CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 IANUARIE. VIDEO


5 ianuarie, istoricul zilei

842: A decedat  Abu Ishaq ‘Abbas al-Mu’tasim bin Harun al-Rashid ( n. 795),  cel de-al optulea calif abbasid. Acesta a domnit din 833 până la moartea sa, în 842.

Înainte de a deveni calif, al-Mu’tasim și-a dobândit reputația de comandant militar iscusit în Anatolia. În timpul domniei fratelui său, al- Mamun, al-Mu’tasim a fost guvernator al Egiptului si a devenit calif  al Imperiului Abbasid după moartea fratelui său, în 833. În perioada de domnie a lui al-Mu’tasim, este plasat momentul constituirii corpului de armată alcătuit din soldați-sclavi  (mamālīk).

Al-Mu’tasim s-a remarcat, printre altele, prin războaiele purtate  atât împotriva Imperiului Bizantin, cât și împotriva diverselor grupări rebele din interiorul Califatului Abbasid. Cea mai notabilă realizare a sa pe plan intern a fost înăbușirea revoltei khurramite

În ziua în care a murit al-Mutasim, fiul acestuia, al-Wathiq, a depus jurământul de credință și a devenit noul calif al Imperiului Abbasid.

1066: Regele Angliei, Eduard Confesorul, moare fără moștenitori, ceea ce provoaca o criză de succesiune care va duce în cele din urmă la cucerirea normanda a tarii.

A fost penultimul rege  anglo-saxon al Angliei și ultimul  apartinand Casei de Wessex  si a domnit din  anul 1042  până la moartea sa.

 1393: S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti  şi sultanul turc Baiazid I.

Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti (1386-1418)

 Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război şi pace cu vecinii săi, să încheie tratate de prietenie cu ei şi să aibă drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor săi.

 1463: Pedeapsa cu moartea împotriva poetului Francois Villon  este revizuită în exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută.

François Villon

Poetul a fost  implicat  într-o altercație de stradă in Paris,in urma careia a fost arestat, judecat și condamnat la moarte prin spânzurătoare. În urma apelului, Curtea supremă pariziană (“Le Parlement de Paris”) i-a comutat condamnarea la expulzarea din Paris pe o perioadă de zece ani.

La vârsta de 31 de ani (1463) François Villon a părăsit Parisul și a dispărut definitiv.

1477: Bătălia de la Nancy:  Carol Temerarul,ducele Burgundiei  între 1467 și 1477, este ucis , iar Burgundia devine parte a Frantei.

 Aflat in fruntea unei armate de  doar câteva mii de oameni acesta  s- a întâlnit  cu forțele reunite ale Lorenei și Confederației Elvețiene si pe 5 ianuarie 1477  este ucis în luptă, corpul său gol și mutilat fiind  găsit câteva zile mai târziu inghetat, într-un râu din apropiere.

1499: Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a refuzat să plătească tribut turcilor.

 1500: Ducele Ludovico Sforza  recucerește Milano.

Ludovic Maria Sforza, de asemenea cunoscut sub numele de Ludovico il Moro; ( 27 iulie 1452 – 27 mai 1508), a fost Duce al Milano din 1489 până în 1500.

Membru al puternicei familiei Sforza, el a fost al doilea fiu al lui Francesco Sforza.

A fost renumit ca patron al lui Leonardo da Vinci, caruia i-a comandat pictura Cina cea de taina, în timpul domniei lui  avand  loc etapa cea mai productivă a renașterii milaneze.

Cina cea de taina, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie  din Milano.

1589:  A murit Caterina de Medici, regină a Franței; (n.13.04.1519).

1640: S-a nascut  compozitorul italian  Paolo Francesco Lorenzani ( d. 28 octombrie 1713). A trait timp de 17 ani in Franta . Impreuna cu Jean Baptiste Lully a fost unul dintre cei mai importanti compozitori  din timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei.

1679: S-a nascut la Roma, compozitorul italian Pietro Filippo Scarlatti, mort la 22 februarie  1750 la Neapole. 

A fost un renumit organist, si compozitor italian  creatorul operei  Clitarco prezentata la Teatrul San Bartolomeo din  Neapole.

1716: Nicolae Mavrocordat este numit domn al Munteniei, in locul domnitorul Ștefan Cantacuzino.

Nicolae Mavrocordat (n.1680-d.1730), domn al Moldovei (de 2 ori), ulterior domn al Munteniei (de asemenea de 2 ori)

La 5 ianuarie 1716, Nicolae Mavrocordat a  parasit  tronul  Moldovei fiind numit de turci pe tronul Munteniei  pe care urca la  data de 21 ianuarie in acelasi an. A fost primul domn  fanariot al Moldovei unde a domnit de doua ori si ulterior domn al Munteniei,de asemenea de doua ori.
Nicolae Mavrocordat, (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, București), a  deschis șirul domniilor fanariote  în Moldova, înlocuindu-l în 1711 pe Dimitrie Cantemir.
La Iași domnul s-a înconjurat cu greci din Fanar, sosiţi odată cu dînsul. Cronicarul Nicolae Muste relata, că „se pusteise Fanarul în Ţarigrad, că numai muierile lor rămăsese, iar grec, umblai mult pînă ce dai de unul acolo; iar aice sosind umplut-au curtea domnească, prin toate odăile şi prin tîrg pre la gazdă”.

1762:  Moare Împărăteasa Elisabeta a Rusiei; (n. 29.12.1709).

Nascuta la 29 decembrie 1709 , Elisabeta  a fost împărăteasă a Rusiei din 1741 pana in 1762. Este cunoscută pentru dorința de expansiune teritorială a Rusiei.A  încurajat înființarea Universitatii din Moscova de catre savantul Lomonosov  și a Academiei de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg de către Suvalov.

 A cheltuit, de asemenea, sume exorbitante pe proiectele grandioase în stil baroc ale arhitectului ei preferat, Bartolomeo Rastrelli, în special în Peterhof și Tarskoe Selo.

Palatul de Iarna și Catedrala Smolnîi rămân principalele monumente ale domniei sale la Sankt Petersburg. În general, ea a fost una dintre cei mai iubiți monarhi ruși, pentru că nu a permis germanilor să ocupe posturi în guvern și nicio persoană nu a fost executată în timpul domniei sale.

1805 : Aşezamântul agrar al lui Alexandru Moruzi – Cea dintâi legiuire care prevede eliberarea unei părţi din moşii de toate servituţile feudale şi transformarea lor în proprietate absolută a boierului – Aşezamântul agrar al lui Alexandru Moruzi.

1819: Poarta otomană pomulgă un regulament care stabilea ca scaunele de domnie ale Moldovei şi Valahiei să fie ocupate prin rotaţie numai de patru familii fanariote  Scarlat Callimachi, Alecu Şuţu, Mihai Şuţu şi Dimitrie Moruzi.

1828:  S-au deschis, la Iaşi, la mănăstirea Trei Ierarhi, cursurile “Şcolii de româneşte şi latineşte”, conduse de Iordache Săulescu.

 Foto: Biserica Trei Ierarhi din Iasi

1847: S-a născut Nikolai Jukovski, specialist rus în aerodonamică şi hidrodinamică, considerat “părintele” aviaţiei ruse.

1855: S-a nascut  King Camp Gillete, inventator american al lamei de bărbierit; (d.09.08.1932).

1859: Adunarea electivă a Moldovei alege în unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

La 5 ianuarie 1859 adunarea electivă a Moldovei alege în unanimitate ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza, participant la Revoluţia din 1848 şi la lupta pentru Unirea Principatelor Moldovei şi Valahiei.

1876:  S-a născut Konrad Adenauer, primul cancelar al Republicii Federale Germane (1949-1963).

Konrad Adenauer,a avut un rol important in  reconstrucţia Germaniei  după Al Doilea Război Mondial (a decedat la 19.04.1967).

1878: S-a născut scriitorul Emil Gârleanu.

Emil Gârleanu (n. 5 ianuarie 1878, Iași – d. 2 iulie 1914, Câmpulung) a fost un prozator, regizor, scenarist de film și jurnalist român.

Fiul lui Emanoil Gârleanu, colonel și al Pulcheriei, născută Antipasi-a inceput liceul la Iași în 1889 dar se retrage și se înscrie la Școala fiilor de Militari, unde devine coleg cu viitorul scriitor Jean Bart, apoi intră la Școala de Ofițeri de Infanterie, unde devine coleg cu Gheorghe Brăescu.

  A debutat la revista ieșeană „Arhiva” în 1900 cu schița Dragul mamei și cu poezia Iubitei sub pseudonimul Emilgar. A colaborat la revistele Arhiva, Evenimentul, Sămănătorul, Luceafărul, Albina, Convorbiri literare, Flacăra, etc. Ulterior, a fost redactor la revista sămănătoristă „Făt-Frumos” și colaborator la „Convorbiri critice”.

A participat activ la înființarea Societății Scriitorilor Români în 1908, al cărei președinte a fost între 1911-1912. A fost un reprezentant de frunte al Semănătorismului si foarte apreciat de Nicolae Iorga, căruia îi dedică volumul de debut.

1896:  Într-o cafenea din oraşul egiptean Alexandria, a avut loc prima proiecţie cinematografică din Egipt şi de pe continentul african.

1896:  S-a născut actorul George Calboreanu (“Apus de soare”, “Bădăranii”, “Titanic Vals”, “Omul cu mârţoaga”); (m. 12 iulie 1986).

Foto: George Calboreanu interpretandu-l pe Stefan cel Mare in piesa “Apus de Soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea.

1909: S-a nascut  principesa  Ileana a României, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria; (d. 21.01.1991).

1919:  Anton Drexler  a fondat  Partidului Muncitorilor Germani, care va deveni Partidul Muncitoresc Naţional–Socialist German – partidul nazist.

Până în 1920 a fost numit Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Muncitorilor Germani, dupa care, pana in 1945, si-a luat denumirea  „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei” ( NSDAP) – Partidul Muncitoresc Naţional–Socialist German.

În ianuarie 1933 președintele Germaniei  Paul von Hindenburg l-a numit  cancelar  (prim-ministru) al Germaniei pe șeful partidului nazist, Adolf Hitler, care in scurt timp a instaurat  un regim de dictatura si a condus tara spre catastrofa razboiului mondial.Imediat dupa razboi, partidul nazist din Germania a fost scos in afara legii.

1920: S-a născut marele pianist  italian Arturo Benedetti Michelangeli; (m. 12 iunie 1995).

 1921: S-a nascut Friedrich Dürrenmatt, dramaturg şi prozator elveţian (“Vizita bătrînei doamne”, “Fizicienii”, “Romulus cel Mare”); (d.14.12.1990).

1924:  Walter P. Chrysler lansează pe piaţă primul său automobil – “Chrysler Six”.

 

 

1929: A murit Nicolai Nicolaievici Romanov, Mare Duce al Rusiei; (n. 1856).

 

 

1932: S-a născut Umberto Eco, scriitor italian si critic literar  italian (“Numele Trandafirului”, “Pendulul lui Foucault”, “Opera aperta”, “Semiotica şi filosofia limbajului”).

 

 

 

1932: S-a nascut  Raisa Gorbaciov, soţia fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov (d. 20.09.1999).

 

 

 

 

 1933: A început construirea celebrului pod Golden Gate, din oraşul San Francisco, SUA.

 

 

 

 

 

1933:  A murit  Calvin Coolidge, al 30-lea preşedinte al SUA; (n. 05.07.1872).

 

 

1934: În România, se formează un nou guvern liberal prezidat de Gheorghe Tătărăscu.

 

 

Gheorghe Tătărăscu  n.1886-d.1957, prim-ministru al României (1934-1937, 1939-1940)

 

Guvernarea lui Tătărăscu  a netezit drumul către instaurarea dictaturii personale a regelui Carol II-lea al României. Guvernul Tătărăscu va activa pînă la 8 decembrie 1937.

Gheorghe Tătărescu (n.21 decembrie 1886, Craiova – d.28 martie 1957, Bucureşti), a fost prim-ministru al României în perioada 1934-1937 şi în perioada 1939-1940.

A deţinut şi alte portofolii ministeriale si a fost ambasador la Paris din 1938 şi pînă la 1 septembrie 1939, cînd a fost chemat în ţară (şi în locul lui a fost trimis de la Varşovia Richard Franasovici).

A absolvit  Liceului Carol I din Craiova.După ce a terminat studiile în Drept, a plecat  la Paris, unde a urmat Dreptul și economia politică și a luat parte la activitatea cercurilor socialiste. Si-a susținut doctoratul în științe juridice în anul 1912 cu teza „La régime électoral et parlamentaire en Roumanie”.

A fost căsătorit cu Aretia Pitesteanu , preşedinta Asociaţiei Femeilor din Gorj, şi implicată în ridicarea monumentelor lui Constantin Brîncuşi la Tîrgu-Jiu.

In anul 1912,  s-a înscris în Partidul National Liberal condus de Ion I.C.Bratianu.

La Muzeul Olteniei se află expus stiloul din aur cu care Tătărescu a semnat tratatul de asistenţă mutuală româno-francez ce garanta siguranţa unităţii naţionale române după Primul Război Mondial.

Dupa razboi, sa rupt de Partidul National Liberal creat de Bratieni , astfel ca la 1 iulie 1945, Delegații de la Congresul general al partidului l-au proclamat, în unanimitate,  președintele noii fractiuni liberale. Erau acum oficial două partide liberale: P.N.L.- Dinu Brătianu și P.N.L.- Tătărescu.

Gheorghe Tătărescu a fost unul dintre puținii oameni politici români care în anii celui de-al Doilea Război Mondial nu și-a făcut iluzii în mult așteptatul sprijin anglo-american pentru România si a colaborat cu guvernul Groza sprijinit de ocupantii sovietici,  in care a indeplinit functia de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Străine .

In august 1946  a fost seful delegației române la Conferința de Pace de la Paris  unde
s-a mulțumit să ceară ușurarea clauzelor economice din partea Angliei și Americii, dar chestiunile vitale – frontierele de nord-est și plecarea trupelor rusești din țară – nu au fost atinse. Despre aceasta, generalul Constantin Sănătescu spunea că „Nu se poate ca Gheorghe Tătărescu să nu răspundă de aceste abuzuri”.

Odată semnat Tratatul de pace, comunistii încep atacurile fățișeimpotriva sa iar la 3 noiembrie 1947, Comisia afacerilor externe a Parlamentului a adoptat o  „moțiune de neîncredere” față de activitatea ministerului de Externe condus de el. În ziua următoare toți miniștri gruparii tătăresciene sunt demiși. Gheorghe Tătărescu se retrage de la conducerea partidului în favoarea secondantului său, Petre Bejan.

Însă în noaptea de 5/6 mai 1950, aproape toți foștii miniștri tătărescieni, în frunte cu liderul lor, sunt arestați și întemnițați la Sighet.A rămas în închisoarea din Sighet până în decembrie 1950, când este adus la București și depus în vestitul arest “B.J” al Securității, situat în Calea Plevnei unde ,supus la presiuni, a fost nevoit să scrie și să semneze cu propria-i mână o declarația incriminatoare pentru Lucretiu Patrascanu.

Tătărescu n-a fost judecat sau condamnat și, totuși, a rămas în închisoare.

Cu două zile înainte de moartea sa  la Spitalul Panduri, Gheorghe Tătărescu, i-a spus fiicei sale, Sanda Tătărescu-Negropontes: “ Cumplite vremi mi-a fost dat să trăiesc, copilule!”.

 

 

1937 : S-a nascut actorul american Robert Duvall.

 

 

 

 

1938: S-a născut regele Spaniei, Juan Carlos I.

 

 

La 23.11.1975, Consiliul de urgenţă îl proclamă pe Juan Carlos rege al Spaniei, iar la 27.11.1975 este încoronat într-un cadru festiv.

 

 

1944: ”London Daily Mail” a devenit primul ziar care are ediţii pe cele două maluri ale Atlanticului.

 

 

1946 : S-a nascut actriţa  americană  Diane Keaton.

 

 

 

 

1950: S-a născut Ioan Petru Culianu,istoric al religiilor şi scriitor român (“Hesperus”, “Pergamentul diafan”, “Eros şi magie în Renaştere”);(d.21.05.1991).

 

 

 

 

Stabilit în SUA la începutul anilor ’80, a fost elevul preferat al lui Mircea Eliade si urmas al acestuia la catedra de istorie a religiilor de la Universitatea din Chicago; a fost asasinat la 21 mai 1991, autorul crimei ramanand necunoscut.

 

 

 

1957: Preşedintele american Eisenhower cere aprobarea Congresului pentru acţiunile de ajutorare a statelor ameninţate de agresiunea comunistă – “Doctrina Eisenhower”.

 

 

 

 

 

1961: Inaugurarea Teatrului de Comedie din Bucureşti.

 

 

 

 

Primul director al acestui teatru  a fost Radu Beligan (1961-1969). Prima stagiune a început cu spectacolul „Celebrul 702” de Alexandru Mirodan (secretar literar al teatrului), în regia lui Moni Ghelerter.

 

 

1968:  Începe în Cehoslovacia, “Primavara de la Praga”.

 

 

Comunistul reformator Alexander Dubcek devine liderul regimului reformist din Cehoslovacia si initiaza o serie de reforme prin care  incearca instaurarea asa zisului socialism cu fata umana.

1970 :  A încetat din viaţă fizicianul Max Born, laureat al Premiului Nobel în 1954; (n. 11 decembrie 1882).

 

 

 

 

 

 

1990: Se emite  Decretul -Lege nr.4 al CFSN privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române.

 

 

 

 

 

1997: Trupele ministerului rus de interne s-au retras de pe teritoriul Republicii separatiste Cecenia, conform ordinului semnat în luna octombrie 1996 de preşedintele rus Boris Elţîn.

 

 

 

2000 : Iugoslavia depune un memoriu la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva a opt state membre NATO: Belgia, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Portugalia şi Marea Britanie, considerate vinovate că au utilizat forţa împotriva unui stat suveran în ziua când a început bombardarea Iugoslaviei: 24 martie 1999; plângerile împotriva Spaniei şi SUA au fost anulate ca urmare a deciziei CIJ din 2 iunie 1999.

 

 

2005 : A fost descoperită de o echipă americană  care a folosit imagini luate la 21 octombrie 2003  de  Observatorul Palomar , cea mai mare planetă pitică cunoscută din sistemul nostru solar – Eris.

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Ajunul Bobotezei;  Sfantul Mucenic Teotempt

 

 

In Ajunul Bobotezei se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfantului Teofil al Alexandriei, in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru.Postul din ziua de 5 ianuarie dateaza din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune pentru primirea Sfantului Botez a doua zi.

Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita – Agheasma Mare.

Credinciosii gusta din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Boboteaza, pana pe 14 ianuarie inclusiv, cand se incheie praznicul cu slujbele si cantarile Bobotezei, dar si in zile de post, la indemnul duhovnicului.Sfantul Mucenic Teopempt a fost episcop si a trait la sfarsitul secolului al III lea, in vremea imparatului Diocletian.

Pentru ca a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat intr-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi si i s-a dat otrava.

Ramane in viata dupa toate aceste chinuri si il converteste la crestinism pe vrajitorul Teona.Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, lui Teopempt i s-a taiat capul, iar Teona a fost ingropat de viu.

 

 

 

 

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Istoria md.

  4. Istoriculzilei blogspot.com;

  5. istoriiregasite.wordpress.com.

  6. Mediafax.ro

  7. Wikipedia.ro

Publicitate

05/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: