CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 FEBRUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

12 februarie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

41- S-a nascut Tiberius Claudius Caesar Britannicus, fiul imparatului roman Claudius  și al Messalinei Claudia, a treia sa soție.

A fost moștenitorul desemnat al imperiului și a fost ucis la 11 februarie 55 ,tronul revenindu-i lui Nero.

 

 

 

 

 

1074 – S-a nascut Conrad al II-lea ( d.27 iulie 1101) , rege al Germaniei  (1087-1098) și rege al Italiei (1093-1098). El a fost al doilea fiu al imparatului Henric al IV-lea al Sfantului Imperiu Romano-German și al Gertei de Savoia.

 

 

 

 

1048 – Consacrarea Papei Leon al IX- lea.

 

 

 

 Fișier:Leon IX.jpg

 

 

 

Leon al IX-lea s-a nascut la 21 iunie  1002 in  Eguisheim in  Alsacia  si a decedat pe 19 aprilie  1054  la Roma , numele sau laic fiind  Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg.  A  fost Papă al Bisericii Universale între 12 februarie 1049 și 19 aprilie  1054.

In timpul pontificatului sau, a provocat Marea Schisma  dintre Roma şi Biserica Ortodoxă, care s-a produs in urma unui  litigiu doctrinar indelungat intre bisericile din părţile de est şi de vest a vechiului Imperiu Roman.

Ca urmare a Marii Schisme din anul 1054,  se ajunge la excomunicarea de către Biserica Apuseană a Patriarhului Constantinopolului şi a tuturor  urmaşilor sai, Papa fiind anatemizat la randul sau de catre Patriarhul Constantinopolului.

 Leon al IX-lea a fost inmormantat in Bazilica Sf.Petru la Vatican si a fost canonizat în anul 1087, de către Papa Victor al III-lea. Sărbătoarea sa este  în mod tradițional celebrată la 19 aprilie, ziua  morții sale, care este considerată de credincioșii catolici  „Nașterea în Cer” a sfântului.

 

 

 

1502 – O  puternica flota de cincisprezece nave și opt sute de oameni, a plecat de  la Lisabona sub conducerea lui Vasco da Gama  in a doua calatorie catre India.

 

 

 

1541 –  Intemeierea orașului Santiago de Chile.

 

 

 

 https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2012/02/valdivia252cpedro.jpg?w=227&h=260

 

Pedro Valdivia

 

Spaniolul Pedro Valdivia, un fost soldat al Armatei conquistadorului Pizarro fondeaza  într-o vale din Anzii sudici, capitala regiunii pe care indienii Mapuche o numeau  ”Chili care ar insemna ”unde se termină pământul”.Valdivia a  murit torturat de  indieni, doisprezece ani mai târziu.

 

 

 

1554 – Este executata  pentru inalta tradare Lady Jane Grey, regina a Angliei pentru noua zile;  (n. 1537).

 

 

 

 

 

Execuţia lui Lady Jane Grey de Paul Delaroche, 1833

 

Jane Grey-Dudley era verișoara regelui Eduard al VI-lea (1547-1553). Acesta avea două surori, Elisabeta și Maria, care în mod normal ar trebui să-i succeadă la tron.  Eduard al VI-lea era convins ca  verișoara sa, Jane Grey, ar fi cea mai bună soluție pentru preluarea tronului după moartea sa.

Singurul obstacol în calea schimbării succesiunii la tron o reprezenta chiar ultima dorință a regelui Henric al VIII-lea, care considera că ficele sale, deși nu erau perfecte, ar fi potrivite să poarte coroana Angliei. Eduard, în ciuda voinței tatălui, și-a lipsit surorile de dreptul de succesiune la tron și a numit ca urmașă a sa pe Jane Grey, după care și-a luat rămas bun de la viață.

Pe 9 iulie 1553, Consiliul Coroanei a informat-o pe Jane despre decizia defunctului rege, iar o zi mai târziu a fost declarată regină a Angliei, sub denumirea de Jane I.

Fiind o persoană extraordinar de inteligentă, ea ar fi trebuit să-și dea seama de deznădejdea situației sale. Maria Tudor, sora lui Eduard al VI-lea, a adunat oastea la Norfolk si  pe 19 iulie 1553, Maria a intrat în Londra, iar regina Jane I a fost acuzată de trădare și, împreună cu soțul ei, a fost întemnițată în Turnul Londrei.

 

Jane și-a recunoscut vina. Încă mai avea o șansă de a-și salva viața și probabil, așa s-ar fi întâmplat, dacă tatăl său nu ar fi participat la rebeliunea lui Thomas Wyatt, care s-a răzvrătit împotriva noii regine a Angliei.

În acel moment soarta ei a fost decisă definitiv: atât timp cât a avut loc o rebeliune, se realizase un precedent și Jane Grey reprezenta un pericol. Maria Tudor nu-și putea permite un asemenea risc.

Se pregătea să se mărite și nu voia ca logodnicul ei spaniol să se teamă de siguranța coroanei. Șase luni mai târziu, pe data de 12 februarie 1554, Jane Grey a fost decapitată în Tower Green, iar soțul ei, Guildford Dudley, a fost executat în Tower Hill.

 

 

 

1593 – Invazia japoneza in Coreea. 3000 de soldati coreeni condusi de generalul Kwon Yu  resping cu succes fortele  japoneze de cateva ori mai numeroase  care asediau Haengiu.  Acesta este considerat cel mai mare victorie coreean în timpul celor șapte ani de război.

 

 

 

1733 – Englezul James Oglethorpe  întemeiază colonia britanica Georgia   și primul său oraș, Savannah.

 

 

 

1768 – Se naste imparatul  Francisc I al Austriei; (d. 1835).

 

 

 

1799 – Moare  Lazzaro Spallanzani, biolog italian; (n. 1729).

 

 

 

1804 – A murit  filosoful german Immanuel Kant; (n. 1724).

 

 

 

 

 

 

1809 – S-a nascut  Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Americii, cel care a abolit sclavia; (d. 1865).

 

 

 

 https://i0.wp.com/www.historyplace.com/lincoln/lincpix/last.jpg

 

 

 

 

1809 – S-a nascut naturalistul englez Charles Robert Darwin; (d. 1882).

 

 

 

1814 – La numai doi ani  de la ocuparea tinutului dintre Prut si Nistru  de catre Rusia, apar primele proteste ale boierilor moldoveni pamanteni,  împotriva politicii  duse împăratul Rusiei  în noua provincie anexată.

 

 

 

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878

 

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878

 

 Nobilimea basarabeană se adresa intr-un memoriu ţarului astfel : „Dă-ne buna vieţuire, dăruieşte-ne nestricare obiceiurilor şi a pravililor, miluieşte-ne cu mărime sufletului şi a iubirei tale de oameni şi dacă din oareşcare rîvnire a soartei noastre au agiuns la Împărătescul Vostru auz arătările ce s-au făcut de aici către ministerul, că moldovenii nu ar ave pravili şi că ar fi din fire porniţi întru urmări nepriincioasă, şi că ar trebui zaconuri pentru pedeapsa greşalilor lor, fii milostiv a vede că moldovenii sunt plini de credinţă.

 

În continuarea memoriului, nobilii cereau ca mitropolitul Basarabiei să fie primul membru al Divanului provinciei, „pentru că aceasta este fire şi lege Moldaviei”, şi „să să rînduiască şi ocîrmuitor politicesc a oblastii pămîntean din moldoveni credincios Împărăteştii Voastre Măriri, care să poată cunoaşte persoanile, pronomiile, pravilele noastre, şi împregiurările de aici, fiindcă lipsind aceste acum, înstreinîndu-se din zi în zi, izvodindu-să cele neobicinuite, ne înspăimîntează şi pe noi şi pe fraţii noştri.

 

Tot la 12 februarie 1814, boierii adresau o jalbă şi oberprocurorul Sfîntului Sinod rus: „Toată obştia oblastului Basarabiei, toati niamurile, şi toati stările de aicea tineri şi bătrîni năzuim la apărarea luminărei voastre… să nu să dea ascultari nici la un fel de arătări din oari cui parti vor fi, nici să să dea hotărîri soartii noastre, pără nu să vor înfăţoşa deputaţii din partea obştii, cari vor avea încredinţarea arhipăstorului nostru mitropolit Gavriil, cuprinzătoare că de cătră obştii sint trimeşi şi cari fără multă prelungire să vor trimiti.

 

 

 

 

 

 1817 -Trupele chiliene ajutate de cele argentiniene, constituie Armata Anzilor si  infrang in Bătălia de la Chacabuco din  12 februarie 1817, trupele  colonialiste spaniole si elibereaza intreg teritoriul tarii .

Anul următor, independența e declarată, iar tara intra sub autoritatea lui Bernardo O’Higgins, care preia titlul de Comandant Suprem.

Bernardo O’Higgins Riquelme ( n. 20 august 1778 – 24 octombrie 1842), a fost unul din  liderii  independenisti care, împrenuă cu José de San Martín, au condus Chile  in lupta pentru iesirea tarii de sub dominația colonială spaniolă. Este considerat a fi unul dintre părinții fondatori ai acestui stat si a fost primul sef al statului chilian, când acesta a devenit complet independent. O’Higgins era de origine irlandeză  și bască .

El a aplicat o serie de reforme care insa  au nemulțumit aristocrația locala și a fost  nevoit să paraseasca puterea în 1823.

 

 

 


 - Public Domain Image

Bernardo O’Higgins

 

 

 

 

 

 

1828 – S-a nascut  poetul și scriitorul englez George Meredith;(d. 1909).

 

 

 

 https://i0.wp.com/www.literaryhistory.com/19thC/Public_Domain_Photos/Meredith.jpg

 

 

 

 

1856 – Juristul si omul politic roman Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franței, Alexandre Walewski, in care pleda pentru constituirea unui stat național romanesc independent sub garanția celor șapte mari puteri.

 

 

 

1864 – Parlamentul voteaza proiectul de lege pentru organizarea puterii armate in Romania.

 

 

 

1885 – S-a nascut  Julius Streicher, politician german, fondatorul saptamanalului Der Sturmer, principalul organ de propaganda antisemita nazista din Al treilea Reich; (d. 1946).

 

 

 

https://i0.wp.com/www.ushmm.org/propaganda/assets/images/500x/der-sturmer-article.jpg

 

 

 

 

1894 – S-a nascut poeta si scriitoarea romana Otilia Cazimir; (d. 1967).

 

 

 

https://i0.wp.com/194.88.148.151/CASA-MEMORIALA-OTILIA-CAZIMIR/b7f602ea674816e4f/250/0/1/99/CASA-MEMORIALA-OTILIA-CAZIMIR.jpg

 

 

 

 

1901 – S-a nascut  Jean Georgescu, regizor și actor roman; (d. 1994).

 

 

 

https://i0.wp.com/static.cinemagia.ro/img/resize/db/actor/00/36/44/jean-georgescu-949004l-214x0-wtm-c5b1b287.png

 

 

 

 

1905 – S-a nascut  medicul  roman Theodor Burghele; (d. 1977).

 

 

 

 

1923 – S-a nascut  Franco Zeffirelli, regizor italian de film.

 

 

 

http://thelastverista.files.wordpress.com/2010/02/franco_zeffirelli_gallery_full.jpg?w=300&h=217

 

 

 

 

 

1912-  Abdica imparatul chinez Pu Yi;  sfarșitul dinastiei Qing si proclamarea Republicii sub conducerea lui Sun Iat sen.

 

 

 

 https://i0.wp.com/www.chinadaily.com.cn/china/2006-07/18/xin_200703181713267790930.jpg

 

 

 

Revoluţia din 1911-1912, condusă de Sun Yat-sen, l-a fortat pe imparatul Puyi  să abdice la vârsta de şase ani.

 

 

 

 

1912 –  China adopta calendarul gregorian.

 

 

 

1919 – Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata romana sa inainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad.

 

 

 

1922 – Și-a inceput pontificatul Papa Pius al XI-lea; (n. 1857 – m. 1939).

 

 

 

1924- La New York are loc premiera lucrarii simfonice Rapsodia albastra de George Gershwin.

 

 

 

 Picture of George Gershwin

 

foto: George Gershwin

 

 

 

 

 

1931 – Papa Pius al XI-lea inaugureaza Radio Vatican.

 

 

 

  [Administration building and radio masts at Vatican City]

 

 

 

Acesta a fost inaugurat de Papa Pius al XI 12 februarie 1931, în prezenţa inventatorului radioului, Guglielmo Marconi. 

 

 

 

 

1942- Se naste  politicianul israelian Ehud Barak.

 

 

 

 

 

  Ehud Barak (născut Ehud Brug) este un general (rez.) și politician israelian. A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene (1991-1994) apoi, lider al Partidului Muncii și prim-ministru al Israelului (6 iulie 1999-7 martie 2001).

 

 

 

1953 – URSS rupe relaţiile cu Israelul.

 

 

 

1959- S-a nascut  Dan Puric, actor și regizor de teatru roman.

 

 

 

1961-  A fost lansata Venus – 1, prima stație interplanetara automata in direcția Planetei Venus.

 

 

 

1974 –  Dizidentul rus Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1970, este exilat din Uniunea Sovietică .

 

 

 

 

 

Soljeniţîn s-a nascut  la 11 decembrie 1918 la  Kislovodsk, URSS si a decedat in ziua de  3 august 2008 la  Moscova.

 

 

 

1979 – A murit  Jean Renoir, regizor francez de film; (n. 1894).

 

 

Jean Renoir

 

 

 

 

1994 – Se deschid Jocurile Olimpice de Iarna la Lillehammer, Norvegia.

 

 

 

1994 – Victoria Matthews a fost aleasa  prima femeie episcop al Bisericii Anglicane din Canada.

 

 

 

 

 

 

 

 

1996 –  Yasser Arafat a depus juramantul in calitate de prim președinte ales (20 ianuarie 1996) al Autoritații Naționale Palestiniene.

 

 

 

 

 

 

 

1997 – Este hirotonita prima femeie preot  in Anglia.

 

 

 

  Picture of Lucy Winkett

 

 

 

Lucy Winkett in varsta de 28 ani , devine prima femeie preot a bisericii anglicane.

 

 

 

1999 –  Senatul american l-a achitat pe Preşedintele Clinton de acuzatiile de a fi  a minţit sub jurământ şi  obstrucţionarea justiţiei în cazul Monica Lewinski.

 


 

Monica Lewinsky Photo

 

 

 

 

2002 – La tribunalul de la Haga, incepe procesul fostului președinte al Iugoslaviei Slobodan Milosevic.

 

 

 

 

 

 

 

In procesul, care a început la 12 februarie 2002, Slobodan Milosevic a fost chemat în faţa Tribunalului Penal Internaţional TPII pentru crime împotriva umanităţii, încălcări grave ale Convenţiilor de la Geneva şi  încălcări ale legilor războiului.

Milosevici a murit în centrul de detenţie în Scheveningen ONU, la 11 martie 2006, înainte de sfârşitul procesului său.

 

 

 

2010 –  Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver, Canada.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei 

 

 

 

 

 

Sfantul Meletie, contemporan al Sfintilor Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie si Ioan, a ramas in constiinta Bisericii ca aparator al dreptei credinte in fata ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi.

 

Originar din Armenia, Sfantul Meletie invatase de mic dogmele credintei crestine, devenind renumit pentru viata sa virtuoasa. Este numit mai intai episcop al cetatii Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop in scaunul Antiohiei, in vremea imparatului Constantin al II-lea (337-340).

 

De trei ori a fost izgonit si exilat Sfantul Meletie, din scaunul sau, de catre ereticii arieni, in Armenia.

 

Sfantul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, in timpul caruia imparatul Teodosie i-a aratat o cinste aparte. La acest Sfant Sinod, Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfantul Meletie.

 

Pe cand acesta explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mana sa, aratand mai intai unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, inaintea tuturor, a iesit deoadata o vapaie luminoasa din mana ierarhului. Acesta minune a rusinat pe eretici, iar pe cei dreptslavitori i-a intarit in dreapta credinta.

 

La acest Sinod, Sfantul Meletie l-a confirmat pe Sfantul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului. Tot el, mai inainte de aceasta, l-a hirotonit diacon pe Sfantul Vasile cel Mare si l-a botezat pe Sfantul Ioan Gura de Aur.

 

Meletie se imbolnaveste in timpul Sinodului si trece la cele vesnice. Sfintele lui moaste au fost mutate dupa aceea la Antiohia.

 

Sfantul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz, deoarece, acesta a fost nevoit sa vorbeasca prin semne despre Sfanta Treime, marturisind  credinta de la Niceea, in biserica din Antiohia, pentru ca un arhidiacon, adept al arianismului, ii astupase gura cu mana.

 

El nu s-a lasat intimidat de gestul arhidiaconului si a facut semne si anume: a aratat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, inchipuind cele trei Persoane si apoi, impreunandu-le, a aratat un deget inchipuind o singura Fiinta. Prin acelasi gest fac referire astazi la Sfanta Treime, persoanele cu deficiente de auz, in limbajul mimico-gestual.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Preacuvioasei Maria;
– Parintelui nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfintilor Satornic si Plutin;
– Sfantului Mucenic Hristea;

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://youtu.be/IPiTq2hvBLg

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

Lessignets com, Istoria md.,Wikipedia ro., infoplease.com, history net.com, Mediafax.ro

 

Publicitate

12/02/2014 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: