CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 IANUARIE.VIDEO


 

 

 

 

 

4 ianuarie, istoricul zilei

46 î.Hr.:  Iulius Cezar înfrânge armata republicană condusă de fostul său locotenent si  susținător, Titus Labienus, în bătălia de la Ruspina (astăzi în Tunisia).

 

 

 

Image result for iulius Cezar photos

871: Regele Ethelred de Wessex este înfrânt în bătălia de la Reading de trupele daneze.

  Ethelred I (in  engleza veche: Æþelræd, „avocat nobil”) (n.847 – d.871) a fost rege in Wessex  de la 865 la 871. El a fost al patrulea fiu al regelui Æthelwulf de Wessex si l-a succedat pe fratele său, Æthelberht (Ethelbert), ca rege de Wessex si Kent  în anul 865.

 

 

 

 

1077: S-a nascut in China  impăratul Zhezong  din dinastia Song, al saptelea imparat din aceasta dinastie.

A domnit din anul 1085,pana la moartea sa in anul  1100.

 

 

 

 

1248: A murit  regele Sancho al II-lea al Portugaliei; (n. 8 septembrie 1207).

Sancho al II-lea al Portugaliei, fiul cel mare al lui  Alfonso al II- lea al Portugaliei si al  soției acestuia , prințesa Urraca de Castilia, a devenit rege în 1223.

 

 

 

 

 

 

Image result for Sancho al II-lea al Portugaliei photos

 

 

 

 

 

 

În 1264 nobilii recalcitranți sprijiniti de Biserica Catolica l-au invitat pe fratele  lui Sancho, Afonso, care locuia în Franta  în calitate de Conte de Boulogne, să ocupe tronul.

Afonso a renunțat imediat la posesiile sale din Franta  și a plecat spre Portugalia. Sancho al II-lea a fost îndepărtat de la tron în 1247 și a ajuns să trăiască în exil la Toledo.

 

 

 

1643: Se naște  fizicianul, matematicianul și astronomul englez Isaac Newton ; (d. 31 martie 1727).

 

 

 

 

 

 

1710: S-a născut   compozitorul italian Giovanni Battista Pergolesi; (d.16.03.1736).

 

 

Image result for Giovanni Battista Pergolesi photos

 

 

 

 

 

 

1720: S-a născut compozitorul german Johann Friedrich Agricola (d.1774).

Related image

 

 

 

 

1798: Printul grec fanariot Constantin Hangerli, investit de otomani domn al Tarii Romanesti, ajunge la Bucuresti.

 Constantin Hangerli și-a început domnia prin măsuri dure de colectare a proviziilor pentru trupele otomane anti-Pazvantoglu și apoi prin inventarea suplimentară a nenumărate dări, pentru propria căpătuire.

Faptele sale au condus la mari tulburări în țară și revolte prin sate, la care s-a adăugat situația dezastruasă ca urmare a punerii pe fugă a uriașei armate de o sută de mii de oșteni ai turcilor, de către opt mii de oameni ai vestitelor bande ale lui Pazvantoglu.

Această situație determină pe sultan să hotărască mazilirea domnului de la București si sa emita o sentința de condamnare, astfel că trimise către finele anului 1799 capugiul însoțit de un călău, să-i ia capul. Sentința a fost îndeplinită, iar trupul decapitat  a fost înmormântat în  Biserica Sfantul Spiridon Nou din  Bucuresti, iar capul a fost expus la poarta seraiului din Istanbul.

1809: Se naște Louis Braille, pedagog francez, inventatorul al alfabetul Braille destinat persoanelor nevăzătoare; (d.06.01.1852).

 

 

 

1835: În ziarul britanic „Bells Life” apare prima rubrică de șah din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

1841: Se naște Petru Poni, chimist și mineralog român, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie.

 

 

 

 

 

 

Este autorul celor dintîi manuale de fizică şi chimie în limba română, membru şi preşedinte al Academiei Române (1898-1901, 1916-1920); (d.02.04.1925).

 

 

 

1847: Apare la Blaj, pâna 28 aprilie,la  din iniţiativa şi sub conducerea luiTimotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării , transformată în timpul revoluţiei de la 1848 în “Organul naţiunale “(de la 12 mai pînă la 29 septembrie 1848).

 

 

 

 

 

 

 

4 ianuarie: apare la Blaj "Organul luminarii",

 

 

 

 

A fost prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere

latine.

 

 

1854: Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit  insulele nelocuite carei poarta numele, aflate între  Antarctida şi Madagascar în Oceanul Antartic .

Inițial ele au aparținut  Marii Britanii , dar în anul 1947 au fost cedate Australiei, fiind în prezent administrate de  Australian Antarctic Division of the Department of the Environment and Heritagedin Canberra.

 

 

 

1877: S-a născut  Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist de origine aromâna, membru al Academiei Române, membru al Senatului Miscarii Legionare (mort  la 5 mai 1948, Bran).

 

 

 

 

Image result for Sextil Puşcariu, photos

 

 

 

 

A  fost titularul catedrei de limbă și literatură română timp de zece ani (începând cu anul 1908) și decanul Facultății de Filosofie de la Universitatea din Cernăuți în 1918. Inițiază și conduce ziarul Glasul Bucovinei apărut la 22 octombrie 1918, cea mai activă și răspândită publicație românească din Bucovina.

Participă activ la unirea Bucovinei cu România. În primăvara lui 1919 i se oferă postul de ministru al Bucovinei la București, dar refuză, preferând să rămână un om de știință.

Este numit comisar general al Consiliului Dirigent privind organizarea Universității Daciei Superioare din Cluj după Unirea Transilvaniei cu România, care purta înainte de Marea Unire denumirea de Universitatea Franz Josef. Devine primul rector român al Universității din Cluj și pune temelia Muzeului Limbii Române (1919), primul institut românesc de lingvistică.

Va fi numit membru în delegația României la Liga Națiunilor de la Geneva (1922 – 1925). Devine reprezentantul României la Institutul Internațional de Cooperație Intelectual de pe lângă Societatea Națiunilor (1922) și membru în Comitetul Internațional de Lingvistică începând cu anul 1936.

Din 1926, profesor de filologie română la Universitatea din Cluj. A condus revistele Glasul Bucovinei din Cernăuți (1918) și Cultura din Cluj (1924).

A fost unul dintre cei mai mari lingviști ai României, un devărat șef de școală si a scris peste 400 de lucrări de o mare valoare științifică.

A  inițiat și a coordonat Dicționarul limbii române (Dicționarul tezaur al Academiei) și Atlasul lingvistic român, a fondat și a condus revista Dacoromania și a întemeiat, în toamna anului 1919, Muzeul Limbii Române din Cluj. Dicționarul Tezaur al Limbii Române a fost continuat de la litera B, de unde îl lăsase Hasdeu, până la litera L (lojniță).

Acestei lucrări i-a dedicat Sextil Pușcariu cea mai mare parte a vieții, din ea rezultând, pe lângă volumele Dicționarului, numeroase studii de lexicologie, uneori cu accente memorialistice.

 

 

 

 

1896: Utah a devenit cel de-al 45-lea stat american.

1899 : S-a născut în localitatea Toracul Mic din Voivodina, lingvistul, academicianul şi profesorul  universitar Emil Petrovici; (d. in Craciunelul de Jos, Blaj la  7 octombrie 1968).

 

 

 

 

 

A întocmit cel dintîi studiu de dialectologie slavo-român (“Graiul Caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”) si a fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române;

Lucrarea sa de căpătâi rămâne“Atlasul lingvistic român”, partea a II-a, pentru care a întocmit un chestionar cuprinzând 4800 de poziții, cu care a efectuat, între anii 1930 și 1938, 88 de anchete lingvistice (trei dintre ele, consacrate dialectelor sud-dunărene, fiind realizate de  Stefan Pasca si Theodor Capidan).

După dispariția sa tragică într-un accident de tren, publicarea materialului dialectal rezultat din ancheta pe care a efectuat-o a fost reluată de către elevii săi, Ioan Pătrut și Ion Mării.

 

 

 

1918:  A apărut, la Paris, a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie” (până la 12 iun. 1919), sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

 

 

 

1926: Parlamentul României votează îndepărtarea prinţului Carol II-lea de la succesiunea tronului şi recunoaşterea prinţului Mihai ca principe moştenitor al României.

Carol II-lea (n.1893 – d.1953), Rege al României

La 4 ianuarie 1926, conform hotărîrii Consiliului de Coroană, s-a decis convocarea Parlamentului României. Pe ordinea de zi s-a aflat adoptarea a trei legi, pentru acceptarea renunțării lui Carol și proclamarea lui Mihai (minor la acea vreme) ca moștenitor, pentru modificarea Statutului Casei Regale și pentru primirea Regenței.

În calitate de regenți au fost desemnați Prințul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan. Legile au fost adoptate în unanimitate, ele fiind cunoscute ulterior, împreună, sub denumirea de “actul de la 4 ianuarie“; reprezentanții Partidului Național și cei ai Partidului Țărănesc nu au participat însă la vot, în semn de protest față de graba cu care se depusese proiectul de lege pentru primirea Regenței.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I.C.Brătianu și a Partidului Național Liberal, întrucît Buzdugan și Miron Cristea erau văzuți ca fiind devotați lui Brătianu, iar prințul Nicolae se afla sub influența reginei Maria și era intimidat de personalitatea lui Brătianu.

Carol a încetat astfel să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară; regele Ferdinand al României a hotărît ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, “în amintirea locului unde s-a născut “.

 

 

 

1940 : S-a nascut Gao Xingjian, scriitor francez de limba chineza; Premiul Nobel pentru Literatura pe 2000.

 

 

 

1941: A murit  Henri Bergson, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1927 (“Evoluţia creatoare”, “Gîndire şi mişcare”, “Materie şi memorie”); (n.18.10.1859).

 

 

1946: S-a născut, compozitorul si cantaretul  roman de muzica usoara Mihai Constantinescu  (“Un simplu om”, “Sus, în deal”, “Un zîmbet, o floare”).

 

1947: A apărut in Hamburg primul număr al revistei  vest-germane „Der Spiegel” , avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

 

1948 : Birmania şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie (de la 29.05.1989 se numeşte Uniunea Myanmar).

1954: A murit  Elena Farago (Elena Paximade), poetă simbolistă română care a compus poezie pentru copii.

În 1922 a fondat  la Craiova, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința, la care au colaborat: Simion Mehedinti, Perpessicius,Ion Barbu,Victor Eftimiu Camil Petrescu s.a . De asemenea a patronat și revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor (1943-1946).

1960: A murit  Albert Camus, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel;(„Mitul lui Sisif”, „Ciuma”, „Strainul”); (n. 07.11.1913).

1965:  Moare  T. S. Eliot, poet de origine americană, laureat al Premiului Nobel; (n. 1888).

1970: A încetat din viaţă actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov; (n. 1886).

1980: Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 decembrie  1979, președintele american Jimmy  Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

1990:  A avut loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS) din Romania,  grup constituit imediat dupa Revolutia romana, din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

 1998: A murit    Vasile Veselovschi, (n. 18 decembrie, 1925, Pitești (Găvana), compozitor român de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”.

1999:  Greva minerilor din Valea Jiului.

Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile, amenințând că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul  a refuzat  să negocieze.

2004: Roverul Spirit lansat de NASA, a ajuns pe Marte la ora 4,35 UTC.

2006:  Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.

2006 : A încetat din viaţă la Montreal, bolnav de Alzheimer, poetul canadian de origine română, Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch).

Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii “moderne” canadiene.

Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării “A Red Carpet for the Sun” în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (n. 12 martie 1912, Târgu Neamţ, România).

2010: Este inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălțime de 828 m.

A fost proiectata de arhitecti americani si construita de o firma specializata din Coreea de Sud.

4 ianuarie este in Myanmar ( fosta Birmania) sarbatoare nationala- Proclamarea independenţei (1948).

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://youtu.be/LEQAPxgITQM

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Soborul Sfintilor 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist

Soborul Sfintilor 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist

 

 

 

Dupa alegerea celor doisprezece apostoli, Mantuitorul a luat 70 de apostoli, ca sa-i trimita la propovaduire. Toti acesti ucenici au propovaduit cuvantul lui Hristos, indurand chinuri si prigoniri.Din cei 70 de ucenici amintim pe: Sfantul Iacob, fratele Domnului, pe care Sfantul Apostol Pavel, in epistola sa catre Galateni, il pomeneste, zicand:M-am suit in Ierusalim ca sa vad pe Petru, iar pe altul din apostoli n-am vazut, decat numai pe Iacob, fratele Domnului (I, 18-19).Sfantul Marcu Evanghelistul, care a fost asezat episcop in Alexandria de Sfantul Petru.Sfantul Luca Evanghelistul, care a scris Sfanta Evanghelie si Faptele Apostolilor si a sfarsit muceniceste in Teba Beotiei.Sfantul Cleopa, fratele mai mic al Sfantului Iosif logodnicul Fecioarei, ucis de evrei in casa in care L-a cunoscut pe Hristos inviat, prin frangerea painii.Sfantul Simeon, rudenia Domnului, dupa Iacob, a fost al doilea episcop in Ierusalim si a fost si el rastignit pentru Hristos.Sfantul Iosie sau Iosif, numit Varsava si Iust, cel numarat impreuna cu Matia, dupa Iuda cel cazut, care se pomeneste in Faptele Apostolilor (I, 23); a fost episcop in Eleuteropolis, unde a sfarsit muceniceste.

Sfantul Tadeu, care a fost mai inainte ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, apoi al lui Hristos, altul decat Sfantul Apostol Iuda Tadeul.Sfantul Anania, care l-a botezat pe Pavel; a fost episcop in Damasc; iar in Eleuteropolis a fost ucis cu pietre.Sfintii Filip, Prohor, Parmena, Nicanor, Timon – din primii sapte diaconi.Sfantul Sila, care cu Sfantul Apostol Pavel a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu si impreuna cu dansul a suferit multe chinuri.Sfantul Urban, pe care in aceeasi epistola Sfantul Pavel il pomeneste, zicand: Inchinati-va lui Urban, iubitorul nostru in Hristos (16, 9). A fost episcop in Macedonia si s-a sfarsit muceniceste.Sfantul Narcis, pe care in aceeasi epistola il pomeneste Sfantul Pavel, zicand: Inchinati-va celor ce sant din casa lui Narcis in Domnul (16, 11). A fost episcop in Atena.Sfantul Apelie, pe care in aceeasi epistola il pomeneste Sfantul Pavel, zicand: Inchinati-va lui Apelie, cel incercat in Hristos (16, 10). A fost episcop in Heracleea.Sfantul Aristobul, pe care Sfantul Pavel in aceeasi epistola il pomeneste, zicand: Inchinati-va celor ce sunt de la Aristobul (16, 10). A fost episcop in Bretania si acolo, dupa multe osteneli si patimiri, s-a sfarsit.Sfantul Irodion, pe care in aceeasi epistola Sfantul Pavel il pomeneste, zicand: Inchinati-va lui Irodion, rudeniei mele (16, 11). A fost episcop in Patras.Sfantul Agab, pomenit in Faptele Apostolilor, unde se spune ca intr-o vreme s-a pogorat un proroc din Iudeea, anume Agab, care, luand braul lui Pavel si legandu-si mainile sale si picioarele, a zis: Asa graieste Duhul Sfant: pe barbatul care are braul acesta, asa il vor lega iudeii in Ierusalim si-l vor da in mainile limbilor.Sfantul Ruf, pe care in Epistola catre Romani il pomeneste Sfantul Pavel, zicand: Inchinati-va lui Ruf, cel ales in Domnul (16, 13). A fost episcop in Teba din Elada.Sfantul Asincrit, care se pomeneste in aceeasi epistola (16, 14), a fost episcop in Ircania, din Asia.Sfantul Flegon, cel pomenit in aceeasi epistola (16, 14), a fost episcop in Maraton, in cetatea Traciei.Sfantul Hermes, care se pomeneste in aceeasi epistola (16, 14), a fost episcop in Filipopoli.Sfantul Patrova, cel pomenit in aceeasi epistola (16, 14), a fost episcop in Neapole si in Puteoli (Italia).Sfantul Hermas, care in aceeasi epistola se pomeneste (16, 14), a fost episcop in Dalmatia. Pentru acesti cinci sfinti, care s-au pomenit aici mai sus, scrie Sfantul Pavel, zicand: Inchinati-va lui Asincrit, Flegon, Hermes, Patrova si Hermas (16, 14).Sfantul Linos, pe care il pomeneste Sfantul Pavel in Epistola a doua catre Timotei (II, 4, 21), a fost episcop in Roma.Sfantul Gaius, pe care, in Epistola catre Romani (16, 23), il pomeneste Sfantul Pavel, zicand: Se inchina voua Gaius, ospatatorul meu si a toata Biserica. A fost episcop in Efes, dupa Sfantul Timotei.Sfantul Filolog, pe care il pomeneste in aceeasi epistola (16, 15) Sfantul Pavel, zicand: Inchinati-va lui Filolog. A fost pus de Sfantul Apostol Andrei, episcop in Sinope.Sfantul Lucius, pe care Sfantul Pavel in aceeasi epistola (16, 21) il pomeneste, a fost episcop in Laodiceea Siriei.Sfantul Iason, care se pomeneste in aceeasi epistola (16, 21), a fost episcop in Tars.Sfantul Sosipatru, cel pomenit in aceeasi epistola, a fost episcop in Iconiu. Despre acesti trei sfinti aici pomeniti, scrie Sfantul Pavel, dupa ce spune despre Sfantul Timotei, zicand: Se inchina voua Lucius, Iason si Sosipatru, rudeniile mele (16, 21).Sfantul Olimpan, pe care Sfantul Pavel il pomeneste in aceeasi epistola (16, 15), urmand Sfantului Apostol Petru, pana la patimirea lui de moarte, a fost taiat in Roma, impreuna cu Sfantul Apostol Irodion, de catre Nero (54-68); precum scrie Metafrast la ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.Sfantul Tertius, care a scris catre Romani epistola spusa de Sfantul Pavel, in care singur pe sine se pomeneste asa: Ma inchin voua si eu Tertius, cel ce am scris epistola aceasta, intru Domnul. A fost episcop in Iconiu, al doilea dupa Sfantul Sosipatru, unde a castigat si muceniceasca cununa.Sfantul Erast, pe care Sfantul Pavel il pomeneste in aceeasi epistola (16, 23), a fost iconom al Bisericii Ierusalimului, iar dupa aceea episcop al Paneadei.Sfantul Cvartus, care in aceeasi epistola (16, 23) se pomeneste, a fost episcop in Beirut. Despre acesti doi sfinti, Sfantul Pavel scrie: Se inchina voua Erast, dregatorul cetatii, si Cvartus, fratele (16, 23).Sfantul Evod a fost episcop in Antiohia; pe el il pomeneste Sfantul Ignatie, purtatorul de Dumnezeu, in epistola sa catre Antiohieni, zicand: “Aduceti-va aminte de fericitul Evod, parintele nostru, care intai a fost pastor pus voua de sfintii apostoli”.Sfantul Onisifor, pe care il pomeneste Sfantul Pavel in Epistola a doua catre Timotei (I, 16), zicand: Sa dea Domnul mila casei lui Onisifor, ca de multe ori m-a odihnit si de lanturile mele nu s-a rusinat. A fost episcop in Colofon si in Cirene.Sfantul Clement, pe care il pomeneste Sfantul Pavel in Epistola catre Filipeni (4, 3), zicand: S-a nevoit cu mine si Clement. El a fost episcop in Roma; a sfarsit muceniceste prin inecare in adancul marii.Sfantul Sostene, despre care se scrie in Faptele Apostolilor: Si prinzand toti elinii pe Sostene, incepatorul soborului, il bateau inaintea divanului. Despre el pomeneste Sfantul Pavel in Epistola I catre Corinteni, inceputa asa: Pavel, chematul apostol al lui Iisus Hristos, cu voia lui Dumnezeu, si Sostene fratele (I, 1, 1).El a fost episcop in Colofon.
Sfantul Apolo, despre care pomenesc Faptele Apostolilor, astfel: Iar un iudeu anume Apolo, de neam din Alexandria, barbat cuvantator, a venit in Efes, fiind puternic in Scripturi. Acesta era invatat in calea Domnului si, arzand cu Duhul, invata cu dinadinsul despre Domnul. Il pomeneste Sfantul Pavel in epistola I catre Corinteni (I, 3, 6): Eu am sadit, Apolo a udat, iar Dumnezeu a crescut. El a fost episcop in Smirna, mai inainte de Sfantul Policarp.Sfantul Tihic, cel pomenit in Faptele Apostolilor si in epistolele Sfantului Pavel catre Efeseni (6, 21) si Coloseni (4, 7), zicand: Iar cele pentru mine, pe care le lucrez, toate le va spune voua Tihic, iubitul meu frate, si credinciosul slujitor in Domnul, pe care l-am trimis la voi ca sa stiti cele pentru noi si ca sa se mangiie inimile voastre. In Epistola a doua catre Timotei (4, 12) zice: Iar pe Tihic l-am trimis in Efes. El a fost episcop in Colofon, dupa Sfantul Sostene.Sfantul Epafrodit, pe care-l pomeneste Sfantul Pavel in Epistola catre Filipeni (2, 25; 4, 18), zicand: Iar mai de folos am socotit ca pe Epafrodit, fratele, ajutatorul si impreuna ostasul meu, iar al vostru apostol si slujitor trebuintei mele, a-l trimite la voi. A fost episcop in Adriania.Sfantul Carp, despre care Sfantul Pavel in a doua Epistola catre Timotei (4, 13), dupa Sfantul Tihic, pomeneste zicand: Felonul pe care l-am lasat in Troada, la Carp, venind aici, sa-l aduci, precum si cartile. El a fost episcop in Veria Traciei.Sfantul Codrat a fost episcop in Atena si in Magnesia unde, cuvantul Domnului propovaduind, si-a luat sfarsitul prin mucenicie de la atenieni, in vremea imparatului Adrian (117-138).Sfantul Marcu, care se numeste si Ioan, pe care Faptele Apostolilor il pomenesc de multe ori, ca a fost calator impreuna cu Pavel si cu Barnaba, zicand: Iar Barnaba si Saul s-au intors din Ierusalim la Antiohia, implinindu-si slujba si a luat cu sine pe Ioan, care se chema Marcu. El a fost episcop in Biblos, din Fenicia, si umbra lui gonea bolile.Sfantul Zina, care se zice legiuitor, adica invatatorul legii lui Moise, despre care Sfantul Pavel, in Epistola sa catre Tit (III, 13), zice: Pe Zina, legiuitorul, degraba sa-l trimiti la mine. El a fost episcop in Diospoli.Sfantul Aristarh, despre care pomenesc Faptele Apostolilor, precum si Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Coloseni si catre Filimon. El a fost episcop in Apameia Siriei.Sfantul Pudentiu, despre care pomeneste Sfantul Pavel in Epistola a doua catre Timotei (4, 21), zicand: Se inchina tie si Pudentiu. El a fost la romani barbat drept-credincios, primind in casa sa pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel si adunarea celorlalti credinciosi, a carui casa s-a schimbat dupa aceea in biserica, ce se numea pastoreasca si in care se zice ca Sfantul Petru slujea Liturghia.Sfantul Trofim, despre care Faptele Apostolilor pomenesc, ca si Sfantul Pavel in Epistola a doua catre Timotei (4, 20), zicand: Iata pe Trofim l-am lasat bolnav in Milet. El cu Pudentiu si cu Aristarh au urmat in toate calatoriile pe Sfantul Pavel si la sfarsit, in vremea taierii lui in Roma de catre Nero, toti acesti trei au fost taiati.Sfantul Marcu, nepotul lui Barnaba, a fost episcop in Apolonia, despre care pomeneste Sfantul Pavel in Epistola sa catre Coloseni (4, 10), impreuna cu Sfantul Aristarh, zicand: Inchina-se voua Aristarh, cel robit cu mine, si Marcu, nepotul lui Barnaba.Sfantul Artemas, despre care pomeneste Sfantul Pavel, scriind catre Tit (3, 12), zicand: Cand voi trimite pe Artemas la tine. El a fost episcop in Listra.Sfantul Acvila, despre care pomenesc Faptele Apostolilor si epistolele lui Pavel, a fost episcop in Heraclea, iar in Asia si in Ahaia a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu si a fost ucis de necredinciosi.Sfantul Fortunat, despre care Sfantul Pavel pomeneste in Epistola I catre Corinteni (16, 17), a castigat sfarsit fericit in propo-vaduirea cuvantului lui Dumnezeu.Sfantul Ahaic, pe care il pomeneste Sfantul Pavel impreuna cu Fortunat, in aceeasi Epistola catre Corinteni (16, 17): M-am bucurat de venirea lui Fortunat si a lui Ahaic, caci lipsirea voastra au implinit-o acestia si au odihnit duhul meu si al vostru.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Cuviosului Teoctist, egumenul de la Cucumia Siciliei;
– Sfintilor Mucenici Zosima Monahul si Atanasie Comentarisiul;
– Cuvioasei Apolinaria din Sinclit;
– Cuviosului Eftimie cel Nou;
– Cuviosului Eftimie, egumenul Manastirii Vatoped;
– a doisprezece monahi din Manastirea Vatoped;
– Sfintilor Mucenici Hrisant si Eufimia si a Sfantului Mucenic Onufrie.

Bibliografie (Surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. Istoria md;

  5. istoriiregasite.wordpress.com

  6. Istoriculzilei blogspot.com;

  7. Wikipedia.ro

 

 

Publicitate

04/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: