CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 26 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 ianuarie, istoricul zilei

 724 : A murit Yazid al II – lea (Abū Yazid ibn Halid Abd al-Malik, născut în anul 687) , al nouălea  calif Omeiad. A succedat la tron vărului său Umar al II- lea, în anul 720.

 Califatul Omeiad sau Caifatul de la Damasc,  a urmat primului califat din istorie, numit Califatul Rashidun, condus de cei patru califi Rashidun, sau „ortodocși”.

Dinastia omeiadă a domnit între anii 661 și 749/750, dezvoltând o monarhie ereditară și absolutistă.

 

1340 – Eduard  al III-lea  al Angliei s-a declarat rege al Franței.

Eduard al III-lea (13 noiembrie 1312 – 21 iunie  1377) ,a fost unul dintre cei mai de succes monarhi ai Angliei medievale.

El a transformat Regatul Angliei într-o putere militară  europeana. A domnit pe tronul Angliei timp de 50 de ani.

Până la George al III-lea  nici un alt monarh englez n-a avut o domnie atât de lungă.

https://i0.wp.com/www.gac.culture.gov.uk/images/standard/00015.jpg

A fost încoronat la vârsta de paisprezece ani. La vârsta de șaptesprezece ani, a condus o lovitură împotriva regentului Roger Mortimer, aceasta actiune marcand începutul domniei sale personale.

După ce a înfrânt, fără să subjuge, Regatul Scoției, în  1340 s-a autodeclarat moștenitor la tronul francez,  începând ceea ce va fi cunoscut în istorie sub numele Razoiul de 100 de ani.

 

 

1500 – Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coastele Braziliei si locul de varsare in ocean al fluviului Amazon.In luna aprilie a aceluiasi an,descoperirea a fost revendicata de Portugalia.

 

 

 

 

1611 – Principele Transilvaniei – Gabriel Bathory ocupă Tîrgovişte, capitale Țării Românești,  şi se intitulează “principe al Transilvaniei şi al Valahiei Transalpine”.

 Poarta refuză să-l recunoască domn şi-l numeşte din nou pe Radu Mihnea. Gabriel Bathory se retrage din Valahia la 16 martie 1611.

Gabriel Báthory (în maghiară Gábor Báthory) (n. 15 august 1589, Oradea – d. 27 octombrie 1613, Oradea), a fost un  principe de origine maghiară al Transilvaniei între anii  1608-1613 si  ultimul principe din familia Báthory.

G.Báthory a fost nepotul fostului rege al Poloniei, Ştefan Báthory si a fost proclamat principe la vîrsta de 19 ani, în urma demisiei din funcţie a lui Sigismund Rákoczy la 5 martie 1608.

Fişier:Gabriel Bathori.jpg

Gabriel Bathory (1589-1613),prinipe al Tranilvaniei (1608-1613)

Radu Mihnea, domn al Munteniei și domn al Moldovei(n. 1586 — d. 1626),

Gabriel Báthory era bine apreciat de oamenii timpului său datorită înfăţişării fizice agreabile şi datorită firii sale foarte darnice, dar în acelaşi timp era afemeiat şi peste măsură de ambiţios. Îşi propusese să aducă sub stăpînirea sa Moldova şi Valahia.

În anul 1613 domnii din ţările româneşti vecine tînărului G. Báthory s-au coalizat pentru a-l înlătura de la conducerea Ardealului. Turcii pregătiseră deja un înlocuitor al lui, în persoana lui Gabriel Bethlen (în limba maghiară Bethlen Gábor) zis “Ţiganul” datorită tenului său oacheş, nobil maghiar originar din localitatea Ilia din actualul judeţ Hunedoara.

 În acel an în Ardeal a  intrat o armată turcească, alături de armata moldoveană şi munteană, asigurînd astfel alegerea lui Gabriel Bethlen ca principe (la data de 23 octombrie). Gabriel Báthory s-a retras în cursul acestor evenimente pană la Oradea, unde a fost ucis de proprii săi soldaţi,  la data de 27 octombrie 1613.

 

 

1699 – Ia sfarsit războiul dintre Imperiul Otoman şi Sfânta Alianţă , incheindu-se Pacea de la Karlowitz.

Leopold I, împăratul Imperiului Habsburgic, anexeaza  toate teritoriile dobîndite în decursul celor 14 ani de război: Transilvania, Croaţia, Slovenia.

Turcia recunoaşte suzeranitatea impăratului austriac asupra Transilvaniei.

Evenimentul este considerat a fi începutul declinului imperiului Otoman şi impunerea Austriei ca mare putere europeană.

1788- Sarbatoarea  nationala a Australiei. Fondarea primei colonii pe pamant australian in New South Wales.

1790 – Premiera, la Viena, a operei comice „Cosi Fan Tutte”, a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

1795 – A murit compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach; (n.21.06.1732).

 

Johann Christoph Friedrich Bach (n.21 iunie 1732) ,a fost a noualea fiulal compozitorului Johann Sebastian Bach. Uneori este confundat cu alti membri ai familiei Bach, pentru ca numele de Johann Christoph Bach a fost  purtat si de :

– Johann Christoph Bach (1642-1703), compozitor, văr cu  Johann Sebastian Bach
– Johann Christoph Bach (1645-1693), muzician, unchiul  lui J.S. Bach
– Johann Christoph Bach (1671-1721),  fratele cel mai mare al lui  J.S. Bach

A  fost un virtuoz remarcabil a tastaturii, cu un repertoriu destul de larg de lucrari, inclusiv douăzeci de simfonii, unele influențate de Haydn și Mozart.

O parte semnificativă a compozitiilor lui  JCF Bach a fost pierdut în timpul celui de-al  doilea război mondial.

1823- Moare medicul britanic Edward Jenner (n.17 mai 1749), cel care a descoperit vaccinul variolei, boala care pana atunci facuse milioane de victime de-a lungul istoriei;(n. 17.05.1749).

1824 –  A murit pictorul francez Théodore Géricault  pictor și grafician francez, unul dintre inițiatorii romantismului in pictura franceza, autorul celebrului tablou “Pluta Meduzei.

Théodore Géricault - Self-Portrait

1837 – Michigan a devenit cel de-al 27-lea stat al Uniunii (Statele Unite ale Americii).

 

1855 – A decedat la Paris scriitorul si  poetul francez Gerard de Nerval (Gérard Labrunie), născut la 22 mai 1808 la Paris. Este cel mai bine cunoscut pentru poeziile și poveștile sale, inclusiv cartea sa „Fiicele de foc, nuvele „și sonetele  (Chimera) publicate în 1854.

 1865 – În România  guvernul Mihail Kogălniceanu demisionează.

1869 – Are loc Conferinţa fruntaşilor politici ai românilor din Banat şi din Ungaria, la Timişoara

În cadrul Conferinţei se pun bazele Partidului Naţional al Românilor din Banat şi Ungaria, în frunte cu Alexandru Mocioni.

1880- S-a nascut Douglas Mac Arthur, general american care a luptat pe frontul antijaponez din Pacific si mai apoi in razboiul Coreei; (d.5 aprilie 1964).

1891 – A murit Nikolaus August Otto, inginer şi industriaş german, cel care în anul 1876 a realizat motorul în patru timpi; (n.10.06.1832).

 Otto a fost inventatorul primului motor cu combustie internă care ardea în mod eficient combustibilul direct într-o cameră cilindrică cu piston mobil, mișcarea efectuându-se de-a lungul generatoarei cilindrului.

Deși fuseseră inventate și alte motoare cu combustie internă (de exemplu, de către Etienne Lenoir), acestea nu s-au bazat pe patru timpi separați. Conceptul de patru timpi este posibil să fi fost deja discutat la data invenției lui Otto, dar el a fost primul care l-a pus în practică.

1905 –  Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.

1918 – În România, guvernul Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu demisioneaza (26 ianuarie/8 februarie); noul guvern va fi condus de generalul Averescu

1918 – S-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii.A avut o relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică.

A fost răsturnat de la putere în urma unei revolte populare  in decembrie 1989 si executat prin împușcare;  (m. 25 decembrie 1989).

1921 – S-a nascut Emil Lerescu, compozitor român (“Corn de vînătoare”, “Fluturaşul”, “Alai de nuntă”); (d.2004).

1921 – S-a născut japonezul Akio Morita, inventatorul “Walkman-ului”, cofondator, în 1946, alături de Masaru Ibuka, al holdingului electronicii “Sony”; (m.03.10.1999).

1925 – S-a născut actorul american Paul Newman (“Pisica pe acoperişul fierbinte”); (d. 26 septembrie 2008).

1925 – S-a născut Nicolae Balotă, eseist, critic literar, memorialist şi traducător român.

1926 – S-a născut  interpreta de muzică uşoară română Aida Moga; (m.01.08.2001).

 

1928 – S-a născut regizorul francez Roger Vadim (“Şi Dumnezeu a creat femeia”, “Legături primejdioase”, “Don Juan”); (d. 11.02.2000).

1939 –  In Spania,trupele anticomuniste ale generalului Franco ocupă cu ajutor italian Barcelona, infrângând Armata Roșie spaniolă  sprijinită de U.R.S.S.

1942 – S-a născut Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist; (m.21.11.2001).

1944 – A murit Smaranda Gheorghiu, scriitoare, publicistă, militantă activă în mişcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale, considerată educatoare a poporului.Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle; (n.05.10.1857).

 

Smaranda era nepoata lui Grigore Alexandrescu şi descendentă a familiilor  boiereşti Andronescu şi Vlădescu.Ea scris celebrele versuri: “Vine vine primăvara / Se aşterne-n toată ţara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”.

La sfârşitul secolului 19, Smaranda a condus un cenaclu frecventat şi de poetul Mihai Eminescu şi a fost prietenă cu Veronica Micle.A colaborat la cele mai importante ziare şi reviste ale vremii, între care “Convorbiri literare”, “Fântâna Blanduziei”, “Literatorul”, “Tribuna”, “Universul”, a fost membră a unor organizaţii culturale – “Dante Alighieri”, “Storia et Arte di Roma”, “Alianţa Universală a Femeilor” – şi a participat la diverse congrese internaţionale, ca reprezentantă a României.Avea pasiunea calatoriilor si a străbătut România şi multe ţări din Europa şi din Asia, apoi a scris cărţi şi a ţinut conferinţe pentru a relata impresii din aceste călătorii.Cea mai interesantă călătorie a ei a fost în 1904, spre Capul Nord, urmând itinerarul Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord. La întoarcere, a vizitat oraşul Cristiania (în prezent Oslo), unde s-a întâlnit cu Henrik Ibsen.

Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle.

În parcul Mitropoliei din Târgovişte şi în parcul Cişmigiu din Bucureşti au fost ridicate monumente în amintirea Smarandei Gheorghiu.

 

 

1947 – S-a nascut Mircea Gheordunescu, fizician român. A îndeplinit funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații în perioada 1997-2001 și apoi pe cea de consul general al României la Milano (2002-2007).

Imagini pentru Mircea Gheordunescu,photos

1948 – S-a născut Iuliu Merca, muzician român, membru al grupului rock „Semnal M”; (d.27.07.1999).

1950- In India se adopta Constitutia,aceasta zi devenind sarbatoarea nationala a tarii.

La trei ani de la declaratia de independenta a Uniunii Indiene la 15 august 1947,primul ministru Jawârharlâl Nehru a proclamat republica, doctorul Rajendra Prasad devenind președinte.

1965 – Hindi devine limba oficială în India.

1973 – A murit Edward G. Robinson, actor american de origine română.

A realizat numeroase filme sub bagheta unor regizori ca John Ford, John Huston, Frank Capra; (n.12.12.1893).

1980 – Israelul şi Egiptul stabilesc relaţii diplomatice.

1991 – Marxistul Mohamed Siad Barre este înlăturat de la putere în Somalia.

1993 – Václav Havel, un fost luptator anticomunist, a fost ales președinte al Cehiei.

1994 – Este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, documentul-cadru privind participarea României la parteneriatul pentru pace, propus de NATO, care prevedea participarea în comun la operaţiuni de menţinere a păcii şi de rezolvare a situaţiilor de criză şi la aplicaţii militare comune, să-şi perfecţioneze prin cooperare pregătirea de luptă, să primească asistenţă pentru restructurarea organismelor militare.

 

1995 – BBC lansează canalul său european de informaţii prin satelit, BBC WORLD, care va transmite non–stop ştiri în limba engleză.

Un canal de divertisment BBC PRIME, va înlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.

1998 – Presedintele american Bill Clinton neaga la o televiziune americana ca a avut relatii sexuale cu fosta stagiara de la Casa Alba,  Monica Lewinski.

2004 – A murit Eva Behring, unul dintre cei mai buni specialişti străini în domeniul literaturii române („Rumänische Schriftsteller im Exil”).

Eva Behring (n. 1937) a fost profesoară universitară si  istoric literar..

A absolvit  Facultatea  de Limba Română a  Universitatii București (1961), unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti. Ai-a sustinut  doctoratul cu lucrarea „Lirica de dragoste a lui Mihai Eminescu în lumina imaginilor și metaforelor sale”.

 2014 – A decedat scriitorul  Cicerone Ionițoiu (n. 8 mai 1924, Craiova), fost detinut politic in inchisorile comuniste din Romania.

În „dosarul” său există două sentințe de condamnare la temniță, una din 1950 și alta din 1962.

Cicerone Ionițoiu a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru „vina” de a fi făcut parte din conducerea organizației de tineret a Partidului National- Taranesc. Din aceștia și-a petrecut 10 ani prin penitenciare și lagăre de exterminare.

În 1979, la intervenția președintelui de atunci al Franței, Valery Giscard D’Estaing, a fost lăsat să plece din România și să se stabilească înFranta.

După revolutia anticomunista din 1989 a început alcătuirea unei enciclopedii cu numele celor care au murit în închisorile comuniste. Munca sa se găsește pe situl web Procesul Comunismului  și a fost citată laudativ de către Fundatia Academia Civica, numele strânse fiind inscripționate pe monumentul numit Spațiu de Reculegere și Rugăciune din cadrul  Memorialului Sighet.

Calendar crestin ortodox

Sfantul Xenofont, sotia sa Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan

Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan

Xenofont a fost unul din cei mai bogati oameni din Constantinopol. Impreuna cu sotia sa Maria, isi duceau viata potrivit voii lui Dumnezeu. Hotaraste sa-si trimita fiii la scoala din Beirut, in Fenicia. Din cauza unei boli, isi cheama fiii pentru a fi alaturi de el pe patul suferintei.

Ii indemana pe acestia sa ia ca plida de trai viata sa: „socotesc ca nu va va fi de trebuinta alt invatator; caci invatatura cea din casa prin cuvinte si inchipuita prin fapte mai folositoare este decat invatatura cea din afara”.

Xenofont ii cere lui Dumnezeu sa-l tina in viata pana isi va vedea fiii in toate desavarsiti. Dumnezeu ii asculta rugaciunea si ii descopera in vis ca se va insanatosi. In urma acestei minuni, cei doi fii, Ioan si Arcadie, decid sa revina in Beirut. In timpul calatoriei lor pe mare, se produce o furtuna.

Datorita rugaciunilor au ajuns la uscat, insa, fiecare in alta tara: Ioan la un loc ce se numea Melfitan, iar Arcadie, in Tetrapirghia. Fiecare nestiind de salvarea celuilalt, petrecea in intristare. Ca multumire ca nu au pierit in mare, cei doi vor imbraca haina monahala in locuri diferite.

Tinand seama ca timp de 2 ani nu au mai primit nicio veste de la cei doi fii, Xenofont trimite o sluga la Beirut sa cerceteze motivul pentru care  acestia nu au mai dat semne de viata. Sluga nu-i gaseste, dar il intalneste intr-o manastire pe unul din insotitorii celor doi de pe corabie. Acesta ii marturiseste ca numai el a scapat din cumplita furtuna. Ajuns la curtea lui Xenofont, sluga ii vesteste acestuia ca fiii lui au murit inecati in mare.

In urma rugaciunilor facute de Xenofont si sotia sa Maria, Dumnezeu le descopera in vis, ca cei doi fii sunt in viata. Decid sa mearga la Locurile Sfinte spre a-si vedea fiii. Nu erau aici, dar prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, cei doi ajung la Locurile Sfinte pentru inchinare.

Dupa ce isi revad fiii, Xenofont si sotia sa Maria intra in monahism. Datorita bunei vieturi, Xenofont si Maria au primit darul de a face minuni.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Simeon cel Batran;

– Sfantului Cuvios Amona;

– Sfintilor Mucenici Anania, preotul, Petru, temnicerul, si alti sapte ostasi;

– Sfantului Cuvios Gavriil si a doi mucenici din Frigia.Maine, 27 ianuarie, sarbatorim Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. wikipedia.org;

  3. Enciclopediaromaniei.ro/wiki/gabriel Bathory;

  4. Istoria.md;

  5. Istoriculzilei blogspot.com;

  6. Crestin Ortodox .ro

 

 

26/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: