CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Răscoala țărănească din 1907, minciuna dintr-un tablou celebru şi falsurile din cărțile comuniste de istorie


Minciuna dintr-un tablou celebru

 

 

Pe vremea comuniștilor, lecțiile de istorie dedicate „Marii răscoale” erau ilustrate, obligatoriu, cu un tablou pictat de Octav Băncilă și numit simplu „1907”.

 

 

Un tablou ciudat, altfel bine realizat, care conține totuși o absurditate pe care foarte puțini privitori o sesizează.

Este vorba despre personajul din prim-plan, un țăran care fuge, cu ochii holbați de teamă, de gloanțele care deja l-au rănit grav, probabil mortal, pe un consătean al lui, care se prăbușește împușcat în gât.

Absurditatea acestei scene dramatice constă în faptul că, în loc să fugă de proiectilele ucigașe, omul aleargă, contrar oricărei logici, exact spre locul de unde ar putea să-i vină și lui moartea.

O imagine, cumplită, menită să impresioneze privitorul și să-i transmită ura față de „burghezo-moșierimea” asupritoare.

Așadar un tablou care, deși reprezintă o scenă lipsită de orice noimă, de fapt o minciună grosolană spusă cu mijloacelede expresie specifice artei plastice, a fost utilizată ca mijloc de propagandă.

Iar pentru ca mesajul propagandistic să fie și mai percutant, încă de la început s-a tot spus că acea scenă ar reprezenta un episod real, petrecut în județul Vaslui…

În realitate, tabloul „1907” este doar un fals propagandistic, o minciună care poate fi explicată prin faptul, cunoscut doar de biografii pictorului, că Octav Băncilă era fratele Sofiei Nădejde.

Iar aceasta era soția agitatorului socialist Ioan Nădejde, un fost profesoraș destituit din învățământ, tocmai pentru că făcea propagandă marxistă în rândul elevilor din școala primară.

Dar, chiar și așa, pur propagandistic, tabloul lui Băncilă a rămas, până în ziua de azi, ilustrația „clasică” a „Marii Răscoale din 1907”.

 

O istorie deosebit de complexă

 

Propaganda comunistă a vorbit, decenii la rând, despre sărăcia cumplită în care trăiau țăranii noștri în primii ani ai secolului XX.

Apoi, politrucii comuniști au început să vorbească despre „conștiința de clasă” a țărănimii, iar la un moment dat, Ceaușescu a boscorodit câte ceva despre „Revoluția din 1907”.

De fapt, la fel ca în multe alte cazuri, și în această privință comuniștii au mințit iar adevărul a fost cu mult mai complicat decât era el prezentat în toate discursurile propagandistice.

Discursuri care ne mai spuneau și că toți cei 11.000 de țărani care au fost uciși, atunci, în 1907, au murit având pe buze cuvintele „Noi vrem pământ”.

Numai că adevărul este că, de fapt, nu pământul era cel care le lipsea lor.

Conform unor studii ale economiștilor vremii, atunci, în primii ani ai sec. XX, circa 51,3 la sută din terenul arabil al țării se afla în proprietatea țăranilor.

Ceea ce le lipsea cu adevărat acestora, era posibilitatea de a-și folosi pământul în mod eficient. Eficiență pe care o atingeau arendașii, greci sau evrei care, veniți de obicei din afara ţării, aduceau cu ei cele mai moderne tehnici agricole.

De fapt, condițiile socio-economice din acea perioadă erau cam aceleași cu acelea prezente și pe alte meleaguri, prin țările învecinate.

Dar asta nu a fost tot. Tot comuniștii ne mai spuneau că, în 1907, țăranii mureau de foame.

Nimic mai fals: anul agricol anterior, unul extrem de rodnic, adusese niște recolte deosebit de bogate.

Dar, dincolo de aceste aspecte, au mai existat niște cauze pe care comuniștii, așadar și manualele lor de istorie, s-au ferit  mai ceva ca dracul de tămâie, să le recunoască.

Este vorba atât despre activitatea unor cercuri autohtone socialiste de orientare marxistă cât și despre instigatorii bolșevici care, veniți de pe meleaguri străine, au avut un rol deosebit de important atât în declanșarea, cât și în desfășurarea acelor revolte, așa-zis țărănești.

Analizând acest aspect în lucrarea „Istoria loviturilor de stat din România”, autorul Alex Mihai Stoenescu menționează în volumul II că, în acea perioadă, „șeful din umbră al activităților socialiste antiromânești a fost Cristian Racovski. 

Revoluționar de profesie și beneficiar al toleranței politice de la noi, acesta nu a încetat nici o clipă, să organizeze structuri antistatale pe teritoriul României, ca urmare a ordinelor primite de la Lenin și Troțki.

Ei plănuiseră declanșarea unei revoluții pe spații largi europene și, la nivel european, vedeau o legătură strânsă între provocarea mișcărilor anarhiste pe care le aveau în vedere pentru Rusia și cele din statele vecine”.

De fapt, în 1905, în Rusia chiar avusese loc o încercare de „revoluție” care fusese însă înăbușită de regimul țarist, iar o bună parte dintre activiștii care puseseră la cale acea revoltă eșuată se refugiaseră în zonele estice ale țării noastre, exact în zonele din care aveau să apară primele scântei ale răzmeriței din 1907.

Lucru cu atât mai clar cu cât, în anul 1906, o grupare condusă, din umbră, de către același Cristian Racovski a încercat să introducă în țară, prin Dobrogea, circa 50.000 de puști, transportul respectiv fiind însă  capturat de autoritățile românești.

Alex Mihai Stoenescu mai afirmă că, de fapt, Racovski însuși a recunoscut într-o autobiografie, că răscoala din 1907 din România s-a produs sub influența de netăgăduit a mișcărilor similare din Rusia.

Iar toate acestea au și fost confirmate în cursul anchetelor efectuate de către autoritățile vremii, care au arestat și condamnat mai multe grupuri de asemenea „agitatori” străini.

 

 

 

 Harta Austro – Ungariei (1911)

 

 

 

 

Răscoala de la 1907 a fost pregătită  în secret si  de Austro-Ungaria.

 

 

 Un plan  gândit de contele Alois Aerenthal, ministru al Afacerilor Externe al Imperiului Austro-Ungar, artizan şi al crizei bosniace, viza distrugerea României şi punerea ei în imposibilitate de a  elibera românii transilvăneni.

 

  Imagini pentru Alois Aerenthal photos

Foto: Alois Aerenthal (27 septembrie 1854 – 17  februarie 1912)

În 1901 căpitanul Eduard Fischer, a fost numit comandant al diviziei de jandarmerie nr. 1 din Cernăuți, precum și comandant adjunct al jandarmeriei din Bucovina.

Oraşul Cernăuţi devenise un centru al activităților subversive îndreptate împotriva României, iar Fischer a pus bazele unui centru de  coordonare a acţiunilor diversioniste  antiromânesti, condus de un oarecare N. Eidinger.

  În anul 1905, acesta a inființat  un birou comercial în Bucureşti şi a început plasarea de muncitori agricoli pe tot teritoriul României.

În plus, oferea importante câştiguri arendaşilor, carora le cumpăra produsele agricole pe care le livra  armatei austro-ungare.

Unele dintre cele mai profitabile relaţii de amiciţie, dar şi comerciale, le-a avut cu de-acum cunoscută familie Fischer, marii arendaşi din regiunea Moldovei.

Alte ţinte ale spionajului austro-ungar şi care vor juca un rol important în evenimentele anului 1907 le-a reprezentat breasla ziariştilor, intre care s-au numarat  Constantin Mille şi ziarul Adevărul. 

Spionul imperial Günther raporta în acest sens la Viena:

“Afacerea ziarului Adevărul merge pe drumul cel bun, s-a operat asupra lui Mille cu mari sume”.

Tot el raporta  despre alte gazete, cum ar fi Universul si  Epoca, ale căror “articole erau scrise pe biroul meu”

  Nu întâmplător, aceste publicatii vor fi şi cele care vor lansa cifrele de 10-11.000 de morţi în tragicele evenimente.

La începutul lunii martie, răzvrătirile din nordul Moldovei erau ţinute sub control şi liniştea începea să revină, când ziarul Adevărul a început o amplă campanie împotriva a ceea ce ziariştii de aici numeau “marile masacre”.

Titlurile vuiau: “Refuz de a ieşi la munca câmpului”, “Ridicarea recoltelor cu forţa”, “Se trage în ţărani“.

Prefectul de Focşani, Aguletti, comunică lapidar capitalei:

“Ziarele răspândesc enorm spiritul de răscoală, publicând ştiri de zvon, fanteziste, exagerate. Bineînţeles, în fruntea tuturor se aflau Adevărul şi Universul.

Din acest moment apare într-adevăr şi răscoală reală, căci ziarele relatează – fals – ştirea conform căreia, acolo unde oamenii au avut curajul de a se revolta, s-au şi semnat contractele atât de dorite de ţărani şi comunitatea rurală. Şi ce nu face omul pentru un ban în plus? Chiar şi o… răscoală”.

De îndată ce în ziarele din România au apărut primele ştiri, mult exagerate, despre răscoală, presa vieneză n-a găsit un alt subiect mai interesant de dezbătut decât evenimentele din ţara noastră.

Carol I se mira chiar într-o discuţie avută cu Alexandru Marghiloman de “depeşile fabricate la Cernăuţi cu privire la masacrele antisemite, la prigonirile evreilor… mai cu seamă Neue Freie Presse (din Viena) s-a distins prin răspândirea acestor depeşi … acest ziar a publicat toate ştirile posibile”.

Imediat, presa internaţională a început să anunţe iminenta prăbuşire a României.

Încă înaintea izbucnirii evenimentelor, la 1 martie 1907, Aerenthal ştia că va fi aici o răscoală şi cerea Legaţiei din Bucureşti o intervenţie dură.

Regele intelesese rapid ce se intampla şi, pe data de 7 martie 1907, a ordonat ca frontiera de la Suceava la Mihaileni sa fie ocupata militar, pentru a impiedica infiltrările agenşilor austro-ungari.
Era însă destul de târziu…

La 26 martie, după ce “intuiţia” remarcabilă a lui Aerenthal se împlinise, acesta anunţă “că nu poate privi cu indiferenţă răscoalele care bântuie România […] Trebuie să ne ocupăm de marile tulburări din ţara dvs., întrucât avem o graniţă comună foarte întinsă”.

Corpul 12 armată austriac de la Braşov a fost mobilizat, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în cazul celui de la Cernăuţi, pentru o intervenţie dincolo de Carpaţi.

Se părea că în aplauzele Europei îngrijorate de masacrele din România, Aerenthal putea ocupa ţara.

Deja planul austro-ungar devenise pentru mulţi vizibil.

Carol I i-a înlăturat pe conservatori de la putere şi, un nucleu dur, în frunte cu I.I.C. Brătianu, ca ministru de Interne, şi Alexandru Averescu, la Război, a primit de la suveran autorizaţia de a pune ordine rapid în ţară. 

La 18 martie 1907 se declară starea de asediu pe întreg teritoriul României, urmând apoi mobilizarea generală, la care au răspuns peste 140.000 de oameni, până la data de 29 martie.

De data aceasta, curgea într-adevăr sângele de care vorbeau ziarele: s-a tras cu tunul şi s-au operat aproape 10.000 de arestări.Curând, situaţia a început să se normalizeze şi a apărut clar că noul guvern poate ţine în mâna situaţia.

Lovitura finală data planului lui Aerenthal a venit însă chiar de la Viena, din inima imperiului.

435 Franz Josef Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Impăratul Franz Josef I

 

Franz Joseph, împăratul Austro-Ungariei (1830-1916) nu cunoştea uneltirile sfetnicului său şi în momentul în care a aflat că se pregătea o intervenţie militară în România, s-a opus vehement.

Căci Carol I era prietenul său, făceau parte din aceeaşi lume şi erau de aceeaşi vârstă.

În plus, regina Elisabeta se înţelegea foarte bine cu soţia împăratului, Elisabeta a Austriei.

Astfel că Aerenthal nu numai că nu a primit regeasca susţinere, dar regele Carol a fost cel căruia Franz Joseph i s-a adresat, într-o caldă scrisoare, felicitându-l pentru reprimarea răscoalei.

Ziarele vieneze au înţeles imediat ca suveranul se exprimă în acest fel împotriva intervenţiei militare, părăsindu-l total pe Aerenthal şi susţinătorii acestuia.

Carol I a înţeles rapid cine a fost în spatele răscoalei şi a şi numit-o de câteva ori deschis: agenţia din Cernăuţi.

Ca atare, pe când Brătianu şi Averescu se foloseau de arme pentru a înăbuşi spiritul răscoalei, regele român s-a adresat celor care puteau acţiona direct la sursa răutăţilor: Franz Joseph şi Wilhelm II. Împăratul austro-ungar şi-a făcut datoria.

La fel şi Germania lui Wilhelm, care a anunţat imediat că nu considera necesară o intervenţie în România.

 Răscoala a luat sfârşit ca prin farmec, lăsând în urma doar oameni năuciţi de cele întâmplate.

 

Tabloul lui Octav Băncilă ne prezintă niște țărani jerpeliți, îmbrăcați în zdrențe, iar „izvoarele literare” afirmă că ei s-au luptat cu mâinile goale, ori înarmați cel mult cu furci și coase împotriva unor militari înarmați până în dinți.

Anchetele vremii au menționat, însă, foarte multe cazuri în care „țăranii” au fost, și ei, înarmați cu arme de foc, cu care i-au atacat pe reprezentanții autorităților, dintre care mulți au fost grav răniți ori chiar uciși.

Începută în Moldova, revolta s-a răspândit mai apoi, în forme deosebit de violente, în județele din sudul țării.

Acolo, autoritățile au raportat existența altor agitatori marxiști străini, îndeosebi bulgari.

Iar acolo, în sudul țării, evenimentele au luat adeseori o turnură de-a dreptul criminală.

Țăranul speriat care alerga disperat exact spre gloanțele ucigașe a fost o ficțiune care a existat doar în mintea și sub penelul lui Octav Băncilă.

În anumite zone, atât din Moldova cât și ți județele sudice, răsculații s-au dedat la acțiuni de o violență sălbatică, în cursul cărora victimele, de obicei arendași ori reprezentanți mai mărunți ai autorităților locale, au fost uciși iar cadavrele lor au fost profanate.

Motiv pentru care forțele de ordine, inclusiv Armata, au deschis focul mai ales în cazurile în care răsculații astfel instigați, și de foarte multe ori aflați sub influența alcoolului, s-au dedat la crime odioase.

De fapt au existat și cazuri în care obștile sătești s-au organizat și au luptat, cot la cot cu autoritățile, împotriva unor asemenea bande de răufăcători care se pretindeau a fi răsculați.

 

O enigmă care a tulburat generaţii

O enigma a persistat însă: de ce Carol I a solicitat lui Bratianu ca toate actele rascoalei si ale represiunii sa nu ramâna în arhive?

Explicatia oficială a fost ca regele nu dorea o judecare a fostilor ministri liberali, atunci când conservatorii vor reveni la putere.

Motivul nu sta însa în picioare, caci regele interzisese deja doua procese similare – al liderilor conservatori din 1871-1876 si cel al lui I.C. Bratianu în 1888, când Alexandru Candiano-Popescu îsi aminteste ca regele le-a declarat conservatorilor ca daca persista în intentia de a-l judeca pe Bratianu, el va merge zilnic cu trasura la închisoarea lui Bratianu si îi va încredinta guvernul, „amândoi conducând tara de la pușcărie”.

Se stia clar ca regele nu va accepta niciodată ca un guvern al lui sa fie judecat și ca va alunga de la putere pe cei care îi vor solicita un asemenea lucru.

Însusi I.I.C. Bratianu, care avea tot interesul ca aceste documente sa fie ascunse, a protestat în fata regelui pentru preluarea lor.

Raspunsul adevarat trebuie cautat însa în originea evenimentelor. Astfel, cunoscându-se ca perfida Austrie a fost în spatele rascoalei, ramânerea României în alianta cu ea sau alaturi de Puterile Centrale devenea de neconceput.

Iar alianta cu acestea, respectiv cu Germania natala, reprezenta visul cel mai scump  al lui Carol.

Vis care îl va duce însa în mormânt, când se va prabusi în septembrie 1914, în momentul în care România a refuzat sa intre în razboi de partea Germaniei.

Pentru a apara acest vis, a ascuns regele român celebrele dosare care aratau clar ca Austro-Ungaria – aliata noastra, dar si a Germaniei – încercase desfiintarea tarii. Iar Carol I n-a putut sa accepte prezentarea unui asemenea adevar.

Bilanțul

Ideologii din vremea regimului comunist au afirmat decenii la rând, că atunci, în cursul răscoalelor din 1907 ar fi fost uciși exact 11.000 de țărani.

La fel ca tabloul lui Octav Băncilă, și această cifră s-a dovedit a fi tot o minciună propagandistică.

Conform rapoartelor întocmite de autoritățile vremii, în cursul „Răscoalei din 1907” care a durat, efectiv între 28 martie și 5 aprilie, s-au înregistrat, în toată țara, 421 de morți, circa 112 răniți și 1751 de arestați, date care sunt foarte apropiate de declaratia Maresalului Averescu, trunchiata pentru că, desi bătrân si slab de memorie, Mareșalul afirmase că au fost 2500 de morți, raniți si arestați.

Atentie! Erau incluși și militarii morți si răniți.

Cifra de 11000 de morți si toate exagerarile, au fost făcute, asa cum știm acum, prin intermediul a doua ziare Adevarul si Universul.
Istoricii care au afirmat că in spatele instigatorilor rasculatilor au fost serviciile austro-ungare nu bat campii…

Alois Aehrenthal ministrul de externe austriac si artizanul Crizei bosniace care a dus la alipirea Bosniei si Herzegovinei la Austro-Ungaria,era eminenta cenusie alaturi de generalul Fischer.

Acesta a stabilit la Cernauti o celula foarte puternica diversionista antiromaneasca, cu scopul de a destabiliza Moldova si tot austriecii l-au cumparat pe Alexandru Mille, patronul ziarului Adevarul, care nu a facut altceva decat sa exagereze si sa denatureze evenimentele.

Banii austriecilor au ajuns si la ziarele Universul si Epoca. Astfel, pe masura ce se exagera pe de o parte antisemitismul taranilor romani care masacrau evreii arendasi si  pe de alta parte barbarismul si sadismul armatei romane, aceste articole erau preluate de presa din Viena starnind „ingrijoarea”ministrului Alois,care provocase evenimentele.

De fapt asta nici nu ar trebui să ne mire prea mult. Minciunile propagandistice au circulat și mult mai aproape de zilele noastre: în decembrie 1989 soții Ceaușescu au fost acuzați că ar fi provocat moartea a circa 60.000 de români.

Adevărul este cel pe care-l știm: Ceaușescu este vinovat de moartea a circa 400 de oameni, în timp ce restul de aproximativ o mie au murit în luptele cu inexistenții „teroriști” inventați de Ion Iliescu.

Asta este: propagandă de stânga, propagandă de dreapta… tot un drac.
Un vechi proverb spune că „minciuna are picioare scurte”.

Bineînțeles că, le fel ca multe alte proverbe și acesta este doar parțial adevărat.

Iar asta pentru că minciuna comunistă privitoare la „Marea Răscoală din 1907”, are picioarele îndeajuns de lungi încât să alerge sprintenă chiar și acum, în zilele noastre.

Zile în care multă lume încă mai crede că „boierii le puneau țăranilor botnițe” dar și că „țărăniștii lui Coposu și ai lui Rațiu” au tras cu tunurile în țăranii răsculați în anul 1907.

 

 

Surse:

 

curentul.ro ; vavivov.com ; foaienationala.ro/1907; ioncoja.ro/

03/10/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , ,

115 comentarii »

  1. Propaganda ieftina..,si le umflati si voi exact ca,…comunistii..Adevarul e pe la mijloc..si cei care vor il gasesc repede..

    Apreciat de 1 persoană

    Comentariu de Popa Japca | 04/10/2014 | Răspunde

    • D-ta esti de parere ca „cifrele sunt umflate”? Uiti sa mentionezi in ce sens sunt „umflate”?Iar daca d-ta esti de parere ca, citez: „Adevarul e pe la mijloc..si cei care vor il gasesc repede”.
      Presupun ca d-ta esti detinatorul adevarului,pe care , conform propriilor ziceri l-ai gasit repede,dar te sfiesti sa ni-l divulgi si noua.
      Astept sa aflu de la dv.acele faimoase cifre adevarate, altfel ce faci d-ta e doar un exercitiu de parerologie….

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 04/10/2014 | Răspunde

    • Vrei sa-ti spun eu un secret care o sa te multumeasca cel mai mult:nenorocitii de comunisti,manipulatori,hoti,perversi,etc.au fost diabolici fiindca acea rascoala de fapt nici nu a avut loc.Pai cum era posibil ca in capitalism sa se intampe asa ceva,nu?

      Apreciază

      Comentariu de mihnea | 09/03/2015 | Răspunde

  2. Ca boierii puneau botnite taranilor, mai ales pe terenurile cultivate cu vie ale familiei Coposu, nu-i o fictiune, intrucat la Constanta, dar si in alte parti, am prins in viata tarani care mi-au relatat despre un adevar vazut cu ochii lor, si asta in circumstante de grup, si nu de la un individ izolat. De cand m-am nascut, in 1955, parintii, bunicii si rudele mi-au povestit despre ,,bunatatea” boiereasca si mosiereasca!Se murea de foame la greu si nu aveau empatie pentru acesti goi, desculti si flamanzi!…Deci taranii pe atunci faceau rascoale cu motivatie comunista, importate din Rusia sau Bulgaria. Chiar ne credeti prosti? Si in numele carei ,,democratii” ne prostiti cu aceste scenarii fantasmagorice? Si taranii o duceau ei bine merci, aveau de toate si erau prosperi, dar i-au apucat nebunelile din senin sau incitati de acesti viitori sovietici! Mai sa fie! Daca in mileniul trei se moare pe bune de foame, dar la lacomia mosierimii la inceput de secol xx, imi inchipui ce se mai murea de foame! Hai, lasati-o balta, ca om fi noi multi, dar nu si prosti! Veniti cu argumente, adica documente justificative sa va cred, altfel va consider falsificatori si confiscatori de Istorie si nu-i nici frumos, si nici bine pentru osatura demnitatii postatorului!

    Apreciat de 1 persoană

    Comentariu de Irim Corneliu | 04/10/2014 | Răspunde

    • Vorbesti in necu8nostinta de cauza…Pun pariu ca nici macar nu ai citit atent articolul si ca nu ai auzit ca mai mult de jumatate dintre tarani erau impropietariti, multi din timpul lui Cuza .
      De asemenea se pare ca nu stii ca Romania s-a dezvoltat mult in timpul lui Cuza si Carol I ceea ce a insemnat o crestere a nivelului de trai , cresterea economiei si un leu puternic, aflat la paritate cu francul elvetian.
      Vad ca propaganda si falsurile comuniste s-au inradacinat adanc in randul celor care cred si nu cerceteaza.
      Da, la 1907 a fost o diversiune majora orchestrata din Austro Ungaria si Rusia.Citeste articolul si citeste si „Istoria loviturilor de stat in Romania” de Alex Mihai Stoenescu, care prezinta si documente in sprijinul afirmatiilor sale.
      Pana nu citessti, ar fi bine sa nu-ti dai cu parerea, daca nu vrei sa te faci de ras…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 05/10/2014 | Răspunde

      • improprietarirea din 1964 a fost partiala. Din pacate taranii, majoritatea fosti iobagi (sclavi) au vandut din ce au primit pacaliti fiind complet analfabeti dar si pt ca nu stiau sa il cultive cu grija. Dupa secularizarea averilor bisericesti (1/3 din supr. tarii, o parte a bisericii grecesti care si acum ne reproseaza asta!!! ) o parte a pamantului a ajuns la fostii iobagi, dar biserica s-a descurcat si in cativa zeci de ani a recuperat ceva pamant.

        In judetul Botosani (Flamanzi) majoritatea pamantului era al boierilor. Boieri care veneau 1 data pe an, sa ia partea de la arendasi. In ultimii ani insa arendasii au devenit hapsani, majoritatea fiind evrei; acestia au promis care mai mare comision si … da, taranii au dat, si asa au ajuns taranii in februarie ca au ramas fara nimic. Pentru informarea cititorilor, explic ca judetul Dorohoi era un judet cu putin teren agricol, multe paduri si f. frig + crivat (discutia cu bunicii si strabunicii imi arata incalzirea globala, eu imi aduc aminte zapezi in copilarie de peste 1-2m, dar ei spun ca au crescut cu asa ceva la fiecare 2-3 ierni). Da, au fost instigati taranii, dar motivul foametei exista. Cu putina empatie, incerc sa imi imagniez cum se simteau taranii care dadeau 10% din castig … bisericii (deciuala cum ii spune preotul din satul bunicilor, deciuala ceruta din nou acum 10 ani la indemnul Protopopiei Botosani/ Dorohoi).

        O consecinta a situatiei de atunci a ramas … tensiunea contra evreilor. Da, tensiuni existau in zona, si nu influenta austro-ungara este cauza, ci mai degraba rusa, anti-semita. Instigatorii pre-comunisti deja erau prezenti in zona, in presa, iar austro-ungarii aveau infulenta doar la nivelul f. inalt al intelectualilor scolili la Viena, gen boieri/evrei, deci NU AVEAU NICIUN INTERES, din contra….. Vezi progromul de la Cernauti 1903 (sau 1904) cand in ziua de Paste la indemnul presei … a fost un macel, o rusine, au fost implicati si preoti care au indemnat sa iasa de la slujba de inviere si sa atace pe evrei etc.

        Drept completare, improprietarirea taranilor s-a refacut dupa primul razboi mondial – abia asta a scos cu adevarat din saracie o mare parte a taranilor – intre timp au avut experienta anterioara, regretele, dar au inceput si sa stie ceva carte etc.

        Progromurile din zona sunt o rusine a romanilor. Dar situatia din 1907 ca fiind cauzata si de evrei este confirmata si de documentele evreiesti din zona.

        Iti recomand sa mergi la sinagogile din zona si sa discuti cu cei care se ocupa, eventual sa citesti documentele de atunci.

        Apreciază

        Comentariu de arakelian | 15/02/2015

      • am facut o greseala, improprietarirea nu e din 1964, ci 1864.

        Apreciază

        Comentariu de arakelian | 16/02/2015

      • Propagandist antiroman jet!

        Apreciază

        Comentariu de Horis | 21/03/2022

      • Ai cuvântat exact ca un ignorant, dependent de propaganda comunistă ! Mai silabisește încă odată articolul, poate de data asta vei înțelege de spre ce e vorba. Până at unci,Jet!

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 22/03/2022

    • 2.” Ca boierii puneau botnite taranilor, mai ales pe terenurile cultivate cu vie ale familiei Coposu, nu-i o fictiune, intrucat la Constanta …” Domnule/doamna care ai scris aceste randuri, dumneata esti o fictiune!!! Pune mana pe carte si citeste. Pentru ati exprima o asemenea opinie nu esti ceea ce vrei sa pari!

      Apreciază

      Comentariu de PNTCD | 07/10/2014 | Răspunde

    • …. comentariu de mai sus parca ar fi din anii 1950-1960, te si crucesti ce poti sa citesti (asta daca cel care a scris nu este unul din „tovarasii agitatori ao PCR”, AUZI FRATE „SUNTEM MULTI” DAR NU SI „PROSTI”,…. CATA MANIE PROLETARA ….TOVARASU …EXISTA SI POSIBILITATEA DE A PLECA IN COREEA DE NORD…. unde este raiul comunist …. pana atunci fi mai calm … nu de alta dar a fost destula minciuna si indoctrinare ….. un lucru nu ar trebuii sa uite nimeni …. comunismul a fost construit prin crima si a fost sustinut de propaganda care nu putea fi combatuta cu nimic … cine uncerca …infunda puscaria…si nu il mai vedea nimeni!

      Apreciază

      Comentariu de socrate | 16/02/2015 | Răspunde

  3. Minciunile comuniste inca mai dainuie in creierele spalate aleromanilor. Faza cu taranii cu botnita este de to trasul ca taranii au fost improprietariti de rege, iar comunistii le-au luat pamanturile. Rascoala de la 1907 a izbucnit pe mosia freatilor Fisher. Ce treaba are monarhia cu asta? doar comunistii au rastalmacit totul si au spalat creierele romanilor. De ce nu se spune de milioanele de morti in inchisorile comuniste si la canal, de foasmetea de pe timpul comunismului, frigul din case, lipsa de medicamenete etc./…

    Apreciază

    Comentariu de Cristian. E. | 05/10/2014 | Răspunde

    • Dupa Legea rurala din 1864 TOT pamantul boierilor a fost impartit taranilor,boierii nu au mai avut nevoie sa trudeasca muncind ,au inceput sa cumpere produse de la tarani ,care astfel s-au imbogatit tara noastra devenind cea mai prospera din Europa.Dar au venit comunistii care i-au saracit(pe tarani),le-au luat pamanturile si i-au lasat fara obiectul muncii,blablabla.Ce tampiti…

      Apreciază

      Comentariu de mihnea | 09/03/2015 | Răspunde

      • Doar atata poti?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/03/2015

      • Sigur ca da ! Clasa muncitoare din tara noastra,in stransa alianta cu taranimea muncitoare, a luptat inca de la 1907 pentru doborarea regimului burghezo-mosieresc, pentru o Romanie socialista multilateral dezvoltata, constructoare a comunismului, viitorul de aur al omenirii .
        Jos fascistii si jos regili!

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/03/2015

  4. Mey da nu puteai sa bagi si tun articol mai scurt: comunisti minte.

    Apreciază

    Comentariu de dadatroll | 06/10/2014 | Răspunde

    • Pe scurt: Minciuna comunista privind rascoala de la 1907 dainuie pana in zilele noastre.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/10/2014 | Răspunde

      • Foarte putini tarani au fost impropietariti de Cuza.De fapt marii mosieri nu se ocupau de agricultura, care era lasata in seama arendasilor.In lipsa unei legislatti clare acestia incercau sa aiba un profit cit mi mare,nefiind ei proprietari.Dorinta de pamint a taranilor a fost permanenta si promisiunea reformei agrare a fost singura care i-a facut eroi pe soldatii din primul razboi mondial si a tinut miscarea comunista departe de Romania(vezi de ex. ce s-a intamplat in Ungaria si Germania in 1919-1920.Reforma agrara a intampinat o mare rezistenta in paturile bogate.Tocmai de aceea,maresalul Averescu a intrat in politica si a fost numit prim-ministru de regele Ferdinand: pt.a da pamint taranilor.Deci taranii nu o duceau de loc bine in 1907 si de aceea influentele exterioare au avut priza la populatie.De fapt,era un sfarsit de lume,fapt confirmat in Romania si de disparitia partidului conservator-prelungireb de fapt a societatii feudale.In alte parti a fost mult mai rau:ginditi-va ca Estonia,care fusese cumparata cu aur de Petru I de la suedezi ca o feuda,a devenit stat independent.Intre 1900 si 1920 de fapt au disparut ultimele legi si obiceiuri feudale din Europa.

        Apreciază

        Comentariu de Radulescu Calin | 06/10/2014

      • Acei „relativ putini tarani” de care vorbiti si care au fost improprietariti prin Legea rurală din 14/26 august 1864, au fost 406.429 si au primit 1.654.964 hectare teren agricol,iar aproape alți 60.000 de săteni au primit locuri de casă și de grădină.
        După acea reformă, țăranii au ajuns să dețină 30% din terenul agricol al tarii si a reprezentat unul din cele mai însemnate evenimente ale istoriei României din secolul al XIX–lea, care nu poate fi minimalizat ,oricat s-ar stradui propagandistii marxisti sau de alta orientare..

        Dupa 40 de ani, la 1907, structura de proprietate asupra pamantului era urmatoarea:
        – proprietatea mică, de sub 10 hectare, alcătuia 41,66% din suprafaţa cultivabilă
        – proprietatile medii de pana la 100 ha, reprezentau 9,86% din total
        – iar cea latifundiară, de peste 500 hectare – 37,68%.

        In timpul razboiului mondial, regele Ferdinand a promis soldatilor (majoritatea tarani), ca dupa razboi se va face o noua reforma agrara si s-a tinut de cuvant.

        Dupa razboi clasa mosierilor a disparut.Avand in vedere datele cunoscute,nu vad obiectul comentariului dv.
        In plus este cel putin bizara afirmatia conform careia , citez : ” promisiunea reformei agrare a fost singura care i-a facut eroi pe soldatii din primul razboi mondial”.
        Prin urmare, d-ta esti de parere ca dragostea de tara si de neam nu i-a insufletit pe romani in razboi si ca numai dorinta de a avea pamant i-a manat in lupta plina de sacrificii pe soldatii nostri.
        Sfatul meu este sa nu mai preluati pe negandite pasaje din propaganda comunista.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/10/2014

      • O fi dainuind minciuna comunista pana in zilele noastre, dar, Cristiane, din pacate, dainuie mai ales REALITATEA descrisa de ceea ce dumneata numesti „minciuna” – adica saracia si innapoierea in care traiau atunci si traiesc si acum taranii Romaniei (majoritatea lor), incapacitatea guvernantilor anti- si post-comunisti de a le face romanilor de rand viata mai usoara, lacomia celor avuti (in mare parte evrei), influent nefasta a „licuricilor” asupra vietii romanilor etc.
        Cat despre pozitia in care pictorul il surprinde pe taran si mai ales sinceritatea intentiilor artistului, e cazul sa faci o plimbare prin istoria artelor Romaniei moderne – de la Eminescu pana la Arghezi, sa zicem, fara a neglija teatrul, muzica etc. Si dumneata tot propaganda faci, combatand propaganda comunistilor. Din pacate, in spatele dumitale si celor pe care ii sustii, poporul roman a dus-o si o duce greu, mult dincolo de conditiile asigurate lui de Bunul Dumnezeu. De bine de rau, comunistii tot au mai facut cate ceva – pentru marea masa a romanilor. Au revenit, de o vreme, cei pe care ii aperi si s-a cam ales praful; mult peste un milion de tarani-mici proprietari muncesc acum pamanturi de prin Spania, Italia etc. – ca dintr-ale lor, de aici, n-au cum sa supravietuiasca.
        Sincer, Cristiane, ti-e teama de o noua rascoala, nu-i asa?

        Apreciază

        Comentariu de MarianI | 06/10/2014

      • Am retinut lozinca postata de d-ta si care suna asa , citez : ” De bine de rau, comunistii tot au mai facut cate ceva – pentru marea masa a romanilor”.
        Eu spun ca domnii -tovarasi nu au facut mare lucru, din moment ce la caderea regimului comunist Romania se gasea pe ultimul loc in Europa in privinta nivelului de trai.
        Sa fim seriosi, colectivizarea agriculturii si industrializarea fortata au insemnat un dezastru in urma caruia Romania nu si-a revenit nici pana in zilele noastre.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/10/2014

      • Sau simai pe scurt: comunisti minte vaca behaie sau ce face vaca cacuma nu sunt spert.

        Apreciază

        Comentariu de dadatroll | 06/10/2014

  5. Ce spun eu nu este lozinca, este o realitate, pe care probabil n-ai avut cum sa o traiesti, fie datorita varstei, fie datorita mediului social din care provii, Cristiane. Sunt mii de copii de ceapisti care au absolvit facultati, toti romanii aveau loc de munca, taranii si muncitorii mergeau chiar la munte si la mare, stateam incomparabil mai bine la Sanatate etc.
    E trist, dar dumneata chiar gandesti in lozinci. La nivelul lui 1989 Romania era o tara industrializata – o spun statisticile internationale, dar si faptul ca dupa 1989 occidentalii au tabarat pe noi si ne-au luat cu japca industriile de baza – siderurgia, cimentul, poetrochimia etc. Cu mandrie, oare, te gandesti dumnneata la milioanele de muncitori ramasi aici pe drumuri si emigrati dupa locuri de munca? Cu mandrie, oare, esti nevoit sa recunosti ca Romania ocupa ultimul loc in Europa tocmai acum, cand e membra UE? Sau nici statisticile ce atesta asta nu au valoare pentru dumneata?

    Apreciază

    Comentariu de MarianI | 06/10/2014 | Răspunde

    • Sunt mii de copii de CAP-isti care au absolvit facultati? Asa si ? Vrei sa ne apucam sa vedem cati fii de tarani au ajuns „inainte” profesori, medici,academicieni ,ingineri ?
      Ce faci d-ta altceva decat sa idealizez,fara nici o legatura cu subiectul,comunismul, o oranduire criminala utopica, condamnata de istorie ?
      Nu sunt de loc mandru ca Romania ocupa un loc codas in UE,numai ca stiu ca dataoram asta anilor in care Romania a fost pe mana incompetentilor si tradatorilor comunistisi si a urmasilor lor din „esalonul doi”,care au preluat puterea hotarati sa se imbogateasca.Oricum, asta e o alta istorie si nu are legatura cu rascoala de la 1907.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/10/2014 | Răspunde

  6. Nu istoria a condamnat comunismul, ci niste interpreti interesati in a o fauri cum vor ei – lucru ce nu se poate decat luand-o de la capat si refacandu-i traseul. Nu era comunismul societatea cea mai buna, dar nici asa cum ai fost invatat dumneata; nu era o societate atat de rea. Era un sistem perfectibil, indreptat cu fata spre cei multi – lucru pe care dumneata nu-l accepti, elitist cum esti. Oricum, anii de socialism ai Romaniei au fost incomparabil mai fructuosi economic si social decat sfertul de veac postdecembrist. Asa cum khaddafismul pentru Libia, saddamimsmul pentru Irak sau assadismul pentru Siria au fost de necomparat ce ce se intampla acum in tarile acelea – tocmai ca urmare a eforturilor de refaurie a istoriei la care ma refeream.

    Apreciază

    Comentariu de MarianI | 11/10/2014 | Răspunde

    • Din cate intelegem de la d-ta, comunismul era o dictatura „perfectibila” si „indreptata cu fata spre cei multi”!
      Stim ca potrivit filosofiei comuniste,proletariatul era clasa politica conducatoare (cacofonia nu-mi apartine), numai ca sefii comunisti se incapatanau sa nu-si lase progeniturile sa faca parte din clasa muncitoare.
      Asa se face ca fii si fiicele „celor mai buni fii ai clasei muncitoare”- comunistii, ajungeau ofiteri de securitate, ambasadori, directori de intreprinderi,secretari de partid etc., numai muncitori si tarani nu.

      Anii de socialism au fost atat de „fructuosi” pentru poporul roman, ca la sfarsitul „Epocii de aur”, Romania a pasit in postcomunism pe pozitia de cea mai saraca tara europeana ,exceptand Bulgaria.
      Nici acum, dupa un sfert de secol de la caderea lui Ceausescu, doborat cu dragoste de poporul roman,cu ajutorul Uniuni Sovietice fratesti, tara noastra nu a reusit sa corecteze „realizarili” comunistilor si a urmasilor lor din esalonul doi,care s-au angajat cu pasiune in construirea societatii capitaliste multilateral concepute ca un vector de imbogatire a lor, prin furt si distrugere.
      Un lucru e sigur, anume acela ca asa cum mortul de la groapa nu se mai intoarce, nici comunismul nu va mai reveni in istorie, oricat l-ai jeli d-ta.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 12/10/2014 | Răspunde

      • aici te inseli amarnic in ani 90inca eram o natie puternica din pacate apoi din ordinul occidentului capitalist am saracit planul a fost ca inteprinderile noastre sa decada debia pe timpul lui Constantinescu s-a reusit prabusirea totala a economiei gindeste-te la cite scumpiri am rezistat pina atunci capitalistul pardon nu vine sa te imbogatesti tu vine sa te praduiasca sa se imbogateasca el oricum nu aveam alternativa pateam ca sirbii ne dezmembrau daca ridicam capul

        Apreciază

        Comentariu de vali | 15/02/2015

  7. Concluzie: Tarani s-au batut intre ei .Evreii nu au mai vrut sa le dea de baut si de mancat la carciumi.Austriecii
    doreau plocoane de la regele Carol.Comunistii nu aveau cui sa-si expuna tezele Marxiste .Rascoalele romanesti au fost intotdeauna de prost gust avand in vedere numarul mare de morti declarati in comparatie cu putinele pretentii.

    Apreciază

    Comentariu de doru gadiuta | 02/11/2014 | Răspunde

    • Concluziile dv. sunt fara legatura cu cele scrise in articol.V-ati concentrat doar pe titlu si pe poze, nu-i asa ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 02/11/2014 | Răspunde

  8. Concluzie! Sa se picteze si un tablaou cu violul Didinei pe aratura!

    Apreciază

    Comentariu de Sorin Andreica | 14/02/2015 | Răspunde

  9. Reblogged this on bogdangpaun's Blog.

    Apreciază

    Comentariu de bogdangpaun | 15/02/2015 | Răspunde

  10. si inca un comentariu: intradevar, comunistii au prezentat numai o felie a istoriei. Tu prezinti o alta felie – adevarul insa cuprinde bucati din amandoua.

    Apreciază

    Comentariu de arakelian | 15/02/2015 | Răspunde

    • Si ce sa facem acum, sa adunam cei 11000 de morti pe care ii clameaza comunistii cu cele cateva sute de victime despre care vorbesc istoricii de azi,pentru a obtine ,prin insumarea “bucatilor din amandoua”, adevarul stiut de dv.?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 16/02/2015 | Răspunde

      • sa citim si sa credem 100% numai ce ziceau comunistii cu cei 11 mii de morti (o parte inventati ) inseamna dogma. Sa citim siparerile celor implicati dar si parerile celor din afara – ei bine aici incepe istoria.

        Sa incercam sa intelegem ce zic ceilalti, sa studiem in plus (eu am cumparat cartile lui Neagu Djuvara, Lucian Boia, Stoenescu, Diaconescu, Florin Constantiniu) inseamna placerea de a citi. Eu prefer sa caut si sa inteleg, chiar daca au altii alta parere fata de minbe (si asta se numeste respect).

        Apreciază

        Comentariu de arakelian | 16/02/2015

  11. Uau!Ce spirit de observatie!Dupa ce esti praf la istorie mai esti si chior…Poate nu ai observat silueta soldatului în verde din fundal…

    Apreciază

    Comentariu de Dute Lasapã | 16/02/2015 | Răspunde

  12. Nu stiam ca avem si noi site-uri pro-fasciste care se oftica ca nu exista oligarhi care sa conduca totul.
    Bine de stiut ca unii urasc democratia.

    Apreciază

    Comentariu de Zap | 09/03/2015 | Răspunde

  13. Rascoala de la 1907 este o realitate istorica pe care trebuie sa ne-o asumam. Cifrele cu privire la mortii rascoalei sunt umflate .Arhivele scot la iveala adevarul .Este vorba de citeva sute de morti ,indubitabil.Comunistii au facut propaganda mincinoasa pe aceasta tema.Pacat ca nu isi aduc aminte de exact cifra de 11000 de tarani inchisi,torturati bestial prin beciurile comuniste pentru ca au refuzat cu demnitate sa renunte la proprietatea lor din mosi stramosi.

    Apreciază

    Comentariu de Damian Mihai | 09/03/2015 | Răspunde

    • Cine nu-si asuma realitatea istorica a rascoalei de la 1907. Noi evocam aici nu doar rascoala , ci si amestecul marilor puteri in acest eveniment si mai ales diversiunile si provocarile legate de rascoala care urmareau distrugerea tanarului stat roman. Rascoala a fost de asemenea un foarte bun argument pentru propaganda de stanga si mai ales pentru cea comunista, care nu s-a dat in laturi de la masluirea cifrelor victimelor acestei rascoale. Despre asta e vorba…Bizar mi se pare faptul ca lozincile propagandei comuniste legate de acel eveniment continua sa faca valuri pana in zilele noastre in mintile infierbantate, adesea spalate, ale unor conationali ai nostri care nu ezita sa scrie nazdravanii in comentariile pe care le fac aici..

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 09/03/2015 | Răspunde

  14. O buna infornare cu privire la aceasta rascoala o gasiti si in History of Romanoa documentar produs de BBC!

    Caut colaboratori pentru publicare anunturii
    Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati
    Cerinte: – necesar calculator
    – conexiune internet
    – rabdare
    – cunostinte minime PC
    – seriozitate
    – perseverenta
    – atentie la detalii
    Nu este necesara experienta.
    Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
    Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
    Program part-time.
    Important: nu cereti detalii pe facebook.
    Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
    Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa: barbicioiu_raj@yahoo.com
    Oferim si solicitam seriozitate!

    Apreciază

    Comentariu de raj | 10/03/2015 | Răspunde

  15. Părerea mea sinceră e că dacă voia cineva să facă apologia acestor evenimente trecute, nu era necesară introducerea prin tabloul lui Octav Băncilă. Pictura, ca orice altă ramură a artei, nu se interpretează mot-a-mot. Privind tabloul respectiv, eu văd ceva, altcineva vede altceva… E o chestiune care ține de simțul estetic și de „gustul” fiecăruia. Tabloul adus în discuție sugerează încrâncenare, sugerează starea deplorabilă de trai a cel puțin unei părți din țărănimea română (țăranul căzut rănit, din planul 2, pare îmbrăcat mai bine, cel care fuge este îmbrăcat mai prost), sugerează forță proprie, sugerează chiar și deznădejdea omului de rând care vede că dincolo de sacrificiul propriu sistemul îl va trata întotdeauna cu dispreț. Pe de altă parte, acest tablou poate fi socotit ca o umilă pagină vizuală ce omagiază sacrificiul acelor țărani- și nu văd de ce, spre exemplu, o mie și ceva de oameni care s-au jertfit la lovitura de stat din 89 pot fi omagiați, iar o mie și ceva de țărani care s-au jertfit la 1907 n-ar avea parte de același tratament.

    Ce nu se spune în articol este faptul că toate (dar absolut toate) mișcările de mase (războaie, răscoale, revoluții, lovituri de stat) care au dus la răsturnarea sau măcar clătinarea unor sisteme de conducere, în orice parte a globului și nu doar la noi, au fost orchestrate de anumite cercuri de interese- fie globale, fie regionale, fie locale. Și tot la fel de sincer o spun, pentru mine nici nu are o foarte mare relevanță cine a fost în spatele acestora, câtă vreme ele n-au folosit niciodată în realitate oamenilor de rând. Are relevanță doar din punct de vedere istoric și atât, căci trebuie să cunoaștem adevărurile istorice- măcar atât cât ne este permis să o facem. În rest, pentru mine personal contează doar faptul că suntem socotiți viermi, mulți și proști, niște cifre și nu niște oameni cu vieți și nevoi proprii.

    Apreciază

    Comentariu de Catalin Suceveanu | 11/03/2015 | Răspunde

    • Ati interpretat corect…Tabloul lui Bancila a fost interpretat acum doar din punctul de vedere al storiei. Nu discutam acum despre valoarea sa estetica, dar putem discuta despre rolul avut de acest tablou si autorul lui, in propaganda comunista…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 11/03/2015 | Răspunde

      • Eu l-aș interpreta mai degrabă ca fiind un cuțit cu două tăișuri: poate folosi și într-o direcție, și în cealaltă. Depinde exclusiv de noi să facem alegerea corectă. Spre exemplu, băutura nu-i un rău în sine, dar băutul peste măsură este. Bogăția nu e un rău în sine dar, avariția și egoismul stârnite de bogăție, sunt. În plus, nici nu slujește nimănui să demonizăm și să demonetizăm tot ce s-a produs pe vremea comunismului. Că regimul s-a folosit de anumite subterfugii pentru a-și susține ideologia, asta e clar. Însă e la fel de clar că orice regim face exact același lucru. Cu alte cuvinte, tabloul nu este un rău în sine, ci folosirea lui greșită (sau în scopuri aiuritoare) este un rău.

        Nici un regim nu este potrivit pentru o organizare sănătoasă a societății, toate sunt falimentare și îndreptate spre îmbogățirea câtorva. Cine crede altceva se amăgește singur. Sigur că o organizare socio-politică trebuie să existe. Dar pentru aceasta e nevoie de două chestiuni absolut esențiale: frică de Dumnezeu (divinitate) și rușine de oameni! Fără acestea două, nici o organizare socială nu va reuși implementarea unor reguli sănătoase pentru cetățenii săi. Pentru că sistemul este în fapt un ansamblu de mai mulți indivizi puși în niște funcții de conducere, indivizi care trebuie să se ghideze în acțiunile lor după anumite principii morale. Ori tocmai în asta constă marea dilemă a societății moderne, că n-a învățat nici până azi să se conducă după principii morale sănătoase, deși apelează la tot felul de forme superficiale și aparent ideale de conduită orală- da, pentru că se vorbește și se exprimă enorm de mult în cuvinte dar, spre nenorocul nostru, prea puțin se pune în practică. De fapt practica strică tocmai cursul firesc al lucrurilor exprimate anterior la modul ideal.

        Apreciază

        Comentariu de Catalin Suceveanu | 11/03/2015

  16. ARTICOL ,,TOTAL DENIGRATOR,,,Arta ese una si Istoria este ,,alta mancare de peste ,,Acest ,,autor ,,tembel ,incurca lucrurile f.grav,,,si denigreaza pe marele pictor O.Bancila,,,La acea vreme nu era ,tehnica ,foto ,asa de avansata ,,ori autorul,pictorul ,,a incercat sa redea (si a reusit ) o imagine cat mai reala,a momentului ,rascoalei,,,Acel taran in ,momentele de groaza ,nu mai stia el ,unde sa mai fuga ,,de gloantele ,,,BURGHEZILOR ,,CARE DETINEAU TOT PAMANTUL SIEI LUCRAU CU ZIUA,,Acest ,,pericol (din pacate ) ne ,,urmareste si azi ,acum ,,caci vin srtainii ,,,cumpara la pret .f bun ,ptr ei ,,si fostii proprietari,,ne avand altceva de lucru se vor angaja (pe bani putini) ,,lucratori (slugi ) la ei sa lucreze de fapt ,tot pe p,,pamantul lor ,,dar ptr, burghezi straini sau autohtoni,,,Repet ,,acest autor ,,este f,rau intentionat , contra adevarului ,si spune istoria care nu ne mai poate schimba situatia ,,reala ,,de la noi ,,SA NE FERESACA BUNUL DUMNEZEU DE BURGHEZIA DE ACUM ,,,,CACI SUNT MAI PERICULOSI DECAT CEI DE ATUNCI ,,1907,,,

    Apreciază

    Comentariu de garceag | 11/03/2015 | Răspunde

    • „Denigrator”? Pe cine a denigrat articolul acesta,dupa parerea d-tale ?
      Din cate putem observa, dumneata esti de parere ca „BURGHEZIi ,, DETINEAU TOT PAMANTUL SIEI LUCRAU CU ZIUA”.
      Se pare ca nu prea ai idee ce erau burghezii si cine erau…mosierii si nici nu ai auzit de cuvantul „arendas”.

      Asadar, d-ta nu prea cunosti problemele acelei epoci,dar ai foarte bine inradacinate in creier cateva lozinci repetate la infinit de propaganda comunista.

      Din pacate,se pare ca nici acele lozinci nu le-ai retinut cum trebuie,chiar daca bietii comunisti te-au invatat cum au putut despre mosierii care ii exploatau bestial pe bietii tarani.

      Burghezia era la oras,tovarase si nu prea avea ea treba cu lucratul pamantului si nici cu taranii,decat poate doar atunci cand acestia se angajau la oras, devenind muncitori industriali.
      E greu cu marxism-leninismul, nu-i asa, tataie ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 11/03/2015 | Răspunde

      • Rascoala din 1907 reprezinta un adevarat strigat de durere, dupa mai bune de jumatate de veac de „valori” occidentale, aduse de straini si tradatori din lupanarele occidentului. Daca dvs considerati ca si folclorul, baladele populare taranesti reprezinta propaganda falsa atunci nu puteti fi decat un strain de neam, slujbasul fidel, propagandistul zelos al occidentului iudeomason, care ne-a ocupat tara atunci si acum :

        cantecul popular,referitor la 1907, dovada cea mai clara a „binefacerilor” occidentului:

        INCEPU LUMEA SA REVOLATE

        lele verde trei granate
        anul noua sute sapte
        pa luna de zece marte
        incepu lumea sa revoalte
        cu topoare la spinare
        si cu furci la subtioare
        sa-l omoare pa ciocoi
        c-a supt sangele din noi.
        da taranu ce-mi facea,
        plugu-n caruta-mi punea
        si la camp ca sa ducea
        ara taranu unde voia
        pa la namiezi in diseara
        veanea boieru calare
        de ca faci tu ma Ioane:
        am venit sa ar cocoane
        da boieru ce-i zicea,
        da boieru ce-i zicea
        nu mai ara mai Ioane,
        ba am sa ar mai cocoane.
        da boieru ce-mi facea,
        vre-o doua garbace-i da,
        si pa fuga sa punea,
        mare revoalta era.
        jandarii in sat ca venea,
        pa tarani ca mi-i batea,
        multi din ei ca omora
        si in lanturii mi-i punea
        si in lanturi mi-i punea
        la-n chisoare mi-i vira,
        ca sa bage frica-n ei,
        da ciocoi sa nu te ei.

        ASCULTATI-MA MAI FRATE

        foaie verde tre granate
        ascultati-ma mai frate
        sa va spui d-o noutate
        caci pa noua sute sapte
        s-a facut grele revoalte.
        scobori Doamne pa pamant,
        sa vezi lumea ce-a facut.
        arendasii sant prea rai
        nu vrea sa stie de da noi
        la noi una la ei trei,
        d-aia ne-am rascultat mai,
        ca ne lua una si una,
        la tot pogonu gaina
        la tot pogonu gaina.
        lele verde foaie lata
        s-a ivit steaua cu coada,
        si nu e veste curata
        staua cu coada ivita,
        pentru ciocoi e gatita.
        Vlasca toata-i ridicata,
        toate satili de-o data,
        Putineiu, Hodivoaia,
        Vieru si cu Stanestii
        Gogosari si Razmirestii,
        sa vezi Doamne ce mai foc
        ca sta si soarili-n loc.
        vai saraca Romanie,
        c-a intrat in foc da vie
        multe sate dapartate
        si comune alaturate
        si magazii cu bucate
        ard in valvataie toate
        ard in valvataie toate.

        SI-O CRACA DA VIOREA

        foaie verde-o micsunea,
        si-o craca da viorea
        faganiceanu ce facea
        dimineata sa scula
        ravasele ca-mi scria
        si prin sate trimitea
        si taranii le lua
        si-ncepea de le citea
        dar in ele ce spunea
        da revolta le vorbea.
        revolta cand incepea
        din Moldova sa pornea
        Oltenia ispravea
        Muntenia mi-a jungea
        in Mereni ca imi sosea
        pa Marin Rosu-ntalnea
        ala revolta facea
        la boier ca se ducea
        foc la bucate punea,
        si d-acolo ca-mi pleca,
        da cu cine imi pleca,
        oameni dupa el lua
        in alt sat ca sa ducea
        la boier ca imi mergea
        in curte ca mi-s intra
        pa tarani ca mii lua
        si curtea c-o devasta
        vacili au farleta
        si cu caii tot asa
        in pod frate cauta
        oala da unt o gasea
        in sant frate-o risipea.
        iar boierii ce-mi facea
        la domnie sa ducea
        si ei frate raporta
        iar domnia de facea
        armata c-o trimitea
        in sate c-o risipea,
        in sat in Mereni venea,
        tunurili s-auzea,
        un tun frate catraznea
        tot satu ca-l spaimanta
        de la trei zile colea
        la primarie chema
        cap de revolta cine era
        pa lista ca sa vedea,
        Marin Rosu ca-mi era,
        ofiterii ce-mi facea
        lista frate mi-o citea
        naintea lor ca-l chema
        si frate ca-l judeca
        la tragator ca-l punea
        si la Giurgiu il trimetea
        in inchisoare il baga.

        ANUL 907

        foaie verde trei granate
        anul noua sute sapte
        in Mavrodin ce s-a ntamplat
        rascoala mare s-a dat
        da la patru sa incepea
        si tarziu sa ispravea
        anul noua sute sapte
        cand am fost batut in spate
        cu bate, funii udate
        of ce fapte blestemate
        cu bate, funii udate
        of ce fapte blestemate.
        armata cand sosea
        boierii mi sa vorbea
        tunurili le-aseza
        casili le bombarda
        pa care il prindea
        il batea il canuna
        si la pusca il trimetea
        ii vedea-i pe toti cazand
        toti ca iepurii in crang
        ii vedea-i pe toti cazand
        toti ca iepurii in crang,
        foaie verde trei gutui
        vreo zece-cinsprezece miii
        i-a bagat in puscarii
        i-a despartit da copii
        casili lor pustiind
        nevestili lacrimand

        REVOLUTIA S-A FAPT

        of, foaie verde si-un spanac
        in Tiliorman ce s-a intamplat mai
        revolutie s-a fapt, revolutie s-a fapt
        d-aolica Leano de la patru sa-ncepea mai
        d-aolica Leano la sase sa ispravea
        Anghel Capra c-auzea
        foarte rau sa supara
        la Turnu ca sa ducea
        in judecata ca-i da ma
        d-aolica Leano,
        da la Turnu ca venea ma,
        la Lixandria sosea
        of, la doi jandari sa duce
        trei camione facea
        cu jandari le umplea
        la Mavrodin ca venea
        d-aolica Leano
        si pa islaz ca-i ducea
        iar satu ca auzea,
        cu mic cu mare sarea ma
        Stancu la munca era,
        de la munca auzea ma
        d-aolica Leano
        si acasa ca mi-s venea ma
        d-aolica Leano
        punea masa si manca
        of, de la masa sa scula
        la Biserica pleca ma
        clopotili le tragea
        la Islaz ca sa ducea
        pa capitan ca-l lovea ma
        d-aolica Leano
        of, capitanu ce-mi facea
        revolveru ca-l scotea ma
        pa Stancu ca-l impusca
        la spital ca mi-l ducea
        d-aolica Leano
        santinelili punea ma
        toata noaptea da-l pazea ma.
        of, ziua alba sa facea,
        procororu ca venea
        otopsia ii facea
        la trei zile il mormanta
        d-aolica Leano
        la trei zile il mormanta
        mare alai ii facea ma.

        LELE VERDE TRE GRANATE

        lele verde trei granate,
        neica, lele verde trei granate
        pa la noua sute sapte
        cand mi sa batea da moarte
        ploili cu frunzili ma
        ciorili cu cracili ma
        apili cu matcili ma
        vitili cu bolili ma,
        omul cu nevoili
        omul cu nevoili,
        ca nu mai aveam mai vere,
        neica, ca nu mai aveam mai vere
        malaias in capistere
        vorba buna la muiere
        nici opinci si nici cojoc
        si nici paie pentru foc
        camasuta la copii
        numai griji si datorii
        numai griji si datorii.
        da cand fu-se asa-ntr-o seara
        neica, da cand fu-se asa-ntr-o seara
        veni vestea peste tara,
        din Moldova tot incoace
        ca s-a dat foc la conace
        a pornit taranul frate
        sa-si faca si el dreptate
        sa-si faca si el dreptate.
        da prefectu ce-mi facea ma,
        pa jandari ca-i aducea
        pa jandari si pa tunari,
        capitani si ghenerali
        sa samene gloantili
        gloantili obuzili ma,
        pa toate ulitili,
        pa toate ulitili.
        si cei care mai scapara
        puscariili-nfundara
        si au pornit iar birjili
        sa plimbe cocoanili ma
        si boierii ranjili ma
        nu iar rabda ciorili,
        nu iar rabda ciorili.

        Izvor istoric de contestat, balada populara, pe linga biciul necrutator al marelui Eminescu, ne arata noua, celor de azi, de ce „saraca tara bogata” este ocupata de straini: resurse, aur, petrol, gaze, pamantul pentru care stramosii si-au varsat sangele.
        Astfel ca, prin aceste balade populare, prin acest strigat de durere, stramosii nostrii, ne arata noua celor de azi, adormiti de „valorile” occidentului, care este Adevarul, care sunt adevaratele valori pentru care trebuie sa luptam, sa traim, sa murim : natiunea, ortodoxia, familia, cultura, traditia, resursele, sufletul, omenia…

        Insa, ascultand aceste nestemate cantate, multumita unui bun roman patriot -Alexandru Mica – oricine se declara roman, nu poate ramane nesimtitor…
        http://www.digibuc.ro/colectii/cinci-veacuri-din-istoria-cantecului-popular-romanesc-1540-2011-780-de-nestemate-folclorice-c6096

        Apreciază

        Comentariu de NEAMUL,GLIA,PATRIA....PAMANTUL STRAMOSESC... | 26/03/2015

      • Articolul vorbeste despre amestecul strain in treburile Romaniei si despre instigarea taranimii la rascoala. In plan era sa fie folosita rascoala pentru interventia Austro-Ungariei cu armata in Romania si anexarea unei parti a tarii.

        Se pare ca n-ati citit articolul si v-ati grabit sa ne bucurati cu folclorul romanesc, desi asta ne povesteste o cu totul istorie.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 26/03/2015

  17. Bancila vrea sa sugereze altceva…evident propagandistic: taranul nu fuge « speriat » in directia de unde vin gloantele, ci fuge incrancenat, cu pumnii stransi, plin de ura de clasa, catre cei care trag. Atitudinea taranului sugereaza ura, furie si lupta, nu frica. Mi se pare atat de evident incat ma si mir cum poate cineva sa isi imagineze ca pictorul cu vederi de stanga ar fi putut sa infatiseze un taran care fuge fricos.
    In rest, de salutat orice demers menit sa combata minciunile comuniste despre rascoala…

    Apreciază

    Comentariu de mihai | 06/07/2015 | Răspunde

    • Foarte adevarat! Despre asta vorbim…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/07/2015 | Răspunde

      • cel care a scris articolul e un dobitoc ,nu pricepe ca exact ce era atunci este si acum adica arendasii castigau mai mult decat propietarii si supuneau taranimea la abuzuri extrem de agresive bazate pe inselaciuni ,camata si altele iar autoritatile erau ca si acum cei care se autopozitioneaza pe un piedestal deasupra taranilor si de acolo fura cu marsavie de la niste amarati.bineinteles in colaborare stransa cu arendasii si boierii care ii otanceau pe tarani sa poata cheltui la paris sau in alte parti .existau si atunci propietari de pamant tarani ,dar ca si acum bancile,arendasii in colaborare cu primarii.popii,politai ,invatatori de la stat faceau tot posibilul sa ii faca sa vanda .in afara de cativa razesi in moldova restul aveau pamnt de la razboi sau cumparat cu truda a multe generatii .rascoala a facut guvernul romaniei sa ii impropietareasca dupa razboi ,dupa primul razboi ,de frica

        Apreciază

        Comentariu de PREDA DAN | 14/10/2016

      • Dumneata iti inchipui ca folosind un limbaj de ciocoflender imbacsit de loyinci gaunoase comunistoide poti dinterpreta istoria?
        Te inseli….
        Daca ai fi citit atent articolul, ai fi aflat mai multe lucruri folositoare , si ar fi fost foarte important pentru unul de nivelul matale sa afli ca

        1.In 1907 majoritatea taranilor era impropietarita inca din vremea marelui domn Cuya.
        2.Istoria arata ca rascoalele taranesti se declanseaya de regula dupa un an sau mai multi ani cu productie agricola redusa. In 1907 rascoala a venit dupa doi ani de recolte bogate
        3.Rascoala s+a propagat cu precadere in satele locuite de neromani.
        4.Sa fim atenti si la roluldiversionist al spionajului austro+ungar si al subversiunii socialiste si anarhiste de sorginte rasariteana care a dus in acei ani o intensa munca de propaganda subversiva antistatala in randurile taranimii, cea mai numeroasa clasa sociala in acel timp
        Ai putea sa retii si pasajul in care ni se spune ca autoritatile au confiscat mii de arme intrate clandestin in tara noastra si sa te intrebi in ce scop erau introduse ele aici.
        De asemenea ai putea sa te intrebi de ce, dupa Revolutia din 1989, statuia grandioasa a taranilor eroi de la 1907 a fost pur si simplu demolata de la Piata Obor din Bucuresti.
        Nu cumva noile autoritati democratice,inca, ale Romaniei, au vrut sa termine cu o minciuna care a otravit decenii la rand mintile romanilor,inclusiv ale tale, dupa cum se vede ?
        Nimeni nu spune ca in acele vremuri taranii nostri se lafaiau in huzur,numai ca tu, ar trebui sa te intrebi de ce taranii nostri nu s*au lasat amagiti de agitatorii din armata rusa,bolsevizata la 1918,care le promite in primul rand … pamant.In Ungaria acelor vremuri, a mers, la noi, nu .
        Mai invata, dom Danut,daca nu vrei sa te rada fetele …

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 15/10/2016

  18. Ipotezele avansate ar trebui documentate. Tot timpul cineva ne fura calul sau face un complot sa ne fure calul.
    O anecdota: in anul 1976 am fost in tabara literara la Botosani. Intr-una din vizitele locurilor de interes am fost si la Flamânzi. Un fost invatator foarte batrân care era copil pe vremea rascoalei ne-a povestiut noua si profesorilor ca la originea rascoalei a fost un scandal pentru o femeie intre un localnic si un boier,proprietar de mosie.
    Asta nu neaga nicicum faptul ca erau nedreptati si mari diferente sociale.

    Apreciază

    Comentariu de Alina Dumitrescu | 07/08/2015 | Răspunde

  19. defapt taranii o duceau foarte bine , la fel ca regele roman , mult iubit , taranii ascultau manele si inroseau gratare cu mititei , curgeau rauri de bere si vin . Dar au venit nenorocitii de rusi si de austro-bozgori si bulgarii si cu gazetele i-au pacalit pe bietii tarani , facandu-i sa lase carnatii pe gratar si sa iasa la bataie . Defapt nici nu au murit , doar cativa au fost zgariati de butonii mestuosi ai lui averescu , si a mai fost semnalat un caz de toxiinfectie alimentara de la mici , in rest doar armata regelui a pierdut multe vieti nevinovate si in slujba tarii . Mai da-i in pula mea de taranoi , asa meritau , ce tot atata libertate si mancare pe timpul monarhiei , e cacat !

    Apreciază

    Comentariu de Marius | 07/08/2015 | Răspunde

    • De fapt… d-ta spui prostii si faci bancuri de doi bani.
      Articolul demonteaza un sablon al propagandei comuniste, care ti-a bagat tie in cap ca „regimul burghezo-mosieresc”ar fi ucis 11 mii de tarani.
      Documentele de arhiva vorbesc de 11000 de arestati (nu impuscati),care la scurt timp au fost eliberati.
      Articolul mai vorbeste si de manipularea facuta de spionajul austro-ungar si de cercuri socialiste rusestiin randurile taranilor (mai ales a celor apartinand unor minoritati nationale),in scopul destramarii Romaniei.

      Ceva asemanator acea sa se intample in 1924 in Basarabia, la Tatar-Bunar cand sovietele au organizat o diversiune armata de proportii,si tot asa,propaganda sovieto-comunista a guitat si inca mai guita despre „lupta dusa de masele muncitoare”impotriva terorii regimului fascist burghezo-mosieresc romanesc.
      Mai citeste si te vei lumina…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 08/08/2015 | Răspunde

      • Istoria din timpul comuniștilor este cea mai realistă . Numai egoiști care vor bani , glorie , tot felul de averi si de trai bun spun că în epoca de aur a fost un dezastru.De fapt acum a venit dezastrul !

        Apreciază

        Comentariu de Pătrașcu Floriță | 10/12/2022

      • Din cate vedem, lozincile comuniste traiesc prin dumneata…
        Articolul ti-a explicat foarte clar si la obiect ca la acea dată peste jumatate dintre țărani fusesera de mult impropietăriți si ca rascoalele veneau după un an in care recolta fusese foarte bună, ceea ce era intr-adevar ciudat. D-ta ai citit articolul atent, sau numai titlul ?
        Sunt de asemenea date si documente care demonstrează ca tulburarile au avut loc mai ales in sate cu populatie neromanească si ca au fost provocate de servicii straine si de agitatori socialisti cu sprijin, inclusiv cu arme din Rusia, unde revolutia fusese de curând (1905) inabusită.
        Oricum,nu am de gand sa te invat eu acum ce nu ai binevoit sa citesti,desi puteai sa o faci liber in ultimii 30 de ani.
        Nu ai nici o scuza domnule dragă, asa ca pune mâna si invață istoria adevarată a tarii noastre și termină cu lozincile astea comuniste urât mirositoare.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 11/12/2022

  20. ba da se puneau botnite si asta nu am invatat din nici o carte de istorie ci de la bunicii nostri si strabunici inostri nu mai ridicatii atit in slavi capitalismul ca nu este perfect este bazat pe asuprirea aproapelui s-a dovedit ca nici comunismul nu a facut o societate mai buna

    Apreciază

    Comentariu de valeriu | 09/08/2015 | Răspunde

    • Citeste si vei afla ca mai mult de jumatate dintre tarani erau proprietari de pamant si mai afla ca rascoala s-a produs dupa un an cu o recolta bogata ,cand nici vorba nu era de foamete.Iobagia nu mai exista inca de la reforma agrara din 1864 a lui Cuza.Prin Legea rurală din 14/26 august 1864, 406.429 țărani au fost împroprietăriți cu loturi de teren agricol (1.654.964 hectare), iar aproape alți 60.000 de săteni au primit locuri de casă și de grădină. Reforma agrară din 1864, a cărei aplicare s-a încheiat în linii mari în 1865, a desființat servituțile dijma si claca.
      Cat despre legenda cu botnitele,asta vine dintr-un roman din timpul „realismului socialist”si e o prostie sa spui ca era o regula generala. Cat despre opozitia capitalism-socialism, am sa-ti spun ca intr-adevar, capitalismul este o forma rea de organizare a societati, numai ca este cea mai buna existenta pana in ziua de azi.
      Daca plangi cumva „socialismul multilateral dezvoltat „,afla ca acesta s-a prabusit in intreaga lume si ca nu-l mai poti gasi decat in monarhia comunista din Coreea de Nord.Daca ti-e dor de comunism,trage o fuga pana in Coreea de Nord si cere azil politic si cetatenie.
      Spune-le ce rau o duceau taranii la 1907 si cum culegeau cu botnite strugurii si sigur te vor intelege,ca doar la ei oamenii s-au invatat de mult sa traiasca mancand buruieni si radacini de prin paduri…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 09/08/2015 | Răspunde

    • da, se puneau botnite si asta nu trebuie uitat….la iasi pe mosia lui sadoveanu s-au pus botnite culegatorilor pentru ca luau 2-3 boabe de pe un strugure care trebuia sa arate impecabil ( pentru export )

      Apreciază

      Comentariu de gavril traian | 09/08/2015 | Răspunde

      • Pe mosia lui…Sadoveanu? Unde ai citit d-ta chestia asta ? Ne poti da si noua linkul ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/08/2015

      • Chestia asta cu „botnitele puse taranilor”a fost lansata de Zaharia Stancu in romanul sau profund comunist „Descult”.
        Din carte a fost reţinut un episod care a fost prezentat în timpul comunismului drept fapt real, anume botniţele puse ţăranilor care culegeau via boierului…
        Ce nu prea a vorbit, este faptul ca prin anii 60, la o întâlnire cu studenţii, un tânăr din Salcia, i-a pus o întrebare:
        “Maestre, eu chiar sunt din Salcia, satul în care aţi scris că boierul punea botniţă la ţărani să nu mănânce din struguri, dar aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată, şi e o ruşine pentru Salcia şi judeţul nostru să ne ştie lumea astfel”.
        “Tinere, i-a răspuns Zaharia Stancu, mă bucur că suntem conjudetani, dar dacă tot îţi place literatura, de vreme ce urmezi filologia, trebuie să ştii ce-i aceea o metaforă.”
        Nimeni nu a mai aplaudat atunci….
        Prin urmare, am sa te rog si eu sa nu ne mai servesti si dumneata astfel de „metafore”,mai ales ca nu prea cred ca ai putea avea statura unui Zaharia Stancu…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/08/2015

  21. Ce text golanesc! Adica taranii erau prosti iar golanii de azi, care neaga vointa lor de acum 108 ani sunt „destepti”? hm….pai, in 1907, vicleanul Carol 1 a comandat genocidul neexecutat de Conservatori si facut de anti romanii Partidul Naţional Liberal, partid care ar trebui interzis URGENT ! > 12.000 de morti (in timp ce tara avea 5mil de locuitori). Cel mai mare genocid dupa socialistii comunisti !….De ce este golanie? In 1862, masonul A.I.Cuza a talharit Biserica Ortodoxa de bunuri, talharie numita vicleneste: „secularizare”. Se pare ca Biserica Ortodoxa primise donatii de la credinciosi, donatii spre pomenire care reprezentatu 1/3 din pamantul agricol. Azi, >50% este in ghiarele strainilor, iar ziaristii si „istoricii” tac complice! Pamantul talharit ajunge in ghiarele masonilor (prietenii lui Cuza, conservatorii, dar si libralii). Apar arendasii ( in special jidani, jidani din spatiul Imp. Rus si Habsburgic, pt ca Romania incepea sa infloreasca). La 1888, TARANII NEMULTUMITI SE RASCOALA !!!…(oare de ce NU se vb de asta?) in 1906 fratii Fisher (jidani), detineau o supravata cat 2 judete in nordul Moldovei. In 1907, urmasii razesilor din Moldova, din satul (culmea) Flamanzi, isi manifesta nemultumirea prin alungarea celor doi jidani. Sunt trimisi jandarmii din sud, peste cei din Moldova si invers in Valahia- aceeasi tactica adoptata in 2013-2014 la Rezistenta de la Pungesti (jud. Vaslui). Concluzia mea este ca masonii, incearca sa-si stearga urmele genocidului din 1907, dand in mod fals vina pe fortele straine, ca si cand taranul era un prost, care avea pamant si caruia ii mergea foarte bine, iar ei, masonii, niste „oameni de bine”.

    Apreciază

    Comentariu de Edi | 09/08/2015 | Răspunde

    • Fortele straine au existat si v-au fost prezentate in articol numeroase elemente careconfirma aceasta.

      Datele de care a dispus in epoca primul ministru D.A. Sturdza indicau ca rezultatele represiunii pentru perioada 28 martie – 5 aprilie 1907 se cifrau la 421 de morti, aproximativ 112 raniti si 1 751 de retinuti. In Parlamentul Romaniei s-au vehiculat si alte cifre, de la cateva sute la cateva mii. Generalul Alexandru Averescu, intemeindu-se pe o cercetare a sefului biroului de statistica, Zamfir Arbore, basarabean si el, arata ca numarul mortilor s-ar fi situat la circa 2 000 – 2 500.
      Cum a ajuns insa Zamfir Arbore la o asemenea cifra? El a comparat tabelele cu cei decedati in anii 1901-1907 si a constatat ca in ultimul an, anul rascoalei, s-a inregistrat un plus de aproximativ 2 000 – 2 500 de morti.
      Este foarte posibil ca aceasta cifra, propusa de Zamfir Arbore si generalul Alexandru Averescu sa fie mult mai apropiata de realitate, dupa cum este limpede ca cifra consacrata – 11 000 de morti – este vadit supradimensionata in scopu propagandistic.
      Practic, nici un istoric serios nu mai sustine acum aberatiile pe carele sustinea inainte de revolutie propaganda isterica a comunistilor.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 09/08/2015 | Răspunde

  22. 1. niste amarati au murit si au murit probabil in zadar si fara rost
    2, tot timpul vor exista 2 parti
    – o elita ( nu comteaza cum se numeste : capitalisti sau comunisti )
    – sclavii lor , atat capitalistii au nevoie de muncitorii pe care sa-i munceasca, cat si comunistii au nevoie de tarani pe care sa-i prosteasca
    3, nasol ca din cand in cand se nasc niste idealisti , care nu se pot integra in nici una din cele 2 clase si ei declanseaza tulburare printre CLASA DOMINANTA ( oricare ar fi culoarea ei politica), si speranta printre cei Asupriti ( muncitori ai marilor corporati, tarani, sau cum ii numeste istoria in functie de momentulm producerii unei noi revolutii sau revolte)
    4, priviti istoria, uni conduc ( ordona si hotaresc), altii ( cei mai multi ) se supun ( pun in aplicare ordinele si produc pentru tori ), iar din cand apar divergentii care nu sepun nimanui si care creaza valuri inalte initial, dar care se sting apoi cand ating malul si omenirea merge inainte !!!
    5, asta e istoria

    Apreciază

    Comentariu de cata | 10/08/2015 | Răspunde

  23. Domnule autor, esti un mare nesimtit si un si mai mare dobitoc. Asta e pacatul Internetului: orice secatura (asa ca dumneata) poate sa scrie blestematii.

    Apreciază

    Comentariu de George V. | 12/03/2016 | Răspunde

    • Cine ti-a spus tie ca esti destept ? Cumva mamica d-tale?
      Nu ai invatat inca, domnule ignorant,ca ai obligatia sa contesti documentat atunci cand nu esti de acord cu ceva si mai ales sa eviti insultele ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 12/03/2016 | Răspunde

  24. Da, e corect, tot comunistii sunt de vina
    La urma urmei ce conteaza, au murit doar niste tarani ordinari.
    In Parlamentul Romaniei, doamna Ghorghiu afirma ca niciodata nu se vor prescrie crimele impotriva umanitatii.
    Probabil doar cele comise de monarhie si liberali nu intra in calcul..g.sau mi-a scapat mie ceva ?

    Apreciază

    Comentariu de George | 12/03/2016 | Răspunde

    • Daca ai citi articolul si te-ar interesa sa afli din documentele timpului cum s-au implicat in provocarea tulburarilor de la 1907 atat spionajul austro-ungar cat si revolutionarii marxisti si anarhisti din Rusia si Romania,poate ca ti-ai schimba discursul si nu ai mai repeta mecanic lozincile propagandei comuniste.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 12/03/2016 | Răspunde

      • Doresti mai multe amanunte, sau preferi sa nu-ti fie tulburate ideile putine dar fixe despre anumite capitole ale istoriei noastre falsificate demanipulatorii istoriei timp de decenii in timpul regimului de dictatura comunista,pardon „socialista multilateral dezvoltata” ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/03/2016

      • Alina Dumitrescu
        alinadumitrescu60@gmail.com
        În răspuns la cersipamantromanesc.

        Bun gasit, Nu sunt adepta teoriilor conspirationiste dar as vrea sa relatez , pe scurt, o amintire personala.în anul 1977 am participat la o tabără literara la Botoșani. Participanții erau elevi talentați Di mai multe regiuni ale tarii. In cadrul activităților noastre, mai mult sau mai puțin poetice, am vizitat și localitatea Flămânzi. Un fost învățator,batran, care a fost martor , copil fiind, al Rascoalei din 1907, ne a povestit ca în realitate rascoala, la ei, s a declanșat în urma unei afaceri sentimentale . O femeie căsătorită cu un țăran a fost siluita de către boierul local, mă rog, proprietarul mosiilor. Barbatul respectiv, cu ajutorul unor prieteni de ai lui, pe fondul, cu siguranță al unor multiple și lung indurate abuzuri,au dat foc, atacat…în contextul general care era deja exploziv. În cartea Rascoala se vorbeste, invers, despre un viol al unei boiereasca de către tarani. Un alt tablou propagandisc (dar ce nu era propaganda în anii aceia) reprezintă țăranul descult, canat cu un singur deget la pian, intr-un salon boieresc,sau, mă rog, de oameni instariti.

        Zi buna , fără insulte și fără răspunsuri la insulte.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 13/03/2016

  25. Autorul acestui articol este un aparator al evreilor .mars.Pe Ceausescu de ce l-ati omorat jigodiilor !S-a spus genocid si nu siu mai cate.Escrocilor.!

    Apreciază

    Comentariu de nelu | 12/05/2016 | Răspunde

    • Ba analfabetule comunist de doi bani,tu nu stii sa citesti ?
      Unde ai vazut tu in articol comentarii despre evrei apărati, ciocoflendere ? Cine ti-a spus tie, prapaditule,ca l-am omorat pe Ceausecu?
      Daca ti-e dor de dictatorul comunist Ceausescu, nu te opreste nimeni sa te duci dupa el, dar numai dupa ce inveti sa scrii cât de cât corect româneste…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 12/05/2016 | Răspunde

  26. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 12/05/2016 | Răspunde

  27. Pe scurt, mănânci căcat. Poate totuși n-o să mori prost.

    Apreciază

    Comentariu de R. | 12/05/2016 | Răspunde

    • Pe scurt, esti un bou trist,care nu intelege ce citeste si care habar n-are de ce traieste pe lumea asta …

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 13/05/2016 | Răspunde

  28. Sunteti varza „Absurditatea acestei scene dramatice constă în faptul că, în loc să fugă de proiectilele ucigașe, omul aleargă, contrar oricărei logici, exact spre locul de unde ar putea să-i vină și lui moartea.” Unde vedeti voi din ce directie vin proiectilele? Unde este absurditatea d-lor de la cer si pamant evreiesc falsificatori ai istoriei? In spatele taranului se vad casele taranilor arzand iar taranul fuge tocmai de locul unde autoritatile i-au omorat in casele lor. Sunteti varza.

    Apreciază

    Comentariu de Adrian | 17/07/2016 | Răspunde

    • Adrian draga, esti un exemplu tipic de superficialitate obraznica.
      Casca ochii si ai sa-ti dai seama ca scena din tabloul lui Octav Bancila – „1907”,despre care discutam, este o farsa.

      Taranul din prim planul tabloului fuge speriat în directia de unde vin gloantele ,iar pictura respectiva a constituit mult timp un obiect de propaganda comunista, ale carei reziduri mai continua sa faca victime printre semianalfabeti, pana in zilele noastre.

      Eroarea din celebrul tablou „1907″al lui Octav Bâncila e hilara.
      Rasculatul din planul doi cade împuscat DIN FATA, in vreme ce personajul principal al picturii lui Bancila fuge in directia din care se tragea asupra lui !
      Halal sa-ti fie, Adrian puiule, ca tare esti fraier.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 17/07/2016 | Răspunde

      • Gresesti, uita-te mai bine la tablou, dar nu in asta atasat de tine la articol, treci pe wikipedia! Se vede in departare silueta unui soldat, chiar deasupra capului, usor catre dreapta, a celui care e ranit in gat, cum spui tu. Posibil ranitul este pictat cu fata ca sa exprime mai bine ce se petrece. Si oricum, un ranit se poate si intoarce in momentul agoniei. Abia astept sa il vad la muzeu. Intr-adeva, evenimentul si tabloul au fost folosite ca si propaganda comunista, dar si tu faci propaganda aici. Nedreptatitle asupra taranilor existau si faptul ca nu s-au pastrat arhive nu face decat sa alimenteze speculatiile. Ce scrie pe wikipedia despre rascoala are sens. Citez aici „În opinia majorității experților, chiar și după mai bine de un deceniu de la marea răscoală, România rămânea o țară primitivă, cu un analfabetism situat undeva între 43 și 60 procente, cu o mortalitate infantilă de 17,4 %, un venit pe cap de locuitor de 60 dolari, în care 80 % din populație trăia sub limita săraciei[6], țăranii fiind marile victime și perdanți ai sistemului.[7] Nicolae Iorga însuși considera dealtfel că țărănimea română era cea mai primitivă din toată Europa, și că nici măcar în Turcia această clasă n-a fost lăsată atât de mult în urmă ca aceea din Regatul României.[8]”Apropos, cum ii instiga propaganda din ziare daca erau analfabeti si numai bani si timp sa citeasca ziare nu aveau? Oare de unde or fi avut si alcool ca sa vina beti la lupte, ca abia aveau de mancare? Apropos, 2500 de morti este prea multi, oricum.

        Apreciază

        Comentariu de Raluca | 21/08/2018

      • Nu fac nici o propagandă,fac doar cunoscut un aspect al istoriei acelor timpuri ignorat de publicul larg care a fost intoxicat de-a lungul timpului cu fel de fel de poveşti despre cum ar fi vrut comuniştii să arate acele evenimente.
        Văd că te interesează mai puţin faptul că răzmeriţa de la 1907 a avut în spate manipulări organizate de serviciul secret austro-ungar şi acţiuni ale forţelor anarhiste si comuniste ruseşti, dar te preocupă doar propaganda din jurul unui tablou popularizat excesiv timp de generaţii de comunişti, începând din şcoala elementară.
        Despre felul cum se făcea în acele vremuri propagandă în rândurile analfabeţilor, poţi afla multe citind „Istoria loviturilor de stat în România” de Alex Mihai Stoenescu.
        Acolo poţi afla date interesante despre metodele de instigare folosite de forţele de stânga de la noi sau de oficinele străine.
        Sigur te va interesa capitolul despre activitatea „jugănarilor” şi a „iconarilor”, sau felul cum a fost organizată acţiunea diversionistă în special în satele locuite de alogeni.
        În rest, îţi doresc succes în documentare şi îţi urez să afli mai multe despre istoria noastră şi despre agresiunile la care am fost supuşi noi, românii, în ultimele două secole.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 22/08/2018

  29. Daca vor continua lucrurile asa cum au pornit dupa momentul ’89, tare ma tem ca se va repeta momentul…si atunci veti fi mai lamuriti despre cauzele reale ale Rascoalei…
    Chiar crede cineva, ca oamenii aceia, s-au rasculat de bine ce le era…?
    Chiar nu vedeti tensiunile care se acumuleaza iarasi in societatea postdecembrista? ..tot mai nedreapta si mai corupta?

    Apreciază

    Comentariu de Gusti | 09/08/2016 | Răspunde

  30. Spun atât…NERUSINATI SI FALSIFICATORI SUNTETI VOI….TARANII NU AVEAU NIMIC…CA SA NU LE MOARA COPII DE FOAME ,MUNCEAU DIN ZORI PANA IN NOAPTE PE MOSIA BOIERULUI PT UN CIUR DE PORUMB ,DIN CARE FACEAU MĂMĂLIGĂ…

    IN TIMP CE BOIERUL ISI TRIMITEA ODRASLELE SA INVETE LA PARIS ,IN AUSTRIA SAU LEMN LONDRA UNDE MANCAU ICRE NEGRE SI BEAU ȘAMPANIE…

    MZERABILILOR! FARSORILOR!

    Apreciază

    Comentariu de ioana | 06/09/2016 | Răspunde

    • Din cate vedem, lozincile comuniste traiesc prin dumneata,Ioana draga.
      Articolul ti-a explicat foarte clar si la obiect ca la acea data peste jumatate dintre tarani fusesera de mult impropietariti si ca rascoalele veneau dupa un an in care recolta fusese foarte buna, ceea ce era intr-adevar ciudat.
      Sunt de asemenea date si documente care demonstreaza ca tulburarile au avut loc mai ales in sate cu populatie neromaneasca si ca au fost provocate de servicii straine si de agitatori socialisti cu sprijin, inclusiv in arme din Rusia, unde revolutia fusese de curand inabusita.
      Oricum,nu am de gand sa te invat eu acum ce nu ai binevoit sa citesti,desi puteai sa o faci liber in ultimii 25 de ani.
      Nu ai nici o scuza, conita, asa ca pune mana si invata istoria adevarata a tarii noastre…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/09/2016 | Răspunde

  31. De ce nu dați toate comentariile ,hotilor ,FARSORILOR?

    Apreciază

    Comentariu de ioana | 06/09/2016 | Răspunde

  32. http://www.ioanscurtu.ro/cati-tarani-au-fost-ucisi-in-1907/
    http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2011/11/reforma-agrara/
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/armata-i-r-scoala-1907-care-este-cifra-real-celor-uci-i
    http://adevarul.ro/locale/botosani/documente-inedite-putea-evitata-rascoala-1907-semnatura-la-primavara-taranii-isi-vor-lua-pamantul-inapoi-arendasii-vina-1_5481c71ca0eb96501e656e32/index.html
    Un sugestiv paragraf dintr-o monografie (a comunei Jilava-Ilfov) face lumina in starea taranilor la acele vremuri, la fel cum (partial) se dovedeste in cele citeva site-uri sus mentionate.

    Iata textul paragrafului:

    „In “Tabloul comunelor rurale din Romania la 1864” este mentionata pentru prima data comuna Jilava-Mierlari din plasa Sabar, judetul Ilfov. Comuna este mentionata si un an mai tarziu ca fiind alcatuita din catunele Jilava, Mierlari si Odaile, avand in total 285 de case, doua biserici si o populatie de 328 de familii. „Jilava: sat in judetul Ilfov, plasa Sabaru; formeaza comuna cu catunele Mierlari si Odai; are 1640 locuitori ; este statie a drumului de fier; aici se tin anual doua balciuri- unul in Duminica Mare, celalalt pe 21 iulie”Frunzescu, D.Z.: Dictionarul topografic si statistic al Romaniei la 1872, p. 227.==

    La rascoala din 1888, sub conducerea invatatorului Dimitrie Manolescu, taranii jilaveni au alungat pe primar si pe consilieri, au luat cheile primariei si au incuiat usa. Reprimarea rascoalei a fost brutala: „Guvernul a trimis pe colonelul Vartiadi in fruntea soldatimii ca sa dea gloante acelor ce cereau pamant. La Jilava, la Copaceni, la Greci la Gradistea, la Cretesti, in multe si multe sate, armata s-a purtat cu romanii mai rau decat cu turcu la Plevna; oamenii au fost batuti, schingiuiti, ucisi, femeile au fost necinstite, casele pradate ca in vremea zaverei. Isi luasera oamenii lumea in cap si rataceau pe drumuri…

    ” Conducatorii rascoalei au fost arestati si dusi la Domnesti unde au fost crunt batuti de soldati in timp ce ofiterii strigau ”Dati-i pamant, dati-i mai mult, ca pentru 6 boi”Ziarul „Drepturile omului” din 23 octombrie 1888. Comandantul detasamentului din Vidra care vizitase comuna pe data de 9 aprilie 1888 raporteaza ca „satenii iesisera de doua zile la munca campului”

    Constantin Corbu: Rascoala taranilor din 1888, Bucuresti,Ed. Stiintifica si Enciclopedica, p. 175-176, 182-183, 1978..”

    O remarca: cersipamantromanesc, prea multa inversunare sa-ti susti afirmatiile! Uneori depasind limitele unui dialog corect, prestat intre oameni! Poate mai multa intelepciune, o atitudine de noncombat ar fi utila, cu certitudine afirm, unui om instruit, hotarit si dispus sa faca ceva pentru adevar, pentru tara lui.

    Cit priveste <> , despre saracie si numarul mortilor la 1907, sper sa vezi, pentru ADEVAR, ca saracia era, exista, determinanta pentru rascoala, ca numarul victimelor nu era inventia comunistilor de mai tirziu, ca pe linga nr. mortilor de 11000 evidentiat de partidele si personalitatile acelor vremuri, mai apare si un nr. mare de arestati, de 10000 de tarani!

    Adept al adevarului (istoric) pentru noi, traitorii de azi, nu poate fi deplin convins, fiindca totdeauna au existat si vor mai exista antagonisme!

    Personal, indiferent care este realitatea nr. de morti la 1907, accept ca taranii au fost indreptatiti sa se rascoale, chiar daca existau oportunisti-austrieci sau rusi ori adepti ai „rosiilor” (cum ii numea Eminescu), provocatori in propriul interes (austriecii). Titlul in sine, „Răscoala din 1907, minciuna dintr-un tablou celebru si falsurile din cărțile comuniste de istorie” este neinspirat, sprijinit pe nonargumente pe seama tabloului. (In fundal, se diting case in flacari, fum, intre fugitivi sau fugariti-tarani, este un ostas inarmat, elemente ce combat falsitatea afirmata, si apoi, cum ar fi fost un tablou in care sa figureze un spate de taran?)
    Artistul inzestrat vede altfel decit neinitiatul.
    Cum sa negi Penes Curcanul, spunind ca la 1877 nu au luptat „curcani” si ca Alecsandri era „partinitor”?
    Iata cum se vede si in alte parti!
    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/1907-o-r-scoal-ncheiat-s-nge

    Apreciază

    Comentariu de Paiu Stelian | 13/10/2016 | Răspunde

  33. Iata un alt punct de vedere, rezonabil, verificabil, care schimba total aspectele sustinute in postarea de fata! Sper ca mai toti cititorii sa vada site-urile anterior postate de mine, precum si pe urmatorul, pentru a vedea realitatile traite, vitrege, de romani in vremurile trecute!
    Am convingerea ca in interesul acestei tari, acum adusa in prag de faliment, ne vom schimba putin cite putin optica asupra realitatilor istoriei noastre, si asa ciuntita in favoarea unor interese straine!

    http://cornelsabou.blogspot.ro/2012/03/razboiul-evreilor-impotriva-romanilor.html

    Va rog cititi, incercati sa judecati cu sufletul!

    Apreciază

    Comentariu de Paiu Stelian | 13/10/2016 | Răspunde

    • Faptul ca rascoala a fost mai virulenta in zonele in care operau arendasii evrei, mult mai lacomi decat cei bastinasi,nu e un secret si e cunoscut de mult.
      Totusi, daca veti citi atent articolul, veti afla si ce rol a avut in agitarea taranilor (mai ales din satele neromanesti), diversiunea pusa la cale de spionajul austro+ungar combinat cu propaganda antistatala intreprinsa dupa revolutia rusa de la 1905,e fortele de stanga din Imperiul Rus.
      Poate va veti intreba si ce rol ar fi putut avea miile de arme introduse atunci, in prejma evenimentelor, si confiscate de autoritati, dar mai ales cate arme nu au fost confiscate si au ajuns in mainile agitatorilor.
      Oricum,lucrurile sunt acum in linii mari cunoscute si nu coincid nici pe departe cu versiunea golaneasca raspandita aproape un secol de socialistii stangisti si ulterior de comunisti.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/10/2016 | Răspunde

      • Regret ca intelegerea dv. a obiectiilor si observatiilor din comentarii este orientata pe o incercare nereusita, plecata din start gresit! „Răscoala din 1907, minciuna dintr-un tablou celebru si falsurile din cărțile comuniste de istorie”.
        Este greu sa acceptati ca straduinta dv. este combatuta, dar asa este viata, uneori mai facem si erori!
        Dialogul marturiseste ca exista posibilitati mai multe de cunoastere si acceptare a adevarului.
        Spuneti dv. „Oricum,lucrurile sunt acum in linii mari cunoscute si nu coincid nici pe departe cu versiunea golaneasca raspandita aproape un secol de socialistii stangisti si ulterior de comunisti.”, introducind acest „oricum…” ce presupune o cedare, iar restul acestei ultime fraze nu mai afirma „minciuna dintr-un tablou celebru…”, pusa in circa lui Octav Bancila.
        Banuiesc ca nu ati citit in intregime site-urile indicate de mine, unde ati fi gasit destule argumente pentru revoltele taranilor, legate in lant in lungul anilor precedenti lui 1907. La fel veti descoperii ca rascoala a fost mai dramatica si mult mai extinsa in Oltenia, cu multe victime, mult mai multe decit in Moldova! La acele vremuri conservatorii, care nu erau stingisti, afirmau cifra de 11000 de morti, mai mult de 10000 de arestati. Dosarele cu procesle-verbale au fost retinute de regele Carol I , pentru a disculpa partidul lui Bratianu. In definitiv, cu 11000 sau 2500 de morti, la rascoala din 1907 s-au produs crime in rindul taranimii si al altor categorii nevoiase ajunse la rascruce din cauza saraciei.
        Am citit repetat articolul dv. dar argumentele cu spionajul austro-ungar, cu revolutia rusa, trec in plan secundar, ba chiar fara influienta in desfasurarea rascoalei.
        Din ce spuneti se desprinde ideea ca nu viata taranilor a fost adevaratul motiv al rascoalei ci provocarea din partea agentiilor austro-ungare.
        Numai de bine va doresc!

        Apreciază

        Comentariu de Paiu Stelian | 15/10/2016

      • Aici nu este vorba numai de combaterea straduintei mele, atata vreme cat ideile din articol sunt sustinute de istorici seriosi.
        In plus, sunt si eu de acord ca o discutie ,chiar si in contradictoriu, poate servi la aflarea adevarului.
        Prin urmare, aici nu se pune problema unei cedari, fie ea si partiala, atata vreme cat argumentele din articol sunt sustinute de documente si marturii ale contemporanilor acelor tragice evenimente…

        Atentie ! Nimeni nu neaga faptul ca a au avut in acel an 1907 miscari taranesti soldate cu morti, raniti si arestari.
        Ceea ce trebuie inteles, este faptul ca istoria trebuie repusa in drepturi prin spunerea adevarului in legatura cu cauzele care au provocat acele miscari taranesti, factorii interni si externi care au fost implicati si rolul propagandei si al diversionistilor in masluirea adevarului istoric.
        In articolele pe care le propuneti spre lectura, parte din ele citite de mine in urma cu ceva timp, puteti constata o serie de contraziceri.

        Cu siguranta ca o discuţie în Parlamentul de atunci, ar fi oprit poate încă în acele timpuri, fanteziile diverşilor gazetari plătiţi, ca acelea ale lui Constantin Mille din „Adevărul“, preluate peste timp de politicieni.
        Printre documentele existente, in Arhiva regală a fost descoperit şi un raport din mapa primului‑ministru D.A. Sturdza, unde se gasesc tabelele cu evidenţa represiunii răscoalei pe zile, între 28 martie ‑ 5 aprilie 1907, adică exact în perioada ei de maximă expansiune.
        Dv.pomeniti de Dosarele cu procesle-verbale care ar fi fost a retinute de regele Carol I , pentru a disculpa partidul lui Bratianu.
        Aflati ca in total, tabelele înregistrează 421 de morţi, aproximativ 112 răniţi şi 1751 de arestaţi. Sunt cifre confidenţiale comunicate şefului guvernului.
        În răspunsul său, dat în Cameră îndată după terminarea răscoalei, I.I.C. Brătianu indică 419 victime.
        Deci o cifră foarte apropiată de aceea comunicată de Ministerul de Interne şi de Război lui D.A. Sturdza.

        Sunt aceste cifre mincinoase, cum afirma acuzator socialistul C. Mille în „Adevărul“ şi „Dimineaţa“ şi în „Le Courier europeen“, unde dă date de 13.000, 12.000 şi, în urmă se stabileşte cifra de 11.000 de morţi?
        Cifrele indicate provin din rapoartele oficiale ale Ministerului de Război.
        Eu intreb cifrele ziarelor de mai sus de unde provin oare?
        Se bazau „pe documente ale propriului său director, pentru a cere neîncetat pedepsirea autorilor mârşavului masacru“, cum explica publicaţia franceză. Cu alte cuvinte, pe informaţiile lui C. Mille.

        Informaţii la fel de credibile ca şi ale revoluţionarului balcanic, „mare prieten“ al României, bolsevicul criminal Cristian Racovski, care vorbea în aceeaşi perioadă în Occident de “zeci de mii de morţi“.
        Cum a ajuns până la noi numărătoarea lui Mille şi cum a fost înmormântată ea ? Prin nepriceperea unora şi ura „de clasă“, întreţinută politic, a altora.

        Indiferent de numărul de victime, răul social din 1907 rămâne desigur de neiertat. Dar şi răul are dimensiunile sale.

        Totodată, comunistul Dej autorul direct a yeci de mii de crime impotriva taranimii romane,care a cauyat partea sumbră a colectivizării: 80.000 de oameni arestaţi, iar 30.000 implicaţi în procese publice. Acestea sunt singurele cifre oficiale, însă se pare că, în realitate, ele sunt mai mari.
        D _ta ai idee cati tarani au fost ucisi de comunisti in timpul colectivizarii , aceiasi tovarasi comunisti care cotcodaceau neincetat despre ipotetica cifra de 11000 morti din 1907?

        Responsabilitatea părţii negative a colectivizării revine, conform lui Gheorghiu‑Dej, Anei Pauker şi lui Teohari Georgescu, folosiţi tardiv ca ţapi ispăşitori.

        Daca d ta treci in plan secundar influenta factorului extern in cazul rascoalei de la 1907, asta ar insemna ca ar trebui sa minimalizezi si rolul serviciilor externe de spionaj si diversiune, in cayul Revolutiei anticomuniste din 1989.
        Poate va veti intreba cum e cu cifra de 50000 de morti, pusa in carca tovarasilor comunisti si in special a celui mai iubit roman, asa cum se autointitula, tovarasul N.Ceausescu …

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 16/10/2016

  34. O incercare de invaluire intr-un ”nimb” de neadevaruri ce au ca scop condamnarea comunistilor ! Nu stiu care ar fi cifrele exacte ale rascoalei din 1907, dar cert este ca totu-i mânărie facuta in scopul de a discredita, dupa cum am mai spus, comunismul ! S-a ajuns pana la a gasi inadvertențe pana si in lucrarile de arta al lui O.Bancila ! Toate aceste gaselnite trebuiesc tratate ca atare, tinandu-se cont de ceea ce v-am mantionat anterior _ ponegrirea COMUNISMULUI, asta insemnand ca exista teama ca sistemul sa fie intors spre ceea ce le creaza o teama cumplita capitalistilor _ COMUNISMUL !

    Apreciază

    Comentariu de dorofteiilieblog | 23/09/2017 | Răspunde

    • Păi tocmai despre asta vorbim,despre falsificarea istoriei de către comunişti, dar şi de propaganda stângistă post comunistă.
      Ce ar vrea să spună expresia „ponegrirea comunismului”?
      Regimul criminal comunist care a lăsat în toată lumea zeci de milioane de morţi,foamete,lagăre de concentrare, poate fi „ponegrit” ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 23/09/2017 | Răspunde

      • Am mai spus, aici in cazul tabloului lui Octav Bancila nu este vorba de minciuna! Octav Bancila a fost in primul rind un artist, un vizionar si apoi socialist, devenit in timp. El a decedat in 1944, nu a fost nicicind comunist, chiar daca era „de stinga”! Si apoi la timpul revoltei din 1907, pictorul implinea 35 de ani, o virsta a deprinderilor mature, cu discernamint, cu viata la picioare, ca orice tinar format, implinit, putea sa fie insotit de sentimente, dar nu lipsit de realism! Putem vorbi de relele comunismuluiin toate dar nu in cazul tabloului lui Octav Bancila!Istoria tarii, a Romaniei din toate timpurile a fost modificata, cea reala ascunsa, acum inca secreta pentru noi toti, dar si supusa continuu falsificarii.Mi-e greu sa accept neadevaruri despre ce am vazut, am palpat, am trait!  Si nu vorbesc de Bancila nici de istorii si povestiri, vorbesc despre realitati de o viata (a mea) in care am vazut, am simtit realizari zi de zi cu destinatii in toata tara, fiind copil, elev de profesionala, vazindu-mi parintele transpirat, estenuat de puternice flacari ale cuptoarelor in care rezistenta otelului era inmuiata pina la 1000 grade, ca apoi prin forta ciocanelor minuite manual sau mecanic, acea placa sau acel bolovan de metal, otel inrosit la temperaturi de lucru, sa fie transformate, sa capete forme de piese, unele masive, altele mai mici dar de utilitate pentru fabrici de zahar, de ulei, pentru cazane de apa calda, pentru cazane de apa fierbinte, pentru cazane industriale de capacitate si randamente ridicate, pentru centrale electrice si hidroelectrice, termonucleare. Mai tirziu eu insumi am contribuit si fizic si intelectual, la dezvoltarea industriala a tarii, in proportia apartenentei la o fabrica de prestigiu precum Vulcan – Bucuresti, unde pestye zece mii de oameni erau eroii zilelor, anilor de realizari in tara, nu toti comunisti, nu toti supusi sau iubitori ai comunistilor, dar mai toti entuziasti vazindu-si rezultatele muncii lor, unii chiar injurind, avind asteptari mai mari in locul aminarii bunastarii ce urma sa vina si care nu mai sosea! Sint comunistii (in tara noastra n-au fost comunisti adevarati, poate niste rataciti, idealisti, utopisti ai trecutului din anii ’40, nicidecum din vremea mea ) condamnabili pentru distrugere elitei imediat de dupa razboi, la instalarea fortata a guvernarilor impuse de sovietici, sint vinovati de crimele si de viata distrusa a opozantilor ationalizarilor si colectivizarii agriculturii, sint vinovati de impunerea fortata a muncii fizice in detrimentul muncii intelectuale, sint condamnabili de saracia din tara, si altele si altele. Istoria? Ce istorie au falsificat-o? Putem vorbi de istorie in cei citiva ani de supusi ai sovieticilor, avem noi acum o istorie in afara de lovitura de stat conceputa de puterile straina si pusa in aplicatie in tara, cu o minciuna initiala de 60 000 de victime, ale comunismului? Nu, nu pot accepta titlul, am aratat destule argumente la tema, nu mai vreau falsificarea adevarului! 

        Apreciază

        Comentariu de Paiu Stelian | 23/09/2017

      • Vorbiţi mult fără a spune nimic…
        Da, comuniştii au fost mari specialişti în falsificarea istoriei şi este de mirare că întâlnim încă persoane care contestă acest adevăr. Se pare că nu aţi auzit de faimosul Mihai Roller,de protocronismul ceauşist,sau de liota de propagandişti sovietici şi ruşi autointitulaţi „istorici”, Iacob Bromberg, Ivan Nartsov, A. M. Lazarev,A. Jukovski, B. A. Timošciuk, I. P. Rusanova, L. P. Mihailina ş.a, care ne-au schimonosit istoria.
        Cât despre Octav Băncilă,aici nu vorbim despre măiestria sa artistică, ci despre influenţa hotărâtoare pe care au avut-o asupra sa încă din copilărie socialiştii Ion Nădejde, Sofia Nădejde (sora sa) și Nicolae Beldiceanu, care l-au călăuzit în viață precum și întreaga sa carieră plastică.
        Gândirea sa politică a fost tributară ideilor socialiste, fapt pentru care a fost și un fervent activist politic de stânga, care a înființat în anul 1919 împreună cu Constantin Ion Parhon și cu Paul Bujor, Partidul Muncitor.
        Ulterior a fost simpatizant al ideilor comuniste,deşi nu a fost membru al Partidului Comunist Român.
        Cine a vorbit despre 60000 de victime ale comunismului, evocate aici d-ta? Noi vorbim despre MILIOANELE de oameni nevinovaţi, victime ale comunismului în România şi despre zecile de milioane de victime ale comunismului în întreaga lume.
        Cât despre „romantismul”industrializării forţate, să nu uităm că aceasta a fost făcută cu preţul distrugerii iremediabile a clasei ţărăneşti de la noi. Uitaţi prea uşor incompetenţa majorităţii comuniştilor căţăraţi la putere, nu atât datorită profesionalismului lor, cât pe baza „originii sănătoase muncitoreşti-ţărăneşti” şi a dosarelor de cadre.
        Aşa se face că s-au cheltuit resurse uriaşe pentru a transforma România în ţară producătoare de bumbac şi orez, că s-au găsit teoreticieni comunişti care au dispus masacrarea efectivelor de cai, motivând că viitorul aparţine mecanizării şi au fost iniţiate proiecte faraonice, abandonate după cheltuirea unor resurse uriaşe…
        Ce romantice au fost vremurile în care românii trăiau într-un adevărat regim de ocupaţie în propria lor ţară, sub supravegherea Securităţii şi a sutelor de mii de turnători şi activişti de partid, ameninţaţi permanent de spectrul lagărelor şi al închisorilor !
        Frumoase timpuri în care cultura şi arta erau cenzurate atent…
        Băncilă s-ar fi simţit poate bine într-o astfel de Românie, deşi mă îndoiesc, dacă mă gândesc la mulţi alţi oameni de cultură şi artă de stânga care au sfârşit dezamăgiţi, marginalizaţi sau arestaţi şi exterminaţi , atunci când au cunoscut concret „binefacerile” regimului de „democraţie socialistă” şi au îndrăznit să murmure.
        D-ta ar trebui să te întrebi cum se face că regimul s-a prăbuşit ca un castel de cărţi de joc în întreaga lume, în numai câteva zile, fără ca milioanele de muncitori şi ţărani să apere cu piepturile lor vânjoase partidul comunist care pretindea că le apără interesele ?…
        Dictaturile comuniste s-au prăbuşit în întreaga lume, iar dacă Băncilă ar mai trăi, ar fi surprins să vadă că nimeni nu mai dă doi bani pe mişcarea comunistă care a dispărut în munţii de rahat ai istoriei…
        Unde mai există regimuri comuniste, în Coreea şi Cuba, nu-i aşa ? V-ar tenta să trăiţi acolo?
        Poate l-ar tenta pe Octav Băncilă, dacă ar mai fi în viaţă, să trăiască în astfel de ţări şi să picteze cu însufleţire la nesfârşit portrete de muncitori şi ţărani construind fericiţi societatea socialistă multilateral dezvoltată …

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 24/09/2017

  35. Stimate domn,
    Nu-mi este in fire sa fiu obraznic, mai cu seama cu necunoscuti, dealtfel nici nu am fos si nic nu voi fi.
    Imi vine greu sa continui dialogul cu domnia ta. In primul rind ca sub pseudonimul d-tale nu-mi dau seama daca ma adresez unui specialist-pregatit, instruit, in domeniu-pe care din bunacuviinta ar fi cazul sa-l respect, sa-i acord crezare. Eu unul am o pregatire tehnica cu instructie completa si experienta in domeniul constructiilor de masini, practica in constructia de cazane industriale, de complexitate ridicata, incluzind mai toate specialitatile tehnice-sudura, hidraulica, electrica, electronica, mecanica, etc. Altfel zis limitat in treburi despre istorie, despre arta, despre politica.
    Citesc, vad cum afirmati niste pareri rigide, inversunate, de necontrazis, cum ati vrea, pe seama „comunistilor” plecind de la un tablou caruia ii puneti stampila „Minciuna dintr-un tablou celebru”.
    Am incercat in postarile anterioare sa va pun la dispozitie niste suplimente de informare, de clarificare a intelegerii rascoalei de la 1907, documente semnate de istorici si persoane (mie necunoscute) pregatite in domeniu (dupa cum se prezinta) oameni care prezinta evenimentele rascoalei, informatiile vehiculate la acea vreme, dar, nicidecum legate si condamnind comunismul sau comunistii.
    Iata cum inversunarea venita de nu stiu unde, in ce scop, poate un fel de razbunare motivata de rautatile „comunistilor” indreptate asupra familiei, a dv.personal, strica un demers ce se vrea argumentat, legat de realitati, puse la vedere in conlucrare, dar care pierd in fata repetatelor acuzatii aduse comunistilor.
    <>

    PS. de cite ori va expuneti enervarii faceti repetitii nepermise intr-o lucrare de anvergura, pretentioasa. Numai in acest text al dv. de citeva fraze repetati de trei ori expresia „de fapt” ca un fel de justificare sau concluzie. Nu-i important pentru mine, obisnuit cu tehnica unde repetitia, pentru precizie, este necesara.

    In ultima interventie a domniei voastre imi insirati o multime de nume, pe care nu le-as cunoaste, nu le-as fi intilnit, ca un fel de repros sau un fel de argument al dv. pe care va sprijiniti. Da sint nume pe care nu le-am cunoscut dar de Roler am citit, am parcurs multe informatii acuzatoare si cred ca insul, a falsificat ce a putut, el fiind insusi un fals intelectual, fals comunist, fals roman.
    Mai spuneti ca nu vorbim de maiestria artistica care, dupa mine, destrama toata constructia dv. ! Maiestria artistica este taina autorului, este improvizatia care face frumosul, misterul unei opere pictate, scrise, la o prima vedere, vizualizare sau lectura greu de deslusit, confuza unora..

    Domnia voastra imi vorbeste de Cuba, de Coreea, ca destinatie a unui adept al comunismului, fiindca am dezvoltat ceva din viata in fabrica, in industrie, pe care presupun ca nu o prea cunoasteti si nici apreciati, lasind la o parte ca nu ma cunoasteti, ca eu sint dintre putinii care am facut opozitie la vedere, de fata cu muncitorii, in adunari organizate la sector, sau in fabrica.
    „Cine a vorbit despre 60000 de victime ale comunismului, evocate aici d-ta? Noi vorbim despre MILIOANELE de oameni nevinovaţi, victime ale comunismului în România şi despre zecile de milioane de victime ale comunismului în întreaga lume.” Eu vorbeam despre falsificarea istoriei de catre straini, la lovitura de stat din 1989, ce nu se mai poate trece in seama comunistilor.
    O alta neintelegere, confuzie sau judecata gresita, asa cum este si tema cu tabloul, si de data asta
    in sarcina mea. „D-ta ar trebui să te întrebi cum se face că regimul s-a prăbuşit ca un castel de cărţi de joc în întreaga lume, în numai câteva zile, fără ca milioanele de muncitori şi ţărani să apere cu piepturile lor vânjoase partidul comunist care pretindea că le apără interesele ?…” Pai, domnule, eu am fost dintre cei care am criticat regimul, muncitorii de care amintesti, multi membrii de partid, au fost in strada, au participat la darimarea comunismuuli de care vorbeste domnia ta, ei au indepartat un regim care nu era comunist, ci fals denumit comunist, fiindca convingerile oamenilor din partid s-au demonstrat in strada, in decembrie ’89!

    Cit despre rascoala, si nu despre comunism, este mai jos un citat edificator, si site-ul care aduce informatii ale vremurilor de la 1907, in care comunismul era aproape inexistent.

    <>

    Am vorbit mult, dar nu ati inteles nimic. Sper ca de aceasta data sa fie altfel, chiar sa vedeti ca nu am vorbit ca sa nu spun nimic. Fiindca vorbim de falsificare, in opozitie cu realitateasau adevarul pe care nu vrem sa-l vedem, sau vrem sa-l falsificam! De ce, cu ce interes? La fel a fost si cu limba romana, care s-a dovedit ca de fapt nu este a romanilor ci este proprie stramosilor locuitori ai acestui pamint pe care il mostenim si se numeste Romania!

    O seara buna domnule!

    Apreciază

    Comentariu de Paiu Stelian | 25/09/2017 | Răspunde

    • Stimate domn,
      Afirmaţia dv.conform căreia, citez :” Maiestria artistica este taina autorului, este improvizatia care face frumosul, misterul unei opere pictate, scrise, la o prima vedere, vizualizare sau lectura greu de deslusit, confuza unora”, e un truism.
      Nu despre măiestria artistică vorbim acum, ci despre minciuna promovată artistic, despre aşa zisul „realism socialist”,atât de îndrăgit de comunişti şi de monarhii comunişti.
      Am mai discutat cu ceva timp în urmă cu un muzeolog din Chişinău, care pleda pentru păstrarea în locuri publice a monumentelor criminalilor Kotovski şi Lenin, pe motiv că ar fi fost operele unor artişti importanţi din fosta URSS.
      S-a încurcat când l-am întrebat dacă are aceeaşi emoţie artistică în faţa unor opere de artă ale unor mari artişti , care îi glorificau pe Hitler sau pe Mussolini…
      Nu cumva astfel de opere de artă ar trebui strânse şi expuse într-un muzeu al totalitarismului, în loc să contribuie la perpetuarea promovării unor utopii şi falsuri istorice în rândurile noilor generaţii ?
      Acum, la aproape trei decenii de la prăbuşirea comunismului, încă ne mai lovim de vestigiile fostului regim şi încă mai apar aşa zise studii bazate pe falsuri istorice, care glorifică lupta comuniştilor pentru binele poporului român.
      Trădătorul Emil Botnăraş, dezertor şi fost spion sovietic are statuie, iar comunistul Alexandru Moghioroş are un bulevard care îi poartă numele în Bucureşti!
      Cui servesc operele de artă bazate pe falsuri istorice şi pentru care motiv se încăpăţânează unii să le promoveze?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 26/09/2017 | Răspunde

  36. Tatal meu in 1907, fiind elev la o scoala de arta si meserii, facea practica in atelierul unui boier din
    partea Romanului. Stia de istoria unor frati arendasi mai din nord si din cauza lacomiei lor a izbucnit
    rascoala care apoi s-a raspandit ca fulgerul din cauza situatiilor similare.Prin 1959 lucram, iar camionul nostru a trecut prin Flamanzi, locul unde a debutat rascoala. Camionul a oprit pentru apa
    si oamenii sa ia masa cu ce aveau in traista. Atunci am aflat ca suntem in Flamanzi. Eu avand ceva
    scoala mi-am adus aminte de istorie, In apropierea fantanii observ un batran cu barba alba, stand pe zoana, imbracat inca in acele straie nationale. M-am apropiat de dumnealui si l-am intrebat de
    rascoala. Mi-a spus, am participat. Mi-a relatat multe grozavii care m-au impresionat foarte mult.
    Azi, ma intreb, de ce au mutat Statuia 1907 de la Obor, spre a nu fi vazuta de nimeni?

    Apreciază

    Comentariu de Gheorghian | 23/04/2019 | Răspunde

  37. Crampeie de adevar si multa minciuna.Intr-un cuvant – manipulare. Dar mai rea decat cea comunista. Recomand autorului sa se documenteze temeinic si din multiple surse privind conditiile de trai ale taranului roman la acea vreme. Sigur ca au fost si agitatori care au profitat de contextul creat, care au asteptat ocazia, dar sa pui totul pe seama agitatorilor este mult prea mult si e pacat de memoria taranilor exlploatati fara mila, apoi ucisi di scosi tapi ispasitori.

    Apreciază

    Comentariu de RISTARIU DUMITRU | 19/01/2021 | Răspunde

    • Noi vorbim aici despre valul de minciuni propagandistice care s-au folosit de evenimentele de la 1907 pentru a denatura adevărul.
      Exagerarea până la absurd a numărului victimelor a fost unul dintre procedeele de manipulare folosit de propaganda comunistă care are urmări în mentalul colectiv până în zilele noastre.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 21/01/2021 | Răspunde

  38. Bla. Bla . Multe falsuri si de o parte si de alta. La sate era o saracie mult mai mare ca acum. Istoria voastra vrea sa i acopere cina lui Bratianu care a fist pus ministrul de interne pentru ca sa inabuse rascoala. Au murit in realitae in jur de 5000. Arhivele vremii au fost distruse. Dar ziarele din acea perioada spun multe. Si occidentul a fost revoltat de masacrul de atunci. Dar, fiecare cu istoria lui.

    Apreciază

    Comentariu de Zgabeata | 14/02/2021 | Răspunde

    • Spui asta pentru că nu se potrivește cu propaganda comunistă care ți s-a injectat timp de zeci de ani dire ct în creier, sau ai documente care contrazic datele existente încă în arhive si mărturiile epocii, inclusiv ale unor corespondenți străini?
      Să vorbești așa , pe de-asupra, fără să zici nimic concret, asta chiar că e de tot râsul.
      Mai citește odată articolul, poate vei pricepe ceva!

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 14/02/2021 | Răspunde

  39. Am un străbunic care a fost ucis în timpul răscoalei de la 1907 exact așa cum arată tabloul. Erau cu mâinile goale, vroiau să-și spună păsul, să fie ascultați, nu au crezut că Ferdinand va da ordin de tragere… au primit gloanțe drept răspuns. Ce s-a întâmplat în 1907 face partedin istoria României, dar nu are nici o legătură cu propaganda comunistă. Hai să nu ne mai ștergem pagini din istorie! Hai să învățăm din greșelile trecutului!

    Apreciază

    Comentariu de MiLoNi | 16/05/2021 | Răspunde

    • Întrebarea este dacă au fost 11000 de morți, ceea ce este o mare minciună a propagandei comunistoide . Nimeni nu spune că nu au fost âărani uciși, întrebarea este cine a provocat răscoala. D-ta ai citit articolul ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2021 | Răspunde

    • Tabloul este el însuși nerealist.Pentru a părea mai romantică, scena înfățișează țărani care atacă neînarmați, ceea ce este o gogomănie… La toate răscoalele țăranii au atacat cu furci, coase, topoare etc Uite că pictorul comunist Octav Băncilă îi prezintă atacând cu mâinile goale.Ce logică are afirmația d-tale că au vrut săși spunî păsul punând foc ? Până la urmă de ce să-i spunem ”răscoala de la 1907”dacă d-ta o vezi ca pe o simplă prezentare de jalbe la stăpânire? Mai citiți odată articolul , nu doar titlul…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 16/05/2021 | Răspunde

  40. […] Citiți amănunte mai puțin cunoscute despre evenimentele de atunci accesând : https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/10/03/rascoala-din-1907-minciuna-dintr-un-tablou-cele&#8230; […]

    Apreciază

    Pingback de CER SI PAMANT ROMANESC | 18/01/2022 | Răspunde

  41. Un tablou pictat de un pictor genial si care reprezinta un moment dramatic din istoria Romaniei, cum este tabloul „1907”, ar trebui admirat in primul rand pentru valoarea sa artistica, valoarea sa simbolica, valoarea sa expresionista si nu in ultimul rand realista. De ce a dat foc taranul; de ce avea mainile goale; din ce directie veneau gloantele, sunt intrebari infantile din orice unghi ai analiza introducerea articolului. De ce scria Eminescu articole impotriva antiromanismului austriac; de ce a tras armata in propriul popor in timpul ministeriatului liberal …. ar fi unele dintre intrebarile care ar merita abordate prin prisma ecourilor din zilele noastre a acelor fapte evocate in tablou.

    Apreciază

    Comentariu de Sergiu Amarandi | 04/03/2022 | Răspunde

    • Din câte vedem, d-ta ai citit pe sărite articolul de față…
      Se pare că nu prea vă interesează planul  gândit de contele Alois Aerenthal, ministru al Afacerilor Externe al Imperiului Austro-Ungar, artizan şi al crizei bosniace, care viza distrugerea României prin instrumentarea unor revolte.
      La 26 martie, după ce acțiunile subversive ale lui Aerenthal păreau a avea succes, acesta anunţa “că nu poate privi cu indiferenţă răscoalele care bântuie România […] Trebuie să ne ocupăm de marile tulburări din ţara dvs., întrucât avem o graniţă comună foarte întinsă”.
      România a fost la un pas de a fi invadată, Corpul 12 armată austriac de la Braşov a fost mobilizat, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în cazul celui de la Cernăuţi, pentru o intervenţie în Romania.
      Agresivitatea Austro-Ungariei a fost unul dintre motivele pentru care Eminescu ura antiromânismul acestui imperiu anacronic,în egală măsură cu cel țarist.

      D-ta însă nu ești interesat nici de rapoartele autorităților române ale vremii, care evidențiau o creștere a subversiunii și propagandei socialiste revoluționare în România, la care se dedau militanții revoluționari rusi ,după lichidarea revoluției din 1905 din Rusia.

      În egală măsură nu se vede că v-ar preocupa livrările clandestine de arme provenite din Rusia către România și nici faptul că în acea perioadă, „șeful din umbră al activităților socialiste antiromânești a fost revoluționarul bolșevic Cristian Racovski. El a fost si organizatorul unei actiuni care viza aducerea clandestină în Dobrogea a 50000 de pusti
      Revoluționar de profesie și beneficiar al toleranței politice de la noi, acesta nu a încetat nici o clipă, să organizeze structuri antistatale pe teritoriul României, ca urmare a ordinelor primite de la Lenin și Troțki.
      Vorbim atât de colaborarea unor cercuri autohtone socialiste de orientare marxistă cât și despre instigatorii bolșevici care, veniți de pe meleaguri străine, au avut un rol deosebit de important atât în declanșarea, cât și în desfășurarea acelor revolte țărănești.

      Pe d-ta te preocupă ”genialitatea ” unui artist precursor al ”realismului socialist” adulat de comuniști,scăpând din vedere absurditatea scenei dramatice care constituie tema tabloului și care constă în faptul că, în loc să fugă de proiectilele ucigașe, omul aleargă neînarmat, contrar oricărei logici, exact spre locul de unde ar putea să-i vină și lui moartea.
      Numai că anchetele vremii au relevat foarte multe cazuri în care „țăranii” au fost și ei înarmați cu arme de foc, cu care i-au atacat pe reprezentanții autorităților, dintre care mulți au fost grav răniți ori chiar uciși.
      De fapt au existat și cazuri în care obștile sătești s-au organizat și au luptat, cot la cot cu autoritățile, împotriva unor asemenea bande de răufăcători care se pretindeau a fi răsculați.
      Iată o șcenă a naibii de ”realistă”!
      Cât despre țăranii răsculați, poate te vei intreba și de ce mare parte a satelor cuprinse de pârjol erau populate cu alageni.

      Cât privește minciuna cu cei 11ooo de țărani ucisi, asta nici nu ar trebui să ne mire prea mult. Minciuni propagandistice nerușinate au circulat și mult mai aproape de zilele noastre.
      În decembrie 1989 soții Ceaușescu au fost acuzați că ar fi provocat moartea a circa 60.000 de români.
      Conform rapoartelor întocmite de autoritățile vremii, în cursul „Răscoalei din 1907” care a durat, efectiv între 28 martie și 5 aprilie, s-au înregistrat, în toată țara, 421 de morți, circa 112 răniți și 1751 de arestați, date care sunt foarte apropiate de declarația Maresalului Averescu care afirmase că au fost 2500 de morți, raniți si arestați.
      Atentie! Erau incluși acolo și militarii morți si răniți.
      Fără îndoială, moartea oricărui om e o tragedie, numai că înainte de toate trebuie să căutăm un răspuns la întrebarea de ce e nevoie să se recurgă la minciuni atât de grosolane.
      De aceea, bine ați face să citiți încă odată articolul si să vă întrebați cine a tras foloase de pe urma morții acelor bieți țărani români la 1907 si a românilor uciși în 1989.
      De asemenea, ar trebui să vă preocupe reușita unor campanii propagandistice de felul celei comuniste legate de anul 1907, care au otrăvit conștiința multor generații de români până in zilele noastre.
       

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 05/03/2022 | Răspunde

  42. S-a găsit, o Mare Jigodie, să ne explice ca: Țăranii o duceau bine, în Regimul Burghezo- mosieresc, aveau de toate,…….. dar di plictiseală mai făceau cate- Răscoală. 😏. Marș mă Jigodie. 😬😬😬😬😬. 😈 😈 😈. Cine t-ea plătit, Futute-n Gât. 😬, 🤮🤮🤮.

    Apreciază

    Comentariu de ȘERBAN VASILE | 19/02/2023 | Răspunde

    • Nu am văzut nici o jigodie să spună că țăranii o duceau extraordinar. Marea majoritate a țăranilor nu a dus-o bine niciodată în istoria acestui popor.
      Articolul spune altceva, și anume că răscoala a fost provocată din exteriorul țării de agenți ai Austro-Ungariei și Rusiei, cu scopul de a destabiliza țara și a o destrăma, anulând astfel Unirea care avusese loc cu câteva decenii inainte.
      Se mai spune în articol că agenturile străine s-au bazat mult pe localitățile in care se aflau importante populații de neromâni și că a fost cel puțin ciudat că răscoala a venit după un an de recoltă bună,într-o țară în care majoritatea țăranilor erau deja proprietari de pământ și nu se punea problema să moară de foame, așa cum tot bătea și bate și azi toba propaganda stângistă.
      Mai poți afla, dacă vrei să afli, că tot timpul, începând chiar din zilele răscoalei, presa de stânga și ziarele plătite de serviciile secrete străine au exagerat enorm,atât numărul victimelor cât si cauzele răscoalei.Nu mai vorbim de efectele propagandei comuniste care se resimt până în zilele noastre.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 20/02/2023 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.