O ISTORIE A ZILEI DE 28 IANUARIE. VIDEO
28 ianuarie, istoricul zilei
592 – A murit Guntram (n.cca. 532), rege al Burgundiei intre anii 561-592. A fost cel mai mare dintre cei trei fii ai lui Clothar si Ingunda.
La moartea tatălui său (561), a devenit rege al regatului francilor și a stabilit capitala la Orleans.
814 – A murit Carol cel Mare (Charlemagne), rege al francilor si fondator al Imperiului Carolingian; (n.02.04.768).
Carol cel Mare a devenit rege al francilor in anul 768 si împărat din anul 800.
A stapanit un vast imperiu, care cuprindea teritorii din Franţa, Spania, Italia si Germania de astazi.
1225: S-a nascut in localitatea Aquino in Regatul Siciliei, Sfantul Toma de Acquino; (d. 7 martie 1274, Mănăstirea Fossanova, Statul Papal, azi comuna Priverno, Italia)
A fost un călugăr dominican, teolog, filosof si doctor al Bisericii.
Doctor al Bisericii, denumit și Învățător al Bisericii (în latina Doctor Ecclesiae), este denumirea dată celor mai de seamă teologi creștini catolici.
În Răsărit, titlul a fost conferit de Conciliile Ecumenice („Părinte al Bisericii” sau „Sfânt Părinte”).
Primii doctori ai Bisericii sunt recunoscuți atât de Biserica Ortodoxă (nu ca doctori ci ca Sfinți Părinți), cât și de catolici.
Biserica Ortodoxă, chiar dacă nu-i denumesc astfel („Doctores Ecclesiae”), îi cinstesc, avându-i trecuți în calendar.
În lista celor 33 de doctori ai Bisericii, numai o parte sunt recunoscuți ca Sfinți Părinți și de Biserica Ortodoxă.
În 1252 la varsta de 27 de ani, Magistrul General al dominicanilor l-a trimis pe Toma la Paris, spre a obține bacalaureatul canonic și pentru a începe să țină cursuri teologice apte de a-l califica pentru titlul de licențiat canonic.
În 1256 a căpătat titlul de Magistru și a preluat catedra de teologie iar în 1259 pleacă pentru șase ani în Italia, unde a dus la bun sfârșit o lucrare începuta la Paris: „Summa contra Gentiles”, care este în primul rând o expunere sistematică, concisă și globală a tuturor problemelor teologice, în acord cu nivelul de înțelegere al studenților vremii.
Toma reușește să pună alături, într-o expunere enciclopedică, toate întrebările și răspunsurile care puteau fi luate în seamă la vremea sa. Ceea ce obține este nu numai un grad mare de sinteză dar mai ales un nivel de completitudine niciodată atins de la Aristotel.
Toma a fost luat în serviciul papei Urban al IV-lea ca scriitor de rugăciuni și imnuri. În 1265, după moartea papei Urban, d’Aquino a fost trimis la Roma pentru a deschide o școală dominicană. În 1268 a fost trimis înapoi la catedra pe care o deținuse la Paris.
În timp ce ținea liturghia la 6 decembrie 1273 a avut o experiență misterioasă, pe care unii au interpretat-o drept viziune, iar alții ca o prăbușire mentală, care a pus capăt întregii sale activități de savant.
Nu a mai scris sau dictat niciodată nimic, iar când secretarul său l-a îndemnat să-și continue lucrul la Summa, a răspuns: Nu pot, pentru că tot ceea ce am scris mi se pare că este de paie.
În 1274 a fost convocat să participe la o întrunire, solicitată de papa Grigore al X-lea privind reconcilierea bisericilor greacă și latină; deși cu sănătatea șubredă a pornit în călătorie, însă o rană căpătată accidental la cap l-a forțat să se oprească la castelul nepoatei sale, aproape de Fossanova. După câteva săptămâni a fost transportat la o mănăstire cisterciană din vecinătate, unde a murit la 7 martie 1274.
Procesul canonizării lui Toma d’Aquino a fost început de Papa Ioan al XXII-lea în 1316 , el fiind sanctificat la data de 21 iulie 1323.
1457 – S-a nascut Henric al VII-lea al Angliei. A domnit între anii 1485 – 1509 si a fost întemeiatorul dinastiei Tudorilor.
A pus capat razboiul celor doua roze, căsătorinde-se cu Elisabeta de York , fiica lui Eduard al IV-lea.
Unificarea caselor rivale de York și Lancaster prin căsătorie, a fost simbolizată prin emblema heraldică a Casei Tudor, Trandafirul Tudor, o combinație între Trandafirul Roșu al Casei de Lancaster și Trandafirul Alb al Casei de York.
A infiintat în 1487 „Camera înstelată”, un puternic instrument de represiune politică, o instanța care se intrunea in secret si care a devenit un instrument teribil în mâinile regelui impotriva adversarilor sai , fără nici o posibilitate de apel.
Acesta a fost desființat în 1641 de către Parlament..
Denumirea de “Star Chamber” (Camera înstelată) provine de la decoraţiunile clădirii palatului regal de la Westminster, unde se întrunea pentru a lua decizii cu privire la probleme de natură politică, care nu erau supuse magistraturii obişnuite. A fost abolită în 1641.
1547 – A murit Henric al VIII-lea (n.1491), rege al Angliei (1509-1547). A rupt legăturile cu Biserica Catolică şi a întemeiat Biserica Anglicană.O fost urmat pe tron de Edward al VI-lea, fiul său care avea doar 9 ani, care va fi primul conducător protestant al Angliei.
Este faimos pentru cele sase casatorii ale sale si pentru executarea a doua dintre sotiile sale, Anne Boleyn si Catherine Howard, pe care le-a acuzat de adulter.
De doua dintre sotii a divortat, pe doua le-a decapitat, una a murit dupa nastere si numai a sasea i-a supravietuit.
A anexat la Anglia in anul 1536, Tara Galilor.
1600 – S-a nascut Papa Clement al IX-lea; a condus Biserica Catolica între anii 1667-1669; (d.9 decembrie 1669).
Ales la 26 iunie 1667, a mediat în războaiele de succesiune între Franța, Spania, Anglia și Olanda prin Pacea de la Aix-la-Chapelle numita si „Pacea Clementina”.
1608 – S-a născut Giovanni Alfonso Borelli, fizician, fiziologist, matematician si astronom renascentist italian, considerat întemeietorul biomecanicii; (d. 31 decembrie 1679).
1622 – S-a nascut astronomul si fizicianul francez Adrien Auzout ; (d. 23 mai 1691). A descoperit unele proprietăți ale cicloidei. De asemenea, a inventat un tip de instrument pentru măsurarea diametrelor aparente ale corpurilor cerești. Cea mai valoroasă lucrare a sa este „Traité de micromètre”, apărută în 1667.
A mai scris numeroase note asupra lunetelor, în Mémoires de l’Académie des Sciences. Unele din lucrările sale au fost citate de Jérôme Lalande în Biographie astronomique.
1717 – S-a nascut sultanul otoman Mustafa al III-lea, fiul sultanului Ahmed al III-lea; (d.1774).
A fost un monarh energic care a căutat să modernizeze armata otomană si imperiul aflate in declin, insa incercările sale de modernizare nu au fost suficiente pentru a opri această evoluție. Reformele si planurile sale de schimbare a status quo-ului administrativ s-au lovit de opoziția acerbă a fortelor conservatoare, in primul rand a ienicerilor și imamilor.
Mustafa al III a a angajat specialisti occidentali in incercarea de a moderniza a infanteria și artileria. În plus, sultanul a ordonat infiintarea unei Academii de matematică, navigație și științe naturale.
Constient de slabiciunea imperiului a cautat sa evite războaiele, insă după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, a declarat război Rusiei, urmarea fiind razboiul ruso-turc din 1768 1774, incheiat prin semnarea la 21 iulie 1774 a Tratatului de pace de la Kuciuk Kainargi.
În urma acestui acord de pace hanatul Crimeii devine independent, nemaifiind vasal porții otomane, iar Rusia primește o despăgubire de război de 4,5 milioane de ruble, și două porturi importante la Marea Neagra.
1724: Este infiintata in St.Petersburg de catre Imparatul Petru cel Mare, Academia de Stiinte a Rusiei.
1725 – A murit ţarul Rusiei Petru cel Mare.
Petru I al Rusiei n. 9 iunie [S.V. 30 mai] 1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie] 1725) , a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie) 1682 , până la moartea sa
În noaptea de 20 spre 21 ianuarie 1725, s-a plâns de dureri cumplite, pricinuite de retenţia de urină. Medicii nu au nicio îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare.
La 28 ianuarie, la ora şase dimineaţa, la 53 de ani şi după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare îşi dă sufletul. Clanul puternic din jurul Ecaterinei citeşte o proclamaţie prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile .
La 4 martie, după 5 săptămâni de la moartea ţarului, timp în care trupul nu fusese acoperit de giulgiu şi capacul nu fusese pus pe sicriu, Nataşa, mezina sa , moare de vărsat. Împărăteasa hotărăşte ca tatăl şi fiica să fie îngropaţi în aceeaşi zi.
1784 – S-a nascut George Hamilton-Gordon, conte de Aberdeen, prim ministrul englez al carui guvern a implicat Marea Britanie in Razboiul Crimeei, impotriva Rusiei; (m.14 decembrie1860).
1853 – S-a nascut Jose Marti, scriitor si om politic cubanez, unul dintre organizatorii si conducatorii rascoalei antispaniole; (m.19.05.1895).
1865 – În România, este întemeiata din iniţiativa lui Constantin Esarcu, a dr.Nicolae Kretzulescu şi a lui Vasile Alexandru-Urechia, Societatea culturala “Ateneul Român”.
Încă de la începutul activităţii sale, Societatea şi-a propus să construiască un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, ştiinţei şi culturii românesti. C.Esarhu afirma că: “Edificiul va fi închinat în exclusivitate artei şi ştiinţei, deci arhitectura va trebui să corespundă acestei destinaţii “.
Locul unde s-a ridicat Ateneul Român aparţinea familiei Văcăreştilor.
Conform concepţei Societăţii Culturale “Ateneul Român” s-a iniţiat o listă de subscripţie naţională pentru strîngere de fonduri (“Daţi 1 leu pentru Ateneu“), iar în anul 1886 arhitectul francez Albert Galeron va elabora un proiect avîndu-i alături pe marii arhitecţi ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu, Ion Gr.Cantacuzino. Proiectul edificiului a fost astfel elaborat încît să poată folosi fundaţia deja turnată a manejului început de „Societatea Equestra Română”.
În 1888 a fost dat în folosinţă parţial, noul local, lucrările continuînd pînă în 1897 datorită lipsei de fonduri.
Beneficiind de această sala Societatea “Ateneul Român” şi-a diversificat activitatea, în sălile Ateneului avînd loc conferinţe, concerte simfonice ale Societăţii Filarmonice Române înfiinţate din 1868 de către Eduard Wachmann, precum şi expoziţii de pictură (începînd din 1894 saloanele oficiale de belle-arte din Bucureşti s-au desfăşurat în această sală).
De altfel Ochestra Filarmonicii va concerta permanent imediat după darea în folosinţî a salii în 1888 pînă în ziua de azi.
1871 – Razboiul franco-prusac. Parisul capituleaza in fata armatelor prusace, dupa un asediu care a durat cinci luni .
Marea victorie germană a dus la actul final de unificare a Germaniei și la formarea Imperiului German sub Kaiserul Wilhelm I de Prusia ea reprezentand de asemenea sfârșitul domniei imparatu lui francezilor Napoleon al III-lea și a celui de – Al doilea Imperiu Francez, care a fost înlocuit de cea de a Treia Republică Franceză.
În cadrul reparațiilor de război, Franța a cedat Alsacia-Lorena, provincii pe care Imperiul German le va deține până la sfârșitul Primului Război Mondial.
1873 – S-a nascut romanciera franceza Colette (Sidonie-Gabrielle Colette); ( d. 3 august 1954).
A fost membru al Academiei Regale din Belgia (1935), președinte al Academiei Goncourt (1949) (și prima femeie să fie admis în ea, în 1945), și ofiter al Legiunii de Onoare.
Este cel mai bine cunoscuta pentru romanul sau Gigi.
1880 – S-a nascut pictorul Camil Ressu, membru al Academiei Romane; (m. 1 aprilie 1962).
În patrimoniul Muzeului de Artă din Bucuresti este inclusă şi lucrarea sa „Autoportret”. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.
1887 – S-a nascut Arthur Rubinstein, pianist si compozitor american de origine poloneza evreiasca; (m.20.12.1982).
Este considerat unul din cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea.
1889 – S-a nascut principesa Martha Bibescu, scriitoare romanca (“Izvor. Tara salciilor”); (m.28.11.1973).
A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat.
A fost soția prințului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles și care avea să devină președintele Federației Aeronautice Internaționale.
De asemenea, a fost una din primele femei-mason ale României și una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce ale începutului de secol XX.
1892: S-a nascut regizorul german de film Ernst Lubitsch; (d.1947).
1897 – În Rusia este efectuat un recensămînt general al populaţiei, potrivit căruia gubernia Basarabia avea în acel moment 1.935.412 locuitori, dintre care 293.332 sau 15,2% constituiau populaţia urbană, iar 1.642.080 sau 84,8% cea rurală.
1898 – A decedat Al. Flechtenmacher, dirijor si pedagog roman, intemeietorul si primul director al Conservatorul de Muzică și Declamațiune din Bucuresti; (n.23.12.1823).
Este autorul primei operete românești, „Baba Hârca“, pe text deMatei Millo.a carei premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul National din Iasi.
A compus, de asemenea, muzica pentru Hora Unirii , pe versurile scrise în 1855 de poetul Vasile Alecsandri, precum și primele vodeviluri și cuplete pentru piesele lui V. Alecsandri și cântece patriotice.
1909: Trupele SUA parasesc Cuba, care fusese ocupata in urma razboiului cu Spania.
Va ramane sub ocupatia americana pe aceasta insula, baza militara de la Guantanamo Bay.
1931 – A murit generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Romane.
A fost un general al armatei franceze. În primul razboi mondial a fost șef de stat major al comandantului-suprem al trupelor franceze pe Frontul de vest, mareșalul Joseph Joffre.
A petrecut două perioade în Romania, ca șef al Misiunii militare franceze ; (n.7 decembrie 1861).
1932 – Forțele japoneze ataca orasul Shanghai.
1933: Guvernul condus de Alexandru Vaida -Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, “Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.
1936 –S-a nascut scriitorul albanez Ismail Kadare (“Generalul armatei moarte”).
Lucrările lui Kadare au fost publicate în peste 40 de țări. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura și în 2005 a primit premiul inauguralMan Booker International Prize.
În iunie 2009 a primit premiul Prince of Asturias pentru literatură.
1941 – Dupa rebeliunea legionara din zilele de 21.01- 23.01.1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari si tehnicieni.
1942 – 19 din cele 21 de state participante la Conferinta panamericana de la Rio de Janeiro semneaza Actul Final, care recomanda ruperea relatiilor diplomatice cu tarile Axei.
1943: In România, apare primul număr al ziarului ilegal “România liberă“, editat de organizatia Uniunea Patrioţilor , infiintata de cercurile comuniste in vara anului 1942, cu scopul de a inchega o opozitie interna contra razboiului anticomunist din Rasarit.
Dupa 23 august 1944 activitatea ei a fost reorientata, in vederea “defascizarii” tarii.
1945 – După Auschwitz, trupele sovietice elibereaza lagarul german de concentrare de la Birkenau (Polonia) si pe cei 5200 de prizonieri care se mai aflau acolo si continua inaintarea pe teritoriul Poloniei.
1951 – A decedat eroul poporului finlandez, maresalul Gustaf Emil Mannerheim, fost presedinte al Finlandei; (n.1867) .
1955 – S-a născut Nicolas Sarkozy, om politic francez, preşedinte al Franţei.
1972 – A încetat din viaţă scriitorul italian Dino Buzzati Traverso (romanul “Deşertul tătarilor”, apărut în 1940, îi aduce consacrarea europeană); (n. 16 octombrie 1906).
1979 – A încetat din viaţă Barbu Theodorescu, istoric, folclorist şi editor, exeget al operei lui Nicolae Iorga (n. 1905).
1986 – Catastrofa navetei spatiale americane “Challenger”, a carei explozie la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauti aflati la bord.
Catastrofa navetei spatiale Challenger a fost vazuta in direct la televiziune de zeci de milioane de spectatori ingroziti.

1990 – In Piata Victoriei din Bucuresti, se infrunta doua tabere: una a simpatizantilor FSN si cealalta a partidelor politice care protesteaza impotriva hotaririi FSN de a participa la alegeri.
1998 – Miniştrii şi secretarii de stat ai PD s-au retras din Guvernul Romaniei, urmînd să – şi depună demisiile la începutul şedinţei Executivului.
Decizia a fost luată de Consiliul Politic al PD, după o ultimă rundă de negocieri cu partenerii de coaliţie.
Conducerea partidului a stabilit ca PD să rămînă în coaliţie şi să acorde Guvernului sprijin parlamentar.
1999 – Este înființată, la Bucuresti Academia Română de Aviație, prin reorganizarea Centrului de Perfecționare a Personalului din Aviația Civilă.
2000 – A încetat din viaţă Aurel Grigoraş, dirijorul Corului Radiodifuziunii Române timp de peste 30 de ani; (n. 1932).
2001 – Naufragiul vasului ucrainean Pamiat Merkuria în Marea Neagra, s-a soldat cu decesul a 16 persoane și dispariția altor 3.
2010 – Cinci asasini ai presedintelui Republicii Bangladesh, Sheikh Mujibur Rahman, au fost executati prin spanzurare.
In urma unei lovituri de stat militare, in data de 15 august 1975, Mujibur Rahman fusese ucis impreuna cu mai mulți membri ai familiei sale.
Calendar crestin ortodox
Sfantul Efrem Sirul
Sfantul Efrem supranumit “Harpa Duhului”, s-a nascut in jurul anului 306, in Nisibis, in Siria. In ciuda persecutiilor lui Diocletian, si in ciuda faptului ca in Nisibis isi aveau salas o multime de religii pagane, a crescut intr-o atmosfera crestina autentica.
Din imnele sale putem trage concluzia ca ambii sai parinti erau crestini.
Mai mult, Sfantul Efrem a crescut sub indrumarea Sfantului Iacob, primul episcop din Nisibis, ales in 308. Efrem este botezat de tanar si apoi hirotonit diacon. Inzestrat cu darul lacrimilor si cu un enorm talent poetic pe care il pune in slujba lui Dumnezeu, Sfantul Efrem isi incepe astfel lucrarea sa de conducere a oamenilor spre Hristos.
Dupa ce orasul scapa de trei asedii ale persilor (Sfantul Efrem punandu-le pe seama rugaciunilor Sfantului Iacob), nevrednicul de pomenire imparat Iulian Apostatul, in urma unei campanii militare dezastruoase, este silit sa incheie o pace prin care cedeaza Nisibisul persilor.
Sfantul Efrem se refugiaza astfel in Edessa, unde si trece la Domnul in 373 sau 379, dupa ce intr-o calatorie la Cezareea Capadociei se intalneste cu Sfantul Vasile cel Mare.
De la Sfantul Efrem ne-au ramas peste 400 de imne. De asemenea de la el avem si predici, dar si cateva scrieri teologice. Dar cu siguranta cea mai cunoscuta compozitie a sfantului este rugaciunea care ii poarta numele si care a intrat si in slujbele Bisericii din Postul Mare.
In ea simtim fara putinta de tagada duhul plin de smerenie si dragoste al celui pe care il cinstim ca pe unul din marii poeti traitori ai Bisericii Ortodoxe:
“Doamne si Stapanul vietii mele,
duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie.
Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi mie, slugii Tale!
Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin”.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Paladie;
– Sfantului Cuvios Iacov Sihastrul;
– Sfintei Haris;
– Sfantului Cuvios Isaac Sirul, episcop de Ninive.
VIDEO: TODAY IN HISTORY – ASTAZI IN ISTORIE
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/28/o-istorie-a-zilei-de-28-ianuarie-video-3/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Civilizația românească din Basarabia a fost și este atractivă pentru alte etnii « CER SI PAMANT ROMANESC | 28/01/2019 |
MULTUMESC
ApreciazăApreciază