CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Despre România noastra, pe scurt


 

România – Terra Romanorum, Tara Românilor

Granitele României de astazi includ o mare parte din teritoriul statului antic Dacia.

Teritoriul actual al Romaniei a fost locuit incepand cu mileniul 2 inainte de Hristos, de triburile indo-europene ale tracilor.

Incepand cu secolul 6 inainte de Hristos, in regiunea Dunarii de Jos sunt semnalati getii, iar in tinuturile Banat si Transilvania, dacii.

Nota : (Istoricul antic Strabo un arătat ca dacii si geții vorbesc a ceeasi limbă„, iar  Trogus Pompeius afirma ca geții si dacii erau acelasi popor. Singura deosebire intre cele doua grupuri consta in împrejurarea ca geții locuiau la câmpie in timp   ce dacii trăiau in  zonele mai înalte, montane).

In vremea lui Burebista (82-44 i.Hr.), statul geto-dac avea ca hotare: in nord – Carpatii Padurosi, in sud – muntii Haemus (Balcani), in vest – confluenta raului Morava cu Dunarea mijlocie, in est – raul Bug.

Dupa moartea lui Burebista, statul geto-dac se va destrama in patru, apoi in cinci formatiuni politice.

Nucleul statal se mentine in zona muntilor Sureanu, unde vor domni succesiv Deceneu, Comosicus si Coryllus.

Unitatea statului dac va fi  refacuta de regele Decebal (87-106 d.Hr.). Noul stat avea resedinta la Sarmizegetusa si avea dimensiuni mai mici decat statul lui Burebista, insa era mai bine organizat.

Domnia lui Decebal reprezinta perioada de apogeu a civilizatiei geto-dacilor.

Datorita agravarii pericolului roman, care ajunsese la Dunarea de Jos, regele Decebal va purta doua razboaie cu romanii condusi de imparatul Traian in anii: 101-102 respectiv 105-106.

In urma acestor razboaie sangeroase, Dacia este cucerita si transformata in provincie romana.

Incepe procesul de romanizare a geto-dacilor.

Romanizarea reprezinta un proces istoric complex, prin care civilizatia romana patrunde in toate compartimentele vietii unei provincii pana acolo incat, duce la inlocuirea limbii populatiei supuse,cu limba latina.

Factorii romanizarii au fost administratia, armata, veteranii, colonistii, urbanizarea, religia, dreptul si invatamantul in limba latina. Impactul asupra autohtonilor, al acestor factori, a fost asimilarea, in mod constient, a civilizatiei romane.

In anul 271, imparatul Aurelianus retrage administratia si armata din Dacia.

Cea mai mare parte a populatiei romanizate ramane la nord de Dunare, si exista numeroase dovezi ale continuitatii populatiei daco-romane la nord de Dunare.

In fapt, asezarile daco-romane nord-dunarene cunosc o locuire neintrerupta.

Printre cele mai vechi centre urbane cunoastem: Sucidava, Dierna, Sarmizegetusa, Napoca, Porolissum.

O parte a locuitorilor vechilor orase s-au retras spre zonele rurale, in urma invaziei populatiilor  migratorare si au intemeiat noi asezari.

In fapt, dupa retragerea aureliana este refacuta unitatea dacica din stanga Dunarii de Jos. Desfiintarea frontierei romane de pe linia Carpatilor a permis circulatia nestingherita pe ambele versante: dacii liberi – patrund in interiorul arcului carpatic; daco-romanii trec la E. si S. de Carpati.

Asa se explica faptul ca refacerea unitatii dacice, a amplificat procesul de romanizare.

Se constata si practicarea neintrerupta a unor activitati specifice unei vieti sedentare, incompatibile cu nomadismul: agricultura, mestesugurile, exploatarea minereurilor si comertul.

Mentinerea legaturilor cu Imperiul Roman, dupa retragerea  din anul 271.

In timpul imparatilor Diocletian, Constantin cel Mare si Iustinian s-a realizat o adevarata ,,stapanire” romana la Nord de Dunare. Raspandirea crestinismului in limba latina la N. Dunarii demonstreaza romanizarea ireversibila a dacilor si continuitatea daco-romanilor.

Din limba latina – provin si termenii de baza ai religiei crestine : biserica – Basilica; Dumnezeu – Domine Deus; Duminica – Dies / Dominica; inger – angelus etc.

Asadar romanitatea din sudul si nordul Dunarii se consolideaza in sec. IV-VI. Autohtonii se integreaza definitiv si deplin romanitatii orientale.

Nicolae Iorga, pe baza izvoarelor istorice studiate o viata, concluzioneaza in Istoria romanilor, publicata in parte postum, ca poporul roman s-a format “intre Carpatii beskizi si Pelopones si de la Marea Adriatica la Marea Neagra.”

Aceasta constatare este facuta si de P. P. Panaitescu, Silviu Dragomir si altii, cu formula etnografica romanii sunt urmasii traco-ilirilor romanizati.

Parintele Dumitru Staniloaie, observa ca romanizarea – subiectul unor dezbateri vaste – s-a realizat in primul rand prin Crestinarea traco-ilirilor, proces care determina si romanizarea si deschidea calea catre o latinizare adevarata si pentru cei din apropierea comunitatilor crestine.

Asadar, romanii s-au format pe un teritoriu vast, care se intindea la nordul si la sudul Dunarii, ingloband fostele provincii romane Dacia si Moesia.

Prima sinteza a fost aceea dintre daci si romani si sta la baza formarii poporului roman, cand, dupa retragerea aureliana in fosta provincie Dacia ramane o populatie romanizata, latinofona.

A doua sinteza se va produce la nordul si la sudul Dunarii, in decursul mai multor secole, intre populatia daco-romana si populatiile slave venite in sec. VII.

Consecintele asezarii slavilor la sud de Dunare sunt importante. Are loc o separare a latinitatii din Penisula  Balcanica, de cea nord-dunareana.

La sud de Dunare – majoritatea populatiei romanice va fi in timp,  asimilata de slavi.

La nord de Dunare, populatia romanica, mai numeroasa, va  asimila elementele slave.

Rezultatul celor doua sinteze a dus la formarea poporului roman, proces incheiat in linii mari la sfarsitul secolului VIII si a popoarelor de limba slava din Balcani, bulgarii si sarbii, cateva secole dupa aceea.

Tot  la sfarsitul secolului VIII putem vorbi de aparitia limbii romane, fiind o limba romanica sau neolatina.

 Pentru regiunea dintre Marea Adriatica, Marea Neagra, Marea Marmara si Marea Egee, se incetatenea termenul de “Romania”, de la care vine si numele actual de „Romania”.

Invazia slava din secolul al VII-lea va avea si efecte nefaste pentru romani…

Intai, va permite grecilor sa includa teritoriile de peste Dunare in Basileia ton Rhomaion (395-1453), Imperiul Roman de Rasarit, cu capitala la Constantinopol,considerat continuatorul Imperiului Roman distrus de catre barbari in anul 476, dupa abdicarea ultimului imparat, Romulus Augustus, sub presiunea triburilor germane, conduse de Odoacru. 

Slavii si bulgarii vor separa astfel pe romanii de la sud  de Haemus (Muntii Balcani), de cei din nord.

Separarea va cunoaste o serie de intreruperi si miscari de “unificare”, cum a fost  cea a Asanestilor* (sec. XII-XIII), care impreuna cu bulgarii devin un vehicul de expansiune slavo-bulgara, ortodoxa, pe vectorul nord si nord-vest, distrus definitiv de marile invazii tatare, aparitia statului Ungrovlahia (sau Valahia), definitivarea organizarii Transilvaniei de catre coroana maghiara si ocupatia otomana.

Romanii sudici si vestici, vor ramane astfel separati de cei din formatiunile statale romanesti, aprute in Evul Mediu, din cauza slavilor, bulgarilor si turcilor.

Alte ramuri ale poporului roman – romanii din Dalmatia si Istria,  cei din Crimeea, Zaporojia si Caucaz – vor disparea aproape total.

In Evul Mediu, populatia de pe teritoriul actual al Romaniei traia in doua formatiuni statale distincte: Tara Romaneasca si Moldova – dar si in Transilvania, Ungaria, Banat, Crisana, Maramures si (spordic) la sud de Dunare.

Unele teorii indica ideea ca statul medieval “Tara Romaneasca” ar fi  fost fondat de o dinastie cumana, impinsa spre vest si sud de mongoli (si tatari). Este inca o discutie nerezolvata de istorici…

Moldova si Tara Romaneasca au fost vasale Imperiului Otoman, dar aveau autonomie interna.

Transilvania apartinea Ungariei, apoi Imperiului Otoman, apoi Imperiului Austro-Ungar, dar avand de asemenea o autonomie larga.

Statul modern roman a fost creat prin unirea principatelor Moldova si Muntenia (sau Tarii Rumanesti), in anul 1859, odata cu alegerea concomitenta ca domnitor in ambele state a lui Alexandru Ioan Cuza.

Acesta a fost obligat sa abdice in anul 1866 de catre o larga coalitie a partidelor vremii, denumita si Monstruoasa Coalitie, din cauza orientarilor politice diferite ale membrilor sai, care au reactionat astfel fata de manifestarile autoritare ale domnitorului.

Unirea nu fusese garantata decat pe parcursul domniei lui Cuza, momentul fiind depasit de introducerea unei case domnitoare straine, de Hohenzollern din ramura catolica: din 1881, regi. Romania a devenit independenta in urma participarii la razboiul ruso-turc din 1877 – 1878, odata cu Muntenegru si Serbia.

Numele actual, Romania, dateaza din anul 1862.

Tara isi va mari teritoriul ca urmare a celui de-al doilea razboi balcanic, cand in urma Pacii de la Bucuresti (1913) se obtine Cadrilaterul si a rezultatelor Primului Razboi Mondial, cand Transilvania, Bucovina si Basarabia cer Unirea cu Romania, evocand aplicarea politicii “autodeterminarii natiunilor” (principiile wilsoniene, cu initiative locale si plebiscite), dar avand ocazional aspectul unor campanii militare (1918-1919).

 Dupa cateva decenii, Basarabia, Bucovina de nord si Tinutul Herta au fost  anexate  Uniunii Sovietice in 1940 si  recuperate in anul 1941, prin lupta, pentru ca apoi sa fie din nou incorporate in Uniunea Sovietica in anul 1944, pentru ca astazi se se afle in componenta Republicii Moldova si a Ucrainei.

In anul 1940, Cadrilaterul a fost restituit Bulgariei.

Dupa cel de – Al Doilea Razboi Mondial, Romania va deveni o tara comunista, ca urmare a presiunii  Uniunii Sovietice care o ocupase militar, dar,  dupa 1965, desi a ramas  varianta autohtona de regim comunist, ocazional, in probleme de politica externa, s-a aflat  in opozitie cu URSS.

Regimul ceausist  a ramas nereceptiv la  orice  tentativa de reforma interna, intorcandu-se la abordari dogmatice autoritare si represive, pe masura ce era confruntat cu politicile gorbacioviste de Perestroika.

In decembrie 1989, la capatul unei serii de evenimente sangeroase, edificiul politic comunist s-a prabusit.

Numele tarii a fost Republica Populara Romina (cu i din i, din 1953 pana in 1964, si era scris prescurtat RPR, 1947-1965) si ulterior, Republica Socialista Romania, (scris (mai rar) prescurtat RSR, 1965-1989).

 Comunismul a alterat viata politica, economica, sociala, invatamantul, stiinta si  cultura tarii noastre,cu urmari care pot fi vazute pana in zilele noastre…

Regimul dictatorial a fost inlaturat in urma unei revoltei populare sangeroase, in decembrie 1989. 

Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care a preluat puterea in decembrie 1989, a proclamat renuntarea la comunism, revenirea la numele tarii- Romania , dar si pluripartitismul, trecerea la economia de piata, restabilirea drepturilor fundamentale ale omului.

A fost votata o Constitutie democratica, in locul vechii constitutii opresive comuniste.

Dupa incheierea Razboiului rece in 1989, Romania si-a imbunatatit relatiile cu tarile democratice din Europa, a aderat la NATO in 29 martie 2004 si a aderat la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007.

Uniunea Europeana localizare geografica pozitie

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a fost semnat de reprezentantii statelor membre si cei ai tarilor aderente in Luxemburg, la Abatia Neumünster, pe 25 aprilie 2005 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, dupa ratificarea sa de catre cele 25 de state ale Uniunii Europene.

Sursa: http://www.energyvaslui.ro/cunoaste_romania.php

28/10/2014 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: