CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 26 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

26 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 363: Moare in batalia de la  Maranga, pe fluviul Tigru,  impotriva  Imperiului Sassanid,  imparatul roman  Flavius Claudius Iulianus ( numit in traditia crestina Iulian Apostatul); (n.331).

Flavius Claudius Iulianus a fost ultimul împărat roman pagan. S-a născut la Constantinopol  fiind  fiul lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în anul 337 , al imparatului Constantin cel Mare).

A abandonat religia crestina in anul 351, în favoarea unui  monoteism platonician. La data de 6 noiembrie 355 ,   împăratul Constantin al II-lea il desemneaza Caesar al provinciilor din Occident.

În februarie 360 , la Luteția (astăzi, Paris), trupele din Occident îl proclamă împărat. După moartea imparatului Constantin al II-lea , la Tarsos (la 3 noiembrie 361), Iulian este recunoscut ca unic împărat al imperiului .

 

 

 

 

 

A fost guvernator al Galiei (355-361), si apoi imparat roman  (361-363).  A scris lucrari critice la adresa crestinismului .

A murit in timpul unei expeditii militare  in timpul razboiului purtat cu  sasanizii, fiind ranit mortal la abdomen de o sulita, fiind urmat la tron de generalul Flavius Claudius Iovianus , care a condus  imperiul  intre anii 363-364.

Cu Iulian Apostatul  se sfârșește dinastia întemeiată de Constantin cel Mare.

 Există controverse cu privire la alegerea lui Iovian ca împărat. Unele surse susținand  că, pe patul său de moarte, însuși Iulian l-ar fi desemnat succesor. Alte surse spun că ar fi fost ales de soldați, unele afirmând că alegerea sa s-ar fi datorat soldaților creștini.

 

 

 

 

 

684: Benedict al II-lea  devine papă.Pontificatul lui a durat  până in anul 685, anul decesului sau

 Deși fusese ales  în iunie 683, abia pe 26 iunie 684 a fost uns papă fiindcă trebuia să  obtina confirmarea alegerii lui de către imăratul Constantin al IV-lea al Bizanțului.

 

 

 

 

1241: A fost fondat orasul Hanovra (Germania).

 

 

 

 

1483: Richard al III-lea devine rege al Angliei.

 

 

 

Richard al III-lea  1452-1485,  rege al Angliei  (1483 -1485)

 

 

 

 

 

1541: A murit  decapitat conchistadorul spaniol Francisco Pizarro.

 

 

 

 

A fost  asasinat în Lima (astazi capitala statului Peru), de către fiul fostului tovarăş  şi mai târziu adversar, Diego Almagro.

Almagro a fost prins mai târziu şi executat.

 

 

 

 

 

1599: Este incheiat un nou tratat intre Tara Romaneasca si Transilvania prin care  Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditara in familia lui Mihai Viteazul .

 

 

 

 

1718: Moartea misterioasa a   tareviciului  Alexei Petrovici al  Rusiei, fiul lui  Petru cel Mare, după ce a fost condamnat la moarte de către tatăl său pentru complot împotriva sa.

 

 

 

1723: Orasul Baku se preda rusilor dupa un asediu, insotit de un bombardament de altilerie.

 

 

 

 1730:  S-a născut astronomul francez  Charles Messier (m.12 apr.1817).

 

 

                               

 

 

 

A reușit  să descopere nu mai puțin de 20 de comete, 13 dintre ele îpoartandu-i  numele.

În prezent, Messier este mai mult cunoscut datorita  Catalogului Messier,  care cuprinde 110 corpuri cerești: galaxii, roiuri stelare și nebuloase. multe dintre aceste  corpuri ceresti  fiind observate de el pentru prima data.

Un crater de pe Luna  și  asteroidul 7359 Messier ii poarta de asemenea numele.

 

 

 

 

 

1810: A murit  la varsta de 69 de ani,  Joseph Michel  Montgolfier, celebru pentru  inventarea  balonului dirijabil impreuna cu fratele sau  Étienne.

 

 

Joseph_Michel_Montgolfier

 

 

 

 

 

1819: Este patentata bicicleta.

Primul brevet a fost acordat in Statele Unite lui William K. Clarkson Jr.,dar velocipedul exista deja in Europa.

 

 

Foto: Draisine 1817

Prima bicicleta inventata  a fost Draisine in anul 1817 si a  apărut în Germania, fiind brevetata apoi si  în Franţa în 1818. A fost numita asa după inventatorul său, Karl von Drais, un pădurar german .

Aceasta era confectionata  din lemn si nu avea pedale, fiind miscata prin  alternarea impingerii cu picioarele pe pamant.. Cu toate acestea, el a avea un scaun căptuşit iar  roata din faţă era manevrata cu  un fel de cârmei. A fost a fost mai puţin un mod  de transport şi mai mult un mijloc de recreere pentru cei  cei bogati.

Introducerea unui predecesor al bicicletei în SUA a fost făcută de către M. Stewart din Baltimore, urmat în 1819 de către David şi Rogers, (care au confectionat  un total de trei velocipedes.) La 26, iunie 1819 primul brevet pentru un “velociped”, a fost eliberat laui William K. Clarkson, Jr. din  New York.

Din pacate, un incendiu a distrus in 1836  arhiva Oficiului american de brevete şi deoarece nu a fost niciodată restaurată, exista  puţine informaţii in legatura cu inventia lui  Clarkson.

 

 

 

 

 

1830: A murit Regele George al IV-lea al Regatului Unit; (n. 1762).

 

 

 

 

 

1848: Se  sfarseste  revolta din Paris.

 

 

 

 

 

1848: Guvernul revolutionar de la Bucuresti a decretat eliberarea robilor tigani apartinand boierilor, incepand din 10 iulie.

 

 

 

 

1870: In Statele Unite sarbatoarea Craciunului este decretata sarbatoare federala.

 

 

 

 

 

1877: Are loc un schimb de focuri intre artileria romana si cea otomana in zona Calafat-Vidin,  in urma caruia  a cazut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfa romaneasca in razboiul de independenta.

 

 

 

 

 

 

1886: Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, in 1906 .

 

 

 

 

1892: S-a nascut Pearl  Sydenstricker Buck, scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1938; (d. 6 martie 1973).

 

 

 


Motivaţia Juriului  la acordarea  premiului  Nobel pentru literatura : ”… pentru descrierile şi dense şi autentic

epice ale vieţii tărănimii chineze, precum şi pentru capodoperele ei în domeniul biografiei.”

 

 

 

 

 

 

 

1900: A murit Nicolae Kretzulescu, medic şi om politic  liberal român.A fost un prim-ministru al României având trei mandate: 1862-1863, 1865-1866 şi 1867; (n. 1 martie 1817).

 

 

 


 

 

 

Personalitate cu vastă experienţă politică, unul dintre membrii  fondatorii Societăţii Academice Române.

S-a remarcat ca un ilustru pionier în domeniul medicinei româneşti  şi a avut o bogată activitate guvernamentală în timpul domniei lui  Alexandru Ioan Cuza, când s-a consacrat drept unul dintre cei  mai apropiaţi colaboratori ai domnitorului. A fost autorul memoriului pro – Unire.

 

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut Salvador Allende Gossens ( m.11 septembrie 1973) , medic si om politic  socialist chilian, presedinte al Republicii Chile  din 3 noiembrie 1970, pana la 11 septembre 1973, cand se sinucide in urma unei lovituri de stat  care a rasturnat guvernarea sa  si a instaurat o dictatura militara condusa  de generalul Augusto Pinochet .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: Primele trupe americane ajung  pe frontul francez, pentru a lupta alături de Marea Britanie şi Franţa  împotriva Germaniei în primul război mondial .

 

 

 

 

 

 

1924: Forţele  de ocupaţie americane părăsesc Republica Dominicană.

 

 

 

 

1927:  Se stinge din viaţă marele istoric  român Vasile Parvan .

 
 
 

 

Savantul  român a fost şi  eseist, filosof al culturii, academician, întemeietorul şcolii româneşti  de arheologie; (n. 28 sept.1882 ).

 
 
 
 
 
 


1936:  S-a  stins  din viaţă Constantin G. Stere ( sau  Constantin Sterea),  om politic, jurist, savant şi scriitor român, originar din Basarabia;  (n.1 iun.1865).

 

 

 

 

Constantin Stere, om politic, jurist, savant şi scriitor român

Constantin Stere, om politic, jurist, savant şi scriitor român

 
 
 
 
 

 A fondat impreună cu Garabet Ibrăileanu şi Paul Bujor  în 1906, revista “Viaţa românească”; (n 1865).

 

 

 

 

 

1940: V. M. Molotov, comisarul sovietic pentru afacerile externe, inmaneaza ministrului Romaniei la Moscova, Gh. Davidescu, prima nota ultimativa a guvernului sovietic, prin care se cere cedarea imediata a Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Ultimatumul va fi  prelungit pana in zorii zilei de 27 iunie .

 

 

Drapelul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), 1940Drapelul României, 1940

 

 

 

La 26 iunie 1940 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) a adresat un ultimatum României privind așa numita retrocedare a Basarabiei. Textul ultimatumului este următorul:

În anul 1918, România, folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei, a desfăcut de Uniunea Sovietica (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, calcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica Sovietică Ucraineană.

Uniunea Sovietică nu s-a impacat niciodată cu faptul luării Basarabiei cu forța, ceea ce Guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi.

Acum, când slăbiciunea militară a U.R.S.S. a rămas în domeniul trecutului, iar situația internațională care s-a creat cere rezovlare rapidă a chestiunilor moștenite din trecut, pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, U.R.S.S. consideră necesar și oportun ca-n interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei Uniunii Sovietice.

Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic cu chestiunea transmiterii către U.R.S.S. a acelei părți de Nord a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate cu Ucraina Sovietică prin comunitatea soartei istorice, cât și prin comunitatea de limbă și compozițiune națională.

Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părtii de Nord a Bucovinei către U.R.S.S. ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despagubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită U.R.S.S. și populației Basarabiei prin dominațiunea de 22 de ani a României în Basarabia.

Guvernul U.R.S.S. propune Guvernului Regal al României:

 1. Să înapoieze cu orice preț Uniunii Sovietice Basarabia.

 2. Să transmită Uniunii Sovietice partea de Nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alăturată (n.r. – care a fost trimisă a posteriori).

Guvernul sovietic își exprimă speranța că Guvernul român va primi propunerile U.R.S.S. și că acesta va da posibilitatea de a se rezolva pe cale pașnică conflictul prelungit dintre U.R.S.S. și România.

Guvernul sovietic așteaptă răspunsul Guvernului Regal al României în decursul zilei de 27 iunie curent.

Așadar, în această notă se abordează problema frontierei dintre România și U.R.S.S., potrivit pct. 2, pe baza unei hărți care a fost transmisă ulterior.

 

 

 

 

 

 

1941:  Bombardarea  de catre Ungaria  a orasului Kosice  din Slovacia, ofera URSS  pretextul  sa-i declare război a doua zi.

 

 

 

 

 

 

1941: Al doilea razboi mondial: Finlanda se alatura Germaniei in razboiul antisovietic .

 

 

 

 

 

 

1941 : Aviaţia sovietică atacă de doua ori oraşul Bucureşti, precum şi zona Ploieşti.

 

 

 

 

 

1941: Al doilea razboi mondial: NKVD-ul sovietic  ucide 100 de prizonieri politici  in apropiere de Minsk, in  Bielorusia. 

 

 

 

 

 

1945: Delegați din 50 de țări au  semnat  la San Francisco, Carta Natiunilor Unite, (intrată în vigoare la 24 octombrie 1945) şi statutul Curţii Internaţionale de Justiţie.

 

 

 

 

 

 

 1949: S-a nascut  Decebal Traian Remeş, politician român, fost ministru de finante si al agriculturii.

 

 

 

 

 

 

 

 

1953: Lavrentii Beria , şeful politiei politice sovietice  MVD  a fost arestat de către Nikita Hruşciov  şi alţi membri ai Biroului Politic . Dupa arestare a fost  ţinut într-o  inchisoare secreta in apropiere  de Moscova.

Hruşciov a convocat  o  reuniune  a conducerii politice a URSS pe 26 iunie, în timpul careia  a lansat un atac nimicitor brusc impotriva lui Beria, acuzându-l de a fi trădător şi spion în solda serviciilor secrete britanice. Beria a fost luat complet prin surprindere.  Molotov şi alţii  au intervenit si ei împotriva  lui Beria,dupa care   Hruşciov  a propus demiterea sa imediata.

 

 

Foto: Lavrenti Beria, calaul lui Stalin

 

 

Mareşalul Gheorghi Jukov şi un grup de ofiţeri înarmaţi aflati  intr-o camera alaturata l-au   arestat Beria.

Ministrul Apărării, Nikolai Bulganin a ordonat  Diviziei de tancuri  Kantemirovskaya  şi Diviziei motorizate de puscasi Tamanskaya să ocupe pozitii  în Moscova pentru a preveni  interventia  forţelor  de securitate loiale lui Beria pentru salvarea lui.

Multi dintre subordonaţii, protejaţii şi asociaţii  lui Beria au fost de asemenea arestaţi, printre ei  numarandu-se  Merkulov , Bogdan Kobulov , Serghei Golgidze, Vladimir Dekanozov , Pavel Meshik , şi Lev Vlodzimirskiy . Pravda ziarul partidului comunist sovietic, a anuntat arestarea lui Beria doar la 10 iulie,  făcând referire la i ” activităţi infracţionale împotriva partidului şi a statului. comise de Beria”

În decembrie s-a anunţat că Beria şi cei şase complici aflati , “în solda de agenţiilor de informaţii externe,” au  “conspirat de mai mulţi ani să preia puterea în Uniunea Sovietică şi să restaureze capitalismul.”

Beria şi alţii au fost judecati de o sesiune specială (“Spetsialnoye Sudebnoye Prisutstvie”) a Curţii Supreme a Uniunii Sovietice , fara a avea  nici un aparator şi fără drept de apel, presdintele instantei fiind  mareşalul Ivan Konev. Beria a fost găsit vinovat  in principal de:

 1. Trădare, datorita încercărilor de a iniţia negocieri de pace cu Hitler , în 1941, prin ambasadorul din Bulgaria, fara  a se   menţiona faptul că Beria a acţionat  la ordinele lui Stalin şi Molotov.  Au existat, de asemenea, acuzaţii că “intenţionează să preia puterea, Beria a încercat să obţină sprijinul statelor imperialiste, la preţul de încălcare a integrităţii teritoriale a Uniunii Sovietice şi transferul de părţi ale teritoriului URSS a statelor capitaliste.” .

 2. Activitate contrarevoluţionară în timpul războiului civil rus.

Beria şi toate celelalte inculpaţi au fost condamnaţi la moarte. Conform unor relatari, Beria a implorat în genunchi cerand  mila, dar el şi ceilalţi şase inculpaţi au fost imediat executat prin împuşcare, la 23 decembrie 1953. Trupul său a fost incinerat şi îngropat într-o padure din apropierea orasului Moscova.

 

 

 

 

 

1960: Madagascarul se declara independent de Franta, sub conducerea lui  Philibert Tsiranana.

 

 

 

1963:  Preşedintele Statelor Unite,John F.Kennedy vizitează oraşul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresându-se unei mulţimi uriaşe, el exprima sprijinul Americii  pentru locuitorii Berlinului: “Astăzi, într-o lume a libertăţii, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner”( Eu sunt  berlinez!”).

 

VIDEO: John F. Kennedy : “Ich bin ein Berliner”

 

http://youtu.be/qycnBS46eSM

 

 

 

 

 

 

1967: In Polonia, Karol Wojtyła, viitorul papa Ioan Paul al II-lea, este investit cu titlul de cardinal.

 

 

 

 

La 16 octombrie 1978 a fost ales papă, devenind primul papă de origine neitaliană, după 455 de ani.

 

 

 

 

1974: Prima utilizare comerciala a codurilor de bare intr-un supermarket american.

 

 

 

 

 

1984: Moare Michel Foucault, filosof francez.

 

 

 

 

 

 1986: A fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din Bucureşti.

 

 

 

 

 

1995: Preşedintele egiptean  Hosni Mubarak  supravieţuieste  unui  atentat, la Addis Abeda, în Etiopia.

 

 

 

 

Hosni Mubarak

 

 

 

 

 

 

1995: Executivul  Romaniei a stabilit valoarea unica a cuponului nominativ de privatizare la 975.000 lei, iar cea a carnetelor cu cinci certificate de proprietate la 25.000 lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Moare Corneliu Manescu, ministru de Externe al Romaniei in perioada 1961-1972, semnatar al “Scrisorii celor sase”, intocmita in martie 1989, impotriva regimului Ceausescu; (n. 1916).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii pastori in localitatea portugheza Fatima.

 

 

 

 

 

 

2009:  Giorgia Boscolo din Venetia devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2013: A decedat Dumitru Matcovschi,poet, prozator, academician și dramaturg din Republicii Moldova ; (n.20 octombrie 1939).

 

 

Dumitru Matcovschi, poet moldovean

 

 

Opera sa este recunoscuta în critica literară pe plan internaționalși reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia

Este autorul a peste 50de volume de poezie, proză și piese de teatru.

 

 

 

 

 

 

26 iunie  este Ziua Drapelului National al Romaniei .

 

 

 

Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie.

 

Scurtă istorie

 

In 1834  domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, a obtinut de la otomani invoirea „de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii. Steagul destinat corabiilor avea doua culori(galben si rosu), cel atribuit armatei era compus din trei (rosu, galben si albastru) si un vultur la mijloc. Acesta este socotit  inceputul adoptarii tricolorului pe pamant romanesc.

 O informatie o descoperim printre marturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant (chemat si stabilit in Muntenia in 1830, profesor si director al „Colegiului Sf. Sava” din Bucuresti intre anii 1831 si 1834), potrivit caruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima data in ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva (zona Comarnic-Prahova).

 Astfel, arborarea de catre Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentara a acestui fapt.
Tricolorul romanesc era cunoscut inca din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol national cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa.

In timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo – democratica (1848-1849), 14/26 iunie, cand a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national.

Revolutionarii de la 1848, atat cei din Transilvania, cat si cei din Tara Romaneasca, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, avand inscriptionat lozinca: „Fratia”: „Dreptate – Fratie” si dandu-i denumire de „stindard al libertatii”. O luna mai tarziu, „vazand că nu s-a inteles inca cum trebuiesc facute stindardele nationale“, decretul guvernamental nr. 252 din 13 iulie 1848, preciza din nou ca “stindardele vor fi tricolore.

 Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in ordinea urmatoare: „langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu falfaind“. In Adunarea populara desfasurata pe dealul Filaretului din Bucuresti, in ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, inceputul revolutiei, ”zi de mantuire pentru toata Romania”, sub flamurile tricolore.

 Tot in acel an istoric 1848, in acea impresionanta Adunare de la Blaj, 3-15 mai, s-a inaltat „flamura cea mare tricolora a natiunii romane”, a intregii natiuni romane.
Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, aflat in uz pina in 1862, a avut fisia albastra plasata sus, urmand ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fisia rosie sa fie dispusa pe partea superioara.

Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor; cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia. (Romanien Global News).

 

 

 

 

 

Ziua internaţională împotriva torturii   –  In anul 1997, la recomandarea Consiliului Economic  şi Social, Adunarea Generală a ONU  a proclamat ziua de 26 iunie ca  Zi Internaţională pentru sprijinirea victimelor  torturii (rezolutia 52/149).

 

 

 

 

 

 

 

 

Scopul acestei  zile este eliminarea torturii şi funcţionarea efectivă a Convenţiei împotriva torturii  şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau  degradante, semnată în 1984 şi intrată în vigoare la  26 iun. 1987.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios David din Tesalonic

 

 

 

 

Sfantul Cuvios David din Tesalonic; Inceputul Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

 

 

 

Sfantul Cuvios David  s-a nascut in Tesalonic si a trait in secolul al VI lea. Sfantul Cuvios David s-a calugarit de tanar in Manastirea “Sfintilor Mucenici Teodor si Mercurie”.

Dupa un timp si-a facut din creanga unui migdal loc de pustnicie. Aici va indura ploile, zapezile, caldura si alte stramtorari cu multa rabdare timp de trei ani, pana cand ingerul Domnului ii va cere sa se nevoiasca intr-o chilie. Pentru viata sa curata a primit darul de izgoni pe diavoli si de a vindeca pe bolnavi.

Sfantul Cuvios David ajunge inaintea imparatului, caci urma sa fie numit eparh al Tesalnicului, pune in palmele sale carbuni aprinsi si tamaie, si timp de o ora tamaiaza fara a se vatama.

Uimind si bucurand toata firea omeneasca cu viata si cu minunile sale, Sfantul Cuvios David a trecut la cele vesnice in anul 540.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Ioan, episcopul Gotiei.

– Sfantului Cuvios Antion.

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 1. Articol Constantin Mărăndici;

 2. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 3. Crestin Ortodox.ro.;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 5. e.maramures.ro;

 6. Istoria.md;

 7. lessignets.com;

 8. Wikipedia.org.

 
 
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=rf-tAOO01zI

Publicitate

26/06/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: