CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

9 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 585 i.I.Hr:  A murit impăratul Jimmu , considerat de traditia japoneza primul imparat fondator al casei imperiale a Japoniei.

 

 

 

File:Emperor Jimmu.jpg

 

Împăratul Jimmu, de Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892)

 

 

 

Se crede ca s-a nascut pe 13 februarie 711i.IHr. si ca a domnit din 18 februarie 660, pana la moartea sa.

Potrivit credintei shintoiste, Jimmu este considerat descendent direct al zeiței soarelui, Amaterasu.

 

 

 

 

 

 Anul 193:  Septimius Severus (n. 11 aprilie 146 –  m. 4 februarie 211),  este proclamat împărat la Carnuntum de către legiunile de la Dunăre, la vestea asasinării lui Pertinax și a alegerii lui Didius Iulianus.

După moartea lui Didius Iulianus este recunoscut de Senatul din Roma.

 

 

 

Septimius Severus Busto-Musei Capitolini.jpg

 

 

 

Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană Este singurul împărat născut în provincia Africa.

A reușit in  decurs de patru ani sa  elimine toti contracandidații la tron si sa instaureze un  regim autoritar.

A domnit până în anul 211 si a  pus  bazele dinastiei Severilor (193-235). I-a ridicat pe cei doi fii ai săi, Caracalla și Geta, la rangul de auguști

A transformat Mesopotamia in provincie Romana (197-199); Dacia si Moesia cunosc si ele  o remarcabilă înflorire economica si edilitara. In anul 203 inaugurează cunoscutul arc de  triumf . Moare la Eboracum (Astazi York) .

 

 

 

 

491: A murit Flavius Tarasicodissa Zenon , împărat bizantin între 9 februarie 474 și 475 și din nou între 476 și 9 aprilie 491.

A fost unul dintre cei mai proeminenți împărați bizantini timpurii. Domnia i-a fost zguduită de lupte pentru tron și de conflicte religioase (între ortodocși și monofiziți).

Zenon i-a alungat în 469 pe vandali din Epir si a lăsat trupe pe Dunăre împotriva hunilor și a gepizilor.

Un complot al  soacrei sale, Verina, care îl sprijinea pe Basilikos, fratele vitreg al lui Zenon,  l-a forțat pe Zenon să abdice în ianuarie 475, dar in 476, profitând de faptul că Basiliskos devenise nepopular (deoarece sprijinea monofizismul), acesta  a reintrat în capitala Comstantinopol,  redevenind împărat.

Luptele pentru tron din  Imperiul Roman de Răsărit au impiedicat prevenirea   căderii  Imperiului Roman de Apus .  Odoacru, conducătorul herulilor germanici, l-a detronat pe imparatul Romulus Augustus al Imperiul Roman de Apus in anul 476  si  i-a trimis lui Zenon  la Constantinopol însemnele imperiale, declarându-se rege al Italiei.

Zenon a murit pe 9 aprilie 491. Pentru că el nu a avut copii, văduva sa, Ariadne, l-a ales pe Anastasie ca soț și împărat.

 

 

715: A decedat Papa Constantin a fost papa al Romei în perioada 25 martie 708 – 9 aprilie 715. Papa Constantin s-a născut în  Siria.

În anul 711 Papa Constantin a fost primit la Nicomedia (azi Izmit, Turcia) de împăratul Iustinian al II- lea, ceea ce era un semn de reconciliere după Conciliul de la Trullan unde au fost adoptate 102 canoane care accentuau diferențele dintre bisericii Apusene fata de cea  de la Constantinopol.

Reconcilierea cu Papa Constantin a dus la revolta populației și a armatei bizantine împotriva lui Iustinian al II-lea și la asasinarea sa.

 

 

 

 

 

1024: Moare Papa Benedict al VIII-lea. A  fost papă al Romei din 18 mai 1012 până la moartea sa.

 Benedict a avut de-a face cu anti-papa Grigore al VI-lea din familia concurentă a crescenților, insă a izbutit repede să-l tragă de partea sa pe regele german Henric al II-lea, pe care  l-a încoronat împărat pe data de 14 februarie 1014.

În 1016 a dus o campanie plină de succes cu scopul izgonirii sarazinilor nord-african (musulmani) din regiunea orașului Pisa și din Sardinia. O altă campanie împotrivă bizantinilor în Italia de Sud a rămas în schimb sortită eșecului.

In Sinodul de la Pavia (1022)  a stabilit anumite decrete pentru reformarea biserici. Impreună cu imparatul  Henric al II-lea a luptat in  mai multe sinoade împotrivă simoniei și în favoarea celibatului preotilor.

Din cooperarea fructoasă cu Henric a rezultat și adăugarea definitivă a cuvântului „filioque” la Crezul Catolic.

În 1017 și 1020 a dat ordin la Roma să fie decapitați sau arși mai mulți evrei sub acuzația că blasfemia lor ar fi cauzat un uragan ca și un cutremur.

În 1020, fiind în Germania, a vizitat orașele Fulda și Bamberg unde a sfințit capela lui Thomas și biserica Sf.Ștefan care azi ține de confesiunea luterană.

 

 

 

 

 

1241: Armatele mongole inving  forţele  germane şi poloneze conduse de regele polonez Henryk  al II-lea cel Pios, in batalia de la Liegnitz (Legnica) din Silezia.

 

 

 

Legnica.JPG

 

 

 

Această lupta  a avut loc cu 2 zile înaintea  bataliei de la Mohi, pe malul raului Sajo, care a lăsat Regatul Maghiar în ruine. Invazia spre vest a fortelor mongole a fost  oprită de moartea subită a marelui han mongol Ogodai , dar mongolii au mai efectuat scurte incursiuni in Polonia in anii 1259, 1286 si 1287.

 

 

 

 

1413: Henric al V-lea este încoronat rege al Angliei. Va ocupa tronul timp de nouă ani, domnia fiindu-i marcată de victoria de la Azincourt asupra francezilor, în timpul Războiului de 100 de ani.

 

 

 

 

 1454: Se semneaza Tratatul de la Lodi, in urma caruia se stabileste un echilibru de putere între  orașele-state italiene  din nord, pentru aproape 50 de ani.

Tratatul a stabilit granita permanenta între Milano și Veneția în nordul Italiei, de-a lungul râului Adda.

 

 

 

 

1483: A murit Eduard al IV-lea, rege al Angliei (1461-1470; 1471-1483), intemeietorul dinastiei York.

 

 

 

 

1492: A murit Lorenzo de Medici (Magnificul), ilustru senior al orasului Florenta.  (n. 1 ianuarie 1449, Florența – d. 9 aprilie  1492, Carregio).

 

 

 

 

 

 

A fost conducător al Republicii Florentine în timpul Renașterii italiene. Viața sa poate fi asociată cu apogeul Renașterii italiene timpurii, iar moartea sa a marcat încheierea epocii de aur a Florenței.

 

 

 

 

1553: A murit scriitorul renascentist francez François Rabelais; (n. circa 1494).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1555: A inceput pontificatul papei Marcel al II-lea (Marcello Cervini), al 222-lea papă al Bisericii Catolice  A murit după numai 21 de zile de pontificat.

 

 

 

 

 

1626: A murit filosoful englez Francis Bacon; (n. 22 ianuarie 1561).

 

 

 

 

 

 

 

A trăit la curtea engleză în timpul domniei lui Elisabeta I a Angliei și apoi în timpul domniei lui Iacob I al Angliei.

Nu trebuie confundat cu Francis Bacon (pictor) (1909 – 1992) sau cu filozoful Roger Bacon (1214 – 1294).

A fost Procuror General și Lord Cancelar al Angliei. Bacon a fost numit și creatorul empirismului  și senzualismului modern: simțurile ne dau cunoștințe certe și constituie izvorul tuturor cunoștințelor.

Știința adevărată se dobândește prin prelucrarea metodică, rațională a datelor senzoriale.

Bacon a pus astfel în opera sa principală Novum Organum (1620) bazele metodei inductive, caracterizată prin folosirea analizei, comparației, observației și experimentului. Considerând lumea ca fiind de natură materială, iar mișcarea ca o proprietate inalienabilă a materiei, Bacon recunoaște existența a multiple forme de mișcare și a diversității calitative a naturii.

Bacon a scris și o utopie neterminată, ‘Noua Atlantidă” imaginând o societate organizată pe baze raționale, științifice, dar în care erau menținute diferențieri de clasă.

A fost înobilat în 1603 (fiind primul om de știință care a primit titlul de cavaler), devenind apoi  Baron Verulam în 1618 și Viconte Sf. Alban în 1621.

A murit de pneumonie în timp ce studia efectele de congelare pentru conservarea cărnii.

 

 

 

 

 

1654: A murit Matei Basarab, domnul Tarii Romanesti. (n. 1580 localitatea  Brâncoveni – d. 9 aprilie 1654).

A fost domnitor al Țării Românești între anii 1632 și 1654.

 

 

 

 Fișier:Matei basarab.png


 

 

 

 A construit peste 30 de biserici din temelii si a  înlocuit limba slavonă cu cea română, contribuind astfel  la dezvoltarea culturală și religioasă a tarii.

A acordat o mare atenție armatei, numărul ostașilor ajungând pe timpul său la 40.000 si a construit noi fortificații pentru apărarea țării.

A fost și un bun militar, fapt demonstrat de  cele trei batalii  câștigate împotriva domnului Moldovei Vasile Lupu.

A  fost inițiatorul Ligii antiotomane constituită din Țările Române, Polonia și Rusia.

 

 

 

 

 

1682: Robert Cavalier de la Salle  descoperă  vărsarea fluviului Mississippi si pune stapanire pentru Franta pe acest teritoriu din America de Nord, caruia ii pune numele de Louisiana, in onoarea regelui Ludovic al XIV lea.

  

 

 

 

1721: Un cutremur de pamant a provocat  moartea a 250.000 de oameni in Persia.

 

 

 

 

1732: Episcopul Ioan Inochentie Micu Clain (Klein) a adresat primul memoriu Curtii de la Viena, prin care a cerut respectarea drepturilor acordate clerului unit de diplomele leopoldine.

 

 

 

 

 

 

 

 

1821: S-a nascut  poetul simbolist  francez, Charles Baudelaire; (d. 1867).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1835: S-a nascut regele  Leopold al II-lea al Belgiei; (d. 1909).

 

 

 

 

 Fișier:Leopold ii garter knight.jpg

 

 

  A ramas in istorie ca  unul dintre cei mai sangerosi regi despre care se crede ca a a pricinuit moartea a peste 10 milioane de oameni in Congo.

Cercetătorul istoric Adam Hochshild a identifica mai multe cauze ale morţii acestor oameni nevinovaţi, între care se află, inaniţia, deshidratarea, bolile infecţioase, expunerea la un regim de muncă ucigaş şi mutilările care au dus la infecţii fatale.

Istoricul congolez Ndaywel e Nziem susţine că numărul real al victimelor a fost de peste treisprezece milioane de oameni. 

 

Jandarmii coloniali ai lui Leopold le ţineau muncitorilor-sclavi soţiile şi copii ostatici, pentru ca aceşia să nu fugă de pe plantaţii. Casele şi satele celor care nu produceau îndeajuns de mult cauciuc erau incendiate pe loc, copiii le erau ucişi, iar jandarmii le tăiau palmele pentru a se asigura astfel că victimele nu mai pot purta pe viitor arme…

Cu toate că unii şefi de triburi s-au răsculat şi au organizat centre de rezistenţă, soldaţii din Force Publique, mult mai bine înarmaţi, au zdrobit cu brutalitate revoltele. Unii băştinaşi dădeau foc la plantaţii, iar miliţiile coloniale replicau prin incendierea satelor şi hăituirea cu câini a fugarilro rebeli, care odată prinşi erau ucişi pe loc.

Pentru a dovedi succesul misiunii lor, mercenarii din miliţiile coloniale trebuiau să aducă mâinile tăiate ale rebellilor. Această măsură a dus la cruzimi de neimaginat, căci mercenarii în căutare de recompense tăiau mâinile oricărui băştinaş întâlnit în cale.

 

Victime congoleze mutilate

 

 

Zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii au fost astfel mutilaţi pe viaţă pentru un cauciuc care începea deja să aibă culoarea roşie a sângelui nevinovat….

 

În timpul celor 23 de ani în care a exploatat această nefericită ţară africană, regele Leopold al doilea a strâns o uriaşă avere personală de pe urma vânzării fildeşului, lemnului preţios şi cauciucului. O parte din banii stfel obţinuţi i-a folosit la construirea unor mari palate şi monumente, precum Muzeul Regal al Africii Centrale din Tervueren, Belgia. În acest loc, Leoplod al doilea şi-a amenajat pavilionul, colonial din cadrul Expoziţiei Mondiale din anul 1897.

Un film documentar care îl are în prin plan pe regele asasin, a fost realizat de către cercetătorul istoric Adam Hoschild, fiind lansat de către BBC în anul 2004. Filmul a fost întâmpinat cu critici violente atât din partea familiei regale belgiene, cât şi de către guvernul din Bruxelles. În acelaşi ani, membrii unui grup activist din Congo au retezat palma dreaptă statuii de bronz a regelui Leopold din capitala Kinshasa. Primăria oraşului a decis păstrarea statuii în aceeaşi formă. Fără mână.

Măcar atât…

 

 

 

 

1850: A avut loc, pe scena Teatrului National din Iasi, premiera comediei ”Coana Chirita la Iasi sau Doua fete s-o neneaca” de Vasile Alecsandri.

 

 

 

 

1864: În România este aprobată legea privind interzicerea cumulului de funcţii publice.

 

 

 

 

1865: S-a incheiat razboiul de secesiune din S.U.A., inceput la 12 aprilie 1861, din SUA,după ce generalul confederat Robert E. Lee capitulează în fața generalului unionist Ulysses S. Grant.

 

 

 

 

 

1867: Statele Unite ale Americii cumpară  Alaska de la Rusia . Rusia a  vândut acest teritoriu  pentru ca se afla  într-o situație financiară dificilă și se temea ca-l va  pierde într-un viitor conflict cu  britanicii,cu  care a luptat in Razboiul din Crimeea (1853-1856).

 Ceremonia de transfer a avut loc  pe 18 octombrie 1867. Soldații ruși și americani au defilat în fața casei guvernatorului; steagul rus a fost coborat si steagul american a fost ridicat, în timp ce se trageau salve  de artilerie.

 

 

 


 

1898: S-a nascut  Paul Robeson , cântăreţ american şi activist pentru drepturile populatiei de culoare; (d. 1976).

 

 

 

 

 

 

 

 

1905:  S-a nascut  William Fullbright, politician american, fondatorul programului școlar cei poartă numele; (d. 1995).

 

 

 

 

1916: A avut loc, la Ateneul Roman din Bucuresti, prima auditie a Suitei a II-a de George Enescu.

 

 

 

 

1918: S-a reunit, la Roma, Congresul natiunilor asuprite din Austro-Ungaria, care a decis ca fiecare natiune componenta a imperiului sa se constituie in stat national sau sa se uneasca cu statul sau national.

 

 

 

1918: Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România.

 

 

 

   

Sfatul tariiSfatul Tarii

Actul Unirii Republicii Democrate Moldoveneşti cu România

Membrii Sfatului Ţării, sala în care s-a semnat Actul Unirii Republicii Democrate Moldoveneşti (succesoarea guberniei Basarabia, fostă parte compnentă a Ţării Moldovei) cu Ţara Mamă (România), 27 martie 1918

 

 

La 9 aprilie 1918 stil nou (27 martie 1918, stil vechi), în prezenţa prim-ministrului României Al. Marghiloman, Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România. Unirea cu România a fost aprobată cu o largă majoritate de voturi: 86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi.

După votare, prim-ministrul român Marghiloman vine cu o declaraţie în care afirmă: “În numele poporului român şi al Regelui său Majestatea Sa Ferdinand I, iau act de hotărîrea Sfatului Ţării şi proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru totdeauna, cu România una şi indivizibilă“.

În Actul Unirii se menţiona: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă acum o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa, România“. Actul cuprinde şi 11 condiţii.

 

Detalii… Actul Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti cu România,   Sfatul Ţării 1917-1918,   Republica Democratică Moldovenească.

 

 

 

 

1924: S-a nascut Francisc Munteanu, scriitor, regizor, scenarist de film român (d. 1993)

 

 

 

 

1926: S- nascut  Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy.

 

 

 

 

 

 

1933 :  S-a nascut actorul francez Jean-Paul Belmondo.

 

 

 

 

 

 

 

1938: S-a nascut Viktor Cernomîrdin, om politic  comunist rus; (d. 2010).

 

 

 

 

1940: Al doilea război mondial: Germania invadează Danemarca și Norvegia. 

 

 

 

 

1948: Are loc masacrul de la Deir Yassin

Deir Yassin a fost un sat palestinian în apropiere de Ierusalim, care a avut neșansa să fie pe drumul dinspre Tel Aviv. La 9 aprilie 1948, au fost măcelariți de către forțele israeliene254 de bărbați, femei și copii. Întrucât era unul dintre puținele asemenea episoade care a fost difuzat de mass-media în Occident, liderii israelieni l-au etichetat ca fiind o aberație a extremiștilor.

 

 

 

 

 

 

 

Masacrul se pare că a fost parte a unui plan de purificare etnică pus la cale de Înaltul Comandament sionist, condus de Ben Gurion însuși, al cărui scop era eliminarea pe criterii etnice a palestinienilor din teritoriul aflat sub mandat britanic și acapararea unei zone cât mai mare posibil pentru viitorul Stat evreiesc.

 

 

VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

1961: A murit Alexandru Kiritescu, scriitor , dramaturg si traducator român interbelic care face parte din aceeași generație cu Victor Eftimiu și Mihail Sorbul. A fost frate cu scriitorul de spectacole de revistă Nicolae Kirițescu.

 

 

 

 

1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni 
 

 

 

 

1974: A fost inaugurat stadionul de fotbal Steaua din Bucuresti.

 

 

 

 

 1989:  O  demonstrație pașnică anti-sovietica in favoarea independenței Georgiei, este dispersată in forta de către armata sovietica   rezultând în 20 de morti și sute de  raniti.

 

 

 

 

1990: A fost beatificat de catre Papa Ioan Paul al II-lea, sfantul Juan Diego, indianul mexican caruia i-a aparut Fecioara de Guadalupe.

 

 

 

 

1991: Proclamarea independentei de stat a Georgiei fata de URSS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: Fostul conducător al statului  Panama, Manuel Noriega, a fost condamnat de un tribunal din SUA, pentru  înşelătorie şi trafic  de droguri la 30 de ani inchisoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: La Chisinau, in fata Universitatii, a fost dezvelita o statuie a lui Mihai Eminescu.

Initiativa a apartinut Uniunii “Vatra Romaneasca” si „Ligii pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni”.

 

 

 

 

1999: Președintele Boris Elțân a cerut Occidentului să nu împingă Rusia  spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: In cadrul reuniunii ministrilor de externe din tarile membre ale Uniunii Europene, la Luxemburg, UE si FYROM (fosta Macedonie iugoslava), au semnat un Acord de Asociere si Stabilizare.

 

 

 

 

 

 

2002: La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii.

 

 VIZIONATI AICI  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: Presedintele algerian,  Abdelaziz Bouteflika, a fost reales in urma primului tur al alegerilor prezidentiale desfasurat la 8 aprilie, cu 83,49% dintre sufragii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: Un monument reprezentandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea a fost inaugurat la cimitirul Rakowicki din Cracovia (sudul Poloniei), unde sunt inmormantati parintii Papei, Emilia si Karol Wojtyla, si fratele mai mare al acestuia, Edmund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Mostenitorul Coroanei britanice, Charles – print de Wales, si Camilla Parker Bowles, viitoare ducesa de Cornwall, s-au casatorit civil la primaria din Windsor, eveniment urmat de o ceremonie religioasa de  binecuvantare  la capela castelului St. George din Windsor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nunta a avut loc sambata, 9 aprilie, cu o zi intarziere fata de data programata, pentru ca printul Charles a trebuit sa fie prezent la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Intors de la Vatican, mostenitorul coroanei britanice si-a oficializat relatia cu iubita sa, Camilla Parker Bowles, dupa 34 de ani de asteptare. Ceremonia a fost simpla si deloc fastuoasa, contrastand cu stralucirea mariajului printului cu lady Diana Spencer, in 1981.

 

 

 

 

2006: Capsula spatiala rusa de pe naveta Soiuz, avandu-i la bord pe primul turist spatial – brazilianul Marcos Pontes, precum si pe astronautul american William MacArthur, si pe cosmonautul rus Valeri Tokarev, de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a aterizat in stepa Kazahstanului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Joia din Saptamana Patimilor

 

 

 

 

 

Joia din Saptamana Patimilor

 

 

 

 

 

 

Denia celor 12 Evanghelii si scoaterea Sfintei Cruci

 

Joia din Saptamana patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii are loc dupa citirea Evangheliei a V a, atunci cand preotul spune:

„Astazi S-a spanzurat pe lemn Cel Ce a intins pamantul pe ape”. Sfanta Cruce ramane in mijlocul bisericii pana vineri, cand este readusa in Sfantul Altar.

La Ierusalim, incepand cu orele 16.00, se face o procesiune cu Sfanta Cruce. Procesiunea incepe de la Pretoriu si se termina la Sfantul Mormant. Credinciosii strabat drumul pe care Mantuitorul a purtat Crucea Rastignirii.

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Eupsihie

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Eupsihie

 

 

 

 

 

 Eupsihie s-a nascut intr-o familie de nobili crestini fiind crescut de mic in dragostea de Dumnezeu si de semeni.  In timpul domniei lui Iulian Apostatul, pe cand intaistatator al Bisericii din Cezareea era Sfantul Vasile cel Mare, Eupsihie avea sa se casatoreasca cu o tanara nobila.

Insa,  chiar  in timpul  cununiei, un cortegiu format din pagani ce  aduceau jertfe zeitei Fortuna, a trecut prin apropiere. Eupsihie impreuna cu alti crestini, care erau de fata, au intrat templul catre care se indrepta cortegiul,  unde au daramat statuile, aducand mari stricaciuni templului.

Imparatul Iulian Apostatutl auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovatii sa fie decapitati, ca multi crestini sa fie recrutati in armata, si ca toti sa plateasca tributuri exorbitante fata de imparatie. De asemena, acesta a mai dispus reconstruirea imediata a templului pe cheltuiala tuturor crestinilor.

Eupsihie fiind prins de persecutori a fost mai intai legat de un copac si torturat cu salbaticie, iar mai tarziu decapitat. Sfantul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnului in anul 362.

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Peacuviosului Vadim Arhimandritul si a celor sapte ucenici ai lui;

– Sfintilor mucenici din Persida;

– Sfantului Avdiisus;

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox .ro

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. e.maramures.ro

  5. Istoria md.

  6. Wikipedia.ro

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=aBqjmGtr0Ug

09/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: