CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 APRILIE. VIDEO


 15 aprilie, istoricul zilei

628: A decedat  Împărăteasa Suiko (n.554) , prima  dintre cele opt femei imparat care au urcat pe tronul Japoniei.

 A fost al 33-lea monarh al Japoniei,conform  ordinii  traditionale de succesiune.

Suiko a domnit din anul 593 până la moartea sa.

Printre realizările sale se numara recunoașterea oficială a budismului, printr-un edict in anul 594 , precum și adoptarea unei Constituției în 17 articole din 604. Suiko a fost de asemenea, unul dintre primii conducători budisti din Japonia..

769: Are loc Conciliul Lateran, un sinod ținut în Bazilica San Giovanni in Laterano,  pentru a rectifica abuzurile în procesul electoral papal, care au dus la numirea antipapilor Constantin al II-lea și Filip.

Acesta a condamnat, de asemenea, hotărârile Conciliului de la  Hieria din anul 754, care  au  fost respinse  atat  de  Biserica Ortodoxă de Est cat și de  Biserica Romano-Catolică.

Conciliul fusese convocat de către împăratul bizantin Constantin al V- lea  la 754, în palatul de Hieria din  Constantinopol si a sprijinit poziția iconoclasta a  împăratului bizantin.

Hotărârile sale au fost anatemizate la Conciliul Lateran din anul 769, înainte de a fi anulate aproape în totalitate de către al doilea Conciliu de la Niceea în 787, in timpul caruia s-a sprijinit venerarea icoanelor.

 

 

 

 1071: Bari, ultima posesiune bizantina în sudul Italiei este cucerită de Robert Guiscard.

Robert Guiscard (n. cca.1015 – d.17 iulie 1085), a fost un aventurier normand care s-a  remarcat în contextul cuceririi normande a sudului Italiei.  A ajuns duce de Apulia si Calabria in 1057.

Numele sau  care provine  din  latinul Viscardus avea  sensurile de „cel Descurcăreț”, „cel Viclean”, „cel Hotărât”, „Vulpea” sau „Nevăstuica”. Potrivit cronicii bizantine a Anei Comnena , Robert a părăsit Normandia cu numai 5 călăreți și 30 de pedestrași.

După sosirea în in 1047 in Longobardia  , el a devenit căpetenia unei cete de jefuitori rătăcitori. Tot Ana Comnena oferă și o descriere a lui Guiscard: „Acest Robert era normand prin naștere, de origini obscure, având un caracter impunător și o fire extrem de ticăloasă; el era un războinic plin de curaj, foarte șiret în a-și spori averea și cu puterea unui mare om; în atingerea scopurilor sale [era] absolut de neînduplecat, […]. Era un bărbat de statură imensă, depășindu-i până și pe cei mai înalți; avea un ten roșu, păr bălai, umeri lați, ochi care parcă aruncau flăcări. […]; în el totul era admirabil de bine proporționat și elegant…”

 

 

 

 

1395 : Razboiul dintre conducatorul Hoardei de aur,Tokhtamysh si hanul turco- mongol Timur lenk.

In Bătălia de la Terek Timur il învinge pe Tokhtamysh iar apitala Hoardei de Aur, Sarai, este distrusa. Hanul mongol scapa cu fuga, iar Timur instalează o  marionetă pe tronul Hoardei de Aur.

Războiul dintre Tokhtamysh si Timur sa purtat între anii  1380 și 1390,  în zonele cuprinse de Munții Caucaz, Turkestan și Europa de Est.

La mijlocul secolului al 15-lea, Hoarda de Aur se fragmentase in mai multe hanate mai mici: Kazan , Hoarda  Nogai, Hanatul Qasim, Hanatul Crimeii și  Hanatul Astrahan.

Astfel, puterea tătaro-mongola în Rusia a slăbit  definitiv, ultima rămășiță a Hoardei de Aurfiind  distrusa  în 1502, iar hanatele rezultate  după fragmentarea Hoardei de Aur au fost anexate de moscoviți la Rusia, intre anii 1550 și începutul secolului al 17-lea, cu excepția Hanatul Crimeii, care a supraviețuit până în 1783, sub protectorat otoman.

 

 

 

 

1452: S-a nascut Leonardo da Vinci pictor, sculptor, inginer si arhitect italian renascentist (picturi: „Mona Lisa”, „Cina cea de Taina”); (d. 2 mai 1519).

 

 

 

 

 

 

 

1558: A murit Roxelana, născută Alexandra Anastasia Lisowska soția sultanului Soliman I Magnificul, cunoscută sub titlul turcesc Hŭrrem Haseki Sultan;  (n.1506).

 

 

 

 

 

 

A fost fiica unui preot ortodox ucrainian care se pare ca avea si radacini moldovenesti , din Galitia ruteană aflată la nașterea ei în posesia Poloniei.Tradiția ucraineană îi atribuie numele de Anastasia Lisowska și localitatea de naștere Rohatyn.

O legendă spune că tânăra Anastasia ar fi fost capturată de tatari chiar în ziua nunții sale, in urma unei expeditii de jaf  în anul 1518 (după unii) sau 1520 (după alții) și dusă pentru început la Caffa, în Crimeea  iar apoi la  Istanbul, in haremul celui care avea sa devina peste doi ani sultanul Suleiman I al Imperiului Otoman.

Apreciată și protejată de  capetenia eunucilor din  harem și de către mama sultanului, Roxelana a fost prezentată sultanului. S-a străduit să-i câștige afecțiunea și a devenit în curând favorita lui.

Suleiman s-a îndrăgostit de ea si a numit-o „Hŭrrem”: „Cea care râde” pentru firea ei veselă și talentul de a spune povești.Un ambasador venetian scria despre ea in 1526 ca era :”Giovane, ma non bella” (tânără, dar nu frumoasă), „mică de statură și destul de grațioasă” .

În 1533 ambasadorul venețian Navagero scria „Maiestatea sa sultanul o iubește pe Roxelana atât de mult, încât în tot imperiul otoman în nici o dinastie nu a existat femeie mai respectată ca ea. Se spune despre ea că apare ca fiind modestă și draguță, și că știe ce este natura unui adevărat conducător de oameni.”

În 1554, când Roxelana avea deja 50 ani,cand un alt italian, Dominico Trevisano, scrie din capitala otomană: „Maiestatea sa, sultanul, este atât de îndrăgostit de ea, încât se spune că refuză să fie cu vreo altă femeie în afară de ea. Nici unul din predecesorii săi nu a facut așa ceva, lucru neauzit la turci care au obiceiul de a avea nenumărate femei.”

Câștigând titlul de „Hasseki” (concubina favorită aleasă să dea naștere prinților sultanului, a doua ca importanță în harem după sultana-mamă) i-a dăruit lui Suleiman un moștenitor, Mehmed, în 1521, apoi pe Mihrimah în anul 1522 și pe Abdüllah în 1523. Abdüllah a murit aproape 2 ani mai târziu.

Roxelana îl naște pe Selim în anul 1524, apoi pe Bayazid în 1526 și se căsătorește cu Suleiman, încălcând astfel tradiția, în anul 1530. Sub acoperirea convertirii la Islam, a reușit să se emancipeze față de celelalte femei din harem. Ori conform Islamului, o femeie păcătuiește dacă are relații cu un bărbat în afara căsătoriei.

Astfel Roxelana-Hŭrrem l-a refuzat pe Suleiman timp de trei zile : în final sultanul a cedat și a acceptat să facă din Hŭrrem singura soție legitimă.

 El i-a permis soției sale să rămână cu el la curte pentru tot restul vieții ei. Roxelana a murit cu 8 ani înaintea soțului său. Datorită ultimelor sale cuvinte, urmașul la tron nu a fost nici Bayazid, unul din fii săi cei mai capabili.

Acesta a fost ucis de șahul persan, se pare la îndrumarea lui Suleiman care credea că Bayazid nu era fiul său… tocmai pentru că Hŭrrem îi spusese asta ca destăinuire pe patul de moarte, deși nu era adevărat. Urmașul a fost Selim cunoscut ca „Bețivul”, care era răsfățat, ușuratec, crud și deloc deștept, dar era preferatul Roxelanei.

De aici și legenda că Roxelana ar fi dorit declinul Imperiului, exploatând sistemul absolutist în care cuvântul și deciziile Sultanului erau lege și destin, nimeni și nimic nefiind mai presus de el.

 

 

 

1642 : S-a născut Suleiman al II-lea, sultan al Imperiului Otoman;  (d. 1691).

Suleiman al II-lea a fost fiul sultanului Ibrahim I și al sultanei Saliha Dilașub.

 

 

  A condus Imperiului Otoman în perioada 1687 – 1691.   

 

 

 

 

1707: S-a născut la  Basel în Elveția, matematicianul și fizianul Leonhard Euler ; (d. 18.09.1783).

 

 

 

Biography of Leonhard Euler, Influential Mathematician

 

 

 

Leonhard Euler (d. 18 septembrie 1783 , la  Sankt Petersburg,în  Imperiul Rus), a fost un matematician și fizician elvețian, considerat a fi fost o figură emblematică  a matematicii secolului al XVIII-lea și unul dintre cei mai remarcabili matematicieni și savanți   ai omenirii.

Alături de influența considerabilă pe care a exercitat-o asupra matematicii și matematizării științelor, sunt remarcabile atât calitatea și profunzimea, cât și prolificitatea extraordinară a scrierilor sale, opera sa exhaustivă putând cu ușurință umple 70 – 80 de volume de dimensiuni standard (dacă va fi publicată vreodată integral).

 

 

 

 

1762: Prin decret imperial, semnat de împărăteasa Maria Tereza, se inființeaza regimentele graniceresti romanesti nr. I la Orlat și II la Nasăud.

 

 

 

 1764:  A murit Madame de Pompadour (Jeanne-Antoinette Poisson, marquise de Pompadour), cunoscuta ca metresa regelui Louis XV al Frantei;  (n. 29.12.1721).

 

 

 

A avut o influență politică însemnată, mai ales asupra politicii externe a Franței și asupra conducerii militare și  în planificarea strategiilor militare.

A fost o sfătuitoare a regelui în războiul de șapte ani (1756-1763) de a intra în alianță cu Austria contra Angliei și Prusiei.

A influențat regele, de asemenea, în proiectul construirii palatelor Elysée și Petit Trianon,  dar și în  acordarea de titluri nobiliare.

  A avut  un rol însemnat în înființarea manufacturii „Manufacture royale de porcelaine de Sèvres”, (1765) care va face concurență porțelanului din Saxonia.

A avut un proiect de finanțare în Saint-Cyr a unui institut pentru fetele din familiile nobile sărăcite, în iulie 1756, fiind înființată o academie militară pentru fiii din familiile nobile care au suferit de pe urma războiului.

 Există o poșetă ce poartă numele de Pompadour, o operetă (1923) în trei acte „Madame Pompadour” de Rudolph Schanzer și Ernst Welisch Biografia ei a constituit subiectul unor ecranizări (1927) Filmul „Die Marquise von Pompadour” regizat de Willi Wolf  Fanfan la Tulipe, sau Un episod din filmul Doctor Who care prezintă viața ei. 

 

 

 

1765: A murit savantul rus Mihail Lomonosov, carturar si gânditor, unul dintre fondatorii direcției materialiste în filozofia rusă.

 

 

 

Este considerat ca fiind unul dintre fauritorii limbii literare ruse (“Epistola despre regulile prozodiei ruse”, “Retorica”);  (n.19.11.1711).

 

 

 

 

1865: Moare asasinat Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte al SUA; (n.12.02.1809).

 

 

 

 

 

A fost  primul președinte republican.A fost împușcat de actorul  John Wilkes Booth,un simpatizant fanatic al statelor secesioniste sudice. În ziua următoare, la data de 15 aprilie 1865, din cauza rănilor de la cap, președintele va muri, succesorul lui devenind Andrew Johnson , vicepreședintele în funcție.

John Wilkes Booth a fost ucis la 26 aprilie 1865 de către soldații unioniști. Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspirații organizate de plantatorii din sud, dar această supoziție nu a fost demonstrată nici până în prezent.

 

 

 

 

1896: La Atena, în  Grecia,  a avut loc ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice moderne.

 

 

 

 

 

 

 1912 : S-a născut Kim Ir Sen, fost secretar general al CC al Partidului Muncitorilor din Coreea (comunist), președintele – dictator  al RPD Coreene (1946-1994); (d. 8 iulie 1994).

 

 

 

 

1912:  S-a scufundat vasul britanic RMS Titanic, cel mai mare pachebot din lume la data  când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.

La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare.

 

 

 

 

Curo toliko si potonula da ti i Titanik zavidi ツ - Home | Facebook

 

 

 

 

În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228, în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Dintre cei aflați la bord, numai 770   vor  supraviețui catastrofei.

A fost considerată cea mai mare catastrofă navală civilă din istorie.

 

 

 

 

 

1918: Bojdeuca din Iasi a lui Ion Creanga a fost declarată muzeu, devenind prima casă memoriala din România.

 

 

 

 

 

 

In anul 1996, alaturi de bojdeucă, s-a construit un complex muzeal, ce adapostește o expozitie documentară și o bibliotecă “Ion Creangă”.

 

 

 

 

 

 1924: A decedat Eduard Caudella, violonist, pedagog si compozitor roman  (opera “Petru Rares”, uvertura “Moldova”); (n. 03.06.1841).

 

 

 

 

 

 

 

 1938:  S-a născut actrița italiană  Claudia Cardinale (“Ghepardul”, „Opt si jumatate”, „Rocco si fratii sai”, „Fata lui Bube”).

 

 

 

 

 

 

 

1941: Generalul american Douglas Mac Arthur este numit comandant al forțelor aliate în Pacific.

 

 

 

 

1944: Al Doilea Război Mondial –  Primul bombardament de noapte al aviaţiei britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin.

 

 

 

 1944:  Are loc al doilea mare bombardament anglo-american asupra capitalei. Universitatea din București a fost distrusă parţial.

 

 

 

 

 

 

Aviația engleză a efectuat acum  primul bombardament de noapte asupra României din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

 1945: Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare nazist de la Bergen Belsen.

 

 

 

 1964: Plenara largita a CC al PCR adopta Declarația cu privire la pozitia PCR in problemele miscarii comuniste si muncitoresti internationale.

Declarația condamna pretențiile Partidului Comunist al Uniunii Sovietice  de a domina miscarea comunista internationala sub pretextul internationalismului proletar.

Declaratia marchează inceputul oficial al politicii independente a Romaniei in cadrul “lagarului comunist”.

 

 

 

 1978:  A murit  compozitorul si instrumentistul roman Sergiu Malagamba;

 

 („Rumba, rumba”, „Esti dragostea mea”, „S-au cunoscut in luna mai”) (n. 6.02.1918, Chișinau).

 

 

 

 

 

 1980:  A decedat Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat), principal reprezentant al curentului existentialist ( „Greata”, „Mustele”, „Diavolul si bunul Dumnezeu”); (n. 21.06.1905).

 

 

 

 

 

 

1990 :  A murit faimoasa actrita suedeză de film Greta Garbo (Greta Lovisa Gustafson); („Anna Karenina”, „Grand Hotel”) ; (n.18.09.1905).

 

 

 

 

 

 

 

1994 :  A decedat  Sabba S. Ştefănescu, geofizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române. Este considerat, împreună cu Liviu Constantinescu, drept fondator al şcolii române de geofizică; (n. 20.07.1902).

 

 

 

 

 

 

1998 : A murit  Pol Pot, conducatorul khmerilor rosii din Cambodgia și  unul dintre marii criminali în masă ai  secolului XX, responsabil pentru asasinarea, a doua milioane de cambodgieni.

 

 

 

 

 

 

Detinator al puterii absolute in intreaga Cambodgie, in perioada 1976-1979, Pol Pot a instituit o adevarata dictatura a groazei in tara sa.

Asa-numitul “comunism al epocii de piatra” avea ca obiective  desființarea oraselor, a banilor și edificarea unui stat eminamente agrar; (n. 19.05.1928).

 

 

 

2005 : Au loc funeraliile prinţului Rainier al III-lea de Monaco.

 

 

 

 

 

 

2013: În SUA, doua bombe artizanale confectionate de teroristi de origine cecenă au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massdachusetts , omorând trei persoane și rănind alte 183.

 

 

 

 

 2014: A decedat la New York poeta, eseista și traducătoarea română de origine evreiasca, Nina Cassian; (n.27 noiembrie 1924).

A realizat  traduceri  din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan. De asemenea a publicat peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză, și a inventat  o nouă limbă poetică, limba spargă.

I se decernează în 1969 Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

 

 

 

 

În 1985  călătorește în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, pentru a susține un curs la New York University.

După o lună află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era menționată „cu părerile mele politice, evident anticeaușiste” si ia hotărârea de a nu mai reveni în țară.

Imediat, apartamentul său din România este confiscat, iar cărțile îi sunt interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceaușescu.

În Anglia îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de succes.[necesită citare] Susține recitaluri de poezie și publică în reviste americane.

În ultimii 30 de ani ai vieții, poeta Nina Cassian a trăit la New York, iar „proiectul major al vârstei și vieții” sale a fost scrierea memoriilor, oglindă a „anilor furați și dăruiți”, proiect ale cărui prime două volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important în țară și de numeroase cronici.
În anul 1994 i se decernează „Leul literar” de către New York Library.[necesită citare] În 2005 lansează la Institutul Cultural Român din New York al treilea volum memorialistic, Memoria ca zestre.

Editura americană Norton îi propune editarea poemelor sale scrise în limba engleză în cadrul seriei Selected Works, o performanță pentru o poetă sosită din Estul Europei.

Poemele sale au apărut în revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review și American Poetry Review.

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie)

 

 

 

 

 

 

Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe IIsus

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post.

„Atunci a mers Iisus impreuna cu ei la locul ce se numeste Ghetsimani si a zis ucenicilor: Ședeti aici pâna ce voi merge sa Ma rog acolo. Si luând pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mahni si le-a zis lor: Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine.”

Alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca.

Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. 

Săptămâna Mare se continuă cu Joia Mare, ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colăci de post, vin, miere și fructe.

În Miercurea Săptămânii Mari, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

15/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: