CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Lenea este creativă: progresul este realizat de către oamenii leneşi care caută căi mai uşoare pentru a realiza lucrurile.”

 

 

 

 

 

 

– Robert A. Heinlein –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Anson Heinlein (n.7 iulie 1907 – d. 8 mai 1988), a fost un scriitor american, considerat adesea  „decanul scriitorilor de  science-fiction”. 

Heinlein a avut câteva slujbe, printre care cele de agent imobiliar și de miner, dar timp de câțiva ani a fost destul de strâmtorat din punct de vedere financiar. El a fost un luptător activ în mișcarea socialistă din California, inițiată de scriitorul Upton Sinclair în anii ’30 si s-a implicat în campania în urma căreia Sinclair a fost nominalizat în 1934 pentru funcția de guvernator al Californiei, din partea Partidului Democrat.

Heinlein însuși a candidat în California State Assembly în 1938, dar nu a avut succes. 

Prima sa  povestire publicată, „Life-Line”, a apărut în revista Astounding Science-Fiction în 1939. Scrisă inițial pentru a participa la un concurs, a fost vândută revistei pentru o sumă mai mare decât premiul acelui concurs.

Heinlein a fost repede recunoscut ca un conducător al noii mișcări desfășurate în direcția unui science fiction „social.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a ocupat de inginerie aviatică pentru Marina SUA, recrutându-i pe Isaac Asimov și L. Sprague de Camp pentru a lucra la Șantierul naval din Philadelphia, Pennsylvania.

A fost unul dintre cei mai populari, influenți și controversați autori ai genului si a scris o serie de cărți provocatoare, care au redesenat granițele SF-ului, printre acestea numărându-se cele mai bune opere ale sale, ” Străin în țară străină”(1961) și ” Luna e o doamnă crudă”(1966).

De-a lungul vieții, Heinlein a publicat 32 de romane, 59 de povestiri și 16 antologii. Opera sa a stat la baza a patru filme (scenariul unuia dintre ele fiind scris chiar de Heinlein), două seriale de televiziune și a unui joc si a editat o antologie cuprinzând povestirilor altor autori de science fiction.

Postum i-au fost publicate trei cărți de non-ficțiune, două poeme, două romane SF  și patru antologii.

Heinlein a câștigat premiul Hugo pentru patru dintre romanele sale; pe lângă asta, la cincizeci de ani de la publicarea lor, trei dintre operele sale au fost recompensate retroactiv cu același premiu, acordat pentru perioada în care distincția nu exista.

El a obținut și primul premiu „Grand Master”, oferit de Science Fiction Writers of America pentru întreaga activitate.

 

 

 

Publicitate

28/01/2015 - Posted by | LITERATURA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: