CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Jirinovski a propus oficial împărțirea Ucrainei între Rusia, Polonia, Ungaria si Romania.


(harta) Jirinovski a propus oficial împărțirea Ucrainei între mai multe state

Vladimir Jirinovski

Vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, liderul extremist al liberal-democraților ruși, Vladimir Jirinovski,  propune organizarea unor referendumuri în mai multe regiuni ucrainene cu privire la alipirea acestora la Polonia.

Scrisoarea oficială în acest sens – transmite postul de televiziune TVP1 , citat şi de agenţia ucraineană de presă UNIAN – a fost trimisă şi ministerelor de externe polonez, ungar şi român.

Politicianul rus, renumit pentru manifestările şi ieşirile sale radicale, a propus Varşoviei să ceară organizarea unui referendum pentru anexarea la Polonia a cinci regiuni din vestul Ucrainei.

Se presupune că scrisoarea lui Jirinovski a fost primită şi  la Budapesta şi Bucureşti şi, potrivit politicianului rus, Ungaria ar trebui să pretindă Transcarpatia, iar România Cernăuţiul.

Ucraina ar rămâne doar cu zona centrală a ţării, care, conform siteului televiziunii poloneze, este haşurată în culorile drapelului de stat al Ucrainei: albastru şi galben.

Potrivit postului polonez TVP1, Ministerul polonez de Externe a considerat că scrisoarea este „ciudată” şi a comunicat că, faţă de această propunere, Vladimir Jirinovski va primi un răspuns „respectuos”.

Cele cinci regiuni ale Ucrainei în care ar urma să aibă loc referendumuri pentru alipirea la Polonia sunt: Volîn, Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil și Rivne.

Ministerul polonez de Externe s-a arătat revoltat și califică astfel de declarații drept „stranii”, fără a menționa conținutul scrisorii.

„Oferte” similare au primit Ungaria și România, la care ar urma să se alipească Transcarpatia și Cernăuți, respectiv. Ucrainei i-ar reveni doar partea centrală.

 In ultimul timp Vladimir Jirinovski a propus la diverse posturi de televiziune divizarea Ucrainei între Rusia, Polonia, Ungaria și România.

Interviul acordat pentru lifenews.ru este unul relevant: „Crimeea se separă și intră în componența Rusiei, apoi Harkov, Nicolaev, Donbass, Herson, Zaporoje, Lugansk, Odessa, Transnistria.

Toate intră în componența Rusiei. Astea-s pământuri rusești. Odesa a fost capitala guberniei Novorosiisk în componența Imperiului Rus”,  a spus Vladimir Jirinovski.

Potrivit acestuia, „din Ucraina fac parte: Ternopol, Ivano-Frankivsk, Rivne, Lviv. Cernăuțiul este România, iar Ujgorod – Ungaria”.

„Aceste doua parti ale Ucrainei, de Est si de Vest, sunt total incompatibile. Nu poate niciun fel de internationalism sa ajute in acesta situatie. Vestul Ucrainei, care face acum cea mai mare galagie, am fost nevoiti sa-l luam de la Polonia, pentru ca armata hitlerista sa ramana cat mai departe.Transcarpatia am luat-o de la unguri din acelasi motiv. Iar Bucovina si Basarabia am luat-o in 1939. Daca nu era Hitler, nu atingeam aceste pamanturi”, a declarat Jirinovski in cadrul unei emisiuni televizate.

„Regiunile de vest sunt ale ungurilor. Am fost de multe ori la Ujgorog, acolo toţi vorbesc maghiara şi rusa şi nu au nicio treabă cu Ucraina.

Şi, de asemenea, Cernăuţi. Aici, în general nu a existat nicio înţelegere. Stalin, pentru apetitul său, a luat şi Cernăuţiul, nu a avut nicio înţelegere cu Hitler”, a spus Jirinovski, accentuând ca a venit vremea să le întoarcem. Mai ales, Poloniei – cinci regiuni. Atunci va dispărea şi noţiunea de fascism şi rasism. Să se ocupe polonezii cu asta, şi ungurii, şi românii”, a continuat politicianul rus.

„Patrioţii din Ungaria, Polonia şi România trebuie să profite de acest moment. Când nu există stat, trebuie să existe proprietar pentru fiecare teritoriu – ruşii la est, polonezii şi alţii – la vest. Iar cu Kievul o vom decide mai târziu”, a spus Jirinovski.

Tot Jirinovski spune ca daca teritoriile din vestul Ucrainei ar fi intoarse, centrul ar fi mai „cuminte”.

„Ce propun eu? Sa ia Polonia regiunea care ii apartine, Ungaria sa ia Transcarpatia, mai ales ca majoritatea locuitorilor de acolo vorbesc limba maghiara. In Basarabia si Bucovina majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de romana. Romania viseaza demult sa le ia inapoi. Sunt trei tari membre NATO.

Transnistria – sa revina la noi, e pamant rusesc. Doar atunci Ucraina se va linisti”, a adaugat acesta.

Partea centrală a Ucrainei, în viziunea lui Jirinovski, reprezintă „Ucraina adevărată” (regiunile Cernigov, Hmelniţki, Poltava, Viniţa, Kirovograd, Kremenciug şi Kiev), fără vestul ţării şi fără partea de est care ar trebui să revină Rusiei.

În mesajul său, Jirinovski declară că eforturile Ucrainei de a construi un stat s-au încheiat mereu cu un eşec.

Liderul naţionalist rus ceruse anterior împărţirea Ucrainei chiar de la tribuna Dumei de Stat.

„Kievul nu va accepta niciodată federalizarea Ucrainei pentru că el nu va mai putea controla nimic”.

„Este scandalos sa te gandesti ca Polonia ar putea participa la impartirea unei tari prietene si la schimbarea granitelor ei”, a raspuns consilierul Guvernului polonez pe chestiuni umanitare, Tomas Nalecz.

In opinia acestuia, scrisoarea lui Jirinovski trebuie trimisa unui psihiatru.

Surse: karadeniz-press.ro ;  unimedia.info ; rador.ro; economica.net; ziare.com

24/03/2014 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: