CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 IANUARIE. VIDEO


 

 

13 ianuarie, istoricul zilei

Anul 27 i.Hr.: Octavianus  incepe reorganizarea  statului și  a  armatei Imperiului Roman. Statul roman devine Principat. 

Augustus Octavianus Caesar (n. 23 septembrie 62 î.Hr.), a fost primul impărat roman.

A condus ca un dictator timp de mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

Si-a luat titlul de titlul de “Augustus” (“cel venerat”),  în anul  27 î.Hr. Dupa moartea sa  care a survenit pe 19 august anul 14,  Senatul l-a  divinizat,votandul în Panteonul zeilor romani .

532: Revolta izbucnita in capitala Imperiului  Bizantin, în timpul domniei lui Iustinian I și a soției acestuia, Teodora, cunoscuta sub numele de ”răscoala Nika”, s-a  amplificat.

Revolta care si-a luat  numele de la strigătul răsculaților: Nika (în greacă = victorie) si la ea a participat întreaga populație din Constantinopol, care cerea abdicarea lui Iustinian.

Imparatul Iustinian

Refuzulul  împăratului de a amnistia insurgenții, a dus la escaladarea revoltei, rasculatii arzand palate si  jefuind  depozitele  prefecturii si masacrand soldati imperiali și oficiali ai statului.

Pe 14 ianuarie. Revolta a devenit o adevărată insurecție. Cincisprezece bazilici printre care Hagia Sofia, Senatul si Palatul Imperial au ars  timp de trei zile.

Aproape un sfert din oraș a ars în cele șase zile cât au durat tulburarile, care nu au încetat decât în urma intervenției armatei, conduse de generalul Belisarius, care a ucis peste 30000 de oameni.

Armata a surprins mulțimea adunată în Hipodrom în jurul celui pe care voiau să îl proclame împărat, Hepatius, un senator, fiul fostului împărat Anastasiu I.

După încetarea luptelor, execuțiile au continuat, din ordinul împăratului, în rândurile suspecților de crime sau răzvrătire, acest val de execuții prinzându-l și pe Hepatius, care încercase totusi  fără sa reuseasca, să oprească răscoala.

 888: Odo, conte de Paris si marchiz de Neustria, devine regele francilor (888- 898), primul din dinastia Robertinilor.

1435: Papa Eugeniu al IV-lea emite Enciclica Sicut dudum, prin care condamna sclavia la care erau supusi indigenii guanși din Insulele Canare.

Sicut Dudum  denunta relele tratamente la care erau supusi bastinasii Insulelor Canare, cu toate ca erau crestini botezati, si cere eliberarea imediata din sclavie a acestor oameni, fara sa fie necesara vreo plata, iar  cei care refuzau punerea in aplicare a acestei Enciclice, urmau sa fie excomunicati.

Totusi, acest apel papal a avut un ecou slab in randul stapanilor de sclavi spanioli.

Practic marea majoritate a guansilor care au incercat sa reziste cuceririi spaniole au fost ucisi, iar cea mai mare parte dintre supravietuitori au fost au fost vanduti ca sclavi, multi fiind fortati sa imbratiseze religia catolica.

In urma invaziei spaniole, limba si cultura guanșilor au disparut.

1524: Radu de la Afumati (1522–1529) primeste la Istanbul confirmarea celei de-a doua domnii a Tarii Romanesti.

Radu de la Afumați, fiul lui Radu al IV-lea cel Mare, a fost domnitor al Țării Românești în perioadele:  decembrie 1522 – aprilie 1523, ianuarie – iunie 1524, septembrie 1524 – aprilie 1525 și august 1525 – ianuarie 1529.

Ginere al lui Neagoe Basarab, el a fost căsătorit cu Ruxandra fiica acestuia, la 21 ianuarie 1526.

 A dus în general o politică antiotomană, începându-și domnia cu o victorie asupra lui Mehmed-beg, român turcit, pretendent la tronul Țării Românești.

Între 1522 și 1525, pe teritoriul țării s-au purtat lupte crâncene cu turcii și cu Vladislav al III-lea și Radu Bădica, pretendenți la scaunul domnesc, sprijiniți de Poartă.

Inscripția de pe mormântul lui Radu de la Afumați de la Curtea de Argeș amintește de 20 de bătălii.

La îndemnul boierilor Craiovești s-a supus un timp sultanului, dar  la sfârșitul domniei, când a încercat să reia politica antiotomană, boierii au urzit un complot și l-au ucis.

Se spune că ar fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe și Drăgan în timp ce se afla în biserica numită Cetățuia, situată în nordul orașului Râmnicu Vâlcea.

 După moartea lui Radu, Ruxandra a devenit soția unui alt voievod, Radu Paisie.

1553: S-a nascut  Regele Franței,  Henric al IV-lea (1589-1610), întemeietorul dinastiei de Burbon; (d. 1610).

Henric IV, regele Frantei

1602: Se publica piesa lui William Shakespeare, Nevestele vesele din Windsor.

1610: Galileo Galilei descopera cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

1625: Moare Jan Brueghel cel Batran, pictor flamand (nascut in 1568).

A pictat împreună cu Rubens Alegoriile celor cinci simțuri.

1776: Razboiul de independență al Statelor Unite: George Washington intră triumfal in New York , in fruntea trupelor sale.

1855: Apare săptămînal la Iaşi, Moldova, revista ştiinţifică, istorică şi literară “România literară”, editată de Vasile Alecsandri.În paginile revistei, Alecu Russo publică (în versiune proprie) poemul “Cîntarea României “.

 1864: Împăratul rus Alexandru II-lea a aprobat cererea călugărilor veniţi de la mănăstirea Neamţ de a întemeia la Chiţcani in  Basarabia ţaristă, mănăstirea Noul Neamţ.

1866: S-a nascut  Constantin I.C. Bratianu, om politic si de stat din Romania, presedinte al Consiliului de ministri din Romania.

A fost al doilea fiu al lui Ion Brătianu, fondatorul regatului României.

A studiat ingineria la Școala Politehnică din București și apoi la Institutul de Mine din Paris. Între 1910 și 1938 a fost ales permanent deputat în Parlament din partea Partidului Liberal. In 1933  a fost numit Ministru de Finanțe, iar in  1934  a fost ales președinte al Partidului Național-Liberal.

Este arestat in timpul regimului comunist adus de tancurile sovietice si moare in detentie  în anul 1950, in jurul datei de 5-6 mai, probabil în închisoarea de la Sighet .

1873: S-a nascut   la Copăcel, comitatul Făgăraș, azi în județul Brașov, Vasile Suciu, al treisprezecelea întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș între 1920-1935, membru de onoare al Academiei Române; ( d. 25 ianuarie 1935, Blaj).

Vasile Suciu

Vasile Suciu

La 27 noiembrie 1918 Vasile Suciu a dat Circulara pastorală nr. 5742, prin care anunța prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, subliniind dreptul popoarelor la autodeterminare, urmând principiile președintelui Statelor Unite ale Americii, Thomas Woodrow Wilson.

În circulara citată, Vasile Suciu dă poruncă preoților și credincioșilor: „Faceți-vă Sfaturile voastre naționale române în fiecare comună românească și faceți-vă gărzile voastre naționale române supuse nemijlocit Sfatului Național Român comunal. Cu ajutorul acestora păziți rânduiala […] prin aceasta ordon tuturor, fraților preoți, ca în toate slujbele bisericești și dumnezeiești să fie pomenit Sfatul Național Român”

În calitate de membru al Consiliului Național Român Central, a participat activ la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, care a adoptat hotărârea unirii Transilvaniei cu România. „Unirea”, publicație a Mitropoliei Române Unite cu Roma, care apărea sub directa conducere a lui Vasile Suciu, era, în acel moment istoric, singurul ziar național oficial al pregătirii și împlinirii Marii Uniri.

Cei 1228 de delegați au votat unirea Transilvaniei cu România și au ales un Consiliu Dirigent, avându-l președinte pe Iuliu Maniu. Consiliul Dirigent avea sarcina să conducă provincia până la integrarea ei în regatul României.

În anul 1919,  Vasile Suciu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

La 1 ianuarie 1920 Vasile Suciu a fost hirotonit arhiereu și instalat în scaunul de Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, devenind astfel primul mitropolit român unit învestit de regele României Mari, Ferdinand I, în fața căruia a depus jurământul de credință.

În cuvântul său, pronunțat cu acest prilej, în fața regelui românilor, Ferdinand I, mitropolitul Vasile Suciu i-a  adus la cunostinta  că porunca dată de la București primului episcop al Bisericii Române Unite, Atanasie Anghel, de către patriarhul ortodox Dositei al Ierusalimului de a săvârși slujbe bisericești doar în limba „elinească sau slovinească”, a fost încălcată, nu a fost ținută, iar în Biserica Română Unită s-a slujit doar în limba română.

1879: S-a născut naturalistul roman Ioan Borcea; alături de Grigore Antipa, a fost întemeietorul hidrobiologiei în România; fondatorul staţiunii zoologice marine de la Agigea (1926); membru corespondent al Academiei Române; (d. 1936).

1898: Articolul “J’accuse” al lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legatura cu afacerea Dreyfus.La timpul respectiv, procesul de inalta tradare Dreyfus ,a declansat o acerba lupta politica intre fortele politice de dreapta si  cele de stanga din Franta.

1906: A murit Aleksandr Stepanovici Popov, savant fizician rus.

In timpul unei sedinte a Sectiei de fizica a Societatii ruse de fizica si chimie (7.05.1895), a demonstrat functionarea primei statii de radioreceptie.(n. 4 martie s.v. /16 martie 1859 s.n. – d. 13 ianuarie /31 decembrie 1905).

 Cinstea de a fi inventatorul transmisiei radio nu i-a revenit insa lui, deoarece a neglijat să facă o cerere pentru patentarea marii sale invenții.Existența undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg  de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Contributii importante in acest domeniu a avut si savantul american de origine istro-romana Nikola Tesla.

1910: A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanţă.

1914: Are loc, la sala Clasic, premiera filmului istoric „Cetatea Neamțului”, după nuvela lui Costache Negruzzi și piesa lui Vasile Alecsandri. Realizat cu mijloace modeste, cu concursul Ansamblului Național craiovean, filmul (care s-a pierdut) interesează în special pentru faptul că a fost scris și realizat de scriitorii Emil Gârleanu și Corneliu Moldovan.

1918: Chemate de Sfatul Tarii din Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), trupele romane au intrat aclamatede populatie, in Chisinau.

Comandantul unitatilor bolsevice din Chisinau, expediaza in aceasi zi o telegrama Sovietului soldatilor si marinarilor din Odesa, in care se propunea lichidarea Sfatului Tarii.

La Petrograd ministrul roman Diamandy este arestat impreuna cu personalul diplomatic si intreaga misiune militara.

 

Diplomatul sarb Spoilaikovici isi instiinteaza ministerul de externe ,ca “planul bolsevicilor este revolutia in Romania si intrarea sa, impreuna cu Basarabia, ca republica romana in componenta Republicii Federative Ruse”.

 1918:  După un ultimatum (dat in 3 ianuarie), Consiliul Comisarilor Poporului al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (guvernul bolşevic rus condus de Vladimir Ilici Lenin), rupe relaţiile diplomatice cu România, între cele două ţări intervenind practic starea de război.

La punctul 2 al declaraţiei se arată că tezaurul în aur al României aflat la Moscova “nu va mai putea fi obţinut de oligarhia română, Consiliul Comisarilor asumîndu-şi răspunderea pentru conservarea şi remiterea în mîinile poporului român“.

Tezaurul nu a fost restitut României nici pînă în ziua de astăzi.

1926:  România aderă la Convenţia de la Geneva din 3 noiembrie 1923, relativ la regimul internaţional al căilor ferate.

1929: A murit  Wyatt Earp, legendarul justiţiar, unul dintre cei mai cunoscuţi pistolari din Vestul sălbatic (n.19.03.1848).

1932: A decedat Sofia a Prusiei, regină a Greciei, soţia regelui Constantin I al Greciei; (n. 1870).

1937: Cad pe frontul anticomunist de la Majadahonda (Madrid), luptatorii  legionari Ion Mota si Vasile Marin, voluntari in razboiul anti-comunist din Spania.

Moartea lor a produs o adanca emotie in Romania, fiind deplansa de mari personalitati ale vremii, printre care si N.Iorga.

Trupurile lor neînsufleţite au ajuns în ţară abia la începutul lui februarie, la 11 februarie trenul mortuar sosind  în Gara de Nord din Bucuresti, dupa care au fost depuse la   Biserica Sf. Ilie Gorgani.

Timp de 2 zile, lăcaşul de cult a fost locul de pelerinaj al tuturor celor cu simpatii legionare, timp în care diferite personalităţi din conducerea Gărzii de Fier făceau de gardă la catafalc. Pe 13 februarie a avut loc slujba de înmormantare a celor doi legionari căzuţi pe frontul din Spania.

1941: Generalul Ion Antonescu efectueaza o vizita in Germania, la Berghof, in cursul careia are o intrevedere cu Adolf Hitler, obținind sprijinul acestuia in conflictul intern dintre conducatorul statului și „Mișcarea Legionara”.

1941: A murit scriitorul irlandez James Joyce, unul dintre marii novatori ai romanului contemporan.

S-a născut la Dublin în 1882. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina. Scrie la început poeme („Muzica de cameră“) şi nuvele („Oameni din Dublin“), apoi o proză tot mai accentuat autobiografică, însă poezia alegoriilor lui nu e înţeleasă nici de cititori, nici de critici.

Vederea îi slăbeşte treptat, îi e tot mai greu să-şi corecteze manuscrisele. În timpul Primului Război Mondial trăieşte la Zürich, se mută în 1923 la Paris, pentru ca, la începutul celui de-al II-lea Război Mondial să se întoarcă la Zürich, unde moare în 1941.

Joyce este unul dintre cei mai străluciţi scriitori al secolului XX, capodopera sa, „Ulise“, făcând parte dintre cele mai importante lucrări scrise în limba engleză. Această operă a lui James Joyce a revoluţionat viziunea epică şi tehnica narativă; (n. 2.02.1882).

1945: Moare Zavaidoc (Marin Teodorescu), renumit cântăreţ din perioada interbelică; (n. 8.03.1896).

1964: Capitol Records a lansat primul single Beatles in SUA, I wanna hold your hand, care a atins cifra de un milion de exemplare vandute, dupa numai 3 saptamani.

1991: Procesul de destramare a URSS. Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securitații Statului din Lituania.

A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presa din Vilnius, soldat cu morți și raniți.

1993: Încep raiduri aeriene ale aliaţilor occidentali  asupra sudului Irakului şi a unei uzine de la periferia Bagdadului. Acestea  vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunţă că atacurile s-au soldat cu 44 de morţi.

1997 : Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special pentru Belarus,  obţinut de aceasta tara  în septembrie 1992.

1999 : Ultima mineriadă: ministrul de Interne, Gavril Dejeu, s-a deplasat la Târgu Jiu şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu şefii forţelor de ordine mobilizate în defileul Jiului, pentru a stabili strategia de împiedicare a unei eventuale deplasări la Bucureşti a minerilor grevişti de la Petroşani.

2006: Este inaugurata Statia Law-Racovita, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica.

2014 : A decedat renumitul actor roman Matei Fotino (cunoscut cu numele de scena  Mișu Fotino, nascut la  14 septembrie 1930, București).

Din 1952 a devenit actor la Teatrul Dramatic din Brașov si a fost  remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu, care a decis să-l aducă la București. Din 1956, va  juca la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

A deținut o bogată experiență în teatru și în cinematografie, desfășurându-și activitatea timp de 60 de ani. A jucat în numeroase comedii și a fost prezent în emisiuni de televiziune.

La cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER, din 3 aprilie 2006, maestrul Mișu Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

 

La 13 ianuarie

In India se organizeaza  în oraşul-cetate Bikaner, Festivalul cămilei, (13-14 ianuarie).

In Togo  este  Ziua naţională. Ziua eliberării naţionale (1967)

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic

Sfintii Ermil si Stratonic au trait in tinutul Iliricului si al Dunarii de Mijloc, in timpul persecutiilor declansate de imparatul Licinius (230-325). Diaconul Ermil a fost chemat inaintea imparatului ca sa dea marturie despre necinstirea idolilor.

Sf. StratonicSfantul Ermil, ajuns in fata imparatului, a spus ca slujeste numai Dumnezeului nevazut, nu zeitatilor surde si neinsufletite, facute de maini omenesti, din lemn ori  din pietre, despre care “mai curand te apuca rasul cat de neputincioase sunt, iar nu sa te inchini lor”.

In urma acestei marturisiri, imparatul a poruncit sa fie batut peste fata cu un bici de metal si sa fie intemnitat.

Dupa trei zile de stat in temnita, este intrebat daca refuza inchinare la Hristos. Pentru ca nu se leapada de cinstirea lui Hristos, este supus altor chinuri, printre care si ruperea pantecelui cu unghii de fier. In urma acestor patimiri, temnicerul Stratonic a simtit prin Duhul Sfant durerea lui Ermil si s-a ingrijit de ranile acestuia.

Este vazut de un ostas si parat imparatului ca se ocupa de vindecarea lui Ermil. Imparatul, vazand ca cei doi nu leapada credinta in Hristos, a poruncit sa fie omorati. Au primit moartea muceniceasca, in ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orasul Singidunum (Belgradul de azi).

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Iacob din Nisibe;
– Sfintilor Mucenici Pahomie si Papirin;
– Sfantului Mucenic Atanasie;
– Sfantului Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

  VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  3. Istoria md.
  4. Crestin Ortodox.ro
  5. Wikipedia.ro

Publicitate

13/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: