CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

„Istoria e o listă de surprize. Ne poate doar pregăti să fim surprinși din nou.”

– Kurt Vonnegut –

 

 

 

 

 

 

 

Kurt Vonnegut, Jr. (n.11 noiembrie 1922 –  d. 11 aprilie 2007), a fost un romancier american, nascut in  a patra generație a unei familii de origine germano-americană, cunoscut pentru romanele sale în care combină armonios și unic satira, umorul negru și științifico-fantasticul (Abatorul cinci (Slaughterhouse-Five), Leaganul pisicii (Cat’s Cradle ), sau Mic dejunul campionilor (Breakfast of Champions ).

A fost prizonier de război in Germania nazista si aceasta experienta i-a influențat profund opera. A fost incarcerat în Dresda si a fost martorul bombardării și distrugerii a unei mari părți a orașului, pe 13 -14 februarie 1945.

 Vonnegut a fost unul din cei șapte prizonieri de război americani din Dresda care au supraviețuit într-un depozit de carne cunoscut ca Schlachthof Fünf  (în limba germana), adică „Abatorul cinci”.

Germanii i-au ordonat să adune cadavre pentru o groapă comună, insa ar fi trebuit îngropate prea multe cadavre, asa ca nazistii au trimis trupe cu aruncătoare de flăcări si toate resturile umane au ajuns cenușă .

Această experiență a stat la baza uneia din operele sale cele mai cunoscute, romanul „Abatorul cinci”, astăzi considerat unul din cele mai bune carti americane  ale secolului al XX-lea, apărând pe lista celor mai bune 100 de romane ale revistei Time și Modern Library.

Vonnegut a fost eliberat de trupele sovietice  in 1945 si când s-a întors în Statele Unite, a fost decorat cu  distinctia americana Purple Heart, pentru ceea ce el a numit o „rană complet neglijabilă”.

Vonnegut s-a declarat adept al umanismului  și a abordat in scrierile sale nedreptățile sociale, problema războaielor, a manipulării, sau cea a armelor nucleare si chimice.

Este celebru pentru imaginarea Planetei Tralfamadore, sediul unei civilizații ce percepe existența ca pe un punct relativ insignifiant și ne-negociabil în continuumul spatiu-timp.

 

Publicitate

07/07/2014 - Posted by | LITERATURA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: