CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 Istoricul zilei de  22 martie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 238: Gordian I și fiul  sau, Gordian al II-lea, sunt proclamați imparati romani.(Anul celor sase imparati)

Capelianus, guvernatorul Numidiei  l-a înfrânt și ucis pe Gordian al II-lea în batalia de la Cartagina. Rezultatul așteptat, din moment ce trupele lui Capelianus erau bine organizate și mai luptaseră, iar Gordian al II-lea conducea mai mult un grup de voluntari strânși în grabă.La auzul veștii morții fiului său, Gordian I s-a sinucis, iar  Gordian al III-lea, nepotul lui Gordian II, va deveni împărat la sfârșitul anului 238.

 

 

 

 

924: S-a nascut Dinh Bo Linh, primul imparat al Vietnamului; (d.979).A eliberat Vietnamul de sub stapanirea chineza si a intemeiat  dinastia Dinh.

 

 

 

 

Đinh Bộ Lĩnh

 

 

 

 

1212: S-a nascut imparatul Go- Horikawa al Japoniei (d.1235).

 

 

 

 

1312: Papa Clement al V-lea a desfiintat Ordinul Templierilor, ale caror bunuri au trecut in stapanirea regelui Filip al IV-lea cel Frumos.

 

 

 

Ordinul a fost infiintat in 1118, la Ierusalim, cu misiunea de a pazi locurile sacre din Tara Sfanta, precum si drumurile frecventate de catre pelerini. Templierii se considerau cavaleri ai Domnului, fiind supusi Bisericii Catolice. Deviza lor era “Non Nobis, Domine, Non Nobis, Sed Tuo Nomini da Gloriam”, adica “Da-ne glorie Doamne, nu pentru noi, ci pentru numele Tau”.

In timp, Ordinul a castigat in putere si s-a extins in intreaga Europa. In 1139, Papa Inocentiu al II-lea acordandu-le dreptul sa poarte semnul crucii pe uniforma militara mai ales ca ei au jucat un rol important in cruciade. Influenta templierilor a crescut tot mai mult odata cu sporirea averii ordinului, maximul de popularitate fiind atins in secolul al XIII-lea.

In 1307, pentru ca devenisera o amenintare, regele Filp cel Frumos a initiat o actiune de anihilare a ordinului, cavalerii fiind persecutati si acuzati de erezie. Oficial, Ordinul Templerilor a fost desfiintat in 1312, insa cativa cavaleri refugiati in Portugalia au pus bazele unei grupari mai mici numite Camasile lui Hristos.

 

 

 

 

1459: S-a nascut imparatul Maximilian I al Sfantului Imperiu Romano-German; (d.1519).

 

 

 

1544: A murit Johannes Magnus, ultimul arhiepiscop catolic al Suediei; (n.1488).

 

 

 

1599: S-a născut Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist olandez al secolului al XVII–lea; elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme în Anglia, a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I (care l-a si inobilat),influenţând arta engleză a vremii.

 

 

 

Fișier:Anthonyvandyckselfportrait.jpeg


Autoportret cu floarea soarelui

 

 Printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: „Încoronarea cu spini”, „Portretul lui Carol I, regele Angliei”, „Snyders şi soţia sa”;(m.9 decembrie 1641).

 

 

 

1611:  Radu Mihnea ocupă Tîrgovişte, iar principele transilvanean Gabriel Bathory a fost silit să se retragă în faţa oştirilor otomane.

 

 

 

 

1621: Colonistii protestanti din colonia americana Plymouth jutați de Squanto, un nativ american din tribul Patuxet  care locuise în Anglia mai mulți ani, semneaza un tratat de pace cu puternicele triburi amerindiene Massasoit si Wampanoags , care a contribuit la existența și mai apoi, la succesul coloniei.

 

 

 

1687: A murit compozitorul francez de origine italiana Jean Baptiste Lully, cel care a format orchestra regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea.  Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franţei. În 1661 a devenit cetăţean francez (n.28 nov. 1632, la Florenţa).


 

 

 

1797 : S-a nascut  Wilhelm I al Germaniei ((Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern), rege al Prusiei şi împărat german); (m. 9 martie 1888).

 

 

 

 

 1812: În urma negocierilor de pace ruso-turce de după Războiul ruso-turc de la 1806-1812, ţarul Alexandru I accepta Prutul ca graniţă a Imperiului Rus pînă la vărsarea lui în Dunăre.

 

 

 

Alexandru I, împărat al Imperiului Rus 1801-1825

Alexandru I, împărat al Imperiului Rus 1801-1825

   În cele din urmă au cedat şi turcii, astfel că pacea ruso-turcă se încheie şi ea cu mult fast la 16/28 mai 1812, la Bucureşti. Articolele IV şi V consfinţeau sfîşierea în două a Principatului Moldovei, vasal Porţii, şi răpirea de către Rusia a  regiunii dintre Prut şi Nistru, denumită de atunci Basarabia.

 

 

1818: Impăratul rus Alexandru I aprobă regulamentul Administraţiei principale a coloniştilor din sudul Rusiei.

 

 

 

1832: A murit scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe,născut la 28 august 1749 în Frankfurt pe  Main, ”Suferintele tanarului Werther”, „Faust”,”Afinitatile elective”; (n. 28 aug. 1749).

 

 

Johann Wolfgang von Goethe

 

 

 

1834: (22 martie 1834 – 2 aprilie) – Poarta numeşte cu acordul guvernului rus domnitorii celor două Principate: Alexandru Ghica în Valahia şi Mihail Sturdza în Molova.

 

 

 

1841 : In Franţa intra in vigoare Legea care interzice angajarea copiilor sub 8 ani

Vârsta minimă pentru ocuparea forţei de muncă este stabilit la 8 ani pentru munca de zi şi 13 ani, în cazul muncilor de noapte. Durata timpului de lucru este stabilită la 8 ore pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse 8 si 12 ani  şi 12 ore pentru cei între 12 şi 16. Aceasta noua lege are valabilitate în Franţa numai pentru întreprinderile cu mai mult de 20 de muncitori si va fi foarte nepopulară.

 

 

 

 

1912: Au fost aprobate legea si Statutele prin care s-a infiintat „Societatea Scriitorilor Romani”.

1923 : S-a nascut mimul francez Marcel Marceau.

 

 

 

Marcel Mangel 

 

 Marcel Marceau (22.o3.1923 – 22.09.2007)

 

http://www.born-today.com/Today/03-22.htm

 

 

 

 

1926: S-a constituit Federatia Romana de Box.

 

 

 

 

1935 : Televiziunea germana isi incepe transmisiile regulate.

 

 

 

 TV german in  1935
http://www.tvhistory.tv/1935-39GermanTV.htm

 

 

 

 

 

Germania este prima ţară europeană in care incep sa se transmită  programe regulate de televiziune.
In fiecare luni, miercuri si sambata sunt prezentate între 20.30 şi 22h filme şi o selecţie de ştiri săptămânale.
Pentru a se permite publicului larg sa priveasca programele,receptoare de televiziune sunt instalate prin tot Berlinul.

http://antiqueradios.com/features/germantv.shtml

 

 

 

 

 

1943: A avut loc premiera filmului “O noapte furtunoasa”, in regia lui Jean Georgescu, ecranizare a celebrei comedii a lui I.l.Caragiale.

 

 

1945: A fost fondata, la Cairo, Liga Araba.Egiptul, Arabia Saudită, Liban, Siria, Irak, Yemen şi Iordania hotarasc in comun la  Cairo sa creeze Liga Arabă.

 

Fişier: Liga Arabă (proiecţie ortografice) svg.

 

 

 

 

Asociatia doreste sa afirme unitatea naţiunii arabe şi independenţa membrilor săi individuali.

Alte state din lumea arabă se vor alătura acestei organizaţii, care are acum 21 de ţări. Liga Arabă  se va opune  deschis la crearea Statului Israel şi va găzdui OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei), în 1964.

 

 

 

 

1946: Iordania devine independenta fata de Marea Britanie.

 

 

 

 

1947 : S-a născut muzicianul Patrick Olive, chitarist şi percuţionist britanic (Hot Chocolate).

 

 

VIZIONATI AICI

 

 

 

 

 

1948: Rege Mihai I al Romaniei este primit la Casa Alba de presedintele american Harry Truman.

1960: Arthur Leonard Schawlow si Charles Townes au primit patentul pentru inventarea  laserului.

 

 

 

 

1963: The Beatles  lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie. Va dura doar trei săptămâni pentru a ajunge în clasament  pe locul 1 în Marea Britanie şi va rămâne in top timp de  70 săptămâni.

 

 

 

 

 

 

1965: La propunerea lui I. Gh. Maurer, Plenara C.C. al P.M.R.il  alege în funcția de prim-secretar al acestui partid  pe Nicolae Ceausescu.

Bolnav de cancer, fostul dictator comunist  Gheorghiu-Dej  incetase din viata la 19 martie 1965.

 

Pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care răspundea de sectoarele cheie ale puterii, Armata, Securitatea, Justiția si  Miliția, a fost ales prim-secretar al Partidului Muncitoresc Roman, care avea sa revina in curand la vechea sa denumire de Partidul Comunist Roman.

 

 

 

 

 

1967 : S-a nascut scriitorul german Jan van Helsing .

Jan Udo Holey, cunoscut sub pseudonimul său literar Jan van Helsing, este un controversat autor german care, în scrierile, sale avansează multe teorii ale conspirației despre implicarea francmasoneriei în conducerea lumii, despre așa zisa supraviețuire al lui Hitler după Al doilea război mondial plecând către Antarctica, inclusiv despre teoria că Pământul ar fi gol, ș.a.m.d. inspirându-se din Protocoalele înțelepților Sionului.

 

 

 

 

 

 

 

Cărțile sale Geheimgesellschaften (Societățile secrete) și Geheimgesellschaften 2 au fost interzise în Germania și în Elveția sub acuzația că incita la ură împotriva evreilor.

Majoritatea cărților sale, cum ar fi Die Kinder des neuen Jahrtausends. Mediale Kinder verändern die Welt au subiecte non-politice și descriu probleme ezoterice.

 

 

 

1977: Nicolae Ceausescu a decis ”refacerea urbanistica” a Bucurestiului, in urma cutremurului din 4 martie 1977, fapt care care a dus la demolarea mai multor monumente istorice, cele mai multe fiind vechi lacase de cult ortodoxe.

Cutremurul produs in seara zilei de 4 martie 1977 in Romania la ora locala 21h si 22min a fost cel mai grav cutremur din perioada postbelica. Evenimentul, avand epicentrul in regiunea seismogena Vrancea, a provocat distrugeri mari in sudul si estul tarii, cu deosebire in Bucuresti, precum si un numar mare de victime.

In Romania, cele mai grave urmari s-au inregistrat in partea de sud a tarii, cu deosebire in municipiul Bucuresti, unde 32 de cladiri au fost distruse: mai multe cladiri vechi construite in perioada antebelica dar si 3 cladiri noi.

 

 

 

In urma cutremurului au murit 1570 de oameni, iar alte peste 11000 de persoane au fost accidentate.

De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au inregistrat incendii provocate de explozii de gaze si alte surse de foc deschis.

 

 

1992 : Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat din Albania obtine o majoritate decisivă în alegerile parlamentare libere.

 

 

 

 

1994:  A încetat din viaţă Walter Lanz, creatorul celebrului personaj de desene animate Woody Woodpecker (n. 27 apr 1899).
Woody Woodpecker, ciocanitoarea buclucasa, a supravieţuit creatorului său, care a murit la Los Angeles, la vârsta de 93 de ani .

 

 

 

 

 

 

 

Lantz avut ideea de a concepe acest personaj, după ce o ciocănitoarea i-a perturbat luna de miere la inceputul  anilor ’40.

Creator de desene animate, el a  iniţiat un punct de cotitură în istoria filmului de animaţie, prin producerea primul desen animat in Technicolor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: Cosmonautul rus Valeri Poliakov s-a reintors pe Pamant dupa o sedere record in spatiul cosmic: 438 de zile.

1997: Regele Mihai a sosit la Londra, in cadrul primei misiuni dintre cele asumate cu prilejul ultimei vizite pe care fostul suveran al Romaniei a facut-o la Bucuresti, in vederea sprijinirii demersurilor Romaniei de aderare la NATO.

 

2001: A murit William Hanna, co-presedinte si co-fondator, alaturi de Joseph Barbera, al studiourilor cinematografice americane “Hanna-Barbera”

 

 

 

A dominat industria desenelor animate, fiind creatorul simpaticelor personaje Tom si Jerry, Scooby Doo sau Familia Flintstone.
Desenele  animate Hanna-Barbera au fost încoronate în şapte randuri cu premii Oscar.

 

 

 

 

 

2002 : Margaret Teacher, fost prim-ministru al Marii Britanii, isi anunta retragerea din viata publica, dupa ce a suferit un accident vascular cerebral.

 

 

 

 

 

 

 

A fost  prima femeie care a deţinut funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. A fost lider al Partidului Conservator si a condus ţara  intre anii 1979-1990, fiind  poreclita “Doamna de Fier”.

 

 

 

 

 

2002: Liga Transilvania-Banat s-a constituit in partid politic  avându-l ca președinte pe Sabin Gherman, autorul  controversatului manifest „M-am săturat de România”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabin Gherman a depus, la jumătatea lunii octombrie 2002, la Tribunalul Municipiului București (TMB), actele de înregistrare a Ligii Transilvania-Banat ca partid politic.

Instanțele bucureștene au refuzat înregistrarea formațiunii ca partid politic, iar Sabin Gherman a chemat în judecată Statul Român la CEDO.

 Ulterior, controversatul Sabin Gherman a lansat la Cluj Partidul Ardelenilor, care sub sloganul „Ca sa ai banii tai!”, milita pentru impartirea Romaniei in noua regiuni istorice – Transilvania, Crisana, Maramures, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova si Bucovina, care sa aiba structuri legislative si executive proprii.
Partidul Ardelenilor, condus de Sabin Gherman, a fuzionat cu Partidul Crestin Democrat, condus de Silviu Popa, la Cluj-Napoca, in cadrul unui conferinte de presa.

Alianta Libera Europeana, grupul partidelor regionaliste din Parlamentul European, l-a angajat pe Sabin Gherman ca raportor pentru Romania.

 

2004: A fost asasinat seicul Ahmed Yassin, liderul spiritual al miscarii islamiste palestiniene Hamas.
Liderul fondator şi spiritual al mişcării islamiste Hamas, Sheikh Ahmad Yassin a fost ucis la varsta de 67 de ani de către armata israeliana în Gaza într-un raid cu elicoptere.

 

 

 

 

 

 Alti şapte oameni au fost ucişi în atac si răniti alti cincisprezece.

 

Anunţând moartea lui Yassin, conducerea Hamas a declarat că prim-ministrul israelian “a deschis porţile iadului.”


http://pages.infinit.net/verbourg/ephemerides/mars/22-03.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Vasile de Ancira

 

 

 

Sfantul Vasile de Ancira

 

 

 

 

Sfantul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, in vremea domniei imparatului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru ravna sa de a apara dreapta credinta ortodoxa, impotriva chiar si a imparatului celui pagan.

Urmand la tronul imparatesc imparatul Iulian Apostatul, acesta a inceput a prigoni puternic pe crestini. Sfantul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor, motiv pentru care sfantul a si fost aruncat in inchisoare.

Cand imparatul a cautat sa-l castige de partea sa pe sfant, spre a nu-l omora si a tulbura poporul impotriva lui, Sfantul Vasile i-a raspuns, zicand:

„Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea va fi luata ea de la tine, foarte curand.” Si alte asemenea profetii, descoperite de Dumnezeu sfantului.

Imparatul Iulian s-a umplut de manie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfantului sa fie jupuit de viu in fasii de piele.

Dupa alte cateva zile, imparatul a venit iar la el, sa vada daca nu a renuntat la cele dintai. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat o fasie de piele si, aruncand-o la picioarele lui, zise: „Apuca si mananca, imparate, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!”

Rusinat, imparatul a plecat din Ancira, iar chinuitorii si-au continuat porunca pana ce sfantul si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, la anul 363.

 

 

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

Sfintelor mucenite Calinica si Vasilisa;
Sfintei Mucenite Drosida;
Sfantului Cuvios Mucenic Eftimie

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 22 MARTIE – TODAY IN HISTORY

Publicitate

22/03/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: