CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 43 î.Hr. : S-a nascut poetul latin Publius Ovidius Naso; (decedat in anul 17 sau 18 la Tomis, astazi Constanta in Romania). 

 

 

 

 

 

 

În toamna anului 8 d.Hr., în mod neașteptat, Augustus hotărăște exilarea lui Ovidius la Tomis  pe țărmul îndepărtat al Marii Negre.

Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară („relegatio”) și nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”).

Motivele exilului sunt până astăzi învăluite de mister. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.

 

 

 

 

 

 

 

 235: Maximin Tracul (Gaius Iulius Verus Maximinus, n.cca. 173 – d. aprilie 238), este proclamat imparat.

Cand  Legio XXII Primigenia i-a asasinat pe Alexandru Sever și pe mama acestuia la Mogontiacum (astăzi Mainz), Garda pretoriană l-a recunoscut pe Maximin ca împărat.

Este primul străin care urca pe  tronul Imperiului Roman si de asemenea primul dintre împărații-soldați.

 A condus imperiul intre anii  235–238 si odata cu el a început asa numita criza a secolului al III-lea din imperiu.

În aprilie 238, Maximin a fost asasinat la Aquileia de soldați din Legiunea a II-a Parthica.

 

 

 

 

 

673: Urca pe tronul Japoniei Împăratul Tenmu (Tenmu-Tenno, n.cca. 631 – d. 1 octombrie 686), al 40-lea împărat al Japoniei  în ordinea tradițională de succesiune.

Domnia Tenmu a durat din anul  672, până la moartea sa în 686.

 

 

 

687: A decedat  Sfantul  Cuthbert (n.cca.634), un  calugar si episcop  considerat patronul Northumbriei, un regat situat in nordul Angliei si unul dintre cei mai venerati sfinti  britanici  in Evul Mediu.

 

 

 

 

 

  1393: Moare la Praga, Ioan Nepomuk (Johannes Welflin),preot și martir, probabil de origine germană, născut cca. in anul 1345 în „Pomuk”, localitate din Boemia  de vest.

 

 

 

 

Make your wish!

 

 

 

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în raul Vltava ( Moldau), de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat sacramentul  (taina) împărtășaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel al IV-lea de Luxemburg, păcatele spovedite lui de soția acestuia.

În anul  1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea  (1724-1730)

Ioan Nepomuk este patronul protector al Boemiei, dar si al celor care pastreaza o taina.

 

 

 

1476: Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care “a adus atîta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”.

 

 

 

 

 

1602: Este infiintata  Compania Indiilor Olandeze de Est (VOC), una dintre cele mai mari companii de comerț din lume, deținând o flotă formată din peste o sută de vase și având mii de angajați și birouri în Asia și în șase orașe olandeze.  Compania avea dreptul de monopol asupra comerțului, de a bate monedă, de a construi fortărețe sau de a purta război,  fiind socotita în istoria economiei mondiale   primul concern multinational.

A fost in secolele XVII și XVIII una dintre cele mai mari companii din lume.

 

 

 

 

 

1639: S-a nascut eroul poporului ucrainean hatmanul  Ivan Mazepa; (m.28 august 1709).

 

 

 

 

 

Image -- Ivan Mazepa (portrait by an unknown artist).

 

 

 

 

A fost  hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. S-a aliat cu regele suedez Carol al XII-lea, alaturi de care a luptat la Poltava (1708) impotriva tarului rus Petru I, sperand sa recucereasca independenta Ucrainei fata de Rusia.

Dupa infrangerea suedezilor, Mazepa s-a refugiat in Valahia si mai apoi la Tighina,in Moldova, unde a murit in 1709.

Viata sa i-a inspirat pe Byron, Victor Hugo, Franz Liszt sau Puskin.

 

 

 

 

 

1725: S-a nascut sultanul otoman Abdul Hamid I; (d.1789).

 

 A domnit în perioada 1774 – 1789, perioada in care  s-a accentuat decadența Imperiului Otoman. În urma înfrângerilor suferite în războiul ruso-turc din 1768 – 1774, a fost nevoit să încheie tratatul de pace de la Kuciuk Kainargi (1774).

A cedat Austriei Bucovina (1775) și Rusiei Crimeea (1784).

 

 

 

 

1726: A murit Isaac Newton (31 martie/20 martie), fizician, astronom şi matematician britanic, cel care a pus bazele mecanicii clasice şi ale mecanicii cereşti.

 

 

 

https://i1.wp.com/www.crystalinks.com/newton.jpg

 

 

 

Cea mai importantă descoperire a sa a fost “Legea atracţiei universale”, formulată în 1687; (n.25.12.1642).

 

 

 

 

1770 :  S-a născut poetul german Johann Friedrich Hölderlin; (m.7.06.1843).

 

 

 

 

1811: S-a nascut Napoleon al II-lea al Franței.

Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte),duce de Reichstadt (20 martie 1811 – 22 iulie 1832), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franței și a celei de-a doua soții, Marie Louise de Austria.

A primit  de la naștere titlul de print al Imperiului si a fost cunoscut sub numele de  Regele Romei.

 

 

 

 

Fișier:80 Napoleon II.jpg

 

 

 

În 1815, după înfrângerea de la Waterloo, Napoleon a abdicat în favoarea fiului său. A doua zi după abdicarea lui Napoleon, o comisie guvernamentală de cinci membri a preluat conducerea Franței, în așteptarea întoarcerii regelui Ludovic al XVIII-lea.

Comisia a deținut puterea timp de două săptămâni iar Napoleon al II-lea nu a fost chemat ca împărat niciodată.

A murit de tuberculoză la Palatul Schönbrunn din Viena la 22 iulie 1832.

 

 

 

 

 

 1815: Dupa ce a evadat de pe insula Elba, Napoleon s-a reintors in Paris in fruntea unei armate de circa 300.000 de oameni intre care mai mult de jumatate erau voluntari, acesta fiind inceputul razboiului de «100 de zile».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1820: S-a născut la Husi, in Moldova Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

 

 

 

Fişier:Alexandru Ioan Cuza.jpg

Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, a pus bazele naţionalităţii româneşti. Se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici.
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, precum şi al statului naţional România.

El a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române.
Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvîrşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, cînd Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptînd oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.
Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului, dar mai ales fata de radicalismul reformelor pe care le-a impus adeseori cu forta.

A decedat in exil  la data de 15.06.1873 la Heidelberg in Germania.

 

 

 

 

 

1828 : S-a născut dramaturgul norvegian Henrik Ibsen (“Peer Gynt”, “Stîlpii societăţii”);(m.23.05.1906).

 

 

 

 

1831: S-a născut pictorul Theodor Aman.

 

 

 

P aman.jpg

 

 

 

 

Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primelor şcoli de arte frumoase, la Bucuresti şi Iaşi (1864); (m.19.08.1891).

 

 

 

 

1847: S-a născut la Ismail in sudul Basarbiei, azi Ucraina, compozitorul Gavriil Musicescu, cunoscut mai ales prin lucrările sale corale; (m.08.12.1903).

În 1883, cu prilejul inaugurării statuii lui Ștefan cel Mare, Gavriil Musicescu scrie Cântecul lui Ștefan cel Mare, reluat și amplificat în zilele noastre de com­pozitorul Gheorghe Dumitrescu, în opera Ioan Vodă cel Cumplit.

Prin cântecele sale, Gavriil Musicescu a fost prezent în toate manifestările patriotice și culturale ale țării.

În septembrie 1877, cu prilejul marii întâlniri de la Universitatea din Iași, compune un înaripat marș eroic intitulat „Arme, arme’. Sub titlul Fiii României, marșul s-a cântat la reprezentațiile de gală în cinstea căderii Plevnei.

Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian Florica  Musicescu, și bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O.Teodoreanu (Păstorel).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: Revolutia din Germania – Abdica  regele Ludwig I al Bavariei.

 

 

 

 

 

1852: A fost publicata cartea “Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe.

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.nndb.com/people/451/000048307/stowe-crop.jpg

Harriet Beecher Stowe

 

 

 

 

 

1862 : In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza in Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, fuzioneaza  şcolile militare de ofiţeri de la Iaşi ( Moldova) şi Bucureşti, (Muntenia).

  

 

 

 

1871: A fost constituita Societatea Academica Literara «Romania Juna» din Viena.

 

 

 

 

 

1874:  S-a născut Börries, baron de Münchhausen, poet liric german, autor de balade (m.16.02.1945).

 

 

 

 

 

1879: Intră în vigoare în România, Convenţia poştală universală, încheiată la Paris, la 1 iulie 1878, de către Congresul poştal.

 

 

 

 

 

1883: La Paris, a fost semnata Conventia pentru protectia proprietatii intelectuale.

 

 

 

 

 

1886: În Bucureşti, România, s-a născut  George Topârceanu, poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936.

 

 

 

George Topârceanu, poet român

 

Volumele sale s-au bucurat de un mare succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care a obţinut  în 1926 Premiul Naţional de Poezie.

 

 

 

 

1888 : Prima opereta  in limba romani (tiganeasca) este pus în scenă la  Moscova in Rusia.

 

 

 

 

 

 

1894: Conducatorul Revolutiei de la 1848 din Ungaria, Lajos Kossuth s-a stins din viata. (n.19.09.1802).

 

 

 

 

 

https://i2.wp.com/muzej-rijeka.hr/merika/slike/lajos-kossuth1.jpg

 

 

 

 

 

1899: In celebra inchisoare Sing Sing, Martha M. Place a devenit prima femeie executata pe scaunul electric.

 

 

 

 

 

1915 : S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter;(m.1.08.1997).

 

 

 

 

 

1916: Savantul  Albert Einstein a publicat teoria relativitatii generale, conform careia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleasi in toate sistemele din Univers.

Acestea au aparut in lucrarea “Bazele teoriei relativitatii restranse si generalizate”. Teoria, geometrica, postuleaza ca prezenta de masa si energie conduce la “curbura“ spatiului care influenteaza traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, in urma fortelor gravitationale.

Forta de atractie a lui Newton este inlocuita in teoria relativitatii cu o deformare a spatiului in jurul corpurilor. Asa cum o minge deformeaza o panza intinsa, formand o adancitura, un corp modifica spatiul din jurul lui. Aceasta proprietate explica de ce corpurile, oricare ar fi masa lor, cad toate cu aceeasi acceleratie.

Mai mult, Einstein a enuntat faptul ca timpul si spatiul nu pot exista in absenta materiei. Teoria relativitatii generale survine demonstratiei privind relativitatea restransa, formulata in 1905, care modifica legile mecanicii newtoniene la viteze mari si care contine celebra formula E=mc², care induce echivalenta intre materie si energie.

 

 

 

 

 

1923: A murit istoricul Dimitrie Onciul, membru al Academiei Române; (n.1856).

 

 

 

http://foaienationala.files.wordpress.com/2009/11/dimitrie-onciul.jpg?w=200&h=260

 

 

 

 

 1933: A fost executat Giuseppe Zangria, gasit vinovat pentru uciderea primarului orasului Chicago, Anton Cermak, si tentativa de asasinare a presedintelui SUA, Franklin Delano Roosevelt.

 

 

 

1935 : A fost inscrisa la tribunal organizatia politica Totul Pentru Ţară, un   partid legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) şi format din elementele organizaţiei dizolvate.

L-a avut ca preşedinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obţinut 66 de mandate.

Noua organizaţie numită a fost înscrisă la tribunal în ziua de 20 martie 1935 şi cu acest prilej şi-a ales semnul electoral – un pătrat cu două puncte în centru.
Istoria partidului a început în iunie 1927 când Corneliu Zelea Codreanu a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail.

În 1930 şi-a luat numele de Garda de Fier, care a fost dizolvată de liberali în 1933. S-a reînfiinţat sub numele de Totul pentru Ţară în 1935. În noiembrie 1938, Carol al II-lea, din dorinţa de a instaura o guvernare personală, a hotărât „epurarea aparatului de stat de elemente legionare, principalii conducători „gardişti” au fost arestaţi şi, ulterior (30 noiembrie 1938), 13 dintre ei, inclusiv Corneliu Zelea Codreanu fiind  executaţi la ordinul regelui Carol al II-lea.

 

 

1944: S-a născut medicul german Erwin Neher, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, împreună cu Bert Sakmann.

 

 

 

 

1950: S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor şi vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia). 

 

 

 

 

 1956: Tunisia si-a declarat independenta in fata Frantei. Sărbătoare naţională.

 

 

 

 

 

1959 : S-a născut soprana  romana  Felicia Filip. 

 

 

 

https://i0.wp.com/feliciafilip.wifeo.com/images/Copie-de-35.JPG

 

 

 

 

 

 

1969: Muzicianul britanic John Lennon, membru al trupei Beatles, s-a casatorit cu Yoko Ono in cadrul unei ceremonii in Gibraltar.

 

 

 

 

 

 

 

1986: Politicianul Jaques Chirac a fost numit premier al Frantei.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: La Targu Mures  au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români. Incepute cu o zi inainte, acestea au fost aplanate doar după intervenția armatei.

Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea unor servicii secrete straine în declanșarea conflictului.

Ulterior, Biroul Executiv al CPUN a infiintat o comisie de ancheta, insarcinata cu investigarea acestor incidente grave.

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: In metroul din Tokio a avut loc un grav atac terorist cu gaz sarin, acesta fiind pus la cale de membrii sectei Aum.

Atentantul s-a soldat cu moartea a 12 oameni si ranirea a circa 5.500. Acesta a fost primul atac terorist chimic care s-a inregistrat pe plan mondial.

 

 

 

 

 

 

1996: Începe scandalul  bolii “vacii nebune”, odată cu anunţul că bovinele atinse de ESB (encefalopatia spongiformă bovină) pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakobs. 

 

 

 

 

1999 : Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sînt evacuaţi din provincia sîrbă Kosovo în Macedonia.

Forţele de securitate sîrbe şi armata iugoslavă îşi multiplică acţiunile împotriva fortelor de eliberare albaneze (UCK) la Drenica.

 

 

2000 : Se inaugureaza la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de maduvă din lume.

 

 

 

 

2001: A murit politicianul comunist  Ilie Verdeţ ; (n. 10 mai 1925, orașul Comănești, județul Bacău)  fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1979-1982.

După Revoluția din decembrie 1989, Verdeț a înființat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român.

 

 

 

 

 

2003:  Forţele aliate lansează primele atacuri asupra Irakului, după expirarea ultimatumului adresat de preşedintele american, la 17 martie 2003. La primele ore ale dimineții SUA și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.

Preşedintele SUA, George W. Bush a  anunţat pe 20 martie, la ora 10.15, începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului, în cadrul operaţiunii “Iraqi Freedom”.

 

 

 

 

2004: A murit  Regina Juliana a Olandei; (n. 1909).

 

 

 

 

 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei.

 

 

 

 

 

 

Anual, la 20 martie, in  75 de țări membre ale Oraganizatiei Internationale a Francofoniei se celebrează Ziua Internațională a Francofoniei, prin diverse manifestări culturale dedicate acestui eveniment. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 SFINTII MUCENICI UCISI IN MANASTIREA  SFANTUL SAVA CEL SFINTIT

 

 

 

 

 

 

 

Sfintii mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit 

 

 

 

 

 

  

Paganii etiopieni au atacat Manastirea Sfantului Sava cel Sfintit in secolul al VIII lea, crezand ca manastirea adaposteste multe bogatii. Pentru ca nu au gasit bunuri materiale, acestia au decis sa ii treaca prin ascutisul sabiei pe vietuitorii de acolo.

Monahii, sfatuiti de Staretul Toma, au zis: “Noi din lume am fugit in aceasta pustie pentru dragostea lui Hristos, si prearusinos lucru ar fi sa fugim din pustie de frica oamenilor.

De ar fi sa fim cu totii junghiati aici, junghiati vom fi pentru dragostea noastra pentru Hristos pentru Care am si venit sa locuim aici.” Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu sageti, iar pe altii i-au inchis de vii in pestera Sfantului Sava. La usa pesterii au pus apoi foc, astfel incat monahii dinauntru au murit cu totii sufocati de fum. Asa si-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos.

Mucenicia lor preaslavita a fost inaintea Praznicul Luminat al Invierii Domnului din anul 796 dupa Hristos, cand pe scaunul imparatiei Rasaritului se aflau Constantin si Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

 

– Sfantului Cuviosului Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei;
– A sfintelor sapte femei din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia si Teodosia;
– Sfantului Mucenic Rodian;
– Sfantului Achile;
– Sfantului Lolion;
– Sfantului Emanoil;
– Sfantului Mucenic Miron Criteanul.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editu ra Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. emaramures.ro

  4. Istoria md.

  5. TuStiai.ro

  6. Wikipedia.ro

 

 

 

 

Publicitate

20/03/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: