CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O posibilă explicaţie pentru misterul revoltei din Ierusalim, pe o tabletă antică dedicată împăratului Hadrian


 

 

 

Left: Roman Triumphal arc showing Roman soldiers plundering Jewish treasures. (Wikimedia Commons) Right: A marble bust of the Emperor Hadrian. (Wikimedia Commons) Background: (Sergey Galushko/Hemera/Thinkstock)

Stânga – soldaţi romani înfăţişaţi jefuind comori iudaice. Dreapta – Împaratul Hadrianus (Wikimedia Commons)

 

 

 

O tabletă antică dedicată împăratului Hadrian ar putea explica misterul revoltei din Ierusalim din anul 132. Intenția lui Hadrian de a înălța un templu al lui Jupiter la Ierusalim  a declanșat ultima mare răscoală a iudeilor condusi de Bar Kohba, care a fost reprimată abia dupa trei ani, in anul 135.

 

Arheologii din Ierusalim au descoperit un bloc de calcar extrem de rar inscripţionat cu o comemorare oficială dedicată împăratului roman Hadrian, care a domnit în secolul 2 D.Hr. , intre anii 117- 138.Tableta antică poate rezolva misterul care înconjoară cauza revoltei Bar Kokhba, sprijinind teoria potrivit căreia motivul revoltei evreilor împotriva Imperiului Roman de acum 2.000 de ani era tratamentul aspru la care erau supuşi locuitorii Iudeei.. Arheologii au susţinut că descoperirea poate fi una din cele mai importante inscripţii latine descoperite vreodată în Ierusalim.

Publicaţia „Jurnalul de Ierusalim” a relatat că tableta a fost excavată de cercetători la un sit situat de-a lungul Porţii Damascului, una dintre intrările principale în Oraşul Vechi al Ierusalimului, ce este localizată în zidul de nord-vest al oraşului şi unde în trecut un drum ducea spre capitala Siriei, Damasc.

Dedicată împăratului Hadrian, tableta de piatră conţine o inscripţie de şase rânduri în latină, ce datează din anii 129-130 Î. Hr., care a fost tradusă în engleză de către Avner Ecker şi Hannah Cotton de la Universitatea din Ierusalim:

„Imperatorului Caesar Traianus Hadrianus Augustus, fiul zeificatului Traianus Parthicus, nepotul zeificatei Nerva, mare preot, investit cu putere de tribun pentru a 14-a oară, consul pentru a treia oară, tată al ţării, dedicată de cea de-a zecea legiune Fretensis Antoniniana „

Împăratul Hadrian care a domnit din 117 până în 130 Î.Hr, a reconstruit Panteonul şi a construit Templul lui Venus şi Roma. Totodată, el este renumit pentru ridicarea zidului lui Hadrian, o fortificaţie defensivă lungă de 117.5 km care a marcat limita de nord a Angliei Romane.

Hadrian a fost văzut de către unii drept un umanist, care şi-a câştigat respectul oamenilor prin intermediul conducerii lui bune şi oneste. Filozoful Niccolò Machiavelli l-a denumit unul dintre cei “Cinci Împăraţi Buni” ai Romei. 

 
Indicii despre revolta Bar Kokhba 

 
Cercetătorii au afirmat că inscripţia poate oferi indicii despre factorii istorici care au condus la revolta Bar Kokhba împotriva persecuţiilor suferite de  evrei în timpul stapanirii romane, în perioada 132 – 135 D.Hr., şi dacă construcţia Aelia Capitolina a condus la revoltă.

Revolta condusa de  Bar Kohba  a fost  punctul  culminant în razboaiele duse de evrei împotriva ocupației Imperiului Roman.Revolta, temporar victorioasă, a pus bazele unei noi entități statale independente evreiești, pe care  Bar Kohba a condus-o cu titlul de Nāśī’ .

Statul răsculaților israeliti a avut o scurtă existentă, căci în anul 135 a fost recucerit de legiunile romane care au izbutit să învingă revolta prin metode de represiune sângeroase și de o cruzime deosebită.

Luptătorii prinși au fost crucificați, conducătorii schingiuiți până la moarte.

Bătrânul conducător religios al revoltei, rabinul și înțeleptul (Misna) Rabi Akiva  ar fi  fost, se zice, jupuit de viu.

Marea majoritate a populației evreiești rămase până atunci, a fost exilată și împrăștiată în lume.

Partea doua a inscripţiei confirmă faptul că a Zecea Legiune a armatei romane, s-a aflat în Ierusalim în timpul  revoltei, şi face aluzie la construirea edificiului Aelia Capitolina ca fiind unul dintre motivele revoltei.

Deşi Hadrian este văzut ca fiind unul dintre împăraţii “mari şi buni”, cronicile din Israel se referă la acesta într-o lumină mai puţin admirativă, criticându-l pentru emiterea decretelor care persecutau evreii şi forţarea acestora să se convertească.

Istoricul roman Cassius Dio a consemnat o vizită a impăratului Hadrian la Ierusalim în 129-130 D.Hr., iar inscripţia nou descoperită este una dintre gravurile făcute pentru a-l onora pe Hadrian în timpul turneului său prin imperiu. 

 Surse: Articolul în engleză: Ancient Tablet Dedicated to Emperor Hadrian May Explain Mystery of Jewish Revolt si epochtimes-romania.com

Publicitate

29/11/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: