CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 DECEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

20 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 69: Vespasian, un fost general din Nero, intră Roma si isi aroga  titlul de împărat.

Proclamat împărat la Alexandria, la 1 iulie 69 de legiunile din Orient, Vespasian este recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor (69-96).

 

 

 

 

 

 

A fost  preocupat de restabilirea liniștii și securității statului, grav afectate de războiul civil, a reorganizat finanțele și armata, a întărit frontiera Dunării inferioare, creând o flotă în Marea Neagră, a reconstruit Capitoliul și numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.

În august 70, fiul său Titus a cucerit Ierusalimul și a  încheiat în 72-73 războiul din Iudeea, pe care a reorganizat-o ca provincie de sine stătătoare.

Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire, iar cand  fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar,el  a replicat: „banii nu au miros” (în latină:” pecunia non olet”).

 

 

 

 

217: Moare papa Zephyrinus si este succedat de papa Callixtus I, care a deținut funcția papală pana in anul 222.

 

 

 1191: A fost facuta prima mențiune a cetății  Sibiului sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea existența unei prepozituri a Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.

Prima atestare documentară în forma germana Hermannstadt, datează din anul 1223, dar există și mențiuni ale numelui Villa Hermanni. În anul 1241 orasul a fost atacat, cucerit și parțial distrus, în marea invazie tătară.

 

 

 

1192: Regele englez Richard I, supranumit  „Inima de Leu”, (n. 8 septembrie 1157 – 6 aprilie 1199), este capturat si aruncat in inchisoare de Leopold al V-lea al Austriei, la intoarcerea sa din a III-Cruciada.

 

 

 

King Richard I The Lion Heart

 

 

 

Contra unei răscumpărări adunate în urma presiunii exercitate de popor, în fruntea căruia s-a aflat  haiducul Robin Hood (zis și „Robin al Codrilor”), Richard își reia tronul și îl atacă imediat pe regele Franței.

 A murit  într-un asediu împotriva unuia dintre vasalii săi trădători, contele de Limoges, fiind lovit de o săgeată. Rana nu era mortală dar a fost prost îngrijită și după o săptămână s-a instalat septicemia care a provocat moartea.

A fost îngropat la catedrala din Rouen, dar revoluționarii francezi i-au distrus mormântul în 1789. În tezaurul catedralei se mai păstrează încă într-o cutie, inima lui Richard Inimă de Leu.

 

 

 

1355: A murit Stefan Dušan, țarul  Serbiei (n. 1308).

 

 

 

 

 

Ștefan Uroș IV Dușan (n.aprox.1308 ), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345) .

Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii sale teritoriale, ajungand unul dintre cele mai mari state din Europa acelei vremi.

 

 

 

1494: S-a nascut matematicianul si cartograful francez, Oronce Fine sau Finé ( d. 8 august 1555).

 

 

 

 

 

 

În 1532 a devenit  primul profesor de matematică titular la Colegiul Regal, devenit ulterior Collège de France, întemeiat de regele Francisc I  cu doi ani înainte. A studiat calculul sexagesimal și transformările figurilor geometrice si a construit o serie de instrumente astronomice.

În tinerețe s-a opus concordatului dintre Vatican si Franta, ceea ce i-a cauzat condamnarea la 6 ani de închisoare.

 

 

1522:  Asediul Rhodosului. Sultanul otoman Suleiman Magnificul accepta predarea si evacuarea Cavalerilor de Rhodos  cunoscuti sub numele de  Cavalerii Ospitalieri, supravietuitori ai  asediului turc al insulei. Acestia se stabilesc in Malta.

 

 

 

În secolul al XVI –lea, Ordinul Ospitalierilor a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta.

1722: A decedat Împăratul Kangxi (  n. 4 mai 1654),al patrulea împărat al dinastiei Quing din China.

A condus tara  din 1661 pană la 1722, domnia sa fiind  cea mai lungă domnie din istorie, fiind totodată unul dintre conducătorii cu cea mai lunga domnie din lume.

 

 

 

 

The Kangxi Emperor in court dress. Anonymous court artists.<br /><br /><br /><br /><br /> Colour on silk Kangxi period (1662-1722). Courtesy of The Palace Museum, Beijing

 

 

 

 

Împăratul Kangxi este considerat unul dintre cei mai mari împărați pe care i-a avut China. El a suprimat Revolta Celor Trei Feudali, a forțat Regatul Tungning din Taiwan  să se supună autorității sale, a blocat expansiunea Rusiei pe fluviul Amur  și a extins imperiul spre nord-vest.

De asemenea, el a patronat opere culturale importante  precum elaborarea Dicționarului Kangxi.

 Domnia sa a adus stabilitate pe termen lung și o relativă bogăție, după ani de război și haos. El a inițiat perioada cunoscută sub numele de „Epoca Prosperă Kangxi – Qianlong „, care a durat generații după moartea sa.

Până la sfârșitul domniei sale, Imperiul Qing controla toată China propriu-zisă, Taiwan,Manciuria, Mongolia Interioara, și Exterioră, Tibetul.

 

 

1765: A decedat Ludovic, Delfin al Franței (n.4 septembrie 1729) cel mai mare fiu și unicul care a supraviețuit copilăriei, al regelui Ludovic al XV-lea al Frantei și al soției sale, regina Maria Leszczynska.

A murit detuberculoza, la vârsta de 36 de ani, în timp ce tatăl său încă traia, deci n-a fost niciodată rege al Franței. Mama sa, regina Marie Leszczyńska și bunicul matern Stanisław Leszczyński, duce de Lorraine de asemenea i-au supraviețuit.

Fiul său mai mare, Ludovic-Auguste, duce de Berry a devenit noul Delfin (print mostenitor), iar mai târziu, la moartea lui Ludovic al XV-lea, a fost încoronat ca Franței.

Trei dintre fiii delfinului Ludovic au devenit regi ai Franței: Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII- lea, si Carol al X- lea.

 

 

 

1803: Provincia Louisiana, cumparata de Statele Unite de la  francezi cu  suma de 15 milioane de dolari, este preluata oficial in urma unei ceremonii la New Orleans.

 

 

 

 

Achiziționarea teritoriului  conținut în tratat acoperă astăzi aproximativ 23% din suprafața totală a Statelor Unite de azi, iar la vremea respectivă a reprezentat mai mult decât dublarea teritoriului Uniunii.

 

 

 

1837: Apare la Bucureşti, in Muntenia, primul cotidian românesc întitulat “România“, sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill, care oglindea viaţa politică, social-economică, ştiinţifică şi culturală a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, precum şi evenimentele politice din întreaga lume.

 Publicatia a apărut pînă în data de 31 decembrie 1838.

 

 

 

 

 

1842:  Obşteasca Adunare Extraordinară a Munteniei alege ca domn pe Gheorghe Bibescu.

Gheorghe Bibescu (n. 1804, Craiova – d.1 iunie 1873, Paris), a fost domnitor în Muntenia (Valahia): 1 ianuarie 1843 – 13/25 iunie 1848.

 

 

 

Gheorghe Bibescu, domn al Munteniei (1842-1848).

 

 

Gheorghe Bibescu este frate cu principele Barbu Ştirbei. După ce-şi face studiile la Bucureşti şi Paris, intră în 1824 în administraţia publică a ţării, la Ministerul de Justiţie şi de Externe, dar demisionează în 1834, trăind pînă la 1842 la Paris şi Viena.

Reîntors în Muntenia, conduce opoziţia contra domnitorului Alexandru D. Ghica şi reuşeşte să ia tronul.

La domnia Munteniei (Valahiei) a luat unele măsuri bune:  a majorat numeric armata, a făcut ordine în finanţele ţării, i-a ajutat pe sinistraţii bucureşteni care şi-au pierdut casele în urma unui incendiu în ziua de Paşti a lui 1847.

Domnia lui a suferit din cauza influenţei covîrşitoare a Rusiei. Concesia minelor dată rusului Trandafiloff, produce mari nemulţumiri, iar adunarea ţării o anulează. Bibescu însă, suspendă adunarea “pentru rele aplicări şi gîndiri“.

La fel de rău a fost primită încercarea lui de a introduce limba franceză ca limbă de predare în şcolile superioare.

Revoluţia Franceză de la 1848, se repercutează şi în Bucureşti. După citirea Proclamatiei de la Islaz (9 iunie 1848), ea este impusă şi domnitorului la Bucureşti.

Bibescu a fost indecis, nu a trecut nici de partea revoluţiei şi nici nu a înăbuşit-o, astfel încît este nevoit să abdice la 13/25 iunie 1848 şi să părăsească ţara plecînd în Transilvania.

 

 

1852: S-a nascut la Focsani arhitectul roman Ion Mincu,  intemeietor al scolii nationale de arhitectura.

Dupa ce a urmat cursurile liceale, s-a inscris la Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, iar intre anii 1877-1882 a studiat arhitectura la Scoala de Arte Frumoase din Paris.

 

 

 


 

 

 

De numele sau se leaga proiecte arhitecturale deosebite, cum ar fi Casa Lahovary, Casa Vernescu, Scoala centrala de fete, “Bufetul de la Sosea” din Bucuresti, Palatul Bancii Comertului din Craiova, Palatul Administrativ din Galati.

 Casa Vernescu este considerata o adevarat bijuterie din piatra. Oferita ca dar de nunta pentru Lisaveta Balotescu Carpinisteanu, cladirea a fost considerata cea mai frumoasa resedinta din Bucuresti multi ani la rind.

 A valorificat intr-un stil modernist elementele de constructie din perioada feudala, precum si decoratiunile din arta populara.

S-a stins din viata la varsta de 60 de ani in Bucuresti.

 

 

 

 

 

1868: S-a nascut  Harvey S. Firestone, industrias american, pionier al industriei de cauciuc; (d.7 februarie 1938).

 

 

 

 

 

1879 : S-a nascut Ion Gheorghe Duca, jurist si om politic român; a fost de mai multe ori ministru în guvernul român.

 

 

În noiembrie 1933 a fost numit prim-ministru însa la 29 decembrie a fost asasinat de un comando legionar.

 

 

 

 

 

1880: Lascar Catargiu este desemnat preşedinte al Partidului Conservator, în urma morţii lui Costache (Manolache) Epureanu, survenită la 22 septembrie 1880.

 

 

 

1892: Se înfiinţează, din iniţiativa profesorului Mina Minovici, Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România.

 

 

 

dr.Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila – d. 25 aprilie 1933, București)

 

 

Institutul a fost inaugurat de către medicul legist Mina Minovici, în prezența primarului Bucureștiului, Pache Protopopescu, și a ministrului de justiție Alexandru Marghiloman. Denumirea inițială, „Morga orașului”, a fost schimbată șase ani mai târziu (1898), clădirea devenind „Institutul medico-legal”, primul de acest fel din lume. Schimbarea denumirii a fost hotărâtă de către medicul Minovici, în dorința de a iniția o rețea națională de institute specializate în sectorul medicinei legale.

Istitutul Medico-Legal era destinat spre a servi învăţămîntului medicinii legale, expertizelor cerute de instanţele judiciare şi nevoilor oraşului.

 

 

 

 

 1909:  Este adoptata Legea pentru înfiintarea Bancilor populare de meseriasi si a cooperativelor de productie, consum, constructie si de comert din România.

 

 

 

 

1915: Ultimele trupe australiene sunt evacuate de la Gallipoli (Turcia), fiind decimate in timpul luptelor sangeroase purtate cu armata turca.

 

 

 

 

1915: Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc, “Acteon”, de Alfred Alessandrescu.

 

 

 

 

 

1917: A luat fiinta prima politie secreta comunista, dupa ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret in care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), condusă de Felix Edmundovici Dzerjinski.

 

 

 

Aceasta organizatie criminala  a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.

 

 

 

1924: Hitler este eliberat din inchisoarea Landsberg  in care fusese incarcerat  264 de zile in urma puciului esuat  de la Munchen.

 

 

 

In timpul detentiei Hitler a scris cartea Mein Kampf, devenita “biblia” nazismului.

 

 

 

1925 : Este promulgată Legea de organizare a Curţii de Casaţie din România.

 

 

 

1934: S-a nascut sculptorul român George Apostu; (d. 13.10.1986).

 

 

 

 

 

1936: Se tipareste  la Cluj ziarul “Poporul“, organul legal de presa al Frontului Plugarilor din România. Ziarul va aparea pînă în decembrie 1937.

 

 

 

 

1937:  Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ.

Liberalii nu au reusit sa obtina o cota de 40% din voturile necesare pentru a obţine prima majoritară.

 

 

 

 

Regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi il  numeşte premier pe Octavian Goga.

Va fi ultimul guvern dinainte de instaurarea dictaturii regale.

 

 

 

1944: A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român; (n. 4 decembrie 1883).

 

 

 

 

1945 : Un anunt al noii puteri instalate de sovietici in Romania.

 

 

 

 

1946:  Este “etatizată” Banca Naţională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra tuturor pârghiilor economice ale ţarii.

 

 

 

1950: S-a născut Ioan Flora, poet şi traducător, poet de limba română din Banatul Sârbesc (Iugoslavia); (d. 3 februarie 2005).

 

 

 

 

1957: S-a nascut  Anna Vissi, cântăreaţă greacă, originară din Cipru.

 

 

 

 

1963: A decedat compozitorul  român Paul Constantinescu.

  Paul Constantinescu (d. 20 decembrie 1963, București), a fost un compozitor român de origine evreiască , membru corespondent (1963) al Academiei Române,profesor la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale.

 Intre creatiile sale se evidentiaza :

O Noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte

Nuntă în Carpați, poem coregrafic

– Suita românească s.a.

 

 

 

 

1966: A decedat  Mihail Sorbul, dramaturg roman,  primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică în 1937; (n. 16.10.1885).

 

 

 

 

1968 : A încetat din viaţă John Steinbeck, scriitor american (romanele  sale “Fructele mâniei” şi “La răsărit de Eden” au fost ecranizări de succes).

 

 

A primit  Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1962; (n. 27 februarie 1902).

 

 

 

 

1973: A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

 

 

 

 

1982: A încetat din viaţă Arthur Rubinstein, compozitor şi pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin; (n. 28 ianuarie 1887).

 

 

 

 

 

 

1989: Revolutia romana de la Timisoara a luat  proportii, manifestantii cerand demisia dictatorului Ceasusescu.

La Timisoara, centrul orasului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori.

 

 

 

 

In Piata Operei, 100.000 de manifestanti au inceput sa strige lozinci impotriva regimului. Totodata, a fost stabilita conducerea Frontului Democratic Roman, organizatie care trebuia sa organizeze rezistenta si care il avea ca presedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepresedinte pe Ioan Chis si ca secretar pe Claudiu Iordache.

In balconul Operei a urcat, alaturi de liderii protestatarilor, si primarul orasului de pe Bega caruia i s-a inmanat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendicau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulatia libera a ideilor.

Primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu si a guvernului, vor trebui sa astepte intoarcerea din Iran a presedintelui.

Negocierile s-au incheiat fara rezultat, cu putin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti.

Intors in tara dupa vizita din Iran, Nicolae Ceausescu a emis, in seara zilei, un decret prezidential pentru constituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a “gravei incalcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obstesti”.

In aceeasi seara, dictatorul comunist a prezentat o declaratie, transmisa in direct la radio si televiziune, in care a spus ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor “huligani” si a unor “grupuri fasciste si antinationaliste”.

 

 

 

 

 

1989: Interventia militara a Statelor Unite ale Americii în Panama.

 

 

 

 

 

Dictatorul Manuel Noriega este arestat de trupele americane si trimis in judecata in fata unui  tribunal din Statele Unite.

 

 

 

 

1996: A încetat din viaţă astronomul si  scriitorul american Carl Sagan; (n. 9 noiembrie 1934).

 

 

 

 

 A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers ( SETI  – Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Calatorie in Univers.

 Odată cu acest serial a fost publicată și o carte cu același nume. Sagan a scris și romanul Contactcare a fost ecranizat in 1997 , având-o în rolul principal pe actrița Jodie Foster si a  fost de asemenea autor, coautor sau editor a peste 20 de cărți, și a publicat peste 600 de lucrări științifice și articole.

 

 

 

1997: A avut loc premiera filmului “La vita é bella” (regia Roberto Begnini), distins la Festivalul international de la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului.

 

 

 

  Filmul a mai castigat  in Statele Unite, Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in 1999. precum și premiile pentru Cea mai bună coloană sonoră și Cel mai bun film străin.

 

 

 

 

1998: A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914).

 

 

 

1999: Teritoriul Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, cu un statut de Regiune Administrativă Specială.

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Preşedintele ales al Romaniei, Ion Iliescu, a depus jurământul în faţa Camerelor Parlamentului.

 

 

 

2001: A decedat  Léopold Sedar Senghor, poet si  om politic, fost preşedinte al statului Senegal (1960–1980).

 

 

 

 

Promotor al conceptului “la négritude”, Senghor a fost unul dintre luptătorii din avangarda mişcării pentru unitate africană; (n.09.10.1906).

 

 

 

 

2003: Preşedintele Ion Iliescu a declarat că “a garanta proprietatea este una şi a garanta material este alta”, referindu-se la retrocedarea imobilelor naţionalizate de regimul comunist şi la acordarea de despăgubiri foştilor proprietari.

 

 

 

 

2004: Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

 

 

 

Sfantul Ignatie Teoforul (35-107) – se crede ca a fost sirian de origine si ca, inainte de convertirea sa la crestinism, ar fi fost pagan si mare persecutor al crestinilor. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia.

A suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117).

A fost arestat, impreuna cu alti crestini, in timpul persecutiei din Antiohia si pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, in amfiteatrul de la Roma.

 A luptat impotriva celor care sustineau ca Hristos a avut un trup aparent:

“Fiti, prin urmare, surzi cand vi se vorbeste de altceva decat de Iisus Hristos, Cel din semintia lui David, Fiu al Mariei, Cel Care cu adevarat S-a nascut, a mancat si a baut, Care cu adevarat a fost prigonit in timpul lui Pilat din Pont, Care cu adevarat a fost rastignit si a murit in vazul celor ceresti, al celor pamantesti si al celor de dedesubt, Care cu adevarat a inviat din morti” (Catre Tralieni, IX, 1).

A predicat neincetat unirea in jurul episcopului, inconjurat de prezbiteri:

“Aveti grija sa nu luati parte decat la o singura Euharistie; caci nu exista decat un singur trup, Domnul nostru Iisus Hristos, si un singur potir spre unirea cu sangele Sau; un singur jertfelnic, dupa cum un singur episcop cu preotii si diaconii, impreuna cu mine slujitori”.

Particele din moastele sale se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Capitala si la Manastirea Tismana.

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=3EQeMwPW8hw

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria md;

  5. Istoriculzilei blogspot.com;

  6. Mediafax.ro;

  7. Wikipedia ro-Evenimente 20 decembrie;

  8. ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Bibescu

  9. fge.org.ro/ro/filarmonica/istoricul-filarmonicii.html

20/12/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: