CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

4 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

211 – A murit la Eboracum (astazi York, in Anglia), împaratul  roman Septimius Severus,(193–211), fondator al dinastiei Severilor ; (n. 11.04.146).

 

 

 

 

 

 

 

 

362 – Împăratul roman Iulian promulgă un edict in care recunoaşte drepturi egale pentru toate religiile din Imperiul Roman.

Cunoscut sub numele de Iulian Apostatul, acesta a  anulat efectiv edictul unchiului sau, imparatului Constantin, care facuse din creştinism religia oficiala a Imperiului Roman, aducand  înapoi vechile religii ale imperiului. A fost ultimul imparat roman pagan.

 

 

 

 

 

 

VICISTI, GALILAEE !

 

Este o vorbă atribuită împăratului Iulian (331–363), numit Iulian “Apostatul”, care părăsise creştinismul şi încercase să restaureze religia păgână.

Iulian a murit în Mesopotamia, in urma unei  răni primite în cursul unei lupte cu perşii. Avea 31 de ani şi era într-al doilea an al scurtului său principat.

Iulian se arătase neînfricat, izbutise chiar să redreseze situaţia luptei , cînd a fost străpuns de „o lance de cavalerie venită nu se ştie din ce parte“ (Ammianus Marcellinus).

Într-adevăr, nu se ştie până astăzi dacă Flavius Claudius Iulianus a murit de lovitura unei suliţe duşmane sau prin trădarea unui roman (L. Jerphagnon).

Sfîntul Efrem, scriitor sirian, contemporan, însă nu martor ocular, ne încredinţează că Iulian, înainte de a muri, ar fi strigat: „Ai învins, Galileene!“, Galileanul fiind Isus.

După alţi cronicari creştini, împăratul  murind, ar fi invocat cerul spunînd: „Helios, m-ai pierdut!“, Helios fiind  în gîndirea lui, zeul suprem al religiei pe care voia s-o statornicească în imperiu, în locul celei creştine.

Aceste versiuni legendare provin deci din medii creştine ostile acestui nepot al lui Constantin cel Mare care devenise apostat.

În schimb, admiratorii păgâni ai defunctului împărat au încercat să-i împodobească sfârşitul cu o aură socratică.

La douăzeci şi cinci de ani după moartea lui, Ammiamus Marcellinus îl înfăţişează stând de vorbă cu doi filozofi, înainte de moarte, despre soarta sufletului. (Francois Bluche – De la Cezar la Churchill. Vorbe memorabile explicate in contextul lor istoric, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2000, pag. 49.)

 

 

 

 

634 – Fortele musulmane conduse de Yazid ibn Abi Sufyan, inving in batalia de la Dathin  din Gaza (Palestina) armata arabilor crestini.

 

 

 

 

708 – A decedat al 87-lea Papa, Sissinius (n.cca. 650). A condus Biserica Catolica din octombrie  707 până la moartea sa.

 

 

 

Sisinniopapa.Jpeg

 

 

Se știe că era originar din Siria și că tatăl său se numea Ioan.

A fost ales papă probabil în octombrie 707, când era deja bătrân, „deformat” și bolnav de guta,nu se putea ține pe picioare și nici nu se putea hrăni singur. Alegerea sa a fost probabil un compromis de moment determinat de manevrele factorilor politici și militari care sustineau  fiecare un alt candidat

Deși a fost papă numai 4 luni – inclusiv perioada precedentă consacrării , a avut luciditatea și energia necesare începerii pregătirii materialelor (cuptoarele pentru var și cărămidă) în vederea restaurării și consolidării zidurilor Romei, grav ruinate și real expuse atacurilor dușmane, cum au dovedit-o evenimentele sub pontificatul papeiIoan al VI- lea.

Lucrările de restaurare a zidurilor Romei s-au curmat odată cu moartea sa. A fost înmormântat în cripta papilor din Vatican.

 

 

 

1169 –  Un puternic cutremur   a lovit coasta Mării Ionice din Sicilia, provocând nari pagube materiale si zeci de mii de morti, în special în Catania. 

 

1526 – Are loc campania lui Ștefan IV-lea (Ştefăniţă-vodă), domn al Moldovei, în Muntenia. Oastea moldoveană pradă începînd din 5 februarie 1526 pînă la Tîrguşor fără vre-o împotrivire armată munteană. Domnitorul Munteniei, Radu de la Afumaţi, este constrîns să-i predea pe boierii moldoveni pribegi, care sunt executaţi.

Ștefăniță-vodă revine cu bine în Moldova din campania sa din Muntenia, pe data de 20 septembrie 1526.

 

Ștefan IV-lea (Ștefan cel Tînăr, Ștefăniță-vodă), domn al Moldovei 1517-1527

 Ștefan IV-lea (Ștefan cel Tînăr, Ștefăniță-vodă), domn al Moldovei 1517-1527

 

Ștefan IV-lea cunoscut în cronici și ca Ștefan cel Tînăr, este feciorul lui Bogdan III-lea și nepotul lui Ștefan cel Mare al Moldovei. Ștefan cel Tînăr vine la domnia Moldovei după moartea tatălui său Bogdan III-lea și fu miruit domn de mitropolitul Theoctist la Suceava.

In  1518, Ștefăniță încheie un tratat cu polonezii, tratat care era potrivnic turcilor.

Ulterior el a stricat relațiile cu polonezii fiind ofensat de Sigismund, care a refuzat să-i dea una din fete de soție. La 8 august 1518, Ștefan cel Tînăr oprește invazia tătarilor de peste Nistru, repurtînd o victorie strălucită.

La 15 septembrie 1521, domnitorul, îl execută la cetatea Hîrlău, pentru viclenie, pe hatmanul Luca Arbore (conducătorul Divanului pe timpul cînd domnul Ștefan IV-lea era minor) și pe feciorii acestuia.

Urmează un complot nereușit a boierilor moldoveni împotriva domnitorilui, după executarea lui Arbore, complot generat de frica răzbunare a domnitorului pe boieri. Complotul se soldează cu fuga din țară a mulor boieri și cu decapitarea rebelilor reținuți la tîrgul Roman.

Ștefan cel Tînăr atacă și înfrînge o armata turcescă condusa de Tassa-pasa ce se refugiase în Moldova, respinsă fiind de polonezi și ia o prada bogată.

Din cauza semeției lui, bunele relatii cu polonezii nu au mai putut fi restabilite.

Din acest motiv, se crede că nobilii de la curtea poloneză, care se temeau că Ștefăniță s-ar putea alia cu turcii, au pus-o pe însăși soția lui să-l otrăvească, la 14 ianuarie 1527. Ștefan cel Tînăr moare la Hotin și este înmormîntat la Mănăstirea Putna.

 

 

 

1544 – Filip Moldoveanul a tiparit, la Sibiu, “Catehismul romanesc”.In 1550 a tiparit de asemenea  la Sibiu, Tetravanghelul romano-slavon.

 

 

 

 

1688 –  S-a nascut Pierre Carlet de Chambain de Marivaux, dramaturg francez; (d.12 februarie 1763).

 

 

 

 

 

 

1746 – S-a nascut  Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenţă naţională al poporului polonez; (d.15.10.1817).

 

 

 

 

 

Andrzej Tadeusz Bonawentura Kosciuszko este  erou național în Polonia si Lituania.El a condus revolta  din 1794  împotriva Imperiului Rus  și a Prusiei, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate Naționale.

Înainte de a comanda Revolta din 1794, el a luptat cu grad de colonel in Razboiul de Independenta a l Statelor Unite. În 1783, a fost ridicat de  Congresul Continental american, la rangul de general de brigada și a devenit cetățean  al Statelor Unite.

 

 

1769 – In Marea Britanie se introduce pedepsa cu moartea pentru distrugerea instalatiilor industriale.

 

 

1758 – Este fondat orasul Macapá, capitala statului Amapá  din nordul  Braziliei.

 

 

 

1789 –  George Washington a fost ales, de catre Colegiul Electoral american, primul presedinte al SUA.

 

 

  

 

 

1794 – In Franţa este  abolita  sclavia.

 Sub presiunea revoltei sclavilor negri din Guadelupa, Convenţia a emis un decret pentru abolirea sclaviei. Aceasta măsura a fost de scurtă durată, pentru ca în 1802 Napoleon a restaurat sclavia şi a trebuit sa se astepte pana la 18 aprilie 1848, momentul in care aceasta a fost definitiv abolită.

 

 

 

 

1809 – S-a nascut poetul Vasile Cârlova (m.18 septembrie 1831).

 

 

 

 

 

 

1849 – A incetat din viata Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai inceputurilor literaturii romane, a carui lirica este, aproape in intregime, erotica;(n.14.10.1777).

 

 

 

 

 

 

 

 

1857 –  Caimacamul Moldovei Teodor Balş semnează la Iaşi o proclamaţie către locuitorii din sudul Basarabiei ţariste care revenise la Moldova in urma infrangerii Rusiei in  Razboiul Crimeei , prin care-i asigură de respectarea drepturilor şi privilegiilor lor.

 

 

1859 – In Egipt este descoperit Codex Sinaiticus.

 

 

 

Un fragment necunoscut din Biblie, descoperit intr-o manastire egipteana

Codexul este un  manuscris scris în secolul al 4-lea  pe pergament, considerat a fi unul dintre cele mai bune texte grecești ale Noului Testament.

 

 

 

 

 

1861 – In orasul Montgomery din  Alabama, delegatiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Louisiana, Georgia şi Texas proclamă secesiunea şi creează Confederaţia Statelor din Sud (căreia în aprilie şi mai i se mai alătură Virginia, Carolina de Nord, Arkansas, Tennessee). Este inceputul secesiunii si a razboiului care a urmat intre statele  din Nord si  si cele din Sud.

 

 

 

1871 – S-a nascut Friedrich Ebert, primul preşedinte social-democrat al Republicii de la Weimar din Germania (1919 – 1925); (d.28 februarie 1925).

 

 

 

 

 

1872 – S-a nascut cunoscutul pictor român Octav Băncilă;(d. 3.04.1944).

 

 

 

 

 

 

1900 – S-a nascut poetul francez Jacques Prevert; (m. 11 aprilie 1977).

Jacques Prévert nu a fost doar un mare poet, ci  de asemenea, scenarist şi textier.Temele abordate de el sunt destinate  unui  public larg si abordeaza  temele justiţiei, libertatii şi fericirii.A scris numeroase piese de teatru scurt, poezii, cântece. De asemenea, el a scris în colaborare cu fratele său Pierre, mai multe scenarii de film.

 

 

 

1902 – S-a nascut aviatorul Charles A. Lindberg ,cel care la data de 20-21 mai 1927, a realizat primul zbor fara escala de la New York la Paris, deasupra oceanului Atlantic; (m. 26 august 1974).

 

 

 

 

 

 

 

 

1906 – S-a nascut astronomul american Clyde W. Tombaugh; a descoperit, în 1930, planeta Pluto; (d.17.01.1997).

 

 

 

 

 

 

1906 – S-a nascut Nicolae Georgescu-Roegen, economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române; a emigrat în SUA; (d.30.10.1994).

 

 

 

 

 

1909 – Are loc, pe scena Teatrului National din Bucuresti, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea.

 

 

 

 

 

1922 –  Se semneaza Tratatul chino-japonez, prin care Chinei îi este retrocedat Shandun-ul.

 

 

 

1928 – A murit Hendrik Lorentz, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel; (n. 18.07.1853).

 

 

 

 

 

1929 – S-a nascut pictorul român  Constantin Piliuţă ; (d.03.05.2003).

 

 

 

 

 

1931  – S-a nascut  Isabella Martinez de Peron.

 

 

 

 

 

 

 A fost   a treia soţie a preşedintelui Juan Perón (intre anii 1961-1974) si al 41-lea   presedinte al  Argentinei (1974-1976).

 

 

 

1932 – Se deschid Jocurile Olimpice de iarna de la Lake Placid.

Preşedintele S.U.A. Franklin Delano Roosevelt  deschide a treia editie a Jocurilor Olimpice de Iarna la  Lake Placid, în nordul statului New York, la poalele Muntilor Adirondack. Au fost reprezentate doar 17 naţiuni fiind prezenti  numai 306 sportivi.

 

 

 

 

1933 – Este promulgată legea pentru autorizarea stării de asediu în România,In baza acestei legi guvernul Romaniei este autorizat sa decreteze in orice moment crede de cuviinta, pe o perioada de cel mult sase luni,starea de asediu totala sau partiala.

 

 

 

1934 – Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește la Engelberg in Elvetia  titlul de campion mondial. Sportivilor li s-a decernat “Premiul național pentru sport”.

 

 

 

1941 – A decedat David Emmanuel, matematician român; (n. 31.01.1854) .

 

 

 

 

 

1941 – S-a nascut actorul român Şerban Cantacuzino. A fost un descendent al domnitorului Tarii Romanesti, Serban Cantacuzino, cel  care  în perioada 1678-1688 care a luptat la Viena  împotriva otomanilor, a publicat Biblia de la Bucuresti  și a introdus cultura porumbului  pe teritoriul României de astăzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Născut in  Bucureşti,  într-o familie nobilă, tatăl său fiind medicul, producătorul, scenaristul, regizorul şi criticul de film, Ion Cantacuzino, Şerban Cantacuzino  a debutat  alături de bunica sa, actriţa Maria Filotti în  piesa „Prinţ şi cerşetor”, la vârsta de 11 ani, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

S-a mutat la Paris, Franța, în 1990 unde a decedat a murit la Paris în ziua de 4 iulie 2011, la vârsta de 70 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

 

 

 

 

1945 – Au inceput lucrarile Conferintei de la Ialta (Crimeea), in cadrul careia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice.

 

 

Foto: Churchill, Roosevelt si Stalin  la Ialta

 

Conferinta de la Ialta este asociata cu impartirea sferelor de influenta intre marile puteri.

 

 

 

 

1948 – Ceylonul (redenumit mai târziu Sri Lanka), devine stat independent în cadrul  Commonwealth-ului   britanic.

 

 

 

 

1948 – Se incheie  “Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic”, prin care este consacrata satelizarea României de către URSS.

 

 

 

 

1959 –  S-a nascut la Bucuresti, Monica Luisa Macovei, politician roman, fost ministru al justitiei .

 

 

 

 

 

1961 – Începutul luptei armate de eliberare a Angolei de sub dominaţia colonială portugheză, condusă de Mişcarea Populară pentru Eliberarea Angolei – MPLA.

 

 

 

1962 – A decedat  graficianul roman Aurel Jiquidi; (n.25.10.1896).

 

 

 

 

 

 

1967 – A început construcţia primei autostrăzi din Romania, pe distanta Bucureşti-Piteşti.

 

 

 

 

 

 

1970 – A fost publicat romanul  de mare succes international  “Love Story”, al scriitorului american Erich Segal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974 – A murit matematicianul indian Satyendra Nath Bose; (n. 01.01.1894).

 

 

 

 

 

 

1975 – S-a nascut  actriţa şi cântăreaţa australiană de succes, Natalie Imbruglia.

 

 

 

 

 

 

 

1976 -Se deschide a XII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Innsbruck, Austria.

 

 

 

 

 

 

2001 – A incetat din viata compozitorul francez de origine romana, Iannis Xenakis. El si-a pus amprenta asupra muzicii contemporane prin folosirea in special a efectelor electronice si a teoriilor matematice. (n. 29 mai 1922).

 

 

 

https://i0.wp.com/www.mlahanas.de/Greeks/NewMusic/IannisXenakis.jpg

 

 

Născut în Braila , în Romania , la vârsta de 10 ani s-a mutat cu familia sa in Grecia , unde a început mai târziu, studii  de arhitectura si inginerie  la Atena.

Si-a întrerupt studiile în 1941 , din cauza  invaziei tarii sale de catre nazisti.

El a facut  parte din Rezistenta și în prima fază a razboiului civil  din Grecia ca membru al societății de Lord Byron a elevilor ” si a Armatei de eliberare a poporului grec ΕΛΑΣ. În 1945 a fost rănit în față , leziunile  provocamdu-i  pierderea unui ochi .

In  1946 a reușit să termine studiile și să obțină titlul de inginer, insa  ca urmare a activităților sale politice  fiind  persecutat si amenintat,a decis să emigreze ilegal   in Franta prin Italia in anul 1947, fiind condamnat la moarte in contumacie. Sentința  fiind ulterior  comutată la zece ani de închisoare în 1951, și  anulata 23 ani mai târziu, după căderea regimului coloneilor,în 1974. 

Deși a imigrat ilegal în Paris, Xenakis reusit sa gaseasca un loc de muncă la  studioul de arhitectura al marelui arhitect Le Corbusier, unde  a lucrat ca asistent ,reusind  rapid  să colaboreze cu Le Corbusier pe proiecte arhitectonice majore.În  timp ce lucra pentru Le Corbusier, Xenakis a studiat armonie,contrapunct, și compozitie. A muncit mult și greu, adesea tarziu în noapte, și a căutat îndrumare de la un număr de cadre didactice, printre care Nadia Boulanger  si Artur Honneger , a cărui reacție la muzică Xenakis a fost entuziasmata.

 

 

 

 

2003 – In urma destramarii Iugoslaviei, Parlamentul a proclamat oficial naşterea noului stat Serbia-Muntenegru. Concomitent a fost votată şi noua Constituţie.

 

 

 

2004 – Tenismanul elveţian Roger Federer devine Numărul 1 Mondial, după ce câştigă turneul de Mare Şlem Australian Open, după ce l-a învins în finală pe rusul Marat Safin cu scorul de 7-6(3); 6-4; 6-2 .

 

 

 

 

 

 

2004 – Este creat Facebook, un  site web de tip rețea de socializare din Internet, conceput de către Mark Zuckerberg în anul 2004,pentru a oferi posibilitatea internautilor sa  contacteze  persoane apropiate, dar și persoane încă necunoscute.

 

 

 

We did it.

 

 

În acest moment Facebook este una dintre cele mai răspândite rețele sociale din lume, fiind apreciat a fi al doilea sit social mondial, după Google.com

 

 

 

 

 

 

Ziua de 4 februarie este  in Sri Lanka ( fosta colonie britanica Ceylon) – Ziua naţională – Aniversarea proclamării independenţei (1948).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Calendar crestin ortodox

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Isidor Pelusiotul

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Isidor Pelusiotul 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfintii care s-au nevoit in Egipt. Nascut in anul 360, Isidor era ruda cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei si cu Sfantul Chiril al Alexandriei. Viata monahiceasca a imbracat-o inca de tanar in muntele Pelusion, in vremea imparatului Teodosie cel Mic.

Toti istoricii vremii marturisesc cu putere despre viata sfanta si intelepciunea cu care a fost daruit Sfantul Isidor. De la el de altfel ne-au ramas multe cuvinte folositoare, indeosebi sub forma scrisorilor sale.

Poate una dintre cele mai celebre ziceri ale sale o gasim in Patericul egiptean: “Viata fara cuvant e mai buna decat cuvantul fara viata. Caci ea si tacand e folositoare; cuvantul si strigand supara. Daca se intalnesc cuvantul si viata, desavarsesc un simbol al intregii filosofii”.

Acest sfant mai invata ca  “De este in cineva gand smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gandul smerit, apoi si faptele bune cele luminoase, se intuneca si cele mari se micsoreaza. Drept aceea, de voieste cineva sa-si arate faptele sale bune, sa nu le socoteasca mari, caci atunci mari se vor afla”.

Sfantul cuvios Isidor Pelusiotul a trecut la Domnul undeva intre anii 435 si 440, admirat de toti si cinstit ca sfant inca din timpul vietii.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Nicolae Marturisitorul Studitul;
– Sfantului Sfintitului Mucenic Avramie, episcopul Arvilului (Persia);
– Sfantului Mucenic Teoctist;
– Sfantului Cuvios Ioan din Irinopole;
– Sfantului Cuvios Iasim, facatorul de minuni;
– Sfantului Mucenic Iosif de la Halep.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. lessignets.com;

  5. Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei.;

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Istoria md.;

  8. Wikipedia

Publicitate

04/02/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: