CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Originea istorică a secuilor. Secuii nu sunt unguri – Székelyek nem magyarok !


 

Székelyek nem magyarok! Secuii nu sunt unguri! Despre adevărata originea istorică a secuilor…

Székelyek nem magyarok ! Secuii nu sunt unguri ! Despre adevărata origine istorică a secuilor…

 

 

 

 

MOTTO:

 

“Maghiarii sunt un popor plin de îngâmfare care locuind în mijlocul naţiunilor străine lor prin rasă, au pretins totdeauna şi pretind încă să le domine şi să le maghiarizeze şi asta într-un fel de care însăşi ştiinţa suferă.

În recensăminte, de pildă, domneşte voinţa bine hotărâtă de a arăta maghiarii mai numeroşi decît sunt in realitate.”

(Prof. Dr. Julius Jung, 1877)

 

Atat „Tinutul secuiesc”, cat si apartenenta secuilor la maghiarime, sunt inventii absurde ale acestor ani !

De ce  mari  adevaruri au disparut din cartile de istorie ? 

 

 Asocierile dintre toponime și etnonime, puse demult în evidență de savanții germani, conduc la concluzia că numele tribului dacic al cauconilor este unul și același cu cel purtat de  neamul sikuli-lor, adică al secuilor care ocupă și astăzi același ținut și mai ales folosesc străvechea denumire de Kükülö.

Asadar, numai în legătură cu acest hidronim ținutul  acesta  a  purtat denumirea de Ciculia, iar locuitorii numele de ciculi.

Dar numele de ciculi trece ușor la forma siculi, de unde și forma de secui. Viteji, aidoma cauconilor din Elis, siculii dacici și-au păstrat conștiința de autohtoni, mândri de faptul că erau stăpâni pe ținuturilor lor, ceea ce a impus recunoașterea demnității lor colective.

Originea etnică a secuilor este viu disputată de istorici și antropologi. În decursul timpului, diverși cercetători le-au atribuit diferite origini bizare, care se contrazic între ele și ca atare se anulează reciproc, considerandu-i   descendenti , pe rând, din maghiari, sciti, huni, gepizi, avari, sau din bulgarii de pe Volga,onoguri,cavari, kabardino-balkarii din Caucaz si chiar din daci. 

 Fapt este ca o ramură a  turcilor  horezmieni (din Horezm , o  populație cu substrat iranic), numită în maghiară káliz și koromza/korozmin, a fost colonizată în scaunul secuiesc Șepși în jurul orașului Sfantu Gheorghe de azi.

Captați treptat în sfera de interese a coroanei de la Buda, așa după cum arată și A.D.Xenopol în Istoria românilor din Dacia Traiană, (Ediția III, București 1988, Vol III pag.224),  secuii  au fost maghiarizați prin mijloace din ce în ce mai dure, mai ales după revolutia  de la 1848.

 

Având în vedere că maghiarizarea lor forțată echivalează cu un adevarat genocid etnic,trebuie  ca în numele adevărului, să facem necesara distincție dintre  maghiarizat si maghiar, mai ales în cazul secuilor care începând cu Unio Trio Nationum, s-au revendicat ca etnie de sine stătătoare distinctă de cea a ungurilor.

Argumente istorice,  denunța legile de maghiarizare din anii 1842, 1879, 1883 și 1907, în temeiul cărora o bună parte din densa populație autohtonă romana si secuiasca din Ardeal a fost transformată, prin cele mai draconice forme de constrângere, în vorbitori de limbă maghiară.

În jurnalul campaniei de pedepsire de la 1761, generalul von Bukow, a notat pentru totdeauna că în cel mai maghiarizat scaun din secuime din 102 sate, 99 erau locuite de români, consemnează istoricul Dr. Mircea Dogaru în revista LUMEA Nr.4 (108)/2002.

 Gestul de închinare a pâinii cu semnul crucii regăsit la secuii trecuți la calvinismul lipsit de cinstirea Sfintei Cruci, este unul dintre indiciile faptului ca  la orgine, unii secui au fost romani  ortodocsi maghiarizati.

Aceeași origine ortodoxă o au și parastasele pe care le fac secuii la înmormântare,  iar  ca mărturie tragică a deznaționalizării lor forțate încă se mai văd, în mai multe locuri, dărâmăturile unor vechi biserici ortodoxe, semn al comunităților de români maghiarizați în secuime.

 Lucrările științifice ale lui G.Popa – Lisseanu și ale lui I.I. Rusu (1986), sau  mai recent ale lui Ioan Ranca (1995) sau Ioan Drăgan (2000), dovedesc pe baza documentelor de arhivă  maghiarizarea numelor familiilor românești  Albu, Boér, Bokor (Bucur), Karácsony, Csipán (cioban în graiul aromânilor), Dán, Fogarasi, Kosztin, Lunguj, Lupuj, Mirtse, Moldván, Nyisztor, Oláh, Oltyán, Pászkuly, Ráduly, Sztojka, Szávuly, Sérbán, Zsunkuy (se citește Juncu) și multe, multe altele, ceea ce nu mai poate fi considerată doar o problemă a persoanelor respective, ci a națiunii române și a României, din moment ce astăzi liderii acestor autohtoni maghiarizați, odată cu numele lor cer  maghiarizarea teritoriului .

 Maghiarizarea onomasticii dovedeste  odată in plus  că împotriva secuilor, dar  si a bastinasilor  romani, s-a practicat un genocid etnic care nu poate servi de bază pentru pretențiile teritoriale numite autonomie.

 

 

ETNIA SECUILOR  DISTRUSA  DE NAȚIA UNGARĂ

 

 

De ce această… dușmănie, a ungurilor față de secui? Din două pricini, iar mai târziu din trei.. De la început, a fost faptul că Secuii se înțelegeau foarte bine cu ceilalți români, din Moldova și Mutenia, teritorii neocupate de Ungaria la vremea respectivă.

A doua pricină era că Secuii erau alt neam decât Ungurii !

În secolul XIX s-a declanșat politica de maghiarizare  sistematică a scaunelor secuiești, iar spre sfârșitul perioadei interbelice maghiarizarea și-a atins scopul. Secuii dispăruseră din istorie, iar națiunea secuiască înceta să mai existe, fiind  înghițită de cea maghiară.

Deși nobilimea secuiască a fost  de foarte multe ori  aliată cu ungurii  împotriva românilor- datorită privilegiilor obținute de la Budapesta, la nivel popular între secui și români a existat sute de ani o adevarată frățietate.

  Astazi, în revendicările lor, ungurii din ceea ce azi  cu totul impropriu  se numește Secuime, nu pot apela la nimic din istoria și drepturile celor pe care i-au nimicit, adică Secuii.

 

 

 

Austria_Hungary_ethnic

http://historymaps.ro
 

 

Cum s-a înfăptuit  maghiarizarea secuilor

 

 

Primele maghiarizari ale numelor au avut loc între 1848 si 1849, când aproape 700 de persoane si-au schimbat numele. În 1862, altor 550 de persoane le sunt maghiarizate numele, cinci ani mai târziu numarul acestora ajungând la o mie. Numirea în 1867 a unui nou ministru responsabil cu maghiarizarea avea sa accentueze procesul.

Sub presiunea autoritatilor, la fiecare jumatate de an se întocmesc liste pentru schimbarile de nume, pe regiuni si provincii, lucru ce avea sa duca la maghiarizarea a înca 2700 de persoane între 1867 si 1880.

Rezultatele nu erau însa pe masura pretentiilor iredentiste ale societatii de maghiarizare. Prin urmare, în 1898, revizionismul maghiar comanda raspândirea în masa a unui îndrumar intitulat “Cum sa maghiarizam numele de familie”.

 

 

https://i0.wp.com/www.dantanasa.ro/wp-content/uploads/2013/02/Simon-Telkes-Hogy-magyarositsuk-a-vezet%C3%A9kneveket.jpg

 

Autor era chiar presedintele  Societatii de maghiarizare a numelui, Telkes Simon, pentru care “asa cum prin botez crestinul devine membru al comunitatii crestine, tot asa, prin maghiarizarea numelui de familie, prin botez national, cel cu nume strain este primit în societatea maghiara, în rândurile adevaratilor fii ai natiunii” – sună satanic, nu?.

Astfel, promotorul maleficei lucrari prevedea mai multe metode de maghiarizare rapida si eficienta a numelor de familie. În primul rând, maghiarizarea prin preluarea numelui asezarii din care provenea supusul imperial si adaugarea terminatiei “i” (Aradi, Erdi, Lendvai etc).

Pentru aceia care nu ajungeau prin adaugarea sufixului de maghiarizare la un nume cu o rezonanta ungureasca credibila se recomanda traducerea denumirilor meseriilor si preluarea acestora (Acs-Dulgheru, Dobos-Tobosaru, Festo-Boiangiu, Lakatos-Lacatusul, Pap-Preotu, Kantor-Dascalu, Zaszlos-Stegaru, Tiszt-Ofiterul), iar cei ce voiau sa pastreze amintirea nationalitatii stramosilor puteau folosi numele de Najos (Bavarez), Bolgar (Bulgaru), Gorog (Grecul).

Pentru români era rezervat apelativul Olah, autorul inventând si numele de Kun, ca aplicare pentru neamul “asezat între Dunare si Tisa”.

Pe de alta parte, se sugera ca substantivelor sa le fie adaugate sufixele s, as, es, ös, iar verbelor ó, ö. Nu se agrea în schimb terminatia “y” motivul reprezentându-l posibila confuzie dintre numele nou maghiarizate si cele vechi, mai ales de vita nobila (identificate prin terminatiile “y” sau “i”).

Pentru a grabi maghiarizarea, cererile de schimbare a numelor nu mai trebuiau însotite de o anumita fundamentare ori de certificatele de cetatenie, autoritatile maghiare considerând ca “maghiarizarea numelui nu necesita justificari”.

 

 

Eficienta prin tenacitate

 

 

În urma acestor actiuni, fenomenul de maghiarizare a numelor a luat rapid proportii. Au loc peste 300 de schimbari oficiale de nume în 1880, 1300 un an mai târziu si mai bine de 14 000 în deceniul care a urmat.

Totusi, la sarbatoarea mileniului din 1896, Societatea de Maghiarizare a Numelor a considerat rezultatele ca nesatisfacatoare, fiind expediate într-un ritm frenetic noi metodologii si propuneri de nume tuturor acelora care prin pozitia lor puteau contribui la aplicarea deciziilor (directori de scoli, ziare si reviste, societati financiare si industriale, dar si arhive).

Apelurile avea sa fie trimise si episcopilor greco-catolici, reformati, catolici, unitarieni si lojelor masonice, în manifeste mentionându-se ca: “nefacând parte din rândul marilor natiuni si, din cauza teritoriului, neputând sa mai creasca în mijlocul lor, Ungaria îsi urmeaza instinctul în timp si cauta sa înhate toate mijloacele legale si curate prin care se usureaza contopirea – în mica patrie – a tuturor fiilor sai, alcatuind o unica si mare familie.

Cursul contopirii a pornit fara zgomot, din fericire, si devine tot mai simplu. Împrejurarile sunt favorabile, dar timpul nu asteapta. Trebuie sa stam la pânda, sa nu ramânem de caruta, dar mai ales sa nu scapam vrabia din mâna”.

 

 

Cartea secreta a guvernului Ungariei

 

 

În 1907, la Budapesta, apare sub egida Tipografiei Regale Maghiare de Stat lucrarea “Românii din Ungaria”.

Un volum de lucru confidential al guvernului maghiar, în cele o mie de pagini fiind inserate masuri dure vizând reducerea la tacere a tuturor miscarilor care, promovând ideea ca Austro-Ungaria nu mai putea exista într-o forma imperiala, militau pentru aparitia în cadrul unei confederatii de state nationale a Transilvaniei Românesti.

Desigur, editarea lucrarii este si astazi negata de Guvernul de la Budapesta. Peste timp, însa, s-au pastrat cel putin doua exemplare, unul aflat în pastrarea bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea arhivat în fondul secret al Academiei Române din Bucuresti.

În fundamentarea lucrarii, autorul, (în principal Anton Huszar, translator în Ministerul de Interne ungar, dar în spatele caruia se aflau ideile contelui Andrassy, la acea vreme ministru de interne), amintea ca, în anii 1905-1906, “românii din Ungaria (de fapt, din zona cotropita a Transilvaniei-n.r.) au manifestat în mod demonstrativ în contra caracterului national unitar al statului ungar, cautând sa-l transforme într-un stat organizat pe baze federaliste”.

În acest scop, principalele institutii ale neamului românesc (biserica, scoala, finantele) au fost transformate în “factori de lupta si de instigare în contra statului maghiar, a natiunii maghiare si a limbii maghiare”.

Directiile de lupta împotriva românismului propuse de Anton Huszar se refereau la distrugerea unitatii demografice a românilor ardeleni, maghiarizarea Bisericii greco-catolice române, desfiintarea autonomiei Bisericii Ortodoxe Române, maghiarizarea învatamântului, interzicerea culturii românesti în Transilvania, desfiintarea presei românesti si a organizatiilor politice a ardelenilor, precum si împiedicarea accesului românilor la institutiile financiare.

Cea mai mare problema a revizionistilor se lega de repartizarea naturala a românilor în judetele Transilvaniei, iar cum în cele 12 judete majoritatea absoluta era româneasca, Huszar sublinia ca se impunea “o noua ordonare a judetelor si a cercurilor electorale românesti pentru ca ele sa asigure punctul de vedere unguresc”. Lucru care s-a realizat, între 1907 si 1918, Ardealul fiind colonizat cu maghiari, românii ardeleni fiind trans-colonizati în mai multe regiuni maghiare.

În acelasi timp, considerând ca Biserica greco-catolica se îndepartase de catolicism si intrase în curentele de politica ultra-româneasca, revizionistii demarau si procesul de maghiarizare a acesteia.

 

 

Încercari de sfarâmare a identitatii nationale

 

 

Concomitent cu maghiarizarea Bisericii greco-catolice, era vizata sidesfiintarea autonomiei Bisericii Ortodoxe Române, motivatia lui Huszar fiind aceea ca trebuia “sa dispara odata aceasta cangrena politica, care roade trupul natiunii maghiare si al tarii”.

Pentru aceasta, trebuia limitat accesul tinerilor la învatamântul teologic, prin stergerea de pe listele de bursieri a acelora care “au dat dovezi de sentimente în contra statului si a natiunii maghiare”, iar în seminariile teologice trebuiau numiti ca directori si profesorii “doar persoanelor care în cursul studiilor universitare au audiat timp de cel putin patru semestre limba si literatura maghiara si au colocvat din aceste materii în fiecare semestru”.

În plus, se interziceau reuniunile învatatorilor ortodocsi, manualele folosite în seminarii trebuiau si ele avizate de autoritatile maghiare.

Din atentia revizionistilor nu scapau nici scolile. Astfel, tinând cont de faptul ca limba româna era cea mai puternica arma a românilor împotriva maghiarizarii, autorul propunea ca în scolile secundare românesti limba de predare sa fie maghiara, iar limba româna sa devina doar obiect obligatoriu de învatamânt.

La rândul lor, societatile de lectura de la liceele românesti, erau obligate sa-si tina sedintele în mod alternativ, într-o saptamâna în maghiara, în alta în româna.

Din repertoriile corurilor si orchestrelor liceelor românesti trebuiau eliminate textele nationaliste, iar primirea elevilor din România trebuia îngreunata.

În ceea ce-i privește pe români, procesul de secuizare a lor, s-a produs de-a lungul secolelor, lent, pe cale pașnică și naturală, dar au existat și presiuni și constrângeri de natură etnică și confesională cum au existat și momente de constrângere, de trecere forțată a românilor vorbitori de limbă maghiară din satele etnic mixte la religii de expresie maghiară.

Cronologic, aceste momente de maximă intoleranță față de confesiunea și etnia românilor din “Secuime” au avut loc după cum urmează: anii 1848/1849, toamna anului 1916 (după retragerea Armatei române din Ardeal), lunile ce au urmat retragerii administrației românești; anii care au urmat după Dictatul de la Viena (1940-1944), perioada de după instalarea administrației Comisiei aliate de Control (noiembrie 1944-martie 1945), primăvara anului 1990. Prezente în memoria colectivă a românilor din Covasna și Harghita, aceste momente reprezintă, o “piatră grea” a conviețuirii interetnice, manifestându-se ca o adevărată “teroare a istoriei.”

Din cele 10 valuri de asimilare imediată și de alungare a românilor din ceea ce istoric s-a denumit Secuime, puse în evidență de Nicolae Edroiu, cinci sunt înregistrate între 1850-1992, fiind documentate de recensămintele moderne, fie că ele au fost efectuate sub administrație austriacă, ungurească sau românească.

Cele mai mari și dramatice schimbări produse în configurația etnică și confesională a românilor din zonă, au avut loc, după Dictatul de la Viena, din septembrie 1940.

Prin arestări, maltratări, terorizări și expulzări forțate de populație, însoțite și de măsuri de convertire și trecere de la religia ortodoxă și greco-catolică, la alte confesiuni de expresie maghiară, numărul românilor a fost atunci drastic diminuat, producându-se o adevărată “purificare etnică” a “ținutului secuiesc” .

Așa stând lucrurile, se poate aprecia că zona este un “melting pot” (creuzet), în care mai multe etnii au fost asimilate de către cea maghiară. Și astăzi, realitatea etno-demografică din județele Covasna și Harghita este departe de imaginea unui grup etnic compact.

În cele două județe există un număr însemnat de persoane cu dublă ascendență identitară (provenite din familii etnic mixte), grupuri cu apartenență controversată (cel mai numeros fiind format din țigani) ș.a..

La acestea mai trebuie adăugată concluzia cercetărilor recente conform căreia, cultura maghiară din zonă este puțin deschisă la interschimburi culturale reciproce, puțin permisivă și ospitalieră față de nevoia celorlalți de a-și prezerva și afirma propria identitate pe care o apreciază ca pe o amenințare la identitatea maghiară.

După ce a trebuit să renunțe la poziția dominantă ca urmare a destrămării monarhiei austro-ungare și formării României Mari, maghiarii din acest spațiu au avut și au dificultăți să accepte noua poziție de minoritate, continuând să lupte pentru menținerea sau recâștigarea privilegiilor și pozițiilor lor dominante.

Așa au procedat, după instaurarea comunismului când, cu sprijinul lui Stalin au reușit să înființeze Regiunea Autonomă Maghiară, “experiment socialist” de tristă amintire pentru români.

 

 

Recensamintele  au  istoria lor…

 

 

Statisticile oferite de recensamintele populatiei arata clar cat de eficienta a fost politica de asimilare etnica prin  maghiarizare a secuilor.

Recensămăntul din 1850 , a fost cel în care este menționată pentru prima dată „apartenența etnică”. La acest recensământ, au fost înregistrate 180.850 persoane de „etnie secuiască”.

Dávid Zoltán semnalase  în   1983 faptul că, „în mod surprinzător, locuitorii unui scaun secuiesc s-au declarat cu toții ca fiind secui, în timp ce toți locuitorii altui scaun secuiesc s-au declarat maghiari, cu toate că existau și localități mixte. Evidențierea separată a secuilor în recensământul din 1850, nu oferă, în realitate, o informație credibilă privind cifra efectivă de populație a acestui grup etnic.”

În 1935 academicianul Gheorghe Popa – Lisseanu estima numărul secuilor la 500.000,contestând totodată aserțiunile relative la „puritatea lor etnică”. Tot el arata ca :

„din statisticile ce le avem la îndemână rezultă că numai în ultimele două secole, numărul românilor, care în regiunea secuiască se ridică la 30% din întreaga populație, a scăzut astăzi la 5%. Restul de 25% s-a pierdut în masa secuiască, ceea ce reprezintă la o populație totală de aproximativ 500.000 de suflete, o pierdere de 125.000 la 130.000 români.

Ajungand in timpurile noastre, notam ca la recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, doar 532 de persoane s-au declarat că aparțin minorității secuilor din România .

Pentru a spori numărul secuilor, la recensământul din 2012, etnicii maghiari au fost îndemnați să se declare secui și nu maghiari.

Rezultatele ultimului recensământ nu a mai  prezentat numărul declarat al secuilor, ci doar al maghiarilor.

Asadar, secuii ca grup etnic distinct, a disparut din istorie iar numele lor este acum folosit doar in scopuri politice.

Cu toate acestea,in anul 2006 liderii autonomiștilor secui din România au început să afirme din nou afiliațiile turanice (turcice) ale secuilor și au semnat un protocol de colaborare cu autonomiștii uiguri din fostul Turkistan , astăzi parte a Chinei.

 Ferenc Csaba, unul dintre lideri, explica încheierea acestei alianțe subliniind „relațiile istorice de rudenie între maghiari și uiguri”.

Turca vorbită probabil până în sec. XI de părți de populație a Ungariei medievale incipiente (în baza unor indicatori lingvistici, idiomul era apropiat de dialectele ciuvas si baskir ale turcei) , a dispărut foarte timpuriu, impunându-se limba uralica ( ugrica)  maghiara.

  Înrudirea dintre secui și uiguri este tot atât de mică/mare cum e și cu celelalte popoare de limbă turcă,  aflate intre  Turcia si Uiguria, astfel ca aceste zbateri nationaliste „romantice”nu au nici o legatura nici cu adevarul istoric si nici cu realitatea zilelor noastre, care ne arata ca neamul secuilor a fost parasit chiar de catre membrii acestei etnii care se declara acum maghiari.

 

http://axa.info.roR.B.N. Press ; wikipedia.org/wiki/Secui

 

 

Sursa imaginii:  Președintele  Partidului Civic Maghiar din Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a făcut plângere penală împotriva secuilor din așa-zisul Ținut Secuiesc pentru că au tupeul să se declare, sau “să raporteze” că sunt secui.

Publicitate

07/10/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , ,

31 comentarii »

 1. Mare păcat, în cărțile de istorie nu se învață adevărată istorie, mare, mare păcat. Da cine e, de vina….

  Apreciază

  Comentariu de Juca Dorin | 06/11/2014 | Răspunde

  • Istorici germani si maghiari au modificat Istoria adevarata a Romaniei. La Vatican s-a tinut ascunsa arhiva cu Istoria Romaniei adevarata. Dupa 1989, Basescu a cedat Arhiva cu documentele reale cadastrale din Ardeal , unei biserici din Ungaria. Aceste documente cadastrale,unele ditrea ele falsificate au fost folosite ca documente pentru mostenitori inventati cu identitati uzurpate.. Au devenit proprietari unii mostenitori falsi care au revendicat pe nedrept: castele, paduri, scoli, biserici , cladiri, mosii. Pentru aceste proprietati statul romana platise in aur despagubiri grofilor optanti si erau de drept in patrimoniul Romaniei .

   Apreciază

   Comentariu de Georgeta Lukacs | 19/07/2017 | Răspunde

 2. Furati furati istorie? Lasa ca lumea stie adevarul! Voi ati ajus sa credeti proriile voastre minciuni. Istoria Secuilor lasati in pace, caci nu aveti voi nimic in comun cu Secuii si nici n-o sa aveti vreodata!

  Apreciază

  Comentariu de Tibor | 08/12/2014 | Răspunde

 3. Ocupativā de propria voastrā natie! Mincinosi neobrāzati! Maghiarii si secuii existā de peste 1000 de ani, cunoscut si recunoscut în toatā lumea! Nu sînt o natie înjghebatā cu forta, asa cum afirmā moldovenii si oltenii despre romîni! Mereti la sapā! Trîntori, paraziti, parveniti mincinosi!

  Apreciază

  Comentariu de Gabriella Bencze | 08/12/2014 | Răspunde

  • Secuii si ungurii sunt popoare diferite si au stramosi diferiti.In Evul Mediu secuii faceau parte din randul celor trei natiuni dominante in Ardeal („Unio trium nationum”), alaturi de unguri si germani.Din pacate ungurii i-au deznationalizat pe secui, astfel incat la recensamant numai 532 de persoane s-au declarat de etnie secuiasca, adica altceva decat ungurii…

   Originea etnică a secuilor este viu disputată de istorici și antropologi. În decursul timpului, diverși cercetători i-au considerat pe secui ca descinzând, pe rând, din maghiari, sciți, huni, gepizi, avari , bulgarii de pe Volga, onoguri, kavari sau din kabardino-balkarii din Caucaz.

   De altfel, o ramură a turcilor horezmieni (din Horezm sau Hwarizm; populație cu substrat iranic), numită în maghiară káliz și koromza/korozmin, a fost colonizată în scaunul secuiesc Șepși în jurul orașului Sfântu Gheorghe

   Un grupuscul etnic, numit barsil, a fost pus de unii cercetători pe seama grupului etnic burtas de la Volga, despre care mult timp s-a crezut că era o populație fino-ugrică mordvină (numită și bercelek), dar mai recent experții consideră că era un grup al populației alane (populație scito-sarmată, vorbitoare de dialect iranic). Barsilii care au ajuns în Transilvania au fost asimilați de secuii din zona Sovatei. În secolul al VIII-lea, cronicarul armean Moise Chorenați (Movses Khorenatsi/Moses of Chorene) scria că barsilii se aflau într-o zonă a Volgăi numită „Bulgaria neagră”, unde se refugiaseră din calea hazarilor.

   Invata canita scumpa si pe urma putem sa mai discutam…

   Cat despre afirmatiile pe care le faci in legatura cu oltenii si moldovenii privitoare la romani,nu prea se intelege ce vrei sa spui…Ti se pare cumva ca moldovenii si oltenii nu sunt romani ?

   Iar ma obligi sa te indemn sa mai inveti,ca tare nestiutoare esti !
   Numai bine !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/12/2014 | Răspunde

   • Bravo!
    Iata si locuitorii Panoniei („Daciei de dincolo de Tisa”/ „Daciei Panonice”) cine s de fapt:

    Cine s ungurii din Panonia, adica din „Dacia Panonica” si/sau „Dacia de dincolo de Tisa”, asa cum e denumit acest tinut vlah pana dupa anul 1800.(!!!)
    Ungurii pecenegi aveau trasaturi mongoloide, asta vreau sa spun. Pe cand astia s ca noi, adica au acelasi bagaj genetic ca cei din Spatiul Carpatic, si ca cei din Spatiul peri Carpatic, ca si cei de dupa Tisa (Dacia Panonica), asta vreau sa spun. Sunt tot de ai nostri, doar ca dupa secole de catolicism si manipulare. Asa trebuie vazute si explicate lucrurile si nu vor mai fi pb si fenomene gen tampitul ala care a dat foc papusii lui Avram Iancu dar era blond ca maramuresenii, nu avea nimic ungur, adica hun, adica mongoloid in el.

    „Conform statisticilor maghia­re, deci, la sfârşitul sec. XVIII, românii reprezentau, pe actualul teritoriu al Un­gariei, încă 25% din totalul populaţiei.Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2821720 suflete, înregis­trând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie româ­nească în teritoriul actual al Ungariei de 3228960 persoane. împreună cu populaţia românească din Ardeal, pe teritoriul întregii Ungarii locuiau, în 1910, 6050680 români, adică 28,97% din populaţia Un­gariei, care era de 20886000 locuitori.Din cei 3228960 români, se recunosc după recensământul din 1910 numai 126446 (!). Ce s-a întîmplat cu cei 3102494 români de pe teritoriul actual al Ungariei? Este o întrebare la care istoriografia este datoare să răspundă. Dacă, prin absurd, s-ar admite că, în timp ce populaţia românească din Ardeal s-a înmulţit de 4,166 ori, aceeaşi populaţie românească de pe teritoriul actual al Un­gariei nu ar fi avut nici o creştere, rămâ­nând la reproducere simplă, tot ar fi tre­buit să se găsească, Ia recensământul din 1910, în actuala Ungarie, 872692 români, măcar cei recenzaţi la recensământul din 1787.

    Or, statistica maghiară declară nu­mai 126466 români, la 1910, în actuala Ungarie (2948186 -2821720), ceea ce arată limpede că, direct sau numai scriptic, prin falsificarea realităţii, numai în aceşti 123 ani cel puţin 746226, dar cel mai pro­babil 3102494, români au fost deznaţiona­lizaţi.

    3.43.22 Iată şi reversul medaliei. După primul război mondial, România a reintrat în drepturile sale istorice multi­milenare, în mod democratic, prin voinţa liber exprimată a majorităţii populaţiei ardelene, nu prin tratatul de la Trianon care, pe de o parte, n-a făcut decât să con­state realitatea faptului împlinit, ca efect al voinţei populaţiei ardelene, şi să şi-o însuşească de jure, iar pe de altă parte să rectifice, în favoarea Ungariei, frontiera Ardealului către Ungaria.La recensământul din 1930, în România s-au înregistrat 1353276 secui şi maghiari, iar după 47 ani, la recensămîntul din 1977, s-au declarat secui şi maghiari 1713928 persoane, reprezentînd o creştere de 26,6%, iar în 1988 au fost înregistraţi ca secui şi maghiari 1753200 locuitori, cu 29,5% mai mulţi ca în 1930.Dacă se ţine seama de faptul că în acelaşi interval de timp, în Ungaria, creşterea populaţiei a fost de numai 20% (de la 8686519 la 10430000) reiese cu toată evidenţa că în România condiţiile de dezvoltare ale maghiarilor au fost net superioare celor din Ungaria. In plus din România s-au stabilit în Ungaria câteva mii de persoane care au diminuat efectele depresiunii demografice, constantă în Un­garia în ultimii aproximativ 30 de ani.” (Gabriel Gheorghe)

    Apreciază

    Comentariu de cristinasaillard | 27/01/2015

  • Va recomand un articol instructiv pe care il puteti citi accesand linkul :

   https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/09/25/un-vechi-nume-etnic-adus-de-pe-volga-boskorbozgor/

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/12/2014 | Răspunde

  • Revista Science 2000.Rezultatele analizelor genetica Semino.NO COMENT UNGURI-SECUI SUNT ACEIASI NATIE PRIN REZULTATUL ANALIZELOR……….ACUMA SA MINTESTI CA SUNT DIFERITE NATII

   Apreciază

   Comentariu de Szánto Lászlo | 09/12/2014 | Răspunde

   • Pana ai sa ne dai linkul acelei reviste pentru a putea vedea ce scrie despre genetica pop[ulatiilor maghiare, fa bine Laszlo draga sa urmaresti videoclipul de mai jos despre Unguri, Secuii si Ceangai: „Care este adevarata lor origine etnica ne-o dezvaluie testele ADN”.
    These videos present DNA studies carried out by the leading scientists from Hungary and other European countries. All these studies are public and have been published and approved by the best American and European Journals of Medicine and are used and cited by the entire scientific community.
    In these videos I presented the name of each study, the name of the scientists, the name of the scientific Institute which carried out the study, at least one link to an internet web page where one can find it.
    The movies contain also the abstract and the conclusions of the tests and the translation into the Romanian language.

    Acest prim video prezinta teoriile istorice despre originea vorbitorilor de limba maghiara din Ungaria si Romania, concluziile studiilor de ADN, precum si o scurta introducere in genetica.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014

   • De ce se cred secui şi nu maghiari? Dîîîî!

    Apreciază

    Comentariu de Ramada | 09/01/2016

  • @Szánto Lászlo. Vorbesti de revista Science 2000 si de niste analize genetice, numai ca ai uitat sa dai linkul acestei reviste . Daca vrei sa dovedesti ceva,bine ai face sa spui concret despre care numar al revistei vorbesti si cum o putem gasi pe net. Pana atunci, studiaza cele ce ti-am spus mai sus… Succes !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

  • Nici macar „ungurii” nu s unguri! Dar ei chiar sunt chiori, nu vad?!?
   Iata si locuitorii Panoniei („Daciei de dincolo de Tisa”/ „Daciei Panonice”) cine s de fapt:

   Cine s ungurii din Panonia, adica din „Dacia Panonica” si/sau „Dacia de dincolo de Tisa”, asa cum e denumit acest tinut vlah pana dupa anul 1800.(!!!)
   Ungurii pecenegi aveau trasaturi mongoloide, asta vreau sa spun. Pe cand astia s ca noi, adica au acelasi bagaj genetic ca cei din Spatiul Carpatic, si ca cei din Spatiul peri Carpatic, ca si cei de dupa Tisa (Dacia Panonica), asta vreau sa spun. Sunt tot de ai nostri, doar ca dupa secole de catolicism si manipulare. Asa trebuie vazute si explicate lucrurile si nu vor mai fi pb si fenomene gen tampitul ala care a dat foc papusii lui Avram Iancu dar era blond ca maramuresenii, nu avea nimic ungur, adica hun, adica mongoloid in el.

   „Conform statisticilor maghia­re, deci, la sfârşitul sec. XVIII, românii reprezentau, pe actualul teritoriu al Un­gariei, încă 25% din totalul populaţiei.Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2821720 suflete, înregis­trând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie româ­nească în teritoriul actual al Ungariei de 3228960 persoane. împreună cu populaţia românească din Ardeal, pe teritoriul întregii Ungarii locuiau, în 1910, 6050680 români, adică 28,97% din populaţia Un­gariei, care era de 20886000 locuitori.Din cei 3228960 români, se recunosc după recensământul din 1910 numai 126446 (!). Ce s-a întîmplat cu cei 3102494 români de pe teritoriul actual al Ungariei? Este o întrebare la care istoriografia este datoare să răspundă. Dacă, prin absurd, s-ar admite că, în timp ce populaţia românească din Ardeal s-a înmulţit de 4,166 ori, aceeaşi populaţie românească de pe teritoriul actual al Un­gariei nu ar fi avut nici o creştere, rămâ­nând la reproducere simplă, tot ar fi tre­buit să se găsească, Ia recensământul din 1910, în actuala Ungarie, 872692 români, măcar cei recenzaţi la recensământul din 1787.

   Or, statistica maghiară declară nu­mai 126466 români, la 1910, în actuala Ungarie (2948186 -2821720), ceea ce arată limpede că, direct sau numai scriptic, prin falsificarea realităţii, numai în aceşti 123 ani cel puţin 746226, dar cel mai pro­babil 3102494, români au fost deznaţiona­lizaţi.

   3.43.22 Iată şi reversul medaliei. După primul război mondial, România a reintrat în drepturile sale istorice multi­milenare, în mod democratic, prin voinţa liber exprimată a majorităţii populaţiei ardelene, nu prin tratatul de la Trianon care, pe de o parte, n-a făcut decât să con­state realitatea faptului împlinit, ca efect al voinţei populaţiei ardelene, şi să şi-o însuşească de jure, iar pe de altă parte să rectifice, în favoarea Ungariei, frontiera Ardealului către Ungaria.La recensământul din 1930, în România s-au înregistrat 1353276 secui şi maghiari, iar după 47 ani, la recensămîntul din 1977, s-au declarat secui şi maghiari 1713928 persoane, reprezentînd o creştere de 26,6%, iar în 1988 au fost înregistraţi ca secui şi maghiari 1753200 locuitori, cu 29,5% mai mulţi ca în 1930.Dacă se ţine seama de faptul că în acelaşi interval de timp, în Ungaria, creşterea populaţiei a fost de numai 20% (de la 8686519 la 10430000) reiese cu toată evidenţa că în România condiţiile de dezvoltare ale maghiarilor au fost net superioare celor din Ungaria. In plus din România s-au stabilit în Ungaria câteva mii de persoane care au diminuat efectele depresiunii demografice, constantă în Un­garia în ultimii aproximativ 30 de ani.” (Gabriel Gheorghe)

   Apreciază

   Comentariu de cristinasaillard | 27/01/2015 | Răspunde

  • Românii, urmașii dacilor, există de mii de ani, nu doar unul, în zona Carpaților! Şi maghiarii, în Asia! Iar secuii nu sunt maghiari! Altfel s-ar numi maghiari, nu secui! Sunteți niște căpușe nerecunoscătoare! Doar 5% din populația României, dar fiind asiatici, ca și țiganii, aveți un tupeu fantastic!

   Apreciază

   Comentariu de Ramada | 09/01/2016 | Răspunde

 4. de ce nu uniorum quatrum nationorum,unde s-au ascuns románii páná dupá Maria Terezia?nu au fost patru natii?

  Apreciază

  Comentariu de kovale59 | 08/12/2014 | Răspunde

  • Au fost mai multe natii in Ardeal, pe langa ungurii, sasii si secuii de care se vorbea in Unio trium nationum. Ar trebui sa stii ca romanii, carora voi le spuneti olah ( sau valahi „imputiti”) erau majoritari in Transilvania.
   Unio trium nationum (care în latină insemna „uniunea celor trei naţiuni”) a fost o înţelegere încheiată la 16 septembrie 1437 la Căpâlna, în Transilvania, între nobili, saşi şi secui.

   „Înţelegerea frăţească” (fraternio unio) dintre stările privilegiate ale Transilvaniei s-a făcut în timpul răscoalei de la Bobâlna şi presupunea ca cele trei „naţiuni” astfel definite, să se ajute reciproc.
   Pe termen scurt se urmărea zdrobirea răzvrătiţilor care se rasculasera la Bobalna.

   Această înţelegere a dus la excludea de la viaţa politică din Transilvania, a populaţiei româneşti, care forma majoritatea locuitorilor.
   Înţelegerea a fost în mod succesiv reînnoită. Sintagma „unio trium nationum” a început să fie folosită în documente de pe la 1500, cu referire la starea juridică a naţiunilor transilvane instaurată prin „înţelegerea frăţească”.Ce-ar fi sa incerci sa inveti istoria adevarata a Ungariei si de ce nu, a Romaniei, care este si tara ta ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

 5. Mai bea un pahar de tuica,minca o bucata de mamaliga si culca-te!

  Apreciază

  Comentariu de Hunleány | 08/12/2014 | Răspunde

 6. Romania exista de circa 100 de ani. Ungaria s-a fondat in anul 1000.Secuii deja traiau tocmai acolo unde si astazi, sunt ramasii huniilor.
  Secuii erau nobili pentru ca pazeau granita Ungariei. Limba secuilor este limba maghiara. Nu mai incercati sa ne spuneti ce suntem noi, ca deja stim de unde venim si nu avem nevoie ca sa ne indrumati din istorie. Mai bine sa va ocupati ca propria voastra istorie ca atata falsificari si tradare de aliati aveti ca nu puteti numara cu mana. La revedere !

  Apreciază

  Comentariu de Koki | 08/12/2014 | Răspunde

  • Gresit !
   Tara Romaneascaa independenta fost fondata in anul 1330, dupa infrangerea ostilor lui carol robert de Anjou ,regele Ungariei..Moldova a fost intemeiata in 1359.In Transilvania

   Înainte de secolul XI. sunt pomeniți în cronica Gesta Hungarorum următoarii conducători (în latină: dux).

   – Gelou(Gelu) cca 904 e.n – Conducătorul unei formațiuni statale cu populație blacă (romana) și slavă.„Gelou ducem blacorum. Gelou uero dux ultra siluanis…”—Gesta Hungarorum”

   – Menumorut (în original Menumorout(având probabil o pronunție asemănătoare cu a toponimicului Marótlaka azi Morlaca, a fost menționat în cronica notarului Anonymus al regelui ungur Béla al III-lea ca fiind Duce al țării dintre Tisa, Mureș, și Munții Apuseni, locuit in principal de români si slavi , având ca reședință cetatea Biharea, pe timpul venirii ungurilor (896).

   Gresesti si cand spui ca „secuii erau nobili”.Chiar toti crezi ca erau nobili ?
   Secuii au fost un neam razboinic turcic plasat de regii unguri pe Carpati, pentru apararea granitelor regatului.
   Aveau alta limba decat limba maghiara si adoptasera o alta scriere.
   Au fost maghiarizati in cursul timpului astfel incat in prezent numai cateva sute de persoane se mai declara la recensamant de nationalitate secui, astfel incat e clar ca etnia secuilor a disparut din istorie in urma maghiarizarii.
   Cat despre falsuri si tradari,poate ai sa afli daca vei studia istorie adevarata si nu propaganda iredentista ungureasca un fapr stiut de mult, anume acela ca istoria Ungariei este un lung sir de falsuri,tradari, jafuri cotropiri si fapte neverificate de documente.
   Nu incerca sa prezinti istoria ungurilor drept istoria unor fecioare neprihanite, ca te faci de ras…:))

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

   • Mai lasa prostiile tale amestecate cu minciuni unde ati fost voi cand Unguri erau aici,prin Albania,hai sa vedem Amuletul gasit in Tatárlak-tartaria cu scris secui-unguri e vechi de 6500-7000 de ani si e facut din lutul din tartaria cu analizele facute//analize cu radiocarbon/.Virful de sageata Graveti care o foloseau numai Unguri vechi de 18000 ani,Batul gasit in pestera jankovich cu scris secui-ungur vechi de 18000-22000 ani,Analiza genetica SEMINO care a aparut si in revista Science din 2000 unguri si secui au aceiasi harta genetica.Aici sunt dovezi clare si nu minciuni fabricate care curg si din robinet ca nu stiti altceva decat sa furati istoria altora si sa deformati.Mai invata Lucian Boia,Lupescu Radu,Neagu Djuvara,Ioan Slavici,Alexandru Simon,Marius Diaconescu,care nu sunt tradatori de tara numai ca nu mintesc si zic adevarul.Si sa nu uitam ce a zis O.Densusianu,I.I.Rusu,A.Rosetti,C.Poghirc in limba si gramatica romana nici un cuvant nu este de origine Daca,asa ca somn usor dacilor

    Apreciază

    Comentariu de Szánto Lászlo | 09/12/2014

   • Prostii vorbesti tu, atunci cand incerci sa-i scoti pe barbarii unguri veniti in Europa in sec IX drept traitori pe continentul nostru cu 6-7000 de ani mai inainte.
    Iar ca prostiile pe care le spui sa mai aiba si mot, te arunci si spui cu seninatate ca „Virful de sageata Graveti care o foloseau numai Unguri vechi de 18000 ani !
    Tu chiar crezi basmele astea, inventii propagandistice , menite sa umple golul imens din istoria maghiarilor, un popor de barbari care a migrat din strafundurile Asiei,parasindu-si vetrele in cautare de jafuri ?

    Daca vrei sa afli cat de vechi sunt in istorie triburile de maghiari , numite mai tarziu si unguri citeste

    https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/03/08/dosare-secrete-o-istorie-nestiuta-triburile-de-khazari-poporul-alessi-maghiarii/ si ai sa te simti mai curat si mai uscat …:))

    Vad ca vorbesti si scrii bine romaneste ,asa ca nu se poate sa nu pricepi ce spune acolo despre khazari, stapanii vechilor maghiari si despre legaturile cu evreii, remarcabilului studiu al lui Arthur Koestler,intitulat “Al treisprezecelea trib,Khazarii” .
    Sigur o sa-ti placa Lászlo draga !
    In ceea ce priveste originea ungurilor de azi, din punct de vedere genetic, iti recomand un studiu al Academiei de Stiinte de la Budapesta, efectuat impreuna cu savanti germani, bulgari si americani.

    Sunt sigur ca dupa ce ai sa urmaresti videoclipul urmator are sa-ti mai scada din trufia specifica voua… :))

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014

  • Vai de voi, nomazilor!
   Iata si locuitorii Panoniei („Daciei de dincolo de Tisa”/ „Daciei Panonice”) cine s de fapt:

   Cine s ungurii din Panonia, adica din „Dacia Panonica” si/sau „Dacia de dincolo de Tisa”, asa cum e denumit acest tinut vlah pana dupa anul 1800.(!!!)
   Ungurii pecenegi aveau trasaturi mongoloide, asta vreau sa spun. Pe cand astia s ca noi, adica au acelasi bagaj genetic ca cei din Spatiul Carpatic, si ca cei din Spatiul peri Carpatic, ca si cei de dupa Tisa (Dacia Panonica), asta vreau sa spun. Sunt tot de ai nostri, doar ca dupa secole de catolicism si manipulare. Asa trebuie vazute si explicate lucrurile si nu vor mai fi pb si fenomene gen tampitul ala care a dat foc papusii lui Avram Iancu dar era blond ca maramuresenii, nu avea nimic ungur, adica hun, adica mongoloid in el.

   „Conform statisticilor maghia­re, deci, la sfârşitul sec. XVIII, românii reprezentau, pe actualul teritoriu al Un­gariei, încă 25% din totalul populaţiei.Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2821720 suflete, înregis­trând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie româ­nească în teritoriul actual al Ungariei de 3228960 persoane. împreună cu populaţia românească din Ardeal, pe teritoriul întregii Ungarii locuiau, în 1910, 6050680 români, adică 28,97% din populaţia Un­gariei, care era de 20886000 locuitori.Din cei 3228960 români, se recunosc după recensământul din 1910 numai 126446 (!). Ce s-a întîmplat cu cei 3102494 români de pe teritoriul actual al Ungariei? Este o întrebare la care istoriografia este datoare să răspundă. Dacă, prin absurd, s-ar admite că, în timp ce populaţia românească din Ardeal s-a înmulţit de 4,166 ori, aceeaşi populaţie românească de pe teritoriul actual al Un­gariei nu ar fi avut nici o creştere, rămâ­nând la reproducere simplă, tot ar fi tre­buit să se găsească, Ia recensământul din 1910, în actuala Ungarie, 872692 români, măcar cei recenzaţi la recensământul din 1787.

   Or, statistica maghiară declară nu­mai 126466 români, la 1910, în actuala Ungarie (2948186 -2821720), ceea ce arată limpede că, direct sau numai scriptic, prin falsificarea realităţii, numai în aceşti 123 ani cel puţin 746226, dar cel mai pro­babil 3102494, români au fost deznaţiona­lizaţi.

   3.43.22 Iată şi reversul medaliei. După primul război mondial, România a reintrat în drepturile sale istorice multi­milenare, în mod democratic, prin voinţa liber exprimată a majorităţii populaţiei ardelene, nu prin tratatul de la Trianon care, pe de o parte, n-a făcut decât să con­state realitatea faptului împlinit, ca efect al voinţei populaţiei ardelene, şi să şi-o însuşească de jure, iar pe de altă parte să rectifice, în favoarea Ungariei, frontiera Ardealului către Ungaria.La recensământul din 1930, în România s-au înregistrat 1353276 secui şi maghiari, iar după 47 ani, la recensămîntul din 1977, s-au declarat secui şi maghiari 1713928 persoane, reprezentînd o creştere de 26,6%, iar în 1988 au fost înregistraţi ca secui şi maghiari 1753200 locuitori, cu 29,5% mai mulţi ca în 1930.Dacă se ţine seama de faptul că în acelaşi interval de timp, în Ungaria, creşterea populaţiei a fost de numai 20% (de la 8686519 la 10430000) reiese cu toată evidenţa că în România condiţiile de dezvoltare ale maghiarilor au fost net superioare celor din Ungaria. In plus din România s-au stabilit în Ungaria câteva mii de persoane care au diminuat efectele depresiunii demografice, constantă în Un­garia în ultimii aproximativ 30 de ani.” (Gabriel Gheorghe)

   Apreciază

   Comentariu de cristinasaillard | 27/01/2015 | Răspunde

  • De-abia acum 1000 de ani maghiarii mongoloizi au venit la prădat din Asia, amestecându-se cu urmașii dacilor de pe teritoriul Ungariei! Românii, urmașii dacilor, există dintotdeauna în spațiul carpatic!

   Apreciază

   Comentariu de Ramada | 09/01/2016 | Răspunde

 7. Ei frati mei romani , putem merge si cu aceasta istorie ca suntem frati vostri magharizati (eu ma consider szekely ) , dar tot acolo ajungem datine autonomie , datine drept sa fim mandri ce e al nopstru ,

  SAU voi daca aveti un frate care este rocker dati in cap , omorati , dati jos blugi de pe e,il faceti bozgori , vreti sa omorati , doar ca trage la vecinul lui tot rocker , ce vreti daca ati convins ca stilul vostru nu e demn de el ???

  Apreciază

  Comentariu de secui turbat | 09/12/2014 | Răspunde

  • Sa inteleg ca d-ta nu te consideri maghiar si ca ai declarat la Recensamant ca esti de etnie secui ? Daca e asa,te numeri printre cei 537 de persoane din Romania care s-au declarat szekely.

   Acum ce sa facem, sa le dam autonomie teritoriala acestor 537 de frati ai tai de etnie?
   Cine a spus ca szekely sunt „bozgori” sau rockeri si ca trebuie omorati?

   Acesta este un glume bun, kedves Székely veszett !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/12/2014 | Răspunde

 8. Bravo!
  Iata si locuitorii Panoniei („Daciei de dincolo de Tisa”/ „Daciei Panonice”) cine s de fapt:

  Cine s ungurii din Panonia, adica din „Dacia Panonica” si/sau „Dacia de dincolo de Tisa”, asa cum e denumit acest tinut vlah pana dupa anul 1800.(!!!)
  Ungurii pecenegi aveau trasaturi mongoloide, asta vreau sa spun. Pe cand astia s ca noi, adica au acelasi bagaj genetic ca cei din Spatiul Carpatic, si ca cei din Spatiul peri Carpatic, ca si cei de dupa Tisa (Dacia Panonica), asta vreau sa spun. Sunt tot de ai nostri, doar ca dupa secole de catolicism si manipulare. Asa trebuie vazute si explicate lucrurile si nu vor mai fi pb si fenomene gen tampitul ala care a dat foc papusii lui Avram Iancu dar era blond ca maramuresenii, nu avea nimic ungur, adica hun, adica mongoloid in el.

  „Conform statisticilor maghia­re, deci, la sfârşitul sec. XVIII, românii reprezentau, pe actualul teritoriu al Un­gariei, încă 25% din totalul populaţiei.Tot conform statisticilor maghiare, populaţia românească din Transilvania a ajuns, în 1910, la 2821720 suflete, înregis­trând în 138 ani, o creştere de 4,166 ori, subnormală pentru secolul trecut. Dacă aplicăm un coeficient de creştere mai mic, de 3,7, populaţiei româneşti din Ungaria, se ajunge, în 1910, la o populaţie româ­nească în teritoriul actual al Ungariei de 3228960 persoane. împreună cu populaţia românească din Ardeal, pe teritoriul întregii Ungarii locuiau, în 1910, 6050680 români, adică 28,97% din populaţia Un­gariei, care era de 20886000 locuitori.Din cei 3228960 români, se recunosc după recensământul din 1910 numai 126446 (!). Ce s-a întîmplat cu cei 3102494 români de pe teritoriul actual al Ungariei? Este o întrebare la care istoriografia este datoare să răspundă. Dacă, prin absurd, s-ar admite că, în timp ce populaţia românească din Ardeal s-a înmulţit de 4,166 ori, aceeaşi populaţie românească de pe teritoriul actual al Un­gariei nu ar fi avut nici o creştere, rămâ­nând la reproducere simplă, tot ar fi tre­buit să se găsească, Ia recensământul din 1910, în actuala Ungarie, 872692 români, măcar cei recenzaţi la recensământul din 1787.

  Or, statistica maghiară declară nu­mai 126466 români, la 1910, în actuala Ungarie (2948186 -2821720), ceea ce arată limpede că, direct sau numai scriptic, prin falsificarea realităţii, numai în aceşti 123 ani cel puţin 746226, dar cel mai pro­babil 3102494, români au fost deznaţiona­lizaţi.

  3.43.22 Iată şi reversul medaliei. După primul război mondial, România a reintrat în drepturile sale istorice multi­milenare, în mod democratic, prin voinţa liber exprimată a majorităţii populaţiei ardelene, nu prin tratatul de la Trianon care, pe de o parte, n-a făcut decât să con­state realitatea faptului împlinit, ca efect al voinţei populaţiei ardelene, şi să şi-o însuşească de jure, iar pe de altă parte să rectifice, în favoarea Ungariei, frontiera Ardealului către Ungaria.La recensământul din 1930, în România s-au înregistrat 1353276 secui şi maghiari, iar după 47 ani, la recensămîntul din 1977, s-au declarat secui şi maghiari 1713928 persoane, reprezentînd o creştere de 26,6%, iar în 1988 au fost înregistraţi ca secui şi maghiari 1753200 locuitori, cu 29,5% mai mulţi ca în 1930.Dacă se ţine seama de faptul că în acelaşi interval de timp, în Ungaria, creşterea populaţiei a fost de numai 20% (de la 8686519 la 10430000) reiese cu toată evidenţa că în România condiţiile de dezvoltare ale maghiarilor au fost net superioare celor din Ungaria. In plus din România s-au stabilit în Ungaria câteva mii de persoane care au diminuat efectele depresiunii demografice, constantă în Un­garia în ultimii aproximativ 30 de ani.” (Gabriel Gheorghe)

  Apreciază

  Comentariu de cristinasaillard | 27/01/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: