CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce rost a avut referendumul contestat „La sfat cu poporul” din R.Moldova ?


 

 

 

 

Moldova-CIA WFB Map.png

 

 

 În istoria R. Moldova a avut loc in data 6 martie 1994 un  referendum ciudat …

El a fost numit „La sfat cu Poporul” si marea majoritate a cetăţenilor care au participat la el au votat pentru păstrarea statalităţii si independenta tarii, ceea ce a fost imediat interpretat de factorii politici antiunionisti, drept un vot dat impotriva unirii cu România, desi nimeni nu pusese atunci aceasta problema.

Plebiscitul nu a avut putere legislativă, astfel încât analiştii l-au numit „sondaj sociologic”, iar rezultatele sale  au fost invocate de către autorităţile de atunci ca fiind argument pentru intarirea „statalităţii” R.Moldova.

La asa zisul Referendum din 1994 a fost adresată o  întrebare  complexă, iar cetăţenii au putut răspunde doar cu „Da” sau „Nu”.

Textul întrebării era următorul:

 

„Sunteţi pentru ca R. Moldova să se dezvolte ca un stat independent şi unitar, în frontierele recunoscute în ziua proclamării suveranităţii Moldovei (23.06.1990), să promoveze o politică de neutralitate şi să menţină relaţii economice reciproc avantajoase cu toate ţările lumii şi să garanteze cetăţenilor săi drepturi egale, în conformitate cu normele dreptului internaţional?”Au participat aproximativ 75% dintre cetatenii cu drept de vot, iar 95,4% dintre acestia au votat „Da”.

Personalităţi publice şi o mare parte a presei a prezentat referendumul ca o mare lovitură pentru mişcarea pentru reunificarea României cu R.Moldova din ambele ţări, chiar dacă întrebarea nu făcea referire la România, ci la independență.

Criticii referendumului au atras atenţia asupra a două probleme de organizare: titlul nu a fost „referendum”, ci „sondaj sociologic”, iar unica întrebare adresată cerea un răspuns unic la mai multe probleme.

In fapt, era  vorba de 6 intrebari, nu de una.

Daca se  vota DA, se vota pentru toate 6, iar daca se vota NU, se vota impotriva tuturor celor 6 probleme specificate.

Pe vremea respectiva  se facea propaganda in mass media pentru DA.

In spoturile propagandistice  aparea harta Moldovei si se spunea ca daca se voteaza NU, se voteaza pentru divizarea RM, iar Moldovei de pe ecran i se taiau Transnistria si sudul gagauz…

Era la 2 ani dupa razboiul transnistrean si amintirile acelei tragedii  erau proaspete, astfel ca propaganda  si-a facut bine treaba.

Evident, votantii nu si-au  pus problema ca ar fi vorba de un referendum pro sau anti Unire cu Romania, sintagma ,, stat independent”interpretata in context, parea mai degraba o trimitere  la independenta fata de Rusia (era 1994, la 2 ani jumatate de la proclamarea independentei fata de URSS si Rusia).

Ulterior acest referendum a fost folosit de guvernarea agrariana de atunci si ulterior  de cea comunista promoscovita, de rauvoitorii sau de ignorantii de peste Prut si de prin alte parti, pentru a arata ca ,,poporul moldovenesc a decis”.

Problema abuzurilor de acest fel este una de actualitate si  vorbeste despre ea chiar Recomandarea 1704 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei- „Referendumul: spre o buna practica in Europa (2005)”.

In presa si in studiile de specialitate se face referire la efectul de “anesteziere a constiintei civice” prin recurgerea la plebiscit.

Este un viciu practicat pe larg in statele totalitariste, in special in cele post- sovietice, subliniaza mai multi autori: “in spatiul ex-sovietic sau in cel african, referendumul dominat de puterea executiva a condus, in toate cazurile, la validarea deciziilor deja luate si la slabirea unor democratii deja fragile.

Apelul la natiunea fragmentata si inerta politic poate rezulta in extinderea numarului de mandate acordate sefului de stat sau in modificarea legii fundamentale, in baza sugestiilor formulate de seful de stat.

Criza statului de drept poate fi agravata de astfel de practici, iar atacul cel mai periculos pentru democratie poate veni, paradoxal, de la unul dintre mecanismele cele mai democratice: referendumul.

06/03/2015 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: