CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

17 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

364 –  A murit in imprejurari suspecte imparatul roman Jovian. S-a născut în anul 331 la Singidunum, azi Belgrad.

In anul 363, in timpul campaniei impotriva partilor, imparatul Iulian Apostatul a fost rănit mortal de o sulita  care l-a lovit în abdomen.

Există controverse cu privire la alegerea lui Iovian ca împărat. Unele surse susțin că, pe patul său de moarte, însuși Iulian l-ar fi desemnat succesor.

Alte surse susțin că ar fi fost ales de soldați, unele afirmând că alegerea s-ar datora soldaților creștini.

 

 

 

Coin of Jovian.

 

 

Crestin convins, Jovian a promulgat un nou edict de toleranta  religioasa, bine primit de populatia imperiului.

A murit in urma unui accident, in drum spre Constantinopol, la Dadastana (Asia Mica), la varsta de 33 de ani, dupa opt luni de domnie.

 

 

 

440 :  A murit Mesrob Maștoț sau Mesrop Mașdoț ,  primul doctor al Bisericii Armene, teolog si lingvist inventator al alfabetului armean care a fost un pas fundamental în consolidarea statalității armean și legătura între Regatul armean și armenii care trăiau  în Imperiul Bizantin si Imperiul Persan.

A inventat si alfabetul georgian si probabil alfabetele etiopian și albanez caucazian si a fost  traducătorul Bibliei in limba armeana; (n.362).

 

 

 

 

1370 – Cruciada Nordului : Armata Marelui Ducat al Lituaniei si Cavalerii Teutoni se ciocnesc in Batalia de la Rudau.Cronicarul teuton Wigand din Marburg  și Cronica Livoniana a lui Hermann de Wartberge  relateaza  ca lituanienii au suferit o grea înfrângere.

 

 

1371 – A decedat Țarul bulgar Ioan Alexandru ( Ivan Alexandru). A domnit între 1331 și 1371, în timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Data nașterii sale este necunoscută..
Ioan Alexandru și-a început domnia confruntându-se cu probleme interne, dar și cu amenințări externe venite din partea vecinilor Bulgariei, Imperiul Bizantin și Serbia, dar și-a condus imperiul spre o perioadă de revenire economică și de renaștere culturală și religioasă.

Totuși,  nu a putut  să reziste incursiunilor succesive ale otomanilor si  invaziilor maghiare dinspre nord-vest.
Într-o tentativă sortită eșecului de a rezolva aceste probleme, și-a împărțit țara între cei doi fii ai săi, dar fiind slăbită și fărâmițată, Buglaria nu a putut face fata iminentei cuceriri otomane.

 

 

1411 – Musa Celebi, unul din fiii sultanului Baiazid devine cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân, sultan al Imperiului Otoman.

Mircea il ajuta pe Musa cu o armata condusa de nepotul sau Dan, gratie careia acesta il bate in 1411  pe rivalul sau Soleiman si se proclama sultan.

 

 

 

 

1600 – Este ars pe rug  Giordano Bruno.

 

 

 

 Fișier:Giordano Bruno.jpg

 

 

 

 

Nascut Filippo Bruno, la Nola, in 1548, viitorul savant si astronom si-a petrecut copilaria in sudul Italiei, intrand, la varsta de 17 ani, in Ordinul Dominicanilor la manastirea San Domenico Maggiore din Napoli, unde-si va lua si prenumele Giordano.

A devenit preot in 1572, la varsta de 24 de ani, uluindu-i pe toti cu memoria lui sclipitoare si fiind invitat chiar in fata papei Pius al V-lea, spre a demonstra sistemul mnemonic pus la punct de el.

Dar apetenta lui pentru gandirea liberala si pentru cartile puse la index de Biserica Catolica ii va aduce in curand necazuri. Cand in chilia lui s-a gasit o carte a lui Erasmus, adnotata de calugar, Bruno a fost nevoit sa fuga din Napoli, spre a evita sa fie judecat.

Dupa numeroase peregrinari, s-a stabilit in cele din urma la Venetia, unde, sustin unii biografi, ar fi devenit protestant, desi nu este nimic cert in aceasta privinta. 

Sigur este faptul ca noi scrieri si conflictele in care a intrat cu profesorii reputati ai universitatilor din nordul Italiei au intarit faima sa de „eretic” si acuzatiile se vor inmulti, obligandu-l pe calugar sa se refugieze in Franta.

Aici, la Toulouse, isi va lua doctoratul in Teologie si va fi ales de studenti lector la catedra de Filosofie. Tot memoria lui prodigioasa va atrage atentia regelui Henric al III-lea, care-l cheama la curte, spre a-l testa. Va fi o perioada fasta in viata lui Bruno, el publicand acum o serie de lucrari despre mnemonica si filosofie.

Pretutindeni, teza sa similara cu cea a lui Copernic despre rotatia Pamantului  in jurul Soarelui, declanseaza critici si controverse si este din nou fortat sa plece, de asta data in Germania. Convins ca Inchizitia incetase sa-l mai urmareasca, revine in Italia, dar este arestat la Venetia, in 1592 si tinut in temnita sapte ani, inainte de a fi condamnat la moarte pentru erezie si ars pe rug la Roma, in Campo de Fiori, dupa ce refuzase categoric sa renunte la opiniile sale privind pluralitatea lumilor.

 

 

 

1653 – S-a nascut  Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog și dirijor italian; (d. 1713).

 

 

 

 

 

 

 

Corelli a murit la Roma si este îngropat în Panteonul de la Roma.

Compozițiile sale ocupă un loc important în dezvoltarea muzicii de cameră, iar influențele sale nu se limitează doar în Italia; Johann Sebastian Bach a studiat lucrările lui Corelli iar fuga sa pentru orgă (BWV 579) a fost inspirată după lucrarea Opus 3 a lui Corelli din 1689.

 Stilul de interpretare introdus de Corelli și păstrat de elevii săi, printre care Francesco Geminiani, Pietro Locatelli, Pietro Castrucci și Francesco Gasparini, printre alții, a avut o importanță vitală pentru interpretarea la vioară.

Concerto Grosso Op. 6 a lui Händel este inspirată după propria colecție Concerto Grosso Op. 6 a lui Corelli. De asemenea, se spune că toți violoniștii italieni importanți din secolul XVIII-lea l-au avut pe Corelli ca model.

 

 

1673 – A murit Moliere (Jean Baptiste Poquelin), dramaturg francez,autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat tarele societăţii  contemporane lui (“Avarul”, “Mizantropul””Burghezul gentilom”) (n. 15 ianuarie 1622).

 

  

 

Jean-Baptiste Poquelin Moliere

 

Unul dintre cele mai faimoase momente din viața lui Molière este ultimul, care a devenit proverbial: a murit pe scenă, în timp ce juca Le Malade imaginaire (Bolnavul închipuit). În timp ce declama, s-a prăbușit pe scenă și a murit la puține ore după aceasta in casa sa, fără împărtășanie pentru că doi preoți refuzaseră să-l viziteze, iar al treilea a ajuns prea târziu.

Se spune că purta culoarea galbenă, iar din acest motiv există o superstiție cum că galbenul aduce nenoroc actorilor.

Ca actor, nu i-a fost permis din prisma legilor vremii a fi îngropat într-un cimitir obișnuit, pe tărâm sfânt. Soția sa Armande a fost cea care i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită funeralii „normale“ pe timp de noapte.

În 1792, rămășițele sale au fost aduse la muzeul monumentelor franceze și în 1817 transferate la Cimitirul Le Père Lachaise , Paris, în apropiere de cele ale lui La Fontaine.

 

 

1753 – In Suedia s-a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, 17 februarie  devenind 1 martie.

 

 1788 – A murit pictorul francez Maurice Quentin de la Tour ; (n. 5 septembrie 1704).

 

 

 

Maurice Quentin de la Tour, Self-Portrait wearing a Jabot, ca. 1751 If smiles can have almost as many characters as possible in portraits, then why does self-portraiture take such a dim view of smiling? For there is no doubt that some artists look as though they would rather die of lockjaw. Not among them and perhaps the most exceptional smiler of all is the Frenchman Maurice Quentin de la Tour, a portraitist for whom the life and soul of any human being, and most especially himself, are quite naturally expressed in the smile. La Tour has no qualms about smiling, never worries that it might be thought frivolous or conceited. Where other artists make heavy weather of portraying themselves, he takes the task lightly, and seems to have produced more glad-faced self-portraits than any other artist. The best and brightest is the 1751 Self-Portrait Wearing a Jabot. La Tour was forty-seven and overwhelmed by work, but presents himself as irrepressibly youthful. His eyes spark directly with yours, his face is as fresh as his lace jabot, and his smile as clear as a cloudless morning. The pose is beautifully balanced between stillness and swagger, a backward tilt that implies forward motion; he could have been leaving but instead he is staying, pausing for the pleasure of your company. But the smile is his crowning glory. It is not a sidelong smirk or a simper, but delicately done, the mouth just widening a little, the corners turning lightly upwards and the eyes in intelligent accord. It lifts and it is uplifting, a smile to raise the spirits. Pastel suits the character of his art, tactile, vivacious and suave, and above all it gives him (and his sitters) immediate and continuing presence. Which is just what he has in this self-portrait, an eighteenth-century man behaving as if there were no barrier of time or place of illusion between us, posing, smiling, presenting himself more than two hundred and fifty years ago as if he lived in the age of the photo. The smile is the charm that speeds up time, because what he is doing is not yet over. As long as he continues to smile, La Tour is still making overtures. A good smile sends its signal in your direction and is received, back and forth, in unbroken transmission; and even though it is not real but depicted, this smile makes the same connection. Someone is smiling at you, a direct acknowledgement of your presence right now, an action that implies the moment before, when the face was straight, and the moment afterwards when it will once again fall. — A Face to the World: on Self-Portraits, Laura Cumming

 

 

A fost un portretist francez rococo care a lucrat în primul rând pasteluri. Printre subiectele sale  faimoase au fost portretele lui Voltaire, Rousseau, Louis XV și Madame de Pompadour.

 

 

 

 1803 – S-a nascut   Edgar Quinet, istoric, scriitor, filozof francez  profund atasat de poporul roman  (m.27 martie 1875).

 

 

 

Edgar Quinet

 

 

 

În perioada 1842-1846 a fost profesor la College de France, unde i-a avut ca studenți pe mulți dintre „pașoptiștii” români.

În 1852, după moartea primei sale soții, s-a căsătorit cu Hermione Asachi, fiica scriitorului român Gheorghe Asachi.

A rămas cunoscut și ca filoromân, atât prin scrierile sale, cât și prin sprijinul moral pe care l-a acordat generației de la 1848 din Țările Române.

Ediția completă a scrierilor lui Edgar Quinet a fost publicată de către soția sa, Hermione Asachi, în 30 de volume (în perioada 1877 – 1882).

 

 

 

 

1827 – A murit  pedagogul elvețian Johann Heinrich Pestalozzi ; (n. 1746).

 

 

 

 

Johann Pestalozzi. Picture sourced from Wikimedia Commons and said to be in the public domain because its copyright has expired. It is a photograph of a painting probably F.G.A. Schöner. There is an oil painting done after this painting by Francesco Ramos in the late 18th century/early 19th century that is shown today in the Museo del Prado in Madrid.

 

 

 

 

A fost un reformator al educației care a  îmbogățit și reînnoit conținutul și metodele învățământului primar, fiind considerat întemeietorul școlii populare.

În spațiul românesc, ideile lui Pestalozzi au pătruns  mai întâi în Transilvania prin intermediul lui Stephan Ludwig Roth, care i-a fost discipol și colaborator la Yverdon. Aceste idei au influențat regulamentele școlare din Țara Românească (1832) și  din Moldova (1835).

1836 – S-a nascut  Iosif Goldiș, episcop român, membru corespondent al Academiei Române; (d. 1902).

 

 

 

 

1845-  S-a nascut Infanta Antónia a Portugaliei, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei și mama regelui Ferdinand al României (d. 1913)

 

 

 

 

1850 – Domnitorul Barbu Ştirbei a emis  actul domnesc privind organizarea şcolilor din Ţara Românească.

A ridicat teatrul din București, a redeschis școlile închise pe timpul Revoluției de la 1848 si a îmbunătățit dispozițiile Regulamentului Organic cu privire la țărani.

 

 

 

 

1856 – A murit Heinrich Heine, poet, ultimul reprezentant al romantismului german(n. 1797).

 

Heine, Heinrich - 99px-Heinrich_Heine.jpeg -

 

 

 

1863 – Se infiinteaza Crucea Rosie Internationala.

 

La 9 februarie 1863, o organizaţie de caritate cu sediul la Geneva, a decis să creeze o comisie din cinci membri pentru a examina posibilitatea de a pune în aplicare ideile lui Dunant de creere a unei organizatii internationale pentru ajutorarea ranitilor.

 

Comitetul – compus din Moynier, Guillaume-Henri Dufour, Louis Appia, Maunoir Teodor şi Dunant însuşi – s-a întrunit pe 17 februarie şi a fondat “Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor”, care va lua mai târziu numele de “Comitetul internaţional Crucea Roşie. “
Prima convenţie a Crucii Roşii se va întruni în anul 1864.

 

 

 

1864 – Prima nava de suprafata scufundata de un submarin.In timpul Razboiului Civil american,cuirasatul nordist USS Housatonic a fost scufundat în afara portului Charleston din Carolina de Sud de către un submarin al Confederatiei sudiste CSS HL Hunley.

 

  

 

1866 – In baza unui decret al lui Alexandru Ioan Cuza din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica; (17 februarie/2 martie) .

 

 

 

Banca Imperială Otomană (Banque Imperiale Ottomane), preluat obarsiv.com

 

 

 

 

Banca României a fost creată în baza capitalului străin în principal englez și francez, avîndu-i ca principali acţionari, pe E. Grenfell, asociat al celebrului bancher evreu londonez Morgan, precum şi pe evreul francez Isaac Pereire, creatorul cartelului bancar francez Société Generale. Aceştia ţineau sub control şi Banque Imperiale Ottomane din Istanbul, motiv din care Banca României apărea ca afiliată (filială) a băncii de la Istanbul.

 

În programul din 1867, liberalii inserau un punct referitor la organizarea sistemului de credit: “Vom îmbunătăţi finanţele noastre mai cu deosebire, îndată ce vom organiza creditul prin bănci agricole şi comerciale, cari să ridice comerţul, industria, agricultura, să le dea viaţă prin stimularea şi înlesnirea transacţiunilor private, precum şi a lucrărilor publice ale Statului şi ale judeţelor“, căci “fără…institute de credit, un stat nu poate prospera“; între 1870-1876, au fost elaborate mai multe proiecte de înfiinţare a unei bănci naţionale: de către un grup de bancheri bucureşteni (1873), de către ministrul conservator de Finanţe, Petru Mavrogheni (1874) şi de către un grup de deputaţi liberali (1876).

 

Crearea unei bănci naționale românești în baza capitalului inten s-a realizat totuși, chiar dacă exista un lobby puternic al investitorilor srăini pentru aplicare și în continuare a capitalului străin preponderent sau în toatlitate pentru Banca Națională a României.

 

Banca Națională a României a fost înființată ca bancă centrală în 1880 după modelul băncii centrale a Belgiei. În dezbaterile parlamentare asupra proiectului de lege, ministrul Finanțelor, Ioan Cîmpineanu, s-a opus participării capitalului străin la constituirea Bancii Naționale. Capitalul băncii a fost stabilit la 30 de milioane, din care 20 de milioane prin subscriție publică, iar 10 milioane, depuse de stat.

 

 

 

 

 

1867 – Se constituie  Imperiul dualist Austro-Ungar.

  Austro-Ungaria, cunoscută și ca Monarhia Dunăreană nu s-a numit niciodată oficial „Imperiul Austro-Ungar”, ci Kaiserreich und Königreich Österreich-Ungarn în germană și Osztrák Birodalom és Magyar Királyság în maghiară, adică „Imperiul austriac și regatul maghiar”.

 

 

Imperiul Habsburgic

Austro-Ungaria a fost un stat dualist alcătuit, pe de o parte, din Cisleithania, adică statele (regate, ducate etc.) din administrarea austriacă, aflate dincolo de râul Leitha, din partea vestică și nordică a statului austro-ungar, și, pe de altă parte, din Transleithania, adică statele aparținând Regatului Ungariei (la care a fost încorporat în 1867 și Marele Principat al Transilvaniei).

 

 

1877 – S-a născut André Maginot, om politic francez, ministru de război.

 

 

 

https://i0.wp.com/www.maginotlinie.net/andre%20maginot.JPG

 

 

La 11.12.1929, propune întărirea graniţei franco-germane printr-o linie de fortificaţii, cunoscută sub numele de “Linia Maginot”; (m.07.01.1932).

 

 

 

1881 – S-a născut actorul  roman Ion Manolescu; (m.27.12.1959).

 

 

 

https://i0.wp.com/www.coltulcolectionarului.ro/images/Amintiri--Ion-Manolescu-76646.jpg

 

 

A  fost un actor român de teatru și film care a  debutat în 1905. A jucat la Teatrul Național din București, în Compania Davila, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Municipal din București etc.

În 1919 a înființat și a condus primul sindicat al artiștilor din România. A ocupat și funcția de inspector general al teatrelor.

Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actorului Ion Manolescu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”.

În 1962 i-a apărut volumul de „Amintiri”.

 

 

 

1890 – A murit  americanul Christopher Sholes  inventatorul masinii de scris.
În 1868, Christopher Sholes a primit brevetul pentru maşina de scris.A murit la varsta de 71 de ani.

 

 

 

 1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei “Madame Butterfly” de Puccini.

 

Madama Butterfly poster by Adolfo Hohenstein (image)

 

 

 

 

 

1909 – A murit  Marele Sef amerindian Geronimo.

 

 

 

https://i0.wp.com/www.logoi.com/notes/img/geronimo.jpg

 

 

 

Seful apas Geronimo  a murit la vârsta de 80 de ani. Odata cu el a disparut unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistenţei bastinasilor indieni in fata  invadatorilor albi.

 Născut în Arizona, în iunie 1829, Geronimo a facut parte din tribul Chiricahua al carui  lider respectat a devenit.

In 1905, Geronimo si-a dictat memoriile jurnalistului SM Barrett care le-a publicat cu titlul:  ”Geronimo, propria sa istorie.”

 

 

 

 

1916 – S–a născut actorul italian Raf Vallone.

 

 

 

https://i0.wp.com/static.episode39.it/artist/10688.jpg

 

 

 

In 1961 a primit Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet; (m.31.10.2002).

 

 

 

 

 1917 – S-a nascut  Ioana Radu,pe numele adevărat Eugenia (Jana) Braia, renumita  cântăreață româncă de romanțe și muzică populară; (d. 19 septembrie 1990).

 

 

 

Picture of Ioana Radu

 

 

 

 

 

 

1923 – A murit  Teodor T. Burada, folclorist, etnograf și muzicolog,cel care a  descoperit si a studiat  bocetul popular; (n. 1839).

 

 

 

 

 1934 – A murit  intr-un accident de alpinism Albert I, regele  Belgiei; (n. 1875).

 

 

 

 1941  –  In timpul celui de-al doilea război mondial preotul catolic  polonez Maximillian Kolbe, este arestat de către trupele germane pentru scrierile sale anti-naziste și ajutorul dat unor refugiați evrei. Kolbe își va da viața la Auschwitz  în locul altui prizonier.

După terminarea războiului, au început demersurile pentru ridicarea lui la cinstea sfintelor altare.

În anul 1974 papa Paul al VI-lea l-a trecut în rândul „fericiților”, iar la 10 octombrie 1982 papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat „sfânt”.

Este sărbătorit în data de 14 august.

 

 

 

1947 – A murit la Paris,  scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, cea pe care Nicolae Iorga a numit-o “ambasadoarea sufletului românesc”.A fost  laureată a premiului Academiei Franceze.

 

 

 

 

Elena Vacarescu

 

 

În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu (S-a nascut la  21 septembrie 1866).

 

 

 

1947 – În Austria, intră  in vigoare “A doua lege privind național-socialismul”, lege care excludea  foștii naziști din viața publică.

 


1950 –  Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei Române, care devine Academia Republicii Populare Române. 1965 – Colonia africana britanica  Gambia a devenit stat independent.

 

 

 

 

  1971 – A murit  Miron Radu Paraschivescu, poet, publicist și traducător român; (n. 1911).

 

 

 

 https://i0.wp.com/arch3.okr.ro/auctions.v3/700_700/2010/12/26/2/b/249017463-167003-700_700.jpg

 

 

 

 

 

1975 –  Moare Chivu Stoica, politician comunist , președinte al Consiliului de Stat al RPR în perioada 24 martie 1965 – 9 decembrie  1967; a fost înlocuit în această funcție de către Nicolae Ceaușescu. (S-a nascut la 8 august 1908).

 

 

 

Chivu Stoica

 

 

 

În anul 1931 a devenit membru al Partidului Comunist din România. În timpul războiului civil din Spania, a fost membru în Brigada Internațională. S-a sinucis împuşcându-se cu o armă de vânătoare (deși au existat numeroase voci care au afirmat că a fost „ajutat” să facă acest gest).

 

 

 

 

1979 –  Se declanșeaza războiul de graniță chino-vietnamez.

In urma interventiei armate vietnameze din  Cambodgia, 250.000 militari chinezi invadeaza Vietnamul.

 

In prima faza chinezii  înregistreaza câştiguri importante, dar in cele din urma au fost forţati să se retragă cu mari  pierderi.
http://www.time.com/time/asia/magazine/99/0927/pingxiang.html  

 

 

 

 

 

 1987- Studenții au manifestat la Iasi împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!

 

 

 

 

1993 –  Academia Română  a hotărât revenirea la scrierea cu “â” în interiorul cuvântului și a formei “sunt” în loc de “sînt“. 

 

 

 

 

 

1996 – A murit  Hervé Bazin, poet, romancier, eseist, președinte al Academiei Goncourt din Franta (1973 – 1996); (n. 1911).

 

 

 

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash2/41593_87476410412_6446472_n.jpg

 

 

 

Scriitorul Hervé Bazin, preşedintele Academiei Goncourt din 1973, a murit la scurt timp înainte să împlinească varsta de 85 de ani, ca urmare a unui accident vascular cerebral. 

 

 

 

1999 – Grupurile de mineri conduse spre Bucuresti de Miron Cozma, după ce au reusit să dea peste cap câteva baraje şi filtre de circulaţie, au fost oprite de forţele de ordine la Stoeneşti, în apropiere de Caracal.

 

 Miron Cozma a fost arestat, împreună cu Romeo Beja şi Dorin Loiş.

 

 

 

 

 2001 – A murit Richard Wurmbrand, misionar creștin, deținut politic în timpul regimului comunist din Romania.

 

 

 

 

2008 – Parlamentul din Kosovo proclamă independenţa acestui teritoriu fost iugoslav.

Serbia şi aliatul său, Rusia, resping această proclamare a independenţei, recunoscută  de 69 de ţări, intre care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE.

 

 

 

 

map

 

 

 

Albanezii din Kosovo au vazut implinit visul mai multor generaţii, odata cu proclamarea independenţei.

 

http://www.lepoint.fr/actualites-monde/kosovo-l-independance-divise-la-communaute-internationale/924/0/224284

 

 

 

 

 

  2009 – Manifestatie de protest a imblanzitorilor de serpi din India.

Aproape 1000 de imblanzitori şerpi au demonstrat  în Calcuta, în estul Indiei,in sunete de flaut cerand dreptul de a aparea în public cu reptile vii.

Aparitiile publice ale imblanzitorilor de serpi sunt interzise în India din anul 1991, dar rămân vizibile în ţară, fiind tolerate inclusiv în zonele turistice şi la sate.   

 

  

2013 –  A 63-a ediție a Festivalului International de Film  Ursul de aur de la Berlin.

Marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul „Poziția copilului”.

Acest film dramatic românesc  regizat de Călin Peter Netzer și produs de Ada Solomon a câștigat și premiul pentru cel mai bun film la Festivalul cinematografic de la de la Namur, pe 4 octombrie 2013

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sfantul Mucenic Teodor Tiron 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Teodor Tiron 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 februarie, a dobandit cununa muceniceasca la anul 306, in timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de catre imparatii Maximian si Maximus.

 

Imediat dupa ce Teodor a intrat in armata romana, adica fiind recrut – caci astfel se traduce cuvantul “tiron”-, si izbucnind in orasul Amasia persecutia contra crestinilor, acesta nu a dorit sa ascunda faptul ca este crestin. Pentru acest motiv, a fost inchis in temnita, fiind lasat sa moara din lipsa apei si a hranei.

 

Mantuitorul, insa, i S-a aratat Sfantului Teodor in temnita, zicandu-i: “Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica.” Tot acum, i s-au aratat sfantului multi ingeri, astfel incat, ostasii care pazeau temnita, s-au umplut de spaima.

 

Dupa aceasta, Sfantul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat in foc.

 

Sinaxarul aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363),  cand acesta dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare.

 

Sfantul Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva).

 

In amintirea acestei intamplari minunte, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor.

 

 

 

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

 

 

– Sfintei Mariamna, sora sfantului Apostol Filip;

 

– Preacuviosului Auxiviu;

 

– Preacuviosului Teostirict;

 

– Sfantului Mina Calicheladul;

 

– Cuviosului Salaman;

 

– Imparatilor Marcian si Pulcheria;

 

– Sfantului Mucenic Teodor Vizantiul;

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/5g_ovSiicZw

 

 

 

 

 

 

 

Surse: Crestin Ortodox.ro; Lessignets.com; Revista Magazin;Wikipedia ro.; Mediafax.ro; Istoria md.

 

17/02/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: