CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

21 martie, istoricul zilei

1180: UrcĂ pe tronul Japoniei împăratul Antoku Tennō ( Kotohito), al 81-lea împărat al Japoniei, conform ordinii tradiționale de succesiune.

https://i0.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Emperor_Antoku.jpg

Kotohito ( 21 martie 1180 -25 aprilie 1185), a domnit pana in anul 1183.

In iunie 1180 in tara  va incepe un sangeros razboi civil, dupa ce puterea sa a fost contestata de Mochihito, fiul  precedentului imparat Go-Shirakawa.

La 20 august 1183, Antoku  este forțat sa abdice și cedează tronul  fratelui sau de numai trei ani, Go-Toba.

Razboiul a continuat, iar la 25 aprilie 1185, dupa infrangerea in batalia navala decisiva de la Danoura, multi dintre cei invinsi se sinucid aruncandu-se in mare, impreuna cu  tanarul Antoku.

1413: Henric al V-lea  din casa de Lancaster, devine regele Angliei.

A fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke. Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387.

Imagini pentru Henric al V-lea al angliei photos

Foto (Wikipedia.ro)

Henric al V-lea (9 august sau 16 septembrie 1387 – 31 august 1422)

A domnit între 1413 si 1422. A lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei.

1556: Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.

Cranmer

Thomas Cranmer (n. 2 iulie 1489) a fost arhiepiscop de Canterbury, în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea.

Se pare că lui i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru urmatoarele secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele.

A fost unul din primii martiri protestanti anglicani. Anterior fuseseră arși în același loc episcopii Ridley și Latimer, pe 16 octombrie 1555.

Aceste trei martiraje în Oxford sunt comemorate la Memorialul Martirilor, datând din vremea reginei Victoria.

 1685 : S-a nascut genialul compozitor german Johann Sebastian Bach   considerat în mod unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii ; ( d.28 iulie 1750).

1768: S-a născut  matematicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier; (d. 1830).

A adus contribuții în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică. Transformata Fourier a fost denumită în onoarea sa.

1804: A murit  Louis Antoine Henri de Bourbon –  Condé, duce de Enghien (n.2 august 1772), rudă a monarhilor Bourbon ai Franței. A fost ultimul descendent al Casei de Condé.Mai faimos pentru moartea sa decât pentru viața sa, a fost executat în urma unor acuzații în timpul Consulatului francez.

Enghien, Louis-Antoine-Henri de Bourbon-Condé, duc d’

La izbucnirea Revoluției franceze,  Louis Antoine în vârstă de 17 ani a emigrat cu tatăl și bunicul său la câteva zile după căderea Bastiliei și a rămas în exil căutând forțe pentru o invazie în Franța și restaurarea monarhiei.

În 1792, la izbucnirea războaielor revoluționare franceze, el a luptat  în armata emigranților care era organizată și comandată de bunicul său, Prințul de Condé.

S-a angajat în încercarea de a invada Franța alături de armatele aliate austriece și prusace unite sub comanda Ducelui Carol al II-lea, Duce de Braunschweig-Wolfenbüttel. .

După pacea de la Lunéville (februarie 1801), s-a căsătorit cu Charlotte de Rohan, nepoata cardinalului de Rohan și s-a refugiat la Ettenheim în Baden aproape de frontiera franceză.

La începutul anului 1804, Napoleon Bonaparte, atunci Primul Consul al Franței, a auzit o știre care părea să-l lege pe tânărul duce de conspirația Cadoudal-Pichegru, urmărită de către poliția franceză.

Știrea era falsă, însă Napoleon a dat ordin ca  ducele sa fie arestat. Deși între timp s-a descoperit adevărul, acuzarea a fost schimbată, fiind invinuit ca  a luptat  împotriva Franței în ultimul război și că avea intenția de a lua parte la o nouă coaliție împotriva Franței.

Comisia militară prezidată de Hullin a întocmit actul de condamnare în grabă si la 21 martie 1804, ducele a fost împușcat în șanțul castelului Vincennes, in apropierea  unui mormânt care îi fusese deja pregătit.

1804: In Franța intră în vigoare codul civil, numit si Codul lui Napoleon  care, alături de codul comercial (1808) și de cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noului stat francez  dupa profundele transformari sociale aparute in urma revolutiei.

21 martie 1804: in Franta este introdus Codul civil napoleonian

Codul Civil Napoleonian sau Codul civil francez a fost realizat în vremea Primului Imperiu Francez sub îndrumarea lui Napoleon Bonaparte.

Codul acorda o atenție și o importanță deosebită organizării familiei urmărind să facă din familie celula de bază a vieții sociale, iar  capul familiei avea puteri și prerogative foarte întinse asupra tuturor persoanelor care o alcătuiau (copiii, soție).

Această putere absolută a soțului asupra soției se numea „putere maritală” sau „autoritatea paternă”.

Puterea maritală a fost abolită în Franțaabia  în anul 1970, fiind înlocuită cu asa numita  “autoritate părintească’.

Multe din statele lumii inclusiv Romania, au copiat sau împrumutat din prevederile acestui cod civil iar în acest moment autoritatea paternă continuă să existe în numeroase țări ale lumii.

Codul lui Napoleon situează proprietatea privată în centrul reglementării sale juridice, privind-o drept sorgintea originară a oricăror libertăți individuale.

1806: S-a născut  Benito Juarez, revoluționar  erou național al Mexicului.

 

 

 

Imagini pentru Benito Juarez, photos

 

 

 

 

 

Benito Pablo Juárez García (d.8 iulie 1872), de origine amerindian zapotec, a servit cinci mandate ca preşedinte al Mexicului, intre anii 1858 – 1872.

A  fost primul lider  amerindian care a devenit președinte al Mexicului, respectiv lider al unei țări din emisfera vestică, după mai bine de 300 de ani de la venirea europenilor în Lumea Nouă.

Pentru numeroasele sale realizări interne, așa cum au fost rezistența opusă ocupanților francezi, răsturnarea imperiului și restaurarea republicii, modernizarea țării, Juárez este considerat adesea cel mai iubit conducator al Mexicului.

Numeroase localități, școli, parcuri, străzi și monumente au fost numite în onoarea sa.

 

 

 

1839: S-a născut compozitorul rus Modest Mussorgsky; (d. 28 martie 1881).

 

 

 

Imagini pentru Modest Mussorgsky photos

 

 

 

Este considerat unul dintre marii compozitori ruși din secolul al XIX-lea.

 

 

1844:  Calendarul Baha’i. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá’í, sărbătorită anual de către adeptii credinței Bahá’í ca Anul Nou Bahá’í sau Náw-Rúz.

Credința Bahá’í este o religie monoteistă fondată de Mírzá Husayn-‘Alí Núrí cunoscut sub numele de Bahá’u’lláh (în limba arabă: Slava lui Dumnezeu) în secolul al XIX-lea în Persia.

Numărul bahá’í-lor din lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări din toată lumea. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha’i, chiar temple . În București există o casă baha’i în zona Pieței Romane .

Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume. Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară din acea zonă geografică nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe.

Este putin cunoscut faptul ca Regina Maria a Romaniei devenit adeptă a acestei religii, după ce a intrat în contact cu o jurnalistă americană, în 1926.

 E scria ca : “De curând am căpătat o mare speranţă de la cineva, ‘Abdu’l-Bahá. Am găsit în Mesajul său, ca şi în Mesajul de Credinţă al Tatălui Său, Bahá’u’lláh, deplina împlinire a dorinţei mele arzătoare de religie adevărată.”

Calendarul Bahá’í sau calendarul Badí‘ (badí‘ are sensul de minunat sau unic , utilizat de către religia monoteistă Bahá’í), este un calendar solar cu ani regulați de 365 de zile și anii bisecți de 366 zile.

Anii sunt compuși din 19 luni a câte 19 zile fiecare, (361 de zile), plus o perioadă suplimentară de Zile intercalare (4 zile în mod regulat și 5 în anii bisecți).

Anii în calendar încep cu echinocțiul de primăvară și sunt marcați la sfârșit cu BE (de la Bahá’í Era)(sau EB de la Era Bahá’í).

În prezent, calendarul Bahá’í este sincronizat cu calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că ziua suplimentară a anului bisect apare simultan în ambele calendare.

 

 

 

1857: Un cutremur catastrofal a făcut peste 100.000 de victime la Tokyo, in Japonia.

 

 

1871: Otto von Bismarck este numit Cancelar al Imperiului German.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Otto von Bismarck photos

 

 

 

 

Otto Eduard Leopold von Bismarck – Graf von Bismarck (conte), apoi Fürst von Bismarck-Schönhausen (principe) – (n. 1 aprilie 1815, d. 30 iulie 1898), a fost un om de stat al Prusiei/Germaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea și o figură dominantă în politica  mondiala in secolul al XIX-lea.

Ca prim-ministru al Prusiei între 1862 și 1890, el a avut un rol esential in  unificarea Germaniei de la 1871. În 1867 devenise cancelar al Confederației Germane de Nord.

A proiectat Imperiul German de la 1871, devenind primul său cancelar („Cancelar al Imperiului”) și dominând viata politica a  acestuia până la demiterea sa în 1890.

Diplomația lui, numită „politică realistă” (Realpolitik) și modul autoritar în care conducea statul i-au adus porecla de „Cancelarul de Fier” („der Eiserne Kanzler”).

 

 

1910: S-a născut  la Lipovăț, jud.Vaslui, marele actor roman Stefan Ciubotărașu.

A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din Iași (1933).

 

 

 

 

 

A incetat din viata la 27 august 1970 in București.

 

 

1919: Comuniştii preiau puterea în Ungaria şi instaurează teroarea bolşevică sub conducerea lui Kun Bela, un regim de opresiune care va dura 133 de zile, pînă va fi desfiinţat de armata română.

1923: S-a născut Shri Mataji Nirmala Devi, creatoarea și fondatoarea Sahja Yoga (d.2011).

Tatăl, Prasad Rao Krishnan Salve a fost cunoscut ca unul din apropiații lui Mahatma Gandhi, alături de care a luptat pentru independența Indiei.

A fost singurul creștin din Adunarea Constituantă a Uniunii Indiene în 1949. Renumit filolog, cunoștea 14 limbi și a tradus Coranul în hindi.Soția sa a fost prima femeie din India care a obținut diploma în studii matematice.

In 1970 SHRI MATAJI a putut să se consacre dezvăluirii unei noi metode Sahja Yoga (YOGA SPONTANA). Dincolo de  statutul sau de Guru (maestru spiritual), Shri Mataji Nirmala Devi este recunoscută de discipoli ca fiind un Avatar, o încarnare a lui Adi Shakti (Marea Zeita, Creatoarea Universului), sau, în termenii creștinismului o încarnare a Sf.Duh, fapt care ar explica potrivit practicanților Sahaja Yoga, cum poate, fondatoarea mișcării, să ofere  o asa numita “realizare a Sinelui”.

Fondatoarea metodei Sahaja Yoga a declarat ea insasi  public că este un avatar divin, fapt care i-a adus  o serie de critici.

 

 

 

 1927: S-a născut politicianul german Hans-Dietrich Genscher, un politician liberal german.

Între 1969-1974 a fost ministru de interne al RFG, iar din 1974 până în 1992 ministru de externe și vicecancelar federal și  unul din arhitecții reunificării Germaniei.

 

 

 

 1928: S-a născut renumitul pianist și compozitor român Valentin Gheorghiu.

 

 

 

 

1930: S-a născut  la Văleni, în Maramureș, poetul român Tiberiu Utan (d. 26 mai 1994, București).

 

 

 

Imagini pentru Tiberiu Utan photos

 

 

 

 

1932: S-a nascut Walter Gilbert, chimist american, laureat al premiului Nobel.

 

 

 

 

1935: Persia a adoptat  numele de  Iran. Rezā Shāh a cerut  oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele Iran, care înseamnă “Țara lui Aryans”.

 

 

 1939 : Germania Nazistă cere în mod ultimativ Poloniei retrocedarea oraşului Danzig, acordarea “coridorului polonez” de trecere şi aderarea Poloniei la Pactul Anticomintern.

File:Nazi World War II poster Danzig is German.jpg

Danzigul este german, poster Nazist, 1939

 

 Polonia a refuzat toate cerinţele ultimatumului, iar Germania Nazistă a ieșit din acordul de neagresiune germano-polon la 28 martie 1939.

 

Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939, sursă: wikipedia.org

Hotarele statelor din jurul oraşului Gdansk (Danzig), 1939,

Pactul Anticomintern a fost semnat la 25 noiembrie 1936 la Berlin ca tratat internaţional între Germania şi Japonia, creîndu-se o uniune împotriva statelor Internaţionalei a 3-a comuniste (Comintern), în scopul stopării propagării în continuare a comunismului pe glob.

Ulterior la Pactul Anticomintern au aderat: Italia (1939), Ungaria (1939), Finlanda (1941), România (1941), Bulgaria (1941), Croaţia, Danemarca, Slovacia s.a.

 

 

 1943: Un atentat asupra dictatorului nazist german lui Adolf Hitler a esuat.

Rudolf Christoph Freiherr (Baron) von GERSDORFF (n. 27 martie 1905- d. 27 ianuarie 1980), ofițer în armata germană,  a încercat să-l asasineze pe Adolf Hitler intr-un  atentat sinucigaș cu bombă ; planul a eșuat, dar el a ramas nedescoperit.

 

 

La 21 martie 1943, Hitler a vizitat arsenalul vechi de pe Unter den Linden, pentru a inspecta arme sovietice capturate.

 Erau prezenti din  conducerea Reichului  Hermann Göring, Himmler Heinrich, feldmareșalul Wilhelm Keitel si Marele Amiral Karl Dönitz . Von GERSDORFF a avut sarcina  de a-l  ghida in calitate de expert  pe  Hitler in  turul expoziției.

In momentul in care  Hitler a intrat în muzeu, von GERSDORFF a  pornit  dispozitivele explozive ascunse în buzunare care urmau sa explodeze in zece minute. Planul lui era să se arunce asupra lui Hitler în  momentul exploziei, insa , contrar așteptărilor, Hitler a vizitat muzeul mai puțin de zece minute.

După ce dictatorul  a părăsit clădirea, von GERSDORFF a dezamorsat dispozitivele explozive intr-o toaleta”în ultima secundă.” După aceasta încercare, el a fost imediat transferat înapoi pe  Frontul de Est, unde in aprilie 1943 a descoperit gropile comune ale masacrului comis de sovietici  la Katyn.

După război, Von GERSDORFF a încercat să incadreze in  Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei  de Vest. În ciuda biografiei  sale si a decoratiilor primite, cererile i-au fost respinse de Hans Globke, puternicul șef  al  Cancelariei germane și confident al cancelarul ui federal Konrad Adenauer, și de diversi inalti ofiteri  din minister, care nu doreau un  “trădător” în mijlocul lor, fiind  astfel împiedicat să- si reia cariera militară.

 

 

1944: Oamenii politici  Constantin I.C. Bratianu si Iuliu Maniu, au adresat maresalului Ion Antonescu o scrisoare in care i-au cerut sa convina cu Germania in privinta iesirii Romaniei din razboi.

 

 

 

 

1945: In timpul celui de-al doilea razboi mondial, trupele britanice elibereaza alungă trupele japoneze din Mandalay (Burma).

 

 

 1945: A luat fiinta “Universitatea Muncitoreasca a P.C.R.”, denumită ulterior Academia de invățământ social-politic “Stefan Gheorghiu”.

 

 

 

 1946: S-a nascut  Ray Dorset, vocalist si compozitor britanic ( formatia Mungo Jerry).

 

 1963: Si-a inchis portile celebra inchisoare americana Alcatraz din  golful San Francisco.

 

 

Imagini pentru alcatraz photos

 

 

 1964: La Copenhaga, în  Danemarca, cântăreața italiană Gigliola Cinquetti câştigă pentru Italia a 9-a ediţie a Eurovisionului, cu melodia “Non ho l’età”.

 

 

 

 

 

1977: A decedat istoricul român Andrei Oţetea ; (n. 1894).

 

 

 

 

1980: Presedintele SUA, Jimmy Carter, a anuntat ca tara sa va boicota Olimpiada de vara de la Moscova, pentru a protesta astfel impotriva invaziei Afganistanului de catre URSS.

 

 

 

 

1990: Romania a depus o cerere oficiala de aderare la Consiliul Europei, cererea sa fiind  acceptată la 7 octombrie 1993.

 

 

 

1999: Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.

 

 

2000: A murit (la Cluj)  criticul  si istoricul  literar Mircea Zaciu; dupa 1990 s-a stabilit in Germania, dar a petrecut si lungi perioade in tara. A fost  membru de onoare al Academiei Romane.

 

 

 

 

2006 Este fondat  site-ul social media Twitter, creatorii  sai  fiind  Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone si Noe Sticla. Serviciul a câștigat rapid popularitate in intreaga lume,  ajungand la  mai mult de 100 de milioane de utilizatori  în 2012, care au postat 340 de milioane de tweet-uri pe zi.

 

 

 

 

Imagini pentru twitter logo

În 2013 Twitter a fost unul dintre cele mai vizitate zece site-uri de pe Internet.In decembrie 2014,  avea mai mult de 500 de milioane de utilizatori, dintre care mai mult de 284 de milioane sunt utilizatori activi. .

 

 

 

2014: Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest act unilateral al Federatiei Ruse.

Imagini pentru crimea map

 

 

 

 

 

Astazi este Ziua internaţională a poeziei

 

In Namibia este  Ziua națională –  Proclamarea oficială a independenței Republicii Namibia (1990).

Imagini pentru namibia map

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX.

 

 

SFÂNTUL IERARH IACOB MĂRTURISITORUL

 

 

 

 

 

Imagini pentru 21 martie 2020 ortodox foto

 

Sfantul Iacob a îmbrățișat viața de sihastru din tinerețe. Nu se cunoaște locul nașterii Sfântului Iacob și nici eparhia pe care a păstorit-o.

Știm ca a fost episcop și că în vremea împăratului Constantin Copronim (741-775), a indurat multe prigoniri și chinuri pentru că s-a opus celor care luptau împotriva sfintelor icoane.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox;

  3. e.maramures.ro

  4. Istoria md.

  5. Mediafax.ro;

  6. Wikipedia.ro.

  7. Rador.ro

21/03/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: