CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

10 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 401: S-a nascut imparatul bizantin Teodosie al II-lea ( d.28 iulie 450). A domnit intre anii  408-450 si a ramas in istorie  pentru promulgarea codului de legi Theodosian , precum și pentru construirea zidurilor Theodosiene  la Constantinopol.

In  timpul domniei sale au izbucnitdouă mari controverse hristologice in sanul Bisericii, Nestorianismul si Eutychianismul.

 

 

 

 

428: Nestorius devine Patriarh al Constantinopolului.

Nestorie sau Nestorius (n.c. 386 — d. 451) a fost un patriarh  al Constantinopolului (428 – 431), care a dezvoltat doctrina nestorianismului,considerată drept eretică si condamnată  de Sinodul III ecumenic de la Efes din anul 431.

 

 

 

 

 879: Ludovic al III-lea devine rege al Franciei de Apus.

 

 

 

1585 : A murit Papa Grigore al XIII-lea; (n. 7 ianuarie  1502).

 

 

 

 

 Lavinia Fontana - Portrait of Pope Gregory XIII (Ugo Buoncompagni) (1502-85)

 

 

 Unul din cele mai mari merite ale sale a fost actualizarea calendarului iulian (1582). Actualul calendar ii  poartă numele (Calendarul gregorian).

 

 

 

 

1647: Sfintirea manastirii Plumbuita din Bucuresti.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1710: Intra in vigoare Statutul Anne  o lege a Parlamentului britanic prin care  erau pentru prima data drepturile de autor.

 

 

  1741: Războiul de Succesiune Austriacă:  Trupele imparatesei austriece Maria Theresa de Habsburg (1740-1780), au fost infrante de armata prusaca, aflata sub comanda  regelui Frederic al II-lea, la Mollwitz.

 

 

Imparateasa Maria Tereza

 

Ca urmare a acestei infrangeri, trupele imparatesei au fost nevoite sa paraseasca Silezia iar Prusia  a pus stapanire pe provincie.

Războiul de Succesiune Austriacă (1740-1748) a izbucnit odată cu moartea împăratului romano-german Carol al VI-lea. Împotriva Mariei Terezia, fiica împăratului defunct, s-au ridicat următorii principi, care au emis pretenții asupra Țărilor Ereditare Austriece : Carol Albert de Bavaria, căsătorit cu Maria Amalia, fiica cea mică a împăratului Iosif I, fratele mai mare al defunctului Carol al VI-lea; Filip al V-lea al Spaniei, din dinastia de Bourbon, care succedase liniei spaniole a Casei de Habsburg, respectiv Frederick Augustus al Saxoniei, căsătorit cu Maria Josepha, fiica cea mare a împăratului Iosif I.

Regele Frederic al II-lea al Prusiei s-a folosit de ocazie, pentru a condiționa recunoașterea Mariei Terezia ca succesoare, cu anexarea Sileziei de către Prusia.

Bavaria și Spania s-au aliat împotriva Austriei în anul 1741 prin Tratatul de la Nymphenburg (München), la care au aderat ulterior Prusia, Saxonia, Franța, Suedia, Regatul Napolitan, Palatinatul și Kölnul.

Cu Austria s-au aliat Anglia și Țările de Jos, rivalii tradiționali ai Franței.

Un conflict european complicat în care principala problemă a fost dreptul împărătesei Maria Tereza a Austriei să moștenească teritoriile tatălui ei, Carol al VI-lea, impărat al Sfântului Imperiu Roman0- German, și al soțului acesteia, Francisc I, să acceadă la titlul imperial.

Pretențiile lui Francisc erau contestate de Carol Albert, elector de Bavaria(viitorul Carol al VII-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman), sprijinit de Frederic al II-lea al Prusiei și Ludovic al XV-lea al Franței.

Pe lângă asta, Filip al V-lea al Spaniei și Maria Tereza erau într-o dispută privind controlul Italiei, iar Anglia contesta dominația Franței și Spaniei în Mediterana, și lupta pentru controlul Indiei și Americii.

 

 

 

 1809: Razboaiele Napoleoniene: A început Razboiul celei de-a cincea coalitii. Austria invadează Bavaria.

 

Napoleon

 

 

 

1821: Patriarhul Constantinopolului  Grigorie al V-lea este spanzurat la ordinul sultanului otoman Mahmud al II-lea.

In 1818 Patriarhul Grigorie a devenit membrual organizatiei Filiki Eteria, care pregatea o revolta impotriva ocupatiei turcesti.

In orice caz, atunci cand Alexandru Ipsilanti, a trecut Prutul, incepand revolta grecilor in Tarile Romane, Grigorie a crezut necesara excomunicarea acestuia, pentru a-i proteja pe grecii din Constantinopol de represaliile turcilor.

Reactiile turcilor s-au facut simtite in Saptamana Luminata din luna aprilie a anului 1821, dupa revolta grecilor din Peloponez.

Patriarhul Grigorie al V -lea a fost acuzat de catre sultanul Mahmud al II- lea , ca nu a  impiedicat aceasta revolta grecilor. Tot sultanul a fost cel care a ordonat uciderea sa.

 

 

Sfantul Grigorie V, patriarhul Constantinopolului

In noaptea de Sfintele Pasti  (10 aprilie 1821), dupa ce a oficiat Sfanta Liturghie a Invierii Domnului impreuna cu alti 8 ierarhi, Patriarhul Grigorie al V-lea a fost arestat si dus in temnita.

La ora trei dupa-amiaza, in aceeasi zi, a fost spanzurat de poarta din fata Patriarhiei Ecumenice, fiind imbracat inca in vesmintele arhieresti.

Trupul sau a ramas timp de trei zile in acel loc, dupa care a fost luat de catre un grup de evrei care l-au purtat prin oras si l-au aruncat in Bosfor.  A fost recuperat din mare de un marinar grec, Nicolae Sklavos, care l-a mutat in ascuns, la Odessa in Rusia, unde a fost inmormantat dupa randuiala, in Biserica Sfintei Treimi și în cele din urmă a fost  adus în Catedrala Mitropolitana din Atena.

El este pomenit de Biserica Ortodoxa Greaca ca un mucenic al neamului.

În memoria lui, Poarta Sf.Petru, odată poarta principală a compusului Patriarhiei din Constantinopol, a fost închisa în 1821 și de atunci  a rămas închisa.

 

 

 

 

1847: S-a nascut marele jurnalist american Joseph Pulitzer; (d. 29 octombrie 1911).

 

 

 

 

Joseph Pulitzer

 

 

Pulitzer s-a născut  la Macău, oraș situat pe Mureș, în familia înstărită a unui evreu care se ocupa cu comerțul de cereale. Mama lui Joseph Pulitzer era  maghiară de religie catolică, originară din regiunea Szegedului. Fratele său mai tânăr, Albert, s-a decis să devină preot catolic. 

S-a inrolat  la Hamburg  militar în armata SUA si în 1864, în Boston, va fi incorporat in regimentul 1 de cavalerie New-York, care era format în cea mai mare parte din germani, și va lupta de partea Statelor din Nord în Războiul civil american. Vorbea foarte bine germana și franceza, mai puțin limba engleză.

După o serie de ocupații de ocazie ca hamal, chelner, devine în anul 1867 cetățean american, în acel timp vorbea deja excelent limba engleză terminând studiile în drept.

 Va fi angajat de Carl Schurz  in St. Louis, Missouri, ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post“. În 1873, când a plecat de la redacția ziarului, Pulitzer era deja editor și partener în proprietatea ziarului. În primăvara anului 1871 se va căsători în biserica „Protestant Episcopal Church“ cu Kate Davis din Washington.

O perioadă va fi corespondent la ziarul „New York Sun”, cumpără în 1878 cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“ și fuzionează în 1881 cu „Evening Post“dând naștere ziarului „St. Louis Post-Dispatch“. În 1883 va cumpăra ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului, și care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Printr-o propagandă reușită, Pulitzer va obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății. În lupta de concurență, redacțiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, îl vor ataca în anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, în anul 1890, la vârsta de 43 de ani, aproape orb.

Totuși el va controla mai departe redacția ziarului, cu care comunică sub o formă codificată. În anul 1895 va apare tiparul colorat, prima imagine tipărită color va fi un băiat cu tricoul galben „The Yellow Kid“.

În anul 1895 William Randolph Hearst cumpără ziarul „New York Morning Journal“. În anul 1909, ziarul va dezvălui scandalul în legătura corupția regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“.

Pulitzer va fi acuzat pentru defăimare de Roosevelt și de omul de afaceri J. P. Morgan. Procesul a fost câștigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertății presei. Din punct de vedere politic, Pulitzer era republican, iar în 1885 el va face parte din camera reprezentanților.

În anul 1892 Pulitzer donează bani pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată. De acea a lăsat el prin tesatament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei școli de jurnalism, „School of Journalism“ și unui premiu jurnalistic.

Abia în anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată facultatea de jurnalistică „Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat anual  premiul Pulitzer, devenit unul dintre cele mai prestigioase premii jurnalistice din lume.

 

 

 

1848: Domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată; (29 martie / 10 aprilie).

 Mihail Sturdza, domn al Moldovei(1834-1849)

Sub influenţa  revoluţiilor izbucnite în Europa, tinerii moldoveni reveniţi din occident si-au fixat pentru început ca obiectiv înlăturarea domnitorului Mihail Sturdza, considerat de ei vinovat pentru toate abuzurile şi nedreptăţile din ţară.

 Totodata, acestia au publicat un  program de 35 de revendicări , prezentat sub forma unei  Petiţii-Proclamaţie.

Această „petițiune a boierilor și notabililor moldoveni” avea un caracter moderat.

Simțind pericolul  mișcării în Moldova, sub influența celor de afară, domnitorul însuși le-a cerut petiția.

Cu toate că memoriul cuprindea  reforme moderate, mai mult de ordin administrativ și cultural, în conformitate cu Regulamentul Organic, domnitorul l-a folosit ca pretext pentru arestarea capilor mișcării.

Au loc mai multe arestări, iar 13 dintre conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) ,au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia, însă au reușit să-i cumpere pe cei care trebuiau să-i treacă Dunărea (una dintre persoanele care au jucat un rol important a fost Maria Rosetti, care „mergea pe talvegul Dunării cu copilul în brațe și cu pungile de galbeni”, pentru a-i elibera pe cei căzuți prizonieri), ajungând la Brăila.

Viitorul domnitor, Alexandru Ioan Cuza, a fost salvat de către soția sa, Elena Cuza, care a intervenit pe lângă consulul englez Cunningham. După eliberare, acesta s-a refugiat la Viena, fiind urmat mai târziu de soție.

Astfel, sase dintre cei 13 fruntasi ai miscarii , au reuşit să scape si au trecut în Transilvania.

 

 

 

 

1849: Au avut loc primele tratative dintre conducatorii Revolutiei romanilor transilvaneni  in frunte cu Avram Iancu, si reprezentantii revolutionarilor maghiari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1864: Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul interventiei armate franceze din Mexic. 

 

 

 

1877:  Romania rupe relațiile diplomatice cu Turcia in ajunul izbucnirii razboiului de independenta .

 

 

 

 

1881: În România începe guvernarea lui Dumitru C. Brătianu, fratele lui I. Bratianu. Guvernul Dumitru C. Brătianu va activa pînă pe 9 iulie 1881.

 

 

 

 

1893: La Cuhneşti, judeţul Bălţi, gubernia Basarabia, s-a născut Constantin Leancă, om politic român, Preşedintele Zemstvei Bălți din 1917 şi deputat în Parlamentul României 1919-1939.

Costache Leancă (n.1893-d.1942),Președintele Zemstvei Bălți din 1917 – gubernia Basarabia, deputat în Parlamentul României 1919-1939

La începutul lui martie 1918 a fost unul dintre autorii unei scrisori trimise Sfatului Ţării de la Chişinău (n.r. Repblica Democratică Moldovenească, succesoarea guberniei Basarabia) în care era revendicată Unirea Basarabiei cu România. În perioada Interbelică a fost membru al Partidului Ţărănesc din Basarabia, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc din momentul creării acestuia, prin fuziunea, în 1926, a Partidului Ţărănesc (Ion Mihalache) şi a Partidului Naţional din Transilvania (Iuliu Maniu).

Detalii… Constantin Leancă, preşedintele Zemstvei Bălţi, deputat în Parlamentul României.

 

 

 

 

 

1912: S-a nascut Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria; (d. 1998)

 

 

 

Fr. Cleopa Ilie (1912 - 1998) - Sihastria Monastery, Romania (44)  

 

 

 

 

 

1912: Vasul „Titanic” a plecat în primul și singurul sau voiaj de Southampton, Anglia spre  New York, SUA.

 

 

 

 

1919: A murit Emiliano Zapata, figura marcanta a Revolutiei Mexicane din 1910.
 

 

 

 

 

 

 

Emiliano Zapata Salazar El Caudillo del Sur (n. 8 august 1879), a fost unul din conducătorii revoluției mexicane (1910 – 1929) care a pornit sub conducerea lui Francisco Maderos (1873 – 1913), împotriva dictatorului Porfirio Díaz (1830 – 1915).

El a murit într-o cursă întinsă de colonelul trădător al revoluției Jesús Guajardo.

 

 

 

 

1925: Scriitorul F. Scott Fitzgerald a publicat romanul „Marele Gatsby”.

 

 

 

f. scott fitzgerald photo: f scott fitzgerald fitzreading-1.jpg

 

 

1932: S-a constituit Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea gruparii din Partidul Poporului.

 

 


 

 

 

1937: Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei sale morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti.

El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

Fișier:1903Nicholas-09.jpg

 

 

Alteța Sa Regală Nicolae, Principe al României, Principe de Hohenzollern a cel de-al doilea fiul al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria (n. 15 august 1903, Sinaia— d. 9 iunie 1978, Lausanne), a fost fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi, după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al României. 

A  jucat  un rol  activ politic doar între anii 1927 – 1930,  când a făcut parte din Consiliul de Regență care  conducea țara in locul regelui minor Mihai I.

 

 

 

1944: A fost produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre Dr. Robert Burns Woodward si Dr. William von Eggers Doering.

 

 

 

1954: A murit   Auguste Marie Louis Nicolas Lumière (19 octombrie 1862, Besançon, Franţa  –  10 aprilie 1954, Lyon).

Impreuna cu fratele sau Jean Louis  a  inventatat  primul aparat de filmat și a primul  aparat de proiecție cinematografică.

 

 

 

 

 

 

1963: Submarinul nuclear american Thresher s-a scufundat departe de Cape Cod, in Atlantic. Au murit 129 de oameni.

 

 

1970: S-a nascut in orasul Ploiesti, jud.Prahova , Leonard Doroftei, boxer profesionist român. A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996.

De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori a fost de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

 

 

 

 

 

 În  1997 Doroftei a devenit boxer profesionist făcând un contract cu clubul canadian  Interbox . Pe   5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe  Raul Horacio Balbi  din Argentina .

Pe 31 mai la Bucuresti, Doroftei a luptat din nou împotriva lui Balbi și de data aceasta românul s-a impus în mod clar.

 

 

 

1970: Paul McCartney anunta destramarea trupei “Beatles”, din  motive personale și profesionale.

 

 

 

 

 

VIZIONATI AICI  

 

 

 

Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie).

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.

În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul sau cultural au ajutat la definirea anilor 1960.

 

 

 

 

 

1972: 50 de tari au semnat la Geneva Conventia ONU cu privire la interzicerea perfectionarii, productiei si stocarii armelor biologice. 

 

 

 

 

1990: Guvernul Roman a cerut Regelui Mihai sa-si amane vizita in Romania, pentru o data ulterioara alegerilor.
 

 

 

 

1993: Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spatiale. Un astronaut american al statiei spatiale americane „Discovery” a schimbat cateva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul statiei orbitale ruse „Mir”.
 

 

 

 

1998: A fost semnat un acord istoric privind Irlanda de Nord (Acordul de pace in Ulster), numit si Acordul din Vinerea Mare. Guvernele Marii Britanii si Irlandei si partidele politice din Irlanda de Nord au incheiat un acord privind noua administratie a provinciei, menit sa puna capat celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3 200 de morti.

Documentul, salutat unanim de  intreaga lume, a deschis calea celei mai mari schimbari in statutul politic al insulei dupa impartirea sa, in 1921.
 

 

 

 

 

 

 2010: Moare in tragedia aviatica de la  Smolensk, Lech Kaczyński, președintele Poloniei între anii 2005 – 2010 (n. 1949). Se indrepta impreuna cu sotia si zeci de  inalti demnitari ai Statului polonez la Katyn,unde urmau sa aiba loc ceremoniile de comemorare a miilor de ofiteri polonezi prizonieri , masacrati de sovietici in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la ordinul lui Stalin.

 

 

VIZIONATI AICI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Vinerea Mare – moartea si ingroparea Domnului

 

 

In Vinerea Mare  se face pomenire de sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului. Rastignirea nu era practicata de evrei. Cu exceptia crucificarii a 800 de locuitori ai Ierusalimului de catre regele Alexandru Ianeul in 87 i.Hr., in Palestina aceasta pedeapsa era aplicata doar de catre autoritatea romana.

Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbracat de haine, biciuit si obligat sa parcurga drumul pana la locul executiei, cu barna orizontala a crucii in spate, legata de mainile intinse. Sentinta era pronuntata de catre conducatorul provinciei intr-un loc public.

Din Scriptura aflam ca dupa ce Hristos a fost biciuit,Pilat , spalandu-se pe maini, rosteste sentinta. Mantuitorul Hristos este trimis spre locul rastignirii, purtandu-Si crucea.

Ajuns la locul executiei, bratul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de bratul vertical infipt din timp in pamant, iar picioarele condamnatului puteau fi asezate pe un scaunel de picioare, ceea ce usura durerile, dar lungea supliciul.

Ele puteau fi si tintuite fara sprijin, usor indoite, cu talpile lipite de stalpul vertical. In varful acestuia se fixa o scandura pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Trupul mort, coborat de pe cruce, putea fi aruncat intr-o groapa comuna, impreuna cu instrumentele executiei sau putea fi incredintat oricui s-ar fi milostivit sa-l ingroape.

Din Sfintele Evanghelii cunoastem ca Iosif din Arimateea l-a coborat pe Domnul de pe Cruce si l-a ingropat impreuna cu Nicodim, in mormantul sau aflat intr-o gradina din apropierea locului rastignirii.

 

 

SFINTII MUCENICI TERENTIE, AFRICAN SI  POMPIE

 

 

Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie 
 
 

 

 

Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompie si a celor treizeci si sase impreuna cu dansii.

Acesti patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, in timpul domniei imparatului Deciu, pentru ca au refuzat sa lepede credinta in Hristos aducand jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit ca treizeci si sase dintre ei, sa fie omorati prin taierea capului.

Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie, insa au fost aruncati in inchisoare fiind legati in lanturi. Aici s-a aratat un inger al Domnului, i-a eliberat din lanturi si a ospatat pe mucenici. Ei au fost scosi afara si torturati, apoi iar aruncati in temnita.

Guvernatorul a poruncit ca in locul unde erau tinuti acestia sa fie aruncati serpi veninosi si scorpioni, pentru ca mucenicii sa moara in chinuri. Dar necuvantatoarele nu s-au atins de ei.

Guvernatorul vazand ca nu reuseste sa-i ucida pe cei patru mucenici, a poruncit, in cele din urma, omorarea lor prin decapitare. Fiind adusi la locul executiei, ei au cantat in  psalmi aducand laude lui Dumnezeu.

Cu totii au luat cununa muceniciei in anul 250.

 

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfintei proorocite Olda;

 -Sfintilor mucenici Iacov preotul si Aza diaconul;

– Sfantului noul mucenic Dima;

– Sfantului Grigorie, Patriarhul Constantinopolului;

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. e.maramures.ro

  3. Istoria md.

  4. Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=4sH1bQOTWv0

 

 

 

 

10/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: