CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 IANUARIE. VIDEO


 

 

22 ianuarie, istoricul zilei

 

 

 613 : Imparatul bizantin Heraclius il numeste la varsta de noua luni co-imparat,  pe fiul sau Constantin al III-lea (3 mai 612 – 20 aprilie sau 24 mai/26 mai 641).

În 629 Constantin  s-a căsătorit cu vara sa de gradul doi, Gregoria, cu care a avut doi copii: Constans și Theodosiu.

În 641, la moartea lui Heraclius, a devenit împărat împreună cu fratele său mai mic, Herakonas, dar după patru luni a murit de tuberculoză, lăsându-l pe Heraklonas unic împărat.

 

 

1263: S-a nascut Ibn_Taymiyya Ibn Taymiyya (  d. 1328), un cărturar, teolog islamic și logician turc care a trăit în perioada timpurilor tulburi a invaziei mongole.

A fost  membru al școlii fondate de Ahmad ibn Hanbal, și este considerat de către urmași, împreună cu Ibn Qudamah, unul dintre cei doi cei mai importanți susținători ai mișcării hanbalite; în era modernă partizanii săi se refereau deseori la cei doi ca fiind “cei doi șeici și șeicul Islamului”.

Ibn Taymiyya a luptat pentru întoarcerea islamului la ceea ce el considera a fi cea dintâi interpretare a Coranului și a Sunnei.

 

 

1440: S-a născut marele cneaz al Moscovei,  Ivan al III-lea cel Mare ( d. 27 octombrie 1505) .

Image from www.booksite.ru

A domnit din 1462 până în 1503, incheind  procesul de unificare a pamânturilor rusesti  în jurul Moscovei si de formare a Statului Rus centralizat.

  Una dintre realizările cele mai importante ale domniei lui Ivan al III-lea a fost scuturarea jugului tătaro-mongol.

În timpul stapanirii sale  a sporit considerabil autoritatea internațională a statului rus, au fost stabilite relații diplomatice cu Papa de la Roma, Imperiul german, Ungaria, Moldova, Turcia, Iranul, Crimeea.

În anii guvernării lui Ioan al III-lea s-au realizat construcții imense la Moscova printre care si  Kremlinul.

A  eliberat tara de sub jugul tataro-mongol si i-a alipit numeroase teritorii.

 

1506: Este constituită oficial Garda Elvețiana a Vaticanului.În acest an, un grup de 150 de elvetieni din Cantonul Uri, aflați în serviciul  Papei Iulius al II-lea, au defilat pentru prima oară in Roma, sub comanda căpitanului Kaspar von Silenen.

Un acord care prevedea recrutarea de mercenari elvețieni pentru acest serviciu fusese încheiat încă din anul 1479  între Confederatia Elvetiana si Papa Sixt al IV-lea.

 

 

 

 

 

 

 

Uniforma oficială a Gărzii Elvețiene, în stilul epocii renascentiste, imbinaă culorile albastru, roșu și portocaliu.

Legenda  spune că această uniformă ar fi fost creată după un desen-proiect al lui Michelangelo, insa această origine este legendară, știindu-se precis că actuala uniformă a fost concepută de comandantul Jules Repond,  în 1914, care s-a inspirat, pe câte se pare, din picturile lui Rafael.

 

 

1517: Sultanul  otoman Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo, dupa care a fost supus intregul Egipt .

Selim I Called

 

 

 

1561: S-a născut filosoful englez Francis Bacon;(“Noul Organon”); (d.09.04.1626).

 

 

 

 

 

1592: Moare Elisabeta de Austria, soția regelui Carol al IX-lea al Franței; (n. 5 iulie1554).

 S-a născut arhiducesă de Austria, iar mai târziu a devenit regină a Franței. A fost fiica lui Maximilian al II-lea, Împărat Roman și a Mariei a Spaniei. A fost căsătorita cu regele Carol al IX-lea al Franței trei ani și jumătate, până la moartea lui.

 

 

1599 : A decedat compozitorul si organistul italian Cristofano Malvezzi (botezat la 28 iunie 1547).

A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori pe care i-a dat Florenta in timpul tranzitiei la stilul baroc. Una dintre cele mai mari compoziții ale vremii,a fost lucrarea sa  O Fortunato giorno .

 

 

1729:  S-a nascut Gotthold Ephraim Lessing, scriitor şi filosof german. A formulat principiile dramei realiste germane, conform cărora teatrul trebuie să ţină seama de dezvoltarea morală şi estetică a epocii (“Nathan Înţeleptul”, “Laokoon sau despre graniţele picturii şi ale poeziei”); (d.15.02.1781).

1771: Spania cedează Marii Britanii Port Egmont, din Insulele Falkland (Malvine).

 

 

 

1788: Se naște Lord Byron (George Gordon), poet englez; (“Ghiaurul”, “Don Juan”, “Manfred”, “Cain”); (d.19.04.1824).

 

 

 

 

 

Alături de Percy Bysshe Shelley  si John Keats , contemporanii săi, este considerat unul dintre cei mai cunoscuți poeți romantici englez.

A fost un lider regional al organizației revoluționare  Carbonari din Italia în revolta lor împotriva Austriei și mai târziu a călătorit pentru a lupta împotriva turcilor în Razboiului pentru independenta Greciei, fapt pentru care grecii îl consideră un erou național.

S-a  îmbolnăvit și s-a stins din viata la Missolonghi, in urma unei febre puternice , sfârșitul fiindu-i grăbit de lipsa de îngrijire medicală competentă.

În Grecia i-au fost organizate funeralii naționale si s-a pus  capăt pentru un timp operațiunilor de pe câmpurile de luptă. Poetul  a fost  înmormântat in patrie la 16 iulie, la Hucknall Torkard Church , în apropiere de Newstead.

 

 

1826: A capitulat in fata miscarii de eliberare nationala , fortareata Callao din Peru,principalul port comercial spaniol la Pacific si  ultimul centru de rezistenta al colonialistilor spanioli din America de Sud .

 

 

1828: S-a născut  Dora D’Istria, ducesa  Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare romano-albaneza; (d.17.11.1888).

 

 

Numele sau de nastere  era  Elena Ghica si a fost fiica marelui   ban Mihai Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica, cel dintai domn pamantean al tarii Romanesti, dupa un secol de domnii fanariote.

A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.

 

 

 

1845: S-a nascut   Paul Vidal de la Blache, fondatatorul scolii moderne franceze de geografie; (d. 5 aprilie 1918).

 

 

1849: S- a nascut  poetul si scriitorul suedez August Strindberg;(“Domnişoara Julia”, “Dansul morţii”, “Camera roşie”) ; (d.14 05. 1912).

 

 

1862:  Se  formeaza primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.

 

 

 [Barbu_Catargiu.jpg]

 

Barbu Catargiu, prim-ministru al  Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei

Barbu Catargiu a fost o  personalitate de seamă a grupării politice conservatoare.S-a născut la 26 octombrie 1807. La 22 ianuarie 1862 devine întîiul prim-ministru al guvernului unic după recunoaşterea unirii depline a Principatelor Moldovei şi Valahiei.

A fost asasinat pe 8 iunie 1862, fiind impuscat sub clopotniţa de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Această „crimă politică perfectă”, după cum bine menţionează istoricul Stelian Neagoe, a stîrnit un scandal imens în epocă prin implicaţiile care au fost speculate de-a lungul timpului şi a cărui enigmă nu a fost elucidată nici pînă în zilele noastre.

 

 

1869: S-a nascut Grigori Rasputin,un mistic rus  care a avut o mare influență asupra ultimului țar al dinastiei Romanov, Nikolai al II-lea, a tarinei Alexandra si tareviciului Alexei, unicul lor  fiu, care suferea de hemofilie; (d. 29 sau 30 decembrie 1916).

 

 

Imagini pentru Grigori Rasputin, photo

 

 

 

Rasputin a fost supranumit și “călugărul nebun”, desi nu a fost niciodată calugarit și nu a ținut niciodată secret faptul că era căsătorit.

Este posibil să fi fost  staret al  congregației religioase nerecunoscute oficial a hlistilor .

Se credea că este  un vindecător care folosea puterea credinței.El a jucat un rol minor, dar spectaculos, în prăbușirea dinastiei Romanov.

Data de naștere a lui Rasputin nu este cunoscută cu certitudine, cea mai des amintita fiind 22 ianuarie 1869 (10 ianuarie s v) .

 

 

1875 : S-a născut David Wark Griffith, regizor american, unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinematografiei și cel care a transformat primul film în artă; a realizat circa 450 filme de scurt metraj (drame, comedii, melodrame); (d. 23.07.1948).

 

 

 

1879: Peste 1.500 de soldați britanici și-au pierdut viața in urma infrangerii  intr-o  confruntare cu zulușii, in batalia de la Isandlwana.

 

 

 

 

Anglia, care anexase regiunea in 1877, a suferit cea mai mare infrângere din istoria sa coloniala de până atunci.

 

 

1879:  S-a nascut Charles Drouhet, istoric literar român de origine franceză; (d.08.01.1940).

 

 

 

 

1879: S-a nascut Francis Picabia, pictor francez de origine spaniolă; promotor al dadaismului si al artei abstracte;(d.30.11.1953).

 

 

 

 

 

1891: S-a născut Antonio Gramsci, militant de seamă al mişcării comuniste italiene şi internaţionale; (d.22.04.1937).

 

 

1901: Moare la varsta de 82 de ani regina Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901), impărăteasă a Indiilor (1876-1901); (n. 24 mai 1819).

 

 

Eduard al VII-lea devine rege al Angliei dupa moartea mamei sale, regina Victoria.

 

 

1905: Dupa ce o manifestatie pasnica a peste 100.000 de persoane in fata palatului de iarna din St.Petersburg,este reprimata sangeros, in Rusia izbucnește  o revoluție, indreptata impotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea (revoluția burghezo-democratica din 1905-1907), reprimata de autoritațile țariste.

 

 

 

 

 

1909 : S-a nascut  U Thant, diplomat birmanez, Secretar General al Naţiunilor Unite; (d. 25.11.1974).

 

 

 

 

 

1911: S-a născut Bruno Kreisky, primul cancelar federal social-democrat al Austriei, în perioada 1970-1983.

 

 

 

 

 

Prin angajamentul său în politica de promovare a păcii în Orientul Apropiat şi în relaţiile Est-Vest, a atras respectul întregii comunităţi internaţionale asupra ţării sale, o apreciere care s-a materializat prin alegerea capitalei Austriei, Viena, ca unul dintre sediile oficiale ale ONU; (d.29.07.1990).

 

 

1917: Primul război mondial: Președintele american Woodrow Wilson cere o “pace fara victorie” in Europa.

 

 

1920: S-a născut Chiara Lubich, militanta catolică  si  fondatoare a Mişcării Focolare; (d. 14.03.2008).

Mișcarea Focolarelor sau Opera Mariei este o organizație internațională, o mișcare laică din Biserica Catolică care promovează idealurile de unitate și de frăție universală, așa cum cere Iisus conform povestirii din Evanghelie, Ion (17,21).

Numele mișcării provine de la cuvântul italian “inimă” sau “cămin”.

Consecința clară a acestei mișcări a fost amplificarea  vocației ecumenice și extinderea dialogului religios din zone culturale diferite.

 

 

 

Fondată in 1943 în Trento, nordul Italiei de Chiara Lubich ca o mișcare religioasă, Mișcarea Focolarelor, deși la început romano-catolică,  leagă acum majoritatea religilor creștine și non-creștine, uneori chiar și organizatii non-religioase.

Este cunoscută și sub alte denumiri precum “Opera Mariei”, sau “Lucrarea Mariei”.

Mișcarea Focolare opereaza în 182 de țări și are peste 100.000 de adepți.

 

 

1922: A încetat  din viaţă Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa); (n. 21 noiembrie 1854).

 

 

1924: Ramsay MacDonald a devenit primul premier laburist al Marii Britanii.

1936: S-a nascut George Motoi, actor român de teatru şi film, regizor de teatru, director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila (“Chira Chiralina”, “Terente-regele bălţilor”).

 

 

 

 

 

1939: Atomul de uraniu a fost divizat pentru prima dată în laboratoarele Universitații Columbia din S.U.A.

1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie a capturat oraşul libian Tobruk, infrangând forţele naziste conduse de generalul Rommel.

 

 

 

1946: A fost creata Republica Mahabad sau Republica Kurdistan,  o creație statala efemera a kurzilor în Kurdistanul iranian. A fost  al doilea stat kurd contemporan, după asa numita Republica Ararat din Turcia.

Capitala era  orașul kurd Mahabad în nord-vestul Iranului, iar xistența sa a fost  legată de criza iraniana declansata  între SUA și URSS.

In mai puțin de un an  armata iraniană a infrant fortele curde sprijinite de sovietici.

După dispariția republicii,liderul acesteia  Qazi Muhammad a fost executat în public în centrul Mahabad.

Actualul președinte al Kurdistanului irakian, Massoud Barzanis- născut în Mahabad când tatăl său, generalul Mustafa Barazani a fost conducatorul fortelor armate curde ale acestui sat efemer.

Archibald Roosevelt, fiul președintelui Statelor Unite Theodore Roosevelt, un bun cunoscator al problemelor regiunii, a scris ca  principala problemă a Republicii Mahabad a fost aceea ca ea avea nevoie de ajutor sovietic, insa  această alianță cu Armata Roșie a provocat un dezacord intre  multe dintre triburile kurde.

 

 

 

1952: A luat fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienti.

 

 


 

 

 Efectele terapiei Aslan asupra imbatrânirii au convins inca de la inceput, aducând institutului pacienti cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, printese, conti si directori ai unor mari banci ale lumii.

Renumele produselor „Aslan” a trecut si Oceanul, presedintele american John Kennedy recurgând  pentru o afectiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu.

 

 

1962: Organizatia Statelor Americane hotaraste excluderea Cubei comuniste din randurile membrilor sai.

 

 

 

1963: Se semneaza Tratatul de la Elysée dintre Republica Franceza si RFG, dupa vizita facute în Germania de presedintele francez Charles de Gaulles, prima dupa razboi a unui sef de stat din tabara adversa în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

 

 

 

 

 

1966 :  S-a născut Ecaterina Szabo, antrenoare si  gimnastă română de talie mondială, actualmente retrasă din activitatea competițională, multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA).

 

 

 

 

 

1973: A murit Lyndon Baines Johnson, al 36-lea preşedinte al SUA (1963-1969); (n. 27 august 1908).

 

 

 

 

 

1980: Este arestat la Moscova, savantul Andrei Saharov, renumit  fizician nuclear sovietic, militant  pentru drepturile omului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace .

 

 

 

1983: Marele tenisman suedez  Björn Borg s-a  retras din tenis, după ce a câştigat de cinci ori consecutiv marea Competitie de la Wimbledon (Anglia).

 

 

 

 

1992: Agenţia rusă de presă TASS (înfiinţată la 25.07.1925), devine ITAR-TASS.

 

 

 

 

1993: Reuniune la nivel inalt la Minsk. Doar 7 state din cele 10 prezente (din fosta URSS) semneaza Carta CSI. Se abțin Moldova, Ucraina și Turkmenistanul,  care  nu sunt de acord cu crearea unor structuri care sa duca la un grad inalt de integrare, in special economica și sa asigure Rusiei rolul de lider.

 

 

1994: A murit Jean-Louis Barrault, actor francez de teatru şi cinema, mim, regizor şi director de teatru; (n.8 septembrie 1910).

 

 

 

 

 

 

1999:  A cincea mineriada- Asa numita ”Pace de la Cozia”. Incep negocierile dintre comisia condusa de premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma.

 

 

 

 

 

La ora 18.30, negocierile s-au incheiat, primul-ministru declarând în mas s  media  că: “Nici o parte nu a câștigat, în schimb a caștigat țara”.

 

 

1999: A fost semnata, la București, Convenția dintre guvernul roman și cel bulgar, privind recunoașterea reciproca a diplomelor și certificatelor de studii eliberate de instituțiile de invațamant și a titlurilor știintifice din cele doua state.

 

 

2001: A murit, la Paris, editorul Constantin Tacu (Tacou), nume cunoscut al diasporei culturale româneşti din Franţa. Tacou a fost în ultimele decenii conducătorul renumitei Editurii Herne, unde au apărut de-a lungul timpului celebrele Cahiers de l’Herne, dedicate unor mari nume sau teme ale culturii europene (Heidegger, Eliade, Jung, Schopenhauer, Borges, Yeats, Malraux, Rimbaud, Musil etc).

 

 

 

 

Constantin Tacou (stânga), impreuna cu Emil Cioran

Tacou a fost un editor constant al lui Emil Cioran şi Mircea Eliade, fiind un prieten al lor;(n.28.01.1921, Livezi, Grecia).

2005 : A decedat Consuelo Velasquez, compozitoare mexicană, autoarea melodiei „Besame mucho” („No Me Pidas Nunca”, „Dejamer Quererte”); (n. 21.08.1916).

 

 

 

 

2013 : A decedat multiplă campioana româna de șah Margareta Teodorescu ; (n. 13 aprilie 1932).

 

 

Calendar creștin ortodox

Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul

 

 

https://str.crestin-ortodox.ro/foto/989/98874_sfantul-apostol-timotei.jpg

Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfantul Timotei a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel.

Din Faptele Apostolilor, aflam ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.

Mai tarziu, dupa ce Sfantul Evanghelist Ioan va fi alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Apostol Pavel il va hirotoni episcop in locul acestuia. Patimirea sa este legata de o sarbatoare in cinstea zeilor. Exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi.

Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu indrazneala in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos. Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul.

Trupul sau a fost ingropat cu cinste in locul ce se numea Pion. Din porunca imparatului Constantiu (337-361), moastele sale au fost duse in Constantinopol, de Sfantul Artemie mucenicul si au fost puse in biserica „Sfintii Apostoli”, alaturi de Apostolii Luca si Andrei.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.

 2. Istoria md.

 3. Istoriculzilei blogspot.com;

 4. lessignets.com

 5. Mediafax.ro;

 6. Wikipedia

Publicitate

22/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 22/01/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: