CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

6 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

46 i.I.Hr: În bătălia de la Thapsus  (în actuala Tunisie), forțele republicane conduse de Caecilius Metellus Scipio și Marcus Porcius Cato (Cato cel Tânăr) au fost infrante de forțele  lui Iulius Cezar.

 

 

 

 

 

 

Anul 402: Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric

 

 

 

 

 

 

 

885: A murit Metodiu (820-885), carturar si sfant, originar din Salonic, care impreuna cu fratele sau Chiril, a raspandit crestinismul, incepand din anul 863, in Panonia si Moravia si a tradus din greaca in slava  Biblia si numeroase carti bisericesti.

Originea fratilor Chiril si Metodiu din Salonic a dat naștere la ipoteza că acești apostoli ai slavonismului ar fi putut să se tragă din românii macedoneni.

Ei și-au consacrat viața misionariatului de evanghelizare a popoarelor slave (convertirea la creștinism).

 

 

 

 

 


Sfinții Chiril și Metodiu

 

 

Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate în limba slavă veche (paleoslavă), începând din secolul al IX-lea, apoi în medioslavă, precum și în limba română, începând din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea.

Are 43 de semne slave, din care 27 au și valoare numerică (slavo-cifre).

 

 

 

 

 

 

 

1199: A murit regele Richard I al Angliei; (n.8 septembrie 1157).

Moartea i-a fost provocata de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

 

 

 

 

 

Noile analize făcute inimii regelui Richard I, numit şi "Inimă de Leu", contrazic ipoteza otrăvirii

 

Foto: Antena 3.ro

 

A domnit intre anii 1189-1199 , fiind  cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar. 

 

 

 

 

 

 

 1250 : Regele Ludovic al IX-lea al Frantei este infrant si luat prizonier in batalia de la Fariskour impotriva  musulmanilor egipteni, in timpul celei de-a saptea Cruciade.

În mai a fost răscumpărat pentru suma uriasa de 400.000 livre, platita de Cavalerii Templieri. Odata cu aceasta infrangere, Cruciada a VII-a a luat sfarsit.

 

 

 

 

 

 

 

1320:  Scoția își reafirmă independența prin semnarea Declarației de la Arbroath, o scrisoare în limba latină  prezentata Papei Ioan al  XXII- lea.

In document era subliniat dreptul Scoției în calitate de stat independent si  suveran, de a recurge la acțiuni militare, atunci când ar fi fost  atacata.

 Se crede că Declaratia a  fost scrisa în Abatia Arbroath de Bernard de Kilwinning, atunci cancelar al Scoției și egumenul de Arbroath, fiind semnata  de cincizeci și unu magnați și nobili scotieni.

 

 

 

 

 

1483 : S-a ascut  in Urbino, in Italia de azi, Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael (decedat  la 6 aprilie 1520  la  Roma), pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.

 

 

 

 

Istoria Artei: Rafael (1483-1520)

 

Rafael-autoportret (Galleria degli Uffizi, Florenţa)

 

 

 

 

 

 

 1490: Se stinge din viaţă regele Ungariei, Matei Corvin (n. 1443), fiul lui Iancu de Hunedoara.

A fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490.

Impresionat de realizările Renașterii, a început să promoveze influențele culturale italiene în Ungaria.

Buda, Esztergom, Székesfehérvár și Visegrád au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publică și educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matia Corvin.

S-a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s-au strâns la curtea sa.

Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeană de cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 florini de aur.

Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”).

Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația, iar la est din Polonia, – excluzând Moldova și Țara Românească – până în Bulgaria de astăzi).

A condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491).

Vorbea maghiara, italiana, croata, latina și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave.

Regele Matia este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.

Însemnele heraldice ale lui Matia Corvin prezentate în manuscrisul german al cronicarului ungur Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), datat 1490

Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul.

Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab.
Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance.

 

 

 

 

 

 

Matei Corvin

 

La moartea sa, tronul Ungariei este preluat de Vladislav al II-lea (1490-1516), fiul regelul polon Cazimir al IV-lea Jagello, care se căsătoreşte cu Beatrice, văduva lui Matei Corvin.

 

 

 

 

 

 

1528: A murit  gravorul  și pictorul  renascentist german  Albrecht Dürer (n. 1471).

 

 

 

arthistoricum.net: Albrecht Dürer

 

 

 

Albrecht Dürer (1471 – 1528), Autoportret  la varsta de 28 ani (Colectia  Alte Pinakothek din  Munchen).

 

 

 

 

 

 

 

1572: Din ordinul domnului Ioan Vodă del Viteaz al Moldovei, marele boier Ionasco Sbierea şi un mare număr de partizani ai săi sunt executaţi.

 

 

 

 

 

 

Ioan Vodă cel Viteaz (Ioan Vodă cel Cumplit) (n.1521-d.1574), domn al Moldovei 1572-1574

 

 

 

 

 

  Conspiraţia boierească organizată sub conducerea boierului moldovean Ionascu Sbierea a fost sprijinită dinafară de şleahticii (nobilii) poloni, care urmarea înscăunarea din nou a lui Bogdan Lapuşneanu la tronul Moldovei.

Înăbuşirea complotului a avut consecinţe importante în divanul domnesc, boierii neloiali domnului fiind înlocuiţi cu boieri credincioşi. Se vadea în acest fel tendinţa domniei de a constitui o grupare boierească ataşată politicii domnului Ioan.

Marea boierime moldavă îşi intensifică însă acţiunile ostile, astfel ca, Ia sfîrşitul anului 1572 şi începutul anului 1573, o nouă şi puternică conspiraţie era gata să declanşeze un adevărat război civil.

Gravitatea ei se manifesta prin partici­parea la complot, alături de marii boieri, şi a unor prelaţi, ca, de pildă, episcopii de Rădăuţi, arhimandriţi şi egumeni ai mănăstirilor.

Urmarea principală a înfrîngerii şi acestei noi conspiraţii boiereşti a fost întărirea domeniului domnesc, prin confiscarea averii “hiclenilor” şi a veniturilor multor mănăstiri în faţa domniei.

 

 

 

 

 

 

1585: La 6/16 aprilie se încheie domnia lui Petru Cercel în Muntenia. Domnitorul s-a remarcat prin reconstrucţia şi marirea  curţii domneşti de la Tîrgovişte si  înălţarea unei monumentale biserici paraclis.Aceasta  a fost decorată ulterior cu pictură  in timpul lui  Constantin Brîncoveanu, în  anul 1702.

 Nascut la 29 august 1583, Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Patrascu cel Bun.

Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curții domnitoare franceze, unde a stat un timp.

 Unele surse spun ca   după moartea lui Pătrașcu cel Bun, Petru Cercel a fost surghiunit în Insula Rhodos și apoi a fost întemnițat într-o închisoare din Siria.

 

 

 

 

Petru Cercel

 

 

 

 

 

 

În intenția de a dobândi tronul tatălui său, al cărui moștenitor de drept (legitimo herede) se considera, a călătorit la Viena, în 1575, cu scopul de a apela la ajutorul împăratului Maximilian al II-lea.

După decesul împăratului Maximilian al II-lea a plecat din Austria în Italia, unde a petrecut o perioadă la Genova și apoi la Roma.

În 1579, Petru Cercel a ajuns la Paris, unde a găsit sprijin pentru a convinge puterea de la Istanbul de oportunitatea instalării lui pe tronul Țării Românești.

În 1581, viitorul voievod pleca din Paris spre Torino, trecând apoi prin Ferrara și Veneția, ajungând în final la Istanbul, unde a petrecut doi ani. În urma intervențiilor insistente, la 29 august 1583 a fost uns ca domn al Țării Românești.

În 1584 a mutat capitala Țării Românești de la Curtea de Argeș la Târgoviște. Petru Cercel a reconstruit și amplificat Curtea Domnească din Târgoviște și a ctitorit monumentala Biserică Domnească

 

 

 

 

 

1749: Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ.

Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia,  fiind desfiintata  rumânia.

 

 

 

 

 

 

1814: Dupa  Bătălia de la Leipzig din 1813, Napoleon este înfrânt de către o coalitie de cinci națiuni, este obligat să abdice fara conditii și este exilat în insula Elba.

 

 

 

 

 

 

 

1874: La Bucureşti, România, se instituie prin decret Comisia monumentelor publice, avînd drept scop conservarea monumentelor publice din România.

 

 

 

 

 

 

1877: Este emis decretul de mobilizare generală a armatei române, care aduce sub arme aproximativ 100 000 de oameni. Mobilizarea pentru Războiul de Independenţă a României s-a încheiat la 15 aprilie, trupele ocupînd iniţial poziţii de apărare pe Dunăre.

 

 

 

 

 

 Fișier:Carol I of Romania king.jpg

Regele Carol I
 

 

 

 

 

 

 

1896: Are loc la Atena ceremonia de deschidere a primelor Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

 

 

 

 

 

 

1913: S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de învățământ superior economic din România.

 

 

 

 

 

 

1917: Statele Unite declară război Germaniei, de partea Angliei si Frantei, grabind astfel sfarsitul primului razboi mondial. 

 

 

 

 

 

 

1917: La Chişinău s-a desfăşurat Congresul Cooperatorilor din Basarabia, care s-a pronunţat pentru autonomia Basarabiei

 

 

 

 

 

 

1920: S-a născut  printesa Alexandra Caradja; (d. 1997)

Caradja, Karadja sau Caragea (cunoscuta și sub numele Caratzas/ Karatzas) este o familie nobilă de origină greco-bizantină (fanariotă), ai cărei membri au ocupat de-a lungul timpului importante funcții în cadrul Imperiului Otoman. Familia s-a stabilit la sfârșitul secolului al XVI-lea în Principatele Dunărene, unde au avut doi reprezentanți pe tronul Munteniei.
Descendenții acestei familii trăiesc actualmente in Germania si România. In România există și  familii cu numele de Caragea care nu sunt înrudite cu familia princiară Caradja.

Familia Caradja este de origină bizantina, probabil din capitala Constantinopol. Primul membru al familiei este atestat istoric în opera Alexiada a Anei Comnena. În 1091 Argyros Karadja (sau Karatzas) este trimis în Dalmația de către Alexios I și numit duce de Durrës și duce de Philippopolis în 1094

În anul 1453, legat de evenimentele care au precedat și au urmat cuceririi Constantinopolului, Eustache Karadja este menționat ca intermediar între patriarhul Gennadius II Scholarius și sultanul Mehmed al II-lea Fatih. În 1591 Constantin Caradja a fost numit mare postelnic în Moldova, fiind primul membru al familiei atestat istoric in principate.

Începând cu această generație, arborele genealogic al familiei se poate reconstrui în totalitate. Nepotul lui Constantin, postelnicul Jean Karadja a fost prezent în Muntenia, unde a ctitorit mânăstirea Slobozia. Iar în Moldova a înalțat biserica Sfântul Sava din Iași în 1625.

 

 

1941: Sa nascut Gheorghe Zamfir, celebru naist român, membru al Societății Compozitorilor din Franța din anul 1972.

 

 

 

 

 

♫ Gheorghe Zamfir Songtexte, Lyrics & Übersetzungen

 

 

 

VIZIONATI AICI 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Se organizeaza  Recensământul general al populaţiei României. Potrivit recensămîntului, populaţia era de 13 537 757 persoane, fapt explicabil prin pierderile teritoriale din 1940, cînd în mai puţin de trei luni numărul locuitorilor s-a diminuat cu 6 829 238 persoane, ceea ce reprezenta 34% din totalul populaţiei, iar teritoriul s-a micsorat  cu 99 928 km2, adică 33,7% din suprafaţa ţării. Structura etnică a populaţiei: români: 11 827 110 (87,4%), germani: 542 326 (4%), unguri: 407 188 (3%), alţii şi nedeclaraţi: 759 184 (5,6%).

Ulterior, după eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herța, a fost realizat și recensământul pentru aceste regiuni (toamna lui 1941), dar și pentru Transnistria (decembrie 1941).

 

 

 

 1941 – Al Doilea Război Mondial: Germania nazistă declanseaza   invazia Regatului Iugoslaviei (Operatiunea 25), și invazia Greciei ( Operatiunea Marita).

 

 

 

 

 

 

 

1974: La Brighton in  Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a Eurovision–ul pentru Suedia cu piesa Waterloo!

 

 

 

 

 

VIZIONATI AICI  

 

 

 

 

 

 

1979: S-a nascut cantăretul roman de hip-hop Ombladon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971 : A decedat compozitorul, pianistul si dirijorul  rus,  Igor Fiodorovici Stravinski (n. 1882).

 

 

 

 

 

  VIZIONATI AICI  

 

 

 

 

 

 

 

1984: A murit poetul roman Virgil Carianopol. S-a nascut pe  29 martie 1908 la  Caracal.

Este fiul Atenei (născută Popescu) şi al lui Grigore Carianopol, funcţionar de tribunal.A fost strănepotul , după mamă, al lui Iancu Jianu. A  urmat  ”Liceul Ionită Assan” din urbea-i natală, până ce a absolvit  clasa III-a, când  a lasat baltă si învătătură şi tot, şi a plecat în lume, cu toate ca abia împlinise patrusprezece ani.

După ce trece timp de doi ani printr- o multime  de peripeţii, este prins, când voia să treacă granita cehoslovacă. Ajunge elev al Şcoalei de artificieri dela Arsenalul Armatei (1924-1930)..

 Între 1934 şi 1938 audiază cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Lucrează ca angajat civil în diferite servicii ale armatei. Debutează în 1928 în revista „Vraja”, şi editorial în 1931, cu volumul Flori de spini.

A scris  versuri avangardiste(Un ocean, o frunte in exil), lirica neoclasica, traditionalista(Elegii si elegii) si poezii in care exalta sentimentul national ( Stergar Romanesc); memorialistica ( Scriitori care au devenit amintiri).
Colabo­rează cu versuri, articole, cronici literare la „Revista scriitoare­lor şi scriitorilor români”, „Universul literar”, „Viaţa literară”, „Azi”, „Revista Fundaţiilor Regale”, „Meşterul Manole”, „Arta” etc. A mai semnat cu pseudonimele V. Olteanu, V. Jianu, Virgil Călugăru, V. Cariopol, Vicar, Rac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În timpul regimului comunist a făcut închisoare politică la Aiud şi Periprava din 1956 până în 1963.

 

 

 

 

 

 

 

1990: Ion Rațiu este ales președinte al Partidului National Țaranesc Crestin-Democrat din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra)

 

 

 

 

 

 

1992: Armata sarba a început asediul orașului Sarajevo. În aceeași zi, Comunitatea europeana a recunoscut  independența Bosniei–Herțegovina.

 

 

 

 

 

 

1992: A decedat Isaac Asimov, cunoscut autor de romane science fiction de origine rusă-evreiasca (n. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1994: Președinții din statele africane Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.

 

 

 

 

 

 

2002: A decedat Petru Dumitriu, prozator român (n. 1924).

Tatăl său, Petre Dumitriu, căpitan (colonel după alte surse), era român, în timp ce mama, Maria-Theresia (născută von Debretzy), făcea parte din mica nobilime secuiască, dar vorbea, atât cu soțul ei, cât și cu fiul, mai mult în franțuzește și, de aceea, franceza i-a fost scriitorului, din copilărie, o a doua limbă. Face școala primară și un an de gimnaziu la Orșova. Liceul l-a absolvit la Târgu-Jiu în 1941.

 Începe studii de filosofie, cu o bursă bursă „Humboldt”, la Universitatea din München (1941-1944) dar le întrerupe din cauza evenimentelor din 23 august 1944. Debutează în „Revista Fundațiilor Regale” cu Nocturnă în München în 1943.

Desi era in relatii foarte bune cu mai marii comunisti  ai timpului, Gheorghiu Dej si Ion Gheorghe Maurer, fuge in 1960 din Romania in Germania, neputandu-se impaca cu rigorile comunismului si  cu cenzura. Intrebat dupa Revolutie unde se considera acasa, el a spus : «Acasă» pentru mine este la Baziaș sau la București”.

 

 

 

 

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/04/petrudumitriu1.jpg?w=225

           Petru Dumitriu

Abia în 1996 a avut tăria să revină în țară. Era obsedat, la propriu, de groaza de Securitate si de teama că n-ar mai putea să se întoarcă.Sfârșitul  vietii l-a găsit lucrând la  o carte foarte mare, intitulată Structurile răului.A trait si a murit cu convingerea ca traim intr-o lume a răului.

 

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numară:

 • Pasărea furtunii, 1957

 • Bijuterii de familie, 1949

 • Drum fără pulbere, 1951

 • Cronică de la câmpie, 1955

 • Cronica de familie, 1957

 • Incognito, Éditions du Seuil, 1962 

 

 

 

 

 

 

2005:  A decedat  prințul Rainier al III-lea de Monaco; (n. 1923).

 

 

 

 https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/04/15_rainier-grace-kelly.jpg?w=300

În fotografie: Printul Rainier al III-lea împreună cu sotia sa, artista americană Grace Kelly.

 

 

 

 

 

 

 

2009: A avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila.

 

 

 

 

 

 

 

Orașul italian  Aquila dupa cutremur  (foto Reuters).

 

 

 

 

 

 

 

2012:  Statul Azawad, african  un stat nerecunoscut, și-a declarat unilateral independența după un conflict în care Miscarea Nationala pentru Eliberarea Azawadului  (MNEA) și alte grupari rebele au învins armata statului african Mali.

MINEA controla în acel moment regiunile Tombouctou, Kidal, Gao  și o parte din regiunea Mopti, recunoscute pe plan internațional ca fiind parte a Republicii Mali.

Mali și-a reinstaurat autoritatea asupra regiunii în februarie 2013, după mai puțin de un an de independență nerecunoscută a Azawad, care după cum susținea MNLA, cuprindea regiunile maliene din Timbuktu, Kidal, Gao, precum și o parte din regiunea Mopti , și  care cuprindeau aproximativ 60 la sută din suprafața maliană  totală.

 

 

 

 

 

 

New Country: Azawad Declares Independence From Mali - Political ...

 

 

 

 

 

Azawad se învecinează cu Burkina Faso la sud, Mauritania la vest și nord-vest, Algeria la nord și nord-est și Niger la est și sud-est,și cu regiunile nedisputate cu Mali la sud-vest și se întinde pe o porțiune din Sahara și zona Saheliană.

Gao este cel mai mare oraș din regiune și a servit drept capitală temporară,  în timp ce Timbuktu era cel de-al doilea oraș ca mărime,  destinat să fie capitală de către forțele indepedentiste .

 

 

 

 

 

 

2014 : A decedat popularul actor de cinema american Mickey Rooney;  (n. 23 septembrie 1920).

 

 

 

 

Hollywood legend Mickey Rooney, who died Sunday at age 93, shared a lifelong friendship with Judy Garland -- and, it seemed, with all of the world. Let's look back at the irrepressible star's life.

 

 

 

 

A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

SFÂNTUL  EUTIHIE, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI ; Pomenirea morȚilor.

 

 

 

 

 

 

Viaţa Sfântului Ierarh Eutihie, Patriarhul Constantinopolului ...

 

 

 

 

 

 

Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste pe fragmente in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, in cadrul Slujbei Pavecernitei. Miercuri, 6 aprilie, acest canon se citeste in intregime la Denia de joi din saptamana a V-a din Postul Sfintelor Pasti.

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: “Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic,  tinut in Constantinopol in anul 553.

Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16.

Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa.

Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita. Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.

El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin. Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui. Sfantul Patriarh Eutihie a trecut la cele veș nice in anul 582.

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 4. e.maramures.ro

 5. Istoria md.

 6. Wikipedia.ro.

 7. Rador.ro.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: AZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=eEd0Xc7vTJQ

06/04/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: