Gândul zilei
„Răul trebuie să aibă un autor numaidecât concret. Îl numim un partid, îl numim un vecin, îl numim un duşman”
– Vasile Vasilache –
Vasile Vasilache (n.4 iulie 1926 la Untesti , județul interbelic Iasi, Romania, astăzi în R.Moldova – d.7 iulie 2008 la Chisinau, R.Moldova ), a fost un eseist, jurnalist, nuvelist, pedagog, romancier, scenarist de film și scriitor român.
A urmat studiile la Institutul Pedagogic de doi ani Soroca, (secția fără frecvență, limba și litaratură), apoi s-a transferat la Institutul Pedagogic din Chișinău, facultatea de litere (fără frecvență), pe care o absolvă în 1958.
În același an, este trasferat la redacția săptămînalului „Cultura Moldovei”, în calitate de director, secția școli, unde a colaborat aproximativ cinci ani. Debutează în literatură conferindu-i-se premiul I la un concursul republican (proză).
Din acest moment profesează jurnalistica, îmbinând-o cu creația literară (proză scurtă) „Aventurile celor doi verișori”, „Două mere țigance”, „Tăcerile casei aceleia”.
A debutat în 1962 cu nuvela „Priveghiul mărgineanului”. Este autor al unor excepționale nuvele și romane, („Priveghiul mărgineanului”, „Povestea cu cucoșul roșu”, „Elegie pentru Ana-Maria”, „Surâsul lui Vishnu”), al unor cărți pentru copii („Mama mare, profesoară de istorie”), precum și a unor profunde eseuri.
1962-1964 Urmează Cursurile de Scenaristică de la Moscova. Din 1965 este Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. 1965-1969 este redactor la revista „Nistru”, membru al Colegiului redacțional la Studioul „Moldova-Film”. Riga, 1969 – premiat pentru scenariul documentar „Eu și ceilalti…”
Între 1993-1995, a fost redactor-șef al revistei „Columna”.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns