CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 IANUARIE. VIDEO


 

30 ianuarie, istoricul zilei

58 i.I.Hr.: S-a nascut Livia Drusilla, (d. 29 septembrie 28 d.I.Hr.), soția  imparatului roman Augustus.

 

Livia Drusilla

A fost mama împăratului Tiberius, bunica împăratului Claudius, stră-bunica împăratului Caligula si stră-stră-bunica împăratului Nero.

A fost  zeificata de Claudius,  primind titlul de Augusta. 

 

 

 

133 : S-a nascut  imparatul roman Didius Iulian ( Marcus Didius Severus Iulian Augustus.

Dupa alte surse s-ar fi  nascut pe 2 februarie 137. Iulian a urcat pe tron la 28 martie 193 dupa ce a cumparat sprijinul Garzii Pretoriene , care l-a asasinat pe predecesorul sau Pertinax. Iulian a fost ucis  de un soldat în a treia lună a domniei sale (1 iunie 193).

Succesorul său, Septimius Severus  a  supus Garda Pretoriana  și i-a executat de soldații care l-au ucis pe  Pertinax. Potrivit lui, Cassius Dio care a trăit în Roma în acele timpuri, ultimele cuvinte ale Iulian au fost: “Dar ce rău am făcut? Pe cine am omorât?”

 

680 : A decedat Sfânta  Balthild de Ascania ( n.în jurul 626), de asemenea numita Bathilda, Baudour, sau Bauthieult,  soția și regina Clovis II, regele Burgundiei și Neustriei (639-658).

 

 

Saint Balthild Ascania

 

Bathilde a interzis vânzarea de sclavi creștini pe piețele straine.

În plus,  a denunțat  principiul impozitului plătit pe numărul de persoane din gospodărie, care a avut uneori ca efect faptul că noii nascuti erau  lăsati de parinti  să moară.Nu se cunosc cauzele care au determinat-o sa paraseasca puterea.

S-a retras  la mănăstirea din Chelles fondata de ea.Bathilde a fost canonizata in secolul al X– lea   de papa Nicolae al II- lea. 

1018 : Se incheie Pacea de la Bautzen (sau Pacea de Budziszyn) ,un tratat încheiat între imparatul Henric al II-lea al Imperiului Romano-german si  regele Boleslaw I Chrobry al Poloniei, prin care s-au încheiat o serie de razboaie polono-germane pentru controlul Lusatiei, Boemiei,Moraviei si Slovaciei. 
 

 
 
 
 1561: A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.
 

 1592: Este ales  papa Clement al-VIII-lea.

Clement VIII pe numele său de botez Aldobrandini Ippolito s-a născut în Fano la 24 februarie 1536 şi a murit la Roma pe 3 martie 1605.

 Fabrizio Santafede - Pope Clement VIII blessing Carmelite Nuns

Fabrizio Santafede- Papa Clement al VIII-lea binecuvantand calugaritele carmelite.

 A  fost Papa  al Romei între anii 1592 și 1605. Era fiul unui vestit jurist și la rândul lui tot jurist bisericesc. Era credincios și ducea o viață modestă.

 

Foto: Giordano Bruno

In timpul pontificatului său va fi judecat, condamnat ca eretic şi ars pe rug, Giordano Bruno.

1621:  S-a născut Gheorghe Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei.

1648: Razboiul de optzeci de ani – se semnează Tratatul de la Münster și Osnabrück care duce la sfârșitul conflictului dintre  Tarile de Jos și Spania.

1649: Moare decapitat regele Carol I Stuart al Angliei; (n.19 noiembrie 1600) .

 

File:King Charles I by Antoon van Dyck.jpg

Regele Charles I-Portret de Anthony van Dyck

După moartea fratelui său mai mare, Henry Stuart devine rege. Pe timpul domniei sale este confruntat cu un război civil, fiind  decapitat. Anglia e condusa de Oliver Cromwell, care instaureaza o dictatură personală.

 

1661: Cadavrul lui Oliver Cromwell este  spanzurat, la doi ani dupa moartea sa.


După decapitarea lui Carol I al Angliei, Cromwell devine Lord Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei în 1653,impunand un fel de despotism puritan şi un regim auster in tara, domnind ca suveran absolut.

Cromwell a murit la Londra pe 3 septembrie 1658.
Fiul regelui decapitat,Carol al II-lea, s-a  întors la Londra şi a fost încoronat pe 23 aprilie 1661.

Pentru a răzbuna moartea tatălui său, el a exhumat corpul lui Cromwell si l-a executat demonstrativ prin spanzurare post-mortem in ziua de 30 ianuarie, la  aniversarea executării tatalui sau, regele  Carol I.

Trupul lui Cromwell a fost aruncat într-o groapă,iar capul a stat infipt pe un stâlp în faţa Westminster Abbey până în 1685.

1695: Constantin Brîncoveanu, domnul Munteniei, primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de principe al Imperiului.

Constantin Brîncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714)

Constantin Brîncoveanu, domn al Munteniei (1688-1714)

La 30 ianuarie 1695  Constantin Brîncoveanu (n.1654 – d.1714), domn al Munteniei (1688-1714), primeşte ca recompensă pentru serviciile făcute Curţii din Viena, titlul de”principe al Imperiului “.

Constantin Brîncoveanu a fost adus la tronul Munteniei de marea boierime, fiind nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino. Domnitorul a întreprins intense acțiuni politice și diplomatice pentru stăvilirea expansiunii țariste și otomane.

Folosind o politică abilă, s-a menținut la domnie timp de 26 de ani. Fiscalitatea excesivă din timpul domniei lui, determinată și de cererile mereu sporite ale Porții otomane, a îngreunat viața țăranilor și tîrgoveților.

Constantin Brîncoveanu a dus o politică externă șovăitoare. In timpul războiului ruso-turc din 1710-1711, el a adoptat o atitudine de expectativă.

Învinuit de trădare de către turci, a fost omorît la Constantinopol îndata de  15/26 august 1714, împreună cu ginerele și cei patru fii ai săi.

 1703 : Cei patruzeci și șapte de cavaleri ronin japonezi, sub comanda lui Oishi Yoshio, răzbuna moartea maestrului lor.

Răzbunarea celor patruzeci și șapte de ronini (denumiți și cei patruzeci și șapte de samurai, vendeta Akō, sau incidentul Genroku Akō) a avut loc în Japonia la începutul secolului al XVIII-lea.

Atacul asupra  portii principale a palatului de Kira. Ohotaka Genjo unul dintre roninii  tineri, sparge poarta principala.

Povestea a fost descrisă de un cercetător japonez ca fiind o  „legenda națională” a Japoniei care relatează cel mai celebru caz care a implicat  codul de onoare al samurailor, bushidō.

Legenda vorbește de un grup de samurai care au rămas fără stăpân (devenind ronini) după ce al lor daimyo (stăpân feudal) a fost obligat să comită seppuku (sinucidere rituală), pentru atacarea unui oficial judecătoresc pe nume Kira Yoshinaka.

Roninii i-au răzbunat onoarea stăpânului lor după ce au așteptat și au plănuit cu răbdare uciderea lui Kira timp de peste un an.

La rândul lor, roninii au fost și ei obligați să facă seppuku pentru uciderea lui Kira.

Foto: Mormintele din 47 ronini din templul Sengakuji în Tokyo

Această legendă a fost popularizată în cultura japoneză ca fiind exemplul emblematic de loialitate, sacrificiu, perseverență și onoare, pe care toți oamenii trebuie să le păstreze în viața de zi cu zi.

 Povestea a fost popularizată în numeroase piese de teatru, inclusiv în bunraku și kabuki; din cauza cenzurii existente în timpul shogunatului din era Genroku, când se interzicea relatarea evenimentelor de actualitate, numele au fost schimbate.

Chūshingura a fost scrisă cu aproximativ 50 de ani după desfășurarea evenimentelor, și numeroase dovezi documentare ale evenimentelor, dinainte de Chūshingura s-au păstrat.

Cenzura shogunilor a fost relaxată 75 de ani mai târziu, când istoricul Isaac Titsingh a documentat pentru prima oară povestea celor 47 de ronin ca fiind unul dintre evenimentele semnificative ale epocii Genroku.

Popularitatea poveștii a ramas ridicata pana in zilele noastrea. Cu zece producții de televiziune doar în anii 1997–2007, Chūshingura este printre cele mai cunoscute povești din Japonia.

1730: A murit tarul Petru al II-lea al Rusiei; (n.1715). A fost singurul fiu al Țareviciului Alexei Petrovici (fiu al țarului Petru I al Rusiei și al primei lui soții, Eudoxia Lopukhina) și al Prințesei Charlotte (fiica Ducelui Louis Rudolph de Brunswick-Lüneburg și cumnată a lui Carol Quintul).

Peter II

De asemenea, a fost singurul nepot pe linie masculină a lui Petru cel Mare. A devenit țar la vârsta de 11 ani, in anul 1727.

A mutat Curtea la Moscova, care a redevenit capitală. S-a logodit cu Ecaterina, fiica lui Alexei Dolgoruky ,dar în ianuarie 1730, Petru a murit de variola, chiar în ziua în care urma să se căsătorească (19 ianuarie (s.v)/30 ianuarie s.n). A fost înmormântat în Kremlin.

Odata cu moartea lui Petru, linia de sex masculin directă a dinastiei Romanovilor s-a încheiat. El a fost urmat pe tron de Anna Ivanovna , fiica lui Petru cel Mare.

1820:  Edward Bransfield  descopera nordul continentului  Antarctica.

Necunoscut de Bransfield, cu două zile mai devreme, pe 28 ianuarie 1820  exploratorul rus  Fabian Gottlieb von Bellingshausen a descoperit  un țărm de gheață al Estului  Antarcticei.

Pe baza acestei observatii șia  coordonatelor  consemnate în jurnalul său de bord, Bellingshausen a fost creditat de unii istorici (de exemplu, istoricul britanic polar AGE Jones), cu descoperirea continentului.

Bransfield făcuse o notă în jurnal sau referitoare la  doi „munti inalti, acoperit cu zăpadă”, iar  unul dintre acestia a fost numit ulterior în onoarea sa, Mount Bransfield de catre exploratorul polar francez Dumont D’Urville .

 1847: Oraşul “Yerba Buena” din California este redenumit “San Francisco”.

  

 

1882:  Se naşte Franklin D. Roosevelt viitorul presedinte al S.U.A.

 A fost cel de-al 32-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii intre anii 1933 – 1945. Este singurul presedinte american ales de patru ori (numărul de mandate este în prezent limitat la doua ).

Roosevelt a condus tara in lupta împotriva Marii Depresiuni, prin punerea în aplicare politicii “New Deal” si in timpul celui de-al oilea razboi mondial.

Criticat şi admirat, el a lasat o puternica amprentă asupra istoriei ţării sale şi in general asupra istoriei lumii.A murit în 1945.

  1885: S-a nascut  cardinalul român unit, Iuliu Hossu ; (d. 28 mai  1970). A fost episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla cardinal, membru de onoare (din 1945) al Academiei Române.

Cardinal Iuliu Hossu

La 1 octombrie 1948, a dat un Decret de Excomunicare (ipso facto) a participanților la Adunarea de la Cluj, a celor 37 de preoți greco-catolici care urmau să hotărască ruperea credincioșilor greco-catolici români de Biserica Romei, la ordinul lui Stalin și al slugilor sale din România ( de fapt au semnat doar 36 de preoți dintre cei participanți).

Atât autoritățile comuniste cât și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal.

Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet.

În anul 1955, a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții.

 La 28 aprilie 1969, a fost creat cardinal in pectore de către Papa Paul al VI-lea deoarece, din cauza regimului comunist din acea vreme, o astfel de titulatură, făcută publică, i-ar fi adus și mai multe neajunsuri.

La 5 martie 1973, Papa a dezvăluit acest fapt, că episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, dr. Iuliu Hossu, a fost creat cardinal, la ceva timp după decesul ierarhului român.

1889: Tragedia de la Mayerling.

Într-o cabană de vânătoare de la Mayerling, la sud de Viena, au fost găsit corpurile neinsufletite ale  arhiducelui Rudolf mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar,in varsta de 31 de ani, si al amantei sale, baroneasa Maria Vetsera, în vârstă de 17 ani.


File:Mayerling10.jpg

Printul Rudolf de Austria  

File:MayerlingVetsera.jpg
Maria Vetsera

Cei doi îndrăgostiţi s-au sinucis. Rudolf, era fiul împăratului Franz Joseph şi al printesei Elizabeth (“Sissi”). O boală venerică gravă ii afectase foarte mult starea de sănătate, in ultimii sai ani de viata.

http://www.linternaute.com/histoire/jour/30/1/a/1/1/index.shtml

1892: S-a născut la Barlad, omul politic roman Grigore Gafencu; (d. 30 ianuarie 1957, Paris).

 

1894: S-a nascut tarul Boris al- III- lea al Bulgariei; (d. 1943).

 1902: Se semneaza la Londra primul tratat de alianta anglo-japonez.

Tratatul  recunoștea interesele japoneze în Coreea, fără a crea obligatii Marii Britanii în cazul unui conflict ruso-japonez.

1925: Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Constantin al VI-lea, este exilat in Grecia de guvernul republican turc.

Constantin VI (n. 1859 – 28 noiembrie 1930) a fost Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 17 decembrie 1924, până la 30 ianuarie 1925, pentru 43 de zile.

1927: S-a nascut omul politic suedez Olof Palme. A murit asasinat de persoane ramase neidentificate, in anul 1986.

My Photos by Olof Palme

1931: S-a nascut actorul american Gene Hackman.

1933: Hitler este numit Cancelar. Este inceputul dictaturii acestuia in Germania.

Adolf Hitler

1937: S-a nascut actrita britanica Vanessa Redgrave.

1943: Generalul  Friedrich von Paulus, comandantul trupelor germane de la Stalingrad, este ridicat de Hitler la rangul de maresal.

Hitler l-a avansat pe generalul von  Paulus la gradul de feldmareșal, în condițiile în care pentru Armata a 6-a germana nu mai exista nici o șansă de scăpare.

Cum de-a lungul istoriei militare germane niciun feldmareșal nu se predase niciodată sau nu fusese capturat în viață, semnificația înaintării în grad era clară: dacă Paulus s-ar fi predat sau nu s-ar fi sinucis, ar fi devenit o rușine pentru armata germană.

În ciuda unor asemenea consecințe și spre dezgustul lui Hitler, Paulus s-a predat cu restul de armată din subordinea sa , impreuna cu 90 de mii de soldati si 22 de generali.

Vorbind în fața membrilor Marelui Stat Major, Hitler a declarat:

„Ce mă doare cel mai mult este faptul că totuși l-am avansat la gradul de feldmareșal. Am vrut să-i dau această satisfacție finală… Un asemenea om murdărește în ultimul moment eroismul atâtor mulți alții. El ar fi putut să se elibereze de toată amărăciunea și să treacă în eternitate și nemurire națională, dar a preferat să se ducă la Moscova”.

 1945: Cel mai mare dezastru maritim din istorie.

Nava Wilhelm Gustloff a fost torpilata. Un submarin sovietic a torpilat vasul  Wilhelm Gustloff plin  cu refugiaţi germani care fugeau din fata armatelor sovietice care  avansau în Prusia Orientala şi Pomerania.

Circa  9.500 de persoane, inclusiv 4000 de copii, au pierit inecati sau inghetati în Marea Baltică, în urma scufundarii vasului.

Capitanul submarinului sovietic se numea Marinescu si era de origine romana, iar sovieticii l-au onorat cu numeroase distinctii si i-au inaltat doua monumente. A murit alcoolic in 1963.

http://www.militaryhistoryonline.com/wwii/articles/wilhelmgustloff.aspx

1948: Este asasinat Mahatma Gandhi.

 “Tatăl naţiunii indiene”, Mahatma Gandhi a fost ucis cu trei gloanţe de un extremist hindus, in timpul unui serviciu de religios.Gandhi era criticat ca fiind prea tolerant fata de musulmanii din India.
Mohandas Karamchand Gandhi, (Mahatma Gandhi inseamna “Suflet mare”), a condus miscarea de rezsistenta pasiva a indienilor fata de ocupantii britanici.

Două milioane de indieni au participat la înmormântarea lui.

http://www.linternaute.com/histoire/jour/30/1/a/1/1/index.shtml

1948: La St. Moritz se desfasoara primele Jocuri Olimpice de iarna, dupa o pauza de 12 ani, datorata razboiului mondial.

Au participat 669 sportivi (77 femei, 592 barbati) din 28 de tari. Japonia si Germania nu au fost reprezentate.

Fotografii şi articole pe aceasta tema, aici:
Comitetul Olimpic International – Jocurile Olimpice

1951: S-a nascut nuzicianul britanic Phil Collins.

Phil Collins Picture Gallery

1962: S-a nascut Abdullah al II-lea, regele Iordaniei.

Abdullah al-II-lea s-a născut  la 30 ianuarie 1962 în capitala tarii, Amman si  este regele Iordaniei din 7 februarie 1999, când i-a succedat la tron tatălui său Regele Hussein.

1972: „Bloody Sunday”(Duminica Sângeroasă) – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

Un marş al catolicilor pentru drepturile civile ale catolicilor s-a incheiat cu o tragedie.

13 manifestanţi au căzut ucisi de  gloanţele armatei britanice.

1990:  Se deschide  un restaurant  McDonald  la Moscova.

McDonalds in Russia 1

McDonald’s a deschis primul său restaurant  în Uniunea Sovietică.
Aproximativ 15.000 de persoane au aşteaptat cu răbdare să mănânce un Big Mac.

1995: Lucrătorii de la National Institutes of Health  din SUA, anunta succesul unor studii clinice in testarea primului tratament preventiv pentru Anemia falciformă, (sicklemia sau drepanocitoza), o maladie ereditară autozomal recesivă, caracterizată printr-o formă anormală a hematiilor, acestea având o formă de seceră (sickle), în loc de disc biconcav. Această formă scade flexibilitatea hematiilor, rezultând astfel un risc crescut de complicații.  Speranța de viață pentru indivizii bolnavi este mai mică.

În 1994, în SUA, speranța medie de viață a persoanelor cu această maladie a fost în jur de 42 de ani la bărbați, și 48 de ani la femei, dar astăzi, datorită unei gestionări mai bune a bolii, pacienții pot trăi până la 50 de ani sau mai mult. În Marea Britanie, speranța de viață este estimată la 53-60 de ani

Siclemia apare mai frecvent la persoanele din regiunile tropicale și sub-tropicale, unde malaria este comună. O treime din populația din Africa sub-sahariană prezintă gena, deoarece în zonele în care malaria este des întâlnită, prezența genei este benefică: astfel, oamenii care au doar una din cele două alele ale genei, deși nu devin imuni la malarie, sunt mult mai toleranți la infecție, prezentând simptome mai puțin severe, și având o mortalitate mult mai mică, atunci când sunt infectați.

Prevalența bolii în Statele Unite este de aproximativ 1 la 5.000, afectând în special indivizii de origine africană.

2004: Un canibal este condamnat in Germania…

 Armin Meiwes in varsta de 42 de ani, a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare, pentru ca a ucis si mancat un barbat care s-a oferit voluntar.

 Bernd Juergen Brandes and Armin Meiwes

Victima si asasinul ei : Bernd Brandes si Armin MeiwesVictima: inginerul Bernd Brandes a fost dispus sa se lase mancat.

2007: Este lansat pe piata Sistemul de operare Windows Vista.

Noul sistem de operare Microsoft Windows Vista, este de atunci disponibil pentru publicul larg.

Logo of Windows Vista

Produsul a fost lansat în România la 1 februarie 2007 de către co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, în cadrul ceremoniei de deschidere a Centrului Global de Suport Tehnic de la București. Inițial disponibil doar în versiunea engleză, varianta în română a ieșit pe piață la 20 iunie 2007 și este disponibilă spre vânzare în toate edițiile și pe toate canalele de vânzare, în România și Republica Moldova.

Pentru Republica Moldova este disponibilă spre vânzare și ediția Starter în limba română, un produs destinat piețelor în curs de dezvoltare.

Cu aceeași ocazie a vizitei lui Gates, au fost lansate pe piața din România și sistemul Microsoft Office System 2007 (disponibil în română) și serverul de comunicație Exchange Server 2007.

2008: A murit marele scriitor roman Vintilă Corbul.

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/01/20080305190745vintilacorbul1.jpg?w=350&h=275

 

Vintilă Corbul s-a  născut la  26 mai  1916 in Bucuresti si a părăsit ilegal România în 1979, în plină glorie, ajutat de fostul ministru de externe  Stefan Andrei.

Printre scrierile sale de mare succes se numara  : “Idolii de aur – Dinastia Sunderland-Beauclair”, “Caderea Constantinopolului”.

 2014 : A decedat populara realizatoare TV.Marioara Murărescu; (n.1 octombrie  1947)

 A fost o realizatoare consacrată de programe folclorice, fiind cunoscută în special ca realizatoare a emisiunii TV ” Tezaur folcloric”.

 

 

Calendar crestin ortodox

Sfintii Trei Ierarhi

Sfintii Trei Ierarhi

Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi pe care ii serbam pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur.

Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan ne arata modul in care sfintii conlucreaza – cu Dumnezeu si intre ei -, asa cum si noi trebuie sa ne unim, in cuvant si in lucrare:

“Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi.

Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem.”

In urma acestei vedenii, Sfantul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea comuna a celor Trei Ierarhi, stingandu-se astfel si disputele din capitala, lumea unindu-se in sarbatorirea impreuna a Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfantului Grigorie Teologul si a Sfantului Ioan Gura de Aur.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a  Sfintilor Trei Ierarhiprin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=LlUT9iMDXf8

Bibliografie (surse):

Acad. Dan Berindei, Istoria românilor,  cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;Crestin Ortodox.ro ; Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric; lessignets.com ; wikipedia.org;

 

 

Publicitate

30/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: