CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a reuși  nu e suficient să fii stupid, trebuie să ai și bune maniere.

 

 

 

 

 

– Voltaire –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voltaire (François-Marie Arouet), a fost un scriitor si filosof  al Iluminismului francez . S-a nascut la 21 noiembrie 1694  si a decedat la 30 mai 1778.

Din pricina viziunilor sale critice, pe care le reda în batjocură, a fost întemnițat în 1717  unsprezece luni la Bastilia. 

Ca deist si francmason, Voltaire a practicat criticismul în fiecare formă a religiei  instituționale, autonumindu-se  Theist, un om cu credința în Dumnezeu, dar care a renunțat la crestinism.

A  rămas celebru pentru ocara sa periculoasă. Când au fost îndepărtați jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală.

Pe de altă parte a devenit cunoscut și pentru toleranta  sa. Astfel și-a exprimat odată punctul său contradictoriu față de un adversar:  „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.

In 1762 a devenit vegetarian, declarand ca regreta ‘ lipsa de umanitate cu care  noi  tratam confratii nostri, animalele”

Concepția sa politică se întemeiază pe armonia dintre monarhii care dețin puterea politică și filozofii care dețin înțelepciunea. Mari realizări îi sunt atribuite și ca istoric iluminist.

Voltaire reprezintă spiritul cel mai înalt al epocii sale, el fiind împreună cu Jean Jeaques Rousseau,  unul dintre marii  ideologi ai Revolutiei franceze.

Publicitate

30/10/2014 - Posted by | LECTURI NECESARE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: