O ISTORIE A ZILEI DE 17 IANUARIE. VIDEO
17 ianuarie, istoricul zilei
Anul 395: Moare in Milan impăratul roman Theodosiu I ; evenimentul marchează si sfârsitul unitatii teritoriale a Imperiului Roman.
Teodosie I (Flavius Teodosius) 379 – 395
Teodosiu, în Imperiul Roman din Răsărit și Gratian în Imperiul din Apus, amândoi creștini, au ridicat crestinismul la rangul de singură religie oficială și obligatorie în imperiile lor .
A sprijinit astfel, în mod hotărât ortodoxismul niceean, religia de stat obligatorie pentru toți supușii imperiului, îndepărtându-se de erezia arianista care, în Conciliul ecumenic de la Constantinopol din 381 a fost condamnat definitiv.
Împăratul Grațian a încetat de atunci să mai poarte titlul de pontifex maximus, suveran pontif al cultului roman.
În urma asasinarii imparatului Valentinian II in anul 392, și proclamarea retorului Flavius Eugenius ca împărat în Occident, Teodosiu pornește o nouă campanie, obținând în bătălia de la Frigidius (in septembrie 394) victoria asupra uzurpatorului.
Este astfel reunificat pentru ultima dată în istorie sub o singură autoritate, Imperiul Roman.
După moartea lui Teodosiu 17 ianuarie 395 ,Imperiul Roman este divizat între cei doi fii ai săi: Arcadius (in Orient) și Honorius ( in Occident).
1258: Armatele hanului mongol Hulagu ocupă Bagdadul, punând capăt califatului condus de dinastia Abbasizilor.
1287: Regele Aragonului Alfonso al III- lea invaseaza insula Minorca eliberand-o de sub dominatia araba.
Cea mai mare parte a locuitorilor musulmani ai insulei au fost vanduti ca sclavi.
1377: Papa Grigore al XI- lea , ( n.11, c. 1329 – d. 27 martie 1378) a mutat sediul papalitatii inapoi la Roma, parasind Avignonul.
A fost capul Bisericii Catolice de la 30 decembrie 1370 pana la la moartea sa, fiind al șaptelea și ultimul papa la Avignon.
1468: A murit Skanderbeg, eroul naţional al poporului albanez, conducătorul luptei împotriva dominaţiei otomane; (n. 6 mai 1405).
1524: Exploratorul italian Verrazano caută un drum spre China.
Navigatorul Giovanni da Verrazano incearcă sa descopere prin nord-vest, plecand din Europa cu caravela Dauphine si un echipaj de cincizeci de oameni, drumul spre China.
Pe 1 martie, el atinge coastele americane in apropiere de Cape Fears si putin mai tarziu ale actualei Carolina de Nord,si apoi coasta americană a Newfoundlandului.
A fost un explorator italian aflat în serviciul coroanei franceze. El este renumit datorită faptului că este primul european care a explorat coasta Americii de Nord, între Carolina de Sud si Terra Nova, inclusiv golful New York.
1562: În Franta, “Edictul de toleranta de la Saint Germain ” a acordat protestantilor hughenoti libertatea practicarii cultului lor.
1595: Regele Henric al IV-lea al Frantei declara razboi Spaniei.
1659: S-a nascut compozitorul si violonistul italian Antonio Verracini (d.1745).
1706: S-a nascut la Boston, Benjamin Franklin,ultimul dintr-o familie cu 17 copii din familia sa. Benjamin Franklin a fost una dintre cele mai faimoase figuri ale istoriei Americii, un om de ştiinţă şi litere si un mare inventator.
A fost de asemenea, primul ambasador al Statelor Unite in Franta şi unul dintre arhitecţii independenţei americane. A decedat la 17.04.1790.
1820: S-a nascut Anne Brontë, scriitoare britanică (“Agnes Grey”, “Chiriaşa de la Wildfelt Hall”) (d. 28.05.1849).
1821: A fost redactat documentul cu caracter constitutional ”Cererile norodului românesc”. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenţia ca scopul revoluţiei de la 1821, era acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale ţării, ca şi realizarea unor reforme.
1852: Marea Britanie recunoaste independenta statului burilor din Transvaal (Africa de Sud).
1859: Vasile Sturdza este numit de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza primul prim-ministru al Moldovei.
Vasile Sturdza, (n. 8 noiembrie 1810 – d. ianuarie 1870), este fiul vornicului Constantin Sturza din Bîrlad. A făcut studiile în străinătate şi s-a întors în Moldova în 1833. Pînă în 1849, s-a ocupat mai mult de agricultură. Între 1849 şi 1850 este judecător în Divanul Domnesc din Iaşi, iar în 1850 ajunge Ministru de Lucrări Publice în Moldova.
In 1856 este Preşedintele Divanului Domnesc, iar la 1857, Comisar al guvernului pe lîngă Banca Naţională a Moldovei. Între octombrie 1858 şi ianuarie 1859 este membru al căimăcămiei de trei împreună cu Ştefan Catargiu şi Anastasie Panu şi luptă pentru unirea Principatelor Române.
La 15 ianuarie 1859 este numit Ministru de Interne şi Preşedinte al Consiliului din Moldova. La 14 februarie 1862, înfiinţându-se Înalta Curte de Casaţie, este numit primul ei preşedinte, până la 19 octombrie 1868, când se retrage din viaţa publică.
1860: S-a nascut Anton Pavlovici Cehov, scriitor rus (“Doamna cu căţelul”, “Trei surori”, “Livada de vişini”, “Pescăruşul”); (d.02.07.1904).
1871: S-a nascut la Botosani, Nicolae Iorga(d. 27 noiembrie 1940) istoric, documentarist, scriitor, dramaturg, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician roman de talie mondiala.
După cum a afirmat criticul George Calinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.
1893: Este detronata regina insulelor Hawaii, Liliuokalani .
Un asa numit „Comitet Cetățenesc de Siguranță Publică”, condus de Lorrin Thurston lider al coloniştilor albi din Hawaii, au răsturnat-o de la putere pe regina Liliuokalani, dorind anexarea acestui teritoriu la Statele Unite ale Americii.
Preşedintele american Harrison a acceptat proiectul, dar a fost învins în alegerile din 1892.
La 14 ianuarie 1893, un grup alcătuit din americani și europeni au format un Comitet de Siguranță încercând să răstoarne regatul Hawaii, să o detroneze pe regină și să anexeze Hawaii, la Statele Unite ale Americii.
” Comitetul de siguranță” și-a exprimat îngrijorarea pentru siguranța și proprietatea cetățenilor americani. Ca răspuns, guvernul SUA a trimis o companie de pușcași marini americani din Boston și două companii ale marinei americane pentru a lua poziții in Hawaii.
La 17 ianuarie 1893, regina a renunțat la tron anunțând că motivul a fost de a “evita orice coliziune cu forțele armate, și, probabil, pierderile de vieți omenești.”
Anexarea oficiala a acestor insule se va produce în cele din urmă în 1898,după semnarea unui acord cu Japonia.
1893: A decedat Rutherford B. Hayes, cel de-al 19-lea preşedinte al SUA; (n. 04.10.1822).
1899: S-a nascut Al Capone, supranumit „Cicatrice” (Scarface), cel care a dominat crima organizată în Chicago din 1925 pînă în 1931 (d.25.01.1947).
A reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele comise de «sindicatul crimei » pe care l-a condus. Cariera sa de gangster s-a încheiat în 1931 când fost a trimis in judecata și condamnat pentru evaziune fiscala. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz unde a fost inchis în detenția sa cea mai lungă.
Ultimii ani ai vieții i-a petrecut n Florida, bolnav de neurosifilis . A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani.
1906: În baza legii asupra brevetelor de invenţii, se înfiinţează Oficiul român de invenţii, care înregistra atât invenţii româneşti, cât şi “brevete de importaţii”.
1917: SUA plăteşte Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru achizitionarea Insulele Virgine Americane.
1924: S-a nascut scriitorul român Radu Theodoru.
Radu Theodoru a fost ofițer de aviație, pilot instructor, pilot de încercare. Devenit scriitor în timpul regimului comunist, a fost distins cu numeroase premii. romanul sau istoric Vulturul – 4 vol. – a fost distins cu Premiul Academiei Române, [1967].
După 1989 avand convingeri politice de dreapta a devenit membru fondator al PRM.
În urma unui conflict cu Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, a fost exclus din acest partid.
1929: A iesit în lume pentru prima oara, Popeye marinarul, unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate. Aceasta prima aparitie a avut loc într-o serie de benzi desenate de Elzie Segar, în ziarul «Evening Journal».
În 1937, producatorii americani de spanac i-au ridicat lui Popeye o statuie în Crystal City, in semn de recunostinta ca vânzarile crescusera cu 30 %.
1933: In România, are loc noua reducere a salariilor şi pensiilor cu 10-12,5% (a treia “curbă de sacrificiu”), aprobată de Parlament .
1933 : S-a născut, la Cairo, din părinţi italieni emigraţi în Egipt, cântăreaţa franceză Dalida (Jolanda Gigliotti).
Stabilită în Franţa, în 1955, Dalida a avut o carieră îndelungată cu succese în film, în concerte şi imprimări (discuri de aur şi de platină) (“J’attendrai”, “Parole”); (d.03.05.1987).
1936: A murit Mateiu I. Caragiale, scriitor român (“Craii de Curtea Veche”, “Remember”); (n.25.03.1885).
A fost istoric al heraldicii, poet, și scriitor, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale.Mateiu Caragiale s-a născut la Bucuresti, fiind fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătorește cu Alexandrina Burelly și își aduce fiul în noua familie.
A inceput in 1904 studii de drept la Berlin, dar le abandonează. În anul îi apare in revista Viata Romanesca Remember,iar din 1916 începe să lucreze la capodopera sa Craii de Curtea Veche, pe care o finalizează în 1928, si e publicata la editura Cartea Romaneasca in 1929.
În același an, la 1 mai primește premiul Societății scriitorilor români.
1938: A decedat în Mandeville (Jamaica) astronomul american William Henry Pickering; (născut în Boston la 15 februarie 1858 .
A fost fratele unui alt celebru astronom, Edward Charles Pickering si a descoperit in 1899 un nou satelit al lui Saturn, Phoebe.
1940: Se naste Mircea Snegur, primul presedinte al Republicii Moldova.
1942: S-a nascut Muhammad Ali (pseudonimul lui Cassius Marcellus Clay), , primul şi singurul boxer profesionist care a cîştigat campionatul de box la categoria supergrea de trei ori.
În anul 1974 a fost ales Sportivul anului in SUA , iar în 1999, a fost desemnat “Sportivul secolului” de revista americană Sports Illustrated “. Elste considerat cel mai mare campion de box la categoria grea precum și unul din cei mai populari sportivi al tuturor timpurilor.
Și-a schimbat numele in Muhammad Ali în anul 1964, când s-a convertit la Islam.
1945: Eliberarea oraşului Varşovia de sub ocupaţia germană.
1946: Se întruneşte pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, Consiliul de Securitate al ONU şi sunt adoptate principiile de funcţionare ale acestui organism internaţional.
1949: Se încheie, cu 11 condamnări la cîte 5 ani de închisoare, procesul conducerii Partidului Comunist din SUA.
1957: URSS si R.P.Chineza au emis o declarație comună prin care condamnau “Doctrina Eisenhower”.
1961: Este asasinat Patrice Lumumba, prim ministru si om politic din Republica Democratică Congo, astazi Zair; (n. 02.07.1925).
1964: S-a născut Michelle Obama,sotia presedintelui S.U.A.,Barack Obama.
Michelle Obama
1966: Se produce gravul incident de la Palomares, in Spania, in care un bombardier american B 57 se ciocneste cu un alt avion si pierde patru bombe nucleare, dintre care una pe fundul marii.
Gasirea tuturor dispozitivelor atomice a durat 80 de zile de căutări. Ultima bomba a fost gasita la adâncimea de 880 metri. Echipajul submarinului USS Petrel a reuşit să o aducă în siguranţă la suprafaţă, iar crucişătorul USS Cascade a venit din Napoli pentru a prelua periculoasa încărcătură şi a o trimite înapoi în Statele Unite.
La Palomares, solul şi atmosfera au fost contaminate cu plutoniu, principalul element radioactiv dintr-o bombă cu hidrogen.
Comandantul bazei americane din Torrejon, Spania, general-maior Delmar E. Wilson, s-a deplasat urgent la scena accidentului, alături de o echipă specializată pentru astfel de dezastre.
Din fericire, prima bombă descoperită era aproape intactă. Printr-o minune şi mai mare, explozibilii convenţionali din ogivele celorlalte două bombe căzute la sol au detonat fără să declanşeze explozia nuclară. Totuşi, explozibilii convenţionali au ars plutoniul piroforic, ceea ce a dus la producerea unui nor radioactiv dispersat în cele din urmă de curenţii de aer de deasupra coastei maritime spaniole.
Urmările incidentului nu au fost deloc minore. O suprafaţă de 260 hectare a fost puternic contaminată cu material radioactiv. Suprafaţa în cauză cuprindea ansambluri rezidenţiale, terenuri agricole şi păduri.
Oraşul Palomares şi împrejurimile sale au fost evacuate de urgenţă, iar o parte din locuitori au suferit, ulterior, de diferite forme de cancer, unii dintre ei murind la scurt timp de la expunerea lor la radiaţii.
Astăzi, localnicii nu mai au în organism urme de substanţe radioactive, dar cercetătorii au descoperit recent că legumele şi animalele domestice din zonă prezintă încă valori nefiresc de mari ale radiaţiilor.
1991: Moare Regele Olav al V-lea al Norvegiei.
Olav al V-lea (n.2 iunie 1903) a domnit din 1957 până la moartea sa. Pe tron a urcat regele Harald al V-lea, fiul sau.
1991: Helmut Kohl este reales în funcţia de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.
1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.
1999: Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului : dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu , refuză.
2000: A decedat Ion Rațiu, membru marcant al PNŢCD, fost vicepreşedinte al partidului, deputat de Cluj (n.6 iunie 1917 la Turda jud. Cluj).
2002: A murit Camilo José Cela, scriitor spaniol, laureat al Premiului Nobel pe anul 1989;(n.11 mai 1916).
În 1957, Cela a devenit membru al Academiei spaniole, iar in 1977 este ales senator. O importantă realizare a sa, în ceea ce privește Constituția spaniolă, o constituie modificarea textului acesteia, și anume limba oficială este acum “spaniolă sau castiliană”.
2008: Moare la varsta de 64 de ani, Bobby Fischer, fost campion mondial la șah.
Bobby Fisher avea numai 24 de ani, cand l-a invins la 1 septembrie 1972, pe campionul Boris Spasky,in Campionatul Mondial de sah , punand capat la 24 de ani de dominatie a sahistilor sovietici in sah.
2010 – In Haiti, s-a declarat starea de urgenţă, după cutremurul catastrofal care a devastat ţara.
Aproximativ 70.000 de morți au fost îngropați în gropi comune .
2010 – În Nigeria se produc tulburari grave intre grupuri de crestini si musulmani, in urma carora se inregistreaza 200 de morti.
Calendar crestin ortodox
Sfantul Antonie cel Mare
Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti.
Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu a deprins calea credintei.
Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos:
“Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21).
Antonie, punand aceste cuvinte in inima sa, si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.
Stiti cum de-a pururea opream pe cei ce fac aceasta si le porunceam sa inceteze un obicei ca acesta; deci, voi ingropati trupul meu si sub pamant ascundeti-l. Apoi sa paziti taina intre voi, ca nimeni sa nu stie locul, afara de voi singuri. Iar eu la invierea mortilor il voi lua nestricacios de la Mantuitorul.
Impartiti hainele mele si dati lui Atanasie episcopul un cojoc si haina pe care o asterneam, pe care el mi-a dat-o nefolosita, iar la mine s-a invechit. Celalalt cojoc dati-l lui Serapion, episcopul; voi tineti haina cea de par, si mantuiti-va fiilor, fiti sanatosi; ca Antonie acum se muta si nu mai este impreuna cu voi”.
Dupa ce zise acestea si aceia l-au sarutat, ca pe niste prieteni au vazut ingerii care venira la dansul si, bucurandu-se de dansii, el si-a intins picioarele si zacand cu fata in sus, se arata vesel; dupa aceea si-a dat sufletul, si s-a dus la Sfintii Parinti.
Iar ucenicii lui, precum le daduse porunca, infasurandu-l si ingropandu-l, au ascuns trupul lui sub pamant. Si nimeni nu stie pana acum unde este ascuns, afara de cei doi ucenici ai lui.”
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Antonie cel Nou;
– Imparatului Teodosie cel Mare:
– Sfantului Cuvios Ahila.
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
http://www.youtube.com/watch?v=gEoivBbDzfo
Bibliografie ( surse):
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/17/o-istorie-a-zilei-de-17-ianuarie-video-3/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Preliminariile Unirii Basarabiei cu România. Proclamația Armatei Române către locuitorii Chișinăului din 16 ianuarie 1918 « CER SI PAMANT ROMANESC | 17/01/2019 |
MULTUMESC
ApreciazăApreciază
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/17/o-istorie-a-zilei-de-17-ianuarie-video-3/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de Ziua de 17 ianuarie în Istoria Românilor « CER SI PAMANT ROMANESC | 17/01/2019 |
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/01/17/o-istorie-a-zilei-de-17-ianuarie-video-3 […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 17 IANUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 17/01/2023 |