CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Filmul documentar „Basarabia, două veacuri de străinie”, o continuare a filmului „Golgota Basarabiei”


https://i0.wp.com/www.cinemagaudeamus.md/wp-content/uploads/basarabia.jpg

 

 

Documentarul „Basarabia, două veacuri de străinie” este o continuare a filmului „Golgota Basarabiei”- dosarele comunismului.

 

 

 

 

 

 

 El  își propune imposibilul, spun autorii: să cuprindă într-o oră 200 de ani din viaţa românilor basarabeni, sub ceea ce ei definesc drept ocupaţia perfidă a imperiului rusesc care nu si-a schimbat esența, chiar dacă a luat forme politice pretins evoluate.

Anul 1812 este catalogat drept un moment de răscruce, când Basarabia a trecut sub stăpânirea Rusiei ţariste.

Pentru a arăta viaţa ulterioara a românilor basarabeni, siliţi să renunţe la credinţă,limbă şi conştiinţă naţională,echipa de creaţie apelează la materiale video, documentare din arhive şi biblioteci precum şi la sinteze şi cercetări ale istoricilor. Ion Negrei, doctor în istorie consideră că :

„Prin materialul care se conţine în acest film, prin mesaj, încercăm să punem spectatorul ca să mediteze, să cugete în faţa unor evenimente care s-au produs în acest răstimp şi în acest spaţiu.

Basarabia, în timpul stăpânirii şi dominaţiei ţariste şi sovietice a trecut printr-un experiment de nedescris şi acest experiment se reduce la modificarea mentalităţii acestui segment de populaţie românească din Basarabia şi ancorarea lui în spaţiul de mentalitate din răsărit.”

Ecranizarea adevărului istoric, spune regizorul peliculei, Ion Chistruga, a fost posibilă şi datorită desecretizării arhivelor KGB.

„Multe lucruri au fost ascunse. Chestiile acestea noi le-am scos la suprafaţă. Am avut acces la materialele de la KGB, am fost primul care a filmat acolo şi pare-mi-se ultimul.

Acesta este mesajul despre Rusia şi despre noi, cum am fost, ce ne-au luat.

Pentru că noi toţi suntem oropsiţi, uitaţi-vă,  care suntem pro români, dar în ce limbă stâlcită vorbim, din care cauză? Pentru că la şcoală nouă ne spuneau: nu învăţaţi limba română, nu învăţaţi limba franceză, învăţaţi limba rusă.”

Acest documentar, susţine scriitorul Vladimir Beşleagă, este conectat şi la realităţile de azi,când se duc lupte în vecinătate, în Ucraina, cu o vădită implicare ostilă din partea Federaţiei Ruse.

Regizorii, care amintesc de staţionarea trupelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova nu ezită, la final, să amplifice mesajul documentarului,  cu melodia „Se urcă Basarabia pe cruce”.

 Membrii echipei de creaţie anunță că urmează un ultim documentar ce va cuprinde istoria Basarabiei  din anii 1918-1940. (europalibera.org)

 

 

 

 

 

 

Publicitate

03/07/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: