CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 IANUARIE. VIDEO


 

 

21 IANUARIE – istoricul zilei

917 – A murit asasinat din ordinul regelui Conrad,  ducele Erchanger (sau Erchangar) (n. cca. 880), membru al familiei Ahalolfingerilor.

A fost duce de Suabia din septembrie 915 până la moarte.

Erchanger era fiul lui Berthold I, conte palatin de Suabia. Mama sa a fost Gisela, fiica regelui Ludovic Germanul din Francia răsăriteană.

S-a casatorit cu sora regelui Conrad I, Cunegunda, vaduva ducelui Luitpold (sau Liutpold) al Bavariei.

Dupa batalia de la Wahlwies in  Hegau, in care a invins trupele regale, Erchanger s-a  proclamat duce.

Dupa aceasta, el a fost condamnat de Inalta Curte de la Hohenaltheim in septembre 916 la recluziune intr-o manastire, pentru ofense aduse regelui si episcopului, fiind ucis in urma ordinului dat de rege, la 21 ianuarie 917.

1077 –  Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.

1118 – Moare papa Pascal al II-lea, pe numele sau de mirean  Rainier de Bleda.

https://i0.wp.com/www.medievalists.net/wp-content/uploads/2011/08/Pope-Paschal-II.jpg

S-a nascut la Bleda Forlì, in jurul anului 1050. A fost papa intre  13 august  1099 si 21 ianuarie 1118 si  intrat in conflict cu imparatii Sfantului Imperiu Romano-German, Henric al  IV -lea si  Henric al  V-lea. A creat  Ordinul Cavalerilor teutoni si Ordinul Templierilor.


 1276 – Inocențiu al V-lea (nascut Pierre de Tarentaise) devine papă.

 

 

 

 

 

S-a nascut  în anul  1225 in Savoia si a decedat  la  22 iunie 1276 la Roma, fiind doar câteva luni papa al Romei (1276).

Inocențiu a fost primul papă din Ordinul Dominican. În timpul pontificatului  său a încercat să unească din nou Biserica Catolică cu cea din Răsărit.

În 1898 a fost beatificat de papa Leon al XIII-lea, fiind celebrat  în calendarul catolic pe 22 iunie, data morții sale.

 

 

 

1338: S-a nascut Carol al V-lea cel Înțelept ( d. 16 septembrie 1380), rege al Franței în perioada 1364–1380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea.

 

 

 

 

Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de ani, in care s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe pregătirea militară. A fost ajutat de generalii săi,  conetabilii Du Guesclin și Clisson, care au reușit să realizeze o strategie eficientă împotriva englezilor, construind pe teritoriul francez mai multe fortificații care aveau rolul de a evita lupta și de a-i obliga pe soldații englezi să își irosească forțele.

Planul a funcționat atât de bine încât s-au recuperat aproape toate teritoriile pierdute in fața englezilor

1519 – A murit conchistadorul spaniol Vasco Nunez de Balboa (n.1475),  fondatorul  primei  colonii permanente din Lumea Noua, pe teritoriul actual al statului Panama, in  anul 1512.

Este cunoscut de asemenea ca primul european care a descoperit Oceanul Pacific.

1643 – Navigatorul olandez Abel Tasman descopera  arhipelagul  Tonga din Oceanul Pacific.

 1648 – La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Simion Stefan.

Sfântul Ierarh Simion Ștefan (sau Simeon Ștefan) a fost mitropolit al Transilvaniei între anii 1643-1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător și editor al „Noului Testament de la Bălgrad”( azi Alba Iulia).

Iată ce scria Simion Ștefan în Predoslovie (prefață), adresandu-se cititorilor romani:

Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sunt buni carii îmblă în toate țările, așea și cuvintele acealea sunt bune carele le înțeleg toți”.

A fost unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești români ai veacului al XVII-lea. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face pe data de 24 aprilie

1775 – A fost executat Emilian Pugaciov, conducatorul rascoalei taranesti din Rusia; (1773-1775).

 Emelian Ivanovici Pugaciov (n.1742, Simoveiskaia pe Don) a fost un conducător al cazacilor de pe Don, intrat in istorie in urma revoltei  țărănesti  dintre anii 1773-1775 (Revolta lui Pugaciov). A luat parte ca soldat în războiul de șapte ani și în războiul ruso-turc (1768–1774).

1793 – A fost decapitat  sub acuzația de trădare, Regele Franţei,  Ludovic al XVI-lea.

Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris), a fost rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, avand titlul de rege al francezilor din 1789  până în 1793.

A fost ultimul reprezentant al Absolutismului in Franta și o victimă a Revoluției Franceze.

1805 – S-a născut  istoricul roman Aaron Florian. A realizat prima periodizare şi a tras atenţia asupra ştiinţelor auxiliare ale istoriei (genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, ştiinţa sigiliilor); (d.12 iulie 1887).

 

 

1814 – A murit Jacques–Henri Bernardin de Saint–Pierre, scriitor francez, precursor al romantismului; a scris, printre altele, romanul „Paul şi Virginia”; (n.19.01.1737).

1821 –  S-a nascut Vicenţiu Babeş, publicist, jurist, om politic, deputat al românilor din Banat în Parlamentul din Budapesta şi membru fondator al Academiei Române; (d.22.01.1907).

 

 

 

1829 – S-a nascut Oscar al II-lea, rege al Suediei şi Norvegiei.

 

 

 

 A fost detronat la 7 iunie 1905 de Parlamentul norvegian și a renunțat la tronul Norvegiei la 26 octombrie.

A refuzat să permită vreunui prinț al Casei regale să devină rege al Norvegiei; relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit după decesul său care a avut loc la Stockholm  la 8 decembrie 1907.

 

 

 

1840 – Navigatorul francez Jules Dumont d’Urville descopera Tara Adélie din Antartica.

 Teritoriul se învecinează la est și la vest cu Teritoriul Antarctic Australian, iar  Jules Sébastien César Dumont d’Urville  l-a denumit după soția sa, Adélie.

 

 

 

Map of all the Antarctic research stations

 

Polul Magnetic, a cărui poziție variază odată cu câmpul magnetic terestru, se află în proximitatea Teritoriului Adélie.

Administrativ este unul dintre districtele Teritoriilor australe și antarctice franceze. În urma semnării Atratatului Antarcticii în 1959, Franța își exercită suveranitatea asupra teritoriului în contextul tratatului.

În 1991, tratatul a fost completat prin Protocolul de la Madrid asupra protejării mediului, ceea ce face din continentul Antarctic o „rezervație naturală consacrată păcii și științei”. Conform Tratatului Antarcticii, Franța nu dispune de o Zonă Economică Exclusivă în largul coastelor teritoriului.

Din 12 ianuarie 1956 Franța deține o bază permanentă, Stațiunea Dumont d’Urville, situată la coordonatele 66°40′S 140°01′E, cu o populație permanentă de 33, care crește până la 78 de persoane  în perioada verilor antarctice.

1852 – S-a născut Vasile Lucaciu, preot, membru marcant al Partidului Naţional Român din Transilvania .

 

 

 

1855 – S-a nascut   (intre 21- 23 ianuarie),John Browning, inginer armurier american, inventator si constructor de arme automate; (d.26.11.1926).

 

 

 

 

1858 – Avocatul Benito Suarez devine presedinte al Mexicului. A fost primul presedinte amerindian al acestei tari.

Benito Juárez

Este considerat fondatorul Mexicului modern si este unul dintre cei mai admirati presedinti pe care i-a avut aceasta tara.

 

 

 

 

 

1885 – S-a născut  geograful român George Vâlsan, membru titular al Academiei Romane; (d. 6 august 1935).

 

 

 

 

1885 – S-a nascut Umberto Nobile, explorator polar italian si constructor de dirijabile; (d.30 iulie 1978).

 

 

 

 

 

 

A fost profesor de inginerie aeronautică la Universitatea din Napoli timp de peste treizeci de ani, și director al Institutului  Militar de Constructii  Aeronautice din  Roma 1919-1928.

Umberto Nobile a fost un pionier și una dintre figurile cele mai remarcabile din istoria aeronauticii italiene; condus primul dirijabilul Norge care a zburat deasupra Polului Nord și apoi a condus dirijabil Italia în a doua expediție polară.

 

 

 

1892 – A murit  John Couch Adams, matematician si astronom englez, unul dintre descoperitorii planetei Neptun; (n.5 iunie 1819).

 

 

 

 

 

 Este cunoscut mai ales pentru faptul că a prezis, independent de Le Verrier, fără observații directe, doar prin calcule matematice, existența planetei Neptun. A întocmit formulele de integrare aproximativă a ecuațiilor diferențiale care-i poartă numele.

Adams a publicat și lucrări despre triunghi și proprietățile sale. De asemenea, a calculat Constanta lui Euler cu 263 de zecimale, fără a descoperi vreo perioadă.

Prin confirmarea ulterioară (prin observații astronomice directe) a existenței planetei Neptun, Adams a confirmat valabilitatea legilor mecanicii ale lui Newton.

 

 

 

1898 – S-a nascut Gheorghe I.Bratianu istoric, om politic, membru al Academiei Române, fiul lui Ionel I.C.Bratianu.

A fost profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi si la Universitatea Bucuresti, membru titular al Academiei Romane , director al Institutului de Istorie Universală din Iași  și apoi al Institutului de Istorie Universală “Nicolae Iorga” din Bucuresti.

In 1924, devine profesor universitar la catedra de istorie universală a Universității din Iași, iar din 1940, a Universității din București.

În 1942, este ales membru titular al Academiei Române. Între 1935 și 1947 îndeplinește funcția de director al Institutului de Istorie Universală din Iași (1935 – 1940) și apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din București (1941 – 1947).

În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului Național Liberal, pe care o înființase.

La 9 iunie 1948  odată cu reorganizarea Academiei Romane de catre comunisti, – care ia acum numele de Academia R.P.R. – i se retrage calitatea de academician  impreuna cu alte 97 de personalități științifice și culturale românești.

În noaptea de 7/8 mai 1950, este arestat de organele securitatii comuniste  și întemnițat la inchisoarea Sighet , fără să fi fost judecat și condamnat.

A decedat in urma relelor tratamente la care a fost supus in inchisorile comuniste, in anul 1953.

 

 

 

1899 – In Germania s-a produs  primul automobil Opel „Made in Ruesselsheim”.

 

 

 

 

 

 

 

1900 – S-a nascut Victor Papacostea, istoric, specialist în istoria comparată a ţărilor balcanice, fondator si director al Institutului de Studii si Cercetari Balcanice si al revistei “Balcanica”; (d.20.06.1962).

 

 

 

 

 

1905 – S-a născut designerul Christian Dior; (d. 24 octombrie 1957). A fost un designer de modă francez care a exercitat o influență deosebită în lumea modei.

 

 

 

 

 

1911-Are loc prima ediţie a Raliului Monte Carlo.

 

 

 

 

 

 

 

1918 – A decedat  la Blaj , Victor Mihaly de Apşa, mitropolit greco-catolic, membru de onoare al Academiei Române; (n. 19.05.1841).

 

 

 

 

 

 

  Cunoscut și ca Victor Mihali (n. 19 mai 1841, Ieud, Comitatul Maramureș ), a fost episcop al Eparhiei de Lugoj între 1875-1895 și arhiepiscop Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma din 1895, până la moarte. Din anul 1894 a fost membru de onoare al Academiei Române.

A fost fratele mai mare al istoricului Ioan Mihaly de Apșa, de asemenea membru al Academiei Române. După moartea mitropolitului Vancea, scaunul mitropolitan a rămas vacant vreme de 9 luni.

Autoritățile maghiare au fost foarte atente la desemnarea persoanei noului ales, căutând în acest fel să nu întărească spiritul de luptă al românilor transilvăneni.

Mitropolitul Victor Mihali de Apșa a pășit însă pe drumul marilor săi înaintași, punându-se cu același spirit de sacrificiu în serviciul neamului. Păstorirea sa a cuprins perioada frământată a mișcării memorandiste, a ieșirii din pasivitate a Partidului Național și a înființării episcopiei de Hajdúdorog (1912)

 

 

 

1919 – Adunarea Constituantă, convocată la Dublin, proclamă Irlanda republică independentă. Este format un guvern naţional irlandez.

 

 

 

 

 

Eamon de Valera este numit preşedintele Republicii Irlanda şi şeful guvernului.

1920- Se incheie Conferinta de pace de la Paris.

 

 

 

1921 – Este creat Partidul Comunist Italian.

 

 

 

 

 

1922 – S-a născut actorul american Aristoteles (Telly) Savalas. A cunoscut o mare popularitate in urma  rolurilor jucate in filmul serial american “Kojak”.

 

 

1924 – A murit Vladimir Ilici Lenin (Ulianov), revoluţionar comunist, lider al partidului bolşevic marxist si al revolutiei bolsevice din Rusia; (n.22.04.1870).

 

 

 

 

Vladimir Ilici Lenin ( numele de familie originar: Ulianov), (n. 10 aprilie 1870 (S.N. 22 aprilie) , a fost si primul premier al Uniunii Sovietice și fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. S-a născut în Simbirsk (Ulyanovsk) avându-i ca părinți pe Ilia Ulianov și Maria Alexandrovna. Tatăl său Ilia era inspector al școlilor primare din provincia Simbirsk, în momentul nașterii lui Vladimir Ilici Lenin.

„Lenin” a fost unul dintre pseudonimele sale. Se crede că l-a creat ca să demonstreze antagonismul față de Gheorghi Plehanov, care folosea pseudonimul Volghin, după râul Volga; Lenin a ales râul Lena care este mai lung și care curge în direcția opusă.

Documente declasificate după căderea Uniunii Sovietice, alături de memoriile medicilor lui Lenin, sugerează că liderul bolșevic a fost tratat de sifilis încă din 1895. Documentele sugerează, de asemenea, că anatomo-patologului Alexi Abrikosov, care era însărcinat cu autopsia, i s-a ordonat să demonstreze că Lenin nu a murit de sifilis. Abrikosov nu a menționat această boală în raportul de autopsie, dar distrugerile vaselor de sânge, paralizia și alte incapacități pe care le-a citat sunt tipice pentru această boală. La un al doilea raport de autopsie nici un organ, arteră importantă sau zone ale creierului, afectate în mod obișnuit de sifilis, nu au fost menționate.

În 1923, doctorii lui Lenin l-au tratat pe acesta cu salvarsan, singurul medicament care la acea vreme era folosit în mod special pentru tratarea sifilisului, dar și cu iodură de potasiu care era, de asemenea, folosită, în mod obișnuit, la tratarea acestei boli.

În 2004 s-au făcut noi afirmații din partea unor experti, conform cărora Lenin a suferit de sifilis și a decedat din această cauză.

După primul său atac cerebral, Lenin a publicat un numar de scrieri prin care da indicații viitoare pentru guvern. Cea mai importantă dintre acestea este Testamentul lui Lenin, unde, între altele, critica și lideri ai partidului precum Lev Troțki și Stalin.

Despre Stalin, secretar general al partidului încă din 1922, Lenin spunea că „în mâinile sale este concentrată o putere nelimitată” și sugera ca „tovarășii să se gândească la o cale de a-l îndepărta pe Stalin din funcție”. Aceste critici dure ale vieții interne a partidului nu au fost niciodată aduse la cunoștința publicului larg.

Orașul Petrograd a fost redenumit Leningrad în onoarea sa și acesta i-a rămas numele până la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, când și-a recăpătat numele original, Sankt Petersburg.

1927 – A  decedat Mitrofan Piatnitki, muzician rus, fondator (1910) al Corului popular rus, care din 1940 ii poarta numele;(n.02.07.18964).

 

1927 – S-a nascut  Petru Creţia, poet, eseist şi traducător (“Norii”, “Pasărea Phoenix”, “Epos şi logos”); (d.16.04.1997).

 

 

 

 

 

1941 – S-a născut  tenorul spaniol Placido Domingo.

 

 

 

 

 

 

1941 – În România, generalul Antonescu, şeful statului,  îndepărteaza de la putere printr-o lovitura de stat  Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict.

Legionarii organizează o rebeliune armată, prin care incearca să  preia  puterea in tara.

 

 

 

 

 

In urma luptelor care s-au purtat in zilele de  21-23 ianuarie 1941, au loc mari distrugeri si pierderi de vieti omenesti. După înăbuşirea  de către armată a revoltei, mişcarea legionară este înlăturată de la putere şi interzisă, puterea concentrîndu-se numai în mîinile lui Ion Antonescu.

 

 

 

 

 

 

 

1950 – S-a nascut  Billy Ocean (Leslie Sebastian Charles), cântăreţ şi compozitor american.

 

 

 

 

 

1950 – A murit scriitorul britanic George Orwell (“Ferma animalelor”, “1984″, “O gura de aer”, “Omagiul Cataloniei”) ; (n.25.06.1903).

 

 

 

 

 

1954 – Este lansat la apa primul submarin nuclear american, “USS Nautilus”.

1957 –  In Romania  este emis  un decret privind desfiintarea cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale si la lapte, stabilite prin decretele din 1953 si 1955.

1957 – S-a nascut   actriţa americană  Geena Davis.

1959 – A murit Cecil B.de Mille, regizor si producator american (“Sunset Boulevard”, “The Greatest Show on Earth”, “The Ten Commendments”);(n.12.08.1881).

 1964 – Eugene Ionesco, dramaturg francez de origine romana, este ales membru al Academiei Franceze (“Nu”, “Scaunele”, “Neintelegerea”).

 Ionesco, Eugène

1976: Supersonicul Concorde, rezultatul unei colaborări între specialistii francezi și englezi, a zburat pentru prima oară.

1991 – A decedat printesa  Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria; (n. 05.01.1909.

1998 – Papa Ioan Paul al II-lea soseste in vizita la Havana, pentru prima data in Cuba comunista; (21.01-25.01.1998).

1999 – A murit Charles Brown, cântăreţ american de blues, pianist; (n. 13.09.1922).

1999 – Marsul minerilor din Valea Jiului catre  Bucuresti.

Are loc o conferinta de presa comuna a GDS, Alianta Civica, AFDPR, LADO, Asociatia victimelor mineriadelor 1990-1991, in urma careia se face publica hotarirea de a se organiza un mars de protest fata de manifestarile minerilor la 22.01.1999.

La Timisoara, peste o mie de reprezentanti ai societatii civile organizeaza un miting de protest, condamnand actiunile minerilor. La ora 15, minerii forteaza barajul de la Costesti, pe care dupa o ora il sparg.

2001 – Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care câştigă (2001) Raliul Paris-Dakar.

2004 – S-a nascut Prinţesa Ingrid Alexandra a Norvegiei.

2004 – A murit Dinu Adameşteanu, membru al Academiei Române. A avut o contributie importanta  la descoperirea siturilor de la Histria, a cetăţii Heracleea şi a revoluţionat tehnicile de studiu în domeniu; (n.25.03.1913).

2006 – Moare Ibrahim Rugova, om politic si scriitor albanez din Kosovo,cunoscut pe plan international.

2009 – Presedintele Barack Obama a repetat la Casa Alba juramantul de presedinte, pentru a preveni orice contestare.

La ceremonia oficiala de investire, emotionat, Obama a inversat cateva cuvinte ale textului juramantului.

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Maxim Marturisitorul

Sfantul Maxim Marturisitorul s-a nascut in anul 580,intr-o familie nobila, din Constantinopol. A intrat in monahism in manastirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfantului Maxim Marturisitorul a fost apararea dreptei credinte impotriva monotelismului.

Adeptii monotelismului sustineau ca in Hristos nu a existat decat o singura vointa si o singura lucrare: cea dumnezeiasca. Imparatul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania impotriva persilor si ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe II, accepta sa se afirme ca in Hristos exista o singura lucrare.

Scopul imparatului era de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria si Palestina.

Insa, a fi de acord cu afirmatia ca in Hristos exista o singura lucrare, insemna a fi de acord cu invatatura ca natura umana nu mai persista in Hristos. Sfantul Maxim Marturisitorul reuseste sa condamne monotelismul, impreuna cu papa Martin.

Sunt arestati si trimisi in exil. Papa Martin moare in urma chinurilor la care a fost supus in temnita, iar Sfantul Maxim, adus in Constantinopol in anul 662, dupa exilul petrecut in 655, primeste pedeapsa de a i se taia limba si mana dreapta.

Va muri la putin timp, in cursul aceluiasi an si va fi ingropat in Manastirea “Sfantul Arsenie“.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Neofit;
– Sfantului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);
– Patimirii Sfintilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila;
– Sfantului Cuvios Neofit;
– Sfintei Irina;
– Sfintei Mucenite Agni;
– A patru Sfinti Mucenici din Tir.

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Istoria md.;

 4. Istoriculzilei blogspot.com;

 5. Wikipedia ro.;

 6. lessignets.com;

Publicitate

21/01/2015 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Reblogged this on Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de munteanioan | 22/01/2016 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 21/01/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: