CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Mitul exporturilor României în perioada comunistă


 

 

 

 

ceausescu gruppie

 

 

 

Viceguvernatorul BNR despre “miturile” exporturilor Romaniei in comunism

 

 

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a prezentat, în cadrul unei conferinţe susţinute la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, date prin care a dorit să demoleze mitul exporturilor României în perioada comunistă, transmite Mediafax.

 Olteanu a exemplificat cu date ale unui studiu realizat de experţi ai Universităţii Harvard privind exporturile ţărilor lumii în perioada 1962- 2012, din care reiese că în cel mai de vârf an al exporturilor României din perioada comunistă valoarea exporturilor era de 10 miliarde de dolari, în timp ce acum exporturile se ridică la 70 de miliarde de dolari.

Viceguvernatorul BNR a spus că la împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului consideră că ar trebui pus în balanţă şi domeniul economic, trecutul şi prezentul şi că acest studiu demolează mitul economiei funcţionale din România comunistă, a fabricilor şi uzinelor care produceau mărfuri de calitate, pe care ţara noastră le exporta în cantităţi uriaşe în toată lumea.

Astfel, el arată că în anul 1962 România exporta porumb, brazi şi petrol, iar în anul 1985 baza exporturilor era constituită din produse petroliere, mobilă, ţevi de oţel, pantofi şi îngrăşămintele chimice.

 

 

 

 

ceasca

 

17 septembrie 1976 – Vizită de lucru a lui Nicolae Ceauşescu la Uzina de autoturisme Piteşti.

 

 

 

El a menţionat că în 1985 exporturile de maşini ale României se ridicau la 162 de milioane de dolari. Bogdan Olteanu a arătat că, în schimb, în 2012 România a exportat maşini şi componente de 15 miliarde de dolari, cabluri electrice de 14 miliarde de dolari, electronice de 7 miliarde, circuite integrate de 500 de milioane de dolari, maşini de aer condiţionat de 500 de milioane şi medicamente de 4,6 miliarde de dolari.

Mai mult, România a vândut pe piaţa externă în anul 2012 motoare cu reacţie de 400 de milioane de dolari, de 300 de milioane componente pentru avioane, nave de două miliarde de dolari şi nave de război de un miliard de dolari.

Viceguvernatorul a mai declarat că România este şi exportatoare de servicii, în principal de soft de 1,5 miliarde de euro şi servicii de transport de 2,5 miliarde de euro.

“E o bună ocazie să vedem de unde am plecat şi unde am ajuns”, a precizat Olteanu, care a adăugat că există o industrie care produce, exportă şi nu vorbeşte.

El a mai declarat că exporturile se bazează tot mai puţin pe importuri de completare, acestea fiind estimate la 30 la sută.

Ceea ce nu menţionează Bogdan Olteanu este că mijloacele de producţie, aşa cum erau ele, aparţineau statului român.

Astză marii jucători din economia românească sunt reprezentaţi aproape exclusiv de companii străine, asupra cărora statul nu deţine prea multe pârghii de influenţă, care pot decide oricând mutarea în ţări cu forţă de muncă mai ieftină a unităţilor de producţie. (Sursa: FrontPress.ro)

 

 

 

 

 

 

05/12/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

14 comentarii »

  1. Nu cred ca e problema daca unele companii straine se muta pe alte piete. Vor veni altii. Cata vreme Romania nu poate sa „produca” investitori autohtoni, oricine da de munca romanilor e mai binevenit decat scufundarea in mizeria toatala. Pacat ca investitorii sunt alesi in functie de mita pe care o ofera si nu pe baza seriozitatii si competitivitatii. Ca sa nu mai vorbim de legile neclare (dar clar avantajoase pentru pertenerii respectivi), fiscalitatea care apasa asupra consumatorilor dar realaxata asupra acestor parteneri, fie ei romani sau straini. Majoritatea parlamantara si guvernul -complici la hotie.

    Apreciază

    Comentariu de Gabriela | 05/12/2014 | Răspunde

  2. Nu ştiu ce mă face dar chestia asta cu demitizarea exporturilor – studiu făcut de Harvard – e mai degrabă demitizarea unui „mit” trăit aievea, cu unul fabricat Made USA. Aşa e când ai „noştrii capi(de masă)” nu sunt decât progeniturile foştilor. A se vedea biografia neoficială a acestui semidoct. Dar aşa cum zice şi Gabriela, atâta timp cât „industriaşii” nu sunt autohtoni şi economia noastră naţională e varză, despre ce vorbim? Motoare cu reacţie?, componente aviatice?, nave? ????? Unde sunt aceaste industrii, în care oraşe ????? Care este forţa de muncă angajată în acest impresionant marş al exporturilor de peste 70 de miliarde de USD, faţă de nenorocita acea de industrie din „epoca de aur” care producea la export doar 10 miliarde pe an.
    Ş-apoi cine are dreptate?

    http://businessday.ro/03/2011/comertul-exterior-intre-1960-si-2010-cand-a-inregistrat-romania-ultima-data-un-excedent-comercial/
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-ascuns-ceausescu-fmi-situatia-reala-economiei-romanesti

    A nu se uita că actualmente orice prelucrare cu materialul clientului extern (oricare ar fi el) se raportează ca fiind Export inclusiv materialul clientului, ceea ce este o găluşcă!

    Apreciază

    Comentariu de mirceascalat1948m | 09/12/2014 | Răspunde

    • Sa inteleg ca d-ta contesti cifrele care vorbesc de o crestere masiva a exporturilor romanesti, comparativ cu anii comunismului ? Economia o fi ea varza, dar cum a fost ea in anii ’80, cand bugetul tarii noastre era mult mai mic decat cel de acum ?
      Hai sa vedem ce buget acea Romania atunci ,si ce buget are acum.Sa mai vedem care era cifra exporturuilor totale atunci si acum.
      Cat despre prelucrarea „materialului clientului”, propuneti sa fie scoase din raportarile statistice franceze sau germane sau italiene astfel de activitati ? Ford asambleaza masini si in aceste tari…la fel si Toyota …

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

      • Da contest ! Nu pot compara 1kg. de mere cu 1kg. de prune! Mittal Steel e o parte a fostului combinat Galaţi şi deci o parte nu poate produce mai mult decât un întreg, decât dacă cantitatea/persoană angajată direct creşte! Numai că o parte din activităţile intrinsece mai înainte înglobate în marele combinat s-au externalizat şi astfel creşte productivitatea în acea locaţie, dar nu per ansamblu!
        Deci o fi studiu,şi semnăturile făloase, dar …. Mă îndoiesc de acurateţea şi probitatea profesională, atunci când tema este dată şi concluziile trebuie să fie cele dorite!

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 09/12/2014

      • Vorbe de claca, d-le Scarlat !
        Datele prezentate aici sunt concrete,iar ce spui d-ta e vag, distorsionat si tendentios.
        Daca doresti cu orice pret sa contrazici cifrele din articol, trebuie sa vii cu alte cifre ,evident oficiale, care sa sustina parerile d-tale.
        Altfel,ce spui acum e egal cu zero si nu reprezinta altceva decat o vorbarie fara rost.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 10/12/2014

      • Păcat! Crezul că orice este „negru pe alb” este şi adevărat, este un concept scolastic! A te îndoi despre ceva ce-ţi este servit pentru a contrazice realităţi ale vieţii cotitiene este ceva firesc. A nega firescul este o calitate pe care nu o am! Unii vorbesc „de clacă”, apărând altora că sunt neavizaţi! Din păcate manipularea opiniilor are în spate întotdeauna studii care justifică construirea şi inocularea unor opinii în contradicţie cu realitatea trăită de majoritatea unei colectivităţi!
        Restul întradevăr este „bătut apa în piuă”!

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 10/12/2014

      • In loc sa despicati firul in patru fara rost, nu ar fi mai nimerit sa ne dati niste cifre care sa desfiinteze afirmatiile din articol,care se refera la faptul ca exporturile Romaniei de azi sunt mult mai mari decat cele din „Epoca de aur „ceausista ?
        Ce-ar fi sa va interesati la cat se cifra bugetul Romaniei socialiste de atunci(Sa zicem din 1988), comparativ cu cel de anul trecut ?
        Poate veti dori sa stiti si care era PIB-ul/capita in 1988 si care este el acum.

        Fara a avea cifrele comparative in fata ochilor, pierdeti timpul si ma faceti si pe mine sa pierd timpul…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 10/12/2014

      • Contest ceea ce nu cred! Şi nu cred dacă ceea ce-mi este prezentat nu mă convinge! Şi oricum aţi dori nu pot compara Mere cu Pere, şi pe cineva care îmi zice una, adică sunt cineva că uite câte livrez în afara casei/gospodăriei/peste gard la vecin, dar cămara îmi este goală. Degeaba Bugetul este azi cică mare, dacă mareialul rulant al CFR este depăşit şi viteza medie a scăzut cu cca. 30km/k faţă de ceea de dinainte de ’89, înfrastructura rutieră nu a mai acătării ţinând cont de creşterea traficului rutier, sistemul de sănătate este subfinanţat, la fel sistemul de învăţământ, ne pleacă dincolo de ganiţe cadre sanitare, pleacă şi a plecat forţă de muncă în vigoare alimentând prin munca lor de dincolo de frontiere acest buget. PIB mai mare? La cine se repartizează?
        În final dacă vă deranjează, atunci nu vă mai pierdeţi timpul!

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 10/12/2014

      • Va pierdeti in afirmatii fara acoperire, ilustrate admirabil de zicala francezilor ” unde sunt zapezile de alta data ?”

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 10/12/2014

      • Asadar, continuati sa faceti afirmatii nesustinute de cifre concrete.
        Cine manipuleaza,atunci cand sustine lucruri fara baza in realitate si neadevarate ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 10/12/2014

    • D-ta doresti sa contesti faptul ca astazi valoare exporturilor Romaniei este de cateva ori mai mare decat valoarea exporturilor din anii comunismului ? Linkul pe care il propui d-ta spune ca „in anul 1960, Romania exporta bunuri in valoare de 717 milioane dolari, si importa bunuri in valoare de 699,7 milioane dolari, inregistrand astfel un excedent comercial de 17,3 milioane dolari.”
      Smecheria e ca in articol se „uita”sa se spuna la cat se ridica astazi exporturile noastre si se bate moneda pe deficitul balantei de plati in ultimii ani.
      Pe urma, e de neinteles ce e de criticat in faptul ca bugetul de azi al Romaniei este de cateva ori mai mare dect bugetul Romaniei din anii’80.Cifrele astea pot fi verificate, nu-i asa ?
      In privinta „prelucrarii materialului clientului”,constatam ca astfel de activitati au loc si in state avansate,iar rezultatele financiare sunt consemnate in statistici,exact ca la noi. Ford are activitati de asamblare nu doar in Romania.Mittal Steel loucreaza si in Luxemburg si in Ucraina …Atata vreme cat aceste firme dau de lucru oamenilor si platesc impozite statului, care sa fie problema ?
      La lectiile de veconomie politica socialista se dadea un exemplu decenit clasic,acela al Hotelului Intercontinental construit de americani.Profesorii de atunci intrebau retoric :” Au plecat americanii cu hotelul asta in spate, sau el produce pentru Romania ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

      • După câte ştiu Hotelul Internaţional, despre care faceţi vorbire, s-a construit cu resurse autohtone. Şi pe de altă parte „exepmlului” nu-i înţeleg contextul! A afirma că facem export masiv fără a compara importurile e cam ????? mai ales la o integrare a producţiei şi serviciilor într-un concert al firmelor de anvergură transfrontalieră, astfel că important în judecarea aspectelor privind comerţul transfrontalier rămâne de reţinut faptul că, în perioada „erei de aur” importurile erau drastic supravegheate, contrar unor interese economice de dezvoltare, iar livrările la export au fost permanent prioritar dirijate,astfel ca balanţa comercială şi de plăţi să fie activă sub orice chip, ceea ce a şi creat în parte condiţii prielnice în vederea creării „marii îmbulzeli” din Decembrie ’89, la care şi-au dat obolul „trădători” ai serviciilor oculte, importante, de pe întregul mapamond, în vederea reglării unor conturi între marile forţe politico-militare ale vremurilor.

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 10/12/2014

  3. Singura afirmaţie e NU CRED ÎN CEVA CARE NU MĂ CONVINGE! Cât despre zăpezi ori doamne …. să-l lăsăm pe Villon în pace.

    Apreciază

    Comentariu de mirceascalat1948 | 10/12/2014 | Răspunde

    • D-ta nu doresti sa te convingi.E foarte simplu sa compari cateva cifre de baza din statistica, daca nu-l crezi pe viceguvernatorul BNR…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 10/12/2014 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.