CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Statul cu cea mai scurta existenta din istorie: Carpato-Ucraina. VIDEO


 

 

Imagini pentru republica carpatho ukraine map

Ţara cu cea mai scurtă existenţă statala  din istorie : 24 de ore

Regiunea a fost autonomă în cadrul Cehoslovaciei de la sfârşitul anului 1938 până  la data de 15.o3.1939   si era populata de  un  important numar de  ruteni (ucrainieni), dar si de alte nationalitati, inclusiv romani.

In cadrul statului cehoslovac, regiunea majoritar ruteană nu s-a bucurat de multă autonomie până în 1938.

În acel an, în condițiile anexării de către Germania a mai multor teritorii cehoslovace, după Acordul de la Munchen,  regiunea a primit o autonomie mai largă, dar în anul imediat următor, în urma primului arbitraj nazist de la Viena, a fost încurajată să-și declare independența sub numele de Carpato-Ucraina, ca de altfel si Slovacia.

Primul (şi singurul) presedinte al  “Republicii Carpato -Ucraina “a fost preotul  Avhustyn Volosin .

 Sub presiunea lui Hitler, pe 14 martie 1939 Slovacia și-a declarat independența iar Cehoslovacia a încetat să existe ca stat.

Două zile mai târziu, Hitler a informat Ungaria că i se permite să ocupe restul Ruteniei în 24 de ore, dar că nu avea voie să se atingă de partea din Slovacia, pe care Hitler voia să o transforme într-un aliat german cu poziție strategică, mai ales pentru planificata sa invazie asupra  Poloniei.

Pe 14 – 15 martie, ce a mai rămas din Rutenia și-a declarat independența.

A doua zi insa, “Carpato-Ucraina” (care avea  o populație minoritar maghiară), a fost ocupată de Ungaria, într-o directă încălcare a Actului de la Viena,violând condițiile arbitrajului, care îi acordaseră doar partea de sud-vest a acesteia.

 Carpato- Ucraina a  fost statul cu cea mai scurtă durată din istorie. A existat doar 24 de ore de la declararea independenţei faţă de Cehoslovacia pe 15 martie 1939,  fiind anexata asa cum am aratat de către Ungaria o zi mai târziu .

Prima Legea Constitutionala din Carpato-Ucraina” din 15 martie 1939, a definit noul statut al tarii, dupa cum urmeaza:

1. Carpato-Ucraina este un stat independent.
2. Numele statului este: Carpato-Ucraina.
3. Carpato-Ucraina este o republica, condusa de un preşedinte ales de Sojm .
4. Limba de stat a Carpato-Ucrainei este limba ucraineana.
5. Culorile drapelului national al Carpato-Ucraina sunt albastru si galben, albastru in partea de sus si galben in partea de jos.
6. Emblema de stat a Carpato-Ucrainei este, dupa cum urmeaza: un urs pe un camp rosu pe partea dreapta, patru dungi albastre si trei dungi galbene pe partea stanga, precum si tridentul Sfantului Volodymyr cel Mare.
7. Imnul national al Carpato-Ucrainei este “umerla Sche ne Ukraina” (“Ucraina nu a pierit”).
8. Acest act devine valabil imediat dupa promulgarea sa.

 

        Imagini pentru flag of carpatho ukraine republic

Drapelul si stema  Carpato-Ucrainei

 

De-a lungul războiului, regiunea s-a aflat sub ocupație horthyistă.

În toamna lui 1944, trupele sovietice au pătruns pe teritoriul regiunii, și autoritățile cehoslovace în exil au venit la Hust pentru a reorganiza administrația cehoslovacă. Activitatea lor a fost însă obstrucționată de sovietici, care au organizat o administrație paralelă, cu sediul la Muncaci.

După luni de negocieri, delegația cehoslovacă a fost obligată să părăsească provincia în februarie 1945. După ce a orchestrat o lovitură de stat comunista la Praga,Uniunea Sovietică a anexat Transcarpatia, in urma semnarii la Moscova la  29 iunie 1945 a unui tratat prin care aceasta regiune era alipita la  R.S.S. Ucraineana.

În 1991, după destrămarea URSS, acest teritoriu  a revenit  Ucrainei independente, care a organizat-o sub forma regiunii actuale, împărțită în raioane și cu reședința la Ujgorod.

O încercare de creare a unei structuri politice cu statut special a mai existat în 2008, când prelatul ortodox Dmîtro Sîdor, afiliat patriarhiei Moscovei, a organizat un „Congres al Rutenilor Subcarpatici”, in care se cerea autonomie pentru Rutenia Subcarpatică. Sîdor a fost acuzat de autorități că încearcă subminarea integrității teritoriale a Ucrainei și că acționează la comanda Rusiei.

 

Zakarpatia astazi

Transcarpatia este o regiune din Ucraina cu capitala la Ujhorod. Regiunea are o suprafata de 12.800 km²și numără 1.252.300 de locuitori. Principalele etnii sunt  ucrainenii  (80,5%),ungurii (12,5%), romanii  (2,6%), rusii  (2,5%) și tiganii (1,1%).

Românii locuiesc mai ales în partea de sud-est, in Maramuresul de Nord, o regiune istorica  în care erau mult mai numeroși cu secole în urmă, ceea ce se vede și din numărul mare de toponime și oronime românești.

Practic jumătatea estică a Transcarpatiei făcea parte în Evul Mediu din voievodatul românesc al Maramuresului, devenit comitat după cucerirea maghiară.

De la sfarsitul secolului al X-lea  pana in 1918, Transcarpatia a facut parte din regatul Ungariei. Apoi a devenit parte a Cehoslovaciei, pana dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand a fost anexata asa cum am vazut la RSS Ucraineana, in  cadrul URSS.

In sec. al XIX-lea regiunea Transcarpatia a fost impartita in 18 raioane: V.Bereznai, Perecin, Seredne, Ujgorod, Corolevo, Teresva, Teacevo, Volove, Dovge, Hust, Svaleava, Latoriceanschii (Rosvigovo), Mezecosinschii (Cosino), Tisagatischii (Beregovo), Verhovinschii (Irsava), Velicoseveliuschii (Sevelius), Tisodolineanschii (Rahiv), Nijneveretchii (Nijnie Vorota).

La 10 septembrie 1919 acest teritoriu  a intrat oficial în componenta republicii Cehoslovace, iar primul guvernator a fost numit Gheorghii Jatcovici.

Orasul Ujgorod a devenit centru administrativ al regiunii. Pe vremea Republicii Cehoslovace, Transcarpatia a cunoscut o inflorire culturala.  In anul 1927 a fost infiintata prima  scoala a romilor din Europa.

 In 1929 a fost construit primul aeroport din regiune (la Ujgorod). De fapt, la 29 februarie 1920 in constitutia Cehoslovaciei era denumita Rusia Subcarpatica.

In anii 1920 in Transcarpatia se editau 60 de ziare, dintre care 22 – in limba maghiara, 10 – in rusa, 9 – in rusina, 5 – in ivrit, 4 – in ceha, 4 – in ucraineana, şi 6 – mixte.

Conform hotararii arbitrajului de la Viena din data de 2 noiembrie 1938, o parte a Transcarpatia a fost cedata Ungariei. In cealalta parte a Transcarpatiei, la 15 martie 1939 a fost proclamat o noua formatiune statala – Ucraina Carpatica, cu centrul in orasul Hust, iar primul presedinte a devenit Augustin Volosin. Acest stat a existat asa cum am vazut numai o zi, deoarece a fost ocupat de Ungaria.

In 1941 Statul Ungar, in componenta caruia intra si Transcarpatia, a intrat in cel de-al doilea razboi mondial de partea Germaniei naziste, iar in 1945, regiunea intra in componenta URSS.

La 18 octombrie 1945 a fost infiintata Universitatea de stat de la Ujgorod, iar in 1956 a fost construita centrala hidroelectrica Tereblea-Rika (pentru 130 mln kvt/s pe an).

File:Map of Ukraine political simple Oblast Transkarpatien.png

Harta Ucrainei independente

Cititi si :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/03/23/un-stat-efemer-in-vecinatatea-romaniei-republica-hutula/

 

20/03/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Să nu uităm de Republica Huţulă

    Apreciază

    Comentariu de Sagy | 20/03/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: