CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 iunie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

451 : O coaliție condusă de generalul  roman Flavius Aetius și de regele vizigot Theodoric I, a învins  armata hunilor lui Attila in bătălia de pe Câmpiile Catalaunice,  oprindu-le  expansiunea  în Europa Vestică.  

 

 

 

 1005: S-a nascut califul Ali az-Zâhir (d. 13 iunie 1036), al saptelea calif fatimid, rege al Damascului (1021-1036) si al Alepului (1021-1024).

In timpul domniei sale  au fost reconstruite zidurile Ierusalimului, distruse de un cutremur si mozaicurile moscheei Al Aqsa.

De asemenea a autorizat reconstruirea Bisericii Sfantului Mormant distrusa in 1009 de  Al-Hâkim.

 

 

1176: A murit Mihalko Iurievici , cneaz al Rusiei Kieviene  din  dinastia Riurik   (n. in 1151 la Suzdal). A urcat pe tron in 1173.A fost de asemenea cneaz de Torcesk si cneaz de Vladimir-Suzdal.

 A decedat la varsta de 25 de ani, tronul fiind succedat pe tron de  fratele sau Vsevolod al III-lea.

 

 1248: Universitatea din Oxford primeste statutul sau regal.

Nu se cunoaste data exacta a intemeierii acestui lacas de cultura, dar există dovezi ale existentei sale încă din 1096, ceea ce o face cea mai veche universitate de limba engleză din lume  și a doua, cea mai veche universitate din lume.

S-a dezvoltat rapid dupa  1167, dupa ce regele Henry al II-lea a interzis studentilor englezi sa urmeze cursurile  Universitatii din Paris.

Universitatii ia fost acordat un hrisov domnesc in 1248, în timpul domniei regelui Henric al III- lea.

 

1597: A decedat  la nord de Arhipelagul Novaia Zemlia,  exploratorul olandez Willem Barents, pionier al navigatiei in Oceanul Inghetat de Nord;( n.cca.1550).

 

 

 

 

 

 

 

 

1605: A decedat tarul rus Fiodor al II- lea  Borisovici  Godounov (n. in anul 1589 la Moscova).

 

 

A ocupat tronul Rusiei  la 23  aprilie 1605, succedandu-l pe tatal sau, Boris Godunov la varsta de 16 ani.

Cu putin timp inainte de moartea sa, tatal sau l-a desemnat coregent, cu scopul ca succesiunea la tron sa se faca fara dificultati.

La 10 iunie 1605, un grup de mari boieri rusi preiau controlul asupra capitalei  Moscova, iar Feodor al II-lea si mama sa Maria Grigorievna,  sunt asasinati prin strangulare, dupa putin timp.

 

 

 

 

1819: S-a nascut  compozitorul  francez de origine germană considerat întemeietorul operetei clasice franceze, Jacques Offenbach (d.5 octombrie  1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

1837: Regina Victoria I a Regatului Unit, urmează la tron unchiului ei regele William al  IV- lea .

A domnit 64 de ani, până în anul  1901, având una ditre cele mai lungi domnii din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

1840: Samuel Morse a obtinut brevetul pentru inventarea telegrafului  electromagnetic, un aparat cu ajutorul caruia putea transmite la distanta un mesaj.

Si-a prezentat inventia  la Universitatea din New York la 24 ianuarie 1838.

 

 

 

 

 1862 : Este asasinat primul ministru al Principatelor Unite, Barbu Catargiu; ( 8 iunie s.v)

 

 

Barbu Catargiu (n.26 octombrie 1807, Bucuresti).

A fost lider al partidei conservatoare și strălucit orator. Era fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu (fiica banului Barbu Văcărescu).

A fost prim ministru al României dîn  1862 si până când a fost asasinat pe 20 iunie  al aceluiași an. Asasinul său prezumtiv se presupune că era Gheorghe Bogati, insa nici pana astazi nu se cunoaste cu certitudine cine l-a   împușcat sub clopotnița Mitropoliei din Bucuresti,după ce ieșise din Adunarea legislativa a tarii.

După asasinarea lui Catargiu , Bogati  s-a îmbogățit și a primit un post important la  Piatra Neamt. Printre cei suspecți de asasinat a fost și Nicolae Bibescu , prefectul Politiei Bucuresti, care a fost poreclit ulterior „Pistol“ si care a  refuzat să ofere declarații Judecatoriei Criminalicesti.

 

 

 

 

1867: Presedintele american Andrew Johnson anunta cumpararea  teritoriului Alaska de la Rusia.

 

 

 

Harta Alaskai

 

 

     Presedintele  Anbdrew Jakson

La negocierile privind cumpararea acestui teritoriu a participat Consulul american la Sankt Petersburg in Rusia, romanul George Pomut, care a avut meritul de a obtine de la rusi Alaska la modestul pret de 7,2 milioane de dolari.

 

 

Cu această ocazie, Pomut a participat și la încheierea tratatului americano-rus.

 

 

 

 

1870: A decedat  scriitorul francez Jules de Goncourt; (n. 1830), fratele scriitorului și criticului literar Edmond de Goncourt, cu care a colaborat.

 

 

 

 

 

 

1891:  A decedat la Paris, Mihail Kogalniceanu, om politic, scriitor şi istoric, gazetar,  “creierul” Unirii Principatelor Româneşti ; (n. 6 septembrie 1817 la Iasi in Principatul Moldova).

 

 

 

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

Mihail Kogălniceanu, 1817-1891

 

Om politic, istoric, scriitor, jurnalist, diplomat, membru fondator al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Romane, a fost  un colaborator apropiat al domnitorului  Alexandru Ioan Cuza.

Cei doi bărbaţi de stat au întocmit împreună un amplu plan de reforme ce vor pune bazele constituirii statului român modern. Preşedinte al Consiliului de miniştri, titular la Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, Kogălniceanu a fost unul dintre cei mai importanţi oameni de stat ai generaţiei sale.

În timpul mandatului sau de ministru al afacerilor externe in timpul guvernului Bratianu, Romania  îşi cucereşte Independenţa de stat. Personalitate cu vastă experienţă politică şi diplomatică, a fost unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Liberal.

Totodată, Mihail Kogălniceanu a fost unul dinte cei mai mari oameni de cultură ai veacului al XIX-lea, contribuind cu succes la cercetarea istoriei naţionale şi dezvoltarea literaturii româneşti. În acest sens a fondat revista „Dacia literară”, iar în articolul inaugural a sintetizat idealurile scriitorilor paşoptişti, punând astfel bazele curentului paşoptist din literatură.  

N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întîiul tron din lume“, afirma la Luneville, în Franţa, Mihail Kogălniceanu, cel care se considera, pe bună dreptate, „un adevărat fiu al secolului al XIX lea”.

Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.

A fost înmormîntat la Cimitirul “Eternitatea” din Iaşi.

 

 

 

 

 

 

 

1894: Bacteriologul  Alexandre Yersin descopera  bacilul  pestei si identifica drept vectori ai raspandirii epidemiei provocate de acesta –  sobolanii.

 

 

 

Alexandre Emile Jean Yersin (n.20 septembrie 1863- d.1 martie 1943) a fost un medic francez elvețian, descoperitorul bacilului responsabil pentru ciuma bubonica sau ciuma (numit mai târziu  în onoarea lui Yersinia pestis). Va pune de asemenea la punct un vaccin.

In 1895, fondeaza o filiala a  Institutului  Pasteur la  Nha Trang, in Vietnamul pe atunci colonie franceza, pentru a fabrica seruri antipestoase.

 

 

 

 

1900: Membrii societatii secrete chineze  Yihetuan, supranumita “Boxerii”, se rascoala  contra prezentei staine in China, invadand misiunile catolice, omorand preotii si pe ambasadorul Germaniei, von Ketteler.

Puterile coloniale prezente in China dupa Razboiului Opiului din  184o, au reactionat imediat obligand-o pe  imparateasa vaduva  Cixi sa fuga din  Pekin.

Video: 

 http://www.dailymotion.com/video/x7pr4j_la-revolte-des-boxers-chine-1900-2_news

 

 

 

 

 

 1917: S-a nascut la  Lugoj, Iosif Constantin Drăgan, om  de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică si a editat  buletinul “ Noi tracii”. 

 

Iosif Constantin Drăgan

 

Potrivit  revistei Capital  în 2006 a urcat pe primul loc in topul celor mai bogati romani,  cu o avere de 1,3-1,6 miliarde de dolari.A decedat pe  21 august  2008  la  Palma de Mallorca  in Spania.

 

 

 

 

1928: Are loc  la Bucuresti, primul concurs national de decatlon.

 

 

 

 

1933:  A murit comunista germana Clara Zetkin, una  dintre întemeietorii Ligii „Spartacus” și ai Partidului Comunist din Germania, inițiatoarea sărbătoririi zilei de 8 martie ca „Ziua Internațională a Femeii”; (n. 1857).

 

 

 

 

1936: A avut loc Conferinta Internationala de la Montreux (Elvetia), care a avut ca scop stabilirea unui nou regim al stramtorilor Bosfor si Dardanele.

Conventia  confirma principiul libertatii de trecere si de navigatie prin stramtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum si in timp de razboi daca Turcia nu era parte beligeranta.

Delegatia romana a fost alcatuita din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Straine, Constantin Contescu si Vespasian V. Pella, ministri plenipotentiari.

 

 

 

 1940 : Al Doilea Război Mondial. Italia începe o invazie nereușită a Franței, dupa ce declarase  război Franței și Marii Britanii în seara zilei de 10 iunie.  Au existat unele lupte sporadice între patrule italiene  și   franceze pe Linia  Alpilor. La 17 iunie, Franța a anunțat că va încerca un armistițiu cu Germania. Pe 21 iunie, cand un armistițiu franco-german era pe cale de a fi semnat, italienii au lansat o ofensivă generală  în sectorul nordic și   de-a lungul coastei.

Ei pătruns câțiva kilometri pe teritoriul francez întampinand o  rezistență puternică. Ofensiva s-a oprit  înainte ca obiectivele principale sa fi fost atinse, cea mai importanta cucerire italiana fiind orașul de coastă Menton.

În seara zilei de 24 iunie, un armistițiu a fost semnat la Roma. Acesta a intrat în vigoare doar după miezul nopții, la 25 iunie, în același timp cu armistițiul cu Germania (semnat la 22 iunie).

Italia a  ocupat teritoriul  capturat în  luptă si  o zonă demilitarizată a fost creată pe partea franceză a frontierei. De asemenea, controlul economic italian a fost extins în sud-estul Franței până la râul Rhône și Italia a obținut anumite drepturi și concesii în unele colonii  franceze. O comisie de control a respectarii armistițiului, Commissione Italiana d’Armistizio con la Francia (CIAF), a fost înființată în Torino.

 

1940: A fost inaugurat, la Bucuresti, Institutul de Antropologie, intemeiat prin stradaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astazi Institutul de Antropologie “Francisc Rainer” al Academiei Romane).

 

 

 

 

1943 :  Se inaugurează la București, în parcul Cișmigiu, ansamblul de  busturi  ale unor mari scriitori –  Rondul Român.

Sunt amplasate busturile scriitorilor: Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ion Creangă, Bogdan-Petriceicu Hașdeu, Ștefan Augustin Iosif, Alexandru Odobescu, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Mihai Eminescu și Titu Maiorescu.

 

 1944 : Al Doilea Război Mondial: Uniunea Sovietică cere  predarea necondiționată a Finlandei, aliata Germaniei naziste.Guvernul finlandez refuză.

 

 

1944:  Se crează, pe baza unei platforme  comune,  Blocul  Național Democrat (BNM) din România, alcătuit din partidele Comunist, Social-Democrat, Național-Țărănesc și Național-Liberal.

Platforma cuprindea următoarele obiective: încheierea fără întîrziere a armistițiului cu Națiunile Unite, ieșirea României din războiul purtat alaturi de Germania, eliberarea țării de sub ocupația germană, alăturarea ei  Națiunilor Unite și restabilirea independenței și suveranității naționale, înlăturarea regimului de dictatură și înlocuirea lui cu un regim constituțional, democratic.

 

 

 

 

 1946: Candidatul   Partidului  Progresist al Muncitorilor  Canadieni , Fred Rose , este condamnat pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice.

El va primi  o pedeapsă cu închisoarea de şase ani .

 

 

 

 Fred Rose

Sindicalistul comunist  Fred Rose , al cărui nume real Rosenberg, a aderat la Partidul Comunist la sfârşitul anilor 1930.

Arestarea lui Fred Rose a avut loc  aproximativ în acelaşi timp cu cea a lui Raymond Boyer, un profesor de la Universitatea McGill, de asemenea, acuzat de spionaj.

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut  cântărețul  american Lionel Richie.

 

 

 

Începând cu 1968,  a fost  membru al grupului muzical  Commodores. Richie și-a făcut debutul solo în 1982  si a vandut peste 100 de milioane de discuri.

 

 

 

 

1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunare la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferata si rutier) din Europa, construit in doi ani si jumatate, in colaborare cu alte tari vecine.

 

 

 

 

 

 

 

1955: A avut loc cea mai indelungata eclipsa totala de soare a secolului al XX-lea, cu o durata de 7 minute si 8 secunde, observata in Filipine.

 

 

 

1962: A murit istoricul roman Victor Papacostea;  (n. 1900).

 

 

 

1963: Reprezentanti ai SUA si URSS au semnat un acord de instalare a “liniei fierbinti” telefonice  intre Washington si Moscova. Ea a devenit operationala din luna august a anului 1963.

 

 

 

 

1966: S-a nascut Marian Lupu, politician moldovean, fost  presedinte interimar al R.Moldova si președinte al Parlamentului .

 

 

 

 

 

 

 

1967:  S-a nascut  actrița australiană Nicole Kidman, una din marile vedete ale Hollywoodului.

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

1991: Berlin-capitala  Germaniei reunificate.

După căderea  Zidului Berlinului în 1989 şi  reunificarea Germaniei , în 1990, Bundestagul (Parlamentul) german a decis să dea din nou  Berlinului  statutul de de capitala a tarii.

 

 

 

 

 

Palatul  Reichstag , ars de către nazişti în 1933 si distrus in mare parte de bombardamentele aliate in cel de-al doilea razboi mondial va fi renovat şi va găzdui Bundestagul( Parlamentul german), începand cu anul  1999.

 

 

 

 

 

1991: S-a infiintat Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor .

 

 

 

 

1992: Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta din 20 iunie 1992, canonizarea ca sfinti a voievodului Constantin Brancoveanu si a copiilor lui, precum si a “binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant”, praznuit la 2 iulie.

 

 

 

 

 

 

 

 

1994:  România a ratificat l a Strasbourg, Convenţia asupra Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale a Consiliului Europei, împreună cu protocoalele adiţionale.

 

 

 

 

1995 : A murit, la Paris, scriitorul Emil Cioran, eseist si filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultura contemporani. (opere: “Pe culmile disperării”, “Lacrimi şi sfinţi”, “La Tentation d’exister”, “De l’inconvénient d’être né”); (n. 8 aprilie 1911).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996: Orasul Berlin a devenit  oficial, unul din sediile ONU, gazduind doua institutii ale organizatiei: Voluntarii ONU si Secretariatul Conventiei-Cadru asupra schimbarilor climatice.

 

 

 

 

 

1999: N.A.T.O. pune capat oficial bombardamentelor asupra  la Serbiei, dupa ce a verifcat  daca toate trupele sarbe s-au retras din provincia Kosovo, locuita majoritar de albanezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: S-au deschis oficial lucrările la autostrada București – Constanța.

 

 

 

   2012 : Fostul prim ministru al Guvernului Romaniei , Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de magistrații Curții Supreme în dosarul „Trofeul calitatii” .

 

 

 

În timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu  o arma de foc; tentativa de suicid s-a soldat cu mai multe plăgi în zona gâtului.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor.

 

 

 

 

 Sfantul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor

 

 

 

Sfantul Mucenic Metodie a imbratisat viata monahala inca din tinerete. Pentru viata sa curata si bineplacuta lui Dumnezeu a fost chemat la arhierie, fiind numit  Arhiepiscop al cetatii Patarelor din Licia. Sfantul Mucenic Metodie a fost un adversar al ereziei lui Origen.

S-a savarsit muceniceste in cetatea Chalcis din Siria, pe vremea imparatului Aurelian. Sfantul Mucenic Metodie a prorocit caderea Constantinopolului.

 

Tot astazi facem pomenirea:

 

– Cuviosului Parintelui nostru Calist, patriarhul Constantinopolului;

– Sfantului Nicolae Cabasila;

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. lessignets.com;

  5. Wikipedia.ro.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

20/06/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: