CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române


 

Alexandru Ioan Cuza (n. 20 martie 1820, Bârlad – d. 15 mai 1873,la  Heidelberg, in  Germania), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

Pentru infaptuirea Unirii celor doua tari românesti sub un singur domnitor, soluţia a fost una ingenioasă.

Convenţia de la Paris privind Principatele Române, deşi stipula cu foarte mare atenţie modul de organizare a Principatelor, nu dădea detalii în ceea ce privea persoana care urma să deţină funcţia supremă.

Cu alte cuvinte, nu specifica că nu poate să fie aceeaşi persoană atât domn al Moldovei, cât şi domn al Ţării Româneşti.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor doua țări române sub acelasi sceptru.

Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române, pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative.

Pentru a realiza unirea deplină, Cuza a iniţiat o serie de noi demersuri diplomatice, Costache Negri fiind cel însărcinat să susţină cauza Principatelor la Constantinopol.

Pentru a strânge legăturile, domnul a efectuat personal o vizită in Turcia, în septembrie 1860 .

Situaţia pe plan internaţional, complicată de unificarea Italiei, a amânat insa luarea unei decizii.

În cele din urmă, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinţa puterilor europene si trei luni mai târziu Poarta a emis firmanul prin care se recunoştea unirea administrativă şi legislativă a Principatelor, cu garanţia Marilor Puteri, însă numai pe timpul domniei lui Cuza.

Deşi nu era o izbândă deplină, se făcuse un important progres faţă de situaţia anterioară.

În aceste condiţii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis la Iasi „Proclamaţia Unirii”catre natiune, prin care aducea oficial la cunostinta intregii tari ca:

 

 

 

„Unirea este îndeplinită.

Naţionalitatea Română este întemeiată.

Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor.

Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor.

În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn.

Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări.

Să trăiască România!”

Iaşi, la 11 decembrie 1861.

Alexandru Ioan I

 

 

 

In ianuarie 1862,  Moldova și Țara Românească aveau sa  adopte oficial  numele de România și au  format Statul Român modern cu capitala la București, cu o singură adunare legislativa  și un singur guvern.

 

 

 

Publicitate

13/01/2015 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: