuția Coroanei la actul de independență națională din 1877.

Regele nu și-a făcut apariția. Centrul Capitalei vuia de dorința de libertate strigată din piepturile a mii de tineri.
Această studențime, păstrătoare a tradițiilor românești și garanția continuității peste veacuri a independenței și demnității naționale, s-a îndreptat, prin strada Clemenceau, spre Piața Victoriei.

Coloana era foarte mare și creștea în spirit de înfrățire cu populația, care arunca flori și se atașa trup și suflet manifestației ce treptat-treptat a prins conturul unei demonstrații de masă.
Spre a evita o ciocnire cu «patrioții» regimului comunist, studenții s-au îndreptat spre Statuia Aviatorilor, de unde, alergînd, au pornit în direcția tribunei oficiale, trecînd peste mașinile care încercau să bareze drumul.
Șoseaua Jianu vuia de strigătul: «Libertate pentru țara subjugată». Nimeni și nimic n-a mai putut opri această masă de oameni pusă în mișcare de un singur cuvînt: «Libertate».
Ajunsă în fața tribunei, mulțimea s-a oprit, strigînd o lozincă ce a făcut să se înnegrească fețele membrilor guvernului «Jos Guvernul Groza!».
Regele Mihai a asistat la scena penibilă în care se găsea guvernul și a plecat la palat.
Cei din tribună nu puteau să dispară prea repede. Protocolul îi ținea pe loc, în timp ce urechile li se împuiaseră cu cuvîntul «Libertate» dorită de o țară întreagă.
Odată tribuna golită, studenții au plecat din nou spre Palat.

Dar și Siguranța, dezmeticindu-se, a pornit la vînătoare arestînd pe cine găsea și putea. Ministerul de Interne a hotărît ca studențimea națională țărănistă să fie făcută răspunzătoare de această manifestație antiguvernamentală.

Pe data de 18 mai a fost emis un mandat de arestare împotriva mea, a doctorului Marcel Rădulescu, a lui Victor Novac de la Academia Comercială și Vladimir Mihai de la Facultatea de Drept, socotiți ca organizatori.

Cei peste 20 de tineri arestați au suferit chinuri îngrozitoare. Fiind informați de ce se întîmplă cu cei arestați și cercul stringîndu-se în jurul nostru, am fost nevoiți să luăm calea codrului. Pe data de 22 iunie s-a publicat sentința prin care eram condamnați la cîte doi ani de închisoare.
Masivul Piatra Craiului ne-a servit drept prim adăpost. Aici am mîngîiat pușca-mitralieră Beretta și am mînuit Parabellum-ul, Steyerul, Browningul sau bijuteria Walter.

Ele ne dădeau un plus de siguranță și cu ele ne procuram vînatul de care aveam nevoie. Aici, în țara de piatră, ne-am amenajat pitoreasca ascunzătoare «Cabana Ascunsă» de pe spinarea Gălbenoasei, loc ce-și merita pe deplin cuvînt numele. […]
De aici descindeam în campania electorală cu alte identități. Unul se numea Chindiș, din Maramureș, altul Vasilescu, din Prahova, iar în mine se îngemănau Jean Dumitrescu, din Constanța și Eugen Radeș, din Brașov.

Bineînțeles că toate actele erau complete, inclusiv livrete militare sau certificate de naștere cu sigiliile și semnăturile oficiale ale celor care le eliberaseră. Personal, un rînd de acte îl aveam asupra mea, iar altul, de schimb, la București.
Pe aceste meleaguri au mai trecut și alți fugăriți care au găsit adăpost și ajutor. Dar, ca peste tot, și aici s-a găsit o iudă care a denunțat. Fusese adus de Puiu Beldeanu.

Desigur, acesta nu-și dăduse seama că avea de a face cu un neom. În iulie 1947 jandarmi străini de această regiune au reușit să aresteze trei persoane și să distrugă unele obiective ce fuseseră amenajate.
A rămas de pomină scena identificării lui Chindriș la Ministerul de Interne, după arestare.

Anchetatorul l-a întrebat:

– Cum te cheamă?
– Chindriș, răspunde sigur pe el, doar avea și acte!
– Nu e adevărat, minți, nu te cheamă așa.
– Ba Chindriș mă cheamă, doar aveți și actele.
– Nu te cheamă Chindriș, cum nu mă cheamă pe mine Popescu. Minți din nou. Vrei să-ți spun eu cum te cheamă?
– Spune, răspunse Chindriș plin de el.
– Te cheamă Victor Novac.
– Dar pe tine cum te cheamă? Întrebă revoltat Chindriș.
– Pe mine mă cheamă Bulz.
– Păi dacă pe tine te cheamă Bulz, atunci și pe mine mă cheamă Victor Novac.

De abia atunci și-a dat seama că iuda îi spusese numele adevărat, doar trăise cu el în munți peste șase luni, iar Bulz, călăul, Bulz ne fusese coleg de cămin și la facultate, ceva mai mare ca vîrstă.

Ordinele Ministerului de Interne din anul 1946 deveniseră drastice. Opoziția trebuia împiedicată cu price preț să-și desfășoare campania electorală. Elementele active urmau să fie lichidate.

Depistarea acestora se făcea cu ajutorul agenților infiltrați în rîndurile partidelor de opoziție.

Pentru ilustrare, prezentăm două documente strict secrete ale Partidului Comunist:

I. Partidul Comunist Român.

Secretariatul General Nr. 3/456 S.S
Către responsabilul de …
Trebuie să luați măsurile necesare pentru extinderea propagandei așa cum a fost decisă de P.C.R.:

1. Șefii de echipă care au fost infiltrați în grupările reacționare urmează să-și intensifice activitatea, provocînd disensiuni printre membrii partidelor de opoziție: Maniu, Brătianu, Titel Petrescu.

2. Totdeauna trebuie să răspîndească suspiciunea printre membrii reacțiunii și să raporteze săptămînal sciziunile obținute.

3. Munca trebuie îndeplinită de așa natură ca să împiedice descoperirea membrilor infiltrați, dar dacă sunt descoperiți, un atac viguros trebuie dus prin presă contra membrilor influenți ai reacțiunii.
Secretari generali: ss. Gheorghe-Dej, Vasile Luca

II.Motto: Nu trebuie permis nici unui reacționar să închidă calea P.C.R.

Comitetul Central P.C.R.
Strict confidențial Nr. 4.573/23.11.1946
Secretarilor responsabili ai P.C.R. din regiunea …
Urmare a deciziei Comitetului Central al P.C.R. de a constitui o gardă înarmată, de încredere, vă informăm prin prezenta de planul pe care trebuie să-l executați cu minuțiozitate:

1. Garda înarmată, de încredere, trebuie să fie recrutată din membri de încredere ai Tineretului comunist, care să îndeplinească următoarele condiții:
a. De preferință necăsătorit;
b. Să aibă serviciul militar satisfăcut și cunoștință perfectă a folosirii armamentului greu de infanterie;
c. Să fi dat dovadă că este un om de încredere;
d. Să fie gata să îndeplinească orice misiune.

2. Garda înarmată trebuie să fie la dispoziția partidului, dar pentru a preveni protestele reacțiunii, trebuie ținut cont de următoarele reguli:
a. Pentru un scurt timp poliția se va abține de la orice activitate de securitate permițînd hoților să fure bunurile cetățenilor;

b. Lumina străzilor trebuie neglijată în așa fel ca cetățenii să ceară întăriri polițienești pentru a face față hoților. În acest scop trebuie să luați măsuri necesare încitînd presa locală să ceară constituirea de gărzi înarmate;

c. Aceste gărzi trebuie formate ținînd cont de prevederile paragrafului 1 menționat mai sus și trebuie să acționeze numai în interesul partidului;

d. Trebuie să se înarmeze un număr cît mai mare de muncitori care vor fi folosiți la timpul potrivit pentru interesul partidului;

e. Odată constituită garda înarmată ne veți trimite listele aderenților pentru a autoriza atît dispozițiunile pentru garda muncitorească, ce pot fi aduse la cunoștința populației, cît și cele confidențiale privind garda de siguranță.
Secretar general: Gh. Gheorghiu-Dej”.

*Cicerone Ionițoiu – Rezistența armată anticomunistă din munții României 1946-1958, p.10-13, Editura „Gîndirea Românească”, 1993.

*http://foaienationala.ro/

23/04/2015 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: