CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Răul trebuie să aibă un autor numaidecât concret. Îl numim un partid, îl numim un vecin, îl numim un duşman

 

 

 

 

 

 

 

– Vasile Vasilache –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasile Vasilache (n.4 iulie 1926 la Untesti , județul interbelic Iasi, Romania, astăzi în R.Moldova – d.7 iulie 2008 la Chisinau, R.Moldova ), a fost un eseist, jurnalist, nuvelist, pedagog, romancier, scenarist de film și scriitor român.

A urmat  studiile la Institutul Pedagogic de doi ani Soroca, (secția fără frecvență, limba și litaratură), apoi s-a transferat la Institutul Pedagogic din Chișinău, facultatea de litere (fără frecvență), pe care o absolvă în 1958.

În același an,  este trasferat la redacția săptămînalului „Cultura Moldovei”, în calitate de director, secția școli, unde a colaborat aproximativ cinci ani. Debutează în literatură conferindu-i-se premiul I la un concursul republican (proză).

Din acest moment profesează jurnalistica, îmbinând-o cu creația literară (proză scurtă) „Aventurile celor doi verișori”, „Două mere țigance”, „Tăcerile casei aceleia”.

A debutat în 1962 cu nuvela „Priveghiul mărgineanului”. Este autor al unor excepționale nuvele și romane, („Priveghiul mărgineanului”, „Povestea cu cucoșul roșu”, „Elegie pentru Ana-Maria”, „Surâsul lui Vishnu”), al unor cărți pentru copii („Mama mare, profesoară de istorie”), precum și a unor profunde eseuri.

1962-1964 Urmează Cursurile de Scenaristică de la Moscova. Din 1965 este Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. 1965-1969 este redactor la revista „Nistru”, membru al Colegiului redacțional la Studioul „Moldova-Film”. Riga, 1969 – premiat pentru scenariul documentar „Eu și ceilalti…”

Între 1993-1995, a fost redactor-șef al revistei „Columna”.

29/11/2014 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: