CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

„Comuniştii militează pretutindeni pentru unire şi înţelegere între partidele democrate din toate ţările.

Comuniştilor le repugnă să-şi ascundă vederile şi intenţiile. Ei declară făţiş că ţelurile lor pot fi atinse numai prin doborârea violentă a întregii orânduiri sociale de până acum.

Să tremure clasele dominante în faţa unei Revoluţii Comuniste.

Proletarii n-au de pierdut în această revoluţie decât lanţurile. Ei au o lume de câştigat.”

– Karl Marx –

 

 

 

 

 

 

Karl Heinrich Marx (n.5 mai 1818, la Trier, in Germania – d.14 martie 1883, la Londra in  Marea Britanie), a fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist german de origine evreiasca, întemeietor împreună cu Friedrich Engels a teoriei socialismului stiintific.

Ca teoretician și lider al mișcării muncitorești. Ideile lui Marx au avut o influență  de necontestat asupra istoriei politice a secolului al XX-lea.

   A scris și a publicat în 1848 impreuna cu Friedrich Engels  „Manifestul Partidului Comunist”   in care dezvolta  ideea de luptă de clasă, nefacand  totuși decât să preia un concept folosit de mult timp deja de către alti istorici burghezi în studiile lor.

Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socioeconomice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere.

Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului.

Din punct de vedere religios, Marx a început drept creștin fidel,iar idealul comunist l-a îmbrățișat tot în calitate de creștin, devenind membru al Ligii celor Drepți, o organizație comunist crestina .

Mai târziu a devenit ateu și a făcut Liga celor Drepți să apostazieze de la credința creștină, rebotezând-o drept Liga Comuniștilor.

Publicitate

20/04/2014 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Ei declară făţiş că ţelurile lor pot fi atinse numai prin doborârea violentă a întregii orânduiri sociale de până acum..
    Dar nimeni nu se intreaba si nu explica de ce rasturnarea violenta. Rasturnarea este violenta pentru ca cei ce au puterea se opuneau cu violenta ideilor marxiste, neacceptand „jocul democratiei” care exista astazi. (si la noi PCR-ul a fost scos in afara legii in 1924, atunci pe buna dreptate).
    Desi Marx preconizase izbucnirea revolutiei proletare in tarile industrializate la vremea respectiva si care sa aiba i puternica clasa muncitoreasca, Lenin(saaau cine era in spatele lui) a dat totul peste cap si a infaptuit revolutia proletara intr-o tara saraca, cu o industrie cu mult sub nivelul statelor din Vest, o tara cuprinsa de razboi. Cred ca a fost o actiune fortata, cam cum se forteaza coacerea in sere sau solarii si in care fructele si legumele nu sunt ca cele crescute natural, sub razele soarelui. Probabil si de aceea au dat bolsevismul si comunismul atatea rateuri.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 20/04/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: