CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 MARTIE. VIDEO


 

 1 martie, istoricul zilei

 

509 I. I Chr.  – Consulul roman Publius Valerius Publicola, organizeaza la Roma primul Triumf , după victoria sa asupra regelui detronat Lucius Tarquinius Superbus in bătălia de la Silva Arsia.

 86 I.I Chr. – Lucius Cornelius Sulla, în fruntea unei armate romane, ocupă în Atena, dupa infrangerea tiranului Aristion sprijinit de trupele de Mitridates al VI-lea.

40 – S-a nascut poetul latin Marcus Valerius Martialis (d. între 102 și 104 d.Hr.).

A fost un poet roman originar din Hispania cunoscut pentru cele douasprezece cărți de epigrame, publicate în Roma  între anii  86 și 103, în timpul domniei imparatilor Domitian, Nerva si Traian.

Este considerat a fi creatorul genului epigramei.

293 –  Impăratul Diocletian si co-imparatul Maximinian  ii  numesc pe Constantinus Chlorus si Galerius in demnitatea de Cezari, fapt  considerat a fi  in Imperiul Roman începutul Tetrarhiei , cunoscuta sub numele de Quattuor Principes Mundi (“Patru conducători ai lumii”).

 

 492 – Moare Papa Felix al III-lea.

Pope Felix III

 

Felix al III-lea provenea dintr-o familie aristocratica romana, fiind fiul unui preot si bunicul Sfantului Grigorie cel Mare. La data inscaunarii sale ca Papa, era vaduv si tatal a doi copii.A fost ales Papa pe 13 martie 383.In timpul pontificatului sau s-a produs o ruptura doctrinară cu Acacius, Patriarhul Constantinopolului, pe  care l-a  excomunicat si declarat eretic pentru ca a acceptat doctrina eretica  monofizita.

 589 :  Sarbatoarea Sfantului David. Este o sarbatoare crestina in timpul careia velsii il celebreaza pe Sfantul David (n.cca anul 500, patronul Tarii Galilor, mort in ziua de 1 martie anul 589).

 1 MARTIE ESTE ZIUA NATIONALA  A VELSILOR (GALEZILOR) DIN MAREA BRITANIE,  pe tot cuprinsul Tarii Galilor . Velsii sunt una dintre cele şase naţiuni celtice din Europa şi tara lor este in prezent parte a Regatului Unit al marii Britanii si Irlandei de Nord. In velsa, acestei tari i se spune Cymru (pronunţat Kum-ri), iar in latina i se spunea Cambria.

Welsh_flag : Flag of Wales on old and vintage grunge texture Stock Photo

Drapelul velșilor

 Pâna la cucerirea ei în 1282 de către Edward I al Angliei, Ţara Galilor era divizată  în numeroase principate independente. Ca urmare a Actului de Unire emis de regele Henric al VIII-lea (el însuşi provenit dintr-o familie de origine velsa), ţara a devenit parte componentă a regatului Angliei în 1536.
http://www.lemonde.fr/web/article/0 ,1-0 @ 2-3546,36-657524,0. htmlPrin traditie, fiul cel mare al regelui Angliei ia titlul de Print de Wales.

  

 

 

 

 

1131 – A decedat regele Stefan al II-lea al Ungariei ; (n.1101). Ștefan al II-lea (maghiară: II István, n. 1101), rege al Ungariei si Croatiei,a condus Ungaria din anul 1116 pana la moartea sa. Tatal sau, Regele Coloman, l-a  încoronat de copil, iar domnia sa a fost caracterizată de războaie dese cu cînd în Țările vecine.

 

 

 

1445 – S-a nascut in Florenta, Sandro Botticelli,  (pe numele real Alessandro di Mariano Filipepi), pictor italian considerat a fi unul dintre artistii reprezentativi ai picturii Renascentiste.

 

 

 

Sandro Botticelli, autoportret

Pana sa studieze pictura cu maestrul Antonoi del Pollaiuolo, a invatat meseria de aurar de la tatal sau.

Din 1470, artistul si-a deschis propriul atelier, iar restul vietii a creat lucrari pentru celebra familie Medici sub a carei protectie a intrat si care i-a finantat majoritatea operelor. 

Botticelli a fost poreclit “botticello”(“butoi mic”) de fratele său mai mare. Din 1481, Botticelli a fost chemat la Roma de către Papa Sixtus IV pentru a decora Capela Sixtină alaturi de alti mari pictori.Printre operele sale celebre se numara “Primavara”, “Adoratia magilor”, “Nasterea lui Venus”. De asemenea, in 1481, s-a numarat printre artistii desemnati de Vatican sa decoreze Capela Sixtina, insa contributia sa nu a fost una insemnata.  

 

 

 

 

1562 – Are loc Masacrul de Vassy  în care cincizeci de protestanți au fost uciși, iar aproximativ o sută cincizeci răniti de trupele ducelui de Guise, la  șase săptămâni de la semnarea Edictului din ianuarie 1562, prin care regele a permis protestanții sa ase intruneasca in public. 

Este începutul războaielor religioase franceze,care vor macina Franţa timp de peste treizeci de ani.Hughenot este un nume dat protestantilor calviniști francezi si se pare ca denumirea acestora provine din cuvantul german Eidgenossen, care inseamna “uniti prin juramant”.

Erau organizați în comunități independente sub autoritatea unui sinod național în 1559 si au creat un aparat administrativ și militar prin care au devenit un corp autonom în cadrul statului, deseori în conflict cu puterea monarhică.În urma războaielor religioase care i-au opus catolicilor, hughenoții au reușit să obțină libertatea de cult, locuri în parlament și sa detina controlul  a cca. 100 de fortărețe, printre care La Rochelle, Cognac și Montauban.

Puterea militară hughenotă a fost desființată apoi de Cardinalul Richelieu (asedierea si cucerirea orașului La Rochelle, 1628); Ludovic al XIV-lea a completat acțiunea de consolidare a monarhiei și de restaurație catolică deplină (revocarea Edictului din Nantes, 1685), obligând numeroase comunități de hughenoți să emigreze în țări protestante.  

 

 

 

1565 – A fost fondat orasul Rio de Janeiro de către cavalerul portughez Estacio de Sá ( 1520-1567), care l-a numit “São Sebastião do Rio de Janeiro (Râul St Sebastian ianuarie), în onoarea regelui Sebastian al Portugaliei.

 

 

1632 – Champlain devine guvernator al Noii Frante, pe continentul american, in actuala Canada de azi. 

 

 

 

Imagini pentru Samuel de Champlainphotos


Samuel de Champlain a fost numit în această funcţie de către Cardinalul Richelieu.  

 

 

 

 

 

 

1746 – Constantin Mavrocordat,  domnul Țării Românesti  (1744-1746) , clerul înalt și boierii țării,  hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorc în țară; liberi ca persoană, țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova. 

1788: S-a nascut  Gheorghe Asachi, poet, prozator și dramaturg român   născut in tinutul  Herța, în nordul Moldovei (azi în Ucraina) Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.

A fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă româneasca din Moldova, Albina Românească (1829). A organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic dramatic (1836). Traduce și adaptează piese de teatru străine.

A versificat legendele istorice Dochia și Traian, Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamț. A scris și nuvele istorice (Dragoș, Petru Rareș, Rucsandra Doamna ș.a.), care au constituit sursa de inspirație pentru nuvelele lui Costache Negruzzi.  A fost inițiat în francmasonerie la Milano, în Italia si in 1830 era Venerabilul unei loji din Iași, iar în 1866 a participat la lucrările Lojii Steaua României, tot din Iași.

A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vietii artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

Fiul său, Dimitrie Asachi, a fost de asemenea om de știință, a cărei activitate a vizat matematica și topografia. Fiica sa, Hermiona Asachi, a fost soția istoricului francez Edgar Quinet.

A decedat la  12 noiembrie 1869.

 

 

 

 

1810- S-a născut la  Żelazowa Wola, lângă  Varșovia,compozitorul romantic  și pianistul francez de origine poloneză Frederic Francois Chopin (Fryderyk Franciszek Szopen), celebru pentru piesele sale solo pentru pian și pentru concertele sale de pian.

A murit la 17 octombrie 1849.

 

Imagini pentru chopin photos

 

 

 

 

1812- S-a născut  medicul și politicianul român Nicolae Kretzulescu.

1840 – Adolphe Thiers devine prim ministru al Franței.

https://i0.wp.com/www.nndb.com/people/550/000101247/adolphe-thiers-1.jpg

1837 –  S-a născut la Humulești, marele scriitor romăn  Ion Creangă. Data nașterii lui Creangă este incertă.

El însuși afirma în Fragment de biografie,că s-ar fi născut la 1 martie 1837.

Imagini pentru Ion Creangă.photos

O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești, publicată de Gh. Ungureanu.

A învățat la școala din Humuleștiul natal, apoi la Broșteni, la Școala Domneasca din Târgu-Neamț si la Școala catihetică din Fălticeni. La Târgu-Neamț era înscris cu numele de Ștefănescu Ion, la Fălticeni cu numele de Ion Creangă, pe care îl va păstra toată viața. Opera sa reprezentativa a devenit mai vie ca oricand dupa moartea sa, la 31 decembrie 1889.

Un artist al condeiului, Ion Creanga este creatorul unei opere ce nu mai are asemănare in literatura universala.Limbajul sau si dialogul folosit par ar fi luate direct din gura poporului. Creatia literara a lui Ion Creanga se compune din povesti, povestiri si amintiri din copilarie. Povestile evoca o lume țărănească, proiectata în fabulos: ”Capra cu trei iezi”, ”Povestea porcului”, ”Povestea lui Harap-Alb” etc. Astazi, creatia sa este raspandita in tara noastra in numeroase editii, fiind tradusa in mai multe limbi.

In perioada 1855-1859 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Socola, după care s-a inscris la Facultatea de Teologie a Universitatii din Iași, dar nu a frecventat-o. S-a căsătorit cu Ileana Grigoriu, fiica preotului Ioan Grigoriu de la biserica Patruzeci de sfinți din Iași si in 1959 devenea diacon la aceasta biserică. Peste 5 ani se înscria la Școala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi (Școala Normala) si in 1865 obținea diploma de absolvire.

A fost numit învățător la Școala primară nr. 1 din Iași de profesorul sau, Titu Maiorescu si a colaborat la elaborarea de manuale scolare (Abecedar, Învățătorul copiilor, Metodă nouă de scriere și cetire, Povățuitorul la cetire prin metoda fonetică, Geografia județului Iași). A fost exclus din rândurile clerului si din invațamânt in 1872, pentru comportament neadecvat. Post-mortem, in 1993, a fost reprimit in cler.

L-a cunoscut in 1875 pe Mihai Eminescu, cel care i-a devenit prieten bun si acesta il va introduce in societatea literară Junimea.

A debutat in publicația Convorbiri literare cu povestea Soacra cu trei nurori, la 01 octombrie 1875 si va publica aici si celelalte povești, până in anul 1878. In perioada 1875-1883 a scris cele mai importante opere ale sale, îndemnat de Mihai Eminescu. In 1881-1882 a publicat primele trei părți din Amintiri din copilarie, a patra fiind postumă si apăreau primele semne ale epilepsiei.

In 1883 a apărut broșura Două istorioare prea frumoase din viața lui Cuza Vodă, la Craiova.

Este autorul a 13 povesti, 8 povestiri, 2 nuvele si a celebrei lucrari autobiografice Amintiri din copilarie.

A murit la 31 decembrie 1889 si este înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași.

1865 – A murit  Marea Ducesă Anna Pavlovna a Rusiei, soția regelui William al II-lea al Olandei; (n. 1795).

1867- A aparut la Iași, apoi la București, revista “Convorbiri literare”,  organ de presă al „Junimii”– grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu care a exercitat o puternica influență asupra mișcării literare românești.

 

 

 

 

Imagini pentru “Convorbiri literare”, 1867 photos

 

 

 

 

 

 

Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi. Publicația a apărut pâna în 1944, cu o singura întrerupere intre anii 1916 si 1919. 

1872- In Statele Unite, a fost infiintat primul parc național din lume: Yellowstone.

1877- Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris din 1856 au adoptat la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei sa acorde unele libertăți popoarelor supuse.

1886- S-a născut Oskar Kokoschka, pictor si poet englez de origine austriacă.

 

Imagini pentru Oskar Kokoschka, photos

 De la 1903 la 1909, Kokoschka a urmat cursuri de pictură la Viena Kunstgewerbeschule (s-a prezentat la admitere împreună cu Hitler şi, spre deosebire de viitorul dictator, el a reuşit).Opera lui Kokoshka a inspirat generatii de pictori.A murit pe 22 februarie 1980. 

1889 – Prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul regelui Carol I,  a fost proclamat, prin decret, Principe al României, cu titlul de Alteța Regală.

 

 

 

Imagini pentru Feprințul Ferdinand de Hohenzollern photos

 

 

 

 

1896- Cercetatorul francez Henri Becquerel, laureat cu premiul Nobel, a descoperit radioactivitatea.

Imagini pentru Henri Becquerel,photos

 1904- S-a născut  în Clarinda, Iowa, celebrul dirijor de orchestra american, Glenn Miller.

 

 

 

https://i0.wp.com/www.smokersassociation.org/system/files/images/glenn_miller.jpg

El a format o orchestra pentru trupele americane, în timpul celui de-al doilea război mondial
Multe titlurile sale  au ajuns pe primele locuri în Hit Parade şi  fac inconjurul Americii {Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo).
A murit pe 15 decembrie 1944 într-un accident de avion între Londra şi Paris.


1906- A debutat revista “Viata românească”, revista “literară si stiintifică”, sub directia lui Constantin Stere si Paul Bujor, secretar de redactie fiind Garabet Ibraileanu. 

 

Imagini pentru revista “Viata românească”photos

 

1907 – Serviciul medical de urgență “Salvarea” și-a inceput   la inițiativa dr. Mina Minovici,  activitatea în România.

 

Mina Minovici

Dr.Mina Minovici este faimos pentru studiile aprofundate despre alacaloizii cadaverici, putrefacție, simularea bolilor mintale și antropologie medico-legală.

Este fondatorul școlii române de medicină judiciară și a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.

Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăți din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

1910- S-a născut  actorul David Niven; (d. 29 iulie 1983).

 

Imagini pentru david niven photos

 

 

Este  considerat unul din cei mai prolifici si cunoscuți actori englezi de film.

1912 – A fost efectuat primul salt cu parasuta dintr-un avion, premiera aparținandu-i lui Albert Berry.

 

 

 

 

1922- S-a născut Yitzhak Rabin, premier israelian, castigator al premiului Nobel pentru Pace.

 

 

 

Imagini pentru Yitzhak Rabin,photos

 

 

A fost asasinat în noiembrie 1995 de un extremist evreu.

 

 1925- S-a născut la Bacău, Solomon Marcus, matematicianul român de  etnie evreiască, membru al Academiei Române; (d. 17 martie 2016 București). 

 

 

Imagini pentru Solomon Marcus photos

 

 

 

Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, sau istoria științei și a educației.

1927- S-a născut Harry Belafonte, renumitul cântăreț si actor american Harry Belafonte.

https://i0.wp.com/image.lyricspond.com/image/h/artist-harry-belafonte/album-harry-belafonte-christmas/cd-cover.jpg

1931- S-a născut in Buhuşi, în  judeţul Bacău,regizoarea de film Elisabeta Bostan.

1938 –  A incetat din viata Gabriele d’Anunzio, principe de Montenevoso  poet, romancier, nuvelist și dramaturg italian, fost președinte al Academiei italiene ; (n. 12 martie 1863, Pescara).

 

 

După intrarea în Primul război mondial a Italiei, d’Annunzio a devenit infanterist în armata italiană, mai apoi marinar și aviator. Misiunile sale cutezătoare din Trieste, Pola și mai ales zborul său deasupra Vienei din 1918 pentru a răspândi manifeste l-au consacrat ca o legendă…

În septembrie 1919, Gabriele d’Annunzio a condus o expediție în Dalmația, ocupând portul Fiume, unde a înființat un stat independent, separat de Italia și de restul Europei până în 1921.Trupele sale, desprinse din armata regulată italiană, se numeau legionari și purtau o uniforma formată din camașă neagră, care a devenit mai apoi uniforma fasciștilor.

Mulți din legionarii lui d’Annunzio făceau parte din gruparea stângistă “Fasci di Combattimento”, mulți dintre ei fiind foști membri ai brigăzilor de șoc Arditi, folosite în primul război mondial pe post de trupe de comando.D’Annunzio era unul din puținii scriitori agreați de către Mussolini.

Deși a avut o influență notabilă asupra ideologiei fasciste, Gabriele D’Annunzio nu s-a implicat niciodată în mod direct în guvernul fascist la putere, în Italia, din anul 1923.A fost creat prinț de Monte Nevoso în 1924, iar Mussolini l-a numit președinte al Academiei Regale Italiene, în 1937, însă D’Annunzio a murit înainte de a-și ocupa această înaltă funcție.În mod fundamental antinazist, și detestându-l pe Hitler, s-a opus apropierii Italiei de Germania nazistă.

Cu toate acestea, Mussolini i-a acordat scriitorului funeralii naționale, după moartea acestuia, survenită la 1 martie 1938, ca urmare a unei hemoragii cerebrale, la Gardene Riviera, în locuința sa (care a devenit apoi mausoleu al Vittoriale degli Italiani).

1939 –  Se semnează la Bucureşti, România, un acord internaţional, prin care Anglia, Franţa, Italia și România consimt la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării

1941 – Bulgaria devine aliat al Germaniei naziste.La 1 martie 1941, Bulgaria a aderat la Pactul Tripartit, devenind oficial un aliat al Germaniei.

Armatelor germane li s-a permis intrarea în  Bulgaria de unde au atacat în luna aprilie, Grecia şi Iugoslavia. Armatele bulgare nu s-au implicat în atac, dar vor participa  la ocuparea de ambelor ţări,  anexand părți din teritoriul acestora.

Situaţia se agravează in randul evreilor din BULGARIA. Multi dintre ei sunt plasati  în arest la domiciliu şi obligati la plata unui impozit special  care permite statului să le preia  un sfert din proprietati.

 

 

 

1944 –  Are loc premiera piesei „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București.

 

 

 

Imagini pentru mihail sebastian photos

Foto: Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter);  n. 18 octombrie 1907, Braila – d. 29 mai 1945, București.

1946 –  Banca Angliei este naționalizată. Banca Angliei este banca centrală a Regatului Unit și a fost infiintata in 1694.Este a doua cea mai veche banca centrala din lume după Sveriges Riksbank.

A fost proprietate privată de la fundarea sa în 1694  și până la naționalizarea ei.

1950 –  Savantul Klaus Fuchs este condamnat de un tribunal londonez  la 14 ani închisoare, pentru spionaj în favoarea URSS si vânzarea către această țară de secrete atomice.

 

 

 

 

 

.https://i0.wp.com/law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/rosenb/ROS_FUCH.JPG

 

 

 

Emil Julius Klaus Fuchs (29 decembrie 1911 – 28 ianuarie 1988) a fost un fizician  german din Marea Britanie care a fost condamnat în 1950 pentru furnizarea de  informații secrete  privind Proiectul Manhattan americano- britanic de construire a bombei atomice,  Uniunii Sovietice.

Fuchs a fost responsabil cu calculele teoretice referitoare la primele arme nucleare și mai târziu pentru  modelele timpurii ale bombei cu hidrogen la Los Alamos National Laboratory, din SUA.

 

 

1953 –  Dictatorul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a

adus sfârșitul.

 

 

 

 .https://i0.wp.com/www.clopotel.ro/enciclopedia/resources/File/istorie/stalin.jpg

După cum spune Hrusciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanții săi, după care  dormea pana tarziu a doua zi.

La 1 martie 1953,  după un dineu  pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne   Lavrenti Beria și viitorii premieri  Malenkov, Bulganin si Hrusciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului.

El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953 , la vârstă de 73 de ani. Hemoragia cerebrala  a fost declarata oficial,  drept cauză a morții.Trupul său a fost mumificat și depus  în Mausoleul lui Lenin unde a ramas  până la 3 octombrie  1961 , când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică.

Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului.S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. In memoriile sale politice  publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin.

În 2003 , un grup de cercetători ruși și americani au lansat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale.

Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Cum a murit Stalin, se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului sau.

1954 – In cadrul unui experiment, Statele Unite au detonat o bomba cu hidrogen de 15 megatone in Atolul Bikini din Oceanul Pacific în urma căreia  s-a produs la una dintre cele mai puternice contăminari radioactive ale Planetei.

 

 

1961- A fost inființat, prin decizia presedintelui american John F. Kennedy, “Corpul Pacii” (Peace Corps), organizație de ajutorare a populației sărace din țările lumei a III-a.

 

 

1966 – Partidul Baas Arab Socialist preia puterea în Siria. 1997 – Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

1998 – Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.

1999 –  Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis trecerea Bancorex sub administrare speciala. 1999- România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățămîntului superior în Europa.

2000 – Social-democrata Tarja Kaarina Halonen își preia atributiile de președinte al Republicii Finlanda, fiind prima femeie aleasă în această functie.

2001 – Autoritatile din India au anuntat ca populatia tarii a trecut de un miliard de persoane.

Ajungând la 1.020.000.000 de oameni. India a devenit prima ţară după China, care treacut acest prag. 

2002 – Incepe invazia americana in Afganistan prin declansarea operatiunii “Anaconda” in estul acestei tari.

2002 – În  Spania euro devine monedă oficială, înlocuind moneda naționala  peseta.

2012 – A decedat cantautorul italian Lucio Dalla (n.4 martie 1943 ). Cânta la clarinet si clape.  Dalla a compus in 1986 cantecul de mare succes international “Caruso”, o melodie dedicată celebrului tenor italian Enrico Caruso  și care a fost preluată  în repertoriile  mai multor artiști renumiti  cum ar fi Luciano Pavarotti, Enrique Iglesias, Andrea Bocelli, Lara Fabian.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARTIE  Este prima lună de primăvară si o luna a indragostitilor. In vechime 1 martie semnifica si data începerii noului an agricol.Este numele dat acestei luni de către romani în cinstea zeului razboiului,Marte.Martisor

Povestea martisorului incepe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor si a romanilor, dar traditia este mult mai veche. Se spune ca stramosii nostri purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit – colorat in alb si negru.Banutii erau de aur, argint sau metal obisnuit, indicand cat de bogata sau de saraca era persoana care ii purta. Albul insemna revenirea la viata a naturii si caldura verii, in timp ce negrul semnifica frigul iernii.

Aceste martisoare erau purtate la incheietura mainii sau prinse in piept cu un ac, iar fetele credeau despre ele ca le vor aduce noroc, frumusete si le vor feri de razele arzatoare ale soarelui verii.Cand copacii infloreau, femeile agatau firul de o ramura, iar cu moneda respectiva cumparau cas, pentru ca tot restul anului pielea lor sa fie alba si moale. In timp, rolul de talisman sau obiect purtator de noroc al martisorului s-a transformat in simbol al iubirii. In acelasi timp, si firul negru a devenit rosu.

Sapaturile arheologice au scos la iveala martisoare cu o vechime de peste 8000 de ani! Sub forma unor pietricele de rau, vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat.Culoarea rosie era data de foc, sange si soare – insemnand nasterea si viata, adica femeia. Iar albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zapada rece si pura – semnificand intelepciunea barbatului.

Impletirea snurului arata legatura inseparabila dintre cele doua elemente ale vietii.Traditia banutului este legata, de asemenea, de legenda Babei Dochia, pastorita cu cele sapte cojoace, transformata intr-o stanca.

Se spune ca Dochia a gasit intr-o zi o moneda, a gaurit-o, a legat-o de un snur din fire de lana – albe si negre – impletite, purtand-o la gat in semn de noroc. 

 

 

 

 

 In traditia româneasca, de 1 martie se daruia celor dragi un mic talisman legat cu un snur alb-rosu ori pur si simplu snurul bicolor. Martisorul simbolizeaza venirea primaverii, realuarea unui nou ciclu al naturii odata cu reinvierea Dochiei.

Prima referire la martisor din tratatele folclorice a aparut in lucrarea cercetatorului Iordache Golescu, iar profesorul Simion Florea Marian a reluat ideea în cartea “Sarbatorile la romani“, unde se spune ca de 1 martie copiilor li se lega la mana un bănuț din aur ca sa le poarte noroc și sa fie feriti de vrăji.

Amuleta trebuia purtata 12 zile dupa care era prinsa de ramura unui copac.

Chiar si acum, dăruirea unui martișor persoanei dragi s-a pastrat ca un obicei al romanilor in intreaga  țară.

 CALENDAR CREȘTIN  ORTODOX

Sfânta Muceniță Evdochia

 

 

 

 

Calendar ortodox 2019, 1 martie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Evdochia

Sfanta Mucenita Evdochia era originara din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), si a trait in timpul imparatului Traian. O buna parte a vietii si-a petrecut-o in desfranare, agonisind o avere insemnata.

Schimbarea sa launtrica s-a petrecut in chip minunat, datorita monahului Gherman.

In urma convorbirilor duhovnicesti cu acesta, Evdochia a luat hotararea de a primi Botezul.

Dupa ce a fost botezata de catre Teodot, episcopul cetatii, ea și-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit.

In manastire s-a daruit celei mai aspre vietuiri, in desavarsita ascultare, in posturi, privegheri, si rugaciuni. Nu dupa mult timp, obstea manastirii a cerut-o stareta.

Pentru pocainta sa adanca, Dumnezeu a invrednicit-o cu darul invierii morților.

Cuvioasa a primit moarte muceniceasca, in timpul persecutiei din vremea lui Vincentiu, conducatorul cetatii Heliopolis.

 

Duminică 1 martie este Duminica izgonirii lui Adam din Rai, şi este ultima zi în care se poate consuma carne de către credincioşii ortodocşi. 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

 

 

Bibliografie (surse): Lessignets.com; emaramures.ro; Wikipedia.ro; Istoria md;Today in history; Rador.ro

Publicitate

01/03/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: