Batalia de la Kosovo Polje (1389), o clipa de istorie romaneasca in Balcani
Bătălia de la Kosovo Polje (sau Bătălia de la Câmpia Mierlei), a avut loc în ziua de Sf. Vitus (15/28 iunie 1389), între o coaliţie crestina compusa din sarbi, albanezi, croati, romani, bosiaci etc. şi ostile Imperiului Otoman.
Sunt puţine surse istorice care vorbesc despre această bătălie, dar o examinare critică a acestora şi o comparaţie cu bătălii similare contemporane acesteia (cum ar fi Bătălia de la Angora sau cea de la Nicopole), pot permite o reconstituire aproximativ precisa.
După înfrângerea otomanilor de către sârbi în Bătălia de la Plocnik, Murad I, conducătorul Imperiului Otoman, a început să-şi strângă trupele la Philippoupolis (Plovdiv) în primăvara lui 1389, şi a sosit la Ihtiman după un marş de trei zile.
De acolo, a ales ruta Velbužd (Kyustendil) şi Kratovo si dupa ce a ramas o vreme în Kratovo, Murad a trecut prin Kumanove, Presheve şi Gjilan spre Prishtina, unde a ajuns pe 14 iunie.
Nu se stie sigur cât de mari erau cele două armate, pentru că sursele tind să mărească numarul lor, ducându-le chiar la ordinul sutelor de mii de osteni.
Potrivit unor cronicari, armata lui Murad ar fi numărat cca. 40.000 de soldati.
Luând drept reper acest numar, probabil că armata lui Murad avea 5.000 de ieniceri, 2.500 de soldaţi din garda de cavalerie , 6.000 de spahii, 20.000 azapi şi akingii şi 8.000 de oşteni ai vasalilor săi.
Se crede ca armata coalitiei balcanice condusa de catre printul Lazar Hrebeljanovic al Serbiei ar fi avut intre 12 si 30.000 de osteni.
Sarbii pretind ca aceasta armata era in totalitate compusa din sarbi si in mica masura din croati, insa alti istorici arata ca la batalie au participat alaturi de sarbi si osteni din alte tari balcanice: albanezi, croati, romani, bulgari, bosniaci, unguri etc.
Dintre aceştia, câteva mii alcătuiau cavaleria, dar probabil numai câteva sute aveau armuri complete.
Mircea cel Batran
Se stie ca domnul roman Mircea cel Batran a sustinut armata crestina la Kosovopolje cu o forta puternica, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care domnul roman a intrat în conflict cu Imperiul Otoman.
Din partea albanezilor, la aceasta batalie au participat comandantii Gjergj Balsha II, Teodor Muzaka, Gjon Kastrioti (tatal lui Skenderbeg) etc.
“Bătălia a fost purtată de o coaliţie regională în care albanezii participau în număr mare“, susţine dr.Alexandru Madgearu, cercetător ştiinţific principal al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, în „Originea medievală a focarelor de conflict din Peninsula Balcanică
La batalie au participat si forte conduse de catre banul croat Ivan Palizna.
Trebuie mentionat, ca alaturi de armata otomana a participat in lupta si boierului sarb, Konstantin Dejanović, acest lucru facand ca unii dintre istoricii contemporani sa considere ambele armate drept coalitii.
Armatele s-au întâlnit la Câmpia Mierlei. Centrul armatei turcești era condus de sultanul Murad, în timp ce Baiazid era pe flancul drept și Yakub pe cel stâng.
În jur de 1.000 de arcași se aflau în prima linie a flancurilor, urmați de azapi și apoi de akingii; în prima linie a centrului erau ienicerii, în spatele lor fiind Murad, înconjurat de garda călare; logistica se afla în spate, păzită de un număr mic de soldați
Bătălia a debutat cu un tir al arcaşilor turci, îndreptat impotriva adeversarilor crestini, care au reuşit să pătrundă in flancul stâng al otomanilor, dar nu au avut acelaşi succes în centru şi în flancul drept.
Flancul stâng nu a fost înfrânt, ci doar împins înapoi.
Iniţial, coalitia crestina a obţinut un avantaj după prima şarjă, care a făcut ravagii în flancul turc condus de Jakub Celebi.
În centru, creştinii au reuşit să împingă forţele otomane înapoi, lăsând flancul lui Baiazid să încerce să-i ţină în loc pe sârbii lui Vlatko Vuković.
Otomanii, într-un contraatac, au împins forţele balcanice înapoi şi au reusit sa obţina victoria spre seară, iar Baiazid I (invins mai tarziu de Mircea la Rovine), supranumit “Fulgerul”, datorită calităţilor demonstrate la conducerea acestui contraatac decisiv, a devenit sultan dupa batalie.
Conform mai multor documente istorice turceşti, sultanul a fost ucis în timp ce inspecta câmpul de luptă după bătălie de un ostean sarb, Miloš Obilić, care se prefăcea mort.
O altă variantă mentionata in cronicile sârbeşti, spune că sultanul ar fi fost asasinat de Miloš Obilic, dupa ce acesta a ajuns în tabăra turcilor sub pretextul că este dezertor şi a îngenuncheat în faţa acestuia, iar timp ce îngenunchea în faţa lui, l-a înjunghiat în stomac.
Dupa batalia de la Kosovopolje din 1389, incepe refugierea populatiei albaneze crestine din fata urgiei otomane in Italia, Grecia si in aproape toata Peninsula Balcanica, unii albanezi gasind adapost in secolele ce au urmat si in Tarile Romane.
– Ku po shkojmë mori non?
– Na po ikim prej turku, i ka thon
– E kur vim ko, mori non?
– Kur çartojet turku, sikur na”…
– Unde mergem mama?
– Plecam din cauza turcilor.
– Si cand ne vom intoarce,mama?
– Cand or sa plece turcii…
Preluat din Kosovoperomaneste.wordpress.com
30/04/2014 - Posted by cersipamantromanesc | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | aparare, atac, barbari, barbatie, curaj, domnitor, eroism, independenta, istorie, libertate, mircea, otoman, patriotism, romani, strategie, sultan, tactica, turci, valahi
Niciun comentariu până acum.
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
BINE ATI VENIT !
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
- De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
- Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
Categorii
- ANALIZE (664)
- ANTIROMÂNISM (4)
- CONTRAPROPAGANDĂ (7)
- CREDINTA (262)
- CULTURA (29)
- DIVERSE (953)
- DIVERTSMENT (1.608)
- UMOR (186)
- ȘTIINȚA (63)
- FORUM (25)
- Fără categorie (13)
- ISTORIE (1.450)
- ISTORIE ROMÂNEASCĂ (4.803)
- ANTICHITATE (13)
- EVUL MEDIU (15)
- ROMANIA MODERNA (20)
- LUMEA ROMANEASCA (4.645)
- ARTA (33)
- CREDINTA (295)
- LITERATURA (56)
- MARI ROMANI (198)
- MUZICA (664)
- POLITICA (1.395)
- PRESA INTERNATIONALA (1.110)
- PRESA ROMÂNEASCĂ (885)
- LECTURI NECESARE (143)
- ROMÂNII DESPRE ROMÂNI (78)
- PROPAGANDA ANTIROMÂNEASCĂ (6)
- Propagandă rusă (10)
- ROMANII DIN JURUL ROMANIEI (651)
- AROMANII DIN BALCANI (78)
- BASARABIA SI BUCOVINA (449)
- ROMANII DIN LUMEA INTREAGA (10)
- VIDEO (4)
- YOUTUBE (3)
-
Articole recente
- Generalul Ernest Broșteanu și misiunea care a făcut posibilă unirea Basarabiei cu România
- Moscova lansează atacuri la adresa ministrului de externe român care a declarat că ”aşa-numită limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice”
- Războiul total al lumilor poate fi evitat, dacă SUA și partenerii săi europeni vor înțelege mișcarea strategică a Chinei în relația cu Rusia
- ZIUA DE 22 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- În Knesset (parlamentul israelian) se discută un proiect de lege care dacă ar fi adoptată ar interzice orice referire în public despre Iisus și ar trimite la închisoare pe cei care propovăduiesc Evanghelia
Count Flag
Blogroll
- Art Emis
- Basarabia Literara
- Cristian Negrea blog
- etelecom.ro-magazin
- Foaie nationala
- Gandeste
- George Damian
- Hotnews MD
- Istoria militara
- Istoria.md
- Istorii regasite
- Jurnal MD
- Justitiarul
- napoca news
- neoplaza.ro
- Publika.md
- Radio Chisinau
- Rgn press-Romanian Global News
- Secretele istoriei
- Timpul MD
- Tiparituri romanesti
- Unimedia md
- Universul cunoasterii
- Ziaristi Online
- Ziarul de Garda md
Arhive
Meta
Urmareste facebook
Lasă un răspuns