CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 APRILIE. VIDEO


20 aprilie, istoricul zilei

 

 

1176 : A decedat Richard FitzGilbert de Clare  (n. 1130)),  un nobil anglo-normand sub conducerea caruia a inceput cucerirea normanda a Irlandei.

 

 

 

 

1303 : Prin bula In supremae praeminentia dignitatis, papa Bonifaciu al VIII-lea pune  bazele Universităţii Sapienza din Roma. Aceasta este cea mai mare şi cea mai veche universitate de stat din capitala Italiei.

 

 

 

 

1314: Moare Papa Clement al V- lea , născut Raymond Bertrand de Got,cca. 1264). Pontificatul sau  a durat intre anii   1305,  până la moartea sa în 1314.

 

 

 

 

 

 

 

Papa Clement al V-lea a fost unul din cei mai însemnați papi din evul mediu. În timpul pontificatului său sediul papilor a fost transferat de la Roma în Franța, la Avignon.

Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale distrugerea Ordinului Templierilor.

În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 Octombrie, un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa.

Templierii arestați au fost interogați de inchiziție timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor.

În 1314, Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor, înainte de a fi ars pe rug, ar fi prezis că atât regele Filip al IV-lea al Franței, cât și Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.

 

 

1517: Stefanita Voda isi incepe domnia in Moldova.

 

 

 

Ștefăniță Vodă cel Tânăr, sau Ștefan al IV-lea al Moldovei, (n. 1506 – d. 14 ianuarie 1527, Hotin) si  a fost domnitor al Moldovei între 20 aprilie 1517 si 14 ianuarie 1527. Era fiul lui  Bogdan al III-lea cel Orb (1470- 1517) si nepotul lui Stefan cel Mare si Sfant.

Deşi, la moartea părintelui său avea 10 ani, a fost ales domnitor, iar vreme de şase ani domnia lui a fost tutelată de marele portar Luca Arbore.

În 1523, în urma intrigilor de curte, Ştefăniţă vodă, fire nestăpînită, l-a decapitat pe „povăţiitorul” său Luca Arbore și fiii săi.

Domnia lui Ştefăniţă a durat sub semnul cruzimii, căsăpirii multor mari boieri. Din 1523 boierii au început să părăsească Moldova, adăpostindu-se în Polonia, Transilvania și Valahia.

Vechii dregători au fost înlocuiți din funcție, iar ridicarea boierilor împotriva „tiranului” a devenit o mișcare organizată.

A intrat în conflict cu domnul Valahiei, Radu de la Afumați, din cauza unui aranjament potrivit căruia Ștefăniță uema să se căsătorească cu Ruxanda, fiica  lui Neagoe Basarab. Însă cu aceasta se însurase  Radu de la Afumați în ianuarie 1526.

Lui Ștefăniță îi rămînea Stana, o alta fiică a lui Neagoe vodă, pe care el n-o voia. Ștefăniță a năvălit, jefuind şi ucigînd, asupra Valahiei (1526), „băgînd spaima în munteni”, după care au urmat încă două bătălii moldo-valahe.

  Pînă la urmă neînțelegerea a fost remediată, Ștefăniță căsătorindu-se cu Stana.

Întors bolnav dintr-o expediție împotriva Valahiei, în  1527, Ştefăniţă vodă moare la Hotin la 14 ianuarie 1527. Este înmormântat la Manastirea Putna.

Unele letopiseţe ne spun că el a fost otrăvit de soţia sa, munteanca Stana, care apoi a fugit în Valahia.

Călugărită, doamna Stana, cu care Ștefăniță nu a avut urmași, a murit în februarie 1531.

 

 

 

 

1534:  Exploratorul Jaques Cartier  începe călătoria în care descoperă Canada si Labrador. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1535:  La Stockholm este observat  fenomenul atmosferic  numit  soare fals  sau  soare fantomă. 

Haloul este un inel luminos, multicolor, care poate apărea pe bolta cerească în jurul Soarelui sau al Lunii în condiții atmosferice propice.

 Se produce din cauza reflexiei sau refracției luminii în cristale de gheață care sunt prezente la nori de mare altitudine.  care creează pete luminoase pe cer, de multe ori pe un inel luminos sau halo  pe fiecare parte a Soarelui.

Fenomenul a fost reprodus  în celebra pictura ” Vädersolstavlan„, care este  cea mai veche pictura peisaj suedeză și cea mai veche reprezentare a  soarelui fals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pictura originala, care a fost creata  la scurt timp după eveniment este  în mod tradițional atribuita  pictorului Urban  si s-a  pierdut, și practic, nu se știe nimic despre ea.

Cu toate acestea, o copie de la 1636 a lui Jacob Heinrich Elbfas, este considerata  a fi o copie exactă și a fost până de curând în mod eronat considerata a fi originalul restaurat.

 

 

 

1653: Oliver Cromwell dizolva “Parlamentul cel lung”.

 

 

 

Oliver Cromwell (1599-1658)

 

La 29 aprilie Cromwell a înființat un Consiliu de Stat din 13 membri, responsabil pentru politica externă și de administrare a țării.

 

 

 

 1769: A murit Pontiac, şef al tribului  amerindian canadian Ottawa, erou al luptei impotriva invadatorilor englezi.

 

 

 

Pontiac sau Obwandiyag (c. 1720 – 20 aprilie 1769)

 

 

 

 

1792: Franta revolutionara  declara razboi Boemiei  si Ungariei.

 

 

 

 1808: S-a nascut impăratul Napoleon al III-lea  al Frantei; (d.1873).

 

 

 

https://i2.wp.com/www.nndb.com/people/347/000086089/napoleon-iii-1.jpg

 

 

 

 

1809:  Victoria imparatului francez  Napoleon I  in batalia de la Abensberg,  asupra trupelor austriece.

 

 

 

1829: Apare la Bucureşti primul periodic din Muntenia, Curierul românesc, editat de Ion Heliade Rădulescu.

 

 

Ion Heliade-Rădulescu, scriitor român

Ion Heliade-Rădulescu, scriitor român

La 20 aprilie 1829, stil nou (8 aprilie 1829, stil vechi), apare la Bucureşti primul periodic din Valahia, Curierul românesc, editat de Ion Heliade Rădulescu. Curierul românesc va apărea pînă la 19 aprilie / 1 mai 1848, seria I şi 29 noiembrie / 11 decembrie – 13 / 25 decembrie 1859, seria II.

Ion Heliade-Rădulescu (n. 6 ianuarie 1802, Târgovişte — d. 27 aprilie 1872, Bucureşti) a fost un scriitor, filolog şi om politic român, membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepaşoptistă.

Gazeta Curierul Românesc a pus bazele presei românești fiind prima gazetă românească cu periodicitate constantă și cu apariție îndelungată. Primul număr a apărut pe 8/20 aprilie 1829 și, cu unele întreruperi, ziarul și-a continuat apăriția până la data de 12 decembrie 1859, fiind difuzat în special prin librarul Iosif Romanov .

Revista a apărut cu sprijinul lui Dinicu Golescu, care a obținut aprobarea apariției gazetei. Inițial, gazeta trebuia să poarte numele de Curierul Bucureștilor.

În cuprinsul ziarului se publicau texte administrative, știri politice și militare, articole și note de îndrumare, cuprinzând noțiuni elementare de istorie, geografie, comerț, economie, industrie etc. Primul număr cuprindea un articol editorial privind istoricul ziarelor in lume; înștiințări „din lăuntru”; înștiințări „din afară”; informații despre „mezaturi”, plecări și sosiri de demnitari la Bucuresci; știri „despre lucrarea pământului, care merge înainte cu mare spor”.

În anul 1837, ziarul a început să publice un supliment numit Curierul de ambe sexe, magazin cultural cu o componentă feminină.

Curierul Românesc (in Muntenia)și Albina Românească( in Moldova) au fost anticipate de alte ziare românești, cel dintâi chiar pe teritoriul Moldovei, Couriere de Moldavie, editat în 1790, într-o ediție în limba franceză, dar și în ediție în limba română despre care nu se mai știe sigur si  în orice caz nu s-a mai păstrat.

Ziare românești au apărut înainte de 1829 și la Cernăuți, în 1820 – Crestomaticul românesc, la Buda în 1821 – Biblioteca românească, la Leipzig, în 1827 – Fama Lipschi pentru Dacia.

Unii cercetători susțin că actul de naștere a presei românești ar trebui identificat cu apariția, la Brașov, în 1731, a Calendarului tipărit de dascălul Petcu Șoanul, motivând că și acest fel de publicație „poate avea o anumită periodicitate”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1839: S-a nascut Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen,(pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, d. 10 octombrie 1914, Sinaia), domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al acestei instituții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, , a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii.

A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

 

 

 

 

 

1841: Apare  primul roman poliţist din lume a văzut lumina tiparului: “Crimele din Rue Morgue” al  scriitorului american  Edgar Allan Poe.

 

 

 

Edgar Allan Poe (n.19 ianuarie 1809- d.7 octombrie 1849).

 

 

 

 

 

1862:  Savantul francez Louis Pasteur, pune in aplicare pentru prima data procesul de pasteurizare (care ii poarta numele); alimentele erau incalzite la 100 de grade celsius, dupa care erau racite brusc, in asa fel incat insusirile alimentului sa ramana intacte, dupa distrugerea germenilor patogeni.

 

 

File:Louis Pasteur by Pierre Lamy Petit.jpg

Louis Pasteur (1822-1895),microbiolog si chimist francez.

 

 

 

1870: In România vine  la guvernare cabinetul prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu.

 

 

 

 

 1884:  S-a nascut principesa  Beatrice de Saxa- Coburg – Gotha, sora reginei Maria a Romaniei;  (d. 1966).

 

 

 

 

 1889: S-a nascut Adolf Hitler politician şi dictator (Fuhrer)  al Germaniei national-socialiste.

S-a sinucis in data de 30 aprilie 1945 in Berlinul asediat de trupele sovietice.

 

 

 

 

1893: S-a nascut pictorul  spaniol Juan Miro; (d. 1983).

 

 

portrait_of_joan_miro_barcelona_1935_june_13

 

 

 

 

 

A  fost influențat de suprarealism, fără să fi aderat niciodată la această grupare. A fost un creator multidimensional și multilateral, care picta dar și sculpta și stăpânea în aceeași măsură tehnica ceramicei. 

 

 

 

 

 1894: Intre 20 – 22 aprilie la Bucureşti, are loc Congresul al II-lea al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România (P.S.D.M.R.).

 

 

 

1902: Savantii Marie si Pierre Curie, au izolat cu succes in laboratorul lor din Paris, saruri de radiu dintr-o substanta minerala .

 

 

1908: S-a nascut cantaretul de jazz american  Lionel Hampton; (d. 2002).

 

 

 

 

 

1912: A murit scriitorul  irlandez  Bram Stocker, creatorul personajului „Dracula”; (n.1847).

 

 

 

 

 

 

 

 

  Stoker nu a călătorit niciodată în estul Europei, locul în care se desfășoară acțiunea romanului Dracula, însă timp de șapte ani s-a dedicat unui studiu intens de cercetare a folclorului european și a poveștilor mitologice cu vampiri.

De asemenea, s-a întâlnit cu scriitorul maghiar Armin Vambery, cel care i-a relatat despre poveștile misterioase ale Carpaților, care au ajutat la crearea peisajului horror din roman. Povestea contelui Dracula a fost inclusă în multe genuri literare si a fost ecranizata de cineasti celebri.

 

 

 

1918: Moare Karl Ferdinand Braun, fizician german, a contribuit la dezvoltarea telegrafiei fara fir, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1909).

 

 

 

1933: Postul public de radio romanesc  efectueaza  de la Sofia, din Bulgaria, prima retransmisie internaţională: spectacolul susţinut la Sofia de Corul „Cântarea României”, sub bagheta lui Mihai Botez.În acelaşi an au mai fost efectuate transmisii directe de la Viena, Belgrad şi Varşovia.

 

 

 

 

 1938: A fost dizolvat partidul  nationalist roman “Totul pentru ţară”.

 

 

 

1943: Într-o scrisoare adresată mareşalului  Ion Antonescu, liderii partidelor liberal si taranist  Constantin I.C.Bratianu si Iuliu Maniu, protestează împotriva angajarii  Romaniei  intr-un război direct impotriva marilor democraţii occidentale.

 

 

 

1950:  S-a născut generalul rus Aleksandr Lebed, fost comandant al Armatei a 14-a din Transnistria si  guvernator al regiunii siberiene Krasnoiarsk. (m. 28 aprilie 2002 in urma unui accident aviatic).

 

 

 

 

 

1947: In Romania apar bancnotele de un milion de lei, semn al unei inflatii galopante.

 

 

Image

 

 

 

 

 

 

1968: Moare scriitorul si traducatorul Adrian Maniu .

 

 

 

 

 

1970: A fost lansat in Marea Britanie primul album solo semnat Paul McCartney.

 

 

 

 

 

 

1970: Moare la Paris Paul Celan, poet evreu originar din  Romania(pseudonimul lui Paul Peisah Antschel);(n.  23 noiembrie 1920 la Cernauti).

A  fost de asemenea traducator si eseist de limba germana.Pseudonimul  „Celan” provine din  anagramarea numelui său de familie, Antschel.

 

 

 

 

1972: Nava spatiala americana  “Apollo 16″ aselenizeaza.

 

 

 

 

 

1992: A murit  comediantul  britanic Benny Hill;(n. 1924).

 

 

 

 

 

 

 

1995: A murit scriitorul Milovan Djilas, scriitor si om politic muntenegrean, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti pe care i-a avut Europa de Est in secolul al XX-lea.

 

 

 

 

Milovan Djilas (1911-1995)

 

 

 

 

 

 A fost un comunist iugoslav de frunte si a jucat un mare rol în rezistența iugoslavă contra nazismului, în rândul partizanilor conduși de Tito.

A facut parte din guvernul provizoriu comunist iufgoslav din 8 martie 1945, a fost ministru al Muntenegrului si apoi  ministru fără portofoliu în diverse guverne.
Între 1945 – 1954 a fost Vice-Prim Ministru al Iugoslaviei, membru al Statului Major,
General locotenent al Armatei de Eliberare Națională (AVNOJ), membru al Consiliului Executiv Federal al Iugoslaviei (în sârbă Savezno Izvršno Veće, prescurtat SIV)

În 22-27 septembrie 1947, în orașul Szklarska Poreba din Polonia, Milovan Đilas, alături de Edvard Kardelj a participat din partea Partidului Comunist din Iugoslavia la constituirea Biroului de Informații al partidelor comuniste (Cominform). La lucrările de constituire au participat lideri ai partidelor comuniste din URSS, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, România, Bulgaria, Iugoslavia, Franța și Italia.

Dintr-un  apropiat al lui Tito în conducerea Republicii Populare Federative Iugoslavia si a partidului comunist , el  a devenit  rapid unul din criticii cei mai cunoscuți ai Sistemului Comunist, atât pe plan național, cât și internațional.

Cartea sa „Noua clasă”: o analiză a sistemului comunist (apărută pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, în 1957), descria sistemul comunist, îndeosebi cel din Uniunea Sovietică și din Republica Populară Federativă Iugoslavia, ca o domnie a unei noi clase, aflată la comanda unui regim totalitar bazat pe arbitrariu și teroare.

El a fost inspiratorul lui Mihail Voslenski care a editat în 1970 o lucrare despre Nomenklatura: La nomenklatura, les privilégiés en URSS .

Scrierile și luările de poziție ale lui Milovan Djilas l-au costat mai multe pedepse cu închisoarea în Iugoslavia, din 1954 în 1956, din 1956 în 1961, apoi din nou din 1962 în 1966. În 1966, a făcut obiectul unei eliberări condiționate, iar apoi a trăit în libertate supravegheată în Iugoslavia.

 

 

 

2002: A murit Dragan Muntean, interpretul de muzica populara considerat „vocea de aur a pădurenilor”; (n. 18 aprilie 1955) .

 

 

 

2008: A incetat din viata  Monica Lovinescu (1923), ziarist si critic literar, fiica marelui critic literar roman Eugen Lovinescu si cunoscuta comentatoare la Radio Europa Libera in timpul regimului comunist din Romania.

 

 

 

 

 Monica Lovinescu

 

 

 

 

20 aprilie – Este  Ziua Internationala a Presei Libere.

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

 

 

 

 

Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului

 

 

 

 

 

 

La 20 aprilie calendarul ortodox pomeneste pe Sfantul Teotim, episcopul Tomisului, numit si Teotim I, “scitul“ sau “filosoful“. Acest sfant daco-roman, originar din Dacia Pontica, a trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si la inceputul celui urmator, pastorind cetatea de la Marea Neagra, in jurul anilor 380 – 395.

Detalii despre viata sa ne-au ramas din scrierile unor importanti autori ce au trait in perioada sa. Astfel, Fericitul Ieronim il mentioneaza pe la anul 392 cu titulatura de „Scythiae Tomorum episcopus”. Despre Sfantul Teotim I, istoricul bisericesc Sozomen scria ca ducea o viata ascetica, purta plete lungi si se bucura de calificativul de „filosof”. Sfantul Teotim poseda si practica intr-adevar acea „monastica philosophia”.

Dar, el nu a fost numai educat in filosofia monahala, care presupunea a iubi si a practica intelepciunea trairii monahale, adica „asceza”, ci si in cultura si filosofia greaca. Un alt scriitor crestin, Socrate, spunea despre Sfantul Teotim ca „era cunoscut de toti – imparati, episcopi, calugari, credinciosi si barbari – pentru evlavia si corectitudinea vietii sale”.

Despre episcopul de Tomis auzise chiar imparatul bizantin Arcadie, datorita prieteniei legate cu Sfantul Ioan Gura de Aur. Din scaunul arhieresc al Constantinopolului, marele ierarh ii trimitea lui Teotim calugari misionari „pentru nomazii sciti de la Istru“, probabil la cererea acestuia. In anul 400, Sfantul Teotim lua parte la un sinod local din Constantinopol, convocat de Sfantul Ioan Gura de Aur impotriva invataturii eretice a episcopului Antonin al Efesului.

Aprecierea de care se bucura ierarhul tomitan in randul celorlalti episcopi reiese si din faptul ca, in lista celor care semnau documentele sinodului, Teotim era mentionat pe primul loc.

Invocarea numelui Sfantului Teotim al Tomisului – la lucrarile Sinodului IV ecumenic (Calcedon, 451) – ca autoritate a dreptei credinte, constituie insa pentru noi, romanii,  o mar turie de mare pret privind izvoarele ortodoxiei romanesti in crestinismul daco-roman.  „Faptul ca monahii constantinopolitani isi raportau ortodoxia marturisirii lor de credinta la autoritatea Sfantului Teotim ramane fara indoiala o marturie graitoare a ortodoxiei credintei…

Numai un teolog ca Teotim, cu o solida formatie filosofica, putea fi in stare sa ia atitudine fatisa si impotriva celor care intinau memoria lui Origen, adica, „… memoria unui om – declara Sf. Teotim – care a murit de mult timp in credinta”, si ca atare, nici nu trebuia sa se faca „lucru nelegiuit, condamnand cartile pe care inaintasii nostri nu le-au condamnat …”.

Peste veacuri, Sfantul Ioan Damaschin avea sa reproduca, in lucrarea „Sfintele paralele“, cateva povatuiri morale date de Sfantul Teotim in unele omilii la textele evanghelice: „Cel ce pacatuieste cu gandul, prin insasi iuteala gandului, savarseste pacatul complet, pe cand faptele trupului pot fi intrerupte de multe piedici“; „Lucrul grav nu este sa suferi aspru, ci sa suferi pe drept“.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.Maramures.ro

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

20/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: