CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 IANUARIE. VIDEO


 

20 ianuarie, istoricul zilei

 

225 – S-a nascut imparatul roman Gordian al III-lea.

Marcus Antonius Gordianus Pius (20 ianuarie 225 – 11 februarie 244), cunoscut sub numele de Gordian al III-lea, a fost un împărat roman între anii 238 – 244.

El a fost fiul Antoniei Gordiana și al unui senator al cărui nume nu este cunoscut (a decedat înainte de 238)

La vârsta de 13 ani a devenit cel mai tânăr împărat roman din istoria imperiului .

În anul 241 Gordian a fost căsătorit cu Furia SabiniaTranquilina, fiica prefectului pretorian Timesitheus. În calitate de șef al Gărzii de pretoriene și socru al împăratului, Timesitheus a devenit rapid conducătorul de facto al Imperiului Roman.

 Gordian a fost ucis  la Zaitha, dupa infrangerea armatei romane in batalia cu persii, cauza morții lui fiind  necunoscuta. După moartea sa,  Senatul l-a zeificat.

250 – Împăratul Decius  începe o persecuție pe scară largă a creștinilor din Roma.

  A fost prima persecuție anti-creștină care s-a derulat în întreg Imperiul.  Decius a lansat un program politic tradiționalist, acesta incluzând revenirea la religia politeistă, romană.

Episcopilor și preoților creșini li s-a ordonat să se sacrifice pentru împărat de sau să treacă la religia romană. Majoritatea creștinilor au considerat o mare ofensă, și au hotărât să moară ca și martiri.

 Arestat din porunca lui Decius, Papa Fabian a murit în închisoare ca martir și a fost înmormântat în catacomba Sf. Calixt.

82o – A murit  imamul Al Shafi’i, juristul si savantul arab musulman  fondator al  școlii de jurisprudență  Shafi’i; (n. 767). 

842 – A decedat  Theophil (Teofil) (n. 813) , împărat bizantin între  anii 829 – 842. A fost fiul lui Mihail al II-lea Armorianul  și al Theklei, si  nepotul imparatului Leon al V-lea Armeanul.

Theofilos

Theophil a fost un iconoclast convins, dar și un împărat învățat; în 832 el a dat un edict împotriva cultului icoanelor .

Războaiele pe care le-a purtat  cu arabii au secat vistieria statului. De asemenea, Theophil a întărit zidurile Constantinopolelui și a construit un spital care a functionat  până în secolul al XV-lea.

1265 – In Palatul Westminster din Londra are loc prima sedinta a Parlamentului englez .

1320 – Vladislav I cel Scurt ( în poloneză: Władysław I Łokietek) – (1261 – 2 martie 1333) a fost incoronat  rege al Poloniei. A fost duce până în 1300 și prinț de Cracovia din 1305, până la încoronarea sa ca rege.

În timpul domniei sale s-a depașit fragmentarea internă a Poloniei și  țara s-a reunit într-un regat independent, sub conducerea lui.

In ultimii sai ani de domnie a purtat un război cu teutonii (1326 – 1332), reusind sa stopeze  extinderea teutonilor in detrimentul Poloniei.

Vladislav s-a străduit să stabilească un cod uniform legal în toată țara. În acest cod, el a asigurat siguranța și libertatea evreilor, pe care i-a pus pe picior de egalitate cu creștinii.

 

 

1356 – Edward Balliol, devenit rege al Scotiei cu sprijin englez, a renuntat la tron, abdicand in favoarea regelui Angliei, Edward al III-lea.  Pensionat de regele Eduard al III-lea al Angliei,  a murit in ianuarie 1364 la  Wheatley in apropiere  de Doncaster.

Data precisa a  mortii sale este necunoscuta, aceasta intervenind intre  1 si 24 ianuarie. Odata cu disparitia sa,se sting si  pretentiile la tronul Scotiei  ale familiei Balliol .

 

 

 

1368 – Domnul Munteniei, Vladislav I (Vlaicu Voda), confirmă braşovenilor privilegiile lor comerciale în Muntenia (cel mai vechi privilegiu comercial cunoscut, acordat de un domn român, scris în limba latină).

Imagini pentru Vladislav I (Vlaicu Voda)photos

 

El atesta intensificarea comerţului de “drumul Brăilei “ si face prima mențiune documentară a orașului Slatina într-un act oficial in  care acordă scutire de vamă negustorilor brașoveni la trecerea peste raul Olt.

 

 

1390 –  S-a încheiat tratatul de la Lublin dintre Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti (1386 – 1418), şi Wladislaw al II-lea Jagello, regele Poloniei (1386-1434).

 

 

1527 – Începe prima domnie a lui Petru Rareş în Moldova (pană în 1538).

Pe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată pe tronul Moldovei. În rîndul domnilor moldoveni din veacul al XVI-lea, istoria a aşezat la loc de mare cinste pe voievodul Petru Rareş, fiul nelegitim al lui Ştefan cel Mare.

Conform tradiţiei orale, Petru ar fi  fost în tinereţe negustor de peşte, pe care îl transporta cu maje (nişte care mari, trase de patru sau şase boi). De aici şi porecla de Petru Măjerul pe care a primit-o.

S-a ridicat în domnie cu ajutorul micii boierimi, al tîrgoveţilor, al ţărănimii dar şi prin voinţa predecesorului său Ştefăniţă Vodă, care, aflîndu-se, aşa cum scria Grigore Ureche, “bolnav la Hotin au lăsat cuvîntul, că dacă va săvîrşi el, să nu puie pre altul la domnie, ci pre Pătru Măjariul, ce l-au poreclit Rareş, despre numele muierii ce au fost după alt bărbat, tîrgoveţ din Hîrlău”.

Nu trebuie să credem că Petru însuşi se îndeletnicea cu pescuitul: îl vedem mai degrabă ca pe un mare proprietar al unei zone piscicole şi al unei gospodării mari de prelucrare.

Această îndeletnicire se explică şi mai bine odată cu lămurirea originii mamei lui Petru Rareş, Maria, descendentă din neamul boierilor Cernat, stăpînitori ai zonei lacului Brateş, cu nenumăratele-i iezere, iezărcane, gîrle etc., ale căror bogăţie în peşte trebuia valorificată.

Petru Rareş, Domn al Moldovei

Anul naşterii lui Petru Rareş nu este cunoscut. Cînd a ajuns domn al Moldovei (20 ianuarie 1527), avea cam 40 de ani; era căsătorit cu o Marie, dintr-o familie încă necunoscută, cu care avea şi un fiu Bogdan şi o fiică Cneajna (din botez – Ana). Dintr-o căsătorie anterioară mai avea încă două fete – Ana şi Maria.

În aprilie 1530 domnul s-a căsătorit iarăşi şi şi-a adus în Moldova o nouă doamnă, pe Elena-Ecaterina Brankovici, fiica despotului sîrb Iovan Brankovici (mort în 1502). Noua soţie a lui Petru avea o cultură înaltă pentru acele timpuri. Cu Elena Petru a avut mai mulţi copii: Iliaş, Ştefan, Constantin şi Ruxanda.

În plan intern, Petru Rareş, ca şi părintele său Ştefan cel Mare, a promovat o politică ce urmărea consolidarea autorităţii centrale, îngrădirea puterii marilor boieri, întărirea ţării.

Pe plan extern, Petru Rareş a desfăşurat o largă activitate diplomatică, urmărind, pe lîngă lupta împotriva Imperiului Otoman, ridicarea ţării ca factor important pe arena internaţională.

 Mormantul lui Petru Rareş si al Doamnei Elena (ultima sa sotie),se afla la manastirea Probota.

1567 – Fortele portugheze  aflate sub comanda Estácio de Sá, alunga definitiv pe francezi din Rio de Janeiro.

Estácio de Sá (n.Santarém, 1520 – d.Rio de Janeiro, 20 februarie 1567) a fost un militar,  fondator al orasului  Rio de Janeiro si  primul  gouvernator-général al acestui teritoriu portughez din America de Sud.

1576 – Orasul mexican  León este  intemeiat de viceregele spaniol  Don Martín Enríquez de Almanza.

1666 – Moare Ana de Austria, sotia  regelui Ludovic al XIII-lea al Frantei.

 

 

 

Ana de Austria portret

 

 

Ana de Austria (Ana María Maurícia) (n. 22 septembrie 1601, Valladolid, Spania — d. 20 ianuarie 1666, Paris, Franța), a fost infantă a Spaniei si  regină a Franței

S-a casatorit la 18 octombrie 1615 la varsta de 14 ani, cu  Loudovic al XIII-lea, rege al Frantei si a  decedatin urma  unui cancer la san.

 

 

 1775 –  S-a născut André-Marie Ampère, fizician francez, autor al legii fundamentale a electrodinamicii; (d. 10.06.1836).

 

 

 

 

 

1809 – S-a nascut  Andrei Şaguna, mitropolit al Transilvaniei; (d. 28.06.1873).

 

 

S-a născut în ianuarie 1808, la Mișcolț în nordul Ungariei, din părinți aromâni, originari din Grabova, lângă Moscopole în Balcani.

 A fost un  militant pentru drepturile ortodocsilor și ale romanilor  din Transilvania, fondator al Gimnaziului romanesc  din  Brasov  ( 1851), membru de onoare al Academiei Romane.

La 3/15 mai 1848 a prezidat, împreună cu episcopul greco-catolic Ioan Lemeni, Adunarea romanilor de la Blaj si in fruntea unei delegații, duce petiția de la Blaj  la Viena, împăratului Franz Joseph.

În 16/28 decembrie 1848 a organizat o adunare la Sibiu, de unde a  trimis o nouă petiție împăratului austriac.

Ideea unității romanilor  este conținută în „Memoriul” națiunii române din  Marele Principat  al Ardealului, din Banat din părțile vecine ale Ungariei și din Bucovina, prezentat tot împăratului.

La 12 martie 1850 a organizat la Sibiu un congres bisericesc la care a participat și Avram Iancu.

 Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face la 30 noiembrie

1818 – A murit Dimitrie Ţichindeal, autorul  primei culegeri de fabule în limba română, “Filosoficeşti şi politiceşti prin fabule moralnice învăţăturii”.

 

 

Dimitrie Țichindeal (n. 1775, Becicherecu Mic – d. 20 ianuarie 1818, Timișoara) a fost un preot, cărturar, fabulist, traducător și militant român pentru emanciparea românilor din Banat.

Mihai Eminescu l-a numit in „Epigonii”: „Țichindeal, gură de aur”.

1841- Anglia ocupa  Hong-Kong-ul

Urmare a infrangerii Chinei in primul Razboi al Opiumului  din 1841,,insula Hong-Kong a fost cedata definitiv Angliei.

Dupa al doilea razboi al Opiumului, China cedeaza Angliei pentru 99 de ani Noile Teritorii.

In 1997,dupa indelungate negocieri, Anglia restituie Chinei colonia Hong Kong .

 

 1880 – Apare la Bucureşti, România, revista “Literatorul”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

Publicatia va apărea cu întreruperi şi schimbări de titlu, până în 1919.

1884 –  Ia fiinţă, din iniţiativa lui Spiru Haret, “Casa pentru ajutorul şcoalelor”.

1907 – Dimitri Mendeleev, chimist rus, care a descoperit legea periodicităţii şi a conceput clasificarea periodică a elementelor chimice; (n.07.02.1834).

1920 – Guvernele României, Cehoslovaciei și Regatului sîrbilor, croaților și slovenilor, cer Conferinței ambasadorilor să interzică revenirea pe tronul Ungariei a habsburgilor, subliniind că  nu vor tolera o asemenea tentativă.

 

 

1920 – S-a nascut Federico Fellini, regizor italian (“La Strada”, “La Dolce Vita”, “Nopţile Cabiriei”, “Opt şi jumătate”); (d.31.10.1993).

 1923 – Partidul Ţărănesc Basarabean, condus de Ion Inculeţ, a fuzionat cu Partidul Naţional-Liberal, precum şi cu Partidul Democrat al Unirii din Bucovina, condus de Ion Nistor.

1941 – In Romania sunt  militarizate instituţiile si  întreprinderile de stat şi particulare, fiind puse sub controlul Marelui Stat Major sau al organelor armatei.

 1942 – Înalţi oficiali nazişti se întîlnesc la Conferinţa de la Wansee, pentru a dezbate Soluţia Finală asupra Problemei Evreieşti.

1943 – A murit Pericle Papahagi, filolog, lingvist şi folclorist român; (n.20.10.1872).

 1945 – In Romania se elaborează un decret-lege privind organizarea sindicatelor, precum si decretele pentru urmarirea si pedepsirea criminalilor de razboi si a persoanelor “raspunzatoare pentru dezastrul tarii”.

 1945: Spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Germania incepe in fata ofensivei armatei sovietice, o vasta operatiune de evacuare a 1.8 milioane de etnici germani din Prusia Orientala, care va lua sfarsit in urmatoarele doua luni.

1946 – Generalul Charles de Gaulle demisioneaza.

 

 

Dupa petrecerea a 18 luni la conducerea guvernului provizoriu francez, generalul  de Gaulle isi anunta intempestiv demisia.

Motivul: dezacordul cu Partidul comunist privitoare la elaborarea noii Constitutii a tarii.

1946 –  S-a nascut David Lynch, regizor american („Catifeaua albastră”, „Twin Peeks”).

1947 – SUA semnează Tratatul de pace cu România.

1950- Capitala statului Israel este transferată de la Tel Aviv in  Ierusalimul de Vest, împreună cu instituţiile centrale şi ale administraţiei de stat.

Statele lumii nu recunosc acest act şi îşi menţin misiunile diplomatice la Tel Aviv.

1953- Republicanul Dwight Eisenhower devine cel de-al 34-lea preşedinte al SUA.

1958 – S-a nascut  Lorenzo Lamas, actor american.

1961- Democratul John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea preşedinte al SUA, dupa investirea sa in aceasta functie.

 

1965- Democratul Lyndon B. Johnson devine cel de-al 36-lea preşedinte al SUA.

1969- Republicanul Richard Nixon devine cel de-al 37-lea preşedinte al SUA.

1969- Primul pulsar (pulsari = stele care se rotesc, formate din neutroni şi observabile ca surse de radiaţie electromagnetică) este descoperit în Crab Nebula.

1977- Democratul Jimmy Carter devine cel de-al 39-lea preşedinte al SUA.

1981- Republicanul Ronald Reagan devine cel de-al 40-lea preşedinte al SUA.

1984- Moare la varsta de 79 de ani Johnny Weissmuller, cunoscut pentru rolurile sale din filmul Tarzan.S-a nascut la  2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara,pe atunci in austro-Ungaria. A castigat 5 medalii de aur la inot, la Jocurile Olimpice din 1924 si 1928.

Angajat de Casa de filme MGM ,a jucat rolul lui Tarzan in doua zeci de filme din aceasta serie,castigand o extraordinara popularitate.

 

1989- Republicanul George H. W. Bush devine cel de-al 41-lea preşedinte al SUA.

1990 – A apărut, la Bucureşti, primul număr al revistei „22”, editată de Grupul pentru Dialog Social.

 

1993- Democratul Bill Clinton devine cel de-al 42-lea preşedinte al SUA.

1996 – Au loc primele alegeri generale libere în teritoriile palestiniene autonome, Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est. Yasser Arafat a fost ales în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene.

 

2001 – George W. Bush Jr. devine cel de-al 43-lea preşedinte al SUA.

2004- Preşedintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I, Marele Premiu al Institutului Cultural Român.

2009- Democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea preşedinte al  Statelor Unite ale Americii.Este primul presedinte de culoare din istoria acestei tari.

20 ianuarie este în Azerbaijan – Ziua mâhnirii naționale, (în amintirea evenimentelor din 1990, când odată cu  intrarea trupelor sovietice în Baku, au fost ucise  cca. 200 de persoane și mai mult de de 3.000 au fost rănite).

 

 

 

 

 

Calendar crestin ortodox

Sfantul Eftimie cel Mare

 

 

 

https://str.crestin-ortodox.ro/foto/989/98833_eftimie.jpg

 

 

Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut in Melitina (Armenia), din pantece sterp si neroditor. Numele sau inseamna in limba greaca “voie buna”. La varsta de 29 de ani ajunge la Iersualim si se nevoieste intr-o pestera.

Aici a savarsit nenumarate minuni: a hranit 400 de calatori, in timp ce nu avea paine nici pentru zece persoane; a deschis portile cerului, tamaduind pamantul de nerodire si a facut posibil, cu rugaciunea lui, ca multe femei sterpe sa aiba copii.

Una din aceste femei este sotia lui Terevon saracinul. Acesta isi aduce sotia stearpa inaintea lui Eftmie si ii spune: “Stiu sa ma plec cinstite parinte, ca te va asculta pe tine Dumnezeu, daca te vei ruga; pentru ca El face voia celor ce se tem de Dansul. Deci, fiindca atat de multa vreme a trecut si nu m-am putut invrednici a avea fiu, pentru ca aceasta era stearpa, te rog cinstite parinte, roaga pe Iubitorul de oameni sa ne daruiasca noua fiu”.

Batranul intelegand credinta lor, i-a pecetluit de trei ori cu semnul Crucii, atingand cu mana pantecele femeii si a zis: “Mergeti, bucurandu-va intru Domnul, pentru ca iata va daruieste prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte barbateasca”. Crezand cuvintele sfantului batran, s-au dus cu bucurie la ale lor; apoi a zamislit cea stearpa trei fii, dupa prorocia parintelui purtator de Duh.

Sfantul Eftimie a fost si un mare aparator al dogmelor bisericesti. Lupta impotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, il numeste luptator si invatator al dreptei credinte.

Recunoaste cele doua nasteri ale Fiului, adica pe cea vesnica din Tatal si fara trup si pe cea sub vreme, din Fecioara Maica, cu trup insufletit; marturiseste ca in Hristos sunt doua firi -dumnezeiasca si omeneasca, dar neamestecate, neschimbate, neimpartite si nedespartite.

Slujitori ai marelui Eftimie au grait despre dansul: “Nu l-am cunoscut mancand ori vorbind cu cineva fara de mare nevoie, afara de sambata si de duminica.

Nu l-am vazut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori sezand putin, iar alteori o franghie spanzurata intr-un colt al acoperamantului chiliei tinand-o cu amandoua mainile, se impartasea putin de somn pentru nevoia firii”.

Sfantul Eftimie cel Mare a trecut la cele vesnice la varsta de 97 de ani.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=vkr86Juvz0k

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 3. Istoria md.

 4. Wikipedia

 5. lessignets.com

 6. Istoricul zilei blogspot.com

 7. Crestin Ortodox.ro

 

20/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 20 IANUARIE. VIDEO […]

  Apreciază

  Pingback de Ziua de 20 ianuarie în Istoria Românilor « CER SI PAMANT ROMANESC | 20/01/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: